Škodí pesticidy v potravinách vašemu zdraví?
- Pixabay
Barbora Nová
WHO, Evropský úřad pro bezpečnost potravin... omezují množství pesticidů na základě dřívějších studií dlouhodobé expozice lidského zdraví. Existují možné negativní účinky na zdraví, ale to by vám nemělo bránit v tom, abyste si užívali zdraví prospěšných účinků ošetřených potravin.
Mnoho lidí se pesticidů v potravinách obává.
Pesticidy se používají ke snížení poškození plodin plevelem, hlodavci, hmyzem a choroboplodnými zárodky, což zvyšuje výnosy ovoce, zeleniny a dalších plodin.
Následují informace které se zaměřují na rezidua pesticidů neboli pesticidy, které se nacházejí na povrchu ovoce a zeleniny při jejich nákupu v potravinách, přičemž upozorňují na nejběžnější typy pesticidů používaných v moderním zemědělství a to, zda jejich rezidua ovlivňují lidské zdraví.
Co jsou pesticidy?
V nejširším slova smyslu jsou pesticidy chemické látky používané k potlačení jakéhokoli organismu, který by mohl napadnout nebo poškodit plodiny, zásoby potravin nebo domy.
Protože existuje mnoho druhů potenciálních škůdců, existuje několik druhů pesticidů. Následují některé příklady:
- Insekticidy. Tyto pesticidy omezují ničení a kontaminaci pěstovaných a sklizených plodin hmyzem a jeho vajíčky.
- Herbicidy. Herbicidy, známé také jako přípravky na hubení plevele, zlepšují výnosy plodin.
- Rodenticidy. Jsou důležité pro kontrolu ničení a kontaminace plodin škůdci a chorobami přenášenými hlodavci.
- Fungicidy. Tento typ pesticidů je důležitý zejména pro ochranu sklizených plodin a semen před houbovými chorobami.
Po mnoho let bylo používání pesticidů z velké části neregulované. Vliv pesticidů na životní prostředí a lidské zdraví je však od vydání knihy "Mlčící jaro" Rachel Carsonové v roce 1962 pod větší kontrolou.
Ideální pesticid by měl zničit cílového škůdce, aniž by měl negativní účinky na člověka, necílové rostliny, zvířata a životní prostředí.
Pesticidy však nejsou dokonalé a jejich používání může mít vysoce negativní účinky na zdraví a životní prostředí.
Shrnutí:
- Cílem pesticidů je ničit škůdce bez negativních dopadů na člověka a životní prostředí. Pesticidy se v průběhu času zdokonalily, ale žádný z nich není dokonalý, pokud jde o ochranu proti škůdcům bez vedlejších účinků.
Druhy pesticidů
Pesticidy mohou být syntetické, což znamená, že jsou vytvořeny v průmyslových laboratořích, nebo organické.
Organické pesticidy neboli biopesticidy jsou přirozeně se vyskytující chemické látky, které však mohou být reprodukovány v laboratořích pro použití v ekologickém zemědělství.
Syntetické pesticidy
Syntetické pesticidy mají být:
- stabilní
- dobře skladovatelné
- snadno distribuovatelné
Jsou také navrženy tak, aby byly účinné v boji proti škůdcům a měly nízkou toxicitu pro necílové živočichy a životní prostředí.
Mezi třídy syntetických pesticidů patří následující (1):
- Organofosfáty. Jedná se o insekticidy, které cílí na nervový systém. Některé z nich byly zakázány nebo omezeny z důvodu náhodné expozice toxickým látkám.
- Karbamáty. Tento typ insekticidů působí na nervový systém podobně jako organofosfáty, ale je méně toxický, protože účinky rychleji odeznívají.
- Pyretroidy. Ty působí na nervový systém a jsou laboratorně vyráběnou verzí přírodního pesticidu, který se nachází v chryzantémách.
- Organochlorové látky. Tyto insekticidy, mezi něž patří dichlordifenyltrichlorethan (DDT), byly z velké části zakázány nebo omezeny kvůli negativním účinkům na životní prostředí. Nicméně se stále nacházejí v tělech lidí po desítkách let od jejich zákazu.
- Neonikotinoidy. Tento typ insekticidů se používá na listy a stromy a v současné době je pod drobnohledem Agentury pro ochranu životního prostředí (EPA) kvůli zprávám o nechtěném poškození včel.
- Glyfosát. Tento herbicid, známý také pod názvem Roundup, se stal důležitým při pěstování geneticky modifikovaných plodin.
Ekologické nebo biopesticidy
Ekologické zemědělství využívá biopesticidy neboli přirozeně se vyskytující chemické pesticidy, které se vyvinuly v rostlinách.
Existuje příliš mnoho typů na to, abychom je zde uvedli, ale EPA zveřejnila seznam registrovaných biopesticidů.
Ministerstvo zemědělství USA také vede národní seznam schválených syntetických a omezených ekologických pesticidů.
Následuje několik příkladů důležitých ekologických pesticidů:
- Rotenon. Jedná se o insekticid používaný v kombinaci s dalšími organickými pesticidy. Je přirozeně produkován několika tropickými rostlinami jako odpuzovač brouků a je notoricky známý jako toxický pro ryby.
- Síran měďnatý. Tento pesticid ničí houby a některé plevele. Ačkoli je klasifikován jako biopesticid, vyrábí se průmyslově a ve vysokých koncentracích může být toxický pro člověka a životní prostředí.
