Co je proso? Výživa, výhody a další informace

 

 

 

 

 

 

Perlové proso

- Pixabay

Barbora Nová

Proso je skupina obilovin, které patří do čeledi lipnicovitých (Poaceae), obecně známé jako čeleď trav (1).

Je hojně konzumováno v rozvojových zemích Afriky a Asie. I když proso vypadá jako semínko, jeho nutriční profil je podobný jako u čiroku a dalších obilovin (2).

Proso si získalo oblibu také na Západě, protože neobsahuje lepek a může se pochlubit vysokým obsahem bílkovin, vlákniny a antioxidantů (3).

Následuje přehled všeho, co potřebujete vědět o prosu, včetně jeho živin, výhod a nevýhod.

Vlastnosti a druhy prosa

Proso je skupina malých kulatých celých zrn pěstovaných v Indii, Nigérii a dalších asijských a afrických zemích. Jsou považována za starobylou obilovinu a používají se jak pro lidskou spotřebu, tak jako krmivo pro hospodářská zvířata a ptáky (4, 5).

Oproti jiným plodinám má řadu výhod, včetně odolnosti vůči suchu a škůdcům. Je také schopno přežít v drsném prostředí a méně úrodné půdě. Tyto výhody vyplývají z jejich genetického složení a fyzické struktury - například z jejich malé velikosti a tvrdosti (4, 5, 6).

Přestože všechny odrůdy prosa patří do čeledi lipnicovitých (Poaceae), liší se barvou, vzhledem i druhem.

Tato plodina se také dělí na dvě kategorie - velké a malé proso, přičemž velké proso jsou nejoblíbenější nebo nejčastěji pěstované odrůdy (4).

Mezi velká prosa patří např:

  • perlové
  • liščí ohon
  • proso (nebo ragi)

Mezi malá prosa patří:

  • Kodo
  • barnyard
  • malé
  • Guinea
  • hnědé
  • fonio
  • adlay (nebo Jobovy slzy)

Proso perlové je nejrozšířenější odrůdou určenou k lidské spotřebě. Přesto jsou všechny druhy proslulé svou vysokou výživovou hodnotou a zdravotními účinky.

Shrnutí:

  • Proso je malé obilné zrno, které patří do čeledi trav. Je odolné vůči drsným podmínkám a běžně se pěstuje v asijských a afrických zemích.

Výživový profil prosa

Stejně jako většina obilovin patří proso mezi škrobnaté obiloviny - to znamená, že je bohaté na sacharidy. Pozoruhodné je, že obsahují také několik vitaminů a minerálních látek (4).

Jeden šálek (175 g) vařeného prosa obsahuje (7):

  • Kalorie: 207
  • Sacharidy: 41 gramů
  • Vláknina: 2,2 gramu
  • Bílkoviny: 6 gramů
  • Tuk: 1,7 gramu
  • Fosfor: 25 % referenční hodnoty příjmu (RHP)
  • Hořčík: 19 % RHP
  • Folát: 8 % RHP
  • Železo: 6 % RHP

Proso poskytuje více esenciálních aminokyselin než většina ostatních obilovin. Tyto sloučeniny jsou stavebními kameny bílkovin (4, 8, 9).

Proso se navíc může pochlubit nejvyšším obsahem vápníku ze všech obilovin, který v 1 vařeném šálku (100 g) představuje 13 % RHP (4, 10, 11).

Vápník je nezbytný pro zajištění zdraví kostí, stahů cév a svalů a správné funkce nervů (12).

Shrnutí:

  • Proso je škrobnaté zrno bohaté na bílkoviny. Poskytuje dostatek fosforu a hořčíku - a proso obsahuje více vápníku než kterákoli jiná obilovina.

Výhody prosa

Proso je bohaté na živiny a rostlinné sloučeniny. Proto mohou mít mnohostranný přínos pro zdraví.

