Studie zjistila, že konzumace určitých ryb souvisí s vyšším rizikem rakoviny kůže
- Pixabay
Ing. Zdeněk Rozehnal
Vyšší konzumace tuňáka a dalších nesmažených ryb je spojena se zvýšeným rizikem vzniku melanomu.
Podle NOVÉ STUDIE je větší konzumace tuňáka a některých dalších ryb spojena se zvýšeným rizikem melanomu, nejzávažnějšího typu rakoviny kůže, přičemž vědci mají podezření, že tato souvislost může být způsobena spíše toxiny než samotnými rybami.
"Předpokládáme, že naše zjištění by mohla být způsobena kontaminanty v rybách, jako jsou polychlorované bifenyly (PCB), dioxiny, arsen a rtuť," uvedla v tiskové zprávě autorka studie Eunyoung Cho, ScD, docentka dermatologie a epidemiologie na Brownově univerzitě (1).
Vědci však varují před jakoukoli zásadní změnou konzumace ryb a tvrdí, že je zapotřebí dalšího výzkumu, aby bylo možné lépe pochopit souvislost pozorovanou ve studii.
Studie byla zveřejněna 9. června 2022 v časopise Cancer Causes & Control (2).
Některé ryby jsou spojeny s vyšším rizikem vzniku melanomu
Přestože melanom tvoří jen malou část rakoviny kůže, je příčinou naprosté většiny úmrtí na rakovinu kůže, uvádí American Cancer Society (ACS) (3).
Aby zjistili, zda existuje souvislost mezi rizikem vzniku melanomu a konzumací ryb, analyzovali autoři nové práce údaje od více než 490 000 dospělých osob, které se v letech 1995 až 1996 zúčastnily studie NIH-AARP Diet and Health Study Národního institutu pro rakovinu.
Účastníci uváděli, jak často a kolik ryb jedli, včetně smažených ryb, nesmažených ryb, jako jsou platýs a treska, a tuňáka v konzervě.
Vědci získali údaje z registrů nádorových onemocnění, aby zjistili, kolik účastníků onemocnělo melanomem během následujících 13 až 16 let.
Snažili se také zohlednit další faktory, které mohou ovlivnit riziko vzniku melanomu, jako je index tělesné hmotnosti, úroveň fyzické aktivity, kouření, výskyt rakoviny v rodině, příjem alkoholu a kalorií a průměrná úroveň místního ultrafialového záření (UV) účastníků.
Vědci zjistili, že u osob, které konzumovaly v průměru nejvyšší množství ryb denně (42,8 gramu), bylo riziko maligního melanomu o 22% vyšší než u osob s nejnižším průměrným denním příjmem (3,2 gramu).
Měli také o 28% vyšší riziko vzniku abnormálních buněk pouze ve vnější vrstvě kůže; jedná se o tzv. melanom in situ.
Velikost porce vařené ryby je přibližně 85 gramů, i když se to liší v závislosti na vaší hmotnosti. Standardní plechovka tuňáka má 142 gramů (4).
Navíc lidé ve studii, kteří jedli v průměru 14,2 gramu tuňáka denně, měli o 20% vyšší riziko maligního melanomu a o 17% vyšší riziko melanomu in situ ve srovnání s těmi, kteří jedli v průměru 0,3 gramu denně.
U těch, kteří jedli v průměru 17,8 gramu nesmažených ryb denně, bylo riziko maligního melanomu o 18% vyšší než u těch, kteří jedli 0,3 gramu denně. U nich bylo riziko vzniku melanomu in situ rovněž o 25% vyšší.
Vědci nezjistili žádnou souvislost mezi konzumací smažených ryb a rizikem vzniku obou typů melanomu. Nicméně i lidé, kteří jedli nejvíce smažených ryb, jich měli v průměru pouze 7,1 gramu denně.
Je žádoucí provést další výzkum
Předchozí výzkumy zabývající se souvislostí mezi konzumací ryb a rizikem vzniku melanomu měly smíšené výsledky, napsali vědci. Některé z těchto studií však nebyly tak důkladné jako ta současná.
"Tato [nová] studie je důležitá, protože je velmi rozsáhlá a svým zaměřením prospektivní, což znamená, že příjem ryb byl hodnocen před vznikem rakoviny," uvedla dr. Eunyoung Cho, ScD.
Nová studie má však několik omezení, která by bylo třeba řešit v rámci budoucího výzkumu.
Vědci například odhadovali vystavení lidí UV záření na základě průměrné úrovně UV záření v místě jejich bydliště. Nebylo tak zohledněno, kolik času trávili na slunci nebo zda byli slunci vystaveni navíc kvůli svému zaměstnání.
Vědci také neměli k dispozici informace o dalších rizikových faktorech melanomu, jako je počet mateřských znamének, barva vlasů a kůže nebo anamnéza těžkých spálenin od slunce (5).
Měřili také pouze příjem potravy, fyzickou aktivitu a další chování na začátku studie, které se však mohlo v průběhu času změnit.
Navíc se jedná o observační studii, takže nemůže prokázat, že konzumace ryb způsobuje melanom, pouze to, že mezi nimi existuje souvislost.
To však neznamená, že by se výsledky měly ignorovat.
Rybí tkáň může obsahovat kontaminující látky, jako je rtuť a polychlorované bifenyly. Jejich koncentrace se liší v závislosti na lokalitě, ale může se zvyšovat s postupujícími potravními řetězci, přičemž u větších dravců bývá koncentrace vyšší.
