Co je proso? Výživa, výhody a další informace
Perlové proso
- Pixabay
Barbora Nová
Proso je skupina obilovin, které patří do čeledi lipnicovitých (Poaceae), obecně známé jako čeleď trav (1).
Je hojně konzumováno v rozvojových zemích Afriky a Asie. I když proso vypadá jako semínko, jeho nutriční profil je podobný jako u čiroku a dalších obilovin (2).
Proso si získalo oblibu také na Západě, protože neobsahuje lepek a může se pochlubit vysokým obsahem bílkovin, vlákniny a antioxidantů (3).
Následuje přehled všeho, co potřebujete vědět o prosu, včetně jeho živin, výhod a nevýhod.
Vlastnosti a druhy prosa
Proso je skupina malých kulatých celých zrn pěstovaných v Indii, Nigérii a dalších asijských a afrických zemích. Jsou považována za starobylou obilovinu a používají se jak pro lidskou spotřebu, tak jako krmivo pro hospodářská zvířata a ptáky (4, 5).
Oproti jiným plodinám má řadu výhod, včetně odolnosti vůči suchu a škůdcům. Je také schopno přežít v drsném prostředí a méně úrodné půdě. Tyto výhody vyplývají z jejich genetického složení a fyzické struktury - například z jejich malé velikosti a tvrdosti (4, 5, 6).
Přestože všechny odrůdy prosa patří do čeledi lipnicovitých (Poaceae), liší se barvou, vzhledem i druhem.
Tato plodina se také dělí na dvě kategorie - velké a malé proso, přičemž velké proso jsou nejoblíbenější nebo nejčastěji pěstované odrůdy (4).
Mezi velká prosa patří např:
- perlové
- liščí ohon
- proso (nebo ragi)
Mezi malá prosa patří:
- Kodo
- barnyard
- malé
- Guinea
- hnědé
- fonio
- adlay (nebo Jobovy slzy)
Proso perlové je nejrozšířenější odrůdou určenou k lidské spotřebě. Přesto jsou všechny druhy proslulé svou vysokou výživovou hodnotou a zdravotními účinky.
Shrnutí:
- Proso je malé obilné zrno, které patří do čeledi trav. Je odolné vůči drsným podmínkám a běžně se pěstuje v asijských a afrických zemích.
Výživový profil prosa
Stejně jako většina obilovin patří proso mezi škrobnaté obiloviny - to znamená, že je bohaté na sacharidy. Pozoruhodné je, že obsahují také několik vitaminů a minerálních látek (4).
Jeden šálek (175 g) vařeného prosa obsahuje (7):
- Kalorie: 207
- Sacharidy: 41 gramů
- Vláknina: 2,2 gramu
- Bílkoviny: 6 gramů
- Tuk: 1,7 gramu
- Fosfor: 25 % referenční hodnoty příjmu (RHP)
- Hořčík: 19 % RHP
- Folát: 8 % RHP
- Železo: 6 % RHP
Proso poskytuje více esenciálních aminokyselin než většina ostatních obilovin. Tyto sloučeniny jsou stavebními kameny bílkovin (4, 8, 9).
Proso se navíc může pochlubit nejvyšším obsahem vápníku ze všech obilovin, který v 1 vařeném šálku (100 g) představuje 13 % RHP (4, 10, 11).
Vápník je nezbytný pro zajištění zdraví kostí, stahů cév a svalů a správné funkce nervů (12).
Shrnutí:
- Proso je škrobnaté zrno bohaté na bílkoviny. Poskytuje dostatek fosforu a hořčíku - a proso obsahuje více vápníku než kterákoli jiná obilovina.
Výhody prosa
Proso je bohaté na živiny a rostlinné sloučeniny. Proto mohou mít mnohostranný přínos pro zdraví.
Proso je bohaté na antioxidanty
Proso je bohaté na fenolické sloučeniny, zejména kyselinu ferulovou a katechiny. Tyto molekuly působí jako antioxidanty a chrání organismus před škodlivým oxidačním stresem (10, 13, 14, 15, 16).
Studie na myších spojují kyselinu ferulovou s rychlým hojením ran, ochranou kůže a protizánětlivými účinky (17, 18).
Mezitím se katechiny vážou na těžké kovy v krevním řečišti a zabraňují tak otravě kovy (16, 19).
