Co je flavonoid antokyanin? Přínosy a seznam potravin jej obsahující, aneb život bez rakoviny
- Pixabay
Barbora Nová
Ovoce, zelenina, ořechy, semena a luštěniny jsou nejen bohaté na vitamíny a minerály, ale také obsahují řadu rostlinných sloučenin, které prospívají vašemu zdraví.
Jedním z takových příkladů je antokyanin. Tento antioxidant z čeledi flavonoidů má snížit zánět a chránit vás před onemocněními, jako je rakovina, Alzheimerova choroba, srdeční onemocnění a diabetes 2. typu.
Možná budete chtít vědět, jak tuto sloučeninu dostat do svého jídelníčku.
Následuje vysvětlení, co je antokyanin, plus jeho zdravotní prospěšnost a potraviny a nápoje, které ho obsahují.
Co je antokyanin?
Antokyany jsou skupina antioxidantů, které se nacházejí v červeném, fialovém a modrém ovoci a zelenině (1).
Patří do čeledi flavonoidů – stejné čeledi jako antioxidanty, které se nacházejí ve víně, čaji a tmavé čokoládě (2).
Flavonoidy jsou součástí větší skupiny antioxidantů známých jako polyfenoly, o kterých se předpokládá, že pomáhají předcházet nebo léčit zdravotní stavy spojené se zánětem a oxidačním stresem. Tyto stavy zahrnují rakovinu, srdeční choroby a mentální úpadek související s věkem (3, 4).
Potraviny obsahující antokyany se používají v přírodních léčivech po generace. Studie stále více podporují jejich údajný zdravotní přínos (1).
Antokyany extrahované z rostlin se také běžně používají jako barviva, přírodní potravinářská barviva a potravinářské přídatné látky. Například komerční přídatná látka E163 se nejčastěji získává ze slupky hroznů a používá se k přidání fialové barvy do džemů, cukrovinek a nápojů (1).
Shrnutí:
- Antokyany jsou skupina antioxidantů, které se nacházejí v červeném, fialovém a modrém ovoci a zelenině. Běžně se používají jako přírodní barviva.
Potraviny obsahující antokyanin
Červené, fialové a modré ovoce a zelenina se obvykle mohou pochlubit nejvyšším množstvím antokyanů.
Následující potraviny obsahují nejvíce antokyanů (na 100 gramů) (5):
- Moruše: 1,4–704 mg
- Černé jeřabiny: 46–558 mg
- Černé bezinky: 17–463 mg
- Černý rybíz: 25–305 mg
- Sladké třešně: 7–143 mg
- Ostružiny: 10–139 mg
- Lingonberry: 4–49 mg
- Jahody: 4–48 mg
- Višně: 3–44 mg
- Červené maliny: 5–38 mg
- Černé hrozny: 3–39 mg
- Švestky: 5–34 mg
- Borůvky: 11–26 mg
- Černé fazole: 1–15 mg
- Červený rybíz: 2–11 mg
- Červené víno: 4–10 mg
- Červená cibule: 7 mg
Mezi další potraviny bohaté na antokyan patří fialová kukuřice, granátové jablko, lilek, černá mrkev, červené zelí a fialový květák, které mohou poskytovat od několika do 200–300 mg na 100 gramů (6).
Obsah antokyanů v těchto potravinách se tak výrazně liší, protože obsah antioxidantů ovlivňuje pěstební plocha, podnebí, roční období, expozice slunečního záření, doba sklizně a skladovací teplota (6).
Množství může také záviset na tom, zda jsou potraviny čerstvé, zmrazené nebo sušené – poslední z nich má obvykle nejnižší obsah antokyaninu (7).
Chcete-li maximalizovat příjem antokyanů z těchto potravin, jezte je pokud možno syrové a v nejzralejším stavu.