Rtuť, polychlorované bifenyly a další toxiny představují potenciální zdravotní riziko i pro lidi, kteří je konzumují (6).
Nepřijímejte ryby jen tak
Předchozí studie na více než 20 000 švédských ženách zjistila, že expozice PCB ve stravě byla spojena se čtyřnásobně zvýšeným rizikem maligního melanomu ve srovnání s ženami, které jedly nejmenší množství ryb (7).
Vědci v této studii také odhadovali příjem omega-3 nenasycených mastných kyselin u žen. Ženy s nejvyšším příjmem těchto zdravých tuků měly o 80% nižší riziko vzniku melanomu, a to i poté, co vědci zohlednili jejich vystavení PCB ve stravě (8).
To zapadá do jiné studie, která zjistila, že lidé, kteří jedli větší množství ryb, měli nižší riziko melanomu, když měli větší příjem ovoce a zeleniny (9).
Žádná z těchto dřívějších studií ani nová studie však nezjišťovala hladinu rtuti, PCB nebo jiných kontaminantů v krvi účastníků.
Tento krok by byl nutný, aby bylo možné oddělit přínosy konzumace ryb od škodlivých účinků toxinů v rybí tkáni.
"Naše studie nezkoumala koncentrace těchto kontaminantů v těle účastníků, a proto je zapotřebí dalšího výzkumu, který by tento vztah potvrdil," uvedla docentka Cho.
Na zásadní změnu konzumace ryb na základě této studie je ještě brzy, zejména proto, že ryby a další mořské plody jsou vynikajícím zdrojem bílkovin, zdravých tuků, vápníku a vitaminu D.
Můžeme však podniknout kroky k minimalizaci svého vystavení toxinům.
"Dobrou zprávou je, že existuje nepřeberné množství mořských plodů s nízkým obsahem rtuti, které si můžete vybrat," řekla doktorka Whitney Linsenmeyerová, RD, mluvčí Akademie výživy a dietetiky a docentka výživy na Saint Louis University.
Patří mezi ně sardel, okoun černý, sumec, treska, platýs, sleď, humr, losos, sardinky, sladkovodní pstruh a treska bezvousá (10).
Určité skupiny jsou citlivější na rtuť, která má další lépe prozkoumaná zdravotní rizika.
"Skupiny, které by měly být nejvíce znepokojeny obsahem rtuti v rybách, jsou těhotné nebo kojící ženy, které mohou otěhotnět, a malé děti," řekl dr. Linsenmeyer.
Těmto lidem doporučuje, aby si vybírali mořské plody s vyšším obsahem esenciálních mastných kyselin a zároveň nižším obsahem rtuti, jako jsou losos, ančovičky, sardinky, tichomořské ústřice a sladkovodní pstruzi.
Americký Úřad pro kontrolu potravin a léčiv (FDA) má také doporučení týkající se bezpečného příjmu ryb (11).
Kromě toho Agentura pro ochranu životního prostředí a státní a místní úřady zveřejňují doporučení týkající se ryb. Ty varují veřejnost, aby omezila nebo se vyhnula konzumaci určitých druhů ryb nebo měkkýšů kvůli kontaminaci (12).
"Doporučení mohou být užitečná zejména v případě, že jíte ryby, které jste sami ulovili nebo jste je dostali od známého," řekla dr. Linsenmeyerová.
A pokud se obáváte melanomu, nezapomeňte, že jedním z nejlepších způsobů, jak snížit riziko vzniku této rakoviny kůže, je dodržovat rady pro bezpečné opalování od zdroje ACS, kdykoli se vydáte ven (13).
Těžké kovy - hliník a rtuť, insekticidy, pesticidy, herbicidy a glyfosát. Odstranění z těla, preventivní detoxikace toxinů
Dr. Dietrich Klinghardt
Těžké kovy v životním prostředí jsou daní naší moderní doby. Od doby industrializace se uvolňuje stále více těžkých kovů ze zemské kůry a vyskytují se částečně ve vzduchu, ve vodě a v potravinách. Postupem času se usazují v těle a dají se jen těžko vyloučit. Dnešní městský člověk je jimi asi 500-1000x silněji zatížen, nežli člověk před dobou industrializace. I při „nepatrném“ zatížení přispívají jedovaté kovy k mnoha civilizačním nemocem.
V roce 2020 provedl dr. Dietrich Klinghardt jednu z největších toxikologických studií na světě na 1200 pacientech a porovnal ji s výsledky, které zjistil před 10 lety.
Výsledek toxikologické studie MUDr. Dietricha Klinghardta
V německé populaci před 10 lety bylo nalezeno v krvi u jednoho člověka v průměru 20 toxinů nad prahem detekce. A v současnosti? Více než 500 toxických látek, což je šokující číslo. Jak konstatuje dr. Klinghardt, je to
exponenciální nárůst v podstatě neslučitelný se životem!
K tomuto výsledku byla použita aferéza, což je metoda, kterou vyvinul německý toxikolog dr. Richard Straube - postup promývání krve, kdy se toxiny odfiltrují z krve a poté je již lze laboratorně analyzovat.
