Mohou zbytky jídla na oběd nebo plátek kváskového chleba vést k migrénám?
- Depositphotos
Barbora Nová
Pokud nakládané a fermentované potraviny, nebo dokonce zbytky jídla, u vás někdy vyvolávají migrénové záchvaty, může za to být tyramin.
Tyramin je organická sloučenina, která se přirozeně vyskytuje v rostlinách, zvířatech a lidech. Tyramin se nachází také v některých potravinách a jeho hladiny se obvykle zvyšují u starších potravin.
Probíhající výzkum ukazuje, že tyramin může souviset s migrénou, což znamená, že konzumace potravin s vysokým obsahem tyraminu by mohla vyvolat záchvaty.
Následuje vysvětlení, co je tyramin, co tyramin produkuje a proč tyramin spouští migrénové záchvaty. Dále, kterým potravinám s vysokým obsahem tyraminu byste se měli vyhnout, a také na alternativy, jak tyto potraviny ve svém jídelníčku nahradit.
Co je tyramin?
Tyramin je typ organické sloučeniny nazývané biogenní amin.
Tyramin vzniká, když enzymy štěpí tyrosin (aminokyselinu, další typ organické sloučeniny).
K tomuto procesu dochází v:
- potravinách obsahujících tyramin nebo tyrosin, jak zrají a stárnou
- vašem těle, jak tyto potraviny trávíte
Množství tyraminu v daném druhu potraviny částečně závisí na aminokyselinách, biogenních aminech a enzymech, které jsou v dané potravině také obsaženy (protože všechny spolupracují na tvorbě tyraminu), a také na tom, jak je daná potravina stará.
Množství tyraminu přítomného ve vašem těle částečně závisí na tom, co jíte, a také na tom, jak enzymy vašeho těla štěpí aminokyseliny a biogenní aminy.
Jaká je souvislost mezi tyraminem a migrénou?
Vzhledem k tomu, že lékařská komunita neustále zkoumá, co způsobuje migrénu, se jedna oblast studia zaměřuje na potraviny, které jíme, a na aminokyseliny a biogenní aminy, které obsahují.
To zahrnuje i tyramin. Potraviny s vysokým obsahem tyraminu jsou známé tím, že vyvolávají migrénové záchvaty (1).
Výzkum, proč k tomu dochází, stále probíhá, a existují teorie týkající se enzymů a sympatického nervového systému.
Tyramin, enzymy a migréna
Některé výzkumy ukazují, že lidé s migrénou mohou mít nízké hladiny enzymů zodpovědných za metabolismus určitých aminokyselin a biogenních aminů během trávení. Včetně enzymů, které metabolizují tyrosin a tyramin (2).
Když jíte potraviny s vysokým obsahem tyraminu a vaše tělo má potíže s jeho odbouráváním, hladiny se zvýší. Výsledné hromadění tyraminu může vyvolat migrénové záchvaty.
Autoři této studie z roku 2023 uvádí, že tyramin je faktorem přispívajícím k migrénovým bolestem hlavy a citlivosti na bolest (3).
Tyramin, SNS a migréna
Proč zvýšené hladiny tyraminu v těle vyvolávají migrénové záchvaty? Důvod může souviset se sympatickým nervovým systémem (SNS), částí nervového systému, která reguluje tělesné procesy související s režimem „bojuj nebo uteč“.
Předpokládá se, že abnormální aktivita v SNS souvisí s migrénou a tyramin má vliv na SNS (4).
Tyramin může nepřímo aktivovat určité reakce SNS, které mohou vyvolat migrénu, jako je zvýšení srdeční frekvence nebo krevního tlaku. Například nadměrné množství tyraminu může zvýšit krevní tlak a zvýšený krevní tlak může souviset s migrénovými záchvaty (5, 6).
Potraviny s vysokým obsahem tyraminu
Zdá se pravděpodobné, že konzumace potravin s vysokým obsahem tyraminu může u některých jedinců vyvolat migrénové záchvaty, ačkoli výzkum „proč“ stále probíhá.
