Artritida - jakým potravinám a nápojům je vhodné se vyhnout

- Pixabay

Barbora Nová

Některé potraviny a nápoje mohou zvýšit riziko artritidy nebo zhoršit příznaky, například vysoce průmyslově zpracované potraviny a slazené nápoje.

Pokud trpíte artritidou, správná volba stravy může nejen pomoci zvládnout vaše příznaky, ale také snížit riziko komplikací, pomoci zlepšit vaši celkovou pohodu a zlepšit kvalitu života.

Existuje více než 100 typů artritidy, ale  osteoartritida  (OA) je nejčastější. Mezi další typy patří revmatoidní artritida (RA), psoriatická artritida (PsA) a dna, přičemž všechny zahrnují určitý stupeň zánětu.

To, co se rozhodnete jíst a pít s artritidou, může ovlivnit vaše příznaky a celkovou pohodu. 

Následují informace o některých potravinách a nápojích, kterým je vhodné se vyhnout, pokud máte artritidu.

Potraviny, kterým je třeba se vyhnout při artritidě

1. Přidané cukry

Každý může mít prospěch z omezení příjmu cukru, a zejména pokud má artritidu. Přidané cukry se nacházejí v cukroví, sodovce, zmrzlině a mnoha dalších potravinách, včetně barbecue omáčky, salátových dresinků a kečupu.

Ve studii, která zahrnovala 217 lidí s RA, účastníci poznamenali, že mezi 20 potravinami se zdálo, že s největší pravděpodobností zhoršují jejich příznaky cukrem slazená soda a dezerty (1).

2. Průmyslově zpracované a červené maso

Některé výzkumy spojují červené maso a zpracované maso se zánětem, který může zvýšit příznaky artritidy.

Například lidé, kteří jedí hodně průmyslově zpracovaného a červeného masa, mohou mít vyšší hladinu interleukinu-6 (IL-6), C-reaktivního proteinu (CRP) a homocysteinu. To jsou markery zánětu (2).

Výše zmíněná studie na 217 lidech s RA také zjistila, že červené maso běžně zhoršuje příznaky RA ( 2 ).

Recenze z roku 2019 dospěla k závěru, že rostlinná strava, která vylučuje červené maso, může zlepšit příznaky artritidy (3).

Mezitím výzkum publikovaný v roce 2022 našel souvislost mezi vyšším rizikem RA a konzumac íprůmyslově zpracovaného masa ve srovnání s rybami a mořskými plody. Autoři však nenašli žádnou souvislost mezi RA a červeným masem nebo drůbeží (4).

3. Potraviny obsahující lepek

Lepek je skupina bílkovin v pšenici, ječmeni, žitu a dalších obilovinách. Některé výzkumy to spojují se zvýšeným zánětem a potvrzují, že bezlepková dieta může zmírnit příznaky artritidy (5).

Lidé s celiakií mají také vyšší riziko RA než lidé bez celiakie (6).

Některé omezené výzkumy naznačují, že bezlepková veganská strava může snížit aktivitu onemocnění a zlepšit zánět (7).

4. Vysoce průmyslově zpracované potraviny

Ultra průmyslově zpracované položky – jako je rychlé občerstvení, snídaňové cereálie a pečivo – mají tendenci mít vysoký obsah rafinovaných obilovin, přidaného cukru, konzervačních látek, fruktózy a dalších potenciálně zánětlivých složek, které mohou zhoršovat příznaky artritidy.

Výzkum prokazuje, že vysoce průmyslově zpracované potraviny mohou zvýšit vaše riziko RA tím, že přispívají k zánětu a obezitě, což je také rizikový faktor pro RA (8).

A co víc, ve studii u 56 lidí s RA ti, kteří jedli vyšší množství průmyslově ultrazpracovaných potravin, vykazovali zvýšené rizikové faktory srdečních onemocnění, včetně vyšších hladin glykovaného hemoglobinu (HbA1c), dlouhodobého ukazatele kontroly hladiny cukru v krvi (9).

Průmyslově zpracované potraviny jako takové mohou zhoršit vaše celkové zdraví a zvýšit riziko dalších onemocnění.

5. Některé rostlinné oleje

Diety s vysokým obsahem omega-6 tuků a nízkým obsahem omega-3 tuků mohou zhoršit příznaky bolesti kolene, která je běžná u OA a RA.

Tyto tuky jsou nezbytné pro zdraví, ale nerovnováha může zvýšit riziko zánětu.

Omega-3 je přítomna v tučných rybách, olejnatých semenech a zelené zelenině, zatímco omega-6 se vyskytuje v margarínech, rostlinném tuku a olejích na vaření (10).

