Pití uměle slazených nápojů zvyšuje riziko fibrilace síní až o 20 %
- Pixabay
Barbora Nová
- Nová studie zveřejněná 5. března 2024 zjistila o 20% zvýšené riziko fibrilace síní u účastníků, kteří uvedli, že vypili dva litry nebo více uměle slazených nápojů týdně.
- U těch, kteří konzumovali podobné množství nápojů slazených cukrem, bylo riziko o 10 % vyšší.
- Kardiologové uvedli, že vysoká konzumace sladkých nápojů může způsobit zvýšený krevní tlak, což je faktor přispívající k AFib.
Četné studie ukazují, že konzumace nápojů slazených cukrem může být faktorem přispívajícím k chronickým zdravotním stavům. Patří mezi ně cukrovka 2. typu, obezita a srdeční choroby.
Nová studie nyní ukázala souvislost mezi zvýšeným rizikem fibrilace síní (AFib), nepravidelným srdečním rytmem a pitím dvou litrů nebo více týdně uměle slazených nebo slazených nápojů.
Zjištění byla zveřejněna v žurnálu Circulation: Arrhythmia and Electrophysiology (1).
Dva litry slazených nebo dietních nápojů mohou vést ke zvýšenému riziku AFib
Vědci zkoumali data z let 2006 až 2010, která zahrnovala dietní dotazníky a genetické informace 201 856 dospělých, kteří neměli AFib, když poprvé vstoupili do databáze UK Biobank. Po sledování po přibližně 10 letech mělo 9 362 účastníků AFib.
Výsledky ukázaly, že spotřeba více než 2 litrů za týden slazených nápojů je spojena s 10% zvýšeným rizikem incidentální fibrilace síní (AFib) ve srovnání s nekonzumenty, nezávisle na tradičních rizikových faktorech.
Vysoká spotřeba cukru v nápojích je spojena s inzulínovou rezistencí, diabetesem mellitus 2. typu, přibíráním/obezitou, ztučněním jater a zvýšeným krevním tlakem (2).
Riziko stoupá na 20 % u jedinců konzumujících uměle slazené nápoje více než 2 litry za týden. To znamená, že tyto uměle slazené nápoje, někdy nazývané dietní verze, mohou překonat riziko spojené s konzumací nápojů slazených cukrem.
Kromě toho konzumace jednoho litru nebo méně čisté šťávy týdně, jako je 100% pomerančová nebo zeleninová šťáva, byla spojena s 8% snížením rizika fibrilace síní.
"Na základě našich zjištění doporučujeme lidem, aby snížili spotřebu cukrem slazených nápojů a uměle slazených nápojů na méně než 2 litry za týden, nebo se dokonce vyvarovali, kdykoli je to možné pro zdraví srdce," uvedl prof. Ningjian Wang, M.D., Ph.D., autor studie a vědecký pracovník v Shanghai Ninth People's Hospital a Shanghai Jiao Tong University School of Medicine v čínské Šanghaji.
"Jednotlivci by si měli být vědomi zdravotních rizik spojených s konzumací slazených nápojů. Přechod na zdravější alternativy, jako je voda nebo neslazený ovocný džus, může pomoci snížit příjem cukru a přispět k celkovému lepšímu zdraví. Navíc je důležité nepředpokládat, že nízkokalorický (uměle slazený nápoj) je automaticky zdravý, protože s sebou nese i potenciální zdravotní riziko.“
Proč dietní nápoje mohou zvýšit riziko AFib
Odborníci tvrdí, že dietní nápoje mohou obsahovat chemikálie, které mohou ovlivnit riziko AFib.
„Glutamát sodný (MSG) a aspartam – oba se nacházejí v dietních nápojích – jsou excitotoxiny srdeční tkáně vedoucí k „osamělé“ fibrilaci síní, což znamená AFib při absenci hypertenze, srdečního selhání a ischemické srdeční choroby,“ uvedl dr. John P. Higgins MD, MBA, sportovní kardiolog na McGovern Medical School v UTHealth v Houstonu (3).
Mohou neslazené šťávy zlepšit zdraví srdce?
Vzhledem k tomu, že bylo prokázáno, že slazené džusy mají negativní zdravotní důsledky, vědci se domnívali, že neslazené džusy by mohly mít opačný účinek.
Vědci ve studii také zjistili, že pití jednoho litru nebo méně čistých neslazených šťáv, jako je pomerančový nebo zeleninový džus, je spojeno se sníženým rizikem vzniku fibrilace srdeční síně.
„Čistá šťáva má spoustu vitaminu C a dalších antioxidantů – ty jsou spojovány s nižším krevním tlakem, sníženým oxidativním stresem a sníženým zánětem – to vše souvisí s nižší mírou fibrilace síní. Ve skutečnosti bylo prokázáno, že vitamín C zabraňuje pooperační fibrilaci síní,“ uvedl dr. Higgins (4).
