Srdeční onemocnění a přibývání na váze jsou spojené s vyšším rizikem rakoviny prsu po menopauze - nová studie - zveřejněná 7. července 2025 v časopise Cancer
- Depositphotos
Barbora Nová
Podle amerických Center pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC) má téměř 74 % lidí žijících ve Spojených státech hladiny indexu tělesné hmotnosti (BMI), které naznačují buď nadváhu, nebo obezitu (1, 2).
Nadváha může způsobit mnoho zdravotních problémů, jako je cukrovka 2. typu a zvýšené riziko srdečních onemocnění. Nadváha může dokonce vést k vyššímu riziku vzniku rakoviny prsu (3).
Nová studie vedená vědci z Mezinárodní agentury pro výzkum rakoviny Světové zdravotnické organizace (WHO) v Lyonu ve Francii si kladla za cíl zjistit, zda ženy s nadváhou nebo obezitou, u kterých se rozvine srdeční onemocnění nebo diabetes 2. typu, mají zvýšené riziko rakoviny prsu.
Zatímco diabetes 2. typu nezvyšoval riziko rakoviny prsu, studie odhalila, že ženy, u kterých se rozvinulo kardiovaskulární onemocnění (KVO), měly o 31 % vyšší riziko rakoviny prsu.
Studie byla publikována 7. července 2025 v časopisu Cancer Americké onkologické společnosti (4).
Souvislost mezi obezitou, KVO a rakovinou prsu
Rakovina prsu může postihnout ženy všech věkových kategorií, ale ve vyšší míře postihuje ženy po menopauze.
Poté, co ženy projdou menopauzou a vaječníky přestanou produkovat estrogen, se hormon produkuje v tukových buňkách (tělesném tuku), což zahrnuje i buňky v prsou (5).
Příliš mnoho estrogenu může zvýšit pravděpodobnost abnormálního růstu buněk, což může vést k rakovině prsu (6).
Aby se autoři dozvěděli více o rakovině prsu a srdečních onemocněních u žen po menopauze, použili data od přibližně 170 000 účastnic ze dvou evropských prospektivních kohortových studií. Zahrnuli pouze ženy, které neměly v anamnéze kardiovaskulární onemocnění (KVO), diabetes 2. typu ani rakovinu prsu.
Vědci zkoumali různé zdravotní ukazatele, včetně BMI, které není vždy nejlepším měřítkem zdraví, protože nezohledňuje pohlaví, věk, umístění tuku ani svalovou hmotu.
Nicméně, jako zavedenější měřítko, BMI bylo pro autory nové studie hlavním předmětem zájmu, pokud jde o rozvoj kardiovaskulárních onemocnění, cukrovky typu 2 a rakoviny prsu.
Na začátku sběru dat byl průměrný věk účastnic z obou datových sad kolem 60 let a míra obezity v jedné datové sadě byla 17 % a ve druhé 21 %.
Obě kohorty měly medián sledování přibližně 11 let. Mezi data, která vědci z té doby zkoumali, patřilo i to, zda se u účastnic vyvinulo KVO, diabetes 2. typu nebo rakovina prsu.
Rozvoj KVO více než zdvojnásobuje riziko rakoviny prsu
Vědci zjistili, že nadváha nebo obezita podle BMI a rozvoj kardiovaskulárních onemocnění mohou zvýšit riziko vzniku rakoviny prsu.
Během sledovaného období se rakovina prsu rozvinula u téměř 7 000 žen. Vědci zjistili, že každý nárůst BMI o 5 kilogramů - podílu tělesné hmotnosti a druhé mocniny výšky v metrech - byl spojen s 31% zvýšením rizika rakoviny prsu u žen s kardiovaskulárními onemocněními (KVO).
To je výrazně vyšší hodnota ve srovnání se zvýšeným rizikem u žen bez KVO, kde bylo riziko pouze o 13 % vyšší.
Vznik diabetu 2. typu nezvýšil riziko vzniku rakoviny prsu.
Vedoucí výzkumného týmu, dr. Heinz Freisling, vysvětlil souvislost mezi KVO a rizikem rakoviny prsu.
Dr. Freisling vysvětlil, jak nadměrná tělesná hmotnost může vést k chronickému zánětu, vysokým hladinám inzulínu a abnormálnímu cholesterolu, což vše může poškozovat cévy a přispívat k srdečním onemocněním.
