Strava s vysokým obsahem mořských plodů může zvýšit riziko vystavení se "věčným chemikáliím"
- Pixabay
Barbora Nová
- Častá konzumace mořských plodů může podle nové studie zveřejněné 12. dubna 2024 zvýšit vaši šanci na vystavení se nebezpečným chemikáliím.
- Pro širokou veřejnost by množství mořských plodů mělo být omezeno na 340 gramů týdně.
- Ryby s vysokým obsahem rtuti by se měly konzumovat méně často.
- Vědci a další odborníci se shodují, že je třeba stanovit přísnější pokyny pro veřejné zdraví týkající se příjmu mořských plodů.
Nová studie ukázala, že lidé, kteří pravidelně jedí mořské plody, mohou mít zvýšené riziko vystavení PFAS, toxinům, které jsou běžněji popisovány jako „věčné chemikálie“, protože zůstávají v těle neomezeně dlouho.
Jako PFAS se označují perfluorované a polyfluorované látky, které se vyrábějí zhruba od 50. let 20. století. Skupinu tvoří přibližně 5000 látek, které nacházejí použití v různých odvětvích průmyslu i v domácnostech.
Věčné vystavení chemikáliím je spojeno se zdravotními problémy, jako je rakovina, abnormality plodu, vysoký cholesterol a poruchy štítné žlázy, jater a reprodukce.
Pro studii publikovanou v Exposure and Health vědci spojili analýzu koncentrací PFAS v čerstvých mořských plodech s průzkumem stravovacích návyků ve státě New Hampshire ve Spojených státech. Podle národních údajů je New Hampshire předním státem ve spotřebě mořských plodů (1).
Vědci naměřili 26 druhů PFAS v nejvíce konzumovaných rybách: treska, treska jednoskvrnná, humr, losos, mušle, krevety a tuňák, přičemž krevety a humři měli nejvyšší hladiny sloučenin PFAS.
Výsledky průzkumu také ukázaly, že muži v New Hampshire jedí v průměru přibližně 30 gramů mořských plodů denně a ženy jich jedí kolem 25 gramů. Toto množství je více než 1,5krát vyšší než celostátní průměr pro dospělé. U dětí v New Hampshire (ve věku 2 až 11 let) to bylo přibližně 6 gramů, což je rovněž více než celostátní průměr.
„Vědecká komunita usilovně pracuje na tom, aby pochopila více o celkovém kompromisu mezi riziky a přínosy konzumace mořských plodů. Součástí současného problému pro spotřebitele je, že některé z tradičně bezpečnějších mořských plodů z hlediska obsahu rtuti mohou mít vyšší koncentrace jiných znečišťujících látek. jako PFAS,“ uvedla Megan Romanoová, PhD, docentka epidemiologie na Geisel School of Medicine v Dartmouthu. “
„To skutečně podtrhuje důležitost konzumace vyvážené stravy, která zahrnuje širokou škálu zdravých potravin. Naše studie také zdůrazňuje potřebu spotřebitelsky přívětivějších doporučení ohledně konzumace mořských plodů."
Je bezpečné jíst mořské plody?
Zjištění zdůrazňují důležitost vytvoření pokynů pro veřejné zdraví, které vysvětlují množství mořských plodů, které je bezpečné konzumovat.
Autoři studie poznamenali, že to je zvláště důležité v pobřežních oblastech se znečištěním PFAS.
"Vystavení PFAS prostřednictvím konzumace mořských plodů závisí jak na množství mořských plodů, které lidé konzumují, tak na koncentraci PFAS v mořských plodech," uvedla vedoucí autorka předmětné studie Kathryn Crawfordová, odborná asistentka environmentálních studií na Middlebury College.
"Zjistili jsme, že lidé v Hampshiru konzumují v průměru více mořských plodů než jiné části USA. Region je také domovem průmyslových odvětví souvisejících s PFAS, která mohou uvolňovat PFAS do životního prostředí, které se nakonec mohou bioakumulovat v organismech, jako jsou ryby a měkkýši."
Když se to vezme dohromady, tato zjištění naznačují, že lidé mohou být vystaveni více PFAS než jinde, i když koncentrace PFAS naměřené ve vzorcích mořských plodů v této studii jsou v rozsahu toho, co bylo dříve hlášeno v jiných studiích.
Z tohoto důvodu Kathryn Crawfordová a její výzkumný tým naléhají na vývoj pokynů pro veřejné zdraví pro konzumaci mořských plodů, které zohlední tato zjištění.
"Je třeba zvýšit informovanost a stanovit přísná pravidla pro to, co je u těchto chemických látek považováno za bezpečné, protože se vyskytují v tolika zdrojích, že jejich vyloučení je nepravděpodobné, i když by bylo ideální zakázat jejich používání v budoucích výrobcích nebo stanovit přísná pravidla," uvedla Julia Zumpanoová, registrovaná dietoložka z centra pro lidskou výživu Clevelandské kliniky.
Lidé by měli omezit známé zdroje PFAS v nepřilnavém nádobí, výrobcích osobní hygieny, čisticích prostředcích, výrobcích odolných proti mastnotě, voděodolných tkaninách, výrobcích odolných proti skvrnám.