Proso je bohaté na antioxidanty

Proso je bohaté na fenolické sloučeniny, zejména kyselinu ferulovou a katechiny. Tyto molekuly působí jako antioxidanty a chrání organismus před škodlivým oxidačním stresem (10, 13, 14, 15, 16).

Studie na myších spojují kyselinu ferulovou s rychlým hojením ran, ochranou kůže a protizánětlivými účinky (17, 18).

Mezitím se katechiny vážou na těžké kovy v krevním řečišti a zabraňují tak otravě kovy (16, 19).

Všechny odrůdy prosa obsahují antioxidanty, ale ty s tmavší barvou - například proso prstnaté, proso proso a proso liščí - jich mají více než jejich bílé nebo žluté protějšky (13).

Proso může pomáhat regulovat hladinu cukru v krvi

Proso je bohaté na vlákninu a neškrobové polysacharidy, dva typy nestravitelných sacharidů, které pomáhají regulovat hladinu cukru v krvi (10, 20).

Tato obilovina má také nízký glykemický index (GI), což znamená, že pravděpodobně nezvýší hladinu cukru v krvi (8, 21).

Proso je tedy považováno za ideální obilovinu pro lidi s cukrovkou.

Například studie provedená na 105 osobách s diabetem 2. typu zjistila, že nahrazení snídaně založené na rýži snídaní založenou na prosu snížilo hladinu cukru v krvi po jídle (21).

Podobné výsledky přinesla i 12týdenní studie u 64 osob s prediabetem. Po konzumaci 1/3 šálku (50 g) prosa liščího ohonu denně u nich došlo k mírnému snížení hladiny cukru v krvi nalačno a po jídle a také ke snížení inzulinové rezistence (22).

Inzulínová rezistence je markerem diabetu 2. typu. Vzniká, když tělo přestane reagovat na hormon inzulin, který pomáhá regulovat hladinu cukru v krvi (23).

Navíc v šestitýdenní studii na potkanech s cukrovkou vedla strava obsahující 20 % prosa ke snížení hladiny cukru v krvi nalačno a poklesu hladiny triglyceridů a cholesterolu (24).

Proso může pomáhat snižovat hladinu cholesterolu

Proso obsahuje rozpustnou vlákninu, která ve střevech vytváří viskózní látku. Ta následně zachycuje tuky a pomáhá snižovat hladinu cholesterolu (10).

Jedna studie na 24 potkanech zjistila, že u těch, kteří byli krmeni prosem liščím, se výrazně snížila hladina triglyceridů ve srovnání s kontrolní skupinou (25).

Navíc bílkoviny prosa mohou pomáhat snižovat hladinu cholesterolu.

Ve studii na myších s cukrovkou 2. typu jim byla podávána strava s vysokým obsahem tuků a koncentrátem proteinů z prosa. To vedlo ke snížení hladiny triglyceridů a významnému zvýšení hladiny adiponektinu a HDL cholesterolu ve srovnání s kontrolní skupinou (26).

Adiponektin je hormon s protizánětlivým účinkem, který podporuje zdraví srdce a stimuluje oxidaci mastných kyselin. Jeho hladina je obvykle nižší u lidí s obezitou a cukrovkou 2. typu (27, 28).

Proso se hodí k bezlepkové dietě

Proso je bezlepková obilovina, takže je vhodnou volbou pro lidi s celiakií nebo pro ty, kteří drží bezlepkovou dietu (8, 10, 30).

Lepek je bílkovina, která se přirozeně vyskytuje v obilovinách, jako je pšenice, ječmen a žito. Lidé s celiakií nebo neceliakální citlivostí na lepek se mu musí vyhýbat, protože vyvolává škodlivé zažívací příznaky, jako je průjem a malabsorpce živin (29).

Při nákupu prosa byste přesto měli hledat etiketu, která potvrzuje, že neobsahuje lepek, abyste měli jistotu, že nebylo kontaminováno žádnými složkami obsahujícími lepek.

