7 přesvědčivých zdravotních přínosů quinoy
Quinoa
- Pixabay
Barbora Nová
Quinoa si získala v posledních letech oblibu jako zdravá potravina, přičemž Inkové před stovkami let považovali tuto starobylou obilovinu za posvátnou potravinu (1).
V posledních několika desetiletích popularita quinoy exponenciálně vzrostla, protože prudce vzrostla poptávka po snadno pěstovatelných, výživných a bezlepkových alternativách obilovin.
Quinoa je nejen výživově hodnotná, ale může mít i zdraví prospěšné účinky.
Následuje 7 zdravotních přínosů quinoy a poskytuje tipy, jak ji zařadit do svého jídelníčku.
1. Je plná živin
Quinoa je obilnina pěstovaná pro svá jedlá semena. Ačkoli je obvykle řazena mezi obiloviny, jako je oves a ječmen, quinoa je ve skutečnosti pseudocereální obilovina. Jinými slovy, jedná se v podstatě o semínko, které se připravuje a konzumuje podobně jako obilovina. Mezi další příklady pseudocereálních obilovin patří pohanka a amarant (2).
Existuje mnoho druhů quinoy, včetně červené, černé a bílé (3).
Následuje obsah některých živin na 1 šálek (185 g) vařené quinoy (4):
- Kalorie: 222
- Bílkoviny: 8 gramů
- Tuk: 3,55 gramů
- Vláknina: 5 gramů
- Foláty: 19% referenční hodnoty příjmu (RHP)
- Vitamin B6: 13% RHP
- vitamín E: 8% RHP
- měď: 39% RHP
- Železo: 15% RHP
- Zinek: 18% RHP
- Mangan: 51% RHP
- hořčík: 28% RHP
- Draslík: 7% RHP
- Fosfor: 22% RHP
Quinoa je dobrým zdrojem řady důležitých živin, včetně kyseliny listové, hořčíku, zinku a železa. Je také bohatá na vlákninu a bílkoviny, což jsou živiny, které hrají důležitou roli při pocitu sytosti (5).
Shrnutí:
- Quinoa je jedlé semeno, které se těší stále větší oblibě. Je plná mnoha důležitých živin, včetně vlákniny, bílkovin, kyseliny listové a hořčíku.
2. Obsahuje antioxidační a protizánětlivé rostlinné sloučeniny
Zdravotní účinky skutečných potravin přesahují rámec vitamínů a minerálů, které poskytují. Například quinoa obsahuje několik rostlinných sloučenin, které mohou být zdraví prospěšné mnoha způsoby.
Například dvě flavonoidní rostlinné sloučeniny, které byly obzvláště dobře prozkoumány, jsou quercetin a kaempferol. Jedná se o hlavní flavonoidy obsažené v quinoe (6).
Quercetin a kaempferol mají protizánětlivé vlastnosti a v těle působí jako antioxidanty, což znamená, že pomáhají chránit buňky před poškozením způsobeným nestabilními molekulami zvanými volné radikály (6).
Konzumace většího množství potravin bohatých na flavonoidy, jako je quinoa, může přispět k podpoře celkového zdraví a ochraně před některými nemocemi a celkovou úmrtností (7).
Zařazením výživných potravin, jako je quinoa, do svého jídelníčku výrazně zvýšíte celkový příjem těchto a dalších antioxidačních látek.
Shrnutí:
- Quinoa obsahuje flavonoidy, včetně quercetinu a kaempferolu, které mají v těle silné antioxidační a protizánětlivé účinky.
3. Má vyšší obsah vlákniny než mnohé obiloviny
Další důležitou výhodou quinoy je vysoký obsah vlákniny, protože jedna porce vařené quinoy o hmotnosti 185 gramů obsahuje 5,18 gramů vlákniny. To je asi 18% z běžné doporučené denní dávky 28 gramů (4).
Quinoa obsahuje více vlákniny než některé další oblíbené obiloviny, například hnědá rýže. Například 1 šálek (195 gramů) vařené hnědé rýže obsahuje 3,51 gramu vlákniny, což je o 1,67 gramu méně než ve stejně velké porci quinoy (8).
Přidání potravin bohatých na vlákninu, jako je quinoa, do vašeho jídelníčku může pomoci podpořit zdraví vašeho trávicího traktu tím, že podpoří pravidelnou stolici a prospěšné bakterie ve střevech (9).