Kdo by se měl vyhýbat mořským plodům nebo je omezit?
Těhotné ženy a děti jsou považovány za nejzranitelnější skupiny obyvatel, pokud jde o nadměrnou konzumaci mořských plodů.
Těhotenství a rané dětství jsou obdobími rychlého vývoje v životě člověka, což je činí náchylnými k expozici chemickým látkám, které by mohly narušit tyto normální vývojové procesy.
Vystavení se chemikáliím, ke kterým dochází během těhotenství a raného věku, tak může mít větší vliv na zdraví.
Těhotné a kojící ženy a malé děti nemohou tolerovat chemikálie, které se nacházejí v určitých druzích mořských plodů, zejména pokud jsou konzumovány ve velkém množství.
"Pokud jsou těhotné a kojící ženy vystaveny působení chemických látek, mohou je předat svým nenarozeným dětem nebo následně prostřednictvím mateřského mléka," uvedl dr. David Love, odborník na potravinové systémy a udržitelnost a docent na John Hopkins Bloomberg School of Public Health.
Když mladí lidé rostou, jejich těla jsou obzvláště citlivá na chemické expozice.
Jak bezpečně jíst mořské plody
Odborníci se shodli, že zjištění nové studie přispívají k našemu chápání rizik expozice PFAS.
"Myslím, že potřebujeme více studií, jako je tato, využívající různé druhy mořských plodů z celých Spojených států a dovoz produktů z farmových chovů i produktů ulovených ve volné přírodě, abychom vytvořili doporučení ohledně rizik určitých druhů ryb nebo měkkýšů. PFAS je nově se objevující riziko, kterého bychom si měli být vědomi a nadále jej sledovat a vyhodnocovat, ale zatím nejsme schopni stanovit národní pokyny pro konzumaci mořských plodů," uvedl dr. Love.
Je také důležité si uvědomit, že existují některé druhy ryb a měkkýšů, které představují menší hrozbu.
"Pro širokou veřejnost by ryby (mořské plody) měly být omezeny na přibližně 340 gramů týdně, ale ryby s vysokým obsahem rtuti by měly být velmi omezené, pokud jde o četnost a porce," doporučila Julia Zumpanoová.
Podle pokynů Úřadu pro kontrolu potravin a léčiv (FDA) patří mezi nejvhodnější mořské plody z hlediska obsahu rtuti:
- treska obecná
- krab
- platýs
- losos
- hřebenatky
- krevety
- konzervovaný tuňák světlý
Mezi ryby, kterým je třeba se vyhnout, patří makrela královská, marlín, žralok, mečoun a tuňák velkooký.
Pokud jde o rady, Julia Zumpanoová doporučuje nejčastěji vybírat ryby ze seznamu „nejlepších možností“, omezit ryby ze seznamu „dobrých možností“ a vyhnout se rybám na seznamu s vysokým obsahem rtuti.
Je také dobré věnovat pozornost druhům ryb. Například lehký tuňák má méně rtuti než tuňák bílý nebo žlutoploutvý.
Vyberte si konzervovaného tuňáka s nízkým obsahem rtuti, ideálně takového, který byl testován na obsah rtuti.
Závěr
Nová studie ukázala, že pravidelná konzumace mořských plodů může zvýšit vaše riziko vystavení toxickým chemikáliím.
Pokud jde o pokyny, široká veřejnost by se měla držet 340 gramů mořských plodů týdně. Ryby s vysokým obsahem rtuti by však měly být omezeny.
Odborníci a vědci poznamenali, že by měly být zavedeny přísnější pokyny pro veřejné zdraví týkající se příjmu mořských plodů.
Koriandr a chlorella mohou z těla odstranit do 42 dnů až 91% rtuti
- Pixabay
Ing. Zdeněk Rozehnal
Existuje více těžkých kovů, kterými jsou lidé pravidelně vystaveni, aniž by si to uvědomovali. Rtuť, kadmium a hliník se mimo jiné dokážou vměstnat do našich centrálních nervových systémů a kostí, které se po mnoho let bioakumulují, dokud nezačneme trpět akutními zdravotními problémy způsobenými přemírou usazených těžkých kovů v organismu. Jedná se především o Alzheimera, Parkinsona, roztroušenou sklerózu…
Podle MUDr. Klinghardta je zásadní eliminovat v počátku především rtuť. Pokud se toto podaří, pak je jednodušší odstranění dalších těžkých kovů.
Přírodní dvojkombinace
Naštěstí existuje jednoduchá kombinace dvou přírodních produktů a to byliny koriandru a řasy chlorelly, která pomáhá uvolňovat a chelátovat těžké kovy.
Chelatační činidla jsou ta, která se váží na ionty toxinu těžkých kovů a poté jsou z těla odstraněna především stolicí. Pokud se chelatační činidla ve střevu nenalézají, tak když se přes žlučník uvolní těžké kovy z těla do střeva, tak se opět absorbují zpět.
Léčiva, jako je 2,3-dimercaprol, jsou sice již dlouho základem chelatační terapie pro otravu olovem nebo arsenem, ale mají závažné vedlejší účinky. Na straně druhé jednoduchá a správná dávka koriandru (čínská petržel) a chlorelly; je však také silným chelátorem pro řadu těžkých kovů a je bez vedlejších účinků.