- Zahradnické oleje. Jedná se o olejové extrakty z různých rostlin s účinky proti hmyzu. Ty se liší svým složením a možnými vedlejšími účinky. Některé mohou škodit užitečnému hmyzu, jako jsou včely (2).
- Bt toxin. Bt toxin, produkovaný bakteriemi a účinný proti několika druhům hmyzu, byl zaveden do některých typů plodin geneticky modifikovaných organismů (GMO).
Tento seznam není úplný, ale ilustruje dva důležité pojmy.
Za prvé, "ekologický" neznamená "bez pesticidů". Odkazuje spíše na specializované druhy pesticidů, které se vyskytují v přírodě a používají se místo syntetických pesticidů.
Za druhé, "přírodní" neznamená "netoxický". Stejně jako syntetické pesticidy mohou být i organické pesticidy škodlivé pro vaše zdraví a životní prostředí.
Shrnutí:
- Syntetické pesticidy vznikají v laboratořích. Organické nebo biopesticidy vznikají v přírodě, ale mohou být reprodukovány v laboratořích. Přestože jsou přírodní, nejsou vždy bezpečné pro člověka ani pro životní prostředí.
Jak se reguluje obsah pesticidů v potravinách?
K pochopení toho, jaká množství pesticidů jsou škodlivá, se používá více druhů studií.
Některé příklady zahrnují měření hladin u lidí, kteří byli náhodně vystaveni příliš velkému množství pesticidů, testování na zvířatech a studium dlouhodobého zdraví lidí, kteří používají pesticidy při své práci.
Tyto informace se kombinují při vytváření limitů pro bezpečné vystavení.
Například nejnižší dávka pesticidu, která způsobuje i ten nejnepatrnější příznak, se nazývá "nejnižší pozorovaná hladina nežádoucích účinků" neboli LOAEL. Někdy se také používá termín "no observed adverse effect level" neboli NOAEL (3).
Organizace jako Světová zdravotnická organizace, Evropský úřad pro bezpečnost potravin a Úřady pro kontrolu potravin a léčiv používají tyto informace k vytvoření prahové hodnoty expozice, která je považována za bezpečnou.
Za tímto účelem přidávají další bezpečnostní polštář tím, že stanovují prahové hodnoty 100-1 000krát nižší než LOAEL nebo NOAEL (3).
Shrnutí:
- Bezpečnostní limity pro pesticidy v potravinách stanovuje několik regulačních organizací. Tyto limity jsou velmi konzervativní a omezují pesticidy na mnohonásobně nižší dávky, než je nejnižší známá dávka, která může způsobit poškození.
Jak spolehlivé jsou bezpečnostní limity?
Existuje několik problémů s nástroji a postupy používanými ke stanovení bezpečnostních limitů pro používání pesticidů.
Někteří vědci například poukazují na to, že regulační orgány při stanovování bezpečnostních limitů pesticidů často vycházejí z neúplných nebo nekonzistentních údajů (4).
Podle jedné zprávy EPA původně stanovila NOAEL pro chlorpyrifos, kontroverzní insekticid, na 0,03 mg/kg. Po provedení další analýzy s využitím dodatečných údajů, které byly v původní zprávě vynechány, však vědci zjistili, že správná hodnota NOAEL je ve skutečnosti mnohem nižší, a to 0,014 mg/kg (5).
Mnoho regulačních orgánů je při určování hladin toxicity závislých také na údajích dodaných ze studií financovaných průmyslem, které jsou často zavádějící a mohou mít vyšší pravděpodobnost zkreslení (6).
Další problém s bezpečnostními limity pesticidů spočívá v tom, že některé pesticidy - syntetické i organické - obsahují těžké kovy, jako je měď, které se v těle časem hromadí.
Jedna studie na 162 lidech totiž zjistila, že pěstitelé vinné révy měli v krvi 2-4krát vyšší hladiny těžkých kovů, jako je olovo, zinek a měď, v důsledku používání pesticidů ve srovnání s kontrolní skupinou (7).
Na druhou stranu studie půdy v Indii zjistila, že používání pesticidů nevedlo k vyšším hladinám těžkých kovů, než jaké byly zjištěny v půdě bez pesticidů (8).
Další kritika spočívá v tom, že některé z jemnějších chronických účinků pesticidů na zdraví nemusí být zjistitelné pomocí studií, které se používají pro stanovení bezpečných limitů.
Z tohoto důvodu je důležité průběžné sledování zdravotních výsledků u skupin s neobvykle vysokou expozicí, které pomůže zpřesnit předpisy.
Porušení těchto bezpečnostních limitů je poměrně neobvyklé. Kanadská studie hodnotila množství glyfosátu v 3 188 vzorcích ovoce, zeleniny, obilovin a dětské výživy a zjistila, že pouze 1,3 % z nich překračovalo maximální limit reziduí (9).
Zpráva Evropské unie z roku 2015 navíc zjistila, že 97,2 % vzorků potravin neobsahovalo kvantifikovatelná rezidua pesticidů nebo byla v zákonem povoleném množství (10).
Shrnutí:
- Bezpečnostní limity pesticidů jsou často stanoveny na základě neúplných údajů nebo studií financovaných průmyslem. Ačkoli je zapotřebí dalšího výzkumu, používání pesticidů může přispívat i k hromadění těžkých kovů v těle a další dlouhodobé zdravotní účinky pesticidů mohou být obtížně zjistitelné.
Jaké jsou zdravotní účinky vysoké expozice pesticidům?