Shrnutí:
- Červená, modrá a fialová produkce je obecně nejbohatší v antokyanech. Syrové, zralé odrůdy mívají nejvyšší množství díky variabilitě této živiny.
Zdravotní přínos antokyanů
Antokyany mají antioxidační vlastnosti, což znamená, že bojují s škodlivými sloučeninami zvanými volné radikály.
Když se volné radikály hromadí ve vašem těle, způsobují oxidační stres. Tento oxidační stres zase vede k zánětu a může zvýšit riziko chronických onemocnění, jako je rakovina a srdeční choroby (3, 4).
Antioxidanty jako antokyany tak pomáhají snižovat oxidační stres a riziko onemocnění.
Antokyany mohou snižovat zánět
Antokyany také pomáhají snižovat zánět (3, 4).
Ve 12týdenní studii na 169 lidech s vysokou hladinou cholesterolu doplnění o 320 mg antokyanů dvakrát denně výrazně snížilo markery zánětu (8).
Navíc ve 4týdenní studii měli lidé s nadváhou nebo obezitou i bez ní, kteří denně užívali 320 mg antokyanů, výrazně nižší krevní markery zánětu (9).
Navíc jedna studie potvrzuje, že tyto sloučeniny mohou pomoci snižovat zánět a bolest u lidí se zánětlivou artritidou (10).
Vzhledem k tomu, že chronický zánět může způsobit několik chronických onemocnění, včetně diabetu 2. typu a srdečních onemocnění, pravidelná konzumace potravin bohatých na antokyany vás před nimi může pomoci ochránit (11).
Antokyany mohou chránit před diabetem 2. typu
Pravidelná konzumace potravin, které jsou bohaté na antokyany, může chránit před diabetem 2. typu.
Ve skutečnosti jedna recenze naznačuje, že lidé, kteří pravidelně konzumují tyto potraviny, mají o 15% nižší riziko tohoto onemocnění. Navíc přidání pouhých 7,5 mg antokyanů do vaší denní stravy může snížit riziko diabetu 2. typu o 5 % (12).
Abychom to uvedli do souvislostí, 7,5 mg antokyanů představuje dalších 30-60 gramů bobulí, třešní, lilku nebo červeného zelí každý den (5, 6).
Kromě toho několik studií ukazuje, že antokyany mohou snižovat zánět a zlepšovat glukózovou toleranci, což je schopnost vašeho těla zvládat vysokou hladinu cukru v krvi. Oba tyto přínosy mohou snížit riziko diabetu 2. typu (11).
Několik studií dále naznačuje, že antokyanové doplňky stravy mohou zlepšit schopnost vašeho těla rozpoznat a používat inzulin, a tím zabránit vzestupu hladiny cukru v krvi (11, 13).
Antokyany mohou snížit riziko určitých druhů rakoviny
Jen málo studií zkoumalo protinádorové účinky anthokyaninů konkrétně.
Antokyaniny jsou však klasifikovány jako flavonoidy, skupina antioxidantů, o nichž se předpokládá, že mají silné schopnosti bojovat s rakovinou (14, 15).
Důkazy, které stojí za protinádorovými přínosy flavonoidů, jsou ve skutečnosti natolik silné, že vedly k rozvoji přirozené léčby rakoviny založené na těchto antioxidantech.
Tyto alternativní způsoby léčby jsou méně agresivní než konvenční protinádorové léky a zdají se být obzvláště užitečné v kombinaci s chemoterapií (14).
Antokyaniny mohou stejně jako jiné flavonoidy bojovat s volnými radikály, snižovat záněty a předcházet poškození DNA – což jsou všechny faktory, které mohou pomoci zabránit tvorbě nádorů (16).
Antokyaniny mohou také pomoci zabránit množení a šíření nádorových buněk. Jedna studie například naznačuje, že mohou aktivovat určité geny, které zabíjejí buňky rakoviny prostaty (17).
