Poznatky o potravinách, které pomáhají předcházet rakovině prsu nebo snižují vaše riziko
- Pixabay
Barbora Nová
Některé druhy ovoce a zeleniny, tučné ryby, fermentované potraviny, fazole, bylinky a koření, celozrnné výrobky a vlašské ořechy mohou pomoci snížit riziko rakoviny prsu. Vyhýbejte se alkoholu, rychlému občerstvení, smaženým jídlům, zpracovanému masu, přidanému cukru a rafinovaným sacharidům.
Poškození DNA a genetické mutace mohou způsobit rakovinu prsu. Dědičné mutace v určitých genech, jako jsou BRCA1 a BRCA2, mohou rovněž zvýšit vaše riziko, stejně jako obezita (1, 2).
Zásadní roli hraje i životní styl. Výzkum spojuje kouření, vystavení estrogenu, nadměrné pití a určité stravovací návyky – včetně západní stravy s vysokým obsahem zpracovaných potravin – se zvýšeným rizikem rakoviny prsu (3, 4, 5).
Je pozoruhodné, že studie spojují další stravovací návyky, jako je středomořská strava, se sníženým rizikem rakoviny prsu. Kromě toho mohou konkrétní potraviny dokonce chránit před touto nemocí (6).
Následuje 12 potravin, které mohou pomoci snížit riziko rakoviny prsu, a několik, kterým je dobré se vyhnout.
Potraviny, které mohou snížit riziko rakoviny prsu
Mějte na paměti, že se vznikem rakoviny prsu souvisí mnoho faktorů. I když zlepšení vaší stravy může zlepšit vaše celkové zdraví a obecně snížit riziko rakoviny, je to jen jeden dílek skládačky.
I při dietě bohaté na živiny stále potřebujete pravidelné manuální kontroly. Včasná detekce totiž výrazně zvyšují míru přežití.
1. Zelená listová zelenina
Příkladem je jen několik z listové zelené zeleniny, která může mít protirakovinné vlastnosti:
- kapusta
- rukola
- špenát
- zelená hořčice
- řepa cvikla
Zelená listová zelenina obsahuje karotenoidní antioxidanty, včetně beta-karotenu, luteinu a zeaxantinu. Vyšší hladiny těchto antioxidantů v krvi jsou spojeny se sníženým rizikem rakoviny prsu (7).
Starší analýza z roku 2012 zahrnující osm studií na 7 011 ženách zjistila, že ženy s vyššími hladinami karotenoidů měly významně snížené riziko rakoviny prsu ve srovnání s ženami s nižšími hladinami karotenoidů (8).
Podobně rozsáhlá studie z roku 2015 spojila vyšší hladiny celkových karotenoidů v krvi se snížením rizika rakoviny prsu o 18–28 % a také snížením rizika recidivy a úmrtí u těch žen, které již rakovinu prsu měly. Tato studie sledovala 32 826 žen po dobu 20 let (9).
Další výzkumy zjistily, že folát, vitamín B koncentrovaný v listové zelenině, může pomoci chránit před rakovinou prsu. Tyto výzkumy jsou celkově smíšené ohledně toho, zda příjem folátu má významný vliv, pozitivní nebo negativní, na riziko rakoviny prsu. Proto je potřeba více studií (10).
2. Brukvovitá zelenina
Brukvovitá zelenina, včetně květáku, zelí a brokolice, může pomoci snížit riziko rakoviny prsu.
Brukvovitá zelenina obsahuje glukosinolátové sloučeniny, které vaše tělo dokáže přeměnit na molekuly zvané isothiokyanáty. Ty mají významný protirakovinný potenciál (11).
Pozoruhodné je, že studie zahrnující 1 493 jihočínských žen spojila vyšší celkový příjem brukvovité zeleniny se sníženým rizikem rakoviny prsu (12).