Nicméně i přírodní ovocná šťáva může mít vysoký obsah cukru a mnozí odborníci doporučují lidem jíst celé ovoce, které má obecně více vlákniny, aby zpomalilo vstřebávání glukózy v krevním řečišti.
Doporučení na zdravé nápoje
Co byste tedy měli přidat do svého jídelníčku, abyste zůstali zdraví? Odborníci říkají, že držet se vody nebo nápojů s elektrolyty a bez přidaného cukru je vždy dobrý nápad.
Většině lidem stačí si dát vodu nebo přirozeně vymačkanou šťávu nebo půl/půl přírodní šťávu-vodu nebo vodu s elektrolytem, případně sportovní nápoje, pokud cvičíte déle než 1 hodinu.
Také káva nebo čaj brzy ráno před cvičením jsou vhodné, pokud potřebujete něco na probuzení.
"Kdykoli je to možné je dobré omezit konzumaci běžných a dietních limonád, protože nápoje slazené cukrem a uměle slazené nápoje jsou spojovány s obezitou (5).
Pokud jde o náhradu obvyklé limonády nebo dietní limonády, zvažte neslazený čaj, perlivou vodu, nebo zkuste vodu s citronovou šťávou a bobulemi nebo mátou a okurkami pro jemné posílení chuti.
Výzkum ukázal, že snížení příjmu sladkých nápojů může vést ke ztrátě hmotnosti.
Závěr
Podle nové studie existuje o 20 % zvýšené riziko fibrilace síní mezi účastníky, kteří uvedli, že vypili dva litry nebo více za týden uměle slazených nápojů. U těch, kteří pili podobné množství nápojů slazených cukrem, bylo riziko o 10 % vyšší.
Vědci také zjistili, že konzumace jednoho litru nebo méně čisté šťávy týdně, jako je 100% pomerančová nebo zeleninová šťáva, byla spojena s 8% snížením rizika fibrilace síní.
Kardiologové uvedli, že vysoká konzumace sladkých nápojů může způsobit zvýšený krevní tlak, což je spouštěč pro rozvoj AFib.
Nápoje slazené cukrem by se měly úplně vynechat, radí odborníci. Místo toho pijte vodu a pro přirozenou chuť můžete přidat ovoce.
Američtí odborníci změnili doporučení pro fibrilace síní (nejčastější srdeční arytmie), aneb co můžete udělat, abyste zůstali zdraví. Celostní léčba je novým standardem
- Pixabay
Barbora Nová
- Fibrilace síní (FS), nejčastější forma srdeční arytmie, postihuje miliony lidí v Západní Evropě a ve Spojených státech.
- V nových pokynech American Heart Association a American College of Cardiology vědci navrhují komplexnější přístup k léčbě.
- Směrnice také klade větší důraz na změny v oblasti zdraví a životního stylu, které mohou jednotlivci provést ještě předtím, než je u nich fibrilace síní diagnostikována.
Je na čase změnit způsob uvažování o fibrilaci síní a její léčbě.
V nejnovějším doporučení FS publikovaném 30. listopadu 2023 od American Heart Association a American College of Cardiology odborníci poskytují dlouhý seznam důležitých aktualizací, jak mohou lékaři a pacienti přistupovat k tomuto rostoucímu zdravotnímu problému (1).
Některé z důležitých informací, které z doporučení vyplývají, zahrnují:
- Přemýšlet o FS jako o progresivním onemocnění, které v různých fázích vyžaduje různé strategie.
- Větší důraz na modifikovatelný životní styl a rizikové faktory, jako je cvičení, strava a konzumace alkoholu.
- Nová doporučení pro možnosti léčby - kdy by pacientům měly být předepsány antiarytmické léky versus podstoupení katetrové ablace (2, 3).
"Tato nová doporučení se snaží zdůraznit skutečnost, že fibrilace síní je komplexní onemocnění s rizikovými faktory, které je třeba řešit. Pacienta je tedy třeba léčit komplexněji a pak začít mluvit například o prevenci a screeningu," uvedl dr. José Joglar, profesor vnitřního lékařství na UT Southwestern Medical Center v Dallasu a předseda autorského výboru směrnice pro FS.
Co je to fibrilace síní?
Fibrilace síní je nejčastější poruchou srdečního rytmu. Tento stav je charakterizován bušením srdce (zrychleným tepem) nebo nepravidelným srdečním rytmem (4).
Mezi další příznaky patří závratě, únava, bolest na hrudi (angina pectoris) a dušnost. Podle americké CDC bude v roce 2030 trpět fibrilací síní 12,1 milionu Američanů. FS vzniká, když horní komory srdce (předsíně) bijí nepravidelně, což může narušit průtok krve do dolních komor srdce. U osob s FS je vyšší riziko mrtvice, srdečního infarktu a srdečního selhání.
