7 potravin, které mohou poškodit vaše zuby

- Pixabay

Barbora Nová

Potraviny a nápoje, které zařazujete do svého jídelníčku, ovlivňují vaše zuby a dásně. Zatímco některé potraviny a nápoje podporují zdravé zuby a dásně, jiné mohou vést ke vzniku zubního kazu, erozi a rozvoji onemocnění ústní dutiny.

Následuje 7 potravin a nápojů, které mohou poškodit vaše zuby.

1. Slazené nápoje

Sladké nápoje, jako jsou limonády, slazené kávové nápoje a energetické nápoje, mají řadu negativních účinků na zdraví. Podporují kardiovaskulární onemocnění, přibývání na váze, inzulinovou rezistenci a další (1).

Proto asi nikoho nepřekvapí, že sladké nápoje škodí také zubům a dásním (1, 2).

Tyto nápoje působí na zuby dvěma škodlivými způsoby: Jsou kyselé a poskytují palivo pro bakterie podporující vznik zubního kazu. Bakterie podporující vznik zubního kazu, jako je Streptococcus mutans, se živí cukrem a produkují kyseliny, které demineralizují nebo rozkládají zubní sklovinu (3).

Kyselé a sladké nápoje, jako je cola, tak představují pro vaše zuby dvojitý úder. Nejenže jsou přirozeně kyselé, ale také vedou k další produkci kyselin.

Výzkumy ukazují, že nealkoholické a sladké nápoje působí na zuby extrémně erozivně. Ve skutečnosti je častá konzumace kyselých sycených nápojů, jako jsou limonády a sportovní nápoje, považována za hlavní dietní faktor zubní eroze (4, 5).

Ačkoli si někteří lidé mohou myslet, že dietní limonády jsou pro zdraví ústní dutiny lepší volbou, není tomu tak.

Ve skutečnosti bylo prokázáno, že dietní cola je pro zubní sklovinu ještě erozivnější než běžná Coca-Cola. Vědci naznačují, že dietní cola může být ve skutečnosti pro zuby erozivnější, protože obsahuje kyselinu citronovou, která se váže na vápník a odstraňuje ho ze zubů (6, 7).

Zvláště problematické může být držení limonády a dalších kyselých nápojů v ústech, protože se tím prodlužuje doba, po kterou je kyselá látka v kontaktu se zuby (8).

Podle odborníků byste se také měli vyvarovat čištění zubů bezprostředně po vypití kyselých nápojů, jako je limonáda, protože sklovina je náchylná k poškození (8).

Pravidelná konzumace coly, sportovních nápojů a dalších kyselých nápojů by mohla vést k nevratnému poškození zubů.

Studie navíc ukázaly, že především u mladých lidí je konzumace nápojů slazených cukrem spojena s výskytem zubního kazu neboli kazivosti, což je hlavní příčina ztráty zubů (9).

Z tohoto důvodu je lepší se sladkým a kyselým nápojům vyhýbat nebo je co nejvíce omezit (8).

Shrnutí:

  • Nealkoholické a sladké nápoje působí na zuby erozivně a jejich častá konzumace může vést k nevratnému poškození zubů.

2. Stolní cukr, sladkosti a další zdroje přidaného cukru

Jak bylo uvedeno výše, cukr živí škodlivé bakterie v ústech, což vede k produkci kyselin, které narušují zubní sklovinu.

Proto je příjem přidaného cukru ve stravě považován za nejdůležitější rizikový faktor vzniku zubního kazu (10).

Mějte na paměti, že nebylo prokázáno, že by přírodní cukry obsažené v potravinách, jako je ovoce a mléčné výrobky, významně přispívaly ke vzniku zubního kazu. Je to proto, že zdroje přírodních cukrů poskytují ochranné látky, jako je vláknina a minerály, a stimulují tok slin v ústech, což pomáhá chránit zuby a dásně (10).