Všechny odrůdy prosa obsahují antioxidanty, ale ty s tmavší barvou - například proso prstnaté, proso proso a proso liščí - jich mají více než jejich bílé nebo žluté protějšky (13).
Proso může pomáhat regulovat hladinu cukru v krvi
Proso je bohaté na vlákninu a neškrobové polysacharidy, dva typy nestravitelných sacharidů, které pomáhají regulovat hladinu cukru v krvi (10, 20).
Tato obilovina má také nízký glykemický index (GI), což znamená, že pravděpodobně nezvýší hladinu cukru v krvi (8, 21).
Proso je tedy považováno za ideální obilovinu pro lidi s cukrovkou.
Například studie provedená na 105 osobách s diabetem 2. typu zjistila, že nahrazení snídaně založené na rýži snídaní založenou na prosu snížilo hladinu cukru v krvi po jídle (21).
Podobné výsledky přinesla i 12týdenní studie u 64 osob s prediabetem. Po konzumaci 1/3 šálku (50 g) prosa liščího ohonu denně u nich došlo k mírnému snížení hladiny cukru v krvi nalačno a po jídle a také ke snížení inzulinové rezistence (22).
Inzulínová rezistence je markerem diabetu 2. typu. Vzniká, když tělo přestane reagovat na hormon inzulin, který pomáhá regulovat hladinu cukru v krvi (23).
Navíc v šestitýdenní studii na potkanech s cukrovkou vedla strava obsahující 20 % prosa ke snížení hladiny cukru v krvi nalačno a poklesu hladiny triglyceridů a cholesterolu (24).
Proso může pomáhat snižovat hladinu cholesterolu
Proso obsahuje rozpustnou vlákninu, která ve střevech vytváří viskózní látku. Ta následně zachycuje tuky a pomáhá snižovat hladinu cholesterolu (10).
Jedna studie na 24 potkanech zjistila, že u těch, kteří byli krmeni prosem liščím, se výrazně snížila hladina triglyceridů ve srovnání s kontrolní skupinou (25).
Navíc bílkoviny prosa mohou pomáhat snižovat hladinu cholesterolu.
Ve studii na myších s cukrovkou 2. typu jim byla podávána strava s vysokým obsahem tuků a koncentrátem proteinů z prosa. To vedlo ke snížení hladiny triglyceridů a významnému zvýšení hladiny adiponektinu a HDL cholesterolu ve srovnání s kontrolní skupinou (26).
Adiponektin je hormon s protizánětlivým účinkem, který podporuje zdraví srdce a stimuluje oxidaci mastných kyselin. Jeho hladina je obvykle nižší u lidí s obezitou a cukrovkou 2. typu (27, 28).
Proso se hodí k bezlepkové dietě
Proso je bezlepková obilovina, takže je vhodnou volbou pro lidi s celiakií nebo pro ty, kteří drží bezlepkovou dietu (8, 10, 30).
Lepek je bílkovina, která se přirozeně vyskytuje v obilovinách, jako je pšenice, ječmen a žito. Lidé s celiakií nebo neceliakální citlivostí na lepek se mu musí vyhýbat, protože vyvolává škodlivé zažívací příznaky, jako je průjem a malabsorpce živin (29).
Při nákupu prosa byste přesto měli hledat etiketu, která potvrzuje, že neobsahuje lepek, abyste měli jistotu, že nebylo kontaminováno žádnými složkami obsahujícími lepek.
Shrnutí:
- Proso je bezlepková obilovina, která je bohatá na antioxidanty, rozpustnou vlákninu a bílkoviny. Může zejména snižovat hladinu cholesterolu a cukru v krvi.
Možné nevýhody prosa
Navzdory četným zdravotním přínosům prosa obsahují také antinutrienty - sloučeniny, které blokují nebo snižují vstřebávání jiných živin v těle a mohou vést k jejich nedostatku (31).
Jedna z těchto sloučenin - kyselina fytová - brání vstřebávání draslíku, vápníku, železa, zinku a hořčíku. U člověka s vyváženou stravou se však nepříznivé účinky pravděpodobně neprojeví.
