Standardní verze

11 potravin s vysokým obsahem cholesterolu - které z nich jíst a kterým se vyhnout

 

 

 

 

 

 

Cholesterol

-Pixabay

 

Barbora Nová

Cholesterol je pravděpodobně jednou z nejvíce nepochopených látek. Po desetiletí se lidé vyhýbali na základě špatných informací zdravým, ale na cholesterol bohatým potravinám, jako jsou vejce, v obavě, že tyto potraviny zvyšují riziko srdečních onemocnění.

Nejnovější výzkumy však ukazují, že pro většinu lidí není konzumace zdravých potravin s vysokým obsahem cholesterolu zdraví škodlivá. Některé potraviny bohaté na cholesterol jsou navíc nabité důležitými živinami, které v jídelníčku mnoha lidí chybí.

Tento článek vysvětluje, proč bychom se cholesterolu v potravinách neměli bát, a uvádí 7 zdravých potravin s vysokým obsahem cholesterolu a 4, kterým je žádoucí, co nejvíce se vyhnout.

Následuje 7 potravin s vysokým obsahem cholesterolu, které jsou neuvěřitelně výživné.

1. Vejce

Vejce jsou jednou z nejvýživnějších potravin, které můžete jíst. Shodou okolností mají také vysoký obsah cholesterolu: 1 velké vejce (50 gramů) obsahuje 207 mg cholesterolu (1).

Lidé se vejcím často vyhýbají ze strachu, že mohou způsobit prudké zvýšení hladiny cholesterolu v krvi. Výzkum však ukazuje, že vejce hladinu cholesterolu nezvyšují a že konzumace celých vajec může zvýšit hladinu HDL (dobrého) cholesterolu, který chrání srdce (2).

Kromě toho, že jsou vejce bohatá na cholesterol, jsou vynikajícím zdrojem vysoce vstřebatelných bílkovin a prospěšných živin, jako je selen, vitamin A a několik vitaminů skupiny B (1).

Výzkum ukázal, že konzumace 1-3 vajec denně je pro zdravé lidi zcela bezpečná (3).

2. Sýr

Jeden plátek (22 gramů) švýcarského sýra poskytuje přibližně 20 mg cholesterolu (4).

Ačkoli je sýr často spojován se zvýšeným cholesterolem, několik studií prokázalo, že plnotučný sýr hladinu cholesterolu nezvyšuje. Jedna dvanáctitýdenní studie na 162 lidech zjistila, že konzumace 80 gramů plnotučného sýra denně, což je považováno za vysoký příjem, nezvyšuje LDL (špatný) cholesterol ve srovnání se stejným množstvím nízkotučného sýra nebo stejným počtem kalorií z chleba a džemu (5).

Různé druhy sýrů mají různý nutriční obsah, ale většina z nich poskytuje dobré množství vápníku, bílkovin, vitaminu A a vitaminů skupiny B (6, 7).

Vzhledem k tomu, že sýr má vysoký obsah kalorií, držte se doporučené velikosti porce 28-56 gramů najednou, abyste udrželi porce pod kontrolou.

3. Korýši a měkkýši

Měkkýši - včetně škeblí, krabů a krevet - jsou vynikajícím zdrojem bílkovin, vitaminů skupiny B, železa a selenu (8, 9).

Mají také vysoký obsah cholesterolu. Například 85gramová porce konzervovaných krevet obsahuje 214 mg cholesterolu (10).

Kromě toho měkkýši obsahují bioaktivní složky, jako jsou karotenoidní antioxidanty a aminokyselina taurin, které pomáhají předcházet srdečním onemocněním a snižují hladinu LDL (špatného) cholesterolu (11, 12).

Starší výzkumy ukazují, že lidé, kteří jedí více mořských plodů, vykazují nižší výskyt srdečních onemocnění, cukrovky a zánětlivých onemocnění, jako je artritida, než ti, kteří jedí méně mořských plodů (13).

4. Maso ze zvířat z pastevního chovu

Maso z pastevního chovu je plné bílkovin a důležitých vitaminů a minerálů, jako je vitamin B12, zinek, selen a železo (14).

Má nižší obsah cholesterolu než hovězí maso z velkochovů a obsahuje výrazně více omega-3 mastných kyselin, které mají protizánětlivé účinky (15, 16).

113 gramová porce masa z pastevního chovu obsahuje přibližně 62 mg cholesterolu (14).

Ačkoli zpracované maso - jako je slanina, klobásy, šunka a většina lahůdek - má jasnou souvislost se srdečními chorobami, několik rozsáhlých populačních studií nezjistilo žádnou souvislost mezi příjmem červeného masa a rizikem srdečních chorob (17, 18).

5. Vnitřnosti

Vnitřnosti jsou bohaté na cholesterol, například srdce, ledviny a játra, ale jsou vysoce výživné.

Například kuřecí srdce je vynikajícím zdrojem silného antioxidantu CoQ10 a také vitaminu B12, železa a zinku. Má také vysoký obsah cholesterolu - v jedné porci o hmotnosti 145 gramů je 351 mg (19).

Jedna studie provedená na více než 9 000 dospělých Korejcích zjistila, že ti, kteří konzumovali nezpracované maso včetně vnitřností v mírném množství, měli nižší riziko srdečních onemocnění než ti s nejnižší spotřebou (20).