Toxiny
Toxiny mohou být rozpustné ve vodě nebo v tucích. Dva hlavní rozpustné toxiny ve vodě jsou thimerosal (rtuť) - používá se ve vakcínách a známý herbicid, glyfosát (Roundup) od Monsanta (nejnenáviděnější organizace v USA, předzdívaná "MONSATAN"), které již vlastní německý Bayer - MUDr. Klinghardt uvádí, že se tyto toxiny ukládají v ledvinách, plících a kostech.
Toxiny rozpustné v tucích jsou benzenové deriváty, insekticidy, pesticidy a herbicidy. Ty se usazují v tukové tkáni, což z nich činí silné neurotoxiny, protože mozek se skládá převážně z tuku.
Toxiny rozpustné ve vodě a tuku vyžadují různé metody detoxikace.
Jak eliminovat toxiny rozpustné v tucích
Dr. Klinghardt doporučuje pro odstranění těchto toxinů z těla kombinaci infrasauny a absorbentů, jako je chlorella, ecklonia cava (hnědé řasy) a enterální gel. Vzhledem k enormní zátěži toxiny je doporučeno každodenní užívání absorbentu, i dvou.
Když budete provádět infrasaunovou terapii (doporučeno 20 minut denně), uvolněné toxiny jsou pak absorbenty vázány, což umožňuje jejich bezpečnou eliminaci, než aby byly znovu absorbovány ze střeva do těla.
Mozek
V těle můžete mít přes 20 000 chemikálií, ale dvě z nich jsou zvláště nebezpečné pro mozek. Je to glyfosát a hliník.
Glyfosát a hliník
Glyfosát (Roudup) je chelátotvorné činidlo. Když máte glyfosát v potravě, váže na sebe všechny stopové minerály, a proto ty nejsou k dispozici pro absorpci. Existuje však jedna výjimka a tou je hliník. Glyfosát totiž v tomto případě funguje naopak - jako raketoplán pro hliník. Naváže ho na sebe, pronikne s ním přes střevní stěnu do tkání a distribuuje jej v celém těle.
Štítná žláza, neurodegenerativní onemocnění...
Jedním z neuvěřitelně běžných onemocnění souvisejících s toxicitou hliníku je nedostatečně aktivní štítná žláza. Hydroxidy hliníku - například ty, které se vyskytují v antacidech a vakcínách - skutečně narušují střevní absorpci hormonů štítné žlázy. Má také afinitu k nervovému systému a má sklon shromažďovat se v mozku, míše a enterickém nervovém systému, přičemž na všech těchto místech blokuje životně důležité funkce.
Všeobecně je známo, že ženy jsou podstatně citlivější na absorbci toxinů. To je vysvětlení proč tolik žen má podstatně větší potíže se štítnou žlázou než muži, případně jsou již bez ní.
Detoxikace glyfosátu - glycinem
Glyfosát (Roudup) je analogem aminokyseliny glycinu. To znamená, že se uchycuje v místech, kde potřebujete glycin. Při detoxu se glycin spotřebovává a proto jej hodně lidí nemá v těle v potřebném množství pro účinnou detoxikaci.
Abyste eliminovali glyfosát, musíte saturovat své tělo právě glycinem. Dr. Klinghardt doporučuje užívat 1 čajovou lžičku (4 gramy) glycinového prášku dvakrát denně po dobu několika týdnů a poté snížit dávku na jednu čtvrtinu čajové lžičky (1 gram) dvakrát denně. Dojde k uvolnění glyfosátu z vašeho těla a umožní se jeho odstranění močí.
Glycin je levný (kg přes 100,- Kč) a chutná sladce. Ideální je, pokud jej sníte s jídlem, když máte podezření, že je kontaminováno glyfosátem, aby se neuchycoval místo případně chybějícího glycinu v těle.
Hliník nebezpečně zatěžuje tělo
Profesor Chris Exley
Všichni máme nějakou úroveň hliníku v těle. Tkáně jsou nejvíce náchylné ke shromažďování hliníku a hlavně ty tkáně, s pomalým buněčným obratem. Buňky se rychle obnovují na kůži, ale ne už tak rychle v kostech, srdeční tkáni a mozku. Poslední tři jmenované nemají tak rychlý celulární obrat a mají největší sklon uchovávat hliník.
Ano, v mozku se velmi dobře hromadí hliník a jeho velké množství souvisí s chronickým únavovým syndromem, epilepsií, ADD, Alzheimerem, Guilliane-Bare syndromem (běžný vedlejší účinek po očkování) a s dalšími neurologickými poruchami.
Sloučeniny hliníku po aplikaci vakcíny obejdou játra a ledviny a mají sklon zůstat v tkáních s pomalou buněčnou obnovou – kosti, srdeční tkáň a mozek. Dalším zdrojem hliníku je kouření tabáku a marihuany, opalovací krémy a kosmetika.
Všechny očkovací vakcíny obsahují hliník! Říkají nám, že jsou bezpečné…. Dr. Exley se také zmínil o tom, že většina vakcín obsahuje také železo – a železo v kombinaci s hliníkem vytváří biochemicky-reaktivní sloučeninu.
V posledních 100 letech jsme zvýšili velmi značně zatížení našich těl hliníkem. Práh pro toxicitu hliníku se mění, což má za následek neuvěřitelné zvýšení neurologických poruch.
Během tohoto “Věku hliníku“ a je nezbytně nutné hliník eliminovat z našich těl jak jen je to možné. Proto co nejméně používejte hliníkovou folii alobal. Neolizujte hliníkové zakrytí kelímků např. se smetanou.