Další antinutrienty zvané goitrogenní polyfenoly mohou zhoršovat funkci štítné žlázy a způsobovat strumu - zvětšení štítné žlázy, které má za následek otok krku.
Nicméně tento účinek je spojen pouze s nadměrným příjmem polyfenolů.
Jedna studie například zjistila, že struma se výrazně častěji vyskytovala, když proso představovalo 74 % denních kalorií člověka, ve srovnání s pouhými 37 % (31, 32).
Obsah antinutrientů v prosu navíc můžete výrazně snížit tím, že ho namočíte přes noc při pokojové teplotě a poté ho před vařením scedíte a propláchnete (4).
Navíc klíčení snižuje obsah antinutrientů. Některé obchody se zdravou výživou prodávají naklíčené proso, můžete si ho však naklíčit i sami. To provedete tak, že namočené proso vložíte do skleněné nádoby a přikryjete látkou, kterou zajistíte gumičkou.
Sklenici obraťte dnem vzhůru a každých 8-12 hodin proso propláchněte a nechte okapat. Po 2-3 dnech si všimnete, že se začínají tvořit malé klíčky. Klíčky slijte a ihned si na nich pochutnejte.
Pokud se rozhodnete pro proso naklíčit, mějte na paměti, že klíčky mají krátkou dobu trvanlivosti a jsou náchylnější k onemocnění z potravin. Pro zajištění bezpečnosti (33):
- udržujte nádobu na klíčení v čistotě
- používejte filtrovanou nebo balenou vodu (NE vodu z vodovodu).
- klíčky často oplachujte
- před uskladněním vyprázdněte z klíčků veškerou zbývající vodu
- klíčky skladujte na chladném a suchém místě
- před uložením do chladničky počkejte 8 až 12 hodin, aby byly klíčky v chladu a suchu
Shrnutí:
- Antinutrienty obsažené v prosu blokují vstřebávání některých minerálních látek v těle, ačkoli je nepravděpodobné, že by vás to ovlivnilo, pokud konzumujete vyváženou stravu. Namáčení a klíčení může snížit obsah antinutrientů v této obilovině.
Jak připravovat a jíst proso
Proso je všestranná surovina, která je dobrou náhradou rýže, pokud se vaří vcelku.
Pro jeho přípravu stačí na 1 šálek (175 g) syrového prosa přidat 2 šálky (480 ml) vody nebo vývaru. Přiveďte ho k varu a pak ho 20 minut vařte.
Nezapomeňte ho před vařením namočit přes noc, aby se snížil obsah antinutričních látek. Před vařením ho můžete také opéct na pánvi, abyste zvýraznili jeho oříškovou chuť.
Proso se prodává také jako mouka.
Výzkumy totiž naznačují, že výroba pečiva z prosné mouky výrazně zlepšuje jeho nutriční profil tím, že zvyšuje obsah antioxidantů (34).
Kromě toho se tato obilovina zpracovává na svačiny, těstoviny a nemléčné probiotické nápoje. Fermentované proso totiž působí jako přírodní probiotikum, protože poskytuje výživu pro živé mikroorganismy, které prospívají vašemu zdraví (4, 8, 35).
Proso si můžete vychutnat jako snídaňovou kaši, přílohu, přísadu do salátů nebo přísadu do sušenek či koláčů.
Shrnutí:
- Proso je k dispozici nejen jako celozrnná obilovina, ale také jako mouka. Můžete ho použít do různých pokrmů, včetně kaší, salátů a sušenek.
Závěr
Proso je celozrnná obilovina, která je plná bílkovin, antioxidantů a živin.
Může mít řadu zdraví prospěšných účinků, například pomáhá snižovat hladinu cukru a cholesterolu v krvi. Navíc neobsahuje lepek, takže je vynikající volbou pro lidi s celiakií nebo dodržující bezlepkovou dietu.
Díky jeho oříškové chuti a všestrannosti stojí za to jej vyzkoušet.
Jedině ochranná známka "Superionherbs" garantuje množství účinných látek v níže uvedených extraktech a samozřejmě u každé šarže.
Reishi extrakt, Reishi spór a Reishi Triterpen Max