Zajištění rovnováhy mezi těmito typy olejů může zlepšit příznaky artritidy.

Tip: Použijte olivový olej jako příklad oleje s nízkým obsahem omega-6 mastných kyselin a zároveň zvyšte příjem tučných ryb, abyste pomohli optimalizovat poměr omega-6 a omega-3.

6. Potraviny s vysokým obsahem soli

Omezení soli může být dobré pro lidi s artritidou.

Mezi potraviny s vysokým obsahem soli patří krevety, konzervovaná polévka, pizza, některé sýry, zpracované maso a mnoho dalších zpracovaných položek.

Studie na myších z roku 2019 zjistila, že artritida byla závažnější u myší, které konzumovaly stravu s vysokým obsahem soli, než u těch, jejichž strava obsahovala méně soli (11).

Výzkum také naznačil, že vysoký příjem sodíku může být rizikovým faktorem pro autoimunitní onemocnění, jako je zánětlivá artritida u lidí. Jedním z faktorů může být, že sůl stimuluje imunologické procesy, které vedou k zánětu (12, 13).

Mezitím studie z roku 2015 spojila vysoký příjem sodíku se zvýšeným rizikem RA. Studie sledovala data od 18 555 lidí (14).

7. Potraviny s vysokým obsahem AGE

Konečné produkty dietní pokročilé glykace (AGE) jsou molekuly vytvořené prostřednictvím reakcí mezi cukry a bílkovinami nebo tuky. Přirozeně se vyskytují v tepelně neupravených živočišných potravinách a vznikají určitými způsoby vaření.

Mezi potraviny s vysokým obsahem AGE patří (15):

  • živočišné potraviny s vysokým obsahem bílkovin a tuků, které jsou smažené, pečené, grilované nebo opékané, jako například:

         slanina
         smažený nebo grilovaný steak
         pečené nebo smažené kuře
         grilované párky v rohlíku

  • hranolky
  • umělé tuky
  • majonéza

Když se AGE hromadí ve vašem těle ve velkém množství, může se objevit oxidační stres a zánět. Oxidační stres a tvorba AGE jsou spojeny s progresí onemocnění u lidí s artritidou (16).

Lidé se zánětlivou artritidou – jako je RA – mohou mít v těle vyšší hladiny AGE než ti bez. Akumulace AGE v kostech a kloubech může hrát určitou roli ve vývoji a progresi OA (17).

Nahrazení potravin s vysokým AGE výživnými, plnohodnotnými potravinami, jako je zelenina, ovoce, luštěniny a ryby, může snížit celkovou zátěž AGE ve vašem těle (18).

Nápoje, kterým je třeba se vyhnout při artritidě

1. Červené víno a jiný alkohol

Je pravda, že červené víno obsahuje resveratrol, antioxidant, který může mít zdravotní přínosy. Jakékoli užívání alkoholu má však své stinné stránky.

K potvrzení role, kterou alkohol hraje při artritidě, je zapotřebí více výzkumu, ale vědci nedoporučují pití alkoholu jako způsob prevence artritidy nebo zvládání jejích příznaků.

Například:

  • Pití alkoholu jednou týdně nebo častěji může zvýšit riziko OA (19).
  • Konzumace alkoholu zvyšuje hladiny kyseliny močové v těle, která může přispívat ke dně (20).
  • Studie z roku 2019 naznačila, že příjem alkoholu může zvýšit strukturální poškození páteře u lidí s axiální spondyloartrózou (21).
  • Výzkum z roku 2021 zjistil souvislost mezi rozvíjející se konzumací alkoholu a RA u žen, i když ne u mužů (22).

Stručně řečeno, je nejlepší omezit konzumaci alkoholu, protože to může zhoršit příznaky artritidy.

2. Nápoje slazené cukrem

Slazené nápoje, jako jsou limonády, mohou významně zvýšit vaše riziko artritidy.

Ve studii s 1 209 dospělými osobami ve věku 20–30 let měli ti, kteří pili nápoje slazené fruktózou pětkrát týdně nebo více, třikrát větší pravděpodobnost, že budou mít artritidu, než ti, kteří konzumovali jen málo nebo žádné nápoje slazené fruktózou (23).

Nápoje obsahující fruktózu mohou také vést ke zvýšení hladiny kyseliny močové, což může zhoršit dnu (24).

Limonády a další slazené nápoje obsahují cukr, aspartam a kyselinu fosforečnou, které mohou také ovlivnit schopnost těla absorbovat vápník, který je nezbytný pro zdraví kostí.

