Pití uměle slazených nápojů zvyšuje riziko fibrilace síní až o 20 %

- Pixabay

Barbora Nová

  • Nová studie zveřejněná 5. března 2024 zjistila o 20% zvýšené riziko fibrilace síní u účastníků, kteří uvedli, že vypili dva litry nebo více uměle slazených nápojů týdně.
  • U těch, kteří konzumovali podobné množství nápojů slazených cukrem, bylo riziko o 10 % vyšší.
  • Kardiologové uvedli, že vysoká konzumace sladkých nápojů může způsobit zvýšený krevní tlak, což je faktor přispívající k AFib.

Četné studie ukazují, že konzumace nápojů slazených cukrem může být faktorem přispívajícím k chronickým zdravotním stavům. Patří mezi ně cukrovka 2. typu, obezita a srdeční choroby.

Nová studie nyní ukázala souvislost mezi zvýšeným rizikem fibrilace síní (AFib), nepravidelným srdečním rytmem a pitím dvou litrů nebo více týdně uměle slazených nebo slazených nápojů.

Zjištění byla zveřejněna v žurnálu Circulation: Arrhythmia and Electrophysiology (1).

Dva litry slazených nebo dietních nápojů mohou vést ke zvýšenému riziku AFib

Vědci zkoumali data z let 2006 až 2010, která zahrnovala dietní dotazníky a genetické informace 201 856 dospělých, kteří neměli AFib, když poprvé vstoupili do databáze UK Biobank. Po sledování po přibližně 10 letech mělo 9 362 účastníků AFib.

Výsledky ukázaly, že spotřeba více než 2 litrů za týden slazených nápojů je spojena s 10% zvýšeným rizikem incidentální fibrilace síní (AFib) ve srovnání s nekonzumenty, nezávisle na tradičních rizikových faktorech.

Vysoká spotřeba cukru v nápojích je spojena s inzulínovou rezistencí, diabetesem mellitus 2. typu, přibíráním/obezitou, ztučněním jater a zvýšeným krevním tlakem (2).

Riziko stoupá na 20 % u jedinců konzumujících uměle slazené nápoje více než 2 litry za týden. To znamená, že tyto uměle slazené nápoje, někdy nazývané dietní verze, mohou překonat riziko spojené s konzumací nápojů slazených cukrem.

Kromě toho konzumace jednoho litru nebo méně čisté šťávy týdně, jako je 100% pomerančová nebo zeleninová šťáva, byla spojena s 8% snížením rizika fibrilace síní.

"Na základě našich zjištění doporučujeme lidem, aby snížili spotřebu cukrem slazených nápojů a uměle slazených nápojů na méně než 2 litry za týden, nebo se dokonce vyvarovali, kdykoli je to možné pro zdraví srdce," uvedl prof. Ningjian Wang, M.D., Ph.D., autor studie a vědecký pracovník v Shanghai Ninth People's Hospital a Shanghai Jiao Tong University School of Medicine v čínské Šanghaji.

"Jednotlivci by si měli být vědomi zdravotních rizik spojených s konzumací slazených nápojů. Přechod na zdravější alternativy, jako je voda nebo neslazený ovocný džus, může pomoci snížit příjem cukru a přispět k celkovému lepšímu zdraví. Navíc je důležité nepředpokládat, že nízkokalorický (uměle slazený nápoj) je automaticky zdravý, protože s sebou nese i potenciální zdravotní riziko.“

Proč dietní nápoje mohou zvýšit riziko AFib

Odborníci tvrdí, že dietní nápoje mohou obsahovat chemikálie, které mohou ovlivnit riziko AFib.

Glutamát sodný (MSG) a aspartam – oba se nacházejí v dietních nápojích – jsou excitotoxiny srdeční tkáně vedoucí k „osamělé“ fibrilaci síní, což znamená AFib při absenci hypertenze, srdečního selhání a ischemické srdeční choroby,“ uvedl dr. John P. Higgins MD, MBA, sportovní kardiolog na McGovern Medical School v UTHealth v Houstonu (3).

Mohou neslazené šťávy zlepšit zdraví srdce?

Vzhledem k tomu, že bylo prokázáno, že slazené džusy mají negativní zdravotní důsledky, vědci se domnívali, že neslazené džusy by mohly mít opačný účinek.