Shrnutí:

  • Proso je bezlepková obilovina, která je bohatá na antioxidanty, rozpustnou vlákninu a bílkoviny. Může zejména snižovat hladinu cholesterolu a cukru v krvi.

Možné nevýhody prosa

Navzdory četným zdravotním přínosům prosa obsahují také antinutrienty - sloučeniny, které blokují nebo snižují vstřebávání jiných živin v těle a mohou vést k jejich nedostatku (31).

Jedna z těchto sloučenin - kyselina fytová - brání vstřebávání draslíku, vápníku, železa, zinku a hořčíku. U člověka s vyváženou stravou se však nepříznivé účinky pravděpodobně neprojeví.

Další antinutrienty zvané goitrogenní polyfenoly mohou zhoršovat funkci štítné žlázy a způsobovat strumu - zvětšení štítné žlázy, které má za následek otok krku.

Nicméně tento účinek je spojen pouze s nadměrným příjmem polyfenolů.

Jedna studie například zjistila, že struma se výrazně častěji vyskytovala, když proso představovalo 74 % denních kalorií člověka, ve srovnání s pouhými 37 % (31, 32).

Obsah antinutrientů v prosu navíc můžete výrazně snížit tím, že ho namočíte přes noc při pokojové teplotě a poté ho před vařením scedíte a propláchnete (4).

Navíc klíčení snižuje obsah antinutrientů. Některé obchody se zdravou výživou prodávají naklíčené proso, můžete si ho však naklíčit i sami. To provedete tak, že namočené proso vložíte do skleněné nádoby a přikryjete látkou, kterou zajistíte gumičkou.

Sklenici obraťte dnem vzhůru a každých 8-12 hodin proso propláchněte a nechte okapat. Po 2-3 dnech si všimnete, že se začínají tvořit malé klíčky. Klíčky slijte a ihned si na nich pochutnejte.

Pokud se rozhodnete pro proso naklíčit, mějte na paměti, že klíčky mají krátkou dobu trvanlivosti a jsou náchylnější k onemocnění z potravin. Pro zajištění bezpečnosti (33):

  • udržujte nádobu na klíčení v čistotě
  • používejte filtrovanou nebo balenou vodu (NE vodu z vodovodu).
  • klíčky často oplachujte
  • před uskladněním vyprázdněte z klíčků veškerou zbývající vodu
  • klíčky skladujte na chladném a suchém místě
  • před uložením do chladničky počkejte 8 až 12 hodin, aby byly klíčky v chladu a suchu

Shrnutí:

  • Antinutrienty obsažené v prosu blokují vstřebávání některých minerálních látek v těle, ačkoli je nepravděpodobné, že by vás to ovlivnilo, pokud konzumujete vyváženou stravu. Namáčení a klíčení může snížit obsah antinutrientů v této obilovině.

Jak připravovat a jíst proso

Proso je všestranná surovina, která je dobrou náhradou rýže, pokud se vaří vcelku.

Pro jeho přípravu stačí na 1 šálek (175 g) syrového prosa přidat 2 šálky (480 ml) vody nebo vývaru. Přiveďte ho k varu a pak ho 20 minut vařte.

Nezapomeňte ho před vařením namočit přes noc, aby se snížil obsah antinutričních látek. Před vařením ho můžete také opéct na pánvi, abyste zvýraznili jeho oříškovou chuť.

Proso se prodává také jako mouka.

Výzkumy totiž naznačují, že výroba pečiva z prosné mouky výrazně zlepšuje jeho nutriční profil tím, že zvyšuje obsah antioxidantů (34).

Kromě toho se tato obilovina zpracovává na svačiny, těstoviny a nemléčné probiotické nápoje. Fermentované proso totiž působí jako přírodní probiotikum, protože poskytuje výživu pro živé mikroorganismy, které prospívají vašemu zdraví (4, 8, 35).

