10 tipů pro prevenci rakoviny prostaty

 

Ing. Zdeněk Rozehnal

Fakta o rakovině prostaty

Prostata, orgán umístěný pod močovým měchýřem, produkuje sperma. Rakovina tohoto orgánu je druhou nejčastější rakovinou u mužů ve Spojených státech. V současnosti se předpokládá, že asi u 1 z 9 mužů bude toto onemocnění diagnostikováno během jejich života. Nicméně pravděpodobnost z roku na rok narůstá v souvislosti se zvyšující se spotřebou mléka.

Riziko rozvoje rakoviny prostaty se logicky s věkem postupně zvyšuje. U mužů ve věku 65 a více je diagnostikováno asi 60 procent všech rakovin prostaty. U mužů je zatím vzácné vyvinutí rakoviny prostaty před dosažením 40 let. Ale...

Neexistuje 100% prevence rakoviny prostaty, ale důkazy potvrzují, že strava hraje klíčovou roli. Takže ke stravě:

1. Jezte rajčata a další červené potraviny

Rajčata, meloun a další červené potraviny vděčí za svou jasnou barvu silnému antioxidantu zvanému lykopen. Některé nedávné studie ukazují, že muži, kteří konzumují tento antioxidant ve formě ovoce a rajčat, mají nižší riziko rakoviny prostaty než ti, kteří ho ve stravě nemají.

Studie ze Španělska z roku 2018 potvrzuje, že tepelná úprava rajčat usnadňuje tělu vstřebávání lykopenu. Navíc čím červenější rajče, tím lepší, protože se lykopen vytváří během zrání. To znamená, že bledá, nakoupená rajčata, která jsou sklizena příliš brzy, mají méně lykopenu než rajčata vyzrálá. Stejně tak se to týká rajčat pěstovaných ve sklenících.

Je s podivem, že lidé v Česku kupují i v létě holandská rajčata ze skleníků a nevemou na vědomí, že vedle jsou na prodejně rajčata ze Srbska z pole. A přitom je cena stejná!

V západní Evropě jsou v té době velice málo prodejná (je evidentní, že lidé na západ od nás znají problém s "umělými" rajčaty - amarouny daleko více než v Česku), tak se „rvou“ do Česka, do řetězců ovládajících Nizozemci. Například obchody Albert jsou součástí mezinárodní skupiny Ahold Delhaize, která sídlí v nizozemském Zaandamu.

2. Berte na vědomí "sílu" ovoce a zeleniny

Živiny a vitamíny obsažené v ovoci zdroj a zelenině zdroj mohou snížit riziko vzniku rakoviny prostaty. Zelená zelenina obsahuje sloučeniny, které pomáhají vašemu tělu rozkládat látky způsobující rakovinu nazývané karcinogeny. Strava bohatá na živiny může také pomoci zpomalit celkově šíření rakoviny.

Pokud budete jíst ovoce a zeleninu po celý den, bude méně pravděpodobné, že se naplníte průmyslově zpracovaným, v naprosté většině nezdravým jídlem.

Odborníci z Harvardu doporučují zařadit denně do stravy 50% zeleniny a ovoce (podrobně níže), pochopitelně nejlépe organicky vypěstované. Řešením je také, že si ji budete pěstovat sami.

-------

Trochu odbočení

Pokud rostlina vyrůstá ve standardním prostředí a je napadena plísněmi či parazity, což je běžné, dovede se sama úspěšně tomuto napadení bránit. Vytváří totiž látky, které masivně působí proti danému parazitu. Jednou z těchto látek je Salvestrol. Tedy Salvestrol je produktem imunitního systému těchto rostlin. A čím více je rostlina napadena, tím masivněji Salvestrol a další ochranné látky proti danému parazitu působí.

Pokud ale použijeme pro ošetření rostlin chemické fungicidy, tak se tyto přírodní ochranné látky v rostlinách nevytváří a ve finálních produktech se nenachází, což je také důvodem oslabené imunity u lidí a vkonečném důsledku i nárustem karcinogenních onemocnění.