Antokyany se také jeví jako účinné při prevenci leukémie a rakoviny vaječníků před šířením. A co víc, přehled několika studií dále naznačuje, že tyto sloučeniny mohou snížit riziko rakoviny kůže (14, 18, 19).
Antokyany mohou zlepšit zdraví srdce
Strava bohatá na anthokyany může posílit zdraví srdce několika způsoby.
Pro začátek mohou anthokyany pomoci regulovat váš krevní tlak a zabránit jeho zvyšování.
Ve dvanáctitýdenní studii lidé, kteří každý den vypili 200 ml třešňové šťávy bohaté na anthokyan, zaznamenali pokles systolického a diastolického krevního tlaku – horní a dolní číslo naměřené hodnoty – o 7,7, respektive o 1,6 mmHg (20).
V jiné studii ti, kteří denně vypili 300 ml švestkové šťávy bohaté na antokyanin, zaznamenali výrazný pokles krevního tlaku, který zůstal o 6 hodin později. Zatímco účastníci ze všech věkových skupin zaznamenali tento pokles, nejvýznamnější byl u seniorů (21).
Kromě toho mohou antokyany snižovat hladinu triglyceridů a LDL (špatného) cholesterolu a zároveň zvyšovat hladinu HDL cholesterolu (6, 22, 23, 24).
Výzkum dále naznačuje, že potraviny bohaté na antokyan, jako jsou borůvky, brusinky a mrazem sušené hrozny, mohou pomoci zvýšit dilataci zprostředkovanou průtokem – měření schopnosti vašich cév rozšiřovat se – u zdravých dospělých lidí (5, 25).
A konečně, jedna recenze naznačuje, že strava bohatá na antokyany může snížit riziko srdečních onemocnění až o 9% a riziko úmrtí na tento stav přibližně o 8% (26).
Antokyany mohou zlepšit funkci mozku
Antokyany mohou také prospět vašemu mozku.
Nedávná recenze randomizovaných kontrolních studií – zlatý standard ve vědeckém výzkumu – naznačuje, že tyto sloučeniny posilují vaši paměť, pozornost a rychlost zpracování informací v mozku (27).
Několik dalších recenzí uvádí podobné výsledky. Například recenze sedmi krátkodobých a dlouhodobých studií tvrdí, že strava bohatá na antokyany může zlepšit verbální učení a paměť u dětí, dospělých a seniorů s kognitivním poškozením (28).
Další recenze 21 dlouhodobých studií naznačuje, že doplnění o flavonoidy zlepšuje pozornost, paměť a rychlost zpracování mozku u zdravých dospělých – stejně jako paměť u dětí i seniorů (29).
Zajímavé je, že některé studie naznačují, že některé složky v bobulích, včetně antokyanů, mohou pomoci zpomalit progresi Alzheimerovy choroby (30, 31).
Zdá se, že třešňová šťáva bohatá na antokyan nabízí podobné výhody. Ve dvanáctitýdenní studii senioři s mírnou až středně závažnou demencí zaznamenali významné zlepšení verbální plynulosti a krátkodobé a dlouhodobé paměti poté, co každý den vypili 200 ml třešňové šťávy (20).
Další potenciální výhody antokyanů
Antokyany mohou nabídnout několik dalších výhod:
- Antimikrobiální účinky. Jedna studie zjistila, že delfinidin – antokyanový pigment – může pomoci v boji proti infekcím z bakterie Staphylococcus aureus (1).
- UV ochrana. Studie také uvádějí, že antokyanové pigmenty mohou chránit vaši kůži před UVB paprsky slunečního záření (1).
- Úbytek hmotnosti. Jedna studie u žen zjistila, že ty, které dodržovaly dietu nejbohatší na antokyan, měly výrazně méně tělesného a břišního tuku než ty, které dodržovaly dietu s nejnižším obsahem této sloučeniny (32).
A co víc, v případě úbytku hmotnosti zůstává nejasné, zda tento účinek způsobily jen antokyany nebo i jiná sloučenina v potravinách bohatých na antokyan.