3. Káva

Podle  americké Arthritis Foundation (AF) není jasné, zda je káva dobrá pro lidi s artritidou nebo ne. Na jedné straně obsahuje antioxidanty, které mohou pomoci snížit zánět. Na druhou stranu by si lidé měli dávat pozor na obsah kofeinu (25).

Pokud máte rádi šálek kávy, je nejlepší:

4. Mléko

Někteří lidé zjišťují, že mléko a další mléčné výrobky vyvolávají zánětlivou reakci, ale neplatí to pro každého. Pokud snesete mléko, je dobrým zdrojem vitamínu D a vápníku (26).

Vyberte si mléčné výrobky s nízkým nebo nulovým obsahem tuku, abyste snížili riziko přibírání na váze a nezdravých tuků.

Často kladené otázky

Jaké jsou 5 nejhorších potravin pro artritidu?

5 hlavních potravin nebo složek potravin, kterým je třeba se vyhnout při artritidě, jsou:

  • trans-tuky (částečně hydrogenované rostlinné oleje): mohou vyvolat zánět a jsou také špatné pro vaše srdce
  • lepek: lidé s artritidou mohou zlepšit své příznaky na bezlepkové dietě
  • rafinované sacharidy: mohou zvýšit zánět
  • rafinované cukry: rafinované cukry, jako je kukuřičný sirup s vysokým obsahem fruktózy, mohou zvýšit zánět; nacházejí se v cukrovinkách, limonádách, zmrzlině a mnoha dalších průmyslově zpracovaných potravinách
  • průmyslově zpracované a smažené potraviny: zejména ty s vysokým obsahem konečných produktů pokročilé glykace (AGP), jako je slanina, grilovaný steak, pečené nebo smažené kuře, majonéza a hranolky

Měli byste také zvážit omezení nebo vyloučení nápojů slazených cukrem, červeného vína a jiného alkoholu. Stojí za zmínku, že nadměrný příjem soli je také spojen s vyšším rizikem rozvoje revmatoidní artritidy, zejména u těch, kteří kouří (27).

Jaké potraviny je vhodné jíst při artritidě?

Vyvážená strava, která poskytuje řadu antioxidantů a dalších živin, je s největší pravděpodobností prospěšná pro každého jedince s artritidou. To znamená zaměřit se na čerstvé ovoce a zeleninu, celozrnné výrobky a zdravé oleje, jako je olivový olej. Zvažte možnost vyzkoušet středomořskou dietu.

Jsou banány dobré nebo špatné na artritidu?

Banány jsou dobré na artritidu, protože obsahují antioxidanty, které mohou pomoci snížit zánět, a draslík, který může pomoci posílit kosti.

Jaké ovoce a zelenina nejsou dobré pro artritidu?

Někteří lidé říkají, že lilek, rajčata, brambory a papriky zřejmě zhoršují bolest a zánět při artritidě. Všechny jsou součástí rodiny lilkovitých a obsahují solanin. Neexistují však žádné vědecké důkazy, které by to potvrzovaly, a tyto potraviny nabízejí řadu základních živin (28).

Někteří odborníci se domnívají, že citrusové plody, jako jsou citrony, nemusí být užitečné, ale jiné důkazy naznačují, že flavonoidy v citrusových plodech mohou být prospěšné díky svým protizánětlivým vlastnostem. Proto je potřeba další výzkum (29).

Závěr

Pokud máte artritidu, zdravá strava a životní styl mohou pomoci zlepšit vaše příznaky.

Výzkum doporučuje vyhýbat se určitým potravinám a nápojům, včetně vysoce průmyslově zpracovaným potravinám, červenému masu, smaženým jídlům, alkoholu a všemu, co obsahuje přidané cukry.

Mějte na paměti, že faktory životního stylu, jako je úroveň vaší aktivity, tělesná hmotnost a kouření, jsou také důležité pro zvládnutí artritidy.

Stále platné nutriční doporučení od expertů z Harvardu

Odborníci z Harvard School of Public Health uveřejnili v roce 2011 nové nutriční doporučení ve formě tzv. talíře zdravého stravování, který byl určen americkému ministerstvu zemědělství a dalším odborníkům. Univerzita touto novou směrnicí nahradila překonanou a zavádějící potravinovou pyramidu, protože ta byla ovlivněna finančními zájmy, mj. "mléčnou" lobby. V této souvislosti konstatovali:

Američané jsou dnes nejbohatším národem na světě, ale zároveň nejtlustším a nejnemocnějším!

Tato nová "pyramida" shrnuje nejlepší dietní informace, které jsou dnes k dispozici a nejsou vytesané do kamene, protože vědci nepochybně objeví v následujících letech nové informace pro zdravé stravování.