Vědci ve studii také zjistili, že pití jednoho litru nebo méně čistých neslazených šťáv, jako je pomerančový nebo zeleninový džus, je spojeno se sníženým rizikem vzniku fibrilace srdeční síně.

„Čistá šťáva má spoustu vitaminu C a dalších antioxidantů – ty jsou spojovány s nižším krevním tlakem, sníženým oxidativním stresem a sníženým zánětem – to vše souvisí s nižší mírou fibrilace síní. Ve skutečnosti bylo prokázáno, že vitamín C zabraňuje pooperační fibrilaci síní,“ uvedl dr. Higgins (4).

Nicméně i přírodní ovocná šťáva může mít vysoký obsah cukru a mnozí odborníci doporučují lidem jíst celé ovoce, které má obecně více vlákniny, aby zpomalilo vstřebávání glukózy v krevním řečišti.

Doporučení na zdravé nápoje

Co byste tedy měli přidat do svého jídelníčku, abyste zůstali zdraví? Odborníci říkají, že držet se vody nebo nápojů s elektrolyty a bez přidaného cukru je vždy dobrý nápad.

Většině lidem stačí si dát vodu nebo přirozeně vymačkanou šťávu nebo půl/půl přírodní šťávu-vodu nebo vodu s elektrolytem, případně sportovní nápoje, pokud cvičíte déle než 1 hodinu.

Také káva nebo čaj brzy ráno před cvičením jsou vhodné, pokud potřebujete něco na probuzení.

"Kdykoli je to možné je dobré omezit konzumaci běžných a dietních limonád, protože nápoje slazené cukrem a uměle slazené nápoje jsou spojovány s obezitou (5).

Pokud jde o náhradu obvyklé limonády nebo dietní limonády, zvažte neslazený čaj, perlivou vodu, nebo zkuste vodu s citronovou šťávou a bobulemi nebo mátou a okurkami pro jemné posílení chuti.

Výzkum ukázal, že snížení příjmu sladkých nápojů může vést ke ztrátě hmotnosti.

Závěr

Podle nové studie existuje o 20 % zvýšené riziko fibrilace síní mezi účastníky, kteří uvedli, že vypili dva litry nebo více za týden uměle slazených nápojů. U těch, kteří pili podobné množství nápojů slazených cukrem, bylo riziko o 10 % vyšší.

Vědci také zjistili, že konzumace jednoho litru nebo méně čisté šťávy týdně, jako je 100% pomerančová nebo zeleninová šťáva, byla spojena s 8% snížením rizika fibrilace síní.

Kardiologové uvedli, že vysoká konzumace sladkých nápojů může způsobit zvýšený krevní tlak, což je spouštěč pro rozvoj AFib.

Nápoje slazené cukrem by se měly úplně vynechat, radí odborníci. Místo toho pijte vodu a pro přirozenou chuť můžete přidat ovoce.

Američtí odborníci změnili doporučení pro fibrilace síní (nejčastější srdeční arytmie), aneb co můžete udělat, abyste zůstali zdraví. Celostní léčba je novým standardem

- Pixabay

Barbora Nová

  • Fibrilace síní (FS), nejčastější forma srdeční arytmie, postihuje miliony lidí v Západní Evropě a ve Spojených státech.
  • V nových pokynech American Heart Association a American College of Cardiology vědci navrhují komplexnější přístup k léčbě.
  • Směrnice také klade větší důraz na změny v oblasti zdraví a životního stylu, které mohou jednotlivci provést ještě předtím, než je u nich fibrilace síní diagnostikována.

Je na čase změnit způsob uvažování o fibrilaci síní a její léčbě.

V nejnovějším doporučení FS publikovaném 30. listopadu 2023 od American Heart Association a American College of Cardiology odborníci poskytují dlouhý seznam důležitých aktualizací, jak mohou lékaři a pacienti přistupovat k tomuto rostoucímu zdravotnímu problému (1).

Některé z důležitých informací, které z doporučení vyplývají, zahrnují:

  • Přemýšlet o FS jako o progresivním onemocnění, které v různých fázích vyžaduje různé strategie.
  • Větší důraz na modifikovatelný životní styl a rizikové faktory, jako je cvičení, strava a konzumace alkoholu.
  • Nová doporučení pro možnosti léčby - kdy by pacientům měly být předepsány antiarytmické léky versus podstoupení katetrové ablace (2, 3).