Shrnutí:
- Silný antioxidační a protizánětlivý potenciál antokyanů může prospět vašemu mozku a srdci a také snížit riziko diabetu 2. typu a některých druhů rakoviny.
Potenciální vedlejší účinky antokyanů
Potraviny bohaté na antokyany jsou obecně považovány za bezpečné. To samé však nelze nutně říci o doplňcích antokyanu.
Doplňky stravy s antokyanem mohou poskytnout větší množství polyfenolů, než byste obvykle získali ze zdravé stravy (33).
Studie na zvířatech naznačují, že vysoké dávky polyfenolových doplňků stravy mohou poškodit vaše ledviny, způsobit nádory nebo vyvést z rovnováhy vaše hormony štítné žlázy (33).
Doplňky stravy s polyfenoly mohou také reagovat s léky a snížit absorpci některých živin z vaší stravy (33).
Proto je pravděpodobně nejlepší získávat antokyany přímo z potravin spíše než z doplňků stravy.
Shrnutí:
- Antokyanové potraviny jsou obecně bezpečné. Nicméně antokyanové doplňky stravy mohou být důvodem k obavám. Dokud není známo více, je pravděpodobně nejlepší získávat antokyany spíše z potravin než z doplňků.
Závěr
Antokyany jsou skupinou antioxidantů, které se nacházejí v červeném, modrém a fialovém ovoci a zelenině.
Strava bohatá na tyto sloučeniny může předcházet zánětům a chránit před diabetem 2. typu, rakovinou a srdečními chorobami. Pravidelná konzumace potravin bohatých na antokyany může také prospět vaší paměti a celkovému zdraví mozku.
Pro nejlepší účinky si tyto antioxidanty pořizujte z čerstvých, zralých rostlinných potravin, místo abyste je získávali z doplňků stravy.
Život bez rakoviny - denně jezte alespoň 1 vybranou potravinu
Ing. Zdeněk Rozehnal
Výhra nad rakovinou začíná v prevenci - s potravinami, které denně konzumujeme.
Dá se předpokládat, že většina z Vás tyto potraviny má občas ve svém jídelníčku. Nicméně bez ohledu na to, jak Vás nezdravé potraviny lákají a Vy je jíte, je důležité k nim přiřadit i ty správné a soustavně.
Těch dobrých základních je 6. A alespoň jednu nich byste měli zařadit do jídelníčku jednou denně.
1. Mastné ryby
Rybí tuk je bohatý na omega-3 mastné nenasycené kyseliny. Tyto tuky jsou velmi silným i protizánětlivými látkami, které chrání organismus před hormony produkovanými po dobu zánětů.
Hodnotný je hlavne tuk z ryb - divoký losos (ne z klecového chovu, z farmy), makrela, tuňák, sleď a sardinky. Mimo prospěšné tuky obsahuje rybí tuk další silné protirakovinné látky, vitamíny A a D.
2. Extrakty z léčivých hub
Houby se používají v Tradiční čínské medicíně tisíciletí. Jejich nejčastější využití je na vyvažování imunitního systému a na pomoc při zlepšování funkcí tělesných orgánů.
Jedná se především o tyto houby:
Všechny z nich obsahují mj. velmi cennou látku a to glukan 1,3/1,6 d, který posilují činnost bílých krvinek, zejména největší bílé krvinky - makrofágy.
Navíc se prokázalo, že tyto extrakty z hub dokáží velice účinně snížit negativní účinky chemoterapie a radioterapie, jako jsou nevolnosti či vypadávání vlasů.
Studie potvrdily, že tyto extrakty značně zmenšují nádory. Například glukan z Coriolusu "PSP" 100% léčí rakovinu prostaty, což prokázali australští vědci.