Detoxikace hliníku
Hliník je škodlivější než jakýkoliv jiný toxin. V zásadě poškozuje receptory, které máme na buněčné stěně, hormonální receptory, receptory neurotransmiterů, receptory inzulínu. Všechny jsou zmateny hliníkem.
Chcete-li eliminovat hliník, musíte zvýšit příjem oxidu křemičitého. Dr. Klinghardt doporučuje používat byliny bohaté na křemík, jako je přeslička rolní a koriandr. Dr. Yoshiaki Omura před 20 lety ve studii prokázal, že lze velmi rychle snížit obsah hliníku pouhou aplikací výtažku z koriandru.
Rtuť
Co je to amalgám?
Amalgám označuje slitinu kovů se rtutí (latinsky amalgama). Z poloviny se skládá ze rtuti, zbytek se dělí mezi stříbro, cín a měď. Všechny součásti patří k těžkým kovům. Amalgám je dnes největší zdroj zamoření těla rtutí. 80 až 90% obyvatel spolkových zemí Německa má průměrně až 12 zubních výplní z amalgámu. Každý rok se zde na výrobu 53 miliónů amalgámových plomb spotřebuje 20 tun rtuti. Po deseti letech se v některých plombách nachází už jen polovina původní rtuti. Tím se výplně zmenšují a vznikají okrajové trhliny, v nichž se usazují baktérie. Tak musí být staré výplně čas od času nahrazovány.
Jak se dostává rtuť do těla?
Uvolňování rtuti z amalgámu se děje vlivem žvýkání a skřípání zubů, horkých či kyselých jídel a nápojů (cola, limonáda, káva, ocet, kyselé ovoce atd.) a vlivem cukru a potravy obsahující cukr, který bakterie během 5 minut zpracují na kyselinu. Čištění zubů zubní pastou, obsahující fluorid a brusivo k tomu přispívá právě tak jako skutečnost, že v puse máme legované zlato a můstky obsahující kovy. Elektromagnetické záření obrazovek a mobilů k tomu také může přispívat, též bychom neměli podceňovat kouření jako dávkovač kyselin. Znáte to jistě ze školy: kyseliny rozpouští kovy.
Rozšíření rtuti v těle
8% rtuti je přijímáno jako pára plícemi a ukládá se v nervové soustavě. 7% se dostává s jídlem do těla, z toho je vstřebáno jen málo, zbytek se vyloučí stolicí. Ionizovaná (elektricky vodivá) rtuť je přijímána od 10 do 15%. Dostává se do krve, plic, střeva a ledvin, přičemž ledviny často reagují alergicky až k selhání ledvin, pokud je zatížení vysoké. Těžké kovy patří k nejdůležitějším faktorům, které buňkám způsobují oxidační stres a spotřebovávají antioxidanty. Vysoká hodnota tuku v krvi a zvýšení cholesterolu může být rovněž způsobeno těžkými kovy. Kolem usazenin těžkých kovů se v těle tvoří místní nádory. Způsobují ostatně emoční nestabilitu a nespokojenost. Z amalgámových plomb se průběžně uvolňuje rtuť jako pára, která se při nadechování plícemi dostává do krve nebo přímo přes čichové nervy do mozku. Ostatní části amalgámu se korozí rozpouštějí a dostávají se do střeva. Tam se vytváří vlivem střevních bakterií jedovatý metyl rtuti, který se odtud dostává do ledvin, mozku a jater a většinou způsobuje neurologické poruchy.
Proč rtuť škodí tělu?
Jedovatost rtuti je způsobena především díky jejímu sklonu vázat se na síru. Síra je součástí mnoha proteinů v těle, např. cystinu, cysteinu a methioninu. Proteiny jsou zase hlavní části enzymů, které provádějí látkovou výměnu, produkují energii a hormony a likvidují nestravitelné zbytky potravy. Rtuť se váže na skupiny síry v enzymech a tím je blokuje. Kromě toho může tento těžký kov vytlačit stopové prvky jako selen a zinek z jejich vazeb v enzymech, čímž tyto ztratí svou působnost. Vznikne tím nedostatek stopových prvků. Díky vazbě na proteiny buněčné membrány brzdí rtuť – ale též hliník, olovo a kadmium – transport vápníku, draslíku a sodíku do buněk, což omezuje jejich funkčnost. Ke vší bídě vytváří ještě v zesílené míře volné radikály, které mohou všem tkáním a orgánům způsobovat škody. Účastní se na vzniku nemocí autoimunitního systému, urychluje stárnutí, rakovinu, artritidu, nemoci oběhového systému a srdce atd.
Novým poznatkem je, že baktérie se za přítomnosti amalgámu stávají rezistentní proti rtuti a současně také nereagují na různá antibiotika.
Rtuť poškozuje imunitní systém
Ve vnějším buněčném obalu se nacházejí mnohá bílkovinná spojení jako zprostředkovatelé informací nebo také jako poznávací známky pro imunitní systém. Rtuť se na ně může vázat a ničit jejich funkci, takže např. imunitní systém náhle považuje vlastní buňky za nepřátele a pokouší se je zničit. To může vést k nemocem autoimunitního systému. Těžký kov může navíc vniknout do imunitních buněk a může je zničit.