3. Zelenina rodu Allium
Mezi tuto zeleninu patří česnek, cibule a pórek. Mohou se pochlubit řadou živin, včetně organosírových sloučenin, flavonoidních antioxidantů a vitamínu C. Ty mohou mít silné protirakovinné vlastnosti.
Studie z roku 2020 zahrnující 660 žen v Portoriku spojila vysoký příjem česneku a cibule se sníženým rizikem rakoviny prsu (13).
Stejně tak studie zahrnující 285 íránských žen zjistila, že vysoký příjem česneku a pórku může chránit před rakovinou prsu (14).
Vysoký příjem syrové cibule může mít také malý ochranný účinek. Zajímavé je, že studie také zjistila, že vysoká konzumace vařené cibule byla spojena se zvýšeným rizikem rakoviny prsu.
Je tedy zapotřebí více výzkumu cibule v souvislosti se zdravím prsou.
4. Citrusové plody
Mezi citrusové plody patří:
- pomeranče
- grapefruity
- citrony
- limetky
- mandarinky
Citrusové plody a jejich slupky se hemží sloučeninami, které mohou chránit před rakovinou prsu, včetně:
- folát
- vitamín C
- karotenoidy jako beta-kryptoxantin a beta-karoten
- flavonoidní antioxidanty jako quercetin, hesperetin a naringenin
Tyto živiny mají antioxidační, protirakovinné a protizánětlivé účinky (15).
Ve skutečnosti výzkum spojuje citrusové plody se sníženým rizikem mnoha druhů rakoviny, včetně rakoviny prsu. Starší literární přehled z roku 2013 zahrnující šest studií zahrnujících 8 393 lidí spojoval vysoký příjem citrusů s 10% snížením rizika rakoviny prsu (16).
5. Bobuloviny
Pravidelné užívání bobulí může pomoci snížit riziko některých druhů rakoviny, včetně rakoviny prsu.
Ukázalo se, že antioxidanty v bobulích, včetně flavonoidů a antokyanů, chrání před poškozením buněk a vývojem a šířením rakovinných buněk.
Pozoruhodné je, že starší studi zahrnující 75 929 žen spojila vyšší příjem bobulovin – a borůvek zejména – s nižším rizikem rakoviny prsu s negativním estrogenním receptorem ( e z roku 201317).
6. Broskve, jablka, hrušky a hrozny
Bylo prokázáno, že ovoce – konkrétně broskve, jablka, hrušky a hrozny – chrání před rakovinou prsu.
Ve výše zmíněné velké studii z roku 2013 měly ženy, které konzumovaly alespoň dvě porce broskví každý týden, až o 41 % snížené riziko vzniku rakoviny prsu s negativním estrogenovým receptorem.
Zajímavé je, že starší studie z roku 2014 odhalila, že polyfenolové antioxidanty z broskví inhibovaly růst a šíření buněčné linie lidské rakoviny prsu implantované do zvířecího modelu (18).
Studie analyzující údaje od stovek tisíc žen také spojily příjem jablek a hrušek s nižším rizikem rakoviny prsu (19, 20).
Některé studie v laboratoři také ukazují, že určité sloučeniny nalezené v hroznech – včetně flavonoidů a antokyanů – mohou chránit před buňkami rakoviny prsu (21).
7. Tučné ryby
Tučné ryby, včetně lososa, sardinek a makrely, jsou známé pro své působivé zdravotní přínosy. Jejich omega-3 tuky, selen a antioxidanty, jako je astaxanthin, mohou chránit před rakovinou (22, 23).
Některé studie ukazují, že konzumace tučných ryb může konkrétně snížit riziko rakoviny prsu.
Jeden starší literární přehled z roku 2013 analyzoval 21 studií zahrnujících celkem 883 585 lidí. Vědci zjistili, že ti, kteří měli nejvyšší příjem zdrojů omega-3 z mořských plodů, měli až o 14 % snížené riziko rakoviny prsu ve srovnání s těmi, kteří jedli nejnižší množství (24).