Syntetické i organické biopesticidy mají škodlivé účinky na zdraví při dávkách vyšších, než jsou běžné dávky v ovoci a zelenině.
Jeden přehled například zjistil, že expozice pesticidům může být spojena s vyšším rizikem Parkinsonovy choroby a může měnit specifické geny podílející se na jejím rozvoji (11).
Podobně analýza sedmi studií také zjistila, že expozice pesticidům může být spojena se zvýšeným rizikem Alzheimerovy choroby (12).
Některé výzkumy navíc ukazují, že používání pesticidů může souviset i s některými typy rakoviny.
Podle jedné studie provedené na více než 30 000 manželkách aplikátorů pesticidů byla zvýšená expozice organofosfátům spojena s významně vyšším rizikem rakoviny související s hormony, jako je rakovina prsu, štítné žlázy a vaječníků (13).
Podobná zjištění přinesl i další přehled studií na lidech, zvířatech a zkumavkách, který uvádí, že expozice organofosfátovým pesticidům, jako je malathion, terbufos a chlorpyrifos, může být spojena s vyšším rizikem vzniku rakoviny prsu v průběhu času (14).
Některé studie rovněž zjistily, že používání pesticidů může být spojeno se zvýšeným rizikem vzniku několika dalších typů rakoviny, včetně rakoviny prostaty, plic a jater (15, 16, 17).
Shrnutí:
- Zvýšená expozice pesticidům může souviset s vyšším rizikem Parkinsonovy choroby, Alzheimerovy choroby a několika typů rakoviny.
Jaké jsou účinky expozice pesticidům u dětí?
Studie naznačují, že používání pesticidů může mít zejména na děti několik negativních účinků.
Náhodné vystavení vysokým hladinám pesticidů u dětí je totiž spojováno s rakovinou, poruchou pozornosti s hyperaktivitou (ADHD) a autismem (18).
Podle jednoho z přehledů může mít i nízká expozice pesticidům negativní vliv na neurologický vývoj a chování dětí (19).
Jedna studie zahrnující 1 139 dětí zjistila o 50-90 % vyšší pravděpodobnost výskytu ADHD u dětí s nejvyššími hladinami pesticidů v moči ve srovnání s dětmi s nejnižšími hladinami pesticidů v moči (20).
V této studii nebylo jasné, zda pesticidy zjištěné v moči pocházely z produktů nebo z jiného vystavení prostředí, například z bydlení v blízkosti farmy.
Jiná studie ukázala, že prenatální expozice určitým typům pesticidů byla spojena s vyšší pravděpodobností výskytu poruch autistického spektra, zejména pokud k expozici došlo během prvního roku života (21).
Na druhou stranu studie z roku 2013 neprokázala žádné negativní zdravotní účinky u 350 dětí narozených ženám s vyššími hladinami pesticidů v moči během těhotenství ve srovnání s matkami s nižšími hladinami pesticidů (22).
Shrnutí:
- Některé studie ukazují, že expozice pesticidům by mohla být spojena s vyšší pravděpodobností diagnózy rakoviny, ADHD a poruchy autistického spektra.
Kolik pesticidů je v potravinách?
Světová zdravotnická organizace vypracovala komplexní přehled pesticidů.
Jedna studie ukázala, že 3% polských jablek obsahovala pesticidy v množství přesahujícím zákonný bezpečnostní limit pro pesticidy v potravinách. Tyto hodnoty však nebyly dostatečně vysoké, aby způsobily škodu, a to ani u dětí. (23).
V přehledu zveřejněném Evropskou unií obsahovalo přibližně 2,8% testovaných vzorků potravin rezidua pesticidů v množství přesahujícím zákonem povolené množství (10).
Podobně kanadská zpráva zjistila, že 1,3% testovaných vzorků potravin bylo nad maximálním limitem reziduí pro glyfosát (9).
Přestože existuje několik problémů s bezpečnostními limity, které regulační organizace stanovily, není jasné, jak by množství pesticidů nalezených v potravinách mohlo ovlivnit dlouhodobé zdraví.
Obsah pesticidů lze snížit vařením nebo zpracováním potravin. Loupání nebo ořezávání ovoce a zeleniny může také odstranit rezidua pesticidů z vnější slupky, i když to může také snížit nutriční hodnotu (24, 25).
Jedna recenzní studie z roku 2010 zjistila, že množství pesticidů bylo sníženo o 10-80% různými metodami vaření a zpracování potravin (26).
Jiná analýza zjistila, že mytí vodou z vodovodu (i bez speciálních mýdel nebo detergentů) snižuje množství pesticidů o 60-70% (27).
Přesto mytí produktů vodou nemusí být nejúčinnější metodou pro odstranění reziduí pesticidů, protože pesticidy často pronikají hluboko do ovoce a zeleniny a mohou vyžadovat použití komerčních čisticích roztoků (25, 28).
Shrnutí:
- Obsah pesticidů v konvenčních produktech je téměř vždy pod jejich bezpečnostními limity. Mohou být dále sníženy vařením, zpracováním nebo loupáním potravin. Nicméně jsou bezpečnostní limity správně nastaveny?
Je v organických potravinách méně pesticidů?
Není divu, že organické produkty mají nižší množství syntetických pesticidů, což se promítá do nižších množství syntetických pesticidů v těle (29).
Jedna studie na více než 4 400 dospělých ukázala, že ti, kteří hlásili alespoň mírné používání organických produktů, měli nižší obsah syntetických pesticidů v moči (30).