K tomu dr. George Georgiou uvádí:
„Mnoho zdravotníků používá syntetická chelatační činidla jako DMPS, DMSA, EDTA a další k mobilizaci a odstranění těžkých kovů z těla. Jejich použití má své výhody a nevýhody. Jednou z výhod je síla jejich mobilizační aktivity - rychle mobilizují a vylučují určité kovy v těle, ale to může znamenat obrovské zatížení detoxikačních systémů těla. “
Právě ideální spojení koriandru s chlorellou: „umožňuje na jedné straně zvýšené vyplavování těžkých kovů z těla a to i z mozku, na straně druhé jejich kompletní odstranění cestou stolice.
Pokud by se nepoužila chlorella došlo by k opětovné intoxikaci.
Totiž lidé, kteří jedli po určitou dobu každý den saláty s koriandrem, zaznamenali tyto zdravotní problémy - náladovost, výrazné akné, bolest kloubů a další zdravotní komplikace. Zatímco pomocí koriandru uvolňovali těžké kovy, tyto nebyly vylučovány z těla v dostatečném množství, což znamenalo, že se současně detoxikovali a zároveň intoxikovali!
Jednoduše přidáním chlorelly - činidla absorbujícího obsah střeva, se zamezí následné intoxikaci. Klinické studie dokončené v poslední době prokázaly, že chelatace těžkých kovů [pomocí koriandru a chlorelly] může přirozeně odstranit z těla průměrně 87% olova, 91% rtuti a 74% hliníku z těla do 42 dnů.
MUDr. Klinghardt také uvádí, že pokud není chlorela dobře snášena, je možno použít kysané zelí (pochopitelně bez přidané chemie), 4x2 lžíce denně.
Vlastnosti chlorelly při detoxikaci těla:
- Chlorella je antivirová.
- Váže se s dioxiny a dalšími toxiny.
- Napravuje detoxikační funkce těla.
- Zvyšuje úroveň glutathionu - velice silného antioxidantu.
- Extrémně na sebe váže těžké kovy.
- Alfa a gama linolové kyseliny, které obsahuje chlorela, pomáhají zvyšovat příjem omegy3 a dalších důležitých mastných kyselin.
- Methyl-kobalamin opravuje nervový systém a poškozené neurony, které často trpí otravou těžkými kovy.
- Chlorella obsahuje nejsnadněji vstřebatelnou formu vitamínů B12 a B6.
- Chlorella má vysoký obsah aminokyselin, a proto je ideální pro vegetariány.
- Chlorella je schopna otevřít buněčné stěny, což je nezbytné pro detoxikační procesy.
- Chlorella obnovuje zdravou střevní flóru.
- Chlorella je stále předmětem výzkumu pro svoje detoxikační účinky, protože věda nemůže stále plně pochopit, jak se vyvinula po miliony let, aby byla tak účinná při zbavování těla nežádoucích látek.
Dávkování chlorelly
- Přesné chelatační dávkování při používání chlorelly najdete ke stažení ve formátu PDF zde. Stačí vložit do překladače a budete tomu rozumět.
Příroda je mocná - nejen řasa chlorella
Například je známé, že houby (milují) absorbují radioaktivitu. Po výbuchu v Černobylu (26. dubna 1986) také byly ten rok jejich rekordní nálezy (co do množství i velikosti).
Doporučuji zhlédnout:
- MUDr. Eleková - lékařská péče je třetí nejvyšší příčinou úmrtnosti po rakovině a srdečních onemocněních, aneb život nemá být udržován chemií
Koriandr má tyto chelatační výhody:
- Je to vysoce účinný mobilizátor toxinů kovů.
- Je silně protizánětlivý a antibakteriální.
- Zvyšuje HDL cholesterol a snižuje LDL.
- Zabraňuje plynatosti a nadýmání.
- Chrání před infekcemi močových cest.
- Zmírňuje hormonální výkyvy během menopauzy a menstruace.
- Může mít vliv na snížení nevolnosti.
- Přidává do zažívacího traktu vlákninu.
- Společně s hořčíkem a železem potlačuje anémii.
- Zmírňuje menší otoky.
- Podporuje zdraví jater.
- Lze ho použít jako expektoranc (prostředek ulehčující vykašlávání).
Poznámka
Než zahájíte detoxikaci těžkých kovů, tak se ujistěte, že máte odpovídající hladinu hořčíku v těle, protože tento stopový minerál pomáhá uvolňovat cévy a tím usnadňovat vylučování toxinů z těla.
Základní zdroje: lifeasalifestyle.com, MUDr. Klinghardt, MUDr. Eleková
Naše děti jsou vystaveny 10 000 chemikálií v potravinách, které jedí
- Pixabay
Isabelle Z.
Pokud jste si někdy udělali čas a podívali se na obal potravinářského výrobku s vyznačením složení daného produktu, nastala velká pravděpodobnost, že jste našli pár slov, kterým jste nerozuměli. Mnoho lidí pozná špatné přísady, které se objevují velice často, jako například kukuřičný sirup s vysokým obsahem fruktosy a dusičnany, existuje však řada dalších, které většinou lidé neznají. Navíc je-li neznámá složka uvedena až v závěru seznamu, mnozí lidé prostě pokrčí rameny a předpokládají, že výrobek obsahuje tak málo dotyčné složky, že to nebude mít zásadní vliv na zdraví.