Na druhou stranu přidané cukry, jako je kukuřičný sirup s vysokým obsahem fruktózy a stolní cukr, mohou významně přispívat ke vzniku zubního kazu a špatnému stavu ústní dutiny.

Četné studie prokázaly, že děti a dospělí, kteří se stravují s vysokým obsahem přidaného cukru, mají výrazně vyšší riziko vzniku zubního kazu a onemocnění dásní (11, 12).

Cucání bonbonů, jako jsou lízátka, karamely a slazené pastilky, je jednou z nejhorších věcí, které můžete pro své zuby udělat. Tato praxe prodlužuje dobu, po kterou jsou vaše zuby vystaveny působení cukru, což je klíčový faktor pro vznik zubního kazu (13).

Konzumace velkého množství přidaného cukru může také poškodit vaše dásně, protože přispívá ke zvýšenému zánětu a oxidačnímu stresu, které mohou poškodit tkáň dásní (14).

Studie z roku 2014, která zahrnovala údaje od 2437 mladých lidí, zjistila, že častá konzumace přidaného cukru je spojena s vyšším rizikem onemocnění dásní (14).

Shrnutí:

  • Cukr živí bakterie produkující kyseliny v ústech, a to vede k erozi zubů. Cukr může také poškozovat tkáň dásní a zvyšovat riziko jejich onemocnění.

3. Sladké cereálie a pečené sladkosti

Mnoho lidí začíná den miskou sladkých cereálií nebo koblihou.

Nejenže po těchto potravinách budete mít za hodinu pocit hladu kvůli nedostatku bílkovin a dalších důležitých živin, ale tyto potraviny mají vysoký obsah přidaného cukru a rafinovaných sacharidů, které zubům neprospívají.

Některé cereálie a sladké pečivo obsahují několik lžiček přidaného cukru na porci, což může přispívat k erozi zubů a onemocnění dásní.

Snídaňové cereálie připravené k jídlu a sladkosti na bázi obilovin patří mezi hlavní zdroje příjmu přidaného cukru u dětí a dospívajících ve věku 6-19 let (15).

Pokud často saháte po snídani s vysokým obsahem přidaného cukru, jako jsou slazené snídaňové cereálie nebo pečivo, zkuste přejít na výživnější snídani s nízkým obsahem cukru. Následuje několik nápadů:

  • miska obyčejné ovesné kaše s ořechovým máslem a bobulovitým ovocem
  • vaječná a zeleninová omeleta s avokádem

Shrnutí:

  • Strava s vysokým obsahem přidaného cukru může vést ke špatnému stavu ústní dutiny. Příjem přidaného cukru je považován za nejvýznamnější rizikový faktor vzniku zubního kazu, proto je nejlepší omezit příjem sladkých potravin.

4. Bílé pečivo a rafinované škrobnaté potraviny

Rafinované sacharidy, jako je bílý chléb a bílá rýže, a některé škrobnaté potraviny, například bramborové lupínky, mohou přispívat ke špatnému stavu ústní dutiny.

Stejně jako v případě přidaného cukru bakterie v ústech rychle fermentují cukry obsažené ve zdrojích sacharidů, jako je bílý chléb a brambůrky, a vytvářejí tak kyselinu poškozující sklovinu (16).

Konzumace velkého množství těchto potravin je spojena se zvýšeným rizikem vzniku zubního kazu.

Studie provedená v roce 2011 na 198 dětech zjistila, že větší konzumace zpracovaných škrobů, jako jsou bramborové lupínky, byla spojena s významně zvýšeným rizikem vzniku zubního kazu (17).

Přehled z roku 2020, který zahrnoval pět studií, rovněž zjistil, že konzumace zpracovaných potravin obsahujících škroby mezi jídly je spojena s vyšším rizikem vzniku zubního kazu (18).

Některé výzkumy navíc naznačují, že potraviny obsahující škrob mohou zvyšovat účinky cukru způsobující vznik zubního kazu. Škroby jsou lepivé, což prodlužuje dobu, po kterou cukr zůstává na zubech, a vede k prodloužení kyselého prostředí v ústech (13, 19).