Vědec také uvedl informace, jak tuková tkáň vylučuje hormony, jako je leptin, které mohou ovlivnit krevní tlak a srdeční frekvenci (7).
„Leptin také stimuluje dělení buněk, zejména v prsní tkáni, a potlačuje imunitní reakce. Tyto mechanismy jsou také rizikovými faktory pro rakovinu prsu, s výjimkou hladiny lipidů v krvi.“
„Stručně řečeno, nadměrná tuková tkáň může způsobit biologické změny v těle, které mohou vést jak ke kardiovaskulárním onemocněním, tak k rakovině prsu, včetně zánětu, inzulínové rezistence a dysregulovaných hladin hormonů."
Odborné tipy na snížení rizika srdečních onemocnění a rakoviny prsu
Dr. Christopher Berg, MD, neintervenční kardiolog specializující se na kardio-onkologii v MemorialCare Heart and Vascular Institute v Orange Coast Medical Center, ke studii uvedl:
„Tato studie ukazuje, že riziko rakoviny prsu spojené se zvýšeným BMI je zvýšené u žen, u kterých se rozvine kardiovaskulární onemocnění.“ Dr. Berg se na tomto výzkumu nepodílel.
„Tato zjištění zdůrazňují potenciál prevence aterosklerotického kardiovaskulárního onemocnění nejen ke snížení srdečních následků, ale také jako strategie ke snížení rizika rakoviny prsu,“ uvedl.
Dr. Berg předložil několik preventivních doporučení pro ženy po menopauze, které chtějí snížit riziko rakoviny prsu.
„Studie zdůrazňuje důležitost zvládání kardiovaskulárních rizikových faktorů a udržování zdravé hmotnosti pro snížení rizika rakoviny prsu.“
Doporučil následující strategie:
- pravidelná fyzická aktivita – s cílem alespoň 150 minut cvičení střední intenzity týdně
- vyhýbání se nadměrné konzumaci alkoholu
- přestat kouřit
- volba zdravých stravovacích návyků pro srdce, jako je dodržování DASH (Dietary Approaches to Stop Hypertension) nebo středomořské diety.
Dr. Bhavana Pathaková, MD, atestovaný hematolog a lékařský onkolog a lékařská ředitelka integrativní onkologie v MemorialCare Cancer Institute, která se rovněž do předmětné studie nezapojila, uvedla některé preventivní strategie.
Dr. Pathaková doporučila zařadit silový trénink, aby se „posunul metabolismus směrem k udržení metabolicky aktivnější svalové tkáně“.
Dále doporučila zdravou stravu, která může pomoci s prevencí rakoviny.
„Zařazení více celozrnných potravin, včetně ovoce, zeleniny a obilovin s nízkým obsahem nasycených tuků, je zdravé pro mikrobiom. Mikroživiny a vláknina podporují zdravý imunitní systém pro prevenci rakoviny a zároveň udržují zdravé hladiny lipidů, které se podílejí na vzniku aterosklerózy.“
– Dr. Bhavana Pathaková, MD
Závěr
Vědci z Mezinárodní agentury pro výzkum rakoviny cca 11 let zkoumali souvislost mezi nadváhou a rizikem rakoviny prsu u žen po menopauze.
Vědci se zaměřili konkrétně na ženy, u kterých se vyvinulo kardiovaskulární onemocnění, aby zjistili, jak tento vývoj ovlivnil rakovinu prsu.
Výsledky ukázaly, že u žen, u kterých se vyvinulo kardiovaskulární onemocnění, se riziko rakoviny prsu zvyšovalo zejména s každým 5kilogramovým nárůstem indexu tělesné hmotnosti (BMI), podílu tělesné hmotnosti a druhé mocniny výšky v metrech.
Nejlepší diety pro zdravé srdce ověřené v praxi
- Pixabay
Srdeční choroby jsou celosvětově nejčastější příčinou úmrtí (1).
Kromě faktorů životního stylu, jako je pravidelné cvičení a nekouření, je jedním z nejlepších způsobů ochrany srdce strava. To proto, že záněty, krevní tlak, cholesterol a další rizikové faktory srdečních onemocnění jsou ovlivněny tím, co jíte (2, 3, 4, 5, 6, 7).
Bylo prokázáno, že zejména strava s vysokým obsahem vlákniny, zdravých tuků a antioxidantů pomáhá podporovat zdraví srdce - zatímco vysoký příjem přidaného cukru a zpracovaného masa je spojen se zvýšeným rizikem srdečních onemocnění (5, 6, 7).