Navíc konzumace stravy s vysokým obsahem vlákniny může podpořit zdravou tělesnou hmotnost. Vláknina pomáhá podporovat pocit sytosti. Spojení potravin s vysokým obsahem vlákniny, jako je quinoa, s potravinami s vysokým obsahem bílkovin vám může pomoci cítit se sytí a může pomoci udržet velikost porcí pod kontrolou (9).
Shrnutí:
- Quinoa má vysoký obsah vlákniny, což je živina důležitá pro zdraví. Přidání většího množství potravin bohatých na vlákninu do jídelníčku může pomoci podpořit zdraví střev, udržení tělesné hmotnosti a má další benefity.
4. Neobsahuje lepek a je skvělá pro lidi s nesnášenlivostí lepku
Někteří lidé s nesnášenlivostí lepku, včetně lidí s celiakií a neceliakální citlivostí na lepek, se musí vyhýbat potravinám obsahujícím lepek (10).
Lidé dodržující bezlepkovou dietu si musí vybírat bezlepkové alternativy k obilovinám obsahujícím lepek, jako je pšenice, ječmen a žito.
Quinoa je přirozeně bezlepková a představuje výživnou volbu pro lidi, kteří chtějí nebo musí vyřadit lepek ze své stravy.
Na rozdíl od bezlepkových produktů vyrobených z rafinovaných přísad je quinoa dobrým zdrojem živin, které bezlepková dieta často postrádá, především (11):
- vlákninu
- foláty
- zinek
- hořčík
Shrnutí:
- Quinoa je přirozeně bezlepková. Její používání místo vysoce zpracovaných bezlepkových potravin může zvýšit nutriční hodnotu vaší stravy, pokud se vyhýbáte lepku.
5. Dobrý zdroj bílkovin
Quinoa je dobrým zdrojem bílkovin, poskytuje 8 gramů na uvařený šálek (185 gramů) (4).
Quinoa je často označována jako kompletní bílkovina. To proto, že obsahuje všech devět esenciálních aminokyselin, které si vaše tělo nedokáže vytvořit samo.
Odborníci však tvrdí, že quinoa by neměla být považována za kompletní bílkovinu, protože obsahuje nízké množství některých aminokyselin, například lysinu. Z tohoto důvodu odborníci navrhují, aby byla quinoa považována za "téměř kompletní" bílkovinu, nikoliv za kompletní bílkovinu (12).
V každém případě je quinoa dobrým zdrojem bílkovin - a její zařazení do jídelníčku vám může pomoci splnit denní potřebu bílkovin.
To platí zejména pro ty, kteří dodržují rostlinnou stravu, jako jsou vegani. Kombinací quinoy s fazolemi, tofu a zeleninovou směsí si můžete během chvilky připravit rostlinné jídlo bohaté na bílkoviny.
Shrnutí:
- Quinoa je dobrým zdrojem bílkovin a může vám pomoci splnit denní potřebu bílkovin.
6. Má vysoký obsah důležitých vitamínů a minerálů
Mnoho lidí nemá dostatek některých důležitých živin.
Studie například ukazují, že mnoho dětí a dospělých nepřijímá dostatek vitaminů a minerálů, včetně kyseliny listové, draslíku, železa a hořčíku (13, 14).
Studie navíc odhadují, že 95% lidí nekonzumuje doporučené množství vlákniny. Nedostatečný příjem vlákniny může ovlivnit vaše zdraví v mnoha ohledech (15).
Quinoa má vysoký obsah vlákniny a navíc několik vitaminů a minerálních látek, kterých je ve stravě mnoha lidí málo.
Pravidelná konzumace quinoy vám pomůže uspokojit potřebu hořčíku, draslíku, železa, vlákniny a folátu, vitaminu, který je důležitý zejména v těhotenství kvůli své roli při růstu a vývoji plodu (14).
Je důležité si uvědomit, že quinoa obsahuje také antinutrienty, mezi které patří především:
- saponiny
- třísloviny
- kyselinu fytovou
Ty se mohou vázat s některými živinami, jako je železo a hořčík, a snižovat jejich vstřebávání. Pokud však quinou před vařením propláchnete, namočíte nebo necháte naklíčit, můžete obsah antinutrientů snížit a zajistit lepší biologickou dostupnost těchto minerálů (16).
Quinoa má také poměrně vysoký obsah oxalátů. To by mohlo vyvolat obavy, pokud máte opakovaně ledvinové kameny, protože oxaláty mohou k tomuto stavu přispívat (17, 18).