Další studie o konzumaci ryb a jejich mastných kyselin uvádějí podobná zjištění (25).
Vyvážení poměru omega-3 a omega-6 tím, že budete jíst více tučných ryb a méně rafinovaných olejů a ultrazpracovaných potravin, může také pomoci snížit riziko rakoviny prsu (26).
8. Fermentované potraviny
Fermentované potraviny jako jogurt, kimchi, miso a kysané zelí obsahují probiotika a další živiny, které mohou chránit před rakovinou prsu (27).
Přehled literatury z roku 2015 týkající se 27 studií spojil spotřebu mléčných výrobků, včetně fermentovaných mléčných výrobků, jako je jogurt, se sníženým rizikem rakoviny prsu u západní i asijské populace (28).
Laboratorní studie a výzkum na zvířatech ukazují, že tento ochranný účinek souvisí s účinky některých probiotik na posílení imunity (29).
9. Fazole
Fazole jsou nabité vlákninou, vitamíny a minerály. Konkrétně jejich vysoký obsah vlákniny může chránit před rakovinou prsu.
Studie z roku 2018 zahrnující 4 706 žen zjistila, že vysoký příjem fazolí snižuje riziko rakoviny prsu až o 20 % ve srovnání s nízkým příjmem fazolí (30).
Kromě toho ve studii z roku 2020, která zahrnovala 1 260 nigerijských žen, měly ženy s nejvyšším příjmem fazolí až o 28 % snížené riziko rakoviny prsu ve srovnání s těmi, které konzumovaly nejméně (31).
10. Byliny a koření
Byliny a koření obsahují rostlinné sloučeniny, které mohou pomoci chránit před rakovinou prsu. Patří mezi ně vitamíny, mastné kyseliny a polyfenolové antioxidanty.
Například oregano se pyšní antioxidanty carvacrolem a kyselinou rozmarinovou. Laboratorní studie z roku 2017 zjistila, že tyto antioxidanty vykazují významné protirakovinné účinky proti agresivním buněčným liniím rakoviny prsu (32).
Kurkumin, hlavní účinná látka v kurkumě, také prokázal významné protirakovinné vlastnosti, stejně jako apigenin, flavonoid koncentrovaný v petrželce (33, 34).
Protože mnoho jiných bylin a koření má také silné protirakovinné účinky, je dobré zahrnout do svého jídelníčku jejich širokou škálu, jako je tymián, směsi kari koření a zázvor. (35).
11. Celozrné výrobky
Celá zrna jako pšenice, hnědá rýže, ječmen, quinoa a žito jsou bohaté na důležité živiny, včetně vlákniny, vitamínů, minerálů a antioxidantů (36).
A co víc, mohou mít také silné vlastnosti v boji proti rakovině.
V reálu jedna studie z roku 2016 zjistila, že konzumace více než sedmi porcí celých zrn každý týden byla spojena s výrazně nižším rizikem rozvoje rakoviny prsu u žen (37).
Další studie zahrnující 10 812 žen středního věku ukázala, že konzumace více vysoce kvalitních sacharidů, jako jsou celozrnné výrobky, byla spojena se sníženým rizikem rozvoje rakoviny prsu během 12 let (38).
Kromě toho další výzkumy potvrzují, že přidání celozrných výrobků do vaší stravy může také chránit před několika dalšími typy rakoviny, včetně rakoviny slinivky břišní, tlustého střeva a konečníku, žaludku a jícnu (39).
12. Vlašské ořechy
Vlašské ořechy mají mnoho výhod a jsou skvělým zdrojem tuků prospěšných pro srdce, včetně kyseliny alfa-linolenové (40).
Je zajímavé, že některé výzkumy ukazují, že přidání vlašských ořechů a dalších druhů ořechů do vaší stravy by mohlo dokonce pomoci chránit před rakovinou prsu.
