6 toxinů v potravinách, které je dobré znát

- Pixabay

Barbora Nová

Pravděpodobně jste již slyšeli mnoho tvrzení, že některé běžné potraviny nebo složky potravin jsou toxické. Existuje však několik složek, které mohou být škodlivé, zejména pokud jsou konzumovány ve velkém množství.

Následuje šest potravin, složek nebo sloučenin, kterých je dobré se obávat.

1. Bisfenol A a podobné sloučeniny

Bisfenol A (BPA) je chemická látka, která se dříve vyskytovala v plastových obalech mnoha běžných potravin a nápojů a ve výstelce uvnitř kovových plechovek (například těch, které se používají na konzervování rajčat).

Studie však prokázaly, že BPA se může z těchto nádob vyluhovat do potravin nebo nápojů uvnitř (1).

Předpokládá se, že BPA napodobuje estrogen tím, že se váže na receptory určené pro tento hormon. To může narušit typickou funkci hormonů (1).

Studie na březích zvířatech navíc prokázaly, že expozice BPA vede k problémům s reprodukcí a zvyšuje budoucí riziko rakoviny prsu a prostaty u vyvíjejícího se plodu (2, 3).

Některé pozorovací studie také zjistily, že vysoké hladiny BPA jsou spojeny s inzulinovou rezistencí, cukrovkou 2. typu a obezitou (4, 5).

Zatímco však studie na zvířatech zjistily souvislost mezi BPA a přibýváním na váze a inzulinovou rezistencí, jen málo studií na lidech zkoumalo souvislost mezi markery expozice BPA a cukrovkou (4, 5).

Většina plastů a plechovek dnes naštěstí BPA neobsahuje. BPA byl však v mnoha výrobcích nahrazen velmi podobnými sloučeninami, jako je bisfenol S, které mohou mít podobné účinky (6).

V jednom přehledu se uvádí, že BPS může být pro reprodukční systém toxičtější než BPA (6).

Chcete-li snížit expozici těmto potenciálně škodlivým sloučeninám, vyhýbejte se plastovému nádobí, jak jen to jde - včetně balené vody. Místo plastového nádobí používejte skleněné a nerezové nádobí a vyhledávejte potraviny balené ve skle, nikoli v hliníkových plechovkách.

Shrnutí:

  • BPA se kdysi běžně vyskytoval v plastu a výstelce hliníkových plechovek, ale od té doby se z nich kvůli spojitosti s negativními účinky na zdraví většinou přestalo používat. Náhrady, jako je BPS, však mohou mít podobné nevýhody.

2. Umělé transmastné kyseliny

Umělé transmastné kyseliny se vyrábějí přečerpáváním vodíku do nenasycených olejů, jako jsou sójový a kukuřičný olej, aby se změnily na tuhé tuky. Bývají obsaženy v mnoha zpracovaných potravinách, jako jsou margaríny, pochutiny a balené pečivo.

Studie na zvířatech a pozorování však opakovaně prokázaly, že konzumace transmastných kyselin způsobuje záněty a má negativní vliv na zdraví srdce (7, 8, 9).

Z tohoto důvodu bylo používání umělých transmastných kyselin ve Spojených státech od ledna 2020 zcela zakázáno (10).

Nařízení Komise (EU) 2019/649 ze dne 24. dubna 2019 zavedlo limit pro obsah transmastných kyselin v potravinách platný i pro Česko. Evropská Komise potvrdila, že "vysoký příjem transmastných kyselin vážně zvyšuje riziko srdečních chorob více než jakákoli jiná živina na jednu kalorii" a příjem transmastných kyselin by měl být v rámci běžného stravování co nejnižší. Vysoký obsah transmastných kyselin mají levné uměle ztužené tuky a zaváděný 2% limit povede výrobce k používání tuků v minulosti tradičně používaných a neztužovaných, případně k pokročilejší technologii ztužování.

Některé potraviny živočišného původu mohou obsahovat některé přirozeně se vyskytující transmastné kyseliny, které však nemají tak negativní zdravotní účinky jako průmyslové transmastné kyseliny (9).

Shrnutí:

  • Umělé transmastné kyseliny jsou vysoce zánětlivé a mohou přispívat ke vzniku srdečních onemocnění. V současné době je jejich používání v potravinách ve Spojených státech zakázáno, ale pokud porce potraviny obsahuje méně než 0,5 gramu transmastných kyselin, může být označena jako 0 gramů.

3. Polycyklické aromatické uhlovodíky

Polycyklické aromatické uhlovodíky (PAU) jsou považovány za látky znečišťující životní prostředí. Vznikají při spalování organických materiálů, ale vyskytují se i v potravinách (11).

