Jednoduchá prevence rakoviny: snižte teplotu pečení nebo smažení

Gigi Chow N.D.

Mnozí z nás máme rádi smažená, pečená nebo grilovaná jídla. Tato kulinářská potěšení ale mají i svou stinnou stránku: vysoká teplota během přípravy jídel může být zdrojem velkých množství rakovinotvorných sloučenin neboli karcinogenů.

Ze švédského výzkumu vyplynulo, že pokud jsou potraviny s obsahem škrobů připravovány při vysokých teplotách, tvoří se z nich karcinogenní sloučeniny s názvem akrylamidy. Prodlužované vystavování těmto látkám bylo označeno jako příčina vzniku rakoviny u laboratorních zvířat a u lidí má zřejmě obdobné účinky[1].

Tvorba karcinogenů v průběhu smažení není přitom omezena pouze na škrobovité potraviny. I během procesu smažení potravin bohatých na proteiny (např. maso nebo ryby), bývá produkováno mnoho druhů karcinogenních heterocyklických aminů (heterocyclic amines – HCAs). Stává se to hlavně tehdy, pokud je teplota přípravy velmi vysoká (nad 205 °C). U těchto látek bylo prokázáno, že způsobují maligní nádory v tlustém střevě a na prsou u myší i krys – takže jsou zřejmě nebezpečné i pro člověka[2].

Teplota je jedním z nejdůležitějších faktorů, kdy se formují sloučeniny HCAs. Největší množství těchto škodlivin bývá produkováno během smažení, opékání na roštu nebo na rožni – tehdy bývá maso připravováno za velmi vysokých teplot. Platí tu přímá úměra:

 

čím vyšší bývá teplota přípravy, tím větší je množství vyprodukovaných karcinogenů

 

Jedna z vědeckých studií prokázala až trojnásobné navýšení obsahu HCAs, jestliže byly teploty přípravy zvýšeny z 200 na 250 °C [3]. Běžný plynový gril přitom snadno dosahuje teplot kolem 260 °C - takové extrémní teploty už jsou schopny vyprodukovat vysoká množství karcinogenů!

Maso opékané na rožni je nadto již dlouho známé jako zdraví nebezpečné, protože plameny a kouř spalují maso a tuk na jeho povrchu. Množství tuku v mase je přímo úměrné karcinogennímu potenciálu připravovaného masa. A když navíc tuk odkapává do otevřeného ohně, vzniká další kouř, který je rovněž zdrojem karcinogenů, známých pod označením polycyklické aromatické uhlovodíky (polycyclic aromatic hydrocarbons- PAHs). A ty jsou zpětně pro opékané maso dalším zdrojem nebezpečných složek[4].

Jakým způsobem pak tyto karcinogenní složky uvolňované při tepelné přípravě s vysokými teplotami vyvolávají rakovinu? Odpovědí je oxidační proces. Akrylamidy, HCAs i PAHs jsou všechno oxidanty. Tyto se zúčastňují na procesu oxidace, narušují stabilitu buněčných membrán a DNA[5]; dochází tak k akumulovanému poškozování DNA, které je indikátorem vzniku rakoviny [6].


Jednoduchým způsobem jak předcházet rakovině, je snížení teploty pečení. Abyste minimalizovali množství karcinogenů uvolňovaných během pečení, snižte pracovní teplotu pod 176 °C.

 

Metodami, které slouží k tepelné přípravě při snížených teplotách, jsou vaření na páře, ve vodě nebo v římském hrnci. Když i přesto použijete opékání, pokoušejte se připravit si tenké plátky masa. A když konzumujete jídla připravovaná metodami s využitím vysokých teplot, nezapomínejte na přílohy v podobě barevné zeleniny nebo ovoce, protože tyto bývají bohatými zdroji antioxidantů. Případně můžete užívat i antioxidanty ve formě potravinových doplňků. Antioxidanty odvrací poškození způsobovaná nebezpečnými oxidanty a napomáhají udržovat vaše tělo zdravé a bez rakoviny.

[Poznámka editora: NaturalNews rozhodně nesouhlasí s jakokoliv formou testování na zvířatech. Plně podporujeme takové využívání medicínských experimentů, které zachovávají zdraví i pohodu všech živých bytostí.]


Originál: https://www.naturalnews.com/029620_foods_cancer.html

 

 

Cílem medicíny je předcházení nemocí a prodloužení zdravé dlouhověkosti. Ideálem medicíny je odstranit mít potřebu lékaře.

MUDr. William J. Mayo

 

 

KLOUBNÍ VÝŽIVA

 

MUDr. Ladislav Šafránek, lékař pro zdravou dlouhověkost

ČLÁNEK

Nejlepší kloubní výživa

jako jediná obnovuje kloubní chrupavku

 

 

CELADRIN  BARNY´S

 

 

SANDŘIN PŘÍBĚH

ÚSPĚŠNÉ UZDRAVENÍ Z RAKOVINY

 

Sandra: Nikdy nezapomenu na ten POCIT BEZNADĚJE, STRACHU, co ve mně lékaři vyvolali, na to jak jsem byla jen další nemocná.

ČLÁNEK  ZDE

Se Sandrou hovořila: Mgr. Zuzana Švédová, Dis.

k

 

 

TŘI UNIKÁTNÍ EXTRAKTY

Z DUANWOOD RED REISHI

 

EXTRAKT           SPÓR

Nejsilnější extrakt z REISHI na českém trhu!!!100% spórový prášek z Duanwood Red Reishi!!!

 

TRITERPEN MAX

Extrakt s vysokým obsahem triterpenoidů. Více než 20 triterpenoidů%!

 

ZDE ROSTE ČERVENÁ REISHI

DUANWOOD RED REISHI

zdroj výše nejúčinnějších extraktů

Video z návštěvy pěstitelů Duanwood Red Reishi v Číně, v horské oblasti Jiangshan

 

FAKTA O REISHI,

MYKOLOGIE, HISTORIE, PĚSTOVÁNÍ, ÚČINNÉ LÁTKY

 

 

 

 CORDYCEPS, extra silný

nejvyšší množství účinných látek

Nejsilnější Cordyceps na českém trhu!!!

 

 

KAPSAICIN

 

 

OREGÁNO         ECHINACEA

garance: 70-80% Carvacrolu

Každé druhé české dítě trpí atopickým ekzémem !!!

v pořadu ČT Pološero září 2014 - Česko, odpadkový koš Evropy -  odkaz 

ČLÁNEK

 

 

MELATONIN

á 1,25 mg                    á 5 mg

 

 

JAREK NOHAVICA

ZADEK JAK ŽOK

A přece nakonec - ÚSPĚŠNÁ LÉČBA