Podle studie z roku 2015 zahrnující 201 lidí měli ti, kteří každý týden konzumovali nejvyšší množství vlašských ořechů, arašídů a mandlí, 2–3krát nižší pravděpodobnost vzniku rakoviny prsu než ti, kteří žádné ořechy nekonzumovali (41).
Další malá studie se zabývala vlivem vlašských ořechů na ženy s rakovinou prsu. Vědci zjistili, že konzumace 57 gramů vlašských ořechů každý den po dobu 2–3 týdnů vedla k významným změnám v hladinách specifických genů, které řídí růst a šíření buněk rakoviny prsu (42).
Jedna laboratorní studie z roku 2016 navíc ukázala, že určité sloučeniny izolované z vlašských ořechů mohou blokovat růst buněk rakoviny prsu o 63 % (43).
Potraviny a nápoje, které je třeba omezit nebo se jim vyhnout
Zatímco některé potraviny mohou chránit před rakovinou prsu, jiné mohou zvýšit vaše riziko. Proto je nejlepší omezit příjem následujících potravin a nápojů – nebo se jim úplně vyhnout:
- Alkohol: Užívání alkoholu, zvláště jeho nadměrné pití, může významně zvýšit vaše riziko rakoviny prsu (44).
- Rychlé občerstvení: Pravidelná konzumace rychlého občerstvení má mnoho nevýhod, včetně zvýšeného rizika srdečních chorob, cukrovky, obezity a rakoviny prsu (45).
- Smažená jídla: Výzkumy ukazují, že strava s vysokým obsahem smažených jídel může výrazně zvýšit riziko rakoviny prsu. Ve studii zahrnující 620 íránských žen mladších 50 let byl příjem smaženého jídla největším rizikovým faktorem pro rozvoj rakoviny prsu (46).
- Zpracované maso: Zpracované maso, jako je slanina a klobása, může zvýšit riziko rakoviny prsu. Přehled literatury z roku 2018 18 studií spojuje příjem vysoce zpracovaného masa s o 9 % vyšším rizikem rakoviny prsu (47).
- Přidaný cukr: Strava s vysokým obsahem přidaného cukru může významně zvýšit vaše riziko rakoviny prsu zvýšením zánětu a exprese určitých enzymů souvisejících s růstem a šířením rakoviny (48).
- Rafinované sacharidy: Diety s vysokým obsahem rafinovaných sacharidů, včetně typické západní stravy, mohou zvýšit riziko rakoviny prsu. Zkuste nahradit rafinované sacharidy, jako je bílý chléb a sladké pečivo, celozrnnými produkty a zeleninou bohatou na živiny (49).
Sója a rakovina prsu
Mnoho lidí si také klade otázku, zda sójové výrobky – jako je tofu, sójové mléko a edamame – mohou ovlivnit jejich riziko rakoviny prsu. Výzkum je smíšený.
Podle segmentu v laboratoři a studií na zvířatech by konzumace velkého množství isoflavonů, sloučeniny nalezené v sóji, mohla zvýšit riziko rozvoje rakoviny prsu. Isoflavony totiž napodobují účinky estrogenu (50).
Studie na lidech však skutečně zjistily, že zvýšený příjem sóji je spojen s nižším rizikem vzniku rakoviny prsu (51).
A co víc, příjem sóji může skutečně zlepšit výsledky a pomoci chránit před recidivou u lidí s diagnostikovanou rakovinou prsu (52).
Další úvahy o životním stylu
Není pochyb o tom, že vaše strava může pomoci předcházet chronickým onemocněním, včetně rakoviny prsu. Riziko rakoviny však může ovlivnit i mnoho dalších životních stylů.
Například pravidelné cvičení, dostatek odpočinku a vyhýbání se kouření nabízí významnou ochranu před rakovinou prsu. Udržování střední tělesné hmotnosti může také pomoci snížit vaše riziko (53).
Některé výzkumy navíc prokazují, že některé produkty péče o pleť mohou zvyšovat riziko rakoviny prsu.