Výměna zpracovaných škrobnatých potravin, jako je bílé pečivo a bramborové lupínky, za zdroje sacharidů s vyšším obsahem živin, jako je celé ovoce, sladké brambory a celozrnné výrobky, může přispět ke zlepšení zdraví ústní dutiny.

Shrnutí:

  • Konzumace rafinovaných sacharidů a škrobnatých pochutin, jako jsou bramborové lupínky, může zvyšovat riziko vzniku zubního kazu. Omezení těchto potravin může pomoci chránit vaše zuby.

5. Ovocné šťávy a ovocné nanuky

Přestože 100% ovocné šťávy obsahují množství důležitých živin, jejich příliš časté pití nemusí být pro vaše zuby zdravé.

Ovocné šťávy jsou kyselé a mohou narušovat zubní sklovinu. To platí zejména pro kyselejší druhy, jako je hroznová, pomerančová, jablečná a citronová šťáva.

Z přehledu 13 studií z roku 2016, do kterých bylo zahrnuto celkem 16 661 dětí ve věku 8-19 let, vyplynulo, že čím kyselejší ovocné šťávy děti uváděly, že pravidelně pijí, tím větší byla pravděpodobnost eroze zubů (20).

Zuby mohou poškodit i ovocné nanuky vyrobené z kyselých ovocných šťáv a navíc s přidaným cukrem.

Jedna německá studie z roku 2016 zjistila, že jablečné a pomerančové šťávy byly pětkrát více erozivní pro vzorky zubů skotu než nealkoholický nápoj Coca-Cola light (21).

Studie z roku 2019 zjistila, že nanuky vyrobené z hroznového, ananasového a pomerančového džusu způsobily největší pokles pH slin ve srovnání s chlazenými džusy a džusy o pokojové teplotě.

Jinými slovy, nanuky byly kyselejší, a tudíž pro zuby destruktivnější než tekuté džusy (22).

Držení džusů či nanuků v ústech prodlužuje působení kyselin, což dále poškozuje zuby. Konzumace mražených ovocných nanuků je považována za vysoce destruktivní pro zuby a pro optimální zdraví ústní dutiny je třeba se jí vyhnout (22).

Shrnutí:

  • Popíjení kyselých ovocných šťáv nebo cucání ovocných nanuků může vést k erozi zubů a zvýšit riziko vzniku zubního kazu. Nanuky prodlužují působení kyselin na zuby a odborníci je považují za velmi škodlivé pro zdraví ústní dutiny.

6. Alkoholické nápoje

Alkoholické nápoje, zejména nápoje vyrobené s přidaným cukrem a kyselými složkami, nejsou pro zdraví zubů vhodné.

Užívání alkoholu je považováno za významný rizikový faktor rakoviny dutiny ústní, protože ovlivňuje propustnost sliznice úst, čímž se stává zranitelnější vůči potenciálním rakovinotvorným látkám (23).

Studie totiž prokázaly, že zvýšená konzumace alkoholu je spojena s vyšším rizikem rakoviny úst, hltanu a hrtanu (24).

Alkohol navíc může způsobovat sucho v ústech, zvyšovat kyselost v ústech, zvyšovat chuť na velmi chutné, zpracované potraviny a měnit rovnováhu ústních bakterií, což může způsobit poškození zubů (23, 25).

Studie ukazují, že u osob s poruchou způsobenou užíváním alkoholu je vyšší riziko vzniku zubního kazu, onemocnění dásní a poškození dásní (23).

Navíc lidé s poruchou způsobenou užíváním alkoholu mohou s menší pravděpodobností vyhledávat pravidelnou zubní péči, což může vést k problémům se zuby (23).

Pokud pijete, dělejte to s mírou a omezte nápoje s přidaným cukrem a vysoce kyselými složkami.