Vyhýbání se těmto potravinám vám může pomoci snížit riziko záchvatu.
Pokud se rozhodnete vynechat tyramin, poraďte se se svým praktickým lékařem, specialistou na migrénu nebo odborníkem na výživu. Tímto způsobem si můžete být jisti, že vaše dieta nepodporující migrénu vám stále poskytuje živiny, které potřebujete k zásobení těla.
Následuje několik potravin s vysokým obsahem tyraminu a alternativy, které je ve vaší stravě nahradí.
Zralé sýry
Zralé, fermentované sýry mívají vysoký obsah tyraminu. Obecně platí, že čím štiplavější je vůně, tím více je sýr fermentovaný – a tím vyšší je obsah tyraminu (7).
Mezi sýry, kterým byste se měli vyhnout, patří:
- feta
- čedar
- parmazán
- roquefort
- gruyère
Ne všechny sýry mají stejný obsah tyraminu. Nezralé a nestárnuté sýry jsou méně vyzrálé, takže často obsahují nižší množství tyraminu.
Pokud si chcete do svého života ponechat nějaký sýr, zkuste sledovat, jak vaše tělo reaguje na čerstvé sýry, jako jsou:
- ricotta
- tvaroh
- smetanový sýr
- mozzarella
- farmářský sýr
Fermentované mléčné výrobky
Fermentované mléčné výrobky mívají také vysoký obsah tyraminu.
Možná je lepší vynechat výrobky jako:
- podmáslí
- zakysaná smetana
- jogurt
- mražený jogurt
- kefír
Jako alternativu vyzkoušejte výrobky na bázi kokosového mléka, například kokosový jogurt.
Ne všechny mléčné výrobky však obsahují tyramin. Například mléko má jeho nízké hladiny, což znamená, že je v pořádku ho konzumovat (ačkoli někteří lidé zjišťují, že mléčné výrobky vyvolávají migrénu).
Zralé, zpracované nebo mleté maso
Hladiny tyraminu mají tendenci se zvyšovat s tím, jak maso zraje, ať už je sušené, uzené nebo solené. Průmyslově zpracované nebo mleté maso může také obsahovat více tyraminu.
Mezi masné výrobky s vysokým obsahem tyraminu, kterým je třeba se vyhnout, patří:
- salám
- játra
- klobásy
- párky v rohlíku
- parmská šunka
Čerstvé maso má však často nižší hladiny tyraminu. Vyzkoušejte čerstvě zakoupené a připravené:
- vepřové maso
- hovězí maso
- kuřecí maso
- kachnu
Uzené ryby
Ať už jsou nakládané, solené nebo uzené, je nejlepší se vyhnout rybám připraveným jakýmkoli způsobem nakládacího procesu.
Hladiny tyraminu jsou obecně vyšší v:
- nakládaných sledích
- sardinkách
- nakládané tresce
Čerstvé ryby jsou obvykle lepší volbou z hlediska tyraminu, například čerstvý:
- tuňák
- losos
Chléb kynutý kvasnicemi
Chléb vyrobený z kvasnic může obsahovat vysoké hladiny tyraminu, včetně:
- kváskového chleba
- žitného chleba
- ječného chleba
Abyste se vyhnuli kvasnicím v chlebu, zkuste:
- sodový chléb
- placky
Fermentované sójové výrobky
Fermentované sójové výrobky mohou obsahovat vysoké hladiny tyraminu, včetně:
- sójové pasty
- sójové omáčky
- misa
- fermentovaného tofu
- tempehu
Chcete-li nahradit hloubku chuti, kterou poskytuje fermentovaná sója, můžete zkusit použít čerstvě uvařené houby.
Nakládaná zelenina
Zelenina, která byla nakládána nebo fermentována, má zvýšené hladiny tyraminu.
Možná byste se měli držet čerstvé zeleniny a vynechat možnosti jako:
- nakládaná zelenina
- nakládaná cibule
- kimchi
- kysané zelí
Pro podobnou chuť připomínající nakládanou zeleninu můžete zkusit přidat malé množství kyseliny, například bílé octa (8).