Nicméně organické produkty obsahují vyšší obsah biopesticidů.
Jedna starší studie oliv a olivových olejů používajících organické pesticidy zjistila zvýšené množství biopesticidů rotenonu, azadirachtinu, pyrethrinu a měďnatých fungicidů (31).
Tyto organické pesticidy mají také negativní účinky na životní prostředí, které jsou v některých případech horší než syntetické alternativy (32).
Někteří lidé tvrdí, že syntetické pesticidy mohou být časem škodlivější, protože jsou navrženy tak, aby měly větší trvanlivost a mohou vydržet déle v těle a životním prostředí.
To je někdy pravda. Nicméně existuje více příkladů organických pesticidů, které přetrvávají stejně dlouho nebo déle než průměrný syntetický pesticid (33).
Opačným názorem je, že organické biopesticidy jsou obvykle méně účinné než syntetické pesticidy, což způsobuje, že je zemědělci používají častěji a ve vyšších dávkách.
V jedné starší studii dokonce platilo, že zatímco syntetické pesticidy překračovaly bezpečnostní limity u 4 % nebo méně produktů, hladiny rotenonu a mědi trvale překračovaly své bezpečnostní limity (31, 34).
Celkově potenciální škodlivost syntetických a organických biopesticidů závisí na konkrétním pesticidu a dávce.
Shrnutí:
- Organická produkce obsahuje méně syntetických pesticidů, ale více organických biopesticidů. Biopesticidy nejsou nutně bezpečnější a mohou mít negativní účinky na životní prostředí.
Je v GMO méně pesticidů?
GMO jsou plodiny, do kterých byly přidány geny, aby se posílil jejich růst, všestrannost nebo přirozená odolnost proti škůdcům (35).
Historicky byly planě rostoucí rostliny šlechtěny tak, aby měly lepší vlastnosti pro zemědělství tím, že se selektivně vysazovaly jen ty nejideálnější rostliny, které jsou k dispozici.
Tato forma genetického výběru byla použita u všech rostlin a živočichů v potravinových zásobách našeho světa.
Při šlechtění dochází ke změnám postupně po mnoho generací a je záhadou, proč přesně se rostlina stává odolnější. Zatímco rostlina je vybrána pro určitý znak, genetická změna, která tento znak způsobila, není pro šlechtitele viditelná.
GMO tento proces urychlují pomocí vědeckých technik, aby cílové rostlině daly specifický genetický znak. Očekávaný výsledek je znám předem, jako při modifikaci kukuřice na výrobu insekticidu Bt toxinu (36).
Protože GMO plodiny mají přirozeně zvýšenou odolnost, vyžadují pro úspěšné hospodaření méně pesticidů (37).
To pravděpodobně neprospívá lidem, kteří jedí produkty, protože riziko pesticidů v potravinách je nízké. Přesto mohou GMO snížit škodlivé účinky syntetických i organických biopesticidů na životní prostředí a zdraví při práci.
Mnohonásobné komplexní přezkumy studií na lidech i na zvířatech dospěly k závěru, že existují omezené důkazy, které by naznačovaly, že geneticky modifikované organismy jsou zdraví škodlivé (37, 38, 39, 40).
Objevily se určité obavy, že geneticky modifikované organismy, které jsou rezistentní vůči glyfosátu (Roundup), podporují používání tohoto herbicidu ve vyšších koncentracích.
Zatímco jedna studie naznačila, že vysoké hladiny glyfosátu mohou podporovat rakovinu laboratorních zvířat, tyto hladiny byly mnohem vyšší než ty, které se konzumují v geneticky modifikovaných produktech a dokonce i ty, které se konzumují při pracovních nebo environmentálních expozicích (41).
Přesto, zatímco výzkum účinků glyfosátu na rakovinu je smíšený, Mezinárodní agentura pro výzkum rakoviny jej klasifikovala jako pravděpodobný lidský karcinogen (41, 42).
Shrnutí:
- Geneticky modifikované organismy vyžadují méně pesticidů. To snižuje riziko poškození pesticidů pro zemědělce, sklízeče a lidi žijící v blízkosti farem.
Měli byste se vyhýbat potravinám používajícím pesticidy?
Mnoho lidí se může rozhodnout vyhýbat se pesticidům z ekologických důvodů nebo kvůli obavám z možných dlouhodobých zdravotních rizik expozice pesticidům.
Omezení expozice pesticidům může být důležité zejména pro děti, protože pesticidy mohou mít škodlivé účinky na růst a vývoj (20).
Vaření a loupání produktů může být jednoduchý způsob, jak snížit množství pesticidů. Můžete také zkusit pěstovat vlastní ovoce a zeleninu doma nebo nakupovat na místních farmářských trzích a informovat se o jejich metodách ochrany proti škůdcům.
Pracovní skupina pro životní prostředí (EWG) také každý rok vydává „The Dirty Dozen“, což je žebříček množství pesticidů v oblíbeném ovoci a zelenině, který má spotřebitelům pomoci informovaněji se rozhodnout.
Mějte však na paměti, že existují drtivé vědecké důkazy, že konzumace velkého množství ovoce a zeleniny má mnoho zdravotních výhod, bez ohledu na to, zda je produkce ekologická nebo konvenční (43).
Proto byste se neměli úplně vyhýbat konzumaci čerstvého ovoce a zeleniny kvůli obavám z expozice pesticidům.