Výskyt FS má tendenci se zvyšovat s věkem, a protože ženy žijí obvykle déle, je tento stav častější u žen než u mužů.
Poznejte své rizikové faktory fibrilace síní
Podle těchto doporučení byste měli myslet na fibrilaci síní, i když ji nemáte, a to z hlediska životního stylu a rizika. Věci jako strava, cvičení, kouření a konzumace alkoholu jsou známé rizikové faktory srdečního infarktu a mrtvice a FS se od nich neliší. To jsou všechno oblasti, o kterých byste měli vy i váš poskytovatel zdravotní péče přemýšlet, ať už vám byla diagnostikována, nebo ne (5).
"Tento důraz na změnu životního stylu je opravdu dobré vidět," uvedl dr. Rod S. Passman, profesor medicíny a ředitel Centra pro výzkum arytmií na Northwestern University, přičemž dr. Passman se na tvorbě nových pokynů nepodílel.
"U mnoha lidí mohou mít změny těchto aspektů životního stylu vliv. A když už se u vás nemoc objeví, uznáváme také, že výraznější úbytek hmotnosti, větší fyzická aktivita, minimalizace nebo abstinence od alkoholu, zanechání kouření, to vše nám může pomoci tuto nemoc lépe kontrolovat," řekl.
Pokud netrpíte FS a chcete jí pomoci předcházet, je důležité řídit svůj životní styl a rizikové faktory. Ale i v případě, že již FS máte, bude nyní řízení těchto rizik hrát větší roli při léčbě v celém životním cyklu onemocnění.
Stále větší důraz se klade na fibrilaci síní. Tedy nejen na řešení této nemoci, když už ji máte, ale na snahu předcházet jejímu vzniku.
Faktory životního stylu pro prevenci fibrilace síní
Podle doporučení existují klíčové faktory, které mohou pomoci snížit riziko vzniku fibrilace srdeční síně (6). Patří mezi ně následující:
- Léčba obezity
- Snížení hmotnosti u osob s nadváhou nebo obezitou
- Pravidelná fyzická aktivita
- Vyhýbání se kouření
- Vyhýbání se nadměrnému pití alkoholu
- Udržování zdravého krevního tlaku
Možnosti léčby fibrilace síní
Dr. Jogler i dr. Passman také zdůrazňují, že směrnice mění způsob a dobu, kdy mohou lidé vyhledat určité možnosti léčby.
Katetrizační ablace, postup, při kterém lékaři pomocí dlouhé ohebné trubice (katetru) zničí abnormální tkáň a zablokují nepravidelné elektrické signály v srdci, aby zmírnili arytmii, byla schválena jako léčba první volby pro některé pacienty s FS.
"Údaje jsou zcela jasné, že ablace je lepší než jakýkoli antiarytmický lék, který máme k dispozici. Postupem času se vyvinulo, že ablace je nyní považována za rozumnou léčbu první volby pro kontrolu rytmu a fibrilace síní," uvedl dr. Passman.
V minulosti byly pacientům předepisovány antiarytmické léky pro zvládání fibrilace síní a teprve poté jim byla provedena katetrová ablace.
Dr. Jogler uvedl: "Nemusíte nejprve vyzkoušet léky. Můžete přejít rovnou ke katetrové ablaci, protože se předpokládá, že je z hlediska účinnosti lepší."
Celostní léčba je novým standardem
A co je nejdůležitější, nová doporučení uvádí, že bez ohledu na to, kde se nacházíte v kontinuu stavu, léčba a životní styl musí jít ruku v ruce, aby pomohly prevenci a léčbě fibrilací síní.
„Musí existovat trvalý holistický přístup k léčbě pacientů. Můžete provádět ablaci, ale také je třeba řešit věci jako úbytek na váze, umírněnost alkoholu a cvičení. Takže tento pokyn klade důraz na multidisciplinární přístup k terapii.“
U mladších jedinců by změny životního stylu a pravidelné vyšetření měly být na prvním místě jejich kontrolního seznamu prevence. Pokud máte FS, v závislosti na vašem životním stylu a rizikových faktorech jsou k dispozici různé možnosti léčby včetně antiarytmik a katetrizační ablace.
Jedna věc je však jasná, čím dříve začnete – jak pro prevenci, tak pro léčbu – tím lepší výsledek.
Závěr
V novém doporučení pro fibrilaci síní od American Heart Association a American College of Cardiology odborníci aktualizovali, jak by lékaři a pacienti měli o tomto stavu přemýšlet a léčit ho.