Sušené nebo přezrálé ovoce
Sušené ovoce často obsahuje vysoké hladiny tyraminu, částečně kvůli procesu sušení a zrání. Totéž platí pro ovoce konzumované ve velmi zralé nebo přezrálé fázi, protože se v něm tyramin hromadí při zrání (8).
Snažte se vyhnout sušeným verzím jakéhokoli ovoce, jako jsou datle nebo rozinky.
Navíc vynechejte přezrálé ovoce, jako jsou:
- banány
- avokáda
- papája
- fíky
Raději zvolte čerstvé nebo mražené ovoce, včetně:
- jablek
- broskví
- třešní
- kiwi
Kofein
Nápoje s kofeinem mohou mít zvýšené hladiny tyraminu a je nejlepší se jim vyhnout nebo je konzumovat s mírou.
Patří sem:
- káva
- kofeinové čaje
- energetické nápoje
- některé limonády
Jako alternativy zkuste:
- bezkofeinovou kávu
- bylinné čaje
- limonádu
- ovocné džusy
- nápoje bez kofeinu, jako je zázvorové pivo
Také byste se měli vyhýbat alkoholu, zejména fermentovaným nápojům, jako je víno a pivo, které mohou mít vyšší obsah tyraminu.
Zbytky jídla
Tyramin se přirozeně tvoří, když jídlo leží delší dobu. To znamená, že konzumace jídla, které bylo příliš dlouho v ledničce, může vyvolat migrénové záchvaty – i když pro jiné lidi jsou tyto zbytky stále bezpečné ke konzumaci (9).
Může být lepší sníst jídlo co nejdříve, do 1 až 2 dnů od uvaření.
To ale neznamená, že zbytky a vaření ve větším množství pro vás vůbec nejsou možné. Aby vám pokrmy vydržely déle, zkuste zbytky zmrazit, místo abyste je dali do lednice. Zmrazování zpomaluje produkci biogenních aminů, což znamená, že zmrazené zbytky mají nízký obsah tyraminu (10).
Jak omezit příjem tyraminu
Abyste snížily příjem tyraminu, snažte se:
- Vyhýbat se fermentovaným, nakládaným a zrajícím potravinám jakéhokoli druhu, protože tyramin se v nich časem zvyšuje.
- Vařit z čerstvých surovin, připravených krátce po zakoupení.
- Maso, ryby nebo drůbež, které nejíte, rychle zmrazte (poté rozmrazte v lednici, ne při pokojové teplotě).
- Připravené jídlo pečlivě skladovat ve vzduchotěsných nádobách v lednici a sníst ho do několika dnů.
- Při jídle v restauracích buďte opatrní, protože nevíte, jak bylo jídlo skladováno.
Sledování příjmu tyraminu je obzvláště důležité, pokud užíváte inhibitory monoaminooxidázy (MAOI), jako jsou některá antidepresiva. MAOI blokují enzymy, které štěpí tyrosin a tyramin. To může vést k vysokým hladinám tyraminu v těle a může zvýšit pravděpodobnost migrénových záchvatů.
Závěr
Tyramin je organická sloučenina přirozeně přítomná v těle a v některých potravinách.
Vysoké hladiny tyraminu zřejmě způsobují migrénové záchvaty. To by mohlo souviset s rozdíly v enzymech, které tyramin metabolizují, a s tyraminem spouštěnými reakcemi v sympatickém nervovém systému.
Vyhýbání se potravinám s vysokým obsahem tyraminu může pomoci udržet nízkou hladinu tyraminu v těle, což může snížit riziko migrénových záchvatů. Zejména se vyhýbejte nakládaným, fermentovaným nebo zrajícím potravinám.
Pokud máte zájem o vyloučení tyraminu ze svého jídelníčku, poraďte se s odborníkem, abyste si zajistili dostatečnou rovnováhu živin.