I když mnoho diet tvrdí, že podporují zdraví srdce, je důležité vybrat si takovou, která je podložena vědeckými důkazy a kterou je snadné dlouhodobě dodržovat.
Následují nejlepší ověřené diety, abyste měli zdravé srdce.
Středomořská dieta
Středomořská dieta vychází z tradičních stravovacích návyků lidí žijících v Řecku a jižní Itálii v 60. letech 20. století (7, 8).
Obecně tato strava klade důraz na celozrnné, minimálně zpracované potraviny, včetně celozrnných obilovin, ořechů, semen, ovoce, zeleniny, luštěnin, ryb a extra panenského olivového oleje. Zahrnuje také mírné množství drůbeže, vajec, nízkotučných mléčných výrobků a červeného vína (9).
Dále omezuje nebo vylučuje přidané cukry, rafinované sacharidy, vysoce zpracované pochutiny a červené a zpracované maso.
Četné studie spojují středomořskou dietu se snížením rizika srdečních onemocnění a také rizikových faktorů srdečních onemocnění, jako je vysoká hladina cholesterolu a triglyceridů, obezita, diabetes 2. typu a vysoký krevní tlak (8, 9, 10, 11, 12, 13).
Jeden přehled 11 studií zjistil, že dodržování středomořského stravovacího plánu snižuje celkové riziko výskytu srdečních onemocnění a úmrtnosti o 40% (12).
Předpokládá se, že přínos této diety pro srdce je do značné míry dán důrazem na celozrnné, minimálně zpracované rostlinné potraviny a zdravé tuky (6, 9, 14).
Například extra panenský olivový olej je bohatý na mononenasycené tuky a sloučeniny se silnými antioxidačními a protizánětlivými vlastnostmi (15, 16).
Přehled 32 studií spojil vyšší příjem tohoto oleje - nikoli však jiných mononenasycených tuků - s významně sníženým rizikem úmrtí ze všech příčin, srdečních onemocnění a mrtvice (17).
K příznivým účinkům diety mohou přispívat i další faktory, jako je pohyb a konzumace menšího množství přidaných cukrů.
Související: 7 nejčastějších chyb při aplikaci středomořské diety a jak se jim vyhnout
Dieta DASH
Zkratka DASH znamená Dietary Approaches to Stop Hypertension (Dietní přístupy k zastavení hypertenze) a byla navržena tak, aby pomáhala předcházet a léčit hypertenzi neboli vysoký krevní tlak. Na druhé straně snižuje riziko srdečních onemocnění (18).
Stejně jako středomořská dieta ani dieta DASH nepředepisuje přísný seznam potravin. Místo toho doporučuje konkrétní množství skupin potravin podle vaší kalorické potřeby, přičemž se zaměřuje na celozrnné potraviny, ovoce, zeleninu, nízkotučné mléčné výrobky a libové maso a omezuje červené maso, rafinované obiloviny a přidané cukry (6, 18).
Kromě toho doporučuje omezit příjem sodíku na 1 čajovou lžičku (2 300 mg) denně - a verze s nižším obsahem soli doporučuje maximálně 3/4 čajové lžičky (1 500 mg) denně.
U osob s vysokým krevním tlakem se ukázalo, že snížení příjmu sodíku významně snižuje krevní tlak, zejména v kombinaci s dietou DASH (19, 20, 21, 22).
Výzkum však naznačuje, že tento účinek je méně významný u lidí s normální hladinou krevního tlaku (19, 20, 22).
Důraz diety na potraviny s vysokým obsahem vlákniny, jako jsou celozrnné obiloviny a zelenina, a vyloučení přidaných cukrů a nasycených tuků může také přispívat k jejím účinkům na zdraví srdce (5, 23, 24).
Výzkumy totiž ukazují, že dieta DASH snižuje rizikové faktory srdečních onemocnění, jako je krevní tlak, obezita, obvod pasu, hladina cholesterolu a inzulínová rezistence (25, 26, 27).
Souhrnný přehled 7 recenzí spojuje dietu DASH s 20% snížením rizika srdečních onemocnění, 19% snížením rizika mrtvice a 18% snížením rizika cukrovky 2. typu (28).