Modifikovatelný životní styl a rizikové faktory jako dieta, cvičení a kouření nyní hrají větší roli v prevenci a léčbě FS.
Odborníci doporučují všem, aby o fibrilaci síní přemýšleli více holisticky, pokud jde o prevenci, léčbu a léčbu.
Studie ukazuje, že aspartam vylučuje neurotransmitery z mozku, což způsobuje, že mozek je vystaven zvýšenému chemickému poškození z potravin a vakcín


Mike Adams, editor Natural News
Bombová vědecká studie odhaluje, že aspartam (E951) může být jednou ze zásadních, nejvíce škodlivých látek pro lidstvo.
V rámci této studie byly krysy krmeny potravou, do které byl přidáván aspartam po dobu 10-40 dní. Následně byla provedena biochemická analýza jejich mozkové tkáně, která zahrnovala neurotransmitery (acetylcholin, epinefrin, norepinefrin, a-aminobutyrovou kyselinu a serotonin). Ze séra byla zjišťována peroxidace lipidů (MDA), redukovaného glutathionu a superoxiddismutázy (SOD). "
Šokující výsledky ukázaly, že aspartam vylučoval mozkové neurotransmitery
Výsledky studie zjistily vztah závislý na dávce mezi spotřebou aspartamu a destrukcí neurotransmiterů - mozkových chemikálií nezbytných pro funkci neuronů.
"Úrovně neurotransmiterů v mozcích zatížených Aspartamem (serotonin, GABA a dopamin) byly významně sníženy ve srovnání s mozky bez vlivu Aspartamu," uvádí studie.
Navíc hladiny mozkových antioxidantů, které chrání mozkovou tkáň před oxidačním poškozením - často způsobené chemickou expozicí - byly značně vyčerpány. "Získané výsledky ukázaly, že antioxidační aktivity (SOD a GSH) byly výrazně sníženy," uvádí studie.
Závěr studie konstatoval, že "konzumace [aspartamu] po dlouhou dobu zvyšuje oxidační stres v mozkové tkáni a narušuje funkci neurotransmiterů, které ovlivňují fyziologické funkce."
Obrovské snížení serotoninu a prudké zvýšení epinefrinu mohou vysvětlovat chemické změny v mozku
Studie zjistila, že hladiny serotoninu byly sníženy o téměř 74% u krys, které konzumovaly 125 mg aspartamu než u krys, kterým nebyl podán žádný aspartam. Současně se hladiny epinefrinu podstatně zvýšily téměř o 500%. Epinefrin je chemická látka, která je obvykle spojena se strachem, nejistotou a nebezpečím.
Co tyto výsledky ukazují, je naprosto ohromující: Aspartam značně snižuje množství neurotransmiterů v mozku, zatímco na druhé straně agresivně zvyšuje chemické látky spojené se strachem a nebezpečím.
Navíc, aspartam činí mozek zranitelnějším oxidačním poškozením, což znamená, že mozkové buňky jsou náchylnější k poškození přísadami z vakcíny (Thimerosal), toxickými potravinovými chemikáliemi, pesticidy nebo dokonce potenciálně 5G bezdrátovými sítěmi, které způsobují elektromagnetickou změnu mozkových buněk.
Americká veřejnost, která spotřebovává obrovské množství aspartamu, je stále více označována jako "vyčerpaná" a plná strachu, nenávisti a násilí
Jejich mozky jsou pozměňovány chemikáliemi, které přeměňují lidi na úroveň zvířecích organismů, které nemají vyšší kognitivní funkce
Jak ukazuje tato studie, aspartam může přispívat k pádu lidské civilizace změnou mozku lidských bytostí, přeměnou je na kognitivně zhoršené, chemicky změněné organismy neschopné racionálního chování. Také nám připomíná, že pokud jde o složky potravin, lidé jsou laboratorní krysy, kteří jsou běžně vystavováni nebezpečným toxickým chemikáliím, které mají neznámé dlouhodobé účinky.
Ale všechny jsou "schváleny" FDA, často založené na falešných vědeckých studiích poskytovaných samotnými výrobci chemikálií.
Úřad pro kontrolu potravin a léčiv (anglicky: Food and Drug Administration, FDA) je vládní agentura Spojených států amerických, resortu zdraví a služeb (United States Department of Health and Human Services), která je zodpovědná za kontrolu a regulaci potravin, doplňků stravy, léčiv (pro lidi i zvířata), kosmetických přípravků, lékařských přístrojů a biofarmaceutických a krevních produktů v USA.
E 951 Aspartam
Charakteristika
Jedná se o uměle vyrobené sladidlo, které je přibližně 200x sladší než cukr, zvýrazňující aroma. Používá se odhadem ve více než 6000 potravinách po celém světě. Látka není stabilní při zahřívání, protože ztrácí svou sladkost. Po požití se v těle rozkládá na fenylalanin, kyselinu asparagovou a methanol, přičemž zvyšuje chuť k jídlu. Má i schopnost zvýrazňovat sladivost dalších syntetických sladidel. Většinou je nevýhodou, že zvyšuje chuť k jídlu.