Ochranné látky se nacházejí pouze v produktech, které byly pěstovány organicky, tedy také bez použití chemických fungicidů. Salvestrol prostě vznikne v rostlinách, které jsou samy napadené plísňovým onemocněním.

Salvestrol

Salvestrol je jedna z látek, kterou rostliny produkují pro svojí ochranu proti plísním a parazitům. Co se ale stane, když tuto látku dostane člověk do těla konzumací organické zeleniny a ovoce?

Salvestrol v případě kontaktu s biomarkerovým enzymem "CYP1B1" mění svou chemickou strukturu. Kde se enzym "CYP1B1" nachází? Pouze v rakovinových buňkách. Ano, pouze se vytváří v rakovinových buňkách.

Chemická reakce převede Salvestrol do komponentu, který rakovinové buňky zabíjí bez poškození těch zdravých. Toto je velmi důležité zjištění, které tím objasňuje, proč je tak důležité pro osoby postižené rakovinovým onemocněním pít čisté šťávy z ovoce a zeleniny. Nicméně prioritní je pochopitelně prevence.

Velmi velké množství Salvestrolu obsahují plody těchto organicky pěstovaných rostlin: jahody, borůvky, maliny, ostružiny, brusinky, hroznové víno, černý a červený rybíz, jablka, broskve, meruňky a ze zeleniny: brokolice, zelí, artyčok, červené a žluté papriky, avokádo, chřest a lilek.

Doporučení

Omezte co nejvíce nákup ovoce a zeleniny především v klasických obchodních řetězcích, pěstujte si tyto produkty, co nejvíce sami, případně si je kupujte například na farmářských trzích od ověřeného prodejce.

Pokud budete jíst chemicky ošetřované ovoce a zeleninu, tak bez výše uvedených potřebných pozitivních účinků, protože prakticky všechny fungicidy blokují nejen produkci enzymu "CYP1B1".

Příklad:

Zakousněte se raději do červavého a strupatého jablka, než do nablýskaného produktu, který za svoji vegetaci "zažil" mnohdy více než 20 chemických ošetření.

-----------

3. Kurkumin s ochrannou značkou Meriva® na prostatu

Vědci z oboru biomedicíny z italské univerzity Chieti-Pescara oznámili, že jejich nedávný laboratorní výzkum doložil významnou skutečnost: Ájurvédské koření kurkuma (kurkumin) jako lék (Curcuma longa) zlepšuje kvalitu života nemocných tím, že léčí příznaky zvětšené prostaty, neboli BHP.

Tento odedávna používaný rostlinný lék lze tedy přidat na seznam mnoha dalších přírodních léčiv, jejichž účinky na zvětšenou prostatu byly vědecky potvrzeny.

Sledovaná skupina 33 pacientů s diagnózou BHP užívala extrakt obsahující kurkumin (konkrétně šlo o přípravek s názvem Meriva®) a k tomu ještě pacienti absolvovali i konvenční léčbu. Jiná skupina o počtu 28 pacientů se stejnou diagnózou i shodného průměrného věku byla sestavena jako kontrolní a v ní byla nasazena pouze konvenční léčba.

Po ukončení léčby vědci použili mezinárodně používaný standard IPSS (International Prostate Symptom Score) a s jeho pomocí vyhodnotili výsledky v obou skupinách. Přestože u obou skupin došlo ke zlepšení u většiny příznaků, první skupina vykázala vyšší úspěšnost. Pacienti z první skupiny navíc uváděli i vyšší kvalitu života.

Výzkumníci dospěli k následujícímu závěru:

"V případě pacientů s BHP vedlo užívání preparátu s ochrannou značkou Meriva® souběžně se standardní léčbou k dalšímu omezení příznaků choroby, aniž by byly vyvolávány jiné pozorovatelné vedlejší účinky.