Shrnutí:

  • Nadměrné pití alkoholu může způsobit sucho v ústech, zvýšit kyselost v ústech, zvýšit chuť na velmi chutné, zpracované potraviny a změnit rovnováhu ústních bakterií, což může mít negativní vliv na zdraví zubů.

7. Příliš lepkavé nebo tvrdé potraviny

Některé potraviny mohou zvyšovat pravděpodobnost vylomení zubu nebo vytržení plomby.

Například chroupání tvrdých potravin, jako jsou tvrdé preclíky nebo tvrdé bonbony, může způsobit vylomení zubu (26).

Studie z roku 2021, které se zúčastnilo 56 osob, zjistila, že konzumace tvrdých potravin významně souvisí s počtem prasklých zubů zjištěných u účastníků (26).

Žvýkání ledu je zlozvyk, který také může přispívat k prasklým zubům (27).

Navíc lepivé bonbony, jako je karamel a taffy, mohou ulpívat na zubech a zvyšovat pravděpodobnost vytržení zubních výplní.

Lepivé bonbony navíc mohou zvyšovat riziko zubní eroze.

Shrnutí:

  • Chroupání tvrdých potravin může vést k prasklinám zubů, zatímco žvýkání lepivých potravin může způsobit vytržení zubních výplní.

Závěr

Správná péče o zdraví ústní dutiny znamená omezit určité potraviny a nápoje nebo se jim vyhnout. Mezi příklady patří např:

  • limonády
  • alkoholické nápoje
  • ovocné nanuky
  • sladkosti
  • sladké snídaňové cereálie

Tyto potraviny a nápoje mohou zvyšovat riziko vzniku zubního kazu, onemocnění dásní, odlomených zubů a dokonce i onemocnění, jako je rakovina ústní dutiny.

Abyste podpořili optimální zdraví ústní dutiny a chránili své zuby, vyhněte se výše uvedeným potravinám a nápojům nebo jejich konzumaci omezte. Místo toho se zaměřte na stravu bohatou na výživné plnohodnotné potraviny.

Doporučení: Pokud běžně pijete džusy, zvažte místo toho konzumaci celého ovoce. Pokud si například ráno dáte sklenici pomerančového džusu, zkuste ho vyměnit za šťavnatý pomeranč.

Celé ovoce je pro vaše zuby lepší než kyselý ovocný džus. Na rozdíl od džusu má také vysoký obsah vlákniny, která nabízí řadu zdravotních výhod pro celé vaše tělo.

Zánět dásní a koloidní stříbro

Pro tuto kúru je určeno koloidní stříbro o koncentraci 10-15 ppm. Aplikujte nezředěné koloidní stříbro přímo na dásně, 3x 10 ml denně. Poté, co příznaky ustoupí, pokračujte s udržovací denní dávkou 10 ml ještě dalších 14 dnů.

Koloidní stříbro můžete pravidelně používat také jako ústní vodu.

Použití koloidního stříbra

Dr. Henry Crooks ukázal na koloidní stříbro jako na absolutně bezpečný prostředek, který je pro člověka netoxický s vysokou schopností ničit baktérie. Později se ukázalo, že použití koloidního stříbra je účinné také proti plísním, parazitům a virům. Koloidní stříbro je velmi účinné a netoxické. Mikroskopické částice koloidního stříbra se nehromadí v organismu, protože v průběhu několika dnů dojde k jejich vyloučení. Pokud konkrétní antibiotikum eliminuje asi 6-7 škodlivých baktérií, koloidní stříbro ničí více než 650 choroboplodných baktérií, virů, mykóz a plísní.

Princip účinnosti

Koloidní stříbro ničí jen nepřátelské patogeny neboli tzv. bezkyslíkaté mikroorganizmy a neubližuje přátelským baktériím, které potřebují k životu kyslík. Stříbro neničí tyto bakterie přímo, ale rozkládá enzymy těchto bezkyslíkatých baktérií, virů, plísní, které bez těchto enzymů nemohou existovat. Stříbro tak funguje jako katalyzátor a efektivně enzymy vyřazuje z činnosti.