Poškozování nervových buněk
Rtuť se shromažduje na nervových buňkách. Usadí se na tubulinu (globulární protein) na místě zprostředkování povelů a překáží jeho schopnosti provádět transport. Následkem toho nerv nemůže správně přijímat výživné látky a posílat své příkazy dále, nakonec jej to může usmrtit. Rtuť je nadto schopna zničit myelinovou pochvu, která zahaluje nerv.
Další škody
Přišlo se na to, že rtuť brání v příjmu aminokyselin do mozku a vylučování zplodin metabolického procesu a jedů z něj a že vede k zmenšenému příjmu energie a též k propustným místům v kapilárních stěnách.
Lidé zatížení amalgámem přijímají ve zvýšené míře také jiné jedy z životního prostředí, protože tento těžký kov brání buňkám v tom, aby se izolovaly, a nechává těžké kovy, pesticidy a formaldehyd snadněji vnikat. Takto se mohou jedy hromadit 30-100x více než u lidí bez amalgámu a jedovaté účinky se mohou umocnit až 2000x.
Jedovatost rtuti
Otrava nositelů amalgámu probíhá chronicky. Rtuť je plíživý jed, o němž nikdo neví, kde se přesně usadí a kdy ukáže své účinky. Pokud vám zubař například odstraní plomby, musí je odstranit jako zvláštní odpad, aby se nezamořila voda (nositelé amalgámu jako zvláštní odpadní deponie?) Během kousání se z plomb uvolňuje 20-100, ojediněle dokonce až 700 mikrogramů rtuti. Předpis týkající se pitné vody dovoluje 1 mcg na litr vody. Pokud by naše sliny byly pitnou vodou, nesměli bychom ji pít. Akumulační orgány játra, ledviny, plíce a mozek ukládají přijatou rtuť do svých buněk, kde většinou zůstává doživotně a provozuje své zlořády.
Lidem, kterým je diagnostikována rakovina, je doporučeno mj. odstranit amalgám z úst.
Příklad: Dr. Schreiber informuje: „Zubaři. Ti mají nejvyšší přírůstek sebevražd a nejvyšší počet neurologických a psychologických onemocnění. V jedné studii zaměřené na hypofýzu měli zubaři v průměru 4x více rtuti v hypofýze (důležitá žláza regulující hormony) než ostatní populace a 40x více než lidé bez amalgámových výplní. Lidé, kteří bydlí nad zubařskou ordinací nebo vedle ní, jsou zamořeni rtutí. Je možné ji s úspěchem vyvést z těla.“
Ukládání rtuti
Největší díl rtuti uložené v těle se nachází v mozku a nervových tkáních, ledvinách, nadledvinkách (chronická únava), plicích, játrech, štítné žláze (studené ruce a nohy), hypofýze, slinivce břišní, pohlavních orgánech a v tukové tkáni.
Podíly rtuti v mozku, ledvinách a žlázách zůstávají prokazatelné po léta, a to v závislosti na počtu plomb.
Důkaz rtuti
Laboratorními metodami se dá substance dokázat v krvi, stolici nebo ve vlasech. Ve vazivové tkáni se prokazuje pomocí biorezonance, elektroakupunktury podle Volla nebo pomocí kineziologického svalového testu. V buňkách se nedá zjistit žádnou metodou.
Nemoci
Podle Dr. Klinghardta je rtuť v mozku zodpovědná za nervová onemocnění jako je Alzheimerova choroba, roztroušená skleróza, amyotrofická laterální skleróza, Parkinsonova choroba, poruchy paměti, závratě, deprese, záchvaty vzteku, plachost, koktání, poruchy učení, porucha čtení (legasthenie), poruchy vidění a sluchu s tinitem.
Organické nemoci: každý neškodný či zhoubný nádor na játrech, ledvinách a kostním morku vykazuje vysoké hodnoty rtuti.
Oslabení imunity a současně rezistence proti antibiotikům mohou poukazovat na rtuť.
Problémy s klouby, revma a fibromyalgie (bolestivost svalů, ztuhlost, poruchy spánku), ale také střevní problémy se zácpou a infekcí candida (rod aerobních kvasinkových dimorfních hub) mohou být zapříčiněny rtutí.
Vznik infekčních nemocí
V současné době se diskutuje o vzniku infekčních nemocí jako reakci těla na zamoření rtutí, jako pokus organismu osvobodit se od tohoto těžkého kovu. Mnoho původců infekcí vážou jedovaté těžké kovy a dělají je tak pro tělo neškodnými. K tomu patří: houby candida, stafylokoky (původci zánětu mandlí, bronchitidy, zánětu vedlejších nosních dutin, zánětu močového měchýře a prostaty), streptokoky (původci angíny, spály, růže), tyčinkovité baktérie (legionella, listerie, borelie), viry (např. herpes, varicella-zoster, HIV...) a jiní původci infekce. Projevy těchto nemocí se po vyvedení těžkých kovů z těla zásadně zlepší.