Tato prvotní zkušenost poukazuje na potenciál, který by bylo možné zužitkovat při klinické aplikaci kurkuminu..."

Použitý přípravek obsahuje kurkumin a lecitin. Druhá ze složek je do směsi přidávána před balením v podobě spreje. Jejím účelem je chránit první účinnou složku před znehodnocením v trávicím procesu, aby mohla být účinněji vstřebávána v tenkém střevě.

Zmíněná vědecká studie vůbec není první z těch, které již doložily schopnosti kurkuminu léčit zvětšenou prostatu. Nedávno byly například oznámeny výsledky jiné studie z the Seoul National University College of Medicine, které doložily, že kurkumin působí na tzv. faktor HIF-1alpha. Laboratorní testy byly prováděna na buňkách prostaty zvířat i lidí. Léčivé působení snížilo zánětlivou hyperplazii. V souvislosti s tím docházelo i k příznivým změnám u EMT markerů (epithelial-mesenchymal transition), které mají přímou souvislost se záněty.

Též v další studii potvrdili vědci z the University of Rochester Medical Cente, že EMT markery byly kurkuminem upraveny. Také vědci z the Wayne State University School of Medicine zjistili, že kurkumin snižuje zánětlivost buněk prostaty.

4. Zvažte o zařazení sójových bobů (ne GMO!) a zeleného čaje do vašeho jídelníčku

Živina zvaná isoflavonoidy  je spojena se sníženým rizikem rakoviny prostaty, a to nejméně v jednom přezkumu kontrolovaných studií za rok 2014 zdroj. Isoflavonoidy se nacházejí v:

  • tofu (vyrobené ze sójových bobů)
  • cizrna
  • čočka
  • klíčky vojtěšky
  • arašídy

Vědci již dlouho studují souvislost mezi zeleným čajem a rizikem vzniku rakoviny prostaty. Studie zdroj z roku 2008 prokázala, že muži, kteří pijí zelený čaj nebo užívají doplňky stravy z extraktu zeleného čaje, mají nižší riziko pokročilého karcinomu prostaty než ti, kteří je neužívají.

Přehled klinických studií z roku 2010 ukázal, že výzkum potvrzuje souvislost mezi klíčovými složkami zeleného čaje a nižším rizikem rakoviny prostaty. Je třeba poznamenat, že jsou zapotřebí další klinické zkoušky na lidech, ale farmaceutické korporace o to zákonitě nemají zájem.

5. Nalijte si další šálek kávy

Pravidelné pití kávy je spojeno se sníženým rizikem fatální rakoviny prostaty:

  • Pití čtyř až pěti šálků zdroj kávy každý den může podle přezkumu klinických studií z roku 2014 snížit vaše šance na fatální a vysoce nebezpečnou rakovinu prostaty.
  • Bez ohledu na to, kolik šálků pijete celkově, každé tři šálky kávy, které vypijete, může snížit riziko fatální rakoviny prostaty přibližně o 11 procent.

Toto vystihuje vztah dávka-výsledek mezi rakovinou prostaty a kávou. To znamená, že účinek na rakovinu prostaty stoupá nebo klesá s množstvím kávy, kterou pijete. Tyto účinky se nemusí projevit zdroj u někoho, kdo pije šálek kávy pouze příležitostně. Rozhoduje tedy pravidelnost.

Ale pozor. Vysoké dávky kofeinu však mohou způsobit závažné zdravotní problémy, jako je nepravidelný srdeční rytmus a záchvaty. Mayo Clinic varuje před požitím více než 400 miligramů kofeinu denně, což je ekvivalent čtyř šálků vařené kávy.

Faktorem může být také způsob přípravy kávy. Studie z roku 2015 v Norsku zkoumala filtrovanou  vařenou  kávu s kávou vařenou standardně. Potvrdilo se, že muži, kteří pili vařenou kávu bez filtrace, měli nižší riziko rakoviny prostaty ve srovnání s muži, kteří pili kávu připravenou jiným způsobem nebo vůbec.