Velikost částic koloidního stříbra je od 1,5 do 5 nm, viry mají velikost od 15 do 150 nm a baktérie od 350 do 1000 nm a jsou tedy podstatně větší než částice koloidního stříbra, které díky tomu mohou volně pronikat do nitra patogenů. Výsledkem této činnosti je, že si baktérie nemůže rozvíjet vůči stříbru odolnost (rezistence), jako je tomu u antibiotik.

Doporučené dávkování je platné pouze pro čerstvé koloidní stříbro s vysokou stabilitou a vyrobené řízenou elektrolýzou:

8 ppm        – nízká koncentrace (rostliny)

- 10 ppm       – univerzální koncentrace (vnitřní užití + ošetření pleti, očí lidí a zvířat)

- 15 ppm +  – vysoká koncentrace (vnější použití, postřik, obklady, potírání, výplach, hygiena)

Více:

Špatné zdraví ústní dutiny může vést i ke zhoršení zdraví mozku

- Pixabay

Barbora Nová

Odborníci tvrdí, že správné čištění zubů může vést k dobrému zdraví zubů. 

Nový výzkum ukazuje, že markery špatného stavu ústní dutiny - včetně onemocnění dásní, chybějících zubů a nahromaděného plaku - jsou spojeny se zvýšeným rizikem mrtvice.

Předběžný výzkum, který zatím nebyl publikován v odborném časopise, bude prezentován na Mezinárodní konferenci Americké asociace pro cévní mozkovou příhodu, která proběhně 8.-10. února 2023 v Dallasu (1, 2).

Vědci tvrdí, že jejich studie doplňuje současné poznatky o souvislosti mezi špatným stavem ústní dutiny a negativními zdravotními důsledky v jiných částech těla.

Dr. Cyprien Rivier, autor studie a postdoktorand v oboru neurologie na Yale School of Medicine v Connecticutu, uvedl, že zatímco předchozí výzkumy spojovaly špatné zdraví zubů s rizikovými faktory srdečních onemocnění, nový výzkum hodnotil vztah mezi zdravím ústní dutiny a zdravím mozku (3).

"Naše studie rozšiřuje stávající důkazy, které ukazují nepříznivý vliv zdraví ústní dutiny na kardiovaskulární zdraví, o zdraví mozku," uvedl. "Hlavním poselstvím je, že bychom měli být obzvláště obezřetní při ústní hygieně, protože má důsledky daleko za hranicemi úst."

Zubní kazy, chybějící zuby a zubní náhrady

Dr. Rivier a jeho kolegové uvedli, že lidé s genetickou predispozicí k tvorbě zubních kazů a chybějícím zubům měli větší pravděpodobnost, že budou mít problémy se zdravím mozku.

Analýzou údajů asi 40 000 dospělých osob s průměrným věkem 57 let z britské Biobanky vědci uvedli, že zjistili, že u lidí se špatným stavem ústní dutiny se častěji hromadí poškození v bílé hmotě mozku.

Dr. Rivier dále uvedl, že mezi další možnosti výzkumu patří zopakování těchto zjištění u různých populací.

"Pokud se tento výzkum potvrdí, mohla by opatření ke zlepšení ústního zdraví vést k významným přínosům na úrovni populace," řekl. "Doufáme také, že naše práce podpoří budoucí výzkum vlivu ústního zdraví na další orgány a stavy."

Dr. Rivier také poznamenal, že studie je předběžná a je třeba shromáždit více důkazů - nejlépe prostřednictvím klinických studií - aby bylo možné prokázat, že zlepšení zdraví ústní dutiny vede k příznivým účinkům na zdraví mozku.

Udržení chronických problémů na uzdě

Mnoho zubních problémů se vyvíjí pomalu v průběhu času a jejich neléčení může vést k dalším problémům v budoucnu.