Použití
Aspartam se používá jako náhražka cukru, protože je levnější, k běžnému slazení, k výrobě sypkých nápojů, čajů, žvýkaček, některých jogurtů, některých dezertů, pudinků, snídaňových cereálií, mražených krémů, majonézy, hořčice, nakládané zeleniny a ovoce, vitamínových potravinových doplňků a další. Logicky se většinou nepoužívá v pokrmech, které je doporučené zahřívat, tepelně upravovat.
CO ZAZNĚLO DŘÍVE O ASPARTAMU
Nebezpečný aspartam
Cukr je v posledních desetiletích nahrazován ve stovkách druhů potravin umělým sladidlem aspartamem, který přišel na trh v roce 1965. Do té doby se používal hlavně sacharin. Zatímco oficiální statistiky uvádějí, že konzumace aspartamu způsobila v USA smrt pouhých 300 lidí, a proto je stále považován za bezpečný, jiní vědci i lékaři přesvědčivě dokazují, že aspartam je sladidlo, které poškozuje zdraví a zabíjí.
Molekula aspartamu má velice temnou a spletitou historii, která vrhá světlo na praktiky v zákulisí americké společnosti. Nejrůznější intervence a zájmy politiků, armády a tajných služeb, farmaceutických společností a velkých potravinářských koncernů po dvě desítky let soupeřily o to, zda tato látka zůstane v arzenálu bojových chemických látek, které zcela nepozorovaně dokáží ovlivnit nervovou činnost člověka, vyvolat ztrátu paměti a navodit stav známý jako AN, nebo zda se stane levným sladidlem, které zvýší zisky mnoha potravinářských koncernů.
Po zahřátí aspartamu na 30 °C vzniká metanol. Metanol se v těle oxiduje na kyselinu mravenčí a neurotoxin formaldehyd. Množství metanolu vznikajícího z aspartamu není malé: jeden litr perlivého nápoje oslazeného aspartamem obsahuje asi 56 mg metanolu. Náruživí konzumenti takových nápojů mohou denně pozřít až 250 mg metanolu, což 32x přesahuje bezpečný limit pro metanol. Je všeobecně známo, že metanol poškozuje oční nervy a může vyvolat slepotu. Například nezralá nervová tkáň plodů a kojenců metanol nedokáže tolerovat.
Profesor John Olney ve svých studiích prokázal, že aspartam poškozuje mozek, jak laboratorním zvířatům, tak dětem. Aspartam působí na spojeních nervových buněk v mozku a vyvolává jejich nadměrné dráždění, vedoucí až k odumření neuronů. U laboratorních potkanů vyvolávalo podávání aspartamu vznik nádorů v mozku. Tyto nežádoucí účinky zpočátku zbrzdily prvotní nadšení pro využití aspartamu v potravinářském průmyslu, vedly však k jinému nápadu: byl předložen v seznamu nových bojových chemických látek. Vědělo se, že aspartam způsobuje bolesti hlavy, změny nálady, závratě, zejména deprese, nespavost, může vyvolat slepotu a narušuje inteligenci a krátkodobou paměť.
Přesto v r. 1996 bylo povoleno používat aspartam ve všech druzích potravin.
Publikace vědců, které uváděly nepříznivé vedlejší účinky aspartamu, byly ve vědeckých časopisech odmítány, mnohé výsledky byly zfalšovány, nebo se ztratily, někteří badatelé zemřeli a na trh bylo uvedeno sladidlo BEZPEČNÉ JAKO MATEŘSKÉ MLÉKO
Již v původních experimentech profesor Olney pozoroval, že podávání aspartamu vyvolává u pokusných zvířat také obezitu a cukrovku. To bylo potvrzeno v řadě jiných laboratořích. A přesto je aspartam dodáván do „dietních“ nápojů a potravin pro diabetiky, přesto je doporučován v redukčních dietách. Aspartam vyvolává nadměrné přejídání.
V klinických pozorováních u lidí bylo prokázáno, že kromě uvedených problémů vyvolává dlouhodobá konzumace aspartamu poškození trávicího ústrojí, zažívací problémy, nevolnost, poškození jater a ledvin, bolesti hlavy, zvýšený příjem jídla, rozostřené vidění, nespavost, hyperaktivitu, poruchy nálady, deprese a zvýšený sklon k sebevražednosti, ztrátu energie a únavu, bolesti svalů a kloubů, poruchy sluchu a riziko vzniku rakoviny.