Těhotenství
Pro dítě je často nebezpečné již vůbec přijít na svět. Maminky odevzdávají plodu nejen potřebné minerály, nýbrž i těžké kovy. Tak maminky odklidí např. 40-60% svého zatížení rtutí přes placentu u svého prvorozeného dítěte. Později narozené děti potom obdrží méně, ale jen do té doby, než si matka nechá udělat nové plomby... Pokud má matka 6-10 výplní z amalgámu, pak dosahují koncentrace rtuti u prvorozeného dítěte v mozku hodnoty dospělého se 7 až 8 amalgámovými plombami. Dochází k zpomalenému růstu s malým přírůstkem a k opožděnému vývoji nejen nervového, ale i imunitního systému. Symptomy chronické otravy rtutí u dětí jsou poruchy učení, autismus, deprese, poruchy čtení, záněty střev, hyperaktivita, neurodermitis a jiné.
Terapie a péče o dítě
V těhotenství a v době kojení by měla matka brát 3x denně jednu kapsli chlorelly a 30 mg zinku, které odchytí cirkulující rtuť. Po porodu může zkušený terapeut provést u novorozence pročištění pomocí tinktury z medvědího česneku, řas chlorelly a malého množství tinktury z koriandru. K tomu omega-3 esenciální mastnou kyselinu pro látkovou výměnu v mozku a další vitální látky podle potřeb dítěte.
Prostředky k vyvedení rtuti z těla
Řasa chlorella pyrenoidosa
Jsou životní formy s nejbohatším obsahem chlorofylu na Zemi se silně pročišťujícími účinky. Jejich buněčná stěna ze tří vrstev se skládá z nestravitelné celulózy a sporopoleninu. Díky polysacharidům a metylcobalaminu (druh vitamínu B12) odvádí chlorella rtuť z tkáňové vazby do krevního řečiště a přes stěnu střeva do stolice, kde je pevně vázaná na buněčnou stěnu řasy a je vyloučena. Ve stolici nacházíme 20x více rtuti než v moči (u 12 amalgámových výplní se objeví například 50 mikrogramů rtuti na 1 kg stolice).
Chlorella a jiné řasy chelatizují (váží) těžké kovy jako arzén, olovo, měď, rtuť a uran. Mimo to na sebe váží díky kyselinám v řasách také radioaktivní substance a účinně je vylučují. Organické škodlivé látky jako PCB (polychlorované bifenyly), insekticidy, formaldehyd a jiné se váží právě tak a jsou vylučovány.
Schopnost detoxikace jater od alkoholu je díky řasám nápadně zvýšena, dodávají antioxidanty, minerály a enzymy, které tělo potřebuje k detoxikaci.
Chlorella se svým vysokým obsahem chlorofylu má ještě další kvality. Váže tělesné pachy, detoxikuje, reguluje činnost střev, umí brzdit růst nádoru, podporuje hojení ran, zachycuje volné radikály, zvyšuje výkon srdce, vyrovnává krevní tlak, mírní bolesti, působí proti anémii (vitamín B12) a podporuje střevní flóru. Růstový faktor chlorelly (CGF) zesiluje tělesné obranné síly a vyrovnává výkyvy cukru v krvi. Sušená substance řasy sestává ze 60% bílkovin, 20% uhlohydrátů, 11% tuků (hlavně omega-3 esenciální mastné kyseliny) a 9% vitálních látek (vitamíny, minerály, enzymy, chlorofyl, balastní látky...). Příjem 2,5 g denně kryje denní potřebu vitamínu B12 již z 300%.
V mozku usazené těžké kovy může chlorella však mobilizovat jen málo.
Přípravky z řasy chlorelly musí být defragmentované, jinak by prošly tělem bez užitku (nestravitelná celulóza).
Česnek medvědí
V česneku medvědím a v menší míře také v česneku jsou obsaženy tzv. sulfhydrylové skupiny (vazby mezi sírou a vodíkem), které přijímají rtuť do krve a mohou ji vylučovat přes ledviny. Česnek medvědí má podobné účinky jako syntetický tvůrce chelátů DMPS. Nemobilizuje však tak velké množství těžkých kovů, proto odvod trvá déle, tím je ale šetrnější pro tělo a s menšími projevy detoxikace. Česnek medvědí se může brát ve vysoké dávce, až k čichové hranici. V předjaří se dá připravit čerstvý jako salát. (Roste na vlhkých lesních půdách. Pozor: nezaměňovat s jedovatými listy konvalinek. Čichová zkouška: česnek medvědí voní po česneku). S trochou olivového oleje se dá z česneku medvědího vyrobit pesto (čerstvé listy, nasekané, naložené v oleji), jinak se z něj dá připravit též tinktura. Česnek medvědí se může brát již před a po odstranění plomb. V kombinaci s chlorellou je detoxikace ještě silnější.
Česnek medvědí je 3-4x účinnější než kalsický česnek, působí preventivně proti nemocem srdce a krevního oběhu, rakovině, posiluje zažívací funkce a můžeme ho nasadit proti parazitům a jiným původcům. Česnek medvědí i chlorella mohou ale vyjmout rtuť pouze z tkáňových vazeb.
Koriandr
Jedině nať koriandru má podle dosavadních znalostí efektivní detoxikační účinky na rtuť z úložiště v buňkách a v nervové soustavě. Účinná je jedině čerstvá nať, která pochází z ekologického pěstování, aby dále nepašovala do těla jedy. Detoxikační substance je zřejmě lehce prchavá aromatická látka, která se rychle dostává do mozku a otevírá iontové kanálky v nervových buňkách. Rtuť, která je vázaná na buňky, může být nyní transportována ven za předpokladu, že tu je koncentrační spád, tzn., že tu je více rtuti uvnitř buněk nežli venku ve vazivové tkáni. To je také důvod, proč musí být nejprve uvolněna rtuť z vazivové tkáně pomocí chlorelly a česneku medvědího, dříve než se vytáhne z buněk.