Shrnutí:
- Quinoa má velmi vysoký obsah minerálních látek, ale obsahuje také některé antinutrienty, jako jsou saponiny a kyselina fytová. Proplachování, namáčení a klíčení pomáhá tyto antinutriční sloučeniny redukovat.
7. Má příznivé účinky na zdraví metabolismu
Některé studie prokazují, že konzumace quinoy prospívá některým aspektům zdraví. Ve studii provedené v roce 2020 na 40 seniorech měli účastníci po dobu 28 dní denně konzumovat 15 gramů sušenek z quinoové mouky.
Na konci studie se u účastníků, kteří jedli sušenky z quinoy, výrazně více snížil LDL cholesterol, celkový cholesterol a tělesná hmotnost než u těch, kteří jedli sušenky z pšenice (19).
Studie navíc zjistily, že konzumace quinoy a výrobků z ní může být prospěšná při (20, 21):
- regulaci hladiny cukru v krvi
- plnosti
- tělesné hmotnosti
- hladině triglyceridů
Studie z roku 2017, do které bylo zařazeno 50 osob s nadváhou nebo obezitou, nechala účastníky konzumovat 50 gramů quinoy denně po dobu 12 týdnů. U osob, které konzumovaly quinou, došlo k významnému snížení hladiny triglyceridů ve srovnání s kontrolní skupinou a skupinou, která konzumovala 25 gramů quinoy denně (21).
I když tyto výsledky ukazují, že quinoa má pozitivní vliv na metabolické zdraví, je to vaše strava a životní styl jako celek, na čem záleží nejvíce, pokud jde o snížení rizika onemocnění.
Dodržování stravovacího režimu bohatého na výživné potraviny, jako je quinoa, zelenina, ovoce, ryby a fazole, je chytrý způsob, jak chránit své zdraví a snížit rizikové faktory onemocnění, jako je vysoká hladina lipidů v krvi a vysoká hladina cukru v krvi.
Shrnutí:
- Pokud si ji dopřejete jako součást vyvážené stravy, může quinoa podpořit celkové zdraví a zlepšit některé rizikové faktory onemocnění, jako je vysoká hladina lipidů v krvi.
Snadné zařazení do jídelníčku
I když se nejedná přímo o zdravotní přínos, skutečnost, že quinou lze velmi snadno zařadit do jídelníčku, je přesto důležitá. Quinoa je navíc chutná a hodí se k mnoha jídlům.
V závislosti na druhu quinoy může být důležité ji před vařením propláchnout vodou, abyste se zbavili saponinů. Ty se přirozeně nacházejí na vnější vrstvě a mohou mít hořkou chuť.
Některé značky však již jsou opláchnuty, takže tento krok není nutný. Navíc si můžete koupit naklíčenou quinou, která má snížený obsah antinutrientů a může pomoci zlepšit vstřebávání živin (16, 22).
Quinou koupíte ve většině obchodů se zdravou výživou a v mnoha supermarketech.
Jak uvařit quinou
Ke konzumaci může být připravena již za 15-20 minut. Jak ji uvařit:
- 1 šálek (170 g) quinoy důkladně propláchněte pomocí jemného sítka.
- Do hrnce dejte 2 šálky (240 ml) vody a zapněte vysokou teplotu.
- Přidejte propláchnutou quinou s trochou soli.
- Vařte 15-20 minut.
Nyní by měla absorbovat většinu vody a získat nadýchaný vzhled. Pokud je to správně, měla by mít jemnou oříškovou chuť a uspokojivou křupavost.
Na internetu snadno najdete mnoho rozmanitých receptů na quinou, včetně snídaňových misek, obědů a večeří. Quinou můžete použít ve sladkých i slaných receptech.
Můžete například zkusit připravit slaný salát z quinoy a zeleniny doplněný fetou a grilovaným kuřecím masem. Nebo si připravte sladkou snídaňovou kaši z vařené quinoy, kokosového mléka, čerstvého ovoce, vlašských ořechů, skořice a medu.
Shrnutí:
- Quinoa je široce dostupná a můžete ji použít v mnoha různých pokrmech, včetně sladkých i slaných variant. Jen se ujistěte, že jste quinou před vařením propláchli, abyste odstranili sloučeniny zvané saponiny - ty mohou mít hořkou chuť.
Závěr
Quinoa je v západních zemích stále populárnější, ale lidé v Jižní Americe jedí tuto starobylou obilovinu již tisíce let.
Technicky vzato se jedná o semeno a spolu s amarantem a pohankou se řadí do malé skupiny obilovin nazývaných pseudocereálie.