Italští vědci z Evropské nadace pro onkologii a ekologické vědy v roce 2010 zveřejnili studii uskutečněnou na osmnácti stech laboratorních krysách. Tvrdí v ní, že aspartam je rakovinotvorný. Zpráva agentury AFP říká: "Sladidlo je schopno vyvolat lymfomy a leukémie u krysích samiček, a to i tehdy, je-li podáváno v dávkách velmi podobných denní dávce schválené pro člověka".
Aspartam - hořká pravda o tomto toxickém sladidle
Cukr je v posledních desetiletích nahrazován ve stovkách druhů potravin umělým sladidlem aspartamem, který přišel na trh v roce 1965. Do té doby se používal hlavně sacharin. Zatímco oficiální statistiky uvádějí, že konzumace aspartamu způsobila v USA smrt pouhých 300 lidí, a proto je stále považován za bezpečný, jiní vědci i lékaři přesvědčivě dokazují, že aspartam je sladidlo, které poškozuje zdraví a zabíjí.
Molekula aspartamu má velice temnou a spletitou historii, která vrhá světlo na praktiky v zákulisí americké společnosti. Nejrůznější intervence a zájmy politiků, armády a tajných služeb, farmaceutických společností a velkých potravinářských koncernů po dvě desítky let soupeřily o to, zda tato látka zůstane v arzenálu bojových chemických látek, které zcela nepozorovaně dokáží ovlivnit nervovou činnost člověka, vyvolat ztrátu paměti a navodit stav známý jako AN, nebo zda se stane levným sladidlem, které zvýší zisky mnoha potravinářských koncernů.
Po zahřátí aspartamu na 30 °C vzniká metanol. Metanol se v těle oxiduje na kyselinu mravenčí a neurotoxin formaldehyd. Množství metanolu vznikajícího z aspartamu není malé: jeden litr perlivého nápoje oslazeného aspartamem obsahuje asi 56 mg metanolu. Náruživí konzumenti takových nápojů mohou denně pozřít až 250 mg metanolu, což 32x přesahuje bezpečný limit pro metanol. Je všeobecně známo, že metanol poškozuje oční nervy a může vyvolat slepotu. Například nezralá nervová tkáň plodů a kojenců metanol nedokáže tolerovat.
Profesor John Olney ve svých studiích prokázal, že aspartam poškozuje mozek, jak laboratorním zvířatům, tak dětem
Aspartam působí na spojeních nervových buněk v mozku a vyvolává jejich nadměrné dráždění, vedoucí až k odumření neuronů. U laboratorních potkanů vyvolávalo podávání aspartamu vznik nádorů v mozku. Tyto nežádoucí účinky zpočátku zbrzdily prvotní nadšení pro využití aspartamu v potravinářském průmyslu, vedly však k jinému nápadu: byl předložen v seznamu nových bojových chemických látek. Vědělo se, že aspartam způsobuje bolesti hlavy, změny nálady, závratě, zejména deprese, nespavost, může vyvolat slepotu a narušuje inteligenci a krátkodobou paměť.
Přesto v r. 1996 bylo povoleno používat aspartam ve všech druzích potravin. Publikace vědců, které uváděly nepříznivé vedlejší účinky aspartamu, byly ve vědeckých časopisech odmítány, mnohé výsledky byly zfalšovány, nebo se ztratily, někteří badatelé zemřeli a na trh bylo uvedeno sladidlo BEZPEČNÉ JAKO MATEŘSKÉ MLÉKO.
Již v původních experimentech profesor Olney pozoroval, že podávání aspartamu vyvolává u pokusných zvířat také obezitu a cukrovku. To bylo potvrzeno v řadě jiných laboratořích. A přesto je aspartam dodáván do „dietních“ nápojů a potravin pro diabetiky, přesto je doporučován v redukčních dietách. Aspartam vyvolává nadměrné přejídání.
V klinických pozorováních u lidí bylo prokázáno, že kromě uvedených problémů vyvolává dlouhodobá konzumace aspartamu poškození trávicího ústrojí, zažívací problémy, nevolnost, poškození jater a ledvin, bolesti hlavy, zvýšený příjem jídla, rozostřené vidění, nespavost, hyperaktivitu, poruchy nálady, deprese a zvýšený sklon k sebevražednosti, ztrátu energie a únavu, bolesti svalů a kloubů, poruchy sluchu a riziko vzniku rakoviny.
Italští vědci z Evropské nadace pro onkologii a ekologické vědy v roce 2010 zveřejnili studii uskutečněnou na osmnácti stech laboratorních krysách. Tvrdí v ní, že aspartam je rakovinotvorný. Zpráva agentury AFP říká: "Sladidlo je schopno vyvolat lymfomy a leukémie u krysích samiček, a to i tehdy, je-li podáváno v dávkách velmi podobných denní dávce schválené pro člověka".