Veganská a vegetariánská strava
Veganská a vegetariánská strava je způsob stravování, který vylučuje veškeré maso, včetně drůbeže, červeného masa a ryb.
Zatímco někteří vegetariáni zařazují i jiné zdroje živočišných produktů, jako jsou vejce a mléčné výrobky, vegani se striktně vyhýbají všem složkám živočišného původu, včetně mléčných výrobků, vajec, včelího pylu, medu a želatiny.
Místo toho kladou důraz na ovoce, zeleninu, fazole, čočku, sójové výrobky, celozrnné obiloviny, ořechy, semena a rostlinné oleje a tuky.
Tento vysoký podíl rostlinných potravin přináší veganské a vegetariánské stravě několik zdravotních výhod. Tyto diety mají například často vysoký obsah vlákniny, antioxidantů a protizánětlivých látek, které napomáhají zdraví srdce (29, 30, 31).
Pravidelná konzumace celých sójových výrobků, jako je tofu, je navíc spojena s příznivými účinky na srdce. V přehledu 46 studií bylo zjištěno, že příjem sójových bílkovin významně snižuje hladinu LDL a celkového cholesterolu (32).
Pozorovací studie zahrnující více než 200 000 lidí navíc spojila pravidelný příjem tofu a izoflavonů - antioxidantů obsažených v sóji - s mírně sníženým rizikem srdečních onemocnění (33).
Několik dalších přehledů zjistilo, že vegetariánská a veganská strava významně zlepšuje rizikové faktory srdečních onemocnění, včetně vysoké hladiny cholesterolu a krevního tlaku, nadváhy a obezity a nezvládnuté hladiny cukru v krvi (34, 35, 36, 37, 38).
Pozorovací studie navíc spojují vyšší dodržování veganské nebo vegetariánské stravy se sníženým rizikem srdečních onemocnění a s tím související úmrtnosti (39, 40, 41, 42).
Důležitá samozřejmě zůstává kvalita stravy. Veganská nebo vegetariánská strava s vysokým obsahem přidaných cukrů, rafinovaných obilovin a silně zpracovaných potravin nemá pro zdraví srdce stejný přínos jako strava s vysokým obsahem celých, minimálně zpracovaných rostlinných potravin (43).
Flexitariánská strava
Flexitariánská dieta, kterou vytvořila dietoložka Dawn Jackson Blatnerová, je způsob stravování, který se zaměřuje na rostlinné potraviny, ale povoluje mírné množství masa, ryb, mléčných výrobků a dalších živočišných produktů. Nicméně podporuje získávání většiny bílkovin z rostlinných potravin.
Neexistuje žádné pevné pravidlo, jak moc nebo jak často byste měli jíst živočišné produkty, takže záleží na vašich preferencích.
Doporučuje se jíst převážně celozrnné, minimálně zpracované potraviny a omezit nebo se vyhnout přidaným cukrům, rafinovaným obilovinám, zpracovanému masu a dalším vysoce zpracovaným potravinám.
Ačkoli je díky povolené variabilitě této diety obtížné ji studovat, pozorovací studie spojují vyšší dodržování rostlinné stravy s nižším rizikem srdečních onemocnění (40, 41, 42).
Navíc ovoce, zelenina, celozrnné obiloviny a luštěniny - které tato dieta podporuje - jsou spojovány se zlepšením rizikových faktorů srdečních onemocnění (23, 43, 44, 45, 46).
V porovnání s přísnou veganskou nebo vegetariánskou stravou může být flexitariánská dieta reálnější variantou pro ty, kteří chtějí získat výhody rostlinné stravy pro zdravé srdce, aniž by se museli vzdát masa a dalších živočišných produktů.
Dieta TLC
Dieta The Therapeutic Lifestyle Changes (TLC) byla vyvinuta americkým Národním institutem zdraví (NIH), aby pomohla snížit riziko srdečních onemocnění a mrtvice.
Zahrnuje doporučení týkající se stravy a životního stylu, která podporují optimální hladinu cholesterolu a zdravou hmotnost (47):
- alespoň 30 minut středně intenzivního cvičení denně
- snaha získat 25-35 % denních kalorií z tuků