Místo toho vám chytré volby a správná příprava jídla mohou pomoci využít mnoha výhod ovoce a zeleniny a zároveň minimalizovat rizika spojená s pesticidy.
Shrnutí:
- Někteří se mohou rozhodnout vyhnout se pesticidům kvůli obavám o životní prostředí nebo zdraví. Existuje několik strategií, které můžete použít, abyste pomohli snížit expozici pesticidům a zároveň snědli velké množství ovoce a zeleniny.
Závěr
Pesticidy se běžně používají v moderní produkci potravin ke zlepšení výnosů plodin tím, že kontrolují plevel, hmyz a další hrozby pro produkci.
Jak syntetické, tak organické biopesticidy však mohou mít negativní účinky na zdraví a životní prostředí.
Kromě toho existují problémy s mnoha metodami používanými ke stanovení bezpečnostních limitů pro pesticidy v dodávkách potravin a dlouhodobé účinky expozice pesticidům jsou nejasné.
Přesto jsou ovoce a zelenina vysoce výživné a nabízejí mnoho zdravotních výhod, pokud jsou užívány jako součást vyvážené stravy, bez ohledu na to, zda jsou organické nebo konvenčně pěstované.
Chytřejší výběr nákupů, vaření a loupání produktů a volba ovoce a zeleniny, které obsahují nižší množství reziduí pesticidů, to je několik strategií, které můžete použít, abyste pomohli snížit svou expozici pesticidům.
Studie, zveřejněná 11. května 2020, o propojení pesticidů, teflonu a celiakie
Ing. Zdeněk Rozehnal
- V této studii vědci zkoumali hladiny toxických chemikálií v krvi 30 dětí a adolescentů, kteří byli nedávno diagnostikováni s celiakií.
- Tým z New York University (NYU) zjistil, že děti a adolescenti, kteří mají vysokou hladinu pesticidů a chemikálií souvisejících s pesticidy, měli dvojnásobnou šanci na pozitivní diagnostiku celiakie.
- U žen s vyšší expozicí pesticidů, než je obvyklé, znamenalo, že měly nejméně osmkrát vyšší pravděpodobnost, že se stanou netolerujícími lepek.
New York University School of Medicine je jednou z vysokých škol z New York University . Společnost byla založena v roce 1841 jako University Medical College a je jednou z nejvýznamnějších lékařských škol ve Spojených státech. Je na 3. místě v oblasti výzkumu podle US News & World Report.
Vědci z NYU Langone zjistili, že zvýšené hladiny toxických chemikálií z pesticidů, nepřilnavých nádob (s teflonem) a zpomalovačů hoření jsou spojeny se zvýšeným rizikem rozvoje celiakie.
"Celiakie je autoimunitní onemocnění, při kterém požití lepku vede k poškození tenkého střeva," řekl dr. Patrick Fratellone, RH FIM, integrativní lékař a profesor na University of Bridgeport College of Naturopathic Medicine.
Pohlaví ovlivňuje riziko
V této studii zveřejněné 11. května 2020 v časopise Environmental Research vědci zkoumali hladiny toxických chemikálií v krvi 30 dětí a mladistvých ve věku od 3 do 21 let, kterým nedávno diagnostikovali celiakii v NYU Langone Hassenfeld dětské nemocnici.
Hladiny jejich chemických látek byly porovnány s hladinami stejných chemických látek 60 dalších účastníků podobného věku, pohlaví a rasy bez celiakie.
Tým vědců z NYU zjistil, že děti a mladiství, kteří mají vysokou hladinu pesticidů a dalších chemických látek zvaných dichlorodifenyldichloretyleny (DDE), měli dvojnásobnou šanci na diagnostiku celiakie než ti, kteří těmito chemikáliemi nebyli značně promořeni.
Studie také zjistila, že pohlaví hraje roli v tom, jak chemické látky ovlivňují celiakální riziko.
U mladých žen vyšší expozice pesticidů, než je obvyklé, znamenala, že měli nejméně osmkrát vyšší pravděpodobnost, že se stanou netolerujícími lepek
Ale zvýšené hladiny nepřilnavých chemikálií (perfluoroalkyly nebo PFA), včetně produktů, jako je teflon, znamenaly u nich až devětkrát vyšší pravděpodobnost celiakie!
Na druhé straně mladí muži se zvýšenou hladinou chemických látek zpomalujících hoření v krvi, které se nazývají polybromované difenylethery (PBDE), byly s tímto stavem diagnostikováni pouze dvakrát častěji.
Chemikálie mohou narušit imunitní a hormonální funkce
Endokrinní systém, také nazývaný hormonální systém, je tvořen žlázami umístěnými v celém těle.
"Věda objevuje, že některé chemikálie narušují imunitní funkce, nejen hormonální," řekl spoluautor studie a zdravotní epidemiolog Dr. Leonardo Trasande, MPP, profesor pediatrie na NYU Langone.
Dodal, že již existuje „podnětný důkaz“, že chemické látky narušující endokrinní systém, přispívají k celiakii a jsou „spojeny s jinými nemocemi, jako je Crohnova nemoc“.
Dr. Trasande zdůraznil „v souvislosti s celiakií a dalšími autoimunitními stavy existuje mnoho vzájemných vztahů mezi endokrinním systémem a imunitním systémem“.
Podle Agentury pro ochranu životního prostředí (EPA) zahrnují perzistentní organické polutanty (POPs) tisíce syntetických chemikálií široce používaných během rozmachu průmyslové výroby po druhé světové válce.