Více:
- Devastující efekt pro zdraví - glutaman sodný, aspartam a excitotoxiny
- Smrt nese jméno glyfosát LHÁŘ Jurečka. Je všude kolem nás, aneb realita vládnutí KDU-ČSL
- Ftaláty a PVC
- Pesticidy, kumulativní zhoubný účinek
- Herbicid Monsanta vraždí včely a tím přispívá k možnému globálnímu kolapsu zásobování potravinami
- Kolaps populace hmyzu - varování před zánikem lidstva
- Naše děti jsou vystaveny 10 000 chemikálií v potravinách, které jedí
- Studie potvrdila, že chemické látky v šampónech, mýdlech a zubních pastách mění u dospívající mládeže pohlavní hormony
- Celá jedna kategorie zemědělských pesticidů poškozuje mozky dětí, výsledkem je, že jejich IQ globálně klesá
POSILUJTE ÚČINNĚ PŘEDEVŠÍM IMUNI TU A VČAS
ZÁSADNĚ NEJVYŠŠÍ GARANTOVANOU KVALITOU PŘÍRODNÍCH EXTRAKTŮ
REISHI, CORDYCEPS, ČAGA, AŠVAGANDA, HERI CIUM, MACA, CORIOLUS, KURKUMIN, BETAGLUKAN, GRAVIOLA, HLÍVA ÚSTŘIČNÁ, SHIITAKE, DRAČÍ KREV, C-MAX KOMPLEX, DANSHEN, HE SHOU WU-RDESNO, CHITOMAX, FENUPRIM, MAITAKE, AGARICUS, COPRINUS, ENOKI, SAFFRON, SILYBIN, BOSWELLIA, TRITERPEN MAX, GLUTATHION, SUPÍK - sirup pro děti na podporu imunity, NMN (nikotinamid mononukleotid), BRUSINKA, GINKGO BILOBA, PROBIOTIKA...
100% KVALITA JEN V ROSTLINNÝCH KAPSLÍCH
vhodné i pro vegetariány a vegany
CERTIFIKÁTY KLÍČOVÝCH PRODUKTŮ
NEJPOPULÁRNĚJŠÍ STRÁNKY
Zkušenosti klientů s Úspěšnou léčbou především boreliózy, chlamydiózy, únavového syndromu...
Výzkum v roce 2024 přesně určil, co vede v roce 2025 ke zdravé dlouhověkosti
100% REISHI - houba mládí a zdravé dlou3 unikátní, bezkonkurenční extrakty h ověkosti -
Nejlepší DIETY pro celkové zdraví v roce 2024 - středomořská, DASH a MIND - U.S. News & World Report
31 důvod ů proč se NENECHÁM OČKOVAT - izraelský rabín Chananya Weisman
Dr. Peter McCullough: Jak přírodně DETOXIKOVAT tělo PO OČKOVÁNÍ mRNA vakcínou (protokol) - video
Devastující efekt pro zdraví - glutaman sodný, aspartam a další excitotoxiny
Jak se přírodní cestou uzdravit z chronické Boreliózy, Chlamydiózy, EB virózy... únavového syndromu
CORDYCEPS - silná imunita a nárůst energie
Překyselené tělo: začátek vážné nemoci
PROTOKOL PRO PREVENCI pro uzdravené klienty stránek "Úspěšná léčba"
BOSWELIA serrata (kadidlo) - jeden z nejsilnějších přírodních léků Matky Země
Tibetská houba, tibetské krystaly a kombucha - účinky, darování a prodej
Léčte záněty a ne Cholesterol, MUDr. Marc Sircus
100% ČAGA ze Sibiře, nejvyšší množství účinných látek garantující Certifikát
Mamografie způsobuje rakovinu prsu, MUDr. Ben Johnson, M.D., N.M.D., D.O.
Účinný lék na rakovinu plic na Kubě, proč ho mít nemůžeme? Leif Davenport
Artróza - kmenové buňky - Podvod!
Lékaři se sami uzdravili z Roztroušené sklerózy, prof. George Jelinek, dr. Terry Wahlsová
Jak se skutečně zdravě stravovat...
Proč průběžně a jak detoxikovat tělo
PROTINÁDOROVÝ účinek extraktů z REISHI a CORIOLUSU na úrovni klinických studií
Žaloba na farmaceutické korporace, MUDr. Matthias Rath
Koloidní stříbro - účinné přírodní antibiotikum, hustoty koloidního stříbra, doporučené dávkování
Odstranění rtuti, hliníku a dalších toxinů z těla, včetně p revence - MUDr. Dietrich Klinghardt
Zblblo již lidstvo natolik, že se nechá obelhat pohádkami o vražedném oxidu uhličitém?