Při grilování nebo uzení masa při vysokých teplotách odkapává tuk na horké povrchy a vznikají těkavé PAU, které mohou pronikat do masa.

Ačkoli se dříve mělo za to, že hlavním viníkem je červené maso, bylo zjištěno, že vzorky grilovaného kuřecího masa a ryb obsahují podobné množství PAU (12, 13).

Uzené a grilované maso je ve skutečnosti jedním z hlavních zdrojů PAU v potravinách. PAU se však nacházejí také v mnoha druzích zpracovaných potravin (14, 15).

Vědci bohužel zjistili, že PAU jsou toxické a souvisejí se zvýšeným rizikem rakoviny prsu, ledvin, tlustého střeva a prostaty (16, 17, 18, 19).

Přestože je nejlepší používat jiné způsoby vaření, jako je dušení nebo pomalé vaření, při grilování můžete snížit obsah PAU až o 89% minimalizací kouře a rychlým odstraněním kapek (20).

Shrnutí:

  • Grilované a uzené maso má vysoký obsah PAU, které mohou zvyšovat riziko vzniku rakoviny. Metody tepelné úpravy, jako je dušení a pomalé vaření, mohou obsah PAU v mase snížit.

4. Kumarin ve skořici

Kumarin je toxická sloučenina, která se nachází ve skořici C. cassia, C. loureiroi a C. burmannii. Tyto druhy skořice se běžně vyskytují v obchodech s potravinami (21).

Ve vysokých dávkách je kumarin spojován se zvýšeným rizikem rakoviny a poškození jater. Kolik kumarinu vaše skořice obsahuje, však nelze zjistit, pokud si ji nenecháte otestovat (21).

Jedna studie zjistila, že děti, které si pravidelně sypou skořicí na ovesnou kaši, mohou mít nebezpečné množství přijímaného kumarinu, takže pokud skořici konzumujete pravidelně, je třeba si toho být vědomi (22).

Pokud se chcete kumarinu vyhnout, hledejte jiný druh skořice, tzv. cejlonskou skořici nebo "pravou skořici" z rostliny Cinnamomum verum. V obchodech se hůře shání (možná si ji budete muset objednat přes internet) a je dražší, ale obsahuje mnohem nižší množství kumarinu (2 1).

Shrnutí:

  • Skořice Cassia obsahuje kumarin, který může při nadměrné konzumaci zvyšovat riziko poškození jater nebo rakoviny. Cejlonská skořice je hůře dostupná, ale obsahuje mnohem nižší množství kumarinu.

5. Přidané cukry

Přidané cukry jsou často označovány jako "prázdné kalorie". Škodlivé účinky cukru však sahají mnohem dál. Cukr s vysokým obsahem fruktózy, jako je například kukuřičný sirup s vysokým obsahem fruktózy, je v nadměrném množství spojován s mnoha závažnými onemocněními, včetně obezity, cukrovky 2. typu, metabolického syndromu, tukových onemocnění jater a rakoviny (23, 24, 25).

Potraviny s vysokým obsahem přidaných cukrů jsou také průmyslově vysoce zpracované a mohou mít návykové vlastnosti, které některým lidem ztěžují regulaci příjmu těchto potravin (26).

Na základě studií na zvířatech to někteří vědci přisuzují schopnosti cukru způsobovat uvolňování dopaminu, neurotransmiteru v mozku, který stimuluje dráhy odměny (26, 27).

Chcete-li snížit příjem přidaného cukru, omezte nápoje slazené cukrem, jako jsou limonády a ovocné šťávy, a zpracované pochutiny a dezerty jezte jen příležitostně.

Shrnutí:

  • Přidané cukry, které se nacházejí v mnoha potravinách, mohou přispívat k nežádoucímu nárůstu hmotnosti a rozvoji cukrovky 2. typu, ztukovatění jater a řady dalších chronických onemocnění.

6. Rtuť v rybách

Ryby jsou mimořádně zdravou živočišnou bílkovinou, ale některé druhy hlubokomořských ryb mohou obsahovat vysoké množství rtuti, známého toxinu. Je to důsledek toho, že se tato škodlivina dostává v moři do potravního řetězce (28).

Rostliny, které rostou ve vodách kontaminovaných rtutí, jsou konzumovány malými rybami, které jsou pak konzumovány většími rybami. Postupem času se rtuť hromadí v tělech těchto větších ryb, které nakonec konzumuje člověk.

Rtuť je neurotoxin, což znamená, že může poškodit mozek a nervy. Výzkum potvrzuje, že obzvláště ohroženy jsou malé děti a těhotné a kojící ženy, protože rtuť může ovlivnit vývoj mozku a nervového systému plodu a kojenců (29).