- omezení nasycených tuků na maximálně 7 % denních kalorií
- omezení cholesterolu ve stravě na maximálně 200 mg denně
- konzumovat 10-25 gramů rozpustné vlákniny denně
- konzumovat alespoň 2 gramy rostlinných sterolů nebo stanolů denně
- přijímání pouze takového množství kalorií denně, abyste si udrželi zdravou váhu
I když je výzkum omezený, několik studií ukazuje, že dieta snižuje hladinu LDL cholesterolu. Zejména starší, 32denní studie na 36 dospělých osobách zjistila, že dieta TLC snižuje tento ukazatel o 11% (48, 49, 50).
Předpokládá se, že dieta funguje díky zvýšení příjmu rozpustné vlákniny, která se nachází v potravinách, jako jsou ovesné otruby, ořechy, semínka, fazole, čočka a některé druhy ovoce a zeleniny.
Vysoký celkový příjem vlákniny je spojován se sníženým rizikem srdečních onemocnění a bylo prokázáno, že zejména rozpustná vláknina snižuje hladinu celkového a LDL cholesterolu (30, 51, 52, 53).
Dieta TLC také doporučuje denní příjem rostlinných stanolů nebo sterolů, což jsou přirozeně se vyskytující sloučeniny v potravinách, jako je ovoce, zelenina, celozrnné obiloviny, luštěniny, ořechy a semena.
Výzkum ukazuje, že konzumace 2 gramů rostlinných sterolů nebo stanolů denně, jak dieta doporučuje, může pomoci snížit hladinu LDL cholesterolu o 8-10% (54).
Poslední silnou stránkou diety TLC je její doporučení věnovat se alespoň 30 minutám mírného pohybu denně.
Studie ukazují, že pravidelné cvičení je důležité pro udržení zdraví srdce a ochranu před nemocemi. Jeden přehled totiž odhaduje, že nedostatek fyzické aktivity může být příčinou až 6% případů srdečních onemocnění na celém světě (55, 56).
Diety s nízkým obsahem sacharidů
Nízkosacharidové diety nejenže omezují příjem sacharidů, ale také obvykle obsahují více bílkovin anebo tuků než typická západní strava. Obvykle omezují potraviny, jako je chléb, obiloviny, těstoviny, brambory a sladké pochutiny a nápoje.
V závislosti na konkrétní dietě mohou být sacharidy omezeny na 10-40% kalorií za den (57, 58).
Výzkum potvrzuje, že nízkosacharidová dieta může podpořit zdraví srdce tím, že snižuje některé rizikové faktory srdečních onemocnění, včetně nadváhy, obezity a vysoké hladiny triglyceridů a krevního tlaku, a zároveň zvyšuje hladinu HDL (dobrého) cholesterolu (57, 59, 60, 61).
Jeden přehled sice zjistil zvýšení LDL cholesterolu, ale zároveň ukázal větší zvýšení HDL cholesterolu, což ukazuje, že nízkosacharidová dieta může pomoci udržet příznivý poměr LDL a HDL (60).
Navíc ne všechny nízkosacharidové diety jsou ze své podstaty zdravé pro srdce. Některé observační studie zaznamenaly u lidí, kteří tyto diety dodržují, zvýšené riziko srdečních onemocnění a s nimi spojených úmrtí (62, 63).
Přesto studie, která brala v úvahu kvalitu stravy, spojovala nízkosacharidové diety bohaté na rostlinné bílkoviny a tuky se sníženým rizikem úmrtí na srdeční choroby a všechny příčiny - zatímco diety s vysokým obsahem živočišných bílkovin a tuků byly spojeny se zvýšeným rizikem (63).
Kvalita stravy je tedy klíčová. Nízkosacharidová strava by měla zejména obsahovat dostatečné množství vlákniny z rostlinných potravin, jako je zelenina, a klást důraz na zdravé tuky, jako je avokádo, ořechy, semena, minimálně zpracované rostlinné oleje a ryby bohaté na omegu-3.
Jak si vybrat stravu zdravou pro srdce
Při výběru stravy zdravé pro srdce zvažte faktory, jako je kvalita výživy, vědecké důkazy, snadnost jejího dodržování a to, zda ji dokážete dlouhodobě dodržovat.