Jak na Parkinsona? Glutathionem, Hericiem a odstraněním neurotoxinů Chlorellou
Proč my máme potravinové alergie, přičemž je naši prarodiče neměli?
CHRONICKÁ BORELIÓZA, CHLAMYDIE...? ÚNAVOVÝ SYNDROM
Osvědčený postup pro léčbu boreliozy a dalších koinfekcí, když ortodoxní chemická medicína (3 týdenní nitrožilní antibiotická léčba ceftriaxonem) a následně klasická - 3 antibiotika - minocyclin, azitromycin, entizol a 2 antituberkulotika - arficin a nidrazid i po 18 měsících aplikace u mě totálně selhala.
Cílem správné medicíny je předcházení nemocí a prodloužení zdravé dlouhověkosti. Ideálem medicíny je odstranit mít potřebu lékaře.
MUDr. William J. Mayo
Za účinné se z Reishi považují pouze kvalitně provedené a čisté extrakty, které mají dobrou biologickou dostupnost a jsou zbavené nestravitelného chitinu; nelze tedy použít pouhý prášek z usušené houby.
EXTRAKT SPÓR
TRITERPEN MAX
ZDE ROSTE NEJÚČINNĚJŠÍ REISHI
DUANWOOD RED REISHI
zdroj výše nejúčinnějších extraktů
Video z návštěvy Čechů u pěstitelů Duanwood Red Reishi v Číně, v horské oblasti Jiangshan
MYKOLOGIE, HISTORIE, PĚSTOVÁNÍ, ÚČINNÉ LÁTKY, JAK JE TO S JEJÍ KVALITOU?
CORDYCEPS - video
ČAGA - video
HERICIUM - video
BETAGLUKAN HLÍVA
extrakt extrakt
BETAGLUKAN - video
KURKUMIN AŠVAGANDA
extrakt extrakt
ASHWAGANDHA - video
RDESNO ANNONA
extrakt extrakt
TEČKOVANÉ PŘÍBĚHY
dokument z 31. srpna 2022
Nadační fond Svědomí Národa
KUBEK 2009
DOKUMENT ČT 2
BYZNYS V BÍLÝCH PLÁŠTÍCH
DOKUMENT ČT 2
ŠKODLIVOST MOBILNÍCH SÍTÍ
možná i proto je tolik nemocných, říká česká vědkyně, vedoucí týmu Centra buněčného a tkáňového inženýrství FN u sv. Anny...
doc. RNDr. Irena Koutná, Ph.D.
Aktualizovaný jmenný seznam s portovců zemřelých od 1.1.2021 do 31.12.2023 v souvislosti s "vakcinací" na covid
PATOLOG dr. Ryan Cole oprávněně VAROVAL
RENOMOVANÝ PATOLOG dr. RYAN COLE - přednáška
ALARMUJÍCÍ EFEKT covid (spike) injekcí (mRNA) na mozek, srdce, ledviny a ostatní orgány
- Spousta lidí postrádá enzym, který rozkládá RNA
- Naprosto porušujeme Norimberský kodex z roku 1947...
český dabing - 17:08
Lékařský summit, San Antonio, Texas, USA - 27.7.2021
AMERICA´S FRONTLINE DOCTORS
POSTAVIT SE NA ODPOR
ZAČNĚTE U SEBE
ZÁKLADEM ZDRAVÍ JE PREVENCE S NÁVRATEM K PŘÍRODĚ
Doporučuji:
každé ráno cca 30 minut před snídaní
vypít cca 4 dcl vlažné čisté pramenité vody s citrónem (můžete přidat až půl lžičky jedlé sody) a pro posílení imunity a energie můžete použít dvojitý extrakt (1-2 kapsle) z
a nejdříve po 15 minutách:
- kefír z tibetské houby 3dcl
- lněné semínko až 30 g - 3 PL
- mletá skořice /max. 4 g za den/
případně nejen pro psychiku:
- Ashwagandhu /1-2 kapsle denně/
pro střevo kvalitní probiotika:
- kysané zelí, které si sami jednoduše vyrobíte POUZE VY! Pozor na "BRUSELSKÉ" kysané zelí! S éčkama
Otevřený dopis ministrovi zdravotnictví: Medici proti diskriminaci - 24. ledna 2022
Můžete zavolat ministru Válkovi
728 264 930
Můžete mu i napsat: valekv@psp.cz, Vlastimil.Valek@top09.cz
Vzorový dopis škole pro studenty, kteří nechtějí podlehnout povinnému očkování proti covidu-19
Fakta nepřestávají existovat tím, že se o nich nesmí hovořit. Pravda je dcerou času
SVĚT SE ZBLÁZNIL
Toto je novodobá reklama na co?
MUDr. Anastasia Maria Loupis: Tento model je v ohrožení života