Lékaři - naturopatové
Poznatky z léčby migrény dr. Henry Bielerem
Dr. Bieler popisuje mnoho případů vyléčení bolesti hlavy a uvádí:
Řešením je odlehčením velkého náporu na játra, která pak obnovila svoji funkci při čištění krve. Obnovila se tak rovnováha mezi nadledvinkami, podvěskem mozkovým a štítnou žlázou. Zjistil jsem skoro u všech zmíněných případů, že
migréna je vlastně druh alkoholického bolení hlavy
Tato informace pravděpodobně mnohé udiví, zvláště ty, kteří migrénou trpí. Nejedná se totiž o alkohol z nadměrného pití, ale o alkohol, který je vytvářen v žaludku samotného nemocného fermentací cukrů a škrobů, nalézajících se v jídle postiženého. Vzniklý alkohol v zažívacím traktu však obsahuje jedy a lze s klidem prohlásit, že je škodlivější, nežli ten v láhvi vodky.
Při léčení pacientů s migrénou jsem proto zanamenal, že když byly z jejich stravy odstraněny škroby a cukry a zvýšeny určité přírodní látky, detoxikace se velmi zlepšila.
Migrény se pak objevovaly velmi zřídka
Zkušenosti dr. Srivastavy z univerzity v Odense
Dr. Krishna C. Srivastava jedné ženě doporučil při začínající migréně (projevem zraková porucha - aura) aplikovat zázvor - půl gramu mletého zázvoru rozpuštěného v čisté vodě. Do 30 minut se snížila bolest hlavy.
Tato žena užívala další 4 dny třetinu kávové lžičky mletého zázvoru 4x denně. Byl to takový pozitivní přínos, že jej trvale zařadila jako součást pravidelné stravy.
Četnost a síla migrén u ní znatelně poklesla
Dr. Srivastava řekl, že zázvor je téměř stejně účinný jako moderní léky a zkracuje délku trvání bolesti hlavy a zabraňuje jí jedním nebo několika mechanismy. Vzhledem k tomu, že se neobjevily žádné vedlejší účinky, doporučuje všem vyzkoušet účinek zázvoru v prevenci proti migrénám.
Pravidelné užívání zázvoru v množství 1 - 1,5 g mletého denně je velkým přínosem pro naše zdraví a oproti chemickým lékům je bez vedlejších účinků.
Hořčík a bolest hlavy
Nejčastější typ bolesti hlavy je takový, při kterém se ortodoxní medicínou nezjistí žádné strukturální poškození mozku (pomocí CT MR), ani jiné onemocnění. V tomto případě hovoříme o primární nebo funkční bolesti hlavy, kterou trpí cca 20% populace.
Nejčastěji se jedná o migrénu, na druhém místě je tzv.tenzní bolest hlavy. Příčinou této primární bolesti hlavy je porucha neuroregulačních funkcí, ve kterých sehrává hořčík funkci neuroregulátora.
V této roli hořčík:
- zabraňuje cévním stahům a zhlukování krevních destiček
- stabilizuje membrány nervových buněk (povrchové obaly)
- ovlivňuje mnoho receptorů v mozku
- ovlivňuje tvorbu a uvolňování cévních a zánětlivých látek v mozku a neurotransmiterů (přenašečů nervových impulzů)
Všechny uvedené mechanismy se uplatňují při vzniku migrény. Je vědecky dokázané, že
POZOR!
lidé, trpící migrénami, mají v době akutního ataku nižší hladinu hořčíku v krvi, ale i nižší hodnoty koncentrace vnitrobuněčného hořčíku při porovnání se zdravými jedinci
Doplnění hořčíku u těchto postižených, vede k poklesu výskytu a dokonce i intenzity migrén. Některé výzkumy potvrzují účinnost hořčíku i při tenzní bolesti hlavy, když při dlouhodobé léčbě hořčíkem dochází k výraznému poklesu výskytu a intenzity bolesti (užívání minimálně 3 měsíce).
A v konečném důsledku to pro pacienta znamená, že nemusí užívat tolik léků proti bolesti.