Nicméně American Academy of Pediatrics (AAP) varuje, že mnoho přídatných látek v potravinách, ale i obaly potravin si zaslouží podrobnější zkoumání. Skupina akademiků z AAP nedávno zveřejnila politické prohlášení a zprávu, ve kterých uvedla, že
mnohé z těchto přídatných látek mají ničivé účinky na zdraví lidí, přičemž děti jsou zvláště zranitelné.
Požádali také, aby byly normy povolující tyto chemické látky přehodnoceny.
Více než 10 000 chemikálií v potravinách, které jíme, není jednoduché rozdělit na dobré a špatné. Jedním ze zásadních problémů je použití 3 a více přídatných látek současně, jejichž kumulativní účinek nikdo nezkoumá. Zpráva akademiků proto vyzdvihla zejména několik skupin zvláště nebezpečných přídatných látek, včetně ftalátů, BPA, dusičnanů, PFC a umělých barviv.
Ftaláty neboli estery kyseliny ftalové (PAE) představují poměrně širokou skupinu chemických látek. Do potravin s obsahem tuků se ftaláty mohou dostat migrací z plastového těsnění víček, z vložek hliníkových uzávěrů a ze zátek. U malých dětí také přes hračky, které vkládají do úst.
BPA - Bisfenol A je organická sloučenina ze skupiny bisfenolů, která se využívá při výrobě plastů.
PFC - Perfluorouhlovodíky jsou uměle vytvořené organické látky, ve kterých jsou všechny vazby uhlík-vodík nahrazeny vazbou uhlík-fluor. PFC jsou považovány za podezřelé lidské karcinogeny a jsou reprotoxické (negativní vliv na rozmnožování), mohou poškozovat imunitní a endokrinní systém.
Hlavní negativní účinky těchto chemikálií se týkájí endokrinního systému, protože ftaláty a bisfenoly mohou vyvolat dřívější pubertu, a mohou také zvýšit riziko neplodnosti, obezity a dalších chronických nemocí. Působení PFC má vliv na nízkou porodní hmotnost, přičemž také poškozuje plody, které se vyvíjejí, zatímco dusičnany (dusitany) jsou spojeny s některými druhy rakoviny.
Vědci také poukázali na nebezpečí umělých barviv používaných v potravinách, zvláště na syntetizované z vedlejších produktů z ropy a černouhelného dehtu. Také upozornili na umělá barviva, která jsou vázané na hliník, což je neurotoxin. V analýze 810 produktů pro děti z prodejen s potravinami, bylo 43 procent výrobků s umělými barvivy. Není překvapením, že byla nalezena pouze jedna potravina, u které nebylo použito barvivo.
Chemická potravinářská barviva byla dána do souvislosti s poruchou pozornosti, s hyperaktivitou a také postihují děti, které nemají ADHD. Dalšími negativní projevy u dětí zahrnují imunitní reaktivitu, problémy se spánkem, agresivitu a podrážděnost. Špatné je také, že povolená denní dávka FDA (ministerstvem) je 60 mg, přičemž již od 50 mg denně se projevují pozorovatelné negativní účinky.
ADHD (Attention Deficit Hyperactivity Disorder, porucha pozornosti s hyperaktivitou, též hyperkinetická porucha, HKP) je dědičný neurovývojový syndrom.
Dávejte si pozor i na nepřímou kontaminaci
Existuje také problém průniku chemických látek do potravin, prostřednictvím vnitřních povlaků obalů, plastů, papíru, barviv, polymerů a lepidel používaných v obalech nebo při výrobě. Příkladem jsou ftaláty používané v lepidlech a změkčovadlech, kovové plechovky s bifenolovou výstelkou a chemické látky v obalech. Tyto chemické látky jsou spojeny se zdravotními problémy jako je rakovina, oxidační stres, kardiotoxicita, narušení štítné žlázy a endokrinního systému.
Nebezpečí těchto chemických látek je varující především u dětí, protože jsou ohroženy jejich orgány ve vývinu, což následně způsobuje jejich celoživotní poškození. Navíc děti konzumují více potravy na jednotku hmotnosti než dospělí, tudíž expozice škodlivinami z potravin je u dětí vyšší.
AAP by chtěla zavést přísnější postup pro získání označení "všeobecně uznávané jako bezpečné" spolu s novými pravidly pro testování toxicity přídatných látek před použitím při zpracovávání potravin. Zároveň by se měly znovu otestovat všechny již schválené přídatné látky.
Experti doporučují rodičům zařazovat dětem do stravy, co nejvíce čerstvou a případně také zmrazenou zeleninu a ovoce. Zároveň, co nejvíce se vyhnout plastovým výrobkům, které přicházejí do styku potravinami.
Nicméně i u čerstvé zeleniny a ovoce musíte být velice v Česku obezřetní, zvláště importované z Polska. V listopadu 2018 byla nalezena v řetězci Tesco dokonce kapusta z Polska se 17násobným překročením normy konkrétního pesticidu. Osobně potraviny, zeleninu a ovoce... z Polska zásadně již několik let nekupuji.