I když je třeba provést více studií o úloze jednotlivých živin, výzkumy ukazují, že strava bohatá na celozrnné potraviny, zejména rostlinného původu, prospívá zdraví srdce (5, 6, 7).
Zdravá strava proto umožňuje pestrost celých potravin a má nízký obsah přidaných cukrů a zpracovaných tuků. Současné výzkumy potvrzují, že pro zdraví srdce je nejdůležitější typ tuku - nikoli jeho množství (64, 65, 66).
Například mono- a polynenasycené tuky mohou napomáhat zdraví srdce, zatímco trans-tuky prokazatelně zvyšují LDL (špatný) cholesterol, snižují HDL (dobrý) cholesterol a zhoršují záněty (64).
Výzkumy týkající se nasycených tuků nejsou jednoznačné, ale americké ministerstvo zemědělství (USDA) doporučuje omezit jejich příjem na maximálně 10% denních kalorií (64, 67, 68).
Vzhledem k tomu, že prevence srdečních onemocnění zahrnuje několik faktorů životního stylu, může být užitečné zvolit plán, který podporuje zdravou hmotnost a pravidelnou fyzickou aktivitu.
A konečně, než začnete držet jakoukoli dietu, můžete se poradit s odborníkem, abyste se ujistili, že je to ta správná volba pro vaše potřeby.
Závěr
Bylo prokázáno, že několik diet zlepšuje zdraví srdce.
Navzdory svým rozdílům všechny tyto stravovací režimy kladou důraz na celozrnné, minimálně zpracované potraviny a omezují průmyslově zpracované potraviny, zejména ty s vysokým obsahem přidaného cukru a nasycených tuků.
Strava je samozřejmě jen jednou částí rovnice.
Pro podporu zdraví srdce je také důležité pravidelně cvičit, nekouřit a najít způsob, jak snížit hladinu stresu (69).
Stále platné nutriční doporučení od expertů z Harvardu už z roku 2011!
Odborníci z Harvard School of Public Health uveřejnili v roce 2011 nové nutriční doporučení ve formě tzv. talíře zdravého stravování, který byl určen americkému ministerstvu zemědělství a dalším odborníkům. Univerzita touto novou směrnicí nahradila překonanou a zavádějící potravinovou pyramidu, protože ta byla ovlivněna finančními zájmy, mj. "mléčnou" lobby. V této souvislosti konstatovali:
Američané jsou dnes nejbohatším národem na světě, ale zároveň nejtlustším a nejnemocnějším!
Tato nová "pyramida" shrnuje nejlepší dietní informace, které jsou dnes k dispozici a nejsou vytesané do kamene, protože vědci nepochybně objeví v následujících letech nové informace pro zdravé stravování.
Doporučení pro denní stravování:
- 50% zelenina a ovoce (nepočítat do toho brambory), omezeně brambory, protože mají negativní dopad na hladinu cukru v krvi (mají vysoký glykemický index).
- 25% celozrná strava, nižší vliv na hladinu krevního cukru a inzulínu oproti rafinovaným obilovinám.
- 25% protein - bílé maso, fazole a ořechy, přičemž omezte červené maso a vyhněte se zpracovanému jako je například slanina a klobásy.
Používejte zdravé rostlinné oleje a vyhýbejte se částečně hydrogenovaným olejům, které obsahují nezdravé trans-tuky. Pijte vodu, kávu nebo čaj. Vyhýbejte se sladkým nápojům, vyřaďte - omezte mléko a mléčné výrobky - jedna až dvě porce denně jen pokud si to přejete a omezte džusy - maximálně malá sklenice denně.
Pamatujte: s nízkým obsahem tuku neznamená zdravé
Nová "zdravá výživa" doporučuje opak nízkotučného poselství propagovaného po desetiletí nejen v USA
Experti z Harvardu doporučují vyřadit z jídelníčku mléčné výrobky s tím, že k získávání vápníku pro lidský organismus je mnohem vhodnější například zelenina jako je kapusta, brokolice nebo květák, případně ze sojového mléka nebo luštěnin a ořechů.
Jedině ochranná známka "Superionherbs" garantuje množství účinných látek v níže uvedených extraktech a samozřejmě u každé šarže.
Reishi extrakt, Reishi spór a Reishi Triterpen Max

———
Cordyceps sinensis

———
Sibiřská Čaga

———
Hericium erinaceus

———
Coriolus versicolor (Outkovka pestrá)

———
Shiitake

———
Hlíva ústřičná

———
Agaricus

———
BetaGlukan Maxcell (s Resveratrolem a Acerolou)

———
C-Max komplex (Camu camu s quercetinem)

———
Ashwagandha

———
Kurkumin (fytosomální extrakt), italský patent

———
Rdesno mnohokvěté - He shou wu

———
Graviola - Annona

———
Maca

———
Chitomax

———
Fenuprim

———
Dračí krev

———
Danshen Q10 cardio - pro normální funkci srdce

———
Šafrán

———
Ostropestřec mariánský (fytosomální extrakt), italský patent

———
Boswellia (fytosomální extrakt), italský patent

———
S-Acetyl-L-Glutathion

———
NMN (nikotinamid mononukleotid)

———
Brusinka komplex Phytosome - PhytoCran

———
Ginkgo biloba Phytosome - Cogni Flow

———
Probiotika a prebiotika pro zdraví střev a imunitu - Biome Boost

———
Supík - sirup pro DĚTI na podporu imunity - unikátní složení

———
4x Instantní káva i s extrakty z hub Čaga, Cordyceps a Hericium

———
POSILUJTE ÚČINNĚ PŘEDEVŠÍM IMUNI TU A VČAS
ZÁSADNĚ NEJVYŠŠÍ GARANTOVANOU KVALITOU PŘÍRODNÍCH EXTRAKTŮ
REISHI, CORDYCEPS, ČAGA, AŠVAGANDA, HERI CIUM, MACA, CORIOLUS, KURKUMIN, BETAGLUKAN, GRAVIOLA, HLÍVA ÚSTŘIČNÁ, SHIITAKE, DRAČÍ KREV, C-MAX KOMPLEX, DANSHEN, HE SHOU WU-RDESNO, CHITOMAX, FENUPRIM, MAITAKE, AGARICUS, COPRINUS, ENOKI, SAFFRON, SILYBIN, BOSWELLIA, TRITERPEN MAX, GLUTATHION, SUPÍK - sirup pro děti na podporu imunity, NMN (nikotinamid mononukleotid), BRUSINKA, GINKGO BILOBA, PROBIOTIKA...
100% KVALITA JEN V ROSTLINNÝCH KAPSLÍCH
vhodné i pro vegetariány a vegany
CERTIFIKÁTY KLÍČOVÝCH PRODUKTŮ
NEJPOPULÁRNĚJŠÍ STRÁNKY
Zkušenosti klientů s Úspěšnou léčbou především boreliózy, chlamydiózy, únavového syndromu...
Výzkum v roce 2024 přesně určil, co vede v roce 2025 ke zdravé dlouhověkosti
100% REISHI - houba mládí a zdravé dlou3 unikátní, bezkonkurenční extrakty h ověkosti -
Proč lituji přestěhování do domova důchodců – 6 tvrdých pravd, které musíte vědět! - video
Nejlepší DIETY pro celkové zdraví v roce 2024 - středomořská, DASH a MIND - U.S. News & World Report
31 důvod ů proč se NENECHÁM OČKOVAT - izraelský rabín Chananya Weisman
Mezi mladšími Američany prudce vzrostl nadměrný počet úmrtí, kteří byli očkováni vakcínou mRNA
Dr. Peter McCullough: Jak přírodně DETOXIKOVAT tělo PO OČKOVÁNÍ mRNA vakcínou (protokol) - video
Devastující efekt pro zdraví - glutaman sodný, aspartam a další excitotoxiny
Jak se přírodní cestou uzdravit z chronické Boreliózy, Chlamydiózy, EB virózy... únavového syndromu
CORDYCEPS - silná imunita a nárůst energie
Překyselené tělo: začátek vážné nemoci
ZVRÁCE NÍ POSTUPU DIABETU 2. typu začíná u ignorování běžných doporučení, MUDr. Sarah Hallbergová - video
PROTOKOL PRO PREVENCI pro uzdravené klienty stránek "Úspěšná léčba"
BOSWELIA serrata (kadidlo) - jeden z nejsilnějších přírodních léků Matky Země
Tibetská houba, tibetské krystaly a kombucha - účinky, darování a prodej
Léčte záněty a ne Cholesterol, MUDr. Marc Sircus
100% ČAGA ze Sibiře, nejvyšší množství účinných látek garantující Certifikát
Mamografie způsobuje rakovinu prsu, MUDr. Ben Johnson, M.D., N.M.D., D.O.
Účinný lék na rakovinu plic na Kubě, proč ho mít nemůžeme? Leif Davenport
Artróza - kmenové buňky - Podvod!
Lékaři se sami uzdravili z Roztroušené sklerózy, prof. George Jelinek, dr. Terry Wahlsová
Jak se skutečně zdravě stravovat...
Proč průběžně a jak detoxikovat tělo
PROTINÁDOROVÝ účinek extraktů z REISHI a CORIOLUSU na úrovni klinických studií
Žaloba na farmaceutické korporace, MUDr. Matthias Rath
Koloidní stříbro - účinné přírodní antibiotikum, hustoty koloidního stříbra, doporučené dávkování
Odstranění rtuti, hliníku a dalších toxinů z těla, včetně p revence - MUDr. Dietrich Klinghardt
Zblblo již lidstvo natolik, že se nechá obelhat pohádkami o vražedném oxidu uhličitém?
Jak na Parkinsona? Glutathionem, Hericiem a odstraněním neurotoxinů Chlorellou
Přírodní léčba pejsků versus selhávající ortodoxní antibiotika - Coriolus + Kurkumin vítězí
Proč my máme potravinové alergie, přičemž je naši prarodiče neměli?
Jak na jarní pylovou alergii? Elixír mládí Jana Hromady z Opavy - video
Kniha "Netradiční bylinkář" - Roman Kindl (212 stran)
CHRONICKÁ BORELIÓZA, CHLAMYDIE...? ÚNAVOVÝ SYNDROM
Osvědčený postup pro léčbu boreliozy a dalších koinfekcí, když ortodoxní chemická medicína (3 týdenní nitrožilní antibiotická léčba ceftriaxonem) a následně klasická - 3 antibiotika - minocyclin, azitromycin, entizol a 2 antituberkulotika - arficin a nidrazid i po 18 měsících aplikace u mě totálně selhala.
Cílem správné medicíny je předcházení nemocí a prodloužení zdravé dlouhověkosti. Ideálem medicíny je odstranit mít potřebu lékaře.
MUDr. William J. Mayo
Za účinné se z Reishi považují pouze kvalitně provedené a čisté extrakty, které mají dobrou biologickou dostupnost a jsou zbavené nestravitelného chitinu; nelze tedy použít pouhý prášek z usušené houby.
EXTRAKT SPÓR
TRITERPEN MAX
ZDE ROSTE NEJÚČINNĚJŠÍ REISHI
DUANWOOD RED REISHI
zdroj výše nejúčinnějších extraktů
Video z návštěvy Čechů u pěstitelů Duanwood Red Reishi v Číně, v horské oblasti Jiangshan
MYKOLOGIE, HISTORIE, PĚSTOVÁNÍ, ÚČINNÉ LÁTKY, JAK JE TO S JEJÍ KVALITOU?
CORDYCEPS - video
ČAGA - video
HERICIUM - video
BETAGLUKAN HLÍVA
extrakt extrakt
BETAGLUKAN - video
KURKUMIN AŠVAGANDA
extrakt extrakt
ASHWAGANDHA - video
RDESNO ANNONA
extrakt extrakt
TEČKOVANÉ PŘÍBĚHY
dokument z 31. srpna 2022
Nadační fond Svědomí Národa
KUBEK 2009
DOKUMENT ČT 2
BYZNYS V BÍLÝCH PLÁŠTÍCH
DOKUMENT ČT 2
ŠKODLIVOST MOBILNÍCH SÍTÍ
možná i proto je tolik nemocných, říká česká vědkyně, vedoucí týmu Centra buněčného a tkáňového inženýrství FN u sv. Anny...
doc. RNDr. Irena Koutná, Ph.D.
Aktualizovaný jmenný seznam s portovců zemřelých od 1.1.2021 v souvislosti s "vakcinací" na covid
PATOLOG dr. Ryan Cole oprávněně VAROVAL
RENOMOVANÝ PATOLOG dr. RYAN COLE - přednáška
ALARMUJÍCÍ EFEKT covid (spike) injekcí (mRNA) na mozek, srdce, ledviny a ostatní orgány
- Spousta lidí postrádá enzym, který rozkládá RNA
- Naprosto porušujeme Norimberský kodex z roku 1947...
český dabing - 17:08
Lékařský summit, San Antonio, Texas, USA - 27.7.2021
AMERICA´S FRONTLINE DOCTORS
POSTAVIT SE NA ODPOR
ZAČNĚTE U SEBE
ZÁKLADEM ZDRAVÍ JE PREVENCE S NÁVRATEM K PŘÍRODĚ
Doporučuji:
každé ráno cca 30 minut před snídaní
vypít cca 4 dcl vlažné čisté pramenité vody s citrónem (můžete přidat až půl lžičky jedlé sody) a pro posílení imunity a energie můžete použít dvojitý extrakt (1-2 kapsle) z
a nejdříve po 15 minutách:
- kefír z tibetské houby 3dcl
- lněné semínko až 30 g - 3 PL
- mletá skořice /max. 4 g za den/
případně nejen pro psychiku:
- Ashwagandhu /1-2 kapsle denně/
pro střevo kvalitní probiotika:
- kysané zelí, které si sami jednoduše vyrobíte POUZE VY! Pozor na "BRUSELSKÉ" kysané zelí! S éčkama
Otevřený dopis ministrovi zdravotnictví: Medici proti diskriminaci - 24. ledna 2022
Můžete zavolat ministru Válkovi
728 264 930
Můžete mu i napsat: valekv@psp.cz, Vlastimil.Valek@top09.cz
Vzorový dopis škole pro studenty, kteří nechtějí podlehnout povinnému očkování proti covidu-19
Fakta nepřestávají existovat tím, že se o nich nesmí hovořit. Pravda je dcerou času
SVĚT SE ZBLÁZNIL
Toto je novodobá reklama na co?
MUDr. Anastasia Maria Loupisová: Tento model je v ohrožení života