Analýza z roku 2014 zjistila, že v několika zemích byly hodnoty rtuti ve vlasech a krvi žen a dětí výrazně vyšší, než doporučuje Světová zdravotnická organizace, zejména v pobřežních komunitách a v blízkosti dolů (30).

Některé ryby, například makrela královská a mečoun, mají zpravidla extrémně vysoký obsah rtuti a je třeba se jim vyhýbat. Konzumace jiných druhů ryb se však stále doporučuje, protože mají mnoho zdraví prospěšných účinků (31).

Chcete-li omezit expozici rtuti, vybírejte si ryby s nízkým obsahem rtuti, jako je losos, treska, sleď a sumec (32).

Shrnutí:

  • Některé hlubokomořské ryby, jako je makrela královská a mečoun, obsahují zpravidla vysoké množství toxické rtuti. Konzumace jiných druhů ryb, jako je losos a sleď, je však bezpečnější.

Závěr

Chcete-li minimalizovat riziko poškození, omezte co nejvíce konzumaci průmyslově zpracovaných potravin, olejů ze semen, zpracovaného masa a přidaných cukrů.

Je však také důležité si uvědomit, že mnohé z těchto potravin jsou škodlivé pouze při soustavném pravidelném nebo vysokém příjmu, takže se jich nemusíte zcela vzdát - stačí je omezit na příležitostné pochutiny.

Každá nemoc je způsobena narůstající jedovatostí lidského organismu.

Úžasný: MUDr. Henry Bieler

 

 

NEJPOPULÁRNĚJŠÍ ČLÁNKY

100% REISHI - houba mládí a zdravé dlou h ověkosti - 3 UNIKÁTNÍ, BEZKONKURENČNÍ EXTRAKTY

31 důvodů proč se NENECHÁM OČKOVAT - izraelský rabín Chananya Weisman

Jak se přírodní cestou uzdravit z chronické Boreliózy, Chlamydiózy, EB virózy... Únavového syndromu

CORDYCEPS - silná imunita a nárůst energie

Překyselené tělo: začátek vážné nemoci

Tibetská houba, tibetské krystaly a kombucha - darování, prodej

Léčte záněty a ne Cholesterol, MUDr. Sircus

100% ČAGA ze Sibiře, nejvyšší množství účinných látek garantující Certifikát 

Mamografie způsobuje rakovinu prsu, MUDr. Ben Johnson, M.D., N.M.D., D.O.

Účinný lék na rakovinu plic na Kubě, proč ho mít nemůžeme? Leif Davenport

Artróza - kmenové buňky - Podvod!

Lékaři se sami uzdravili z Roztroušené sklerózy, prof. Jelinek, dr. Wahls

Jak se skutečně zdravě stravovat...

Nejúčinnější kloubní výživa, MUDr. Ladislav Šafránek

Proč průběžně a jak detoxikovat tělo

PROTINÁDOROVÝ účinek extraktů z REISHI a CORIOLUSU na úrovni klinických studií

Žaloba na farmaceutické korporace, MUDr. Matthias Rath

Koloidní stříbro - účinné přírodní antibiotikum, hustoty koloidního stříbra, doporučené dávkování

 

Porovnání AMERICKÉ a RUSKÉ vakcíny na Covid -19, mechanismy účinků všech i připravovaných vakcín.

 

Odstranění rtuti, hliníku a dalších toxinů z těla, včetně prevence - MUDr. Dietrich Klinghardt

 

Zblblo již lidstvo natolik, že se nechá obelhat pohádkami o vražedném oxidu uhličitém?

 

  Zkušenosti klientů s Úspěšnou léčbou především boreliózy, chlamydiózy, únavového syndromu...

 

DOPORUČENÉ PŘÍRODNÍ PŘÍPRAVKY

 

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

ZDE

Cílem správné medicíny je předcházení nemocí a prodloužení zdravé dlouhověkosti. Ideálem medicíny je odstranit mít potřebu lékaře.

MUDr. William J. Mayo

 

 

TŘI UNIKÁTNÍ EXTRAKTY

Z DUANWOOD RED REISHI

          EXTRAKT                 SPÓR

Nejsilnější extrakt z REISHI na českém trhu!!!100% spórový prášek z Duanwood Red Reishi!!!

 

TRITERPEN MAX

Extrakt s vysokým obsahem triterpenoidů. Více než 20 triterpenoidů%!