Proso si můžete vychutnat jako snídaňovou kaši, přílohu, přísadu do salátů nebo přísadu do sušenek či koláčů.

Shrnutí:

  • Proso je k dispozici nejen jako celozrnná obilovina, ale také jako mouka. Můžete ho použít do různých pokrmů, včetně kaší, salátů a sušenek.

Závěr

Proso je celozrnná obilovina, která je plná bílkovin, antioxidantů a živin.

Může mít řadu zdraví prospěšných účinků, například pomáhá snižovat hladinu cukru a cholesterolu v krvi. Navíc neobsahuje lepek, takže je vynikající volbou pro lidi s celiakií nebo dodržující bezlepkovou dietu.

Díky jeho oříškové chuti a všestrannosti stojí za to jej vyzkoušet.

Jedině ochranná známka "Superionherbs" garantuje množství účinných látek v níže uvedených extraktech a samozřejmě u každé šarže.

Reishi extrakt, Reishi spór a Reishi Triterpen Max

Reishi extrakt, Reishi spór a Reishi Triterpen Max
Reishi (čínsky Ling Zhi) a její užívání, uvádějí staré čínské spisy z doby už před více než 2 400 lety. Tato vzácná houba je také nazývaná latinsky Ganoderma lucidum, v překladu "božská houba...

Cordyceps sinensis

Cordyceps sinensis
Cordyceps je velice specifická cizopasná houba, která roste od nepaměti pouze v horských oblastech Číny a Tibetu. Pro své specifické účinky je v čínské medicíně především Cordyceps sinensis používán...

Sibiřská Čaga

Sibiřská Čaga
Čaga, dřevokazná houba se živí šťávami stromů, především z břízy, jilmu, jeřabiny, jasanu, ale nejvyšší léčivé účinky má houba Čaga rostoucí na břízách. Ideální sběr je na podzim a na jaře, kdy má...

Hericium erinaceus

Hericium erinaceus
Hericium je poměrně vzácná houba, která svým tvarem připomíná mořský korál. Roste paraziticky především na tvrdém dřevě dubů a buků, přičemž roste zejména v jihovýchodní Asii. Na našem území ji...

Coriolus (Outkovka pestrá)

Coriolus (Outkovka pestrá)
Coriolus versicolor nebo-li čínsky YunzhiYunzhi je druhem dřevokazné houby, která je již celá staletí využívá v tradiční čínské medicíně. V angličtině nazývá Turkey tail což znamená – krocaní ocas,...

Shiitake

Shiitake
Shiitake (lat. Lentinus edodes), česky Houževnatec jedlý je uznávaný přírodní prostředek jako Reishi, Cordyceps, Hericium a Sibiřská Čaga. Jejími hlavními aktivními komponenty jsou polysacharidy...

Hlíva ústřičná

Hlíva ústřičná
V posledních desetiletích se základní výzkum věnuje daleko podrobněji než kdykoli jindy komlexnějšímu složení a biologickým účinkům hlívy ústřičné a jejím jednotlivým složkám. Na základě výsledků...

BetaGlukan Maxcell (s Resveratrolem a Acerolou)

BetaGlukan Maxcell (s Resveratrolem a Acerolou)
Beta glukany 1,3/1,6D jsou přírodní polysacharidy nacházející se také v buněčných stěnách kvasinek rodu Saccharomyces cerevisiae a všech medicinálních hub. Obsažené beta-glukany jsou získávány...

Agaricus

Agaricus
Agaricus blazei Murill, česky žampion brazilský Agaricus blazei Murrill je jedlá brazilská houba s nízkým obsahem kalorií a velkým množství živin. Pochází z malé brazilské vesnice jménem Piedade...

C-Max komplex (s quercetinem)

C-Max komplex (s quercetinem)
Synergická kombinace extraktu z plodů ze stromu Camu Camu a quercetinu s maximální vstřebatelností vitamínu C. Camu Camu Camu Camu je nízký malý strom rostoucí divoce podél řek v oblastech...