"Tato nová doporučení se snaží zdůraznit skutečnost, že fibrilace síní je komplexní onemocnění s rizikovými faktory, které je třeba řešit. Pacienta je tedy třeba léčit komplexněji a pak začít mluvit například o prevenci a screeningu," uvedl dr. José Joglar, profesor vnitřního lékařství na UT Southwestern Medical Center v Dallasu a předseda autorského výboru směrnice pro FS.

Co je to fibrilace síní?

Fibrilace síní je nejčastější poruchou srdečního rytmu. Tento stav je charakterizován bušením srdce (zrychleným tepem) nebo nepravidelným srdečním rytmem (4).

Mezi další příznaky patří závratě, únava, bolest na hrudi (angina pectoris) a dušnost. Podle americké CDC bude v roce 2030 trpět fibrilací síní 12,1 milionu Američanů. FS vzniká, když horní komory srdce (předsíně) bijí nepravidelně, což může narušit průtok krve do dolních komor srdce. U osob s FS je vyšší riziko mrtvice, srdečního infarktu a srdečního selhání.

Výskyt FS má tendenci se zvyšovat s věkem, a protože ženy žijí obvykle déle, je tento stav častější u žen než u mužů.

Poznejte své rizikové faktory fibrilace síní

Podle těchto doporučení byste měli myslet na fibrilaci síní, i když ji nemáte, a to z hlediska životního stylu a rizika. Věci jako strava, cvičení, kouření a konzumace alkoholu jsou známé rizikové faktory srdečního infarktu a mrtvice a FS se od nich neliší. To jsou všechno oblasti, o kterých byste měli vy i váš poskytovatel zdravotní péče přemýšlet, ať už vám byla diagnostikována, nebo ne (5).

"Tento důraz na změnu životního stylu je opravdu dobré vidět," uvedl dr. Rod S. Passman, profesor medicíny a ředitel Centra pro výzkum arytmií na Northwestern University, přičemž dr. Passman se na tvorbě nových pokynů nepodílel.

"U mnoha lidí mohou mít změny těchto aspektů životního stylu vliv. A když už se u vás nemoc objeví, uznáváme také, že výraznější úbytek hmotnosti, větší fyzická aktivita, minimalizace nebo abstinence od alkoholu, zanechání kouření, to vše nám může pomoci tuto nemoc lépe kontrolovat," řekl.

Pokud netrpíte FS a chcete jí pomoci předcházet, je důležité řídit svůj životní styl a rizikové faktory. Ale i v případě, že již FS máte, bude nyní řízení těchto rizik hrát větší roli při léčbě v celém životním cyklu onemocnění.

Stále větší důraz se klade na fibrilaci síní. Tedy nejen na řešení této nemoci, když už ji máte, ale na snahu předcházet jejímu vzniku.

Faktory životního stylu pro prevenci fibrilace síní

Podle doporučení existují klíčové faktory, které mohou pomoci snížit riziko vzniku fibrilace srdeční síně (6). Patří mezi ně následující:

  • Léčba obezity
  • Snížení hmotnosti u osob s nadváhou nebo obezitou
  • Pravidelná fyzická aktivita
  • Vyhýbání se kouření
  • Vyhýbání se nadměrnému pití alkoholu
  • Udržování zdravého krevního tlaku

Možnosti léčby fibrilace síní

Dr. Jogler i dr. Passman také zdůrazňují, že směrnice mění způsob a dobu, kdy mohou lidé vyhledat určité možnosti léčby.

Katetrizační ablace, postup, při kterém lékaři pomocí dlouhé ohebné trubice (katetru) zničí abnormální tkáň a zablokují nepravidelné elektrické signály v srdci, aby zmírnili arytmii, byla schválena jako léčba první volby pro některé pacienty s FS.

"Údaje jsou zcela jasné, že ablace je lepší než jakýkoli antiarytmický lék, který máme k dispozici. Postupem času se vyvinulo, že ablace je nyní považována za rozumnou léčbu první volby pro kontrolu rytmu a fibrilace síní," uvedl dr. Passman.

V minulosti byly pacientům předepisovány antiarytmické léky pro zvládání fibrilace síní a teprve poté jim byla provedena katetrová ablace.

Dr. Jogler uvedl: "Nemusíte nejprve vyzkoušet léky. Můžete přejít rovnou ke katetrové ablaci, protože se předpokládá, že je z hlediska účinnosti lepší."