Doporučení pro denní stravování:

  • 50% zelenina a ovoce (nepočítat do toho brambory), omezeně brambory, protože mají negativní dopad na hladinu cukru v krvi (mají vysoký glykemický index).
  • 25% celozrná strava, nižší vliv na hladinu krevního cukru a inzulínu oproti rafinovaným obilovinám.
  • 25% protein - bílé maso, fazole a ořechy, přičemž omezte červené maso a vyhněte se zpracovanému jako je například slanina a klobásy.

Používejte zdravé rostlinné oleje a vyhýbejte se částečně hydrogenovaným olejům, které obsahují nezdravé trans-tuky. Pijte vodu, kávu nebo čaj. Vyhýbejte se sladkým nápojům, vyřaďte - omezte mléko a mléčné výrobky - jedna až dvě porce denně jen pokud si to přejete a omezte džusy - maximálně malá sklenice denně.

Pamatujte: s nízkým obsahem tuku neznamená zdravé

Nová "zdravá výživa" doporučuje opak nízkotučného poselství propagovaného po desetiletí nejen v USA

Experti z Harvardu doporučují vyřadit z jídelníčku mléčné výrobky s tím, že k získávání vápníku pro lidský organismus je mnohem vhodnější například zelenina jako je kapusta, brokolice nebo květák, případně ze sojového mléka nebo luštěnin a ořechů.

Zdroj: Harvard - Healthy Eating Plate

Příčina autoimunitních nemocí, jako je revmatoidní artritida, by mohla být ve vaší lednici

- Pixabay

Ing. Zdeněk Rozehnal

Objevily se vzrušující informace z University of Central Florida (UCF) pro ty, kteří jsou geneticky náchylní k revmatoidní artritidě. Při analýze kmene bakterií běžně se vyskytujícího u krav, zvaného Mycobacterium avium subspecies paratuberculosis (MAP), byla zjištěna jeho přímá souvislost s revmatoidní artritidou u lidí. Toto zjištění vedlo vědce k doporučení, aby lékaři varovali své pacienty před konzumací kravského mléka a hovězího masa, které mohou obsahovat bakterie MAP.

Co je revmatoidní artritida?

Je to chronické autoimunitní onemocnění, při kterém dochází k zánětu, otoku a bolesti kloubů (zejména rukou a nohou). Imunitní systém, který normálně chrání tělo před bakteriemi a infekcemi, mylně útočí také na klouby pacienta. Neléčená revmatoidní artritida může postupně zničit klouby, kosti a přilehlé chrupavky.

Revmatoidní artritidu má ve Spojených státech více než 1,3 milionu lidí (v Česku přes 80 000, poměrově přibližně 2x více) a většina z nich jsou ženy. K propuknutí revmatoidní artritidy zpravidla dochází mezi 30 a 60 lety, zejména u osob s rodinnou anamnézou této nemoci. Vědci dosud nenašli žádnou skutečnou příčinu tohoto chronického onemocnění, ale několik genetických markerů (tj. TRAF1, C5 a PTPN22), expozice tabákového kouře, hormony, obezita a emoční stres byly v minulosti spojeny s nástupem revmatoidní artritidy.

Infekce jako spouštěč

Kromě dalších možných příčin revmatoidní artritidy je podezření na infekci způsobenou bakteriemi a viry jako spouštěč tohoto vývoje. Studie zveřejněná koncem roku 2015 v časopise Frontiers in Cellular and Infection Microbiology, však otevřela dveře k potvrzení tohoto podezření. Studie zjistila, že genetické markery revmatoidní artritidy, které jsou také markery diabetu 1. typu a Crohnovy choroby, jsou zvláště citlivé na environmentální expozice.

Vědci z UCF na základě této studie se chopili příležitosti prokázat spojení revmatoidní artritidy se skutečným infekčním onemocněním. Tým odborníků - specialista na infekční choroby Saleh Naser, revmatolog (lékař se specializací na artritidu), Dr. Shazia Bég a doktorand Robert Sharp získali grant na studium souvislostí MAP s revmatoidní artritidou. Protože MAP byl spojen s Crohnovou chorobou se stejnou genetickou predispozicí jako revmatoidní artritida, bylo možné tyto dva pojmy snadno spojit.

Mléko a revmatoidní artritida - možná příčina?