3. Purpurové potraviny
Potraviny s purpurovou barvou jsou pro Vaše zdraví velice přínosné. Jedná se o tmavě purpurové víno, baklažán, borůvky, červená řepa, švestky a třešně - všechny obsahují obrovské množství antokyaninů.
Antokyaniny jsou známé jako zabíječe rakovinových buněk. Také silně podporují vnitřní orgány a zvyšují imunitu.
4. Semena a ořechy
Ořechy, například mandle nebo para ořechy obsahují selen, který je velice silným protirakovinovýcm prvkem.
Například slunečnicová a dýňová semena jsou bohatá na vitamín E a zinek, přičemž vitamín E posiluje imunitu, a zinek napomáhá absorbci vitamínu C a plní další důležité funkce pro podporu imunity.
5. Čaj z čajovníku (černý, zelený)
Čaj z čajovníka obsahuje látky známe ako katechiny. Jde o sloučeniny, které zastavují růst nádorových buněk a chrání buňky před genetickými mutacemi, které mohou vést ke vzplanutí rakoviny.
Prokázalo se, že pravidelná konzumace zeleného čaje snižuje riziko rakoviny žaludku při srovnání s těmi, kteří zelený čaj nepijí. Zároveň se to týká rakoviny prsu, tlustého střeva, prostaty, vaječníků a plic.
Protirakovinné účinky mají i ostatní druhy čajů - černý, bílý, oolong zelený.
6. Červená a žlutá paprika
Červená a žlutá paprika jsou plné látek s protirakovinnými účinky - vitamínu C, betakarotenu..., které posilují náš imunitní systém a neutralizují toxiny.
Dalších zdrojů s hodnotnými látkami s protirakovinným účinkem je více, jsou to například sladké brambory, mrkev, sušené meruňky (nesířené).
Závěr
V článku jsou doporučeny ty běžné potraviny, které by neměly být problémem pro zařazení do každodenního jídelníčku
Zdroj: What You Should Eat Daily: 6 Foods That Prevent Cancer
Jedině ochranná známka "Superionherbs" garantuje množství účinných látek v níže uvedených extraktech a samozřejmě u každé šarže.
Reishi extrakt, Reishi spór a Reishi Triterpen Max
———
Cordyceps sinensis
———
Sibiřská Čaga
———
Hericium erinaceus
———
Coriolus versicolor (Outkovka pestrá)
———
Shiitake
———
Hlíva ústřičná
———
Agaricus
———
BetaGlukan Maxcell (s Resveratrolem a Acerolou)
———
C-Max komplex (Camu camu s quercetinem)
———
Ashwagandha
———
Kurkumin (fytosomální extrakt), italský patent
———
Rdesno mnohokvěté - He shou wu
———
Graviola - Annona
———
Maca
———
Chitomax
———
Fenuprim
———
Dračí krev
———
Danshen Q10 cardio
———
Šafrán
———
Ostropestřec mariánský (fytosomální extrakt), italský patent
———
Boswellia (fytosomální extrakt), italský patent
———
S-Acetyl-L-Glutathion
———
NMN (nikotinamid mononukleotid)
———
Supík - sirup pro DĚTI na podporu imunity - unikátní složení
———
4x Instantní káva i s extrakty z hub Čaga, Cordyceps a Hericium
———
POSILUJTE ÚČINNĚ PŘEDEVŠÍM IMUNI TU A VČAS
ZÁSADNĚ NEJVYŠŠÍ GARANTOVANOU KVALITOU PŘÍRODNÍCH EXTRAKTŮ
REISHI, CORDYCEPS, ČAGA, AŠVAGANDA, HERI CIUM, MACA, CORIOLUS, KURKUMIN, BETAGLUKAN, GRAVIOLA, HLÍVA ÚSTŘIČNÁ, SHIITAKE, DRAČÍ KREV, C-MAX KOMPLEX, DANSHEN, HE SHOU WU-RDESNO, CHITOMAX, FENUPRIM, MAITAKE, AGARICUS, COPRINUS, ENOKI, SAFFRON, SILYBIN, BOSWELLIA, TRITERPEN MAX, GLUTATHION, SUPÍK - sirup pro děti na podporu imunity, NMN (nikotinamid mononukleotid)...