Například mnoho hydratačních krémů, kosmetiky a vlasových přípravků obsahuje parabeny, typ chemické látky, která by mohla hrát roli při rozvoji rakoviny prsu. Parabeny jsou považovány za endokrinní disruptory, což znamená, že mohou negativně ovlivnit vaše hormony (54, 55).
Vystavení pesticidům a endokrinním disruptorům, jako je bisfenol A (BPA), které se nacházejí v materiálech, jako jsou plasty, může také zvýšit riziko rakoviny prsu (56).
Volba přírodních produktů pro péči o pleť, pro práci na zahradě a čisticích prostředků také může snížit riziko rakoviny prsu.
Závěr
Celkově je riziko rakoviny komplexní, ale určitě je ovlivněno vaší stravou.
Dodržování výživné stravy bohaté na potraviny, jako je listová zelenina, citrusové plody a tučné ryby, může pomoci snížit riziko rakoviny prsu. Stejně důležité může být omezit nebo se vyhnout látkám, jako je alkohol, vysoce zpracované maso a sladké potraviny a nápoje.
Mějte na paměti, že pro včasnou detekci a diagnostiku jsou zásadní pravidelné lékařské prohlídky a samovyšetření prsou.
Stále platné nutriční doporučení od expertů z Harvardu už z roku 2011!
Odborníci z Harvard School of Public Health uveřejnili v roce 2011 nové nutriční doporučení ve formě tzv. talíře zdravého stravování, který byl určen americkému ministerstvu zemědělství a dalším odborníkům. Univerzita touto novou směrnicí nahradila překonanou a zavádějící potravinovou pyramidu, protože ta byla ovlivněna finančními zájmy, mj. "mléčnou" lobby. V této souvislosti konstatovali:
Američané jsou dnes nejbohatším národem na světě, ale zároveň nejtlustším a nejnemocnějším!
Tato nová "pyramida" shrnuje nejlepší dietní informace, které jsou dnes k dispozici a nejsou vytesané do kamene, protože vědci nepochybně objeví v následujících letech nové informace pro zdravé stravování.
Doporučení pro denní stravování:
- 50% zelenina a ovoce (nepočítat do toho brambory), omezeně brambory, protože mají negativní dopad na hladinu cukru v krvi (mají vysoký glykemický index).
- 25% celozrná strava, nižší vliv na hladinu krevního cukru a inzulínu oproti rafinovaným obilovinám.
- 25% protein - bílé maso, fazole a ořechy, přičemž omezte červené maso a vyhněte se zpracovanému jako je například slanina a klobásy.
Používejte zdravé rostlinné oleje a vyhýbejte se částečně hydrogenovaným olejům, které obsahují nezdravé trans-tuky. Pijte vodu, kávu nebo čaj. Vyhýbejte se sladkým nápojům, vyřaďte - omezte mléko a mléčné výrobky - jedna až dvě porce denně jen pokud si to přejete a omezte džusy - maximálně malá sklenice denně.
Pamatujte: s nízkým obsahem tuku neznamená zdravé
Nová "zdravá výživa" doporučuje opak nízkotučného poselství propagovaného po desetiletí nejen v USA
Experti z Harvardu doporučují vyřadit z jídelníčku mléčné výrobky s tím, že k získávání vápníku pro lidský organismus je mnohem vhodnější například zelenina jako je kapusta, brokolice nebo květák, případně ze sojového mléka nebo luštěnin a ořechů.