Ashwagandha

Ashwagandha
(Ashwagandhá – witánie snodárná – witánie uspávající – Withania somnifera) je polokeř, který dorůstá do výšky 1 - 1,5 metru. Původem je ze severozápadní Indie. Roste také v severní Africe a na...

Kurkumin (fytosomální), italský patent

Kurkumin (fytosomální), italský patent
10 prokázaných zdravotních přínosů kurkuminu Koření známé jako kurkuma je možná nejúčinnějším existujícím doplňkem stravy. Mnoho kvalitních studií ukazuje, že kurkuma má zásadní přínosy pro vaše...

Rdesno mnohokvěté - He shou wu

Rdesno mnohokvěté - He shou wu
Che-šou-wu (He Shou Wu) je v asijské bylinné medicíně jednou z nejpopulárnějších a nejvíce ceněných posilujících bylin. He-šou-wu je zpracovaná kořenová hlíza rostliny Polygonum multiflorum (rdesno...

Graviola - Annona

Graviola - Annona
Extrakt z listí ze stromu Graviola - přirozený zabiják rakovinových buněk – 10.000 krát silnější než chemoterapie A proč to nevíme? Je to proto, protože určité velké korporace chtějí dostat zpět...

Maca

Maca
Maca, přezdívaná jako peruánský ženšen nebo peruánská viagra roste v jihoamerických Andách, vyskytuje se ve výškách kolem 4000 metrů n.m. a odolává až mrazům -20°C, stejně jako žáru slunce. Vzhledem...

Chitomax

Chitomax
Princip působení Chitomaxu: Je známo, že viskózní vláknina a zejména chitosan působí na metabolismus tuků, snižuje vstřebávání cholesterolu ze stravy a váže se na žlučové kyseliny, a tím snižuje...

Fenuprim

Fenuprim
chitomax + bylinky + kyselina alfalipoová FENUPRIM – jedinečná kombinace pěti přírodních látek, synergicky působících, která vám může pomoci při formování vaší postavy. Pro většinu lidí jsou právě...

Dračí krev

Dračí krev
Dračí krev – Dragons blood Když se v amazonské džungly někdo poraní, škrábne nebo je pokousán hmyzem, někdy můžete vidět jak mačetou sekne do jednoho druhu stromu a temně rudou pryskyřici si kápne do...

Danshen Q10 cardio

Danshen Q10 cardio
Danshen Q10 cardio Synergická kombinace extraktů a mikroživin pro normální funkci srdce. Kombinace extraktu z kořene Danshen, koenzymu Q10, vitamínu E a thiaminu je synergická kombinace – působení...

Šafrán

Šafrán
Saffron – Brain and Neuro balancer Přírodní doplněk stravy určený ke zmírnění stresu, zlepšení nálady a zvýšení pocitu pohody. Obsahuje unikátní synergicky působící kombinaci patentovaného extraktu...

Ostropestřec mariánský (fytosomální extrakt), italský patent

Ostropestřec mariánský (fytosomální extrakt), italský patent
Silybin Phytosome® – silibinin s vysokou vstřebatelností - novinka na ochranu a regeneraci jater Jaterní buňky odstraňují mj. z krve trávicího ústrojí baktérie, viry a jiné patogeny. Zdravá játra do...

Boswellia (fytosomální extrakt), italský patent

Boswellia (fytosomální extrakt), italský patent
Boswellia Phytosome® - novinka s vysokou vstřebatelností, s protizánětlivým a protibolestivým účinkem Boswellia serrata, česky kadidlovník pilovitý je středně velký strom z čeledi březulovitých. Jeho...