"Ačkoli mnoho POPs bylo vyřazeno z výroby, tak přesto tyto chemikálie zůstávají v prostředí, protože jsou odolné vůči rozpadu a mají tendenci se hromadit ve zvířecích a lidských tkáních," psali autoři studie.
Některé známé POPs zahrnují polychlorované bifenyly (PCB), pesticid DDT a dioxiny - které pocházejí z bělení chloru papírové buničiny, výroby některých herbicidů a pesticidů a dalších průmyslových procesů.
Jak minimalizovat vaši expozici
"DDE je metabolit dlouhodobého pesticidu DDT, který byl samozřejmě zakázán, s výjimkou určitého použití při prevenci malárie v některých částech Afriky," uvedl Trasande. "Ale existuje kontaminace dědictví, takže nás nepřekvapilo zjištění mnoha metabolitů (v účastnících studie)."
Zdůraznil, že musíme podniknout kroky ke snížení naší expozice těmto chemickým látkám.
Lidé mohou dělat věci jako „jednoduše čistit vzduch otevřením oken každý den a pomocí mokrého mopu vyčistit perzistentní znečišťující látky, které se mohou hromadit v prachu.“
Dr. Trasande potvrdil, že tato studie přidává další informace, což vyvolává obavy ohledně nepřilnavých chemikálií.
Jedním z jednoduchých způsobů, jak omezit vystavení se těmto chemikáliím, je nepoužívat teflonové pánve, ale pouze litinové.
První „propojení“ mezi toxickými chemikáliemi a celiakií
Toto není první studie, která by našla souvislost mezi běžně používanými chemikáliemi a celiakií.
Studie z roku 2013 zveřejněná v časopise Interdisciplinary Toxicology uzavřela, že glyfosát, aktivní složka v herbicidech, jako je Roundup, je nejdůležitějším příčinným faktorem u celiakie.
Trasandeova studie je tak první, která zjistila souvislost mezi expozicí chemikáliemi a následkem.
"Naše studie zavádí první měřitelné propojení mezi expozicí toxických chemikálií a celiakií v životním prostředí," uvedl v prohlášení vedoucí vědecký pracovník studie a dětský gastroenterolog Dr. Jeremiah Levine. "Tyto výsledky také vyvolávají otázku, zda existují potenciální vazby mezi těmito chemikáliemi a jinými autoimunitními onemocněními střev, které všechny vyžadují důkladné sledování a další studium."
Příznaky celiakie
Národní ústav zdraví (NIH) uvádí příznaky celiakie, které zahrnují:
- bolest břicha
- chronický průjem
- zácpa
- plynatost
- nevolnost
Někteří lidé s onemocněním však nemusí mít příznaky vůbec.
Podle NIH může celiakie také zabránit dětem ve vstřebávání živin, což může vést k problémům, jako je zpomalený růst, ztráta hmotnosti, poškození zubní skloviny a zpoždění puberty
"Ovlivňuje to 1 ze 100 jedinců," řekl dr. Patrick Fratellone. "Tito jednotlivci jsou geneticky predisponovaní a odhaduje se, že existuje více než 2 miliony Američanů, kteří nejsou dosud pozitivně diagnostikováni, a jsou ohroženi dlouhodobými komplikacemi,"
Diagnóza a léčba
Dr. Fratellone vysvětlil, že gluten je „zastřešující název“ pro proteiny známé jako prolamins, které jsou primárně tvořeny gluteninem a gliadinem. Tato látka se nachází v obilovinách, které zahrnují pšenici, žito a ječmen.
"Nejlepší způsob, jak pracovat s celiakií, je vzdělávat o ní a jak se vyhnout pšeničnému lepku." Existují také krevní testy, které určí, zda máte alergii na lepek nebo máte celiakii, “řekl.
Klinika Mayo varuje, že před zahájením bezlepkové stravy byste měli být nejprve vyšetřeni na celiakii - protože vyloučení lepku by mohlo způsobit, že testy dopadnou normálně.
K diagnostice jsou k dispozici dva krevní testy: sérologické testování, které hledá určité protilátky ve vaší krvi, a genetické testování. "Někteří gastroenterologové věří, že je nutné provést biopsii." Doporučuji testování alergie na potraviny, “řekl dr. Fratellone.
Pokud trpíte nesnášenlivostí lepku, Mayo Clinic vám doporučuje vyhýbat se všem jídlům a nápojům obsahujícím pšenici, žito, ječmen, tritikale (kříženec mezi pšenicí a žitem) a v některých případech i ovsu, pokud existuje možnost, že byl kontaminován během výroby zrninami obsahujících lepek.
Klinika Mayo je nezisková organizace a mezinárodně uznávané prestižní americké lékařské výzkumné a vzdělávací centrum, jejíž součástí jsou univerzitní nemocnice v Rochesteru a v Minnesotě. Má rovněž několik nemocnic a klinik v Jacksonville na Floridě, ve Scottsdale a Phoenixu v Arizoně. Klinika Mayo dále spolupracuje s množstvím menších klinik a nemocnic v Minnesotě, Iowě a Wisconsinu.
V letech 2017-18 byla zařazena na 1. místo na stránkách US News.com's Best Hospital Hospital Honor Roll. Tato klinika zavedla integrační model, ve kterém se aplikuje nejnovější vývoj a technologie a který také řeší duchovní a emoční potřeby pacienta během léčby rakoviny.