Dr. Saleh Naser a jeho tým z UCF uvedli na začátku roku 2018, že skutečně existuje souvislost mezi MAP a revmatoidní artritidou. Ačkoli je nutný další výzkum, aby bylo možné lépe porozumět vztahu mezi těmito dvěma entitami, ale již se na některé běžné potraviny obsahující MAP pohlíží s větší opatrností, pokud jde o propuknutí této nemoci. Odhaduje se, že přibližně polovina krav v USA má MAP a proto jejich mléko, maso, produkty pohnojené kravským hnojem a další vedlejší produkty krav mohou nést tento kmen bakterií. Doposud nebylo sice učiněno žádné doporučení, jak tyto potraviny vyjmout (omezit) z vaší stravy, ale budoucí výzkum v této oblasti se pravděpodobně zaměří na detekci a odstranění MAP především z potravinových zdrojů.

 

Týmová vědecká pracovnice Dr. Shazia Bég řekla pro Frontier Science News:

Doposud jsme neznali příčinu revmatoidní artritidy, takže jsme nadšeni, že jsme toto spojení našli, ale stále ještě zbývá hodně zjistit a ověřit. Musíme definitivně potvrdit, zda zvýšené množství MAP u těchto pacientů souvisí s revmatoidní artritidou, a jestli u těchto pacientů způsobilo revmatoidní artritidu. Pokud to ověříme, potom můžeme léčbu zaměřit na MAP bakterie. “

Česko

V Česku má revmatoidní artritidu více než osmdesát tisíc lidí a meziročně jejich počet roste. Účinná biologická léčba byla dostupná do roku 2019 jen pro pacienty s vysokou zánětlivou aktivitou, u kterých standardní terapie byla neúčinná. Od července 2019 se výrazně zlevnila jedna skupina biologických přípravků a to pro pacienty s revmatoidní artritidou znamenalo, že za stejnou sumu peněz mohou lékaři léčit více nemocných i se střední závažnosti onemocnění.

To je dobrá zpráva, ale definitivní zjištění příčiny (jedné z hlavních příčin) revmatoidní artritidy - MAP bakterie - by bylo skvělou zprávou.

Nicméně vyřazení (omezení) kravských produktů ze stravy již dnes určitě není na škodu, hlavně také i z jiných důvodů

Zdroj: www.healthy-holistic-living.com

Více:

Jedině ochranná známka "Superionherbs" garantuje množství účinných látek v níže uvedených extraktech a samozřejmě u každé šarže.

Reishi extrakt, Reishi spór a Reishi Triterpen Max

Reishi extrakt, Reishi spór a Reishi Triterpen Max
Reishi (čínsky Ling Zhi) a její užívání, uvádějí staré čínské spisy z doby už před více než 2 400 lety. Tato vzácná houba je také nazývaná latinsky Ganoderma lucidum, v překladu "božská houba...

Cordyceps sinensis

Cordyceps sinensis
Cordyceps je velice specifická cizopasná houba, která roste od nepaměti pouze v horských oblastech Číny a Tibetu. Pro své specifické účinky je v čínské medicíně především Cordyceps sinensis používán...

Sibiřská Čaga

Sibiřská Čaga
Čaga, dřevokazná houba se živí šťávami stromů, především z břízy, jilmu, jeřabiny, jasanu, ale nejvyšší léčivé účinky má houba Čaga rostoucí na břízách. Ideální sběr je na podzim a na jaře, kdy má...

Hericium erinaceus

Hericium erinaceus
Hericium je poměrně vzácná houba, která svým tvarem připomíná mořský korál. Roste paraziticky především na tvrdém dřevě dubů a buků, přičemž roste zejména v jihovýchodní Asii. Na našem území ji...

Coriolus versicolor (Outkovka pestrá)

Coriolus versicolor (Outkovka pestrá)
- na konci stránky: "Klinické studie s Coriolusem u onkologických pacientů" Coriolus versicolor nebo-li čínsky YunzhiYunzhi je druhem dřevokazné houby, která je již celá staletí využívá v tradiční...

Shiitake

Shiitake
Shiitake (lat. Lentinus edodes), česky Houževnatec jedlý je uznávaný přírodní prostředek jako Reishi, Cordyceps, Hericium a Sibiřská Čaga. Jejími hlavními aktivními komponenty jsou polysacharidy...

Hlíva ústřičná

Hlíva ústřičná
V posledních desetiletích se základní výzkum věnuje daleko podrobněji než kdykoli jindy komlexnějšímu složení a biologickým účinkům hlívy ústřičné a jejím jednotlivým složkám. Na základě výsledků...

Agaricus

Agaricus
Agaricus blazei Murill, česky žampion brazilský Agaricus blazei Murrill je jedlá brazilská houba s nízkým obsahem kalorií a velkým množství živin. Pochází z malé brazilské vesnice jménem Piedade...