Chemické látky cafestol a kahweol, obsažené v kávě mají dobře známé schopnosti bojovat proti rakovině. Vědci zjistili, že tyto zdraví prospěšné látky jsou zachyceny, když káva prochází papírovým filtrem.

Více:

6. Správná volba tuků

Ve studii z roku 2014 zdroj se uvádí, že existuje souvislost mezi živočišnými tuky a zvýšeným rizikem rakoviny prostaty. Kromě masa se živočišné tuky nacházejí v sádle, másle a sýru. Pokud je to možné, nahraďte živočišné tuky rostlinnými tuky.

Upřednostňujte:

  • olivový olej místo másla
  • ovoce místo bonbónů
  • čerstvou zeleninu místo balených potravin
  • ořechy a semena místo sýra

Při pečení a smažení masa mohou vznikat karcinogenní látky, proto buďte opatrní, abyste své maso nepřipravovali při vysokých teplotách.

7. Přestaňte kouřit

Pacienti s rakovinou prostaty, kteří kouří, mají větší pravděpodobnost opětovného výskytu onemocnění. Kuřáci také mají vyšší riziko úmrtí na rakovinu prostaty.

Nikdy není příliš pozdě na to přestat. Ve srovnání s trvalými kuřáky měli pacienti s rakovinou prostaty, kteří přestali kouřit, zdroj déle než 10 let, stejné nízké riziko úmrtnosti jako ti, kteří nikdy nekouřili.

8. Mějte na paměti nenasycené mastné kyseliny omega 3 a 6

Ryby, lněné semínko a omega-3

Jedna nenasycená mastná kyselina, známá jako omega-3, může pomoci snížit riziko vzniku rakoviny prostaty. Omega-3 se vyskytuje u některých ryb, včetně sardinek, tuňáka, makrel, pstruhů a lososů. Nicméně pozor na rtuť především v mořských rybách. Výhodnější je lněné semínko (olej) i z hlediska ceny.

V roce 2013 byla provedena studie zdroj, která potvrzuje, že u mužů s vyšší koncentrací omega-3 mastných kyselin v jejich krvi, je nižší pravděpodobnost, že se u nich objeví rakovina prostaty.

----------

Trochu odbočení

Nenasycená mastná kyselina omega-3 všeobecně rakovinu zastavuje a naopak nenasycená mastná kyselina omega-6 ji podporuje. Ideální poměr omegy-3 a omegy-6 je v současné době 1:3, i když předci měli 1:1. Nicméně současná realita je až 1:20 a to je zásadní problém!

----------

Folát, neboli kyselina listová a vitamín B9

Podle American Cancer Society, některé klinické studie v 90. letech zjistily, že nízká hladina kyseliny listové v krvi může zvýšit riziko rakoviny.

Jednou z možností je pravidelné užívání doplňku stravy s kyselinou listovou, což může snížit riziko rakoviny zdroj.

Folát se vyskytuje v mnoha potravinách, včetně zelené zeleniny, fazolí, celozrnných potravin a obohacených snídaňových cereálií. Americká společnost pro rakovinu doporučuje konzumovat dostatečné množství folátu cestou těchto potravin.

Mléčné výrobky

Některé studie podle Mayo Clinic spojily mléčné výrobky ve stravě se zvýšeným rizikem rakoviny prostaty. Každopádně existuje vztah růstu rakoviny prostaty s rostoucí spotřebou mléčných výrobků v Česku. A rádoby čeští "odborníci" si to stále pochvalují (pochopitelně ti, kteří jsou preferováni sluníčkovými médii).  

Navíc experti z Harvardu doporučují vyřadit mléčné výrobky ze stravy, s dovětkem - pokud si to přejete, tak maximálně 2 porce denně. K tomu připojili komentář - toto nové doporučení není ovlivněno lobbisty z řad potravinářského průmyslu.