Dr. Karen Potterová, DDS, endodontistka ze San Clemente v Kalifornii, říká svým pacientům, že zuby byly vytvořeny tak, aby vydržely 40 až 50 let. Přitom mnoho lidí má dvojnásobnou délku života, takže péče o ústní dutinu je nesmírně důležitá (4).

"Existují dva typy péče o ústní dutinu: doma a v zubní ordinaci. Domácí péče je důležitá, protože udržuje každodenní bakteriální zátěž. Pravidelné návštěvy u zubního lékaře jsou důležité, protože hygienista může odstranit zubní kámen, který nelze odstranit zubním kartáčkem nebo dentální nití."

"Když máte špatný skus nebo zanedbáváte domácí péči, může trvat roky, než se tyto problémy rozvinou do rozpoznatelných příznaků," řekl dr. Nathan Estrin, DMD, parodontolog v Sarasotě na Floridě (5).

"Jednou z nejhorších zdravotních a i finančních chyb, které můžete v mládí udělat, je zanedbání domácí dentální péče. Neřešení problémů se zuby vede k větším komplikacím a nákladnějším léčebným plánům v pozdějším věku.".

Dr. Estrin i dr. Potterová zdůrazňují staré rady, které jste pravděpodobně slyšeli od svého zubaře: denně si čistěte zuby kartáčkem a nití, hlídejte si dásně, abyste zabránili hromadění plaku, a snažte se řešit problémy hned v zárodku, než se z nich později stanou větší problémy.

Ústní zdraví zdaleka nespočívá jen v ústech

Dr. Alan Reisinger, zástupce lékařského ředitele zdravotnické společnosti MDVIP a člen představenstva Americké akademie pro ústní systémové zdraví, říká, že špatné ústní zdraví je spojeno s negativními zdravotními důsledky v celém těle (6).

"Jedním z možných důvodů je, že když tělo bojuje s bakteriemi, které způsobují onemocnění dásní, zvyšuje to zánět v celém těle". "Tento systémový zánět může u člověka zvýšit riziko řady problémů včetně infarktu, mrtvice, demence, komplikací v těhotenství a některých druhů rakoviny."

Zdůraznil také důležitost spolupráce mezi lékařskou a stomatologickou komunitou s tím, že se více uznává důležitá souvislost mezi zdravím ústní dutiny a systémovým zdravím.

"V současné době existuje malý, ale rostoucí počet zubních a lékařských odborníků, kteří se podílejí na organizacích, jako je Americká akademie pro ústní systémové zdraví a Společnost učenců integrativní zubní medicíny," napsal. "Naším cílem je podpořit užší spolupráci mezi lékaři, zubními lékaři, dentálními hygienisty, odborníky na výživu a dalšími a zvýšit povědomí o tom, že ústa mohou být základní příčinou mnoha systémových onemocnění."

Závěr

Vědci tvrdí, že špatné zubní zdraví, včetně kazů a chybějících zubů, může vést ke zhoršení zdraví mozku.

Upozorňují, že jejich zjištění jsou nejnovějším potvrzením toho, že špatné zdraví ústní dutiny může způsobovat zdravotní problémy i jinde v těle.

Podle odborníků je důležité pravidelně navštěvovat zubního lékaře a také doma dodržovat správnou ústní hygienu.

Každá nemoc je způsobena narůstající jedovatostí lidského organismu.

Úžasný: MUDr. Henry Bieler

 

 

NEJPOPULÁRNĚJŠÍ ČLÁNKY

 

       NOVĚ PUBLIKOVANÉ ČLÁNKY

           BŘEZEN 2024 -31 článků

           DUBEN 2024 - 15 článků

 

Nejlepší DIETY pro celkové zdra ví v roce 2024 - středomořská, DASH a MIND - U.S. News & World Report

  

100% REISHI - houba mládí a zdravé dlou h ověkosti - 3 unikátní, bezkonkurenční extrakty

31 důvodů proč se NENECHÁM OČKOVAT - izraelský rabín Chananya Weisman

Dr. Peter  McCullough: Jak přírodně DETOXIKOVAT tělo PO OČKOVÁNÍ mRNA vakcínou (protokol) - video