BetaGlukan Maxcell (s Resveratrolem a Acerolou)

BetaGlukan Maxcell (s Resveratrolem a Acerolou)
Beta glukany 1,3/1,6D jsou přírodní polysacharidy nacházející se také v buněčných stěnách kvasinek rodu Saccharomyces cerevisiae a všech medicinálních hub. Obsažené beta-glukany jsou získávány...

C-Max komplex (Camu camu s quercetinem)

C-Max komplex (Camu camu s quercetinem)
Synergická kombinace extraktu z plodů ze stromu Camu Camu a quercetinu s maximální vstřebatelností vitamínu C. Camu Camu Camu Camu je nízký malý strom rostoucí divoce podél řek v oblastech...

Ashwagandha

Ashwagandha
(Ashwagandhá – witánie snodárná – witánie uspávající – Withania somnifera) je polokeř, který dorůstá do výšky 1 - 1,5 metru. Původem je ze severozápadní Indie. Roste také v severní Africe a na...

Kurkumin (fytosomální extrakt), italský patent

Kurkumin (fytosomální extrakt), italský patent
10 prokázaných zdravotních přínosů kurkuminu Koření známé jako kurkuma je možná nejúčinnějším existujícím doplňkem stravy. Mnoho kvalitních studií ukazuje, že kurkuma má zásadní přínosy pro vaše...

Rdesno mnohokvěté - He shou wu

Rdesno mnohokvěté - He shou wu
Che-šou-wu (He Shou Wu) je v asijské bylinné medicíně jednou z nejpopulárnějších a nejvíce ceněných posilujících bylin. He-šou-wu je zpracovaná kořenová hlíza rostliny Polygonum multiflorum (rdesno...

Graviola - Annona

Graviola - Annona
Extrakt z listí ze stromu Graviola - přirozený zabiják rakovinových buněk – 10.000 krát silnější než chemoterapie A proč to nevíme? Je to proto, protože určité velké korporace chtějí dostat zpět...

Maca

Maca
Maca, přezdívaná jako peruánský ženšen nebo peruánská viagra roste v jihoamerických Andách, vyskytuje se ve výškách kolem 4000 metrů n.m. a odolává až mrazům -20°C, stejně jako žáru slunce. Vzhledem...

Chitomax

Chitomax
Princip působení Chitomaxu: Je známo, že viskózní vláknina a zejména chitosan působí na metabolismus tuků, snižuje vstřebávání cholesterolu ze stravy a váže se na žlučové kyseliny, a tím snižuje...

Fenuprim

Fenuprim
chitomax + bylinky + kyselina alfalipoová FENUPRIM – jedinečná kombinace pěti přírodních látek, synergicky působících, která vám může pomoci při formování vaší postavy. Pro většinu lidí jsou právě...

Dračí krev

Dračí krev
Dračí krev – Dragons blood Když se v amazonské džungli někdo poraní, škrábne nebo je pokousán hmyzem, někdy můžete vidět jak mačetou sekne do jednoho druhu stromu a temně rudou pryskyřici si kápne do...

Danshen Q10 cardio

Danshen Q10 cardio
Danshen Q10 cardio Synergická kombinace extraktů a mikroživin pro normální funkci srdce. Kombinace extraktu z kořene Danshen, koenzymu Q10, vitamínu E a thiaminu je synergická kombinace – působení...

Šafrán

Šafrán
Saffron – Brain and Neuro balancer Přírodní doplněk stravy určený ke zmírnění stresu, zlepšení nálady a zvýšení pocitu pohody. Obsahuje unikátní synergicky působící kombinaci patentovaného extraktu...

Ostropestřec mariánský (fytosomální extrakt), italský patent

Ostropestřec mariánský (fytosomální extrakt), italský patent
Silybin Phytosome® – silibinin s vysokou vstřebatelností - novinka na ochranu a regeneraci jater Jaterní buňky odstraňují mj. z krve trávicího ústrojí baktérie, viry a jiné patogeny. Zdravá játra do...

Boswellia (fytosomální extrakt), italský patent

Boswellia (fytosomální extrakt), italský patent
Boswellia Phytosome® - novinka s vysokou vstřebatelností, s protizánětlivým a protibolestivým účinkem Boswellia serrata, česky kadidlovník pilovitý je středně velký strom z čeledi březulovitých. Jeho...

S-Acetyl-L-Glutathion

S-Acetyl-L-Glutathion
Glutathion je nejsilnější antioxidant, který vytváří tělo, přičemž S-acetyl-L-Glutathion je nejpokročilejší formou biologicky dostupného glutathionu. Jeho účinnost se rovná nitrožilnímu podávání...