----------

Trochu odbočení

Odborníci z Harvardu prohlašují, že mléko není součástí zdravého stravování a také:

Američané jsou nejbohatším, nejtlustším a nejnemocnějším národem na světě
 

Mléko je jedna z živočišných potravin, u které se podařilo vzbudit zřejmě nejsilnější dojem, že bez jeho konzumace se neobejdeme a že vynechat ho ze svého jídelníčku je nezodpovědné hazardování se zdravím (přestože více než polovina lidstva konzumaci mléka vůbec nezná a rozhodně jim nechybí). Odborníci z Harvard School of Public Health uveřejnili nové nutriční doporučení ve formě tzv. talíře zdravého jedení (Healthy Eating Plate), která je určena americkému ministerstvu zemědělství a dalším odborníkům. Univerzita touto novou směrnicí nahrazuje překonanou a zavádějící potravinovou pyramidu.

Zdůrazňují, že na rozdíl od předchozích doporučení, není toto nové doporučení ovlivněno lobbisty z řad potravinářského průmyslu a z potravinové pyramidy

navrhuje úplně vyřadit mléko a mléčné produkty,

zejména díky nebezpečí zvýšeného rizika rakoviny (častá spotřeba mléčných výrobků zvyšuje riziko rakoviny prostaty, prsu a pravděpodobně i vaječníků) a kvůli vysokému podílu nasycených tuků.

Experti z Harvardu ve své zprávě navrhují, že k získávání vápníku pro lidský organismus je mnohem vhodnější například zelenina jako je kapusta, brokolice nebo květák (dvojnásobný obsah vápníku než v mléce a vyšší využitelnost), dále například ze sojového mléka nebo luštěnin a ořechů.

V roce 1992 byl vytvořen (Food Guide Pyramid) "průvodce potravinovou pyramidou" - tento jednoduchý obrázek propagoval prvky zdravé výživy. O obsahu se vyučovalo ve školách, psalo se o něm v mnoha článcích a obrázek byl vylepován na etiketách potravin.

Nicméně, informace obsažené v této pyramidě byly založeny na vratkých vědeckých důkazech a byly výjiměčně aktualizovány, aby odrážely výrazný pokrok v našem chápání souvislostí mezi stravou a zdravím.

Food Guide Pyramid v roce 2005 nahradil "MyPyramid". Kritici si ale stěžovali na nejasnost a matoucí obsah a tak v červnu 2011 došlo k nahrazení "MyPlate". Tato nová pyramida shrnuje nejlepší dietní informace, které jsou dnes k dispozici a nejsou vytesané do kamene, protože vědci nepochybně objeví nové informace v následujících letech pro zdravé stravování. MyPlate se změní tak, aby odrážel významné nové důkazy .

Zde jsou její stále platná doporučení:

  • polovinu jídel tvoří zelenina a ovoce, přičemž brambory se nepočítají jako zelenina pro zdravé stravování, protože mají negativní dopad na hladinu cukru v krvi
  • čvrtinu tvoří celozrná strava, celá a neporušená zrna celé pšenice, ječmene, ovsa, hnědé rýže a potravin z  nich vyrobených jako například celozrné těstoviny které mají nižší vliv na hladinu krevního cukru a inzulínu, oproti bílému chlebu, bílé rýži a dalším rafinovaným obilovinám
  • čtvrtinu tvoří protein, nejlépe ryby (ne krmené v klecích antibiotiky), kuřecí maso (určitě ne z velkochovu), fazole a ořechy. Omezte červené maso a vyhněte se zpracovanému jako je například slanina a klobásy
  • při přípravě stravy používejte zdravé rostlinné oleje - olivový, řepkový, sójový ... a vyhýbejte se částečně hydrogenovaným olejům, které obsahují nezdravé trans-tuky. Pamatujte si, že s nízkým obsahem tuku neznamená "zdravé"
  • pijte vodu, kávu nebo čaj. Vyhýbejte se sladkým nápojům, omezte mléko a mléčné výrobky - jedna až dvě porce denně pokud si to přejete a omezte džusy - maximálně malá sklenice denně

Více na stránkách Harvardu:

------------------------------------------------------------------

9. Udělejte si čas na cvičení

Nadváha nebo obezita je spojena se zvýšeným rizikem agresivní rakoviny prostaty.