Originál: https://www.naturalnews.com/2018-11-09-children-exposed-to-10000-chemicals-through-food.html
Studie, zveřejněná 11. května 2020, o propojení pesticidů, teflonu a celiakie. Glyfosát, aktivní složka v herbicidech, jako je Roundup, je nejdůležitějším příčinným faktorem u celiakie
- Pixabay
Ing. Zdeněk Rozehnal
- V této studii vědci zkoumali hladiny toxických chemikálií v krvi 30 dětí a adolescentů, kteří byli nedávno diagnostikováni s celiakií.
- Tým z New York University (NYU) zjistil, že děti a adolescenti, kteří mají vysokou hladinu pesticidů a chemikálií souvisejících s pesticidy, měli dvojnásobnou šanci na pozitivní diagnostiku celiakie.
- U žen s vyšší expozicí pesticidů, než je obvyklé, znamenalo, že měly nejméně osmkrát vyšší pravděpodobnost, že se stanou netolerujícími lepek.
New York University School of Medicine je jednou z vysokých škol z New York University . Společnost byla založena v roce 1841 jako University Medical College a je jednou z nejvýznamnějších lékařských škol ve Spojených státech. Je na 3. místě v oblasti výzkumu podle US News & World Report.
Vědci z NYU Langone zjistili, že zvýšené hladiny toxických chemikálií z pesticidů, nepřilnavých nádob (s teflonem) a zpomalovačů hoření jsou spojeny se zvýšeným rizikem rozvoje celiakie.
"Celiakie je autoimunitní onemocnění, při kterém požití lepku vede k poškození tenkého střeva," řekl dr. Patrick Fratellone, RH FIM, integrativní lékař a profesor na University of Bridgeport College of Naturopathic Medicine.
Pohlaví ovlivňuje riziko
V této studii zveřejněné 11. května 2020 v časopise Environmental Research vědci zkoumali hladiny toxických chemikálií v krvi 30 dětí a mladistvých ve věku od 3 do 21 let, kterým nedávno diagnostikovali celiakii v NYU Langone Hassenfeld dětské nemocnici.
Hladiny jejich chemických látek byly porovnány s hladinami stejných chemických látek 60 dalších účastníků podobného věku, pohlaví a rasy bez celiakie.
Tým vědců z NYU zjistil, že děti a mladiství, kteří mají vysokou hladinu pesticidů a dalších chemických látek zvaných dichlorodifenyldichloretyleny (DDE), měli dvojnásobnou šanci na diagnostiku celiakie než ti, kteří těmito chemikáliemi nebyli značně promořeni.
Studie také zjistila, že pohlaví hraje roli v tom, jak chemické látky ovlivňují celiakální riziko.
U mladých žen vyšší expozice pesticidů, než je obvyklé, znamenala, že měli nejméně osmkrát vyšší pravděpodobnost, že se stanou netolerujícími lepek
Ale zvýšené hladiny nepřilnavých chemikálií (perfluoroalkyly nebo PFA), včetně produktů, jako je teflon, znamenaly u nich až devětkrát vyšší pravděpodobnost celiakie!
Na druhé straně mladí muži se zvýšenou hladinou chemických látek zpomalujících hoření v krvi, které se nazývají polybromované difenylethery (PBDE), byly s tímto stavem diagnostikováni pouze dvakrát častěji.
Chemikálie mohou narušit imunitní a hormonální funkce
Endokrinní systém, také nazývaný hormonální systém, je tvořen žlázami umístěnými v celém těle.
"Věda objevuje, že některé chemikálie narušují imunitní funkce, nejen hormonální," řekl spoluautor studie a zdravotní epidemiolog Dr. Leonardo Trasande, MPP, profesor pediatrie na NYU Langone.
Dodal, že již existuje „podnětný důkaz“, že chemické látky narušující endokrinní systém, přispívají k celiakii a jsou „spojeny s jinými nemocemi, jako je Crohnova nemoc“.
Dr. Trasande zdůraznil „v souvislosti s celiakií a dalšími autoimunitními stavy existuje mnoho vzájemných vztahů mezi endokrinním systémem a imunitním systémem“.
Podle Agentury pro ochranu životního prostředí (EPA) zahrnují perzistentní organické polutanty (POPs) tisíce syntetických chemikálií široce používaných během rozmachu průmyslové výroby po druhé světové válce.
"Ačkoli mnoho POPs bylo vyřazeno z výroby, tak přesto tyto chemikálie zůstávají v prostředí, protože jsou odolné vůči rozpadu a mají tendenci se hromadit ve zvířecích a lidských tkáních," psali autoři studie.
Některé známé POPs zahrnují polychlorované bifenyly (PCB), pesticid DDT a dioxiny - které pocházejí z bělení chloru papírové buničiny, výroby některých herbicidů a pesticidů a dalších průmyslových procesů.
Jak minimalizovat vaši expozici
"DDE je metabolit dlouhodobého pesticidu DDT, který byl samozřejmě zakázán, s výjimkou určitého použití při prevenci malárie v některých částech Afriky," uvedl Trasande. "Ale existuje kontaminace dědictví, takže nás nepřekvapilo zjištění mnoha metabolitů (v účastnících studie)."