ZDE ROSTE NEJÚČINNĚJŠÍ REISHI

DUANWOOD RED REISHI

zdroj výše nejúčinnějších extraktů

Video z návštěvy Čechů u pěstitelů Duanwood Red Reishi v Číně, v horské oblasti Jiangshan

 

FAKTA O REISHI,

MYKOLOGIE, HISTORIE, PĚSTOVÁNÍ, ÚČINNÉ LÁTKY, JAK JE TO S JEJÍ KVALITOU?

 

 

 

 CORDYCEPS, EXTRA SILNÝ

NEJVYŠŠÍ GARANTOVANÉ MNOŽSTVÍ ÚČINNÝCH LÁTEK - CERTIFIKÁT COA

Nejsilnější Cordyceps na českém trhu!!!

100% Sibiřská Čaga
Betaglucan MaxCellHlíva ústřičná

 

    KURKUMIN            AŠVAGANDA

        extrakt                    extrakt

Betaglucan MaxCellNejsilnější Ašvaganda na Českém trhu

 

RDESNO             ANNONA

extrakt                  extrakt

Vysoce účinný extrakt z listů

 

 

Z ověřených dat vyplývá, že člověk, který covid prodělal, je třináckrát lépe chráněn, než člověk, který má dvě dávky vakcíny.

prof. Jiří Beran, 13.11.2021

prof. Jiří Beran, 15.11.2021

 

TEČKOVANÝ PŘÍBĚH

"NEVĚŘÍM UŽ BÍLÝM PLÁŠŤŮM, ALE LIDEM"

medicinský inženýr

JURAJ Orság


 

TEČKOVANÉ PŘÍBĚHY

dokument z 31. srpna 2022

Nadační fond Svědomí Národa

anglické titulky

 

KUBEK 2009

 

DOKUMENT ČT 2

BYZNYS V BÍLÝCH PLÁŠTÍCH

DOKUMENT ČT 2

ŠKODLIVOST MOBILNÍCH SÍTÍ

KNIHA

NACISTICKÉ KOŘENY "BRUSELSKÉ EU"

 MUDr. Matthias Rath, Paul Anthony Taylor, Aleksandra Niedzwiecki a August Kowalczyk

v češtině je možno knihu přečíst online zde

Co jste už vždycky chtěli vědět o ‘bruselské EU’ - Ale nikdo se neodvážil vám o tom říci!

 

             TEST

BARVOSLEPOSTI

 

JAREK NOHAVICA

ZADEK JAK ŽOK

A přece nakonec - ÚSPĚŠNÁ LÉČBA

 

 

ROK SI NIČÍME IMUNITU,

možná i proto je tolik nemocných, říká česká vědkyně, vedoucí týmu Centra buněčného a tkáňového inženýrství FN u sv. Anny...

doc. RNDr. Irena Koutná, Ph.D.

Aktualizovaný jmenný seznam sportovců zemřelých od 1.1.2021 do 18.9.2022 v souvislosti s "vakcinací"

Ú MRTÍ - 922

SRDEČNÍ ZÁSTAVY - 1354

   PATOLOG dr. Ryan Cole oprávněně VAROVAL

 

 

RENOMOVANÝ PATOLOG   dr. RYAN COLE - přednáška

ALARMUJÍCÍ EFEKT  covid (spike) injekcí (mRNA) na mozek, srdce, ledviny a ostatní orgány

  • Spousta lidí postrádá enzym, který rozkládá RNA
  • Naprosto porušujeme Norimberský kodex z roku 1947...

český dabing - 17:08

Lékařský summit, San Antonio, Texas, USA - 27.7.2021

 

AMERICA´S FRONTLINE DOCTORS

POSTAVIT SE NA ODPOR

 

FRONTLINE NEWS

 

 

ZAČNĚTE U SEBE

ZÁKLADEM ZDRAVÍ JE PREVENCE S NÁVRATEM K PŘÍRODĚ

Doporučuji:

každé ráno cca 30 minut před snídaní

vypít cca 4 dcl vlažné čisté pramenité vody s citrónem (můžete přidat až půl lžičky jedlé sody) a pro posílení imunity a energie můžete použít dvojitý extrakt (1-2 kapsle) z

  a nejdříve po 15 minutách:

případně nejen pro psychiku:

pro střevo kvalitní probiotika:

  • kysané zelí, které si sami jednoduše vyrobíte POUZE VY! Pozor na "BRUSELSKÉ" kysané zelí! S éčkama
 

 

VÁLEK U MORAVCE V OVM

10. dubna 2022

NEHORÁZNĚ LŽE

 

 

Fakta nepřestávají existovat tím, že se o nich nesmí hovořit. Pravda je dcerou času

 

 

 

Standardní verze