POSILUJTE ÚČINNĚ PŘEDEVŠÍM IMUNI TU A VČAS
ZÁSADNĚ NEJVYŠŠÍ GARANTOVANOU KVALITOU PŘÍRODNÍCH EXTRAKTŮ
REISHI, CORDYCEPS, ČAGA, AŠVAGANDA, HERI CIUM, MACA, CORIOLUS, KURKUMIN, BETAGLUKAN, GRAVIOLA, HLÍVA ÚSTŘIČNÁ, SHIITAKE, DRAČÍ KREV, C-MAX KOMPLEX, DANSHEN, HE SHOU WU-RDESNO, CHITOMAX, FENUPRIM, MAITAKE, AGARICUS, COPRINUS, ENOKI, SAFFRON, SILYBIN, BOSWELLIA, TRITERPEN MAX, GLUTATHION, SUPÍK - sirup pro děti na podporu imunity, NMN (nikotinamid mononukleotid)...
100% KVALITA JEN V ROSTLINNÝCH KAPSLÍCH
vhodné i pro vegetariány a vegany
CERTIFIKÁTY KLÍČOVÝCH PRODUKTŮ
NEJPOPULÁRNĚJŠÍ STRÁNKY
Zkušenosti klientů s Úspěšnou léčbou především boreliózy, chlamydiózy, únavového syndromu...
100% REISHI - houba mládí a zdravé dlou3 unikátní, bezkonkurenční extrakty h ověkosti -
31 důvodů proč se NENECHÁM OČKOVAT - izraelský rabín Chananya Weisman
Dr. Peter McCullough: Jak přírodně DETOXIKOVAT tělo PO OČKOVÁNÍ mRNA vakcínou (protokol) - video
Devastující efekt pro zdraví - glutaman sodný, aspartam a další excitotoxiny
Jak se přírodní cestou uzdravit z chronické Boreliózy, Chlamydiózy, EB virózy... únavového syndromu
CORDYCEPS - silná imunita a nárůst energie
Překyselené tělo: začátek vážné nemoci
Protokol pro prevenci pro uzdravené klienty - Ing. Zdeněk Rozehnal
BOSWELIA serrata (kadidlo) - jeden z nejsilnějších přírodních léků Matky Země
Tibetská houba, tibetské krystaly a kombucha - darování, prodej
Léčte záněty a ne Cholesterol, MUDr. Marc Sircus
100% ČAGA ze Sibiře, nejvyšší množství účinných látek garantující Certifikát
Mamografie způsobuje rakovinu prsu, MUDr. Ben Johnson, M.D., N.M.D., D.O.
Účinný lék na rakovinu plic na Kubě, proč ho mít nemůžeme? Leif Davenport
Artróza - kmenové buňky - Podvod!
Lékaři se sami uzdravili z Roztroušené sklerózy, prof. George Jelinek, dr. Terry Wahlsová
Jak se skutečně zdravě stravovat...
Proč průběžně a jak detoxikovat tělo
PROTINÁDOROVÝ účinek extraktů z REISHI a CORIOLUSU na úrovni klinických studií
Žaloba na farmaceutické korporace, MUDr. Matthias Rath
Koloidní stříbro - účinné přírodní antibiotikum, hustoty koloidního stříbra, doporučené dávkování
Odstranění rtuti, hliníku a dalších toxinů z těla, včetně p revence - MUDr. Dietrich Klinghardt
Zblblo již lidstvo natolik, že se nechá obelhat pohádkami o vražedném oxidu uhličitém?
Jak na Parkinsona? Glutathionem, Hericiem a odstraněním neurotoxinů Chlorellou
Proč my máme potravinové alergie, přičemž je naši prarodiče neměli?
CHRONICKÁ BORELIÓZA, CHLAMYDIE...? ÚNAVOVÝ SYNDROM
Osvědčený postup pro léčbu boreliozy a dalších koinfekcí, když ortodoxní chemická medicína (3 týdenní nitrožilní antibiotická léčba ceftriaxonem) a následně klasická - 3 antibiotika - minocyclin, azitromycin, entizol a 2 antituberkulotika - arficin a nidrazid i po 18 měsících aplikace u mě totálně selhala.
Cílem správné medicíny je předcházení nemocí a prodloužení zdravé dlouhověkosti. Ideálem medicíny je odstranit mít potřebu lékaře.