Závěr
Studie poprvé stanovila souvislost mezi expozicí toxickými chemickými látkami, jako jsou pesticidy a průmyslové chemikálie, a rizikem celiakie. Kdo tomu bránil, aby taková studie byla provedena podstatně dříve? Zajisté Monsanto (výrobce roundupu) a spol. za asistence zkorumpovaných politiků a bílých plášťů.
Vědci říkají, že tato zjištění vyvolávají otázku, zda existují potenciální vazby mezi těmito chemikáliemi a jinými autoimunitními onemocněními střev.
Celiakie může vést u dětí k vážným zdravotním problémům, ale odborníci říkají, že je důležité se před zahájením bezlepkové stravy nechat otestovat.
A ženy by také měly být hodně obezřetné.
Toxikologická studie MUDr. Klinghardta
Nedávno tento lékař provedl jednu z největších toxikologických studií na světě na 1200 pacientech a porovnal ji s výsledky, které zjistil před 10 lety. V německé populaci před 10 lety bylo nalezeno v krvi u jednoho člověka v průměru 20 toxinů nad prahem detekce. A v současnosti? Podržte se -
více než 500 toxických látek,
což je šokující číslo. A nemyslím si, že by to bylo způsobeno snížením prahu detekce. Jak konstatuje dr. Klinghardt, je to
exponenciální nárůst v podstatě neslučitelný se životem!
Více:
Jedině ochranná známka "Superionherbs" garantuje množství účinných látek v níže uvedených extraktech a samozřejmě u každé šarže.
Reishi extrakt, Reishi spór a Reishi Triterpen Max
———
Cordyceps sinensis
———
Sibiřská Čaga
———
Hericium erinaceus
———
Coriolus versicolor (Outkovka pestrá)
———
Shiitake
———
Hlíva ústřičná
———
Agaricus
———
BetaGlukan Maxcell (s Resveratrolem a Acerolou)
———
C-Max komplex (Camu camu s quercetinem)
———
Ashwagandha
———
Kurkumin (fytosomální extrakt), italský patent
———
Rdesno mnohokvěté - He shou wu
———
Graviola - Annona
———
Maca
———
Chitomax
———
Fenuprim
———
Dračí krev
———
Danshen Q10 cardio
———
Šafrán
———
Ostropestřec mariánský (fytosomální extrakt), italský patent
———
Boswellia (fytosomální extrakt), italský patent
———
S-Acetyl-L-Glutathion
———
NMN (nikotinamid mononukleotid)
———
Supík - sirup pro DĚTI na podporu imunity - unikátní složení
———
4x Instantní káva i s extrakty z hub Čaga, Cordyceps a Hericium
———
POSILUJTE ÚČINNĚ PŘEDEVŠÍM IMUNI TU A VČAS
ZÁSADNĚ NEJVYŠŠÍ GARANTOVANOU KVALITOU PŘÍRODNÍCH EXTRAKTŮ
REISHI, CORDYCEPS, ČAGA, AŠVAGANDA, HERI CIUM, MACA, CORIOLUS, KURKUMIN, BETAGLUKAN, GRAVIOLA, HLÍVA ÚSTŘIČNÁ, SHIITAKE, DRAČÍ KREV, C-MAX KOMPLEX, DANSHEN, HE SHOU WU-RDESNO, CHITOMAX, FENUPRIM, MAITAKE, AGARICUS, COPRINUS, ENOKI, SAFFRON, SILYBIN, BOSWELLIA, TRITERPEN MAX, GLUTATHION, SUPÍK - sirup pro děti na podporu imunity, NMN (nikotinamid mononukleotid)...
100% KVALITA JEN V ROSTLINNÝCH KAPSLÍCH
vhodné i pro vegetariány a vegany
CERTIFIKÁTY KLÍČOVÝCH PRODUKTŮ
NEJPOPULÁRNĚJŠÍ STRÁNKY
Zkušenosti klientů s Úspěšnou léčbou především boreliózy, chlamydiózy, únavového syndromu...
100% REISHI - houba mládí a zdravé dlou3 unikátní, bezkonkurenční extrakty h ověkosti -
31 důvodů proč se NENECHÁM OČKOVAT - izraelský rabín Chananya Weisman
Dr. Peter McCullough: Jak přírodně DETOXIKOVAT tělo PO OČKOVÁNÍ mRNA vakcínou (protokol) - video
Devastující efekt pro zdraví - glutaman sodný, aspartam a další excitotoxiny
Jak se přírodní cestou uzdravit z chronické Boreliózy, Chlamydiózy, EB virózy... únavového syndromu
CORDYCEPS - silná imunita a nárůst energie
Překyselené tělo: začátek vážné nemoci
Protokol pro prevenci pro uzdravené klienty - Ing. Zdeněk Rozehnal
BOSWELIA serrata (kadidlo) - jeden z nejsilnějších přírodních léků Matky Země
Tibetská houba, tibetské krystaly a kombucha - darování, prodej
Léčte záněty a ne Cholesterol, MUDr. Marc Sircus
100% ČAGA ze Sibiře, nejvyšší množství účinných látek garantující Certifikát
Mamografie způsobuje rakovinu prsu, MUDr. Ben Johnson, M.D., N.M.D., D.O.
Účinný lék na rakovinu plic na Kubě, proč ho mít nemůžeme? Leif Davenport
Artróza - kmenové buňky - Podvod!