———
Cordyceps sinensis

———
Sibiřská Čaga

———
Hericium erinaceus

———
Coriolus versicolor (Outkovka pestrá)

———
Shiitake

———
Hlíva ústřičná

———
Agaricus

———
BetaGlukan Maxcell (s Resveratrolem a Acerolou)

———
C-Max komplex (Camu camu s quercetinem)

———
Ashwagandha

———
Kurkumin (fytosomální extrakt), italský patent

———
Rdesno mnohokvěté - He shou wu

———
Graviola - Annona

———
Maca

———
Chitomax

———
Fenuprim

———
Dračí krev

———
Danshen Q10 cardio

———
Šafrán

———
Ostropestřec mariánský (fytosomální extrakt), italský patent

———
Boswellia (fytosomální extrakt), italský patent

———
S-Acetyl-L-Glutathion

———
NMN (nikotinamid mononukleotid)

———
Brusinka komplex Phytosome - PhytoCran

———
Ginkgo biloba Phytosome - Cogni Flow

———
Probiotika a prebiotika pro zdraví střev a imunitu - Biome Boost

———
Supík - sirup pro DĚTI na podporu imunity - unikátní složení

———
4x Instantní káva i s extrakty z hub Čaga, Cordyceps a Hericium

———
POSILUJTE ÚČINNĚ PŘEDEVŠÍM IMUNI TU A VČAS
ZÁSADNĚ NEJVYŠŠÍ GARANTOVANOU KVALITOU PŘÍRODNÍCH EXTRAKTŮ
REISHI, CORDYCEPS, ČAGA, AŠVAGANDA, HERI CIUM, MACA, CORIOLUS, KURKUMIN, BETAGLUKAN, GRAVIOLA, HLÍVA ÚSTŘIČNÁ, SHIITAKE, DRAČÍ KREV, C-MAX KOMPLEX, DANSHEN, HE SHOU WU-RDESNO, CHITOMAX, FENUPRIM, MAITAKE, AGARICUS, COPRINUS, ENOKI, SAFFRON, SILYBIN, BOSWELLIA, TRITERPEN MAX, GLUTATHION, SUPÍK - sirup pro děti na podporu imunity, NMN (nikotinamid mononukleotid), BRUSINKA, GINKGO BILOBA, PROBIOTIKA...
100% KVALITA JEN V ROSTLINNÝCH KAPSLÍCH
vhodné i pro vegetariány a vegany
CERTIFIKÁTY KLÍČOVÝCH PRODUKTŮ
NEJPOPULÁRNĚJŠÍ STRÁNKY
Zkušenosti klientů s Úspěšnou léčbou především boreliózy, chlamydiózy, únavového syndromu...
Výzkum v roce 2024 přesně určil, co vede v roce 2025 ke zdravé dlouhověkosti
100% REISHI - houba mládí a zdravé dlou3 unikátní, bezkonkurenční extrakty h ověkosti -
Nejlepší DIETY pro celkové zdraví v roce 2024 - středomořská, DASH a MIND - U.S. News & World Report
31 důvod ů proč se NENECHÁM OČKOVAT - izraelský rabín Chananya Weisman
Dr. Peter McCullough: Jak přírodně DETOXIKOVAT tělo PO OČKOVÁNÍ mRNA vakcínou (protokol) - video
Devastující efekt pro zdraví - glutaman sodný, aspartam a další excitotoxiny
Jak se přírodní cestou uzdravit z chronické Boreliózy, Chlamydiózy, EB virózy... únavového syndromu
CORDYCEPS - silná imunita a nárůst energie
Překyselené tělo: začátek vážné nemoci
PROTOKOL PRO PREVENCI pro uzdravené klienty stránek "Úspěšná léčba"
BOSWELIA serrata (kadidlo) - jeden z nejsilnějších přírodních léků Matky Země
Tibetská houba, tibetské krystaly a kombucha - účinky, darování a prodej
Léčte záněty a ne Cholesterol, MUDr. Marc Sircus
100% ČAGA ze Sibiře, nejvyšší množství účinných látek garantující Certifikát
Mamografie způsobuje rakovinu prsu, MUDr. Ben Johnson, M.D., N.M.D., D.O.
Účinný lék na rakovinu plic na Kubě, proč ho mít nemůžeme? Leif Davenport
Artróza - kmenové buňky - Podvod!
Lékaři se sami uzdravili z Roztroušené sklerózy, prof. George Jelinek, dr. Terry Wahlsová
Jak se skutečně zdravě stravovat...
Proč průběžně a jak detoxikovat tělo
PROTINÁDOROVÝ účinek extraktů z REISHI a CORIOLUSU na úrovni klinických studií
Žaloba na farmaceutické korporace, MUDr. Matthias Rath
Koloidní stříbro - účinné přírodní antibiotikum, hustoty koloidního stříbra, doporučené dávkování
Odstranění rtuti, hliníku a dalších toxinů z těla, včetně p revence - MUDr. Dietrich Klinghardt