Je to chytrá volba sacharidů, protože je bohatá na vlákninu, minerály, antioxidanty a bílkoviny. Je také bezlepková, chutná, všestranná a neuvěřitelně snadná na přípravu.
Quinoa je skvělou variantou sacharidů, kterou můžete zařadit do svého jídelníčku.
Chcete-li získat nápad na oběd vhodný pro přípravu jídla, zkuste navrstvit quinou, grilovanou zeleninu, sýr feta, fazole a pečené kuře do zavařovacích sklenic a uložit je do lednice. Salátovou sklenici jednoduše doplňte trochou olivového oleje a citronové šťávy.
POSILUJTE ÚČINNĚ PŘEDEVŠÍM IMUNI TU A VČAS
ZÁSADNĚ NEJVYŠŠÍ GARANTOVANOU KVALITOU PŘÍRODNÍCH EXTRAKTŮ
REISHI, CORDYCEPS, ČAGA, AŠVAGANDA, HERI CIUM, MACA, CORIOLUS, KURKUMIN, BETAGLUKAN, GRAVIOLA, HLÍVA ÚSTŘIČNÁ, SHIITAKE, DRAČÍ KREV, C-MAX KOMPLEX, DANSHEN, HE SHOU WU-RDESNO, CHITOMAX, FENUPRIM, MAITAKE, AGARICUS, COPRINUS, ENOKI, SAFFRON, SILYBIN, BOSWELLIA, TRITERPEN MAX, GLUTATHION, SUPÍK - sirup pro děti na podporu imunity, NMN (nikotinamid mononukleotid)...
100% KVALITA JEN V ROSTLINNÝCH KAPSLÍCH
vhodné i pro vegetariány a vegany
CERTIFIKÁTY KLÍČOVÝCH PRODUKTŮ
NEJPOPULÁRNĚJŠÍ STRÁNKY
Zkušenosti klientů s Úspěšnou léčbou především boreliózy, chlamydiózy, únavového syndromu...
100% REISHI - houba mládí a zdravé dlou3 unikátní, bezkonkurenční extrakty h ověkosti -
31 důvodů proč se NENECHÁM OČKOVAT - izraelský rabín Chananya Weisman
Dr. Peter McCullough: Jak přírodně DETOXIKOVAT tělo PO OČKOVÁNÍ mRNA vakcínou (protokol) - video
Devastující efekt pro zdraví - glutaman sodný, aspartam a další excitotoxiny
Jak se přírodní cestou uzdravit z chronické Boreliózy, Chlamydiózy, EB virózy... únavového syndromu
CORDYCEPS - silná imunita a nárůst energie
Překyselené tělo: začátek vážné nemoci
Protokol pro prevenci pro uzdravené klienty - Ing. Zdeněk Rozehnal
BOSWELIA serrata (kadidlo) - jeden z nejsilnějších přírodních léků Matky Země
Tibetská houba, tibetské krystaly a kombucha - darování, prodej
Léčte záněty a ne Cholesterol, MUDr. Marc Sircus
100% ČAGA ze Sibiře, nejvyšší množství účinných látek garantující Certifikát
Mamografie způsobuje rakovinu prsu, MUDr. Ben Johnson, M.D., N.M.D., D.O.
Účinný lék na rakovinu plic na Kubě, proč ho mít nemůžeme? Leif Davenport
Artróza - kmenové buňky - Podvod!
Lékaři se sami uzdravili z Roztroušené sklerózy, prof. George Jelinek, dr. Terry Wahlsová
Jak se skutečně zdravě stravovat...
Proč průběžně a jak detoxikovat tělo
PROTINÁDOROVÝ účinek extraktů z REISHI a CORIOLUSU na úrovni klinických studií
Žaloba na farmaceutické korporace, MUDr. Matthias Rath
Koloidní stříbro - účinné přírodní antibiotikum, hustoty koloidního stříbra, doporučené dávkování
Odstranění rtuti, hliníku a dalších toxinů z těla, včetně p revence - MUDr. Dietrich Klinghardt
Zblblo již lidstvo natolik, že se nechá obelhat pohádkami o vražedném oxidu uhličitém?
Jak na Parkinsona? Glutathionem, Hericiem a odstraněním neurotoxinů Chlorellou
Proč my máme potravinové alergie, přičemž je naši prarodiče neměli?