NOVINKA! S-Acetyl-L-Glutathion

NOVINKA!    S-Acetyl-L-Glutathion
Glutathion je nejsilnější antioxidant, který vytváří tělo, přičemž S-acetyl-L-Glutathion je nejpokročilejší formou biologicky dostupného glutathionu. Jeho účinnost se rovná nitrožilnímu podávání...

Každá nemoc je způsobena narůstající jedovatostí lidského organismu.

Úžasný: MUDr. Henry Bieler

 

 

NEJPOPULÁRNĚJŠÍ ČLÁNKY

  

100% REISHI - houba mládí a zdravé dlou h ověkosti - 3 UNIKÁTNÍ, BEZKONKURENČNÍ EXTRAKTY

31 důvodů proč se NENECHÁM OČKOVAT - izraelský rabín Chananya Weisman

  Devastující efekt pro zdraví - glutaman sodný, aspartam a další excitotoxiny

Jak se přírodní cestou uzdravit z chronické Boreliózy, Chlamydiózy, EB virózy... Únavového syndromu

CORDYCEPS - silná imunita a nárůst energie

Překyselené tělo: začátek vážné nemoci

Tibetská houba, tibetské krystaly a kombucha - darování, prodej

Léčte záněty a ne Cholesterol, MUDr. Sircus

100% ČAGA ze Sibiře, nejvyšší množství účinných látek garantující Certifikát 

Mamografie způsobuje rakovinu prsu, MUDr. Ben Johnson, M.D., N.M.D., D.O.

Účinný lék na rakovinu plic na Kubě, proč ho mít nemůžeme? Leif Davenport

Artróza - kmenové buňky - Podvod!

Lékaři se sami uzdravili z Roztroušené sklerózy, prof. Jelinek, dr. Wahls

Jak se skutečně zdravě stravovat...

Nejúčinnější kloubní výživa, MUDr. Ladislav Šafránek

Proč průběžně a jak detoxikovat tělo

  PROTINÁDOROVÝ účinek extraktů z REISHI a CORIOLUSU na úrovni klinických studií

Žaloba na farmaceutické korporace, MUDr. Matthias Rath

Koloidní stříbro - účinné přírodní antibiotikum, hustoty koloidního stříbra, doporučené dávkování

 

Porovnání AMERICKÉ a RUSKÉ vakcíny na Covid -19, mechanismy účinků všech i připravovaných vakcín

 

  Odstranění rtuti, hliníku a dalších toxinů z těla, včetně p revence - MUDr. Dietrich Klinghardt

 

Zblblo již lidstvo natolik, že se nechá obelhat pohádkami o vražedném oxidu uhličitém?

Jak na Parkinsona? Glutathionem, Hericiem a odstraněním neurotoxinů Chlorellou

    Zkušenosti klientů s Úspěšnou léčbou především boreliózy, chlamydiózy, únavového syndromu...

 

OVĚŘENÉ PŘÍRODNÍ PŘÍPRAVKY

 

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

ZDE

Cílem správné medicíny je předcházení nemocí a prodloužení zdravé dlouhověkosti. Ideálem medicíny je odstranit mít potřebu lékaře.

MUDr. William J. Mayo

 

 

TŘI UNIKÁTNÍ EXTRAKTY

Z DUANWOOD RED REISHI

          EXTRAKT                 SPÓR

Nejsilnější extrakt z REISHI na českém trhu!!!100% spórový prášek z Duanwood Red Reishi!!!

 

TRITERPEN MAX

Extrakt s vysokým obsahem triterpenoidů. Více než 20 triterpenoidů%!

ZDE ROSTE NEJÚČINNĚJŠÍ REISHI

DUANWOOD RED REISHI

zdroj výše nejúčinnějších extraktů

Video z návštěvy Čechů u pěstitelů Duanwood Red Reishi v Číně, v horské oblasti Jiangshan

 

FAKTA O REISHI,

MYKOLOGIE, HISTORIE, PĚSTOVÁNÍ, ÚČINNÉ LÁTKY, JAK JE TO S JEJÍ KVALITOU?