6. Sardinky

Kromě toho, že jsou sardinky nabité živinami, jsou chutným a vhodným zdrojem bílkovin, které můžete přidávat do nejrůznějších pokrmů. Jedna porce těchto drobných ryb o hmotnosti 92 gramů obsahuje 131 mg cholesterolu, 63% doporučené denní dávky (DDD) vitaminu D, 137% DDD vitaminu B12 a 35% DDD vápníku (21).

Navíc jsou sardinky vynikajícím zdrojem železa, selenu, fosforu, zinku, mědi, hořčíku a vitaminu E.

7. Plnotučný jogurt

Plnotučný jogurt je potravina bohatá na cholesterol a obsahuje živiny, jako jsou bílkoviny, vápník, fosfor, vitaminy skupiny B, hořčík, zinek a draslík.

Jeden kelímek (245 g) plnotučného jogurtu obsahuje 31,8 mg cholesterolu (22).

Výzkumy spojují zvýšený příjem plnotučných zakysaných mléčných výrobků se snížením LDL (špatného) cholesterolu a krevního tlaku a také s nižším rizikem mrtvice, srdečních onemocnění a cukrovky (23).

Navíc fermentované mléčné výrobky, jako je jogurt, prospívají zdraví střev tím, že podporují přátelské střevní bakterie (24).

Shrnutí:

  • Vejce, sýry, korýši a měkkýši, maso z pastevního chovu, vnitřnosti, sardinky a plnotučný jogurt jsou výživné potraviny bohaté na cholesterol, které jsou zdravým doplňkem vašeho jídelníčku.

Potraviny s vysokým obsahem cholesterolu, kterým byste se měli vyhnout

Zatímco některé potraviny bohaté na cholesterol jsou vysoce výživné a zdraví prospěšné, jiné mohou být škodlivé. Následují 4 potraviny s vysokým obsahem cholesterolu, které je lepší omezit nebo se jim úplně vyhnout.

8. Smažené potraviny

Smažené potraviny, jako je smažené maso a sýrové tyčinky, mají vysoký obsah cholesterolu a vyplatí se jim vyhýbat, kdykoli je to možné. Mají totiž vysoký obsah kalorií a mohou obsahovat transmastné kyseliny, které mohou zvyšovat riziko srdečních onemocnění a škodit vašemu zdraví mnoha dalšími způsoby (25).

Vysoká konzumace smažených potravin je navíc spojena se zvýšeným rizikem srdečních onemocnění, obezity a cukrovky (26, 27).

9. Rychlé občerstvení

Konzumace rychlého občerstvení je hlavním rizikovým faktorem řady chronických onemocnění, včetně srdečních chorob, cukrovky a obezity. Ti, kdo často konzumují jídlo z rychlého občerstvení, mají obvykle vyšší hladinu cholesterolu, více břišního (viscerálního) tuku, vyšší hladinu zánětů a zhoršenou regulaci hladiny cukru v krvi (28).

Konzumace méně průmyslově zpracovaných potravin a vaření více jídel doma je spojeno s nižší tělesnou hmotností, menším množstvím tělesného tuku a snížením rizikových faktorů srdečních onemocnění, jako je vysoký LDL (špatný) cholesterol (29).

10. Zpracované maso

Zpracované maso, jako jsou uzeniny, slanina a párky v rohlíku, patří mezi potraviny s vysokým obsahem cholesterolu, které byste měli ve svém jídelníčku omezit.

Vysoký příjem těchto potravin je spojován se zvýšeným výskytem srdečních onemocnění a některých druhů rakoviny, například rakoviny tlustého střeva (30).

Rozsáhlý přehled zahrnující více než 614 000 účastníků spojil každou další 50 gramovou porci zpracovaného masa denně s o 42% vyšším rizikem srdečních onemocnění (31).

11. Dezerty

Sušenky, dorty, zmrzlina, zákusky a další sladkosti mají obvykle vysoký obsah cholesterolu, stejně jako přidaných cukrů, nezdravých tuků a kalorií. Častá konzumace těchto potravin může mít negativní vliv na zdraví a časem vést k nárůstu hmotnosti.

Výzkumy spojují příjem přidaného cukru s obezitou, cukrovkou, srdečními chorobami, mentálním úpadkem a některými druhy rakoviny. Navíc tyto potraviny často postrádají živiny, které tělo potřebuje ke svému rozvoji, jako jsou vitaminy, minerály, bílkoviny a zdravé tuky (32).

Shrnutí:

  • Nejlepší je omezit nebo se vyhnout některým potravinám s vysokým obsahem cholesterolu, jako jsou jídla z rychlého občerstvení, zpracované maso, smažená jídla a sladké dezerty.

Co je to cholesterol a je nezdravý?

Cholesterol je voskovitá látka, která se nachází ve vašem těle a v živočišných produktech, jako je maso, vejce a mléčné výrobky. Hraje důležitou roli při tvorbě hormonů, vitaminu D a žluči nezbytné pro trávení tuků. Je také nezbytnou součástí každé buňky ve vašem těle a dodává buněčným membránám pevnost a pružnost (33).

Veškerý cholesterol, který vaše tělo potřebuje ke svému fungování, produkují vaše játra, ale cholesterol do nich můžete dostat také konzumací živočišných produktů.

Protože se cholesterol špatně mísí s tekutinami, jako je krev, je přenášen částicemi zvanými lipoproteiny, včetně lipoproteinů s nízkou a vysokou hustotou - neboli LDL a HDL.