Zdůraznil, že musíme podniknout kroky ke snížení naší expozice těmto chemickým látkám.
Lidé mohou dělat věci jako „jednoduše čistit vzduch otevřením oken každý den a pomocí mokrého mopu vyčistit perzistentní znečišťující látky, které se mohou hromadit v prachu.“
Dr. Trasande potvrdil, že tato studie přidává další informace, což vyvolává obavy ohledně nepřilnavých chemikálií.
Jedním z jednoduchých způsobů, jak omezit vystavení se těmto chemikáliím, je nepoužívat teflonové pánve, ale pouze litinové.
První „propojení“ mezi toxickými chemikáliemi a celiakií
Toto není první studie, která by našla souvislost mezi běžně používanými chemikáliemi a celiakií.
Studie z roku 2013 zveřejněná v časopise Interdisciplinary Toxicology uzavřela, že glyfosát, aktivní složka v herbicidech, jako je Roundup, je nejdůležitějším příčinným faktorem u celiakie.
Trasandeova studie je tak první, která zjistila souvislost mezi expozicí chemikáliemi a následkem.
"Naše studie zavádí první měřitelné propojení mezi expozicí toxických chemikálií a celiakií v životním prostředí," uvedl v prohlášení vedoucí vědecký pracovník studie a dětský gastroenterolog Dr. Jeremiah Levine. "Tyto výsledky také vyvolávají otázku, zda existují potenciální vazby mezi těmito chemikáliemi a jinými autoimunitními onemocněními střev, které všechny vyžadují důkladné sledování a další studium."
Příznaky celiakie
Národní ústav zdraví (NIH) uvádí příznaky celiakie, které zahrnují:
- bolest břicha
- chronický průjem
- zácpa
- plynatost
- nevolnost
Někteří lidé s onemocněním však nemusí mít příznaky vůbec.
Podle NIH může celiakie také zabránit dětem ve vstřebávání živin, což může vést k problémům, jako je zpomalený růst, ztráta hmotnosti, poškození zubní skloviny a zpoždění puberty
"Ovlivňuje to 1 ze 100 jedinců," řekl dr. Patrick Fratellone. "Tito jednotlivci jsou geneticky predisponovaní a odhaduje se, že existuje více než 2 miliony Američanů, kteří nejsou dosud pozitivně diagnostikováni, a jsou ohroženi dlouhodobými komplikacemi,"
Diagnóza a léčba
Dr. Fratellone vysvětlil, že gluten je „zastřešující název“ pro proteiny známé jako prolamins, které jsou primárně tvořeny gluteninem a gliadinem. Tato látka se nachází v obilovinách, které zahrnují pšenici, žito a ječmen.
"Nejlepší způsob, jak pracovat s celiakií, je vzdělávat o ní a jak se vyhnout pšeničnému lepku." Existují také krevní testy, které určí, zda máte alergii na lepek nebo máte celiakii, “řekl.
Klinika Mayo varuje, že před zahájením bezlepkové stravy byste měli být nejprve vyšetřeni na celiakii - protože vyloučení lepku by mohlo způsobit, že testy dopadnou normálně.
K diagnostice jsou k dispozici dva krevní testy: sérologické testování, které hledá určité protilátky ve vaší krvi, a genetické testování. "Někteří gastroenterologové věří, že je nutné provést biopsii." Doporučuji testování alergie na potraviny, “řekl dr. Fratellone.
Pokud trpíte nesnášenlivostí lepku, Mayo Clinic vám doporučuje vyhýbat se všem jídlům a nápojům obsahujícím pšenici, žito, ječmen, tritikale (kříženec mezi pšenicí a žitem) a v některých případech i ovsu, pokud existuje možnost, že byl kontaminován během výroby zrninami obsahujících lepek.
Klinika Mayo je nezisková organizace a mezinárodně uznávané prestižní americké lékařské výzkumné a vzdělávací centrum, jejíž součástí jsou univerzitní nemocnice v Rochesteru a v Minnesotě. Má rovněž několik nemocnic a klinik v Jacksonville na Floridě, ve Scottsdale a Phoenixu v Arizoně. Klinika Mayo dále spolupracuje s množstvím menších klinik a nemocnic v Minnesotě, Iowě a Wisconsinu.
V letech 2017-18 byla zařazena na 1. místo na stránkách US News.com's Best Hospital Hospital Honor Roll. Tato klinika zavedla integrační model, ve kterém se aplikuje nejnovější vývoj a technologie a který také řeší duchovní a emoční potřeby pacienta během léčby rakoviny.
Závěr
Studie poprvé stanovila souvislost mezi expozicí toxickými chemickými látkami, jako jsou pesticidy a průmyslové chemikálie, a rizikem celiakie. Kdo tomu bránil, aby taková studie byla provedena podstatně dříve? Zajisté Monsanto (výrobce roundupu) a spol. za asistence zkorumpovaných politiků a bílých plášťů.
Vědci říkají, že tato zjištění vyvolávají otázku, zda existují potenciální vazby mezi těmito chemikáliemi a jinými autoimunitními onemocněními střev.