100% KVALITA JEN V ROSTLINNÝCH KAPSLÍCH
vhodné i pro vegetariány a vegany
CERTIFIKÁTY KLÍČOVÝCH PRODUKTŮ
NEJPOPULÁRNĚJŠÍ STRÁNKY
Zkušenosti klientů s Úspěšnou léčbou především boreliózy, chlamydiózy, únavového syndromu...
100% REISHI - houba mládí a zdravé dlou3 unikátní, bezkonkurenční extrakty h ověkosti -
Nejlepší DIETY pro celkové zdraví v roce 2024 - středomořská, DASH a MIND - U.S. News & World Report
31 důvod ů proč se NENECHÁM OČKOVAT - izraelský rabín Chananya Weisman
Dr. Peter McCullough: Jak přírodně DETOXIKOVAT tělo PO OČKOVÁNÍ mRNA vakcínou (protokol) - video
Devastující efekt pro zdraví - glutaman sodný, aspartam a další excitotoxiny
Jak se přírodní cestou uzdravit z chronické Boreliózy, Chlamydiózy, EB virózy... únavového syndromu
CORDYCEPS - silná imunita a nárůst energie
Překyselené tělo: začátek vážné nemoci
Protokol pro prevenci pro uzdravené klienty - Ing. Zdeněk Rozehnal
BOSWELIA serrata (kadidlo) - jeden z nejsilnějších přírodních léků Matky Země
Tibetská houba, tibetské krystaly a kombucha - darování, prodej
Léčte záněty a ne Cholesterol, MUDr. Marc Sircus
100% ČAGA ze Sibiře, nejvyšší množství účinných látek garantující Certifikát
Mamografie způsobuje rakovinu prsu, MUDr. Ben Johnson, M.D., N.M.D., D.O.
Účinný lék na rakovinu plic na Kubě, proč ho mít nemůžeme? Leif Davenport
Artróza - kmenové buňky - Podvod!
Lékaři se sami uzdravili z Roztroušené sklerózy, prof. George Jelinek, dr. Terry Wahlsová
Jak se skutečně zdravě stravovat...
Proč průběžně a jak detoxikovat tělo
PROTINÁDOROVÝ účinek extraktů z REISHI a CORIOLUSU na úrovni klinických studií
Žaloba na farmaceutické korporace, MUDr. Matthias Rath
Koloidní stříbro - účinné přírodní antibiotikum, hustoty koloidního stříbra, doporučené dávkování
Odstranění rtuti, hliníku a dalších toxinů z těla, včetně p revence - MUDr. Dietrich Klinghardt
Zblblo již lidstvo natolik, že se nechá obelhat pohádkami o vražedném oxidu uhličitém?
Jak na Parkinsona? Glutathionem, Hericiem a odstraněním neurotoxinů Chlorellou
Proč my máme potravinové alergie, přičemž je naši prarodiče neměli?
CHRONICKÁ BORELIÓZA, CHLAMYDIE...? ÚNAVOVÝ SYNDROM
Osvědčený postup pro léčbu boreliozy a dalších koinfekcí, když ortodoxní chemická medicína (3 týdenní nitrožilní antibiotická léčba ceftriaxonem) a následně klasická - 3 antibiotika - minocyclin, azitromycin, entizol a 2 antituberkulotika - arficin a nidrazid i po 18 měsících aplikace u mě totálně selhala.
Cílem správné medicíny je předcházení nemocí a prodloužení zdravé dlouhověkosti. Ideálem medicíny je odstranit mít potřebu lékaře.