LDL se často označuje jako "zlý cholesterol", protože je spojován s tvorbou plaku v tepnách, zatímco HDL ("dobrý cholesterol") pomáhá vylučovat přebytečný cholesterol z těla (34).

Když konzumujete cholesterol navíc, vaše tělo to kompenzuje snížením množství, které přirozeně vytváří. Naopak při nízkém příjmu cholesterolu ve stravě vaše tělo zvyšuje jeho produkci, aby zajistilo, že této životně důležité látky bude vždy dostatek (35).

Pouze asi 25% cholesterolu ve vašem těle pochází ze zdrojů ve stravě. Zbytek produkují vaše játra (36).

Je cholesterol ve stravě škodlivý?

Výzkumy ukazují, že cholesterol ve stravě nemá významný vliv na hladinu cholesterolu v těle, a údaje z populačních studií nepotvrzují souvislost mezi cholesterolem ve stravě a srdečními chorobami v obecné populaci (37, 38, 39).

Ačkoli cholesterol ve stravě může mírně ovlivňovat hladinu cholesterolu, pro většinu lidí to není problém. Ve skutečnosti se u dvou třetin světové populace hladina cholesterolu po konzumaci potravin bohatých na cholesterol nezvyšuje vůbec nebo jen velmi málo, a to i ve velkém množství (40).

Malý počet lidí je považován za nekompenzátory cholesterolu nebo hyperreaktory a zdá se, že jsou na potraviny s vysokým obsahem cholesterolu citlivější. Předpokládá se však, že hyperreaktoři recyklují přebytečný cholesterol zpět do jater, kde se vylučuje (41).

Bylo také prokázáno, že cholesterol ve stravě příznivě ovlivňuje poměr LDL a HDL, který je považován za nejlepší ukazatel rizika srdečních onemocnění (42).

I když výzkumy ukazují, že pro většinu lidí není nutné vyhýbat se cholesterolu ve stravě, mějte na paměti, že ne všechny potraviny obsahující cholesterol jsou zdravé.

Zdravé způsoby, jak snížit hladinu cholesterolu

Vysoká hladina LDL (špatného) cholesterolu může vést k jeho hromadění v cévách, což může zvýšit riziko srdečních onemocnění (43).

Určité změny životního stylu a stravování mohou snížit hladinu LDL a vytvořit příznivější poměr LDL a HDL.

Následují prospěšné, na důkazech podložené způsoby, jak snížit hladinu cholesterolu (pokud to je nutné):

  • Jezte více vlákniny. Výzkumy ukazují, že konzumace většího množství vlákniny - zejména rozpustné vlákniny obsažené v ovoci, fazolích a ovsu - může pomoci snížit hladinu LDL (špatného) cholesterolu (44).
  • Zvyšte fyzickou aktivitu. Větší fyzická aktivita je vynikajícím způsobem, jak snížit hladinu cholesterolu. Aerobní cvičení vysoké intenzity se zdá být nejúčinnějším způsobem, jak snížit LDL (45).
  • Zhubněte. Snížení nadměrné tělesné hmotnosti je jedním z nejlepších způsobů, jak snížit hladinu cholesterolu. Může snížit LDL a zároveň zvýšit HDL, což je pro zdraví optimální (46).
  • Omezte nezdravé návyky. Zanechání nezdravých návyků, jako je kouření, může výrazně snížit hladinu LDL. Kouření zvyšuje hladinu LDL cholesterolu a výrazně zvyšuje riziko rakoviny, srdečních onemocnění a rozedmy plic (47, 48).
  • Jezte více zeleniny. Výzkumy ukazují, že lidé, kteří jedí více ovoce a zeleniny, mají nižší hladinu LDL (špatného) cholesterolu a je u nich menší pravděpodobnost vzniku srdečních onemocnění než u těch, kteří těchto potravin jedí méně (49).
  • Vyzkoušení jen několika z výše uvedených návrhů může výrazně snížit hladinu cholesterolu a vést k dalším zdravotním přínosům, jako je snížení hmotnosti a zlepšení stravovacích návyků.

Shrnutí:

  • Zvýšení příjmu vlákniny, pravidelné cvičení a zanechání nezdravých návyků, jako je kouření, jsou osvědčené způsoby, jak snížit hladinu cholesterolu.

Závěr

Potraviny bohaté na cholesterol nejsou stejné. Zatímco některé, jako například vejce a plnotučný jogurt, jsou výživné, jiné mohou vašemu zdraví škodit.

Ačkoli je pro většinu lidí bezpečné užívat si výše uvedené zdravé potraviny bohaté na cholesterol, každý by se měl snažit omezit nezdravé potraviny s vysokým obsahem cholesterolu, jako jsou smažená jídla, dezerty a zpracované maso.

Pamatujte si, že to, že má nějaká potravina vysoký obsah cholesterolu, neznamená, že se nemůže hodit do vyváženého jídelníčku.

Jak se dívají na cholesterol odborníci na Vaší straně a ne na straně farmakorporací. Léčte záněty a ne cholesterol!

Dr. Mark Sircus AC., OMD, DM

V Česku a na Slovensku užívá přes milión lidí statiny na snížení cholesterolu v krvi, ale... Je to velký podvod. Dokazují to lékaři, kteří jsou na Vaší straně, ale i studie u Japonců. Japonští vědci potvrdili, jakož i výsledky z posledních let, že vysoká hladina cholesterolu nepatří mezi rizikové faktory srdečních onemocnění nebo úmrtí, jak všichni běžně věříme. Skutečnost je přesně opačná.