CHRONICKÁ BORELIÓZA, CHLAMYDIE...? ÚNAVOVÝ SYNDROM
Osvědčený postup pro léčbu boreliozy a dalších koinfekcí, když ortodoxní chemická medicína (3 týdenní nitrožilní antibiotická léčba ceftriaxonem) a následně klasická - 3 antibiotika - minocyclin, azitromycin, entizol a 2 antituberkulotika - arficin a nidrazid i po 18 měsících aplikace u mě totálně selhala.
Cílem správné medicíny je předcházení nemocí a prodloužení zdravé dlouhověkosti. Ideálem medicíny je odstranit mít potřebu lékaře.
MUDr. William J. Mayo
Za účinné se z Reishi považují pouze kvalitně provedené a čisté extrakty, které mají dobrou biologickou dostupnost a jsou zbavené nestravitelného chitinu; nelze tedy použít pouhý prášek z usušené houby.
EXTRAKT SPÓR
TRITERPEN MAX
ZDE ROSTE NEJÚČINNĚJŠÍ REISHI
DUANWOOD RED REISHI
zdroj výše nejúčinnějších extraktů
Video z návštěvy Čechů u pěstitelů Duanwood Red Reishi v Číně, v horské oblasti Jiangshan
MYKOLOGIE, HISTORIE, PĚSTOVÁNÍ, ÚČINNÉ LÁTKY, JAK JE TO S JEJÍ KVALITOU?
CORDYCEPS - video
ČAGA - video
HERICIUM - video
BETAGLUKAN HLÍVA
extrakt extrakt
BETAGLUKAN - video
KURKUMIN AŠVAGANDA
extrakt extrakt
ASHWAGANDHA - video
RDESNO ANNONA
extrakt extrakt
TEČKOVANÉ PŘÍBĚHY
dokument z 31. srpna 2022
Nadační fond Svědomí Národa
KUBEK 2009
DOKUMENT ČT 2
BYZNYS V BÍLÝCH PLÁŠTÍCH
DOKUMENT ČT 2
ŠKODLIVOST MOBILNÍCH SÍTÍ
možná i proto je tolik nemocných, říká česká vědkyně, vedoucí týmu Centra buněčného a tkáňového inženýrství FN u sv. Anny...
doc. RNDr. Irena Koutná, Ph.D.
Aktualizovaný jmenný seznam s portovců zemřelých od 1.1.2021 do 31.12.2023 v souvislosti s "vakcinací" na covid
PATOLOG dr. Ryan Cole oprávněně VAROVAL
RENOMOVANÝ PATOLOG dr. RYAN COLE - přednáška
ALARMUJÍCÍ EFEKT covid (spike) injekcí (mRNA) na mozek, srdce, ledviny a ostatní orgány
- Spousta lidí postrádá enzym, který rozkládá RNA
- Naprosto porušujeme Norimberský kodex z roku 1947...
český dabing - 17:08
Lékařský summit, San Antonio, Texas, USA - 27.7.2021
AMERICA´S FRONTLINE DOCTORS
POSTAVIT SE NA ODPOR
ZAČNĚTE U SEBE
ZÁKLADEM ZDRAVÍ JE PREVENCE S NÁVRATEM K PŘÍRODĚ
Doporučuji:
každé ráno cca 30 minut před snídaní
vypít cca 4 dcl vlažné čisté pramenité vody s citrónem (můžete přidat až půl lžičky jedlé sody) a pro posílení imunity a energie můžete použít dvojitý extrakt (1-2 kapsle) z
a nejdříve po 15 minutách:
- kefír z tibetské houby 3dcl
- lněné semínko až 30 g - 3 PL
- mletá skořice /max. 4 g za den/
případně nejen pro psychiku:
- Ashwagandhu /1-2 kapsle denně/
pro střevo kvalitní probiotika:
- kysané zelí, které si sami jednoduše vyrobíte POUZE VY! Pozor na "BRUSELSKÉ" kysané zelí! S éčkama
Otevřený dopis ministrovi zdravotnictví: Medici proti diskriminaci - 24. ledna 2022
Můžete zavolat ministru Válkovi
728 264 930
Můžete mu i napsat: valekv@psp.cz, Vlastimil.Valek@top09.cz
Vzorový dopis škole pro studenty, kteří nechtějí podlehnout povinnému očkování proti covidu-19
Fakta nepřestávají existovat tím, že se o nich nesmí hovořit. Pravda je dcerou času
SVĚT SE ZBLÁZNIL
Toto je novodobá reklama na co?
MUDr. Anastasia Maria Loupis: Tento model je v ohrožení života