Lékaři se sami uzdravili z Roztroušené sklerózy, prof. George Jelinek, dr. Terry Wahlsová
Jak se skutečně zdravě stravovat...
Proč průběžně a jak detoxikovat tělo
PROTINÁDOROVÝ účinek extraktů z REISHI a CORIOLUSU na úrovni klinických studií
Žaloba na farmaceutické korporace, MUDr. Matthias Rath
Koloidní stříbro - účinné přírodní antibiotikum, hustoty koloidního stříbra, doporučené dávkování
Odstranění rtuti, hliníku a dalších toxinů z těla, včetně p revence - MUDr. Dietrich Klinghardt
Zblblo již lidstvo natolik, že se nechá obelhat pohádkami o vražedném oxidu uhličitém?
Jak na Parkinsona? Glutathionem, Hericiem a odstraněním neurotoxinů Chlorellou
Proč my máme potravinové alergie, přičemž je naši prarodiče neměli?
CHRONICKÁ BORELIÓZA, CHLAMYDIE...? ÚNAVOVÝ SYNDROM
Osvědčený postup pro léčbu boreliozy a dalších koinfekcí, když ortodoxní chemická medicína (3 týdenní nitrožilní antibiotická léčba ceftriaxonem) a následně klasická - 3 antibiotika - minocyclin, azitromycin, entizol a 2 antituberkulotika - arficin a nidrazid i po 18 měsících aplikace u mě totálně selhala.
Cílem správné medicíny je předcházení nemocí a prodloužení zdravé dlouhověkosti. Ideálem medicíny je odstranit mít potřebu lékaře.
MUDr. William J. Mayo
Za účinné se z Reishi považují pouze kvalitně provedené a čisté extrakty, které mají dobrou biologickou dostupnost a jsou zbavené nestravitelného chitinu; nelze tedy použít pouhý prášek z usušené houby.
EXTRAKT SPÓR
TRITERPEN MAX
ZDE ROSTE NEJÚČINNĚJŠÍ REISHI
DUANWOOD RED REISHI
zdroj výše nejúčinnějších extraktů
Video z návštěvy Čechů u pěstitelů Duanwood Red Reishi v Číně, v horské oblasti Jiangshan
MYKOLOGIE, HISTORIE, PĚSTOVÁNÍ, ÚČINNÉ LÁTKY, JAK JE TO S JEJÍ KVALITOU?
CORDYCEPS - video
ČAGA - video
HERICIUM - video
BETAGLUKAN HLÍVA
extrakt extrakt
BETAGLUKAN - video
KURKUMIN AŠVAGANDA
extrakt extrakt
ASHWAGANDHA - video
RDESNO ANNONA
extrakt extrakt
TEČKOVANÉ PŘÍBĚHY
dokument z 31. srpna 2022
Nadační fond Svědomí Národa
KUBEK 2009
DOKUMENT ČT 2
BYZNYS V BÍLÝCH PLÁŠTÍCH
DOKUMENT ČT 2
ŠKODLIVOST MOBILNÍCH SÍTÍ
možná i proto je tolik nemocných, říká česká vědkyně, vedoucí týmu Centra buněčného a tkáňového inženýrství FN u sv. Anny...
doc. RNDr. Irena Koutná, Ph.D.
Aktualizovaný jmenný seznam s portovců zemřelých od 1.1.2021 do 31.12.2023 v souvislosti s "vakcinací" na covid
PATOLOG dr. Ryan Cole oprávněně VAROVAL
RENOMOVANÝ PATOLOG dr. RYAN COLE - přednáška
ALARMUJÍCÍ EFEKT covid (spike) injekcí (mRNA) na mozek, srdce, ledviny a ostatní orgány
- Spousta lidí postrádá enzym, který rozkládá RNA
- Naprosto porušujeme Norimberský kodex z roku 1947...
český dabing - 17:08
Lékařský summit, San Antonio, Texas, USA - 27.7.2021
AMERICA´S FRONTLINE DOCTORS
POSTAVIT SE NA ODPOR
ZAČNĚTE U SEBE
ZÁKLADEM ZDRAVÍ JE PREVENCE S NÁVRATEM K PŘÍRODĚ
Doporučuji:
každé ráno cca 30 minut před snídaní
vypít cca 4 dcl vlažné čisté pramenité vody s citrónem (můžete přidat až půl lžičky jedlé sody) a pro posílení imunity a energie můžete použít dvojitý extrakt (1-2 kapsle) z
a nejdříve po 15 minutách:
- kefír z tibetské houby 3dcl
- lněné semínko až 30 g - 3 PL
- mletá skořice /max. 4 g za den/
případně nejen pro psychiku:
- Ashwagandhu /1-2 kapsle denně/
pro střevo kvalitní probiotika:
- kysané zelí, které si sami jednoduše vyrobíte POUZE VY! Pozor na "BRUSELSKÉ" kysané zelí! S éčkama
Otevřený dopis ministrovi zdravotnictví: Medici proti diskriminaci - 24. ledna 2022
Můžete zavolat ministru Válkovi
728 264 930
Můžete mu i napsat: valekv@psp.cz, Vlastimil.Valek@top09.cz
Vzorový dopis škole pro studenty, kteří nechtějí podlehnout povinnému očkování proti covidu-19
Fakta nepřestávají existovat tím, že se o nich nesmí hovořit. Pravda je dcerou času
SVĚT SE ZBLÁZNIL
Toto je novodobá reklama na co?
MUDr. Anastasia Maria Loupis: Tento model je v ohrožení života