Vysoký cholesterol má spojitost s delší dobou života, zatímco jeho snížené hladiny souvisí s dřívějším vznikem chorob a s úmrtími.

Dr. Dwight Lundell, bývalý šéf chirurgie v Heart Hospital v Banneru v Arizoně, říká více jak 5 let, ať lidé neužívají léky na cholesterol - statiny.

Dr. Dwight Lundell: „My lékaři se všemi našimi školeními, znalostmi a autoritou často získáváme poměrně velké ego. Tak tady je. Přiznávám, že jsem se mýlil. Jako kardiochirurg s 25letými zkušenostmi, který provedl více než 5000 operací srdce, přičemž všichni měli záněty v tepnách, jsem dospěl k názoru, že je ten správný čas přiznat - celá prevence je špatná“.

Jeho frontální útok na oblast kardiologie značně zpochybňuje praxi v předepisování léků ke snížení cholesterolu a v úpravě stravy, která přísně omezuje příjem tuků. Lékaři byli v této oblasti neustále bombardováni vědeckou literaturou, účastnili se seminářů dalšího vzdělávání, ale tyto informace byly špatné.

Bohužel pro příliš mnoho lidí to skončilo předčasnou SMRTÍ!

Dr. David Brownstein také o tomto problému veřejně hovořil před mnoha lidmi. Dospěl až tak daleko, že napsal, aby lidé neužívali léky na cholesterol - statiny, který jim předepisuje jejich kardiolog. A dokonce publikoval článek o Statinové katastrofě, o předepisování tohoto neužitečného léku.

Víme, že záněty ve stěnách tepen jsou tou skutečnou příčinou srdečních onemocnění. Neexistuje totiž žádný jiný způsob, proč by se cholesterol mohl usazovat ve stěnách cév a způsobovat onemocnění srdce a mrtvice. Jedním z důvodů proč v těle dochází k zánětům je nedostatek hořčíku, což způsobí, že se cholesterol usazuje v cévách.

Proto základním léčivem pro prevenci a léčbu onemocnění srdce by měl být hořčík a ne statiny a to i u cukrovky a aterosklerózy. Hořčík slouží jako přírodní antagonista (antagonisté vápníku  - léky bránící vstupu vápníku do buňky. Užívají se zejména v léčbě srdečních a cévních onemocnění jako angina pectoris, poruchy srdečního rytmu a hypertenze. Více blokátory kalciového kanálu vápníku), normalizuje krevní tlak a nepravidelný tep.

Hořčík je hlavní volbou pro srdce!

Ideální denní dávka pro dospělého člověka je 350 mg až 400 mg hořčíku denně.

Největší viníci chronického zánětu? Sójový, kukuřičný a slunečnicový olej s přemírou nenasycené mastné kyseliny omega-6, které se nacházejí v mnoha průmyslově zpracovaných potravinách, dále to jsou vysoce zpracované sacharidy - cukr, mouka a všechny výrobky z nich vyrobené.

Nízká hodnota hořčíku v těle je však nejzákladnějším viníkem.

Hořčík je ideální lékem pro kardiology. Bohužel je naprosto běžně ignorován. Horší je, že používají jiné blokátory kalciových kanálů, statinové léky a další pochybné látky se značnými vedlejšími účinky, jako je "mozková mlha" (ztráta paměti), vznik cukrovky 2.typu a mezi které patří také snížení zpravidla již nízkých hladin hořčíku u pacientů.

Protože je hořčík bezpečný a snadno použitelný, je proto k dispozici pro okamžité použití na pohotovostních odděleních zdravotnických zařízení. Nejvhodnější jsou dvě formy hořčíku, a to chlorid hořečnatý a hydrogenuhličitan hořečnatý. Hydrogenuhličitan hořečnatý je pro orální použití s vodou a chlorid hořečnatý (olej) může být použit jak orálně, tak i lokálně.

V současnosti je nejúčinnější chelátová vazba hořčíku na aminokyselinu, která zajišťuje jeho maximální vstřebatelnost do organismu.

Dr. Ladislav Šafránek: Na počátku "podvodu" s cholesterolem byly zfalšované studie, zaplacené farmaceutickým průmyslem!

Zhoršení zraku až úplná slepota je uváděna jako jeden z mnohých rizik dlouhodobé aplikace statinů proti zvýšenému cholesterolu. Pokud statiny „léčený“ pacient informuje o nápadném zhoršení zraku lékaře z oficiální chemické medicíny, ten prostě konstatuje, že se to starším lidem "normálně" stává.

Neúspěch regenerační kloubní léčby zaznamenávají lidé, kteří mají utlumeny přirozené regenerační pochody – nejčastěji podáváním nějakých chemických „léků“. Jde například o statiny, určené ke snížení cholesterolu nebo chemikálie užívané za účelem potlačení zánětů a bolestí.

Dr. Fereydoon Batmanghelidj: Cholesterol ve skutečnosti zachraňuje lidské životy, protože funguje jako obvaz, vodotěsný obvaz, který si tělo samo vyprojektovalo. Když se krev stává koncentrovanou a kyselou a proudí staženými tepnami nebo kapilárami při dehydrataci, dochází v arteriálním systému k odřeninám a trhlinám; samozřejmě nejprve v kapilárách srdce.