Důležité: Jelikož koriandr v nejkratší době posune mnoho rtuti do vazivové tkáně, může dojít při předávkování k silným projevům otravy. Proto se musí při použití koriandru použít vždy současně chlorella a česnek medvědí. Potom může být mobilizovaný těžký kov „vyzvednut“ z vazivové tkáně a vyloučen. Koriandr nesmí být nikdy použit za existence amalgámových plomb, jelikož by tělo rtuť posunovalo sem a tam a tělo by pak vykazovalo silné symptomy otravy.
Více než polovina pacientů s nemocemi z amalgámu může s dostatečným příjmem koriandru začít až po půl až jednom roce po vyvedení rtuti pomocí česneku medvědího/chlorelly.
Shrnutí
Existují tedy účinné metody, které pomohou zvítězit nad nemocemi způsobenými amalgámem, při nichž se rtuť v prvním kroku vyváže z vazivové tkáně a v druhém kroku z buněk a nervů. Nejdříve by měly být všechny amalgámové plomby odstraněny z ústní dutiny při dodržení ochranných opatření.
Je to sice zdlouhavá záležitost, ale velmi se vyplatí, protože pomůže získat znovu vaše zdraví a radost ze života.
Přirozené samoléčící síly těla
Pokud je organismus dobře zásobený minerály a antioxidačními vitamíny – eventuelně posílený doplňky stravy – může v omezené míře vylučovat z vazivové tkáně dokonce i těžké kovy sám. Pokud přijme potravou dostatek aminokyselin obsahujících síru (methionin a cystein v brokolici, růžičkové kapustě, špenátu, hrášku…) a aminokyseliny glycin a glutamin (v luštěninách, vejcích, slunečnicových semínkách, mléčných produktech, rybách, jehněčím mase, drůbeži…) může z toho za pomoci vitamínu B6 vytvořit svůj vlastní důležitý antioxidant glutathion, který se vytváří v játrech. To pomůže mezi jiným zmenšit jedovaté účinky těžkých kovů jako je olovo, kadmium a rtuť.
Dostatečná přítomnost selenu, zinku a hořčíku umožní optimální působení glutathionu na detoxikaci.
POSILUJTE ÚČINNĚ PŘEDEVŠÍM IMUNI TU A VČAS
ZÁSADNĚ NEJVYŠŠÍ GARANTOVANOU KVALITOU PŘÍRODNÍCH EXTRAKTŮ
REISHI, CORDYCEPS, ČAGA, AŠVAGANDA, HERI CIUM, MACA, CORIOLUS, KURKUMIN, BETAGLUKAN, GRAVIOLA, HLÍVA ÚSTŘIČNÁ, SHIITAKE, DRAČÍ KREV, C-MAX KOMPLEX, DANSHEN, HE SHOU WU-RDESNO, CHITOMAX, FENUPRIM, MAITAKE, AGARICUS, COPRINUS, ENOKI, SAFFRON, SILYBIN, BOSWELLIA, TRITERPEN MAX, GLUTATHION, SUPÍK - sirup pro děti na podporu imunity, NMN (nikotinamid mononukleotid)...
100% KVALITA JEN V ROSTLINNÝCH KAPSLÍCH
vhodné i pro vegetariány a vegany
CERTIFIKÁTY KLÍČOVÝCH PRODUKTŮ
NEJPOPULÁRNĚJŠÍ STRÁNKY
Zkušenosti klientů s Úspěšnou léčbou především boreliózy, chlamydiózy, únavového syndromu...
100% REISHI - houba mládí a zdravé dlou3 unikátní, bezkonkurenční extrakty h ověkosti -
Nejlepší DIETY pro celkové zdraví v roce 2024 - středomořská, DASH a MIND - U.S. News & World Report
31 důvod ů proč se NENECHÁM OČKOVAT - izraelský rabín Chananya Weisman
Dr. Peter McCullough: Jak přírodně DETOXIKOVAT tělo PO OČKOVÁNÍ mRNA vakcínou (protokol) - video
Devastující efekt pro zdraví - glutaman sodný, aspartam a další excitotoxiny
Jak se přírodní cestou uzdravit z chronické Boreliózy, Chlamydiózy, EB virózy... únavového syndromu
CORDYCEPS - silná imunita a nárůst energie
Překyselené tělo: začátek vážné nemoci
Protokol pro prevenci pro uzdravené klienty - Ing. Zdeněk Rozehnal
BOSWELIA serrata (kadidlo) - jeden z nejsilnějších přírodních léků Matky Země
Tibetská houba, tibetské krystaly a kombucha - darování, prodej
Léčte záněty a ne Cholesterol, MUDr. Marc Sircus
100% ČAGA ze Sibiře, nejvyšší množství účinných látek garantující Certifikát
Mamografie způsobuje rakovinu prsu, MUDr. Ben Johnson, M.D., N.M.D., D.O.
Účinný lék na rakovinu plic na Kubě, proč ho mít nemůžeme? Leif Davenport
Artróza - kmenové buňky - Podvod!
Lékaři se sami uzdravili z Roztroušené sklerózy, prof. George Jelinek, dr. Terry Wahlsová
Jak se skutečně zdravě stravovat...