  Devastující efekt pro zdraví - glutaman sodný, aspartam a další excitotoxiny

Jak se přírodní cestou uzdravit z chronické Boreliózy, Chlamydiózy, EB virózy... únavového syndromu

CORDYCEPS - silná imunita a nárůst energie

Překyselené tělo: začátek vážné nemoci

ZVRÁCENÍ POSTUPU DIABETU 2. typu začíná u ignorování běžných doporučení, MUDr. Sarah Hallbergová - video

Protokol pro prevenci pro uzdravené klienty - Ing. Zdeněk Rozehnal

BOSWELIA serrata (kadidlo) - jeden z nejsilnějších přírodních léků Matky Země

Tibetská houba, tibetské krystaly a kombucha - darování, prodej

Léčte záněty a ne Cholesterol, MUDr. Marc Sircus

100% ČAGA ze Sibiře, nejvyšší množství účinných látek garantující Certifikát 

Mamografie způsobuje rakovinu prsu, MUDr. Ben Johnson, M.D., N.M.D., D.O.

Účinný lék na rakovinu plic na Kubě, proč ho mít nemůžeme? Leif Davenport

Artróza - kmenové buňky - Podvod!

Lékaři se sami uzdravili z Roztroušené sklerózy, prof. George Jelinek, dr. Terry Wahlsová

Jak se skutečně zdravě stravovat...

Proč průběžně a jak detoxikovat tělo

  PROTINÁDOROVÝ účinek extraktů z REISHI a CORIOLUSU na úrovni klinických studií

Žaloba na farmaceutické korporace, MUDr. Matthias Rath

Koloidní stříbro - účinné přírodní antibiotikum, hustoty koloidního stříbra, doporučené dávkování

 

  Odstranění rtuti, hliníku a dalších toxinů z těla, včetně p revence - MUDr. Dietrich Klinghardt

Zblblo již lidstvo natolik, že se nechá obelhat pohádkami o vražedném oxidu uhličitém?

Jak na Parkinsona? Glutathionem, Hericiem a odstraněním neurotoxinů Chlorellou

    Zkušenosti klientů s Úspěšnou léčbou především boreliózy, chlamydiózy, únavového syndromu...

 

Proč my máme potravinové alergie, přičemž je naši prarodiče neměli?

 

OVĚŘENÉ PŘÍRODNÍ PŘÍPRAVKY

Cílem správné medicíny je předcházení nemocí a prodloužení zdravé dlouhověkosti. Ideálem medicíny je odstranit mít potřebu lékaře.

MUDr. William J. Mayo

 

 

TŘI UNIKÁTNÍ EXTRAKTY

Z DUANWOOD RED REISHI

Za  účinné  se  z  Reishi  považují  pouze  kvalitně  provedené  a  čisté  extrakty,  které  mají  dobrou  biologickou  dostupnost  a  jsou  zbavené  nestravitelného  chitinu;  nelze  tedy  použít  pouhý  prášek  z  usušené  houby.

 

          EXTRAKT                 SPÓR

Nejsilnější extrakt z REISHI na českém trhu!!!100% spórový prášek z Duanwood Red Reishi!!!

 

TRITERPEN MAX

Extrakt s vysokým obsahem triterpenoidů. Více než 20 triterpenoidů%!

ZDE ROSTE NEJÚČINNĚJŠÍ REISHI

DUANWOOD RED REISHI

zdroj výše nejúčinnějších extraktů

Video z návštěvy Čechů u pěstitelů Duanwood Red Reishi v Číně, v horské oblasti Jiangshan

 

FAKTA O REISHI,

MYKOLOGIE, HISTORIE, PĚSTOVÁNÍ, ÚČINNÉ LÁTKY, JAK JE TO S JEJÍ KVALITOU?