MUDr. William J. Mayo
Za účinné se z Reishi považují pouze kvalitně provedené a čisté extrakty, které mají dobrou biologickou dostupnost a jsou zbavené nestravitelného chitinu; nelze tedy použít pouhý prášek z usušené houby.
EXTRAKT SPÓR
TRITERPEN MAX
ZDE ROSTE NEJÚČINNĚJŠÍ REISHI
DUANWOOD RED REISHI
zdroj výše nejúčinnějších extraktů
Video z návštěvy Čechů u pěstitelů Duanwood Red Reishi v Číně, v horské oblasti Jiangshan
MYKOLOGIE, HISTORIE, PĚSTOVÁNÍ, ÚČINNÉ LÁTKY, JAK JE TO S JEJÍ KVALITOU?
CORDYCEPS - video
ČAGA - video
HERICIUM - video
BETAGLUKAN HLÍVA
extrakt extrakt
BETAGLUKAN - video
KURKUMIN AŠVAGANDA
extrakt extrakt
ASHWAGANDHA - video
RDESNO ANNONA
extrakt extrakt
TEČKOVANÉ PŘÍBĚHY
dokument z 31. srpna 2022
Nadační fond Svědomí Národa
KUBEK 2009
DOKUMENT ČT 2
BYZNYS V BÍLÝCH PLÁŠTÍCH
DOKUMENT ČT 2
ŠKODLIVOST MOBILNÍCH SÍTÍ
možná i proto je tolik nemocných, říká česká vědkyně, vedoucí týmu Centra buněčného a tkáňového inženýrství FN u sv. Anny...
doc. RNDr. Irena Koutná, Ph.D.
Aktualizovaný jmenný seznam s portovců zemřelých od 1.1.2021 do 31.12.2023 v souvislosti s "vakcinací" na covid
PATOLOG dr. Ryan Cole oprávněně VAROVAL
RENOMOVANÝ PATOLOG dr. RYAN COLE - přednáška
ALARMUJÍCÍ EFEKT covid (spike) injekcí (mRNA) na mozek, srdce, ledviny a ostatní orgány
- Spousta lidí postrádá enzym, který rozkládá RNA
- Naprosto porušujeme Norimberský kodex z roku 1947...
český dabing - 17:08
Lékařský summit, San Antonio, Texas, USA - 27.7.2021
AMERICA´S FRONTLINE DOCTORS
POSTAVIT SE NA ODPOR
ZAČNĚTE U SEBE
ZÁKLADEM ZDRAVÍ JE PREVENCE S NÁVRATEM K PŘÍRODĚ
Doporučuji:
každé ráno cca 30 minut před snídaní
vypít cca 4 dcl vlažné čisté pramenité vody s citrónem (můžete přidat až půl lžičky jedlé sody) a pro posílení imunity a energie můžete použít dvojitý extrakt (1-2 kapsle) z
a nejdříve po 15 minutách:
- kefír z tibetské houby 3dcl
- lněné semínko až 30 g - 3 PL
- mletá skořice /max. 4 g za den/
případně nejen pro psychiku:
- Ashwagandhu /1-2 kapsle denně/
pro střevo kvalitní probiotika:
- kysané zelí, které si sami jednoduše vyrobíte POUZE VY! Pozor na "BRUSELSKÉ" kysané zelí! S éčkama
Otevřený dopis ministrovi zdravotnictví: Medici proti diskriminaci - 24. ledna 2022
Můžete zavolat ministru Válkovi
728 264 930
Můžete mu i napsat: valekv@psp.cz, Vlastimil.Valek@top09.cz
Vzorový dopis škole pro studenty, kteří nechtějí podlehnout povinnému očkování proti covidu-19
Fakta nepřestávají existovat tím, že se o nich nesmí hovořit. Pravda je dcerou času
SVĚT SE ZBLÁZNIL
Toto je novodobá reklama na co?
MUDr. Anastasia Maria Loupis: Tento model je v ohrožení života