Celiakie může vést u dětí k vážným zdravotním problémům, ale odborníci říkají, že je důležité se před zahájením bezlepkové stravy nechat otestovat.
A ženy by také měly být hodně obezřetné.
Toxikologická studie MUDr. Klinghardta
Nedávno tento lékař provedl jednu z největších toxikologických studií na světě na 1200 pacientech a porovnal ji s výsledky, které zjistil před 10 lety. V německé populaci před 10 lety bylo nalezeno v krvi u jednoho člověka v průměru 20 toxinů nad prahem detekce. A v současnosti? Podržte se -
více než 500 toxických látek,
což je šokující číslo. A nemyslím si, že by to bylo způsobeno snížením prahu detekce. Jak konstatuje dr. Klinghardt, je to
exponenciální nárůst v podstatě neslučitelný se životem!
Jedině ochranná známka "Superionherbs" garantuje množství účinných látek v níže uvedených extraktech a samozřejmě u každé šarže.
Reishi extrakt, Reishi spór a Reishi Triterpen Max
———
Cordyceps sinensis
———
Sibiřská Čaga
———
Hericium erinaceus
———
Coriolus versicolor (Outkovka pestrá)
———
Shiitake
———
Hlíva ústřičná
———
Agaricus
———
BetaGlukan Maxcell (s Resveratrolem a Acerolou)
———
C-Max komplex (Camu camu s quercetinem)
———
Ashwagandha
———
Kurkumin (fytosomální extrakt), italský patent
———
Rdesno mnohokvěté - He shou wu
———
Graviola - Annona
———
Maca
———
Chitomax
———
Fenuprim
———
Dračí krev
———
Danshen Q10 cardio
———
Šafrán
———
Ostropestřec mariánský (fytosomální extrakt), italský patent
———
Boswellia (fytosomální extrakt), italský patent
———
S-Acetyl-L-Glutathion
———
NMN (nikotinamid mononukleotid)
———
Supík - sirup pro DĚTI na podporu imunity - unikátní složení
———
4x Instantní káva i s extrakty z hub Čaga, Cordyceps a Hericium
———
POSILUJTE ÚČINNĚ PŘEDEVŠÍM IMUNI TU A VČAS
ZÁSADNĚ NEJVYŠŠÍ GARANTOVANOU KVALITOU PŘÍRODNÍCH EXTRAKTŮ
REISHI, CORDYCEPS, ČAGA, AŠVAGANDA, HERI CIUM, MACA, CORIOLUS, KURKUMIN, BETAGLUKAN, GRAVIOLA, HLÍVA ÚSTŘIČNÁ, SHIITAKE, DRAČÍ KREV, C-MAX KOMPLEX, DANSHEN, HE SHOU WU-RDESNO, CHITOMAX, FENUPRIM, MAITAKE, AGARICUS, COPRINUS, ENOKI, SAFFRON, SILYBIN, BOSWELLIA, TRITERPEN MAX, GLUTATHION, SUPÍK - sirup pro děti na podporu imunity, NMN (nikotinamid mononukleotid)...
100% KVALITA JEN V ROSTLINNÝCH KAPSLÍCH
vhodné i pro vegetariány a vegany
CERTIFIKÁTY KLÍČOVÝCH PRODUKTŮ
NEJPOPULÁRNĚJŠÍ STRÁNKY
Zkušenosti klientů s Úspěšnou léčbou především boreliózy, chlamydiózy, únavového syndromu...
100% REISHI - houba mládí a zdravé dlou3 unikátní, bezkonkurenční extrakty h ověkosti -
31 důvodů proč se NENECHÁM OČKOVAT - izraelský rabín Chananya Weisman
Dr. Peter McCullough: Jak přírodně DETOXIKOVAT tělo PO OČKOVÁNÍ mRNA vakcínou (protokol) - video
Devastující efekt pro zdraví - glutaman sodný, aspartam a další excitotoxiny
Jak se přírodní cestou uzdravit z chronické Boreliózy, Chlamydiózy, EB virózy... únavového syndromu
CORDYCEPS - silná imunita a nárůst energie
Překyselené tělo: začátek vážné nemoci
Protokol pro prevenci pro uzdravené klienty - Ing. Zdeněk Rozehnal
BOSWELIA serrata (kadidlo) - jeden z nejsilnějších přírodních léků Matky Země
Tibetská houba, tibetské krystaly a kombucha - darování, prodej
Léčte záněty a ne Cholesterol, MUDr. Marc Sircus
100% ČAGA ze Sibiře, nejvyšší množství účinných látek garantující Certifikát
Mamografie způsobuje rakovinu prsu, MUDr. Ben Johnson, M.D., N.M.D., D.O.
Účinný lék na rakovinu plic na Kubě, proč ho mít nemůžeme? Leif Davenport
Artróza - kmenové buňky - Podvod!
Lékaři se sami uzdravili z Roztroušené sklerózy, prof. George Jelinek, dr. Terry Wahlsová
Jak se skutečně zdravě stravovat...