Proč průběžně a jak detoxikovat tělo
PROTINÁDOROVÝ účinek extraktů z REISHI a CORIOLUSU na úrovni klinických studií
Žaloba na farmaceutické korporace, MUDr. Matthias Rath
Koloidní stříbro - účinné přírodní antibiotikum, hustoty koloidního stříbra, doporučené dávkování
Odstranění rtuti, hliníku a dalších toxinů z těla, včetně p revence - MUDr. Dietrich Klinghardt
Zblblo již lidstvo natolik, že se nechá obelhat pohádkami o vražedném oxidu uhličitém?
Jak na Parkinsona? Glutathionem, Hericiem a odstraněním neurotoxinů Chlorellou
Proč my máme potravinové alergie, přičemž je naši prarodiče neměli?
CHRONICKÁ BORELIÓZA, CHLAMYDIE...? ÚNAVOVÝ SYNDROM
Osvědčený postup pro léčbu boreliozy a dalších koinfekcí, když ortodoxní chemická medicína (3 týdenní nitrožilní antibiotická léčba ceftriaxonem) a následně klasická - 3 antibiotika - minocyclin, azitromycin, entizol a 2 antituberkulotika - arficin a nidrazid i po 18 měsících aplikace u mě totálně selhala.
Cílem správné medicíny je předcházení nemocí a prodloužení zdravé dlouhověkosti. Ideálem medicíny je odstranit mít potřebu lékaře.
MUDr. William J. Mayo
Za účinné se z Reishi považují pouze kvalitně provedené a čisté extrakty, které mají dobrou biologickou dostupnost a jsou zbavené nestravitelného chitinu; nelze tedy použít pouhý prášek z usušené houby.
EXTRAKT SPÓR
TRITERPEN MAX
ZDE ROSTE NEJÚČINNĚJŠÍ REISHI
DUANWOOD RED REISHI
zdroj výše nejúčinnějších extraktů
Video z návštěvy Čechů u pěstitelů Duanwood Red Reishi v Číně, v horské oblasti Jiangshan
MYKOLOGIE, HISTORIE, PĚSTOVÁNÍ, ÚČINNÉ LÁTKY, JAK JE TO S JEJÍ KVALITOU?
CORDYCEPS - video
ČAGA - video
HERICIUM - video
BETAGLUKAN HLÍVA
extrakt extrakt
BETAGLUKAN - video
KURKUMIN AŠVAGANDA
extrakt extrakt
ASHWAGANDHA - video
RDESNO ANNONA
extrakt extrakt
TEČKOVANÉ PŘÍBĚHY
dokument z 31. srpna 2022
Nadační fond Svědomí Národa
KUBEK 2009
DOKUMENT ČT 2
BYZNYS V BÍLÝCH PLÁŠTÍCH
DOKUMENT ČT 2
ŠKODLIVOST MOBILNÍCH SÍTÍ
možná i proto je tolik nemocných, říká česká vědkyně, vedoucí týmu Centra buněčného a tkáňového inženýrství FN u sv. Anny...
doc. RNDr. Irena Koutná, Ph.D.
Aktualizovaný jmenný seznam s portovců zemřelých od 1.1.2021 do 31.12.2023 v souvislosti s "vakcinací" na covid
PATOLOG dr. Ryan Cole oprávněně VAROVAL
RENOMOVANÝ PATOLOG dr. RYAN COLE - přednáška
ALARMUJÍCÍ EFEKT covid (spike) injekcí (mRNA) na mozek, srdce, ledviny a ostatní orgány
- Spousta lidí postrádá enzym, který rozkládá RNA
- Naprosto porušujeme Norimberský kodex z roku 1947...
český dabing - 17:08
Lékařský summit, San Antonio, Texas, USA - 27.7.2021
AMERICA´S FRONTLINE DOCTORS
POSTAVIT SE NA ODPOR
ZAČNĚTE U SEBE
ZÁKLADEM ZDRAVÍ JE PREVENCE S NÁVRATEM K PŘÍRODĚ
Doporučuji:
každé ráno cca 30 minut před snídaní
vypít cca 4 dcl vlažné čisté pramenité vody s citrónem (můžete přidat až půl lžičky jedlé sody) a pro posílení imunity a energie můžete použít dvojitý extrakt (1-2 kapsle) z
a nejdříve po 15 minutách:
- kefír z tibetské houby 3dcl
- lněné semínko až 30 g - 3 PL
- mletá skořice /max. 4 g za den/
případně nejen pro psychiku:
- Ashwagandhu /1-2 kapsle denně/
pro střevo kvalitní probiotika:
- kysané zelí, které si sami jednoduše vyrobíte POUZE VY! Pozor na "BRUSELSKÉ" kysané zelí! S éčkama
Otevřený dopis ministrovi zdravotnictví: Medici proti diskriminaci - 24. ledna 2022
Můžete zavolat ministru Válkovi
728 264 930
Můžete mu i napsat: valekv@psp.cz, Vlastimil.Valek@top09.cz
Vzorový dopis škole pro studenty, kteří nechtějí podlehnout povinnému očkování proti covidu-19
Fakta nepřestávají existovat tím, že se o nich nesmí hovořit. Pravda je dcerou času
SVĚT SE ZBLÁZNIL
Toto je novodobá reklama na co?
MUDr. Anastasia Maria Loupis: Tento model je v ohrožení života