MUDr. William J. Mayo
Za účinné se z Reishi považují pouze kvalitně provedené a čisté extrakty, které mají dobrou biologickou dostupnost a jsou zbavené nestravitelného chitinu; nelze tedy použít pouhý prášek z usušené houby.
EXTRAKT SPÓR
TRITERPEN MAX
ZDE ROSTE NEJÚČINNĚJŠÍ REISHI
DUANWOOD RED REISHI
zdroj výše nejúčinnějších extraktů
Video z návštěvy Čechů u pěstitelů Duanwood Red Reishi v Číně, v horské oblasti Jiangshan
MYKOLOGIE, HISTORIE, PĚSTOVÁNÍ, ÚČINNÉ LÁTKY, JAK JE TO S JEJÍ KVALITOU?
CORDYCEPS - video
ČAGA - video
HERICIUM - video
BETAGLUKAN HLÍVA
extrakt extrakt
BETAGLUKAN - video
KURKUMIN AŠVAGANDA
extrakt extrakt
ASHWAGANDHA - video
RDESNO ANNONA
extrakt extrakt
TEČKOVANÉ PŘÍBĚHY
dokument z 31. srpna 2022
Nadační fond Svědomí Národa
KUBEK 2009
DOKUMENT ČT 2
BYZNYS V BÍLÝCH PLÁŠTÍCH
DOKUMENT ČT 2
ŠKODLIVOST MOBILNÍCH SÍTÍ
možná i proto je tolik nemocných, říká česká vědkyně, vedoucí týmu Centra buněčného a tkáňového inženýrství FN u sv. Anny...
doc. RNDr. Irena Koutná, Ph.D.
Aktualizovaný jmenný seznam s portovců zemřelých od 1.1.2021 do 31.12.2023 v souvislosti s "vakcinací" na covid
PATOLOG dr. Ryan Cole oprávněně VAROVAL
RENOMOVANÝ PATOLOG dr. RYAN COLE - přednáška
ALARMUJÍCÍ EFEKT covid (spike) injekcí (mRNA) na mozek, srdce, ledviny a ostatní orgány
- Spousta lidí postrádá enzym, který rozkládá RNA
- Naprosto porušujeme Norimberský kodex z roku 1947...
český dabing - 17:08
Lékařský summit, San Antonio, Texas, USA - 27.7.2021
AMERICA´S FRONTLINE DOCTORS
POSTAVIT SE NA ODPOR
ZAČNĚTE U SEBE
ZÁKLADEM ZDRAVÍ JE PREVENCE S NÁVRATEM K PŘÍRODĚ
Doporučuji:
každé ráno cca 30 minut před snídaní
vypít cca 4 dcl vlažné čisté pramenité vody s citrónem (můžete přidat až půl lžičky jedlé sody) a pro posílení imunity a energie můžete použít dvojitý extrakt (1-2 kapsle) z
a nejdříve po 15 minutách:
- kefír z tibetské houby 3dcl
- lněné semínko až 30 g - 3 PL
- mletá skořice /max. 4 g za den/
případně nejen pro psychiku:
- Ashwagandhu /1-2 kapsle denně/
pro střevo kvalitní probiotika:
- kysané zelí, které si sami jednoduše vyrobíte POUZE VY! Pozor na "BRUSELSKÉ" kysané zelí! S éčkama
Otevřený dopis ministrovi zdravotnictví: Medici proti diskriminaci - 24. ledna 2022
Můžete zavolat ministru Válkovi
728 264 930
Můžete mu i napsat: valekv@psp.cz, Vlastimil.Valek@top09.cz
Vzorový dopis škole pro studenty, kteří nechtějí podlehnout povinnému očkování proti covidu-19
Fakta nepřestávají existovat tím, že se o nich nesmí hovořit. Pravda je dcerou času
SVĚT SE ZBLÁZNIL
Toto je novodobá reklama na co?
MUDr. Anastasia Maria Loupis: Tento model je v ohrožení života