 

 

 

 CORDYCEPS, EXTRA SILNÝ

NEJVYŠŠÍ GARANTOVANÉ MNOŽSTVÍ ÚČINNÝCH LÁTEK - CERTIFIKÁT COA

Nejsilnější Cordyceps na českém trhu!!!

100% Sibiřská Čaga
Betaglucan MaxCellHlíva ústřičná

 

    KURKUMIN            AŠVAGANDA

        extrakt                    extrakt

Betaglucan MaxCellNejsilnější Ašvaganda na Českém trhu

 

RDESNO             ANNONA

extrakt                  extrakt

Vysoce účinný extrakt z listů

 

 

Z ověřených dat vyplývá, že člověk, který covid prodělal, je třináckrát lépe chráněn, než člověk, který má dvě dávky vakcíny.

prof. Jiří Beran, 13.11.2021

prof. Jiří Beran, 15.11.2021

 

TEČKOVANÝ PŘÍBĚH

"NEVĚŘÍM UŽ BÍLÝM PLÁŠŤŮM, ALE LIDEM"

medicinský inženýr

JURAJ Orság


 

TEČKOVANÉ PŘÍBĚHY

dokument z 31. srpna 2022

Nadační fond Svědomí Národa

 

KUBEK 2009

 

DOKUMENT ČT 2

BYZNYS V BÍLÝCH PLÁŠTÍCH

DOKUMENT ČT 2

ŠKODLIVOST MOBILNÍCH SÍTÍ

             TEST

BARVOSLEPOSTI

 

JAREK NOHAVICA

ZADEK JAK ŽOK

A přece nakonec - ÚSPĚŠNÁ LÉČBA

 

 

ROK SI NIČÍME IMUNITU,

možná i proto je tolik nemocných, říká česká vědkyně, vedoucí týmu Centra buněčného a tkáňového inženýrství FN u sv. Anny...

doc. RNDr. Irena Koutná, Ph.D.

Aktualizovaný jmenný seznam s portovců zemřelých od 1.1.2021 do 23.11.2022 v souvislosti s "vakcinací"

Ú MRTÍ - 1043

SRDEČNÍ ZÁSTAVY - 1520

   PATOLOG dr. Ryan Cole oprávněně VAROVAL

 

Stav k 23.11.2022

RENOMOVANÝ PATOLOG   dr. RYAN COLE - přednáška

ALARMUJÍCÍ EFEKT  covid (spike) injekcí (mRNA) na mozek, srdce, ledviny a ostatní orgány

  • Spousta lidí postrádá enzym, který rozkládá RNA
  • Naprosto porušujeme Norimberský kodex z roku 1947...

český dabing - 17:08

Lékařský summit, San Antonio, Texas, USA - 27.7.2021

 

AMERICA´S FRONTLINE DOCTORS

POSTAVIT SE NA ODPOR

 

FRONTLINE NEWS

 

 

ZAČNĚTE U SEBE

ZÁKLADEM ZDRAVÍ JE PREVENCE S NÁVRATEM K PŘÍRODĚ

Doporučuji:

každé ráno cca 30 minut před snídaní

vypít cca 4 dcl vlažné čisté pramenité vody s citrónem (můžete přidat až půl lžičky jedlé sody) a pro posílení imunity a energie můžete použít dvojitý extrakt (1-2 kapsle) z

  a nejdříve po 15 minutách:

případně nejen pro psychiku:

pro střevo kvalitní probiotika:

  • kysané zelí, které si sami jednoduše vyrobíte POUZE VY! Pozor na "BRUSELSKÉ" kysané zelí! S éčkama
 

 

VÁLEK U MORAVCE V OVM

10. dubna 2022

NEHORÁZNĚ LŽE

 

 

Fakta nepřestávají existovat tím, že se o nich nesmí hovořit. Pravda je dcerou času

 

 

 

Standardní verze