Kdyby tam nebyl cholesterol, aby zakryl trhliny a oděrky, dostala by se krev pod membránu, sloupla ji a tato osoba by okamžitě zemřela.

Cholesterol je vlastně prozatímní zachránce, který dává tělu čas, aby se ze svých problémů zotavilo. Nikdy jsme to nepochopili. Jsme impulzivní lékaři. Myslíme si, že když je něčeho moc, je třeba to snížit, a když je něčeho málo, je třeba to zvýšit.
 
Neptáme se, proč je toho málo nebo moc!
 
"Léčba" cholesterolu je desetimiliardový průmysl. Existuje zpráva, že statiny, léky snižující hladinu cholesterolu, ve skutečnosti způsobují také amnézii. Jinými slovy: mozek zcela ztratí představu o tom, co se děje. Tato zpráva byla zveřejněna vynikajícím lékařem. Byl lékařem u letectva a v současnosti pracuje jako vědec v NASA. Velice dobře ví, o čem píše, protože sám měl tento zdravotní problém.
 

Studie v British Medical Journal

Skupina mezinárodních vědců publikovala studii v British Medical Journal (Britský lékařský časopis), která zjistila, že neexistuje žádný vztah mezi takzvaným „špatným cholesterolem“ a úmrtími v důsledku onemocnění srdce.
 
Naopak, studie došla k závěru, že až 92 % lidí s vysokou hladinou cholesterolu v krvi žije déle. Nejlepším způsobem, jak si udržet zdravé srdce, tak není užívání léků na cholesterol, ale prostřednictvím dodržování zásad zdravého životního stylu.

Jak dále uvádí profesor Sherif Sultan z Irské Univerzity: Snižování cholesterolu pomocí léků u lidí nad 60 let je plýtvání času a zdrojů.  Na druhou stranu, změna životních návyků je jedinou a nejdůležitější cestou, jak si zajistit kvalitu života v důchodovém věku.

"Snižování cholesterolu léky je totální ztrátou času."

 

 

Spoluautor studie, dr. Malcolm Kendrick, přidává: Starší lidé s vysokou hladinou špatného LDL cholesterolu (lipoproteiny s nízkou hustotou) žili ve skutečnosti déle a měli méně onemocnění srdce.

Dr. Malcolm Kendrick, autor knížky The Great Cholesterol Con k tomuto tématu v ní napsal přesně tato slova: „Opravdu si nemyslím, že bych měl říkat ještě něco jiného, než jen opakovat tento fakt:

pokud máte vyšší hladinu cholesterolu LDL, budete žít déle. A to platí především u starších jedinců.“

Dr. Matthias Rath: Farmaceutický průmysl poskytuje produkty, které pouze mírní symptomy zatímco podporují chorobu v pozadí jako předpoklad pokračujícího obchodu. K zakrytí tohoto podvodu tento průmysl používá dvakrát více peněz, než vynakládá na výzkum příštích léčebných terapií.

Drogy snižující hladinu cholesterolu, obzvlášť statiny a fibráty, jsou ve velkém prodávány pod záminkou prevence kardiovaskulárních chorob. Je známo, že tyto léky, v dávkách běžně podávaných miliónům pacientů na celém světě, indukují rakovinu.

Došlo při výzkumu i na Japonce. A... Vysoká hladina cholesterolu znamená delší život. Cholesterol není viník, je to špatná strava

Ethan A. Huff

Pokud si stále myslíte, že zvýšený cholesterol je nebezpečný pro vaše zdraví, pak zřejmě nevěnujete dostatečnou pozornost posledním potvrzeným výsledkům vědy. Japonští vědci potvrdili, jakož i výsledky z posledních let, že vysoká hladina cholesterolu nepatří mezi rizikové faktory srdečních onemocnění nebo úmrtí, jak všichni běžně věříme. Skutečnost je přesně opačná.

Vysoký cholesterol má spojitost s delší dobou života, zatímco jeho snížené hladiny souvisí s dřívějším vznikem chorob a s úmrtími

Výsledky tohoto výzkumu byly publikovány v magazínu The Annals of Nutrition & Metabolism a plné znění jeho závěrů naleznete v odkazech na konci článku. Tyto jsou v naprostém protikladu s obvyklým mýtem, že vysoký cholesterol patří k hlavním příčinám aterosklerózy. Vědci totiž prostřednictvím tzv. kohortové studie odhalili analýzou velkého množství epidemiologických dat, že tato široce rozšířená hypotéza nemá prakticky žádnou vědeckou oporu.

Všeobecnou zaujatost proti cholesterolu označili autoři studie za „cholesterolovou teorii“ a domnívají se, že

největším faktorem, který za ní zůstává ještě stále skrytý, jsou PENÍZE

Kdyby bylo veřejnosti vysvětleno, jak bývá cholesterol ve skutečnosti prospěšný, výrobci léků by přišli o svůj multimiliardový byznys! Trh s léky na bázi statinu by totiž mohl následně zkolabovat a výrobci by pak museli hledat jiný podvodný lék ke své falešné propagaci.

Japonsko, jako země s velmi dlouhou délkou života, bylo dlouho obcházeno ve výzkumu potvrzujících domněnky, že cholesterol je škodlivý. Vědecká pozorování nám však stále častěji ukazují, že populace Japonců i se svou vysokou průměrnou hladinou cholesterolu vykazuje vůbec nejnižší úmrtnost na všechny nemoci.