Ideální denní dávka u dospělých mužů by měla být 400-420 mg a u žen 310-320 mg. U dětí se používá váhový koeficient. Doplňky stravy s hořčíkem můžete užívat buď s jídlem nebo i na prázdný žaludek. Těhotným a kojícím ženám se doporučuje vyšší denní dávka, tj. až 450 mg. Bohužel konzumace rafinovaných potravin (kupříkladu bílá mouka, loupaná rýže) vede k relativnímu nedostatku hořčíku v těle. Ke ztrátám tohoto minerálu dochází také výrazným pocením. Nedoporučuje se užívat hořčík po jídle, protože snižuje aciditu žaludku.
Více:
Jedině ochranná známka "Superionherbs" garantuje množství účinných látek v níže uvedených extraktech a samozřejmě u každé šarže.
Pozor na SUŠINY z medicinálních hub, jsou neúčinné, viz článek v Journalu "KLINICKÁ ONKOLOGIE"
———
Reishi extrakt, Reishi spór a Reishi Triterpen Max
———
Reishi spórový olej s 30 % triterpenů
———
Cordyceps sinensis
———
Sibiřská Čaga
———
Hericium erinaceus
———
Coriolus versicolor (Outkovka pestrá)
———
Shiitake
———
Hlíva ústřičná
———
Agaricus
———
Pornatka kokosová
———
BetaGlukan Maxcell (s Resveratrolem a Acerolou)
———
C-Max komplex (Camu camu s quercetinem z cibule)
———
Ashwagandha
———
Kurkumin (fytosomální extrakt), italský patent
———
Rdesno mnohokvěté - He shou wu
———
Graviola - Annona
———
Maca
———
Chitomax
———
Fenuprim
———
Dračí krev
———
Danshen Q10 cardio - pro normální funkci srdce
———
Šafrán
———
Ostropestřec mariánský (fytosomální extrakt), italský patent
———
Boswellia (fytosomální extrakt), italský patent
———
S-Acetyl-L-Glutathion
———
NMN (nikotinamid mononukleotid)
———
Brusinka komplex Phytosome - PhytoCran
———
Ginkgo biloba Phytosome - Cogni Flow
———
Probiotika a prebiotika pro zdraví střev a imunitu - Biome Boost
———
Supík - sirup pro DĚTI na podporu imunity - unikátní složení
———
4x Instantní káva i s extrakty z hub Čaga, Cordyceps a Hericium
———


Filmová premiéra 2025
UVNITŘ MRNA VAKCÍN
POSILUJTE ÚČINNĚ PŘEDEVŠÍM IMUNITU A HLAVNĚ VČAS
ZÁSADNĚ NEJVYŠŠÍ GARANTOVANOU KVALITOU PŘÍRODNÍCH EXTRAKTŮ
Farmaceutický průmysl nás přivedl k filosofii INTERVENCE, ne PREVENCE
REISHI, CORDYCEPS, ČAGA, AŠVAGANDA, HERICIUM, MACA, CORIOLUS, KURKUMIN, BETAGLUKAN, GRAVIOLA, HLÍVA ÚSTŘIČNÁ, SHIITAKE, DRAČÍ KREV, C-MAX KOMPLEX, DANSHEN, HE SHOU WU-RDESNO, CHITOMAX, FENUPRIM, MAITAKE, AGARICUS, COPRINUS, ENOKI, SAFFRON, SILYBIN, BOSWELLIA, TRITERPEN MAX, GLUTATHION, SUPÍK, NMN (nikotinamid mononukleotid), BRUSINKA, GINKGO BILOBA, PROBIOTIKA, REISHI SPÓROVÝ OLEJ, PORNATKA KOKOSOVÁ...
100% KVALITA JEN V ROSTLINNÝCH KAPSLÍCH
vhodné i pro vegetariány a vegany
CERTIFIKÁTY KLÍČOVÝCH PRODUKTŮ

NEJPOPULÁRNĚJŠÍ STRÁNKY
Zkušenosti klientů s Úspěšnou léčbou především boreliózy, chlamydiózy, únavového syndromu...