Celostní léčba je novým standardem

A co je nejdůležitější, nová doporučení uvádí, že bez ohledu na to, kde se nacházíte v kontinuu stavu, léčba a životní styl musí jít ruku v ruce, aby pomohly prevenci a léčbě fibrilací síní.

„Musí existovat trvalý holistický přístup k léčbě pacientů. Můžete provádět ablaci, ale také je třeba řešit věci jako úbytek na váze, umírněnost alkoholu a cvičení. Takže tento pokyn klade důraz na multidisciplinární přístup k terapii.“ 

U mladších jedinců by změny životního stylu a pravidelné vyšetření měly být na prvním místě jejich kontrolního seznamu prevence. Pokud máte FS, v závislosti na vašem životním stylu a rizikových faktorech jsou k dispozici různé možnosti léčby včetně antiarytmik a katetrizační ablace.

Jedna věc je však jasná, čím dříve začnete – jak pro prevenci, tak pro léčbu – tím lepší výsledek.

Závěr

V novém doporučení pro fibrilaci síní od American Heart Association a American College of Cardiology odborníci aktualizovali, jak by lékaři a pacienti měli o tomto stavu přemýšlet a léčit ho.

Modifikovatelný životní styl a rizikové faktory jako dieta, cvičení a kouření nyní hrají větší roli v prevenci a léčbě FS.

Odborníci doporučují všem, aby o fibrilaci síní přemýšleli více holisticky, pokud jde o prevenci, léčbu a léčbu.

Studie ukazuje, že aspartam vylučuje neurotransmitery z mozku, což způsobuje, že mozek je vystaven zvýšenému chemickému poškození z potravin a vakcín

Mike Adams, editor Natural News

Bombová vědecká studie odhaluje, že aspartam (E951) může být jednou ze zásadních, nejvíce škodlivých látek pro lidstvo.                            

V rámci této studie byly krysy krmeny potravou, do které byl přidáván aspartam po dobu 10-40 dní. Následně byla provedena biochemická analýza jejich mozkové tkáně, která zahrnovala neurotransmitery (acetylcholin, epinefrin, norepinefrin, a-aminobutyrovou kyselinu a serotonin). Ze séra byla zjišťována peroxidace lipidů (MDA), redukovaného glutathionu a superoxiddismutázy (SOD). "

Šokující výsledky ukázaly, že aspartam vylučoval mozkové neurotransmitery

Výsledky studie zjistily vztah závislý na dávce mezi spotřebou aspartamu a destrukcí neurotransmiterů - mozkových chemikálií nezbytných pro funkci neuronů.

"Úrovně neurotransmiterů v mozcích zatížených Aspartamem (serotonin, GABA a dopamin) byly významně sníženy ve srovnání s mozky bez vlivu Aspartamu," uvádí studie.

Navíc hladiny mozkových antioxidantů, které chrání mozkovou tkáň před oxidačním poškozením - často způsobené chemickou expozicí - byly značně vyčerpány. "Získané výsledky ukázaly, že antioxidační aktivity (SOD a GSH) byly výrazně sníženy," uvádí studie.

Závěr studie konstatoval, že "konzumace [aspartamu] po dlouhou dobu zvyšuje oxidační stres v mozkové tkáni a narušuje funkci neurotransmiterů, které ovlivňují fyziologické funkce."

Obrovské snížení serotoninu a prudké zvýšení epinefrinu mohou vysvětlovat chemické změny v mozku

Studie zjistila, že hladiny serotoninu byly sníženy o téměř 74% u krys, které konzumovaly 125 mg aspartamu než u krys, kterým nebyl podán žádný aspartam. Současně se hladiny epinefrinu podstatně zvýšily téměř o 500%. Epinefrin je chemická látka, která je obvykle spojena se strachem, nejistotou a nebezpečím.

Co tyto výsledky ukazují, je naprosto ohromující: Aspartam značně snižuje množství neurotransmiterů v mozku, zatímco na druhé straně agresivně zvyšuje chemické látky spojené se strachem a nebezpečím.

Navíc, aspartam činí mozek zranitelnějším oxidačním poškozením, což znamená, že mozkové buňky jsou náchylnější k poškození přísadami z vakcíny (Thimerosal), toxickými potravinovými chemikáliemi, pesticidy nebo dokonce potenciálně 5G bezdrátovými sítěmi, které způsobují elektromagnetickou změnu mozkových buněk.

Americká veřejnost, která spotřebovává obrovské