Jinými slovy, věda dokládá, že vysoká hladina cholesterolu znamená delší život.

Tyto závěry zaujaly čtyři autory zmiňované studie natolik, že při svém vyhodnocování dat zašli ještě o něco dále a dospěli k obdobnému výsledku:

vysoký cholesterol není škodlivý a dokonce ti, kteří mají jeho hladinu sníženou, ve skutečnosti vykazují zvýšené riziko vzniku chronických chorob nebo úmrtí

„Souvislosti mezi úmrtností a hladinami cholesterolu v krvi v Japonsku jsou velmi překvapivé: úmrtnosti ubývá mezi lidmi s vyššími hladinami cholesterolu LDL a je to doloženo velkým množstvím japonských studií, prováděných mezi širokou populací,“ píší autoři v závěru své studie.

„Teorie, že čím nižší je hladina cholesterolu, tím lepší je tak v případě Japonců postavena úplně na hlavu - ve skutečnosti je přesný opak pravdou ... 

Na základě údajů z Japonska musíme nyní navrhnout nový směr v používání medikací proti cholesterolu, pokud chceme přispět k celkovému zlepšení zdraví populace: konkrétně je potřeba si uvědomit, že vyšší cholesterol nezvyšuje všeobecnou úmrtnost a v souvislosti s tímto poznáním je nutné změnit náš přístup k tomuto druhu léčiv.“

Originál: https://www.naturalnews.com/049918_high_cholesterol_nutrition_dietary_health.html

Proč je to tak překvapivé? Protože je to hlavně stravou:

Realita o očkování:

 

OVĚŘENÉ PŘÍRODNÍ EXTRAKTY

S CERTIFIKÁTY

Níže uvedené nejúčinnější přírodní přípravky s ochrannou známkou Superionherbs sice mohou velice dobře účinkovat, nicméně je vhodné souběžně začít u sebe, protože chronické obtíže mají zpravidla tyto společné jmenovatele:

Garance účinných látek u každé šarže již od roku 2015

3x Reishi - Extrakt, Spór a Triterpen Max

3x Reishi - Extrakt, Spór a Triterpen Max
Reishi (čínsky Ling Zhi) a její užívání, uvádějí staré čínské spisy z doby už před více než 2 400 lety. Tato vzácná houba je také nazývaná latinsky Ganoderma lucidum, v překladu "božská houba...

Cordyceps sinensis

Cordyceps sinensis
Cordyceps je velice specifická cizopasná houba, která roste od nepaměti pouze v horských oblastech Číny a Tibetu. Pro své specifické účinky je v čínské medicíně především Cordyceps sinensis používán...

Sibiřská Čaga

Sibiřská Čaga
Čaga, dřevokazná houba se živí šťávami stromů, především z břízy, jilmu, jeřabiny, jasanu, ale nejvyšší léčivé účinky má houba Čaga rostoucí na břízách. Ideální sběr je na podzim a na jaře, kdy má...

Hericium erinaceus

Hericium erinaceus
Hericium je poměrně vzácná houba, která svým tvarem připomíná mořský korál. Roste paraziticky především na tvrdém dřevě dubů a buků, přičemž roste zejména v jihovýchodní Asii. Na našem území ji...

Coriolus (Outkovka)

Coriolus (Outkovka)
Coriolus versicolor nebo-li čínsky YunzhiYunzhi je druhem dřevokazné houby, která je již celá staletí využívá v tradiční čínské medicíně. V angličtině nazývá Turkey tail což znamená – krocaní ocas,...

Shiitake

Shiitake
Shiitake (lat. Lentinus edodes), česky Houževnatec jedlý je uznávaný přírodní prostředek jako Reishi, Cordyceps, Hericium a Sibiřská Čaga. Jejími hlavními aktivními komponenty jsou polysacharidy...

Hlíva ústřičná

Hlíva ústřičná
V posledních desetiletích se základní výzkum věnuje daleko podrobněji než kdykoli jindy komlexnějšímu složení a biologickým účinkům hlívy ústřičné a jejím jednotlivým složkám. Na základě výsledků...

BetaGlukan Maxcell (s Acerolou a resveratrolem)

BetaGlukan Maxcell (s Acerolou a  resveratrolem)
Beta glukany 1,3/1,6D jsou přírodní polysacharidy nacházející se také v buněčných stěnách kvasinek rodu Saccharomyces cerevisiae a všech medicinálních hub. Obsažené beta-glukany jsou získávány...

Agaricus

Agaricus
Agaricus blazei Murill, česky žampion brazilský Agaricus blazei Murrill je jedlá brazilská houba s nízkým obsahem kalorií a velkým množství živin. Pochází z malé brazilské vesnice jménem Piedade...

C-Max komplex (s quercetinem)

C-Max komplex (s quercetinem)
Synergická kombinace extraktu z plodů ze stromu Camu Camu a quercetinu s maximální vstřebatelností vitamínu C. Camu Camu Camu Camu je nízký malý strom rostoucí divoce podél řek v oblastech...

Ashwagandha

Ashwagandha
(Ashwagandhá – witánie snodárná – witánie uspávající – Withania somnifera) je polokeř, který dorůstá do výšky 1 - 1,5 metru. Původem je ze severozápadní Indie. Roste také v severní Africe a na...