Výzkum v roce 2024 přesně určil, co vede v roce 2025 ke zdravé dlouhověkosti
100% REISHI - houba mládí a zdravé dlouhověkosti - 3 unikátní, bezkonkurenční extrakty
Proč lituji přestěhování do domova důchodců – 6 tvrdých pravd, které musíte vědět! - video
Nejlepší DIETY pro celkové zdraví v roce 2024 - středomořská, DASH a MIND - U.S. News & World Report
31 důvodů proč se NENECHÁM OČKOVAT - izraelský rabín Chananya Weisman
Mezi mladšími Američany prudce vzrostl nadměrný počet úmrtí, kteří byli očkováni vakcínou mRNA
Dr. Peter McCullough: Jak přírodně DETOXIKOVAT tělo PO OČKOVÁNÍ mRNA vakcínou (protokol) - video
Devastující efekt pro zdraví - glutaman sodný, aspartam a další excitotoxiny
Jak se přírodní cestou uzdravit z chronické Boreliózy, Chlamydiózy, EB virózy... únavového syndromu
CORDYCEPS - silná imunita a nárůst energie
Překyselené tělo: začátek vážné nemoci
ZVRÁCENÍ POSTUPU DIABETU 2. typu začíná u ignorování běžných doporučení, MUDr. Sarah Hallbergová - video
PROTOKOL PRO PREVENCI pro uzdravené klienty stránek "Úspěšná léčba"
BOSWELIA serrata (kadidlo) - jeden z nejsilnějších přírodních léků Matky Země
Tibetská houba, tibetské krystaly a kombucha - účinky, darování a prodej
Léčte záněty a ne Cholesterol, MUDr. Marc Sircus
100% ČAGA ze Sibiře, nejvyšší množství účinných látek garantující Certifikát
Mamografie způsobuje rakovinu prsu, MUDr. Ben Johnson, M.D., N.M.D., D.O.
Účinný lék na rakovinu plic na Kubě, proč ho mít nemůžeme? Leif Davenport
Artróza - kmenové buňky - Podvod!
Lékaři se sami uzdravili z Roztroušené sklerózy, prof. George Jelinek, dr. Terry Wahlsová
Jak se skutečně zdravě stravovat...
Proč průběžně a jak detoxikovat tělo
PROTINÁDOROVÝ účinek extraktů z REISHI a CORIOLUSU na úrovni klinických studií
Žaloba na farmaceutické korporace, MUDr. Matthias Rath
Koloidní stříbro - účinné přírodní antibiotikum, hustoty koloidního stříbra, doporučené dávkování
Odstranění rtuti, hliníku a dalších toxinů z těla, včetně prevence - MUDr. Dietrich Klinghardt
Zblblo již lidstvo natolik, že se nechá obelhat pohádkami o vražedném oxidu uhličitém?
Jak na Parkinsona? Glutathionem, Hericiem a odstraněním neurotoxinů Chlorellou
Přírodní léčba pejsků versus selhávající ortodoxní antibiotika - Coriolus + Kurkumin vítězí
Proč my máme potravinové alergie, přičemž je naši prarodiče neměli?
Jak na jarní pylovou alergii? Elixír mládí Jana Hromady z Opavy - video
Kniha "Netradiční bylinkář" - Roman Kindl (212 stran)
![]()
CHRONICKÁ BORELIÓZA, CHLAMYDIE...? ÚNAVOVÝ SYNDROM
Osvědčený postup pro léčbu boreliozy a dalších koinfekcí, když ortodoxní chemická medicína (3 týdenní nitrožilní antibiotická léčba ceftriaxonem) a následně klasická - 3 antibiotika - minocyclin, azitromycin, entizol a 2 antituberkulotika - arficin a nidrazid i po 18 měsících aplikace u mě totálně selhala.
Cílem správné medicíny je předcházení nemocí a prodloužení zdravé dlouhověkosti. Ideálem medicíny je odstranit mít potřebu lékaře.
MUDr. William J. Mayo

Za účinné se z Reishi považují pouze kvalitně provedené a čisté extrakty, které mají dobrou biologickou dostupnost a jsou zbavené nestravitelného chitinu; nelze tedy použít pouhý prášek z usušené houby.