Supík - sirup pro DĚTI na podporu imunity - unikátní složení

Supík - sirup pro DĚTI na podporu imunity - unikátní složení
NOVINKA  Unikátní kombinace vysoce kvalitních extraktů z hub a rostlin, doplněná o betaglukan vysoké čistoty (nad 80%) a vitamíny na podporu imunity. Devět složek synergicky spojených v...

Každá nemoc je způsobena narůstající jedovatostí lidského organismu.

Úžasný: MUDr. Henry Bieler

 

 

NEJPOPULÁRNĚJŠÍ ČLÁNKY

 

       NOVĚ PUBLIKOVANÉ ČLÁNKY

           BŘEZEN 2024 -31 článků

           DUBEN 2024 - 15 článků

 

Nejlepší DIETY pro celkové zdra ví v roce 2024 - středomořská, DASH a MIND - U.S. News & World Report

  

100% REISHI - houba mládí a zdravé dlou h ověkosti - 3 unikátní, bezkonkurenční extrakty

31 důvodů proč se NENECHÁM OČKOVAT - izraelský rabín Chananya Weisman

Dr. Peter  McCullough: Jak přírodně DETOXIKOVAT tělo PO OČKOVÁNÍ mRNA vakcínou (protokol) - video

  Devastující efekt pro zdraví - glutaman sodný, aspartam a další excitotoxiny

Jak se přírodní cestou uzdravit z chronické Boreliózy, Chlamydiózy, EB virózy... únavového syndromu

CORDYCEPS - silná imunita a nárůst energie

Překyselené tělo: začátek vážné nemoci

ZVRÁCENÍ POSTUPU DIABETU 2. typu začíná u ignorování běžných doporučení, MUDr. Sarah Hallbergová - video

Protokol pro prevenci pro uzdravené klienty - Ing. Zdeněk Rozehnal

BOSWELIA serrata (kadidlo) - jeden z nejsilnějších přírodních léků Matky Země

Tibetská houba, tibetské krystaly a kombucha - darování, prodej

Léčte záněty a ne Cholesterol, MUDr. Marc Sircus

100% ČAGA ze Sibiře, nejvyšší množství účinných látek garantující Certifikát 

Mamografie způsobuje rakovinu prsu, MUDr. Ben Johnson, M.D., N.M.D., D.O.

Účinný lék na rakovinu plic na Kubě, proč ho mít nemůžeme? Leif Davenport

Artróza - kmenové buňky - Podvod!

Lékaři se sami uzdravili z Roztroušené sklerózy, prof. George Jelinek, dr. Terry Wahlsová

Jak se skutečně zdravě stravovat...

Proč průběžně a jak detoxikovat tělo

  PROTINÁDOROVÝ účinek extraktů z REISHI a CORIOLUSU na úrovni klinických studií

Žaloba na farmaceutické korporace, MUDr. Matthias Rath

Koloidní stříbro - účinné přírodní antibiotikum, hustoty koloidního stříbra, doporučené dávkování

 

  Odstranění rtuti, hliníku a dalších toxinů z těla, včetně p revence - MUDr. Dietrich Klinghardt

Zblblo již lidstvo natolik, že se nechá obelhat pohádkami o vražedném oxidu uhličitém?

Jak na Parkinsona? Glutathionem, Hericiem a odstraněním neurotoxinů Chlorellou

    Zkušenosti klientů s Úspěšnou léčbou především boreliózy, chlamydiózy, únavového syndromu...

 

Proč my máme potravinové alergie, přičemž je naši prarodiče neměli?

 

OVĚŘENÉ PŘÍRODNÍ PŘÍPRAVKY

Cílem správné medicíny je předcházení nemocí a prodloužení zdravé dlouhověkosti. Ideálem medicíny je odstranit mít potřebu lékaře.

MUDr. William J. Mayo

 

 

TŘI UNIKÁTNÍ EXTRAKTY

Z DUANWOOD RED REISHI

Za  účinné  se  z  Reishi  považují  pouze  kvalitně  provedené  a  čisté  extrakty,  které  mají  dobrou  biologickou  dostupnost  a  jsou  zbavené  nestravitelného  chitinu;  nelze  tedy  použít  pouhý  prášek  z  usušené  houby.

 

          EXTRAKT                 SPÓR

Nejsilnější extrakt z REISHI na českém trhu!!!100% spórový prášek z Duanwood Red Reishi!!!

 

TRITERPEN MAX

Extrakt s vysokým obsahem triterpenoidů. Více než 20 triterpenoidů%!