Proč průběžně a jak detoxikovat tělo
PROTINÁDOROVÝ účinek extraktů z REISHI a CORIOLUSU na úrovni klinických studií
Žaloba na farmaceutické korporace, MUDr. Matthias Rath
Koloidní stříbro - účinné přírodní antibiotikum, hustoty koloidního stříbra, doporučené dávkování
Odstranění rtuti, hliníku a dalších toxinů z těla, včetně p revence - MUDr. Dietrich Klinghardt
Zblblo již lidstvo natolik, že se nechá obelhat pohádkami o vražedném oxidu uhličitém?
Jak na Parkinsona? Glutathionem, Hericiem a odstraněním neurotoxinů Chlorellou
Proč my máme potravinové alergie, přičemž je naši prarodiče neměli?
CHRONICKÁ BORELIÓZA, CHLAMYDIE...? ÚNAVOVÝ SYNDROM
Osvědčený postup pro léčbu boreliozy a dalších koinfekcí, když ortodoxní chemická medicína (3 týdenní nitrožilní antibiotická léčba ceftriaxonem) a následně klasická - 3 antibiotika - minocyclin, azitromycin, entizol a 2 antituberkulotika - arficin a nidrazid i po 18 měsících aplikace u mě totálně selhala.
Cílem správné medicíny je předcházení nemocí a prodloužení zdravé dlouhověkosti. Ideálem medicíny je odstranit mít potřebu lékaře.
MUDr. William J. Mayo
Za účinné se z Reishi považují pouze kvalitně provedené a čisté extrakty, které mají dobrou biologickou dostupnost a jsou zbavené nestravitelného chitinu; nelze tedy použít pouhý prášek z usušené houby.
EXTRAKT SPÓR
TRITERPEN MAX
ZDE ROSTE NEJÚČINNĚJŠÍ REISHI
DUANWOOD RED REISHI
zdroj výše nejúčinnějších extraktů
Video z návštěvy Čechů u pěstitelů Duanwood Red Reishi v Číně, v horské oblasti Jiangshan
MYKOLOGIE, HISTORIE, PĚSTOVÁNÍ, ÚČINNÉ LÁTKY, JAK JE TO S JEJÍ KVALITOU?
CORDYCEPS - video
ČAGA - video
HERICIUM - video
BETAGLUKAN HLÍVA
extrakt extrakt
BETAGLUKAN - video
KURKUMIN AŠVAGANDA
extrakt extrakt
ASHWAGANDHA - video
RDESNO ANNONA
extrakt extrakt
TEČKOVANÉ PŘÍBĚHY
dokument z 31. srpna 2022
Nadační fond Svědomí Národa
KUBEK 2009
DOKUMENT ČT 2
BYZNYS V BÍLÝCH PLÁŠTÍCH
DOKUMENT ČT 2
ŠKODLIVOST MOBILNÍCH SÍTÍ
možná i proto je tolik nemocných, říká česká vědkyně, vedoucí týmu Centra buněčného a tkáňového inženýrství FN u sv. Anny...
doc. RNDr. Irena Koutná, Ph.D.
Aktualizovaný jmenný seznam s portovců zemřelých od 1.1.2021 do 31.12.2023 v souvislosti s "vakcinací" na covid
PATOLOG dr. Ryan Cole oprávněně VAROVAL
RENOMOVANÝ PATOLOG dr. RYAN COLE - přednáška
ALARMUJÍCÍ EFEKT covid (spike) injekcí (mRNA) na mozek, srdce, ledviny a ostatní orgány
- Spousta lidí postrádá enzym, který rozkládá RNA
- Naprosto porušujeme Norimberský kodex z roku 1947...
český dabing - 17:08
Lékařský summit, San Antonio, Texas, USA - 27.7.2021
AMERICA´S FRONTLINE DOCTORS
POSTAVIT SE NA ODPOR
ZAČNĚTE U SEBE
ZÁKLADEM ZDRAVÍ JE PREVENCE S NÁVRATEM K PŘÍRODĚ
Doporučuji:
každé ráno cca 30 minut před snídaní
vypít cca 4 dcl vlažné čisté pramenité vody s citrónem (můžete přidat až půl lžičky jedlé sody) a pro posílení imunity a energie můžete použít dvojitý extrakt (1-2 kapsle) z
a nejdříve po 15 minutách:
- kefír z tibetské houby 3dcl
- lněné semínko až 30 g - 3 PL
- mletá skořice /max. 4 g za den/
případně nejen pro psychiku:
- Ashwagandhu /1-2 kapsle denně/
pro střevo kvalitní probiotika:
- kysané zelí, které si sami jednoduše vyrobíte POUZE VY! Pozor na "BRUSELSKÉ" kysané zelí! S éčkama
Otevřený dopis ministrovi zdravotnictví: Medici proti diskriminaci - 24. ledna 2022
Můžete zavolat ministru Válkovi
728 264 930
Můžete mu i napsat: valekv@psp.cz, Vlastimil.Valek@top09.cz
Vzorový dopis škole pro studenty, kteří nechtějí podlehnout povinnému očkování proti covidu-19
Fakta nepřestávají existovat tím, že se o nich nesmí hovořit. Pravda je dcerou času
SVĚT SE ZBLÁZNIL
Toto je novodobá reklama na co?
MUDr. Anastasia Maria Loupis: Tento model je v ohrožení života