EXTRAKT SPÓR
TRITERPEN MAX
![]()
ZDE ROSTE NEJÚČINNĚJŠÍ REISHI
DUANWOOD RED REISHI
zdroj výše nejúčinnějších extraktů
Video z návštěvy Čechů u pěstitelů Duanwood Red Reishi v Číně, v horské oblasti Jiangshan
MYKOLOGIE, HISTORIE, PĚSTOVÁNÍ, ÚČINNÉ LÁTKY, JAK JE TO S JEJÍ KVALITOU?
![]()
LÉČBA RAKOVINY ZEVNITŘ - video
02:06:59
CORDYCEPS - video
ČAGA - video
HERICIUM - video
BETAGLUKAN HLÍVA
extrakt extrakt
BETAGLUKAN - video
KURKUMIN AŠVAGANDA
extrakt extrakt
ASHWAGANDHA - video
RDESNO ANNONA
extrakt extrakt
TEČKOVANÉ PŘÍBĚHY
dokument z 31. srpna 2022
Nadační fond Svědomí Národa

KUBEK 2009
DOKUMENT ČT 2
BYZNYS V BÍLÝCH PLÁŠTÍCH
DOKUMENT ČT 2
ŠKODLIVOST MOBILNÍCH SÍTÍ
![]()
možná i proto je tolik nemocných, říká česká vědkyně, vedoucí týmu Centra buněčného a tkáňového inženýrství FN u sv. Anny...
doc. RNDr. Irena Koutná, Ph.D.
Aktualizovaný jmenný seznam sportovců zemřelých od 1.1.2021 v souvislosti s "vakcinací" na covid
PATOLOG dr. Ryan Cole oprávněně VAROVAL

RENOMOVANÝ PATOLOG dr. RYAN COLE - přednáška
ALARMUJÍCÍ EFEKT covid (spike) injekcí (mRNA) na mozek, srdce, ledviny a ostatní orgány
- Spousta lidí postrádá enzym, který rozkládá RNA
- Naprosto porušujeme Norimberský kodex z roku 1947...
český dabing - 17:08
Lékařský summit, San Antonio, Texas, USA - 27.7.2021
AMERICA´S FRONTLINE DOCTORS
POSTAVIT SE NA ODPOR
ZAČNĚTE U SEBE
ZÁKLADEM ZDRAVÍ JE PREVENCE S NÁVRATEM K PŘÍRODĚ
Doporučuji:
každé ráno cca 30 minut před snídaní
vypít cca 4 dcl vlažné čisté pramenité vody s citrónem (můžete přidat až půl lžičky jedlé sody) a pro posílení imunity a energie můžete použít dvojitý extrakt (1-2 kapsle) z
a nejdříve po 15 minutách:
- kefír z tibetské houby 3dcl
- lněné semínko až 30 g - 3 PL
- mletá skořice /max. 4 g za den/
případně nejen pro psychiku:
- Ashwagandhu /1-2 kapsle denně/
pro střevo kvalitní probiotika:
- kysané zelí, které si sami jednoduše vyrobíte POUZE VY! Pozor na "BRUSELSKÉ" kysané zelí! S éčkama
Otevřený dopis ministrovi zdravotnictví: Medici proti diskriminaci - 24. ledna 2022
Můžete zavolat ministru Válkovi
728 264 930
Můžete mu i napsat: valekv@psp.cz, Vlastimil.Valek@top09.cz
Vzorový dopis škole pro studenty, kteří nechtějí podlehnout povinnému očkování proti covidu-19
Fakta nepřestávají existovat tím, že se o nich nesmí hovořit. Pravda je dcerou času
SVĚT SE ZBLÁZNIL
Toto je novodobá reklama na co?

MUDr. Anastasia Maria Loupisová: Tento model je v ohrožení života






Cílem správné medicíny je předcházení nemocí a prodloužení zdravé dlouhověkosti.

























