Kurkumin (fytosomální), italský patent, ochranná známka Meriva

Kurkumin (fytosomální), italský patent, ochranná známka Meriva
10 prokázaných zdravotních přínosů kurkuminu Koření známé jako kurkuma je možná nejúčinnějším existujícím doplňkem stravy. Mnoho kvalitních studií ukazuje, že kurkuma má zásadní přínosy pro vaše...

Rdesno mnohokvěté - He shou wu

Rdesno mnohokvěté - He shou wu
Che-šou-wu (He Shou Wu) je v asijské bylinné medicíně jednou z nejpopulárnějších a nejvíce ceněných posilujících bylin. He-šou-wu je zpracovaná kořenová hlíza rostliny Polygonum multiflorum (rdesno...

Graviola - Annona

Graviola - Annona
Extrakt z listí ze stromu Graviola - přirozený zabiják rakovinových buněk – 10.000 krát silnější než chemoterapie A proč to nevíme? Je to proto, protože určité velké korporace chtějí dostat zpět...

Maca

Maca
Maca, přezdívaná jako peruánský ženšen nebo peruánská viagra roste v jihoamerických Andách, vyskytuje se ve výškách kolem 4000 metrů n.m. a odolává až mrazům -20°C, stejně jako žáru slunce. Vzhledem...

Chitomax

Chitomax
Princip působení Chitomaxu: Je známo, že viskózní vláknina a zejména chitosan působí na metabolismus tuků, snižuje vstřebávání cholesterolu ze stravy a váže se na žlučové kyseliny, a tím snižuje...

Fenuprim

Fenuprim
chitomax + bylinky + kyselina alfalipoová FENUPRIM – jedinečná kombinace pěti přírodních látek, synergicky působících, která vám může pomoci při formování vaší postavy. Pro většinu lidí jsou právě...

Dračí krev

Dračí krev
Dračí krev – Dragons blood Když se v amazonské džungly někdo poraní, škrábne nebo je pokousán hmyzem, někdy můžete vidět jak mačetou sekne do jednoho druhu stromu a temně rudou pryskyřici si kápne do...

Danshen Q10 cardio

Danshen Q10 cardio
Danshen Q10 cardio Synergická kombinace extraktů a mikroživin pro normální funkci srdce. Kombinace extraktu z kořene Danshen, koenzymu Q10, vitamínu E a thiaminu je synergická kombinace – působení...

Šafrán

Šafrán
Saffron – Brain and Neuro balancer Přírodní doplněk stravy určený ke zmírnění stresu, zlepšení nálady a zvýšení pocitu pohody. Obsahuje unikátní synergicky působící kombinaci patentovaného extraktu...

Ostropestřec mariánský, extrakt - fytosomální Silybin - nejúčinnější ochrana jater, italský patent

Ostropestřec mariánský, extrakt - fytosomální Silybin - nejúčinnější ochrana jater, italský patent
Silybin Phytosome® – silibinin s vysokou vstřebatelností - novinka na ochranu a regeneraci jater Jaterní buňky odstraňují mj. z krve trávicího ústrojí baktérie, viry a jiné patogeny. Zdravá játra do...

Boswellia (fytosomální), italský patent

Boswellia (fytosomální), italský patent
Boswellia Phytosome® - novinka s vysokou vstřebatelností, s protizánětlivým a protibolestivým účinkem Boswellia serrata, česky kadidlovník pilovitý je středně velký strom z čeledi březulovitých. Jeho...

Každá nemoc je způsobena narůstající jedovatostí lidského organismu.

Úžasný: MUDr. Henry Bieler

 

 

NEJPOPULÁRNĚJŠÍ ČLÁNKY

100% REISHI - houba mládí a zdravé dlou h ověkosti - 3 UNIKÁTNÍ, BEZKONKURENČNÍ EXTRAKTY

31 důvodů proč se NENECHÁM OČKOVAT - izraelský rabín Chananya Weisman

Jak se přírodní cestou uzdravit z chronické Boreliózy, Chlamydiózy, EB virózy... Únavového syndromu

CORDYCEPS - silná imunita a nárůst energie

Překyselené tělo: začátek vážné nemoci

Tibetská houba, tibetské krystaly a kombucha - darování, prodej

Léčte záněty a ne Cholesterol, MUDr. Sircus

100% ČAGA ze Sibiře, nejvyšší množství účinných látek garantující Certifikát 

Mamografie způsobuje rakovinu prsu, MUDr. Ben Johnson, M.D., N.M.D., D.O.

Účinný lék na rakovinu plic na Kubě, proč ho mít nemůžeme? Leif Davenport

Artróza - kmenové buňky - Podvod!

Lékaři se sami uzdravili z Roztroušené sklerózy, prof. Jelinek, dr. Wahls

Jak se skutečně zdravě stravovat...

Nejúčinnější kloubní výživa, MUDr. Ladislav Šafránek

Proč průběžně a jak detoxikovat tělo

PROTINÁDOROVÝ účinek extraktů z REISHI a CORIOLUSU na úrovni klinických studií.

Žaloba na farmaceutické korporace, MUDr. Matthias Rath

Koloidní stříbro - účinné přírodní antibiotikum, hustoty koloidního stříbra, doporučené dávkování

 

Porovnání AMERICKÉ a RUSKÉ vakcíny na Covid -19, mechanismy účinků všech i připravovaných vakcín.

 

Zkušenosti klientů s Úspěšnou léčbou především boreliózy, chlamydiózy, únavového syndromu...