Pravidelný pohyb vám pomůže udržovat zdravou hmotnost. Mezi výhody patří zvýšení svalové hmoty a zlepšení metabolismus. Doporučena je:

  • chůze
  • běh
  • jízda na kole
  • plavání

Pravidelné sportování nemusí být nudné. Změňte své zaběhlé zvyky a pozvěte své přátele k účasti. Váš zdravotní stav se zlepší a navíc to bude zábava.

10. Promluvte si s lékařem, který je vstřícný k přírodním postupům

Zeptejte se svého lékaře na riziko vzniku rakoviny prostaty. Mezi body, o nichž se má diskutovat, patří:

  • jaké lékařské screeningové testy byste měli absolvovat v souvislosti s rostoucím věkem
  • rodinná anamnéza rakoviny
  • dietní doporučení

Informujte svého lékaře, pokud máte následující příznaky:

  • nepohodlí kdekoli ve vaší pánevní nebo rektální oblasti
  • potíže s močením
  • krev v moči nebo spermatu
Zdroje: healthline.com, naturalnews.com, harvard.edu, dr.Budwig, superionherbs.cz

 

 

Cílem medicíny je předcházení nemocí a prodloužení zdravé dlouhověkosti. Ideálem medicíny je odstranit mít potřebu lékaře.

MUDr. William J. Mayo

 

 

KLOUBNÍ VÝŽIVA

 

MUDr. Ladislav Šafránek, lékař pro zdravou dlouhověkost

ČLÁNEK

Nejlepší kloubní výživa

jako jediná obnovuje kloubní chrupavku

 

 

CELADRIN  BARNY´S

 

 

SANDŘIN PŘÍBĚH

ÚSPĚŠNÉ UZDRAVENÍ Z RAKOVINY

 

Sandra: Nikdy nezapomenu na ten POCIT BEZNADĚJE, STRACHU, co ve mně lékaři vyvolali, na to jak jsem byla jen další nemocná.

ČLÁNEK  ZDE

Se Sandrou hovořila: Mgr. Zuzana Švédová, Dis.

k

 

 

TŘI UNIKÁTNÍ EXTRAKTY

Z DUANWOOD RED REISHI

 

EXTRAKT           SPÓR

Nejsilnější extrakt z REISHI na českém trhu!!!100% spórový prášek z Duanwood Red Reishi!!!

 

TRITERPEN MAX

Extrakt s vysokým obsahem triterpenoidů. Více než 20 triterpenoidů%!

 

ZDE ROSTE ČERVENÁ REISHI

DUANWOOD RED REISHI

zdroj výše nejúčinnějších extraktů

Video z návštěvy pěstitelů Duanwood Red Reishi v Číně, v horské oblasti Jiangshan

 

FAKTA O REISHI,

MYKOLOGIE, HISTORIE, PĚSTOVÁNÍ, ÚČINNÉ LÁTKY

 

 

 

 CORDYCEPS, extra silný

nejvyšší množství účinných látek

Nejsilnější Cordyceps na českém trhu!!!

 

 

KAPSAICIN

 

 

OREGÁNO         ECHINACEA

garance: 70-80% Carvacrolu

Každé druhé české dítě trpí atopickým ekzémem !!!

v pořadu ČT Pološero září 2014 - Česko, odpadkový koš Evropy -  odkaz 

ČLÁNEK

 

 

MELATONIN

á 1,25 mg                    á 5 mg

 

 

JAREK NOHAVICA

ZADEK JAK ŽOK

A přece nakonec - ÚSPĚŠNÁ LÉČBA