Zblblo již lidstvo natolik, že se nechá obelhat pohádkami o vražedném oxidu uhličitém?
Jak na Parkinsona? Glutathionem, Hericiem a odstraněním neurotoxinů Chlorellou
Proč my máme potravinové alergie, přičemž je naši prarodiče neměli?
CHRONICKÁ BORELIÓZA, CHLAMYDIE...? ÚNAVOVÝ SYNDROM
Osvědčený postup pro léčbu boreliozy a dalších koinfekcí, když ortodoxní chemická medicína (3 týdenní nitrožilní antibiotická léčba ceftriaxonem) a následně klasická - 3 antibiotika - minocyclin, azitromycin, entizol a 2 antituberkulotika - arficin a nidrazid i po 18 měsících aplikace u mě totálně selhala.
Cílem správné medicíny je předcházení nemocí a prodloužení zdravé dlouhověkosti. Ideálem medicíny je odstranit mít potřebu lékaře.
MUDr. William J. Mayo
Za účinné se z Reishi považují pouze kvalitně provedené a čisté extrakty, které mají dobrou biologickou dostupnost a jsou zbavené nestravitelného chitinu; nelze tedy použít pouhý prášek z usušené houby.
EXTRAKT SPÓR
TRITERPEN MAX
ZDE ROSTE NEJÚČINNĚJŠÍ REISHI
DUANWOOD RED REISHI
zdroj výše nejúčinnějších extraktů
Video z návštěvy Čechů u pěstitelů Duanwood Red Reishi v Číně, v horské oblasti Jiangshan
MYKOLOGIE, HISTORIE, PĚSTOVÁNÍ, ÚČINNÉ LÁTKY, JAK JE TO S JEJÍ KVALITOU?
CORDYCEPS - video
ČAGA - video
HERICIUM - video
BETAGLUKAN HLÍVA
extrakt extrakt
BETAGLUKAN - video
KURKUMIN AŠVAGANDA
extrakt extrakt
ASHWAGANDHA - video
RDESNO ANNONA
extrakt extrakt
TEČKOVANÉ PŘÍBĚHY
dokument z 31. srpna 2022
Nadační fond Svědomí Národa
KUBEK 2009
DOKUMENT ČT 2
BYZNYS V BÍLÝCH PLÁŠTÍCH
DOKUMENT ČT 2
ŠKODLIVOST MOBILNÍCH SÍTÍ
možná i proto je tolik nemocných, říká česká vědkyně, vedoucí týmu Centra buněčného a tkáňového inženýrství FN u sv. Anny...
doc. RNDr. Irena Koutná, Ph.D.
Aktualizovaný jmenný seznam s portovců zemřelých od 1.1.2021 do 31.12.2023 v souvislosti s "vakcinací" na covid
PATOLOG dr. Ryan Cole oprávněně VAROVAL
RENOMOVANÝ PATOLOG dr. RYAN COLE - přednáška
ALARMUJÍCÍ EFEKT covid (spike) injekcí (mRNA) na mozek, srdce, ledviny a ostatní orgány
- Spousta lidí postrádá enzym, který rozkládá RNA
- Naprosto porušujeme Norimberský kodex z roku 1947...
český dabing - 17:08
Lékařský summit, San Antonio, Texas, USA - 27.7.2021
AMERICA´S FRONTLINE DOCTORS
POSTAVIT SE NA ODPOR
ZAČNĚTE U SEBE
ZÁKLADEM ZDRAVÍ JE PREVENCE S NÁVRATEM K PŘÍRODĚ
Doporučuji:
každé ráno cca 30 minut před snídaní
vypít cca 4 dcl vlažné čisté pramenité vody s citrónem (můžete přidat až půl lžičky jedlé sody) a pro posílení imunity a energie můžete použít dvojitý extrakt (1-2 kapsle) z
a nejdříve po 15 minutách:
- kefír z tibetské houby 3dcl
- lněné semínko až 30 g - 3 PL
- mletá skořice /max. 4 g za den/
případně nejen pro psychiku:
- Ashwagandhu /1-2 kapsle denně/
pro střevo kvalitní probiotika:
- kysané zelí, které si sami jednoduše vyrobíte POUZE VY! Pozor na "BRUSELSKÉ" kysané zelí! S éčkama
Otevřený dopis ministrovi zdravotnictví: Medici proti diskriminaci - 24. ledna 2022
Můžete zavolat ministru Válkovi
728 264 930
Můžete mu i napsat: valekv@psp.cz, Vlastimil.Valek@top09.cz
Vzorový dopis škole pro studenty, kteří nechtějí podlehnout povinnému očkování proti covidu-19
Fakta nepřestávají existovat tím, že se o nich nesmí hovořit. Pravda je dcerou času
SVĚT SE ZBLÁZNIL
Toto je novodobá reklama na co?
MUDr. Anastasia Maria Loupis: Tento model je v ohrožení života