 

 

 

 CORDYCEPS, EXTRA SILNÝ

NEJVYŠŠÍ GARANTOVANÉ MNOŽSTVÍ ÚČINNÝCH LÁTEK - CERTIFIKÁT COA

Nejsilnější Cordyceps na českém trhu!!!

CORDYCEPS - video

100% Sibiřská Čaga

ČAGA - video

HERICIUM - video

 

  BETAGLUKAN           HLÍVA

        extrakt               extrakt

Betaglucan MaxCellHlíva ústřičná

BETAGLUKAN - video

 

    KURKUMIN            AŠVAGANDA

        extrakt                    extrakt

Betaglucan MaxCellNejsilnější Ašvaganda na Českém trhu

ASHWAGANDHA - video

 

RDESNO             ANNONA

extrakt                  extrakt

Vysoce účinný extrakt z listů

 

ČAGA - video

Z ověřených dat vyplývá, že člověk, který covid prodělal, je třináckrát lépe chráněn, než člověk, který má dvě dávky vakcíny.

prof. Jiří Beran, 13.11.2021

prof. Jiří Beran, 15.11.2021

 

TEČKOVANÝ PŘÍBĚH

"NEVĚŘÍM UŽ BÍLÝM PLÁŠŤŮM, ALE LIDEM"

medicinský inženýr

JURAJ Orság


 

TEČKOVANÉ PŘÍBĚHY

dokument z 31. srpna 2022

Nadační fond Svědomí Národa

 

KUBEK 2009

 

DOKUMENT ČT 2

BYZNYS V BÍLÝCH PLÁŠTÍCH

DOKUMENT ČT 2

ŠKODLIVOST MOBILNÍCH SÍTÍ

             TEST

BARVOSLEPOSTI

 

 

ROK SI NIČÍME IMUNITU,

možná i proto je tolik nemocných, říká česká vědkyně, vedoucí týmu Centra buněčného a tkáňového inženýrství FN u sv. Anny...

doc. RNDr. Irena Koutná, Ph.D.

Aktualizovaný jmenný seznam s portovců zemřelých od 1.1.2021 do 31.12.2023 v souvislosti s "vakcinací" na covid

Ú MRTÍ - 1480

SRDEČNÍ ZÁSTAVY - 2107

   PATOLOG dr. Ryan Cole oprávněně VAROVAL

 

RENOMOVANÝ PATOLOG   dr. RYAN COLE - přednáška

ALARMUJÍCÍ EFEKT  covid (spike) injekcí (mRNA) na mozek, srdce, ledviny a ostatní orgány

  • Spousta lidí postrádá enzym, který rozkládá RNA
  • Naprosto porušujeme Norimberský kodex z roku 1947...

český dabing - 17:08

Lékařský summit, San Antonio, Texas, USA - 27.7.2021

 

AMERICA´S FRONTLINE DOCTORS

POSTAVIT SE NA ODPOR

 

FRONTLINE NEWS

 

 

ZAČNĚTE U SEBE

ZÁKLADEM ZDRAVÍ JE PREVENCE S NÁVRATEM K PŘÍRODĚ

Doporučuji:

každé ráno cca 30 minut před snídaní

vypít cca 4 dcl vlažné čisté pramenité vody s citrónem (můžete přidat až půl lžičky jedlé sody) a pro posílení imunity a energie můžete použít dvojitý extrakt (1-2 kapsle) z

  a nejdříve po 15 minutách:

případně nejen pro psychiku:

pro střevo kvalitní probiotika:

  • kysané zelí, které si sami jednoduše vyrobíte POUZE VY! Pozor na "BRUSELSKÉ" kysané zelí! S éčkama
 

 

VÁLEK U MORAVCE V OVM

10. dubna 2022

NEHORÁZNĚ LŽE

 

 

Fakta nepřestávají existovat tím, že se o nich nesmí hovořit. Pravda je dcerou času

 

SVĚT SE ZBLÁZNIL

Toto je novodobá reklama na co?

MUDr. Anastasia Maria Loupis: Tento model je v ohrožení života