ZDE ROSTE NEJÚČINNĚJŠÍ REISHI

DUANWOOD RED REISHI

zdroj výše nejúčinnějších extraktů

Video z návštěvy Čechů u pěstitelů Duanwood Red Reishi v Číně, v horské oblasti Jiangshan

 

FAKTA O REISHI,

MYKOLOGIE, HISTORIE, PĚSTOVÁNÍ, ÚČINNÉ LÁTKY, JAK JE TO S JEJÍ KVALITOU?

 

 

 

 CORDYCEPS, EXTRA SILNÝ

NEJVYŠŠÍ GARANTOVANÉ MNOŽSTVÍ ÚČINNÝCH LÁTEK - CERTIFIKÁT COA

Nejsilnější Cordyceps na českém trhu!!!

CORDYCEPS - video

100% Sibiřská Čaga

ČAGA - video

HERICIUM - video

 

  BETAGLUKAN           HLÍVA

        extrakt               extrakt

Betaglucan MaxCellHlíva ústřičná

BETAGLUKAN - video

 

    KURKUMIN            AŠVAGANDA

        extrakt                    extrakt

Betaglucan MaxCellNejsilnější Ašvaganda na Českém trhu

ASHWAGANDHA - video

 

RDESNO             ANNONA

extrakt                  extrakt

Vysoce účinný extrakt z listů

 

ČAGA - video

Z ověřených dat vyplývá, že člověk, který covid prodělal, je třináckrát lépe chráněn, než člověk, který má dvě dávky vakcíny.

prof. Jiří Beran, 13.11.2021

prof. Jiří Beran, 15.11.2021

 

TEČKOVANÝ PŘÍBĚH

"NEVĚŘÍM UŽ BÍLÝM PLÁŠŤŮM, ALE LIDEM"

medicinský inženýr

JURAJ Orság


 

TEČKOVANÉ PŘÍBĚHY

dokument z 31. srpna 2022

Nadační fond Svědomí Národa

 

KUBEK 2009

 

DOKUMENT ČT 2

BYZNYS V BÍLÝCH PLÁŠTÍCH

DOKUMENT ČT 2

ŠKODLIVOST MOBILNÍCH SÍTÍ

             TEST

BARVOSLEPOSTI

 

 

ROK SI NIČÍME IMUNITU,

možná i proto je tolik nemocných, říká česká vědkyně, vedoucí týmu Centra buněčného a tkáňového inženýrství FN u sv. Anny...

doc. RNDr. Irena Koutná, Ph.D.

Aktualizovaný jmenný seznam s portovců zemřelých od 1.1.2021 do 31.12.2023 v souvislosti s "vakcinací" na covid

Ú MRTÍ - 1480

SRDEČNÍ ZÁSTAVY - 2107

   PATOLOG dr. Ryan Cole oprávněně VAROVAL

 

RENOMOVANÝ PATOLOG   dr. RYAN COLE - přednáška

ALARMUJÍCÍ EFEKT  covid (spike) injekcí (mRNA) na mozek, srdce, ledviny a ostatní orgány

  • Spousta lidí postrádá enzym, který rozkládá RNA
  • Naprosto porušujeme Norimberský kodex z roku 1947...

český dabing - 17:08

Lékařský summit, San Antonio, Texas, USA - 27.7.2021

 

AMERICA´S FRONTLINE DOCTORS

POSTAVIT SE NA ODPOR

 

FRONTLINE NEWS

 

 

ZAČNĚTE U SEBE

ZÁKLADEM ZDRAVÍ JE PREVENCE S NÁVRATEM K PŘÍRODĚ

Doporučuji:

každé ráno cca 30 minut před snídaní

vypít cca 4 dcl vlažné čisté pramenité vody s citrónem (můžete přidat až půl lžičky jedlé sody) a pro posílení imunity a energie můžete použít dvojitý extrakt (1-2 kapsle) z

  a nejdříve po 15 minutách:

případně nejen pro psychiku:

pro střevo kvalitní probiotika:

  • kysané zelí, které si sami jednoduše vyrobíte POUZE VY! Pozor na "BRUSELSKÉ" kysané zelí! S éčkama
 

 

VÁLEK U MORAVCE V OVM

10. dubna 2022

NEHORÁZNĚ LŽE

 

 

Fakta nepřestávají existovat tím, že se o nich nesmí hovořit. Pravda je dcerou času

 

SVĚT SE ZBLÁZNIL

Toto je novodobá reklama na co?

MUDr. Anastasia Maria Loupis: Tento model je v ohrožení života