 

Odstranění rtuti, hliníku a dalších toxinů z těla, včetně prevence - MUDr. Dietrich Klinghardt

 

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

ZDE

Cílem správné medicíny je předcházení nemocí a prodloužení zdravé dlouhověkosti. Ideálem medicíny je odstranit mít potřebu lékaře.

MUDr. William J. Mayo

 

 

TŘI UNIKÁTNÍ EXTRAKTY

Z DUANWOOD RED REISHI

          EXTRAKT                 SPÓR

Nejsilnější extrakt z REISHI na českém trhu!!!100% spórový prášek z Duanwood Red Reishi!!!

 

TRITERPEN MAX

Extrakt s vysokým obsahem triterpenoidů. Více než 20 triterpenoidů%!

ZDE ROSTE NEJÚČINNĚJŠÍ REISHI

DUANWOOD RED REISHI

zdroj výše nejúčinnějších extraktů

Video z návštěvy Čechů u pěstitelů Duanwood Red Reishi v Číně, v horské oblasti Jiangshan

 

FAKTA O REISHI,

MYKOLOGIE, HISTORIE, PĚSTOVÁNÍ, ÚČINNÉ LÁTKY, JAK JE TO S JEJÍ KVALITOU?

 

 

 

 CORDYCEPS, EXTRA SILNÝ

NEJVYŠŠÍ GARANTOVANÉ MNOŽSTVÍ ÚČINNÝCH LÁTEK - CERTIFIKÁT COA

Nejsilnější Cordyceps na českém trhu!!!

100% Sibiřská Čaga
Betaglucan MaxCellHlíva ústřičná

 

    KURKUMIN            AŠVAGANDA

        extrakt                    extrakt

Betaglucan MaxCellNejsilnější Ašvaganda na Českém trhu

 

RDESNO             ANNONA

extrakt                  extrakt

Vysoce účinný extrakt z listů

 

Z ověřených dat vyplývá, že člověk, který covid prodělal, je třináckrát lépe chráněn, než člověk, který má dvě dávky vakcíny.

prof. Jiří Beran, 13.11.2021

prof. Jiří Beran, 15.11.2021

 

Rozhovor s MUDr. SOŇOU PEKOVOU - 8. červenec 2021

Na svobodném kanálu

+

Soňa Peková odpovídá na dotazy posluchačů - 27. října 2021 a nové vyjádření z 2. ledna 2022, protože "PFIZER" musí zveřejnit utajované dokumenty... + 15. ledna 2022

 

KUBEK 2009

 

DOKUMENT ČT 2

BYZNYS V BÍLÝCH PLÁŠTÍCH

DOKUMENT ČT 2

ŠKODLIVOST MOBILNÍCH SÍTÍ

KNIHA

NACISTICKÉ KOŘENY "BRUSELSKÉ EU"

 MUDr. Matthias Rath, Paul Anthony Taylor, Aleksandra Niedzwiecki a August Kowalczyk

v češtině je možno knihu přečíst online zde

Co jste už vždycky chtěli vědět o ‘bruselské EU’ - Ale nikdo se neodvážil vám o tom říci!

 

             TEST

BARVOSLEPOSTI

 

JAREK NOHAVICA

ZADEK JAK ŽOK

A přece nakonec - ÚSPĚŠNÁ LÉČBA

 

 

ROK SI NIČÍME IMUNITU,

možná i proto je tolik nemocných, říká česká vědkyně, vedoucí týmu Centra buněčného a tkáňového inženýrství FN u sv. Anny...

doc. RNDr. Irena Koutná, Ph.D.

Aktualizovaný jmenný seznam sportovců zemřelých od 1.1.2021 do 30.4.2022 v souvislosti s "vakcinací"

DEAD (649)

   PATOLOG dr. Ryan Cole oprávněně VAROVAL

 

 

RENOMOVANÝ PATOLOG   dr. RYAN COLE - přednáška

ALARMUJÍCÍ EFEKT  covid (spike) injekcí (mRNA) na mozek, srdce, ledviny a ostatní orgány

  • Spousta lidí postrádá enzym, který rozkládá RNA
  • Naprosto porušujeme Norimberský kodex z roku 1947...

český dabing - 17:08

Lékařský summit, San Antonio, Texas, USA - 27.7.2021

 

AMERICA´S FRONTLINE DOCTORS

POSTAVIT SE NA ODPOR

 

FRONTLINE NEWS

 

 

ZAČNĚTE U SEBE

ZÁKLADEM ZDRAVÍ JE PREVENCE S NÁVRATEM K PŘÍRODĚ

Doporučuji:

každé ráno cca 30 minut před snídaní

vypít cca 4 dcl vlažné čisté pramenité vody s citrónem (můžete přidat až půl lžičky jedlé sody) a pro posílení imunity a energie můžete použít dvojitý extrakt (1-2 kapsle) z

  a nejdříve po 15 minutách:

případně nejen pro psychiku:

pro střevo kvalitní probiotika:

  • kysané zelí, které si sami jednoduše vyrobíte POUZE VY! Pozor na "BRUSELSKÉ" kysané zelí! S éčkama
 

 

VÁLEK U MORAVCE V OVM

10. dubna 2022

NEHORÁZNĚ LŽE

 

 

Fakta nepřestávají existovat tím, že se o nich nesmí hovořit. Pravda je dcerou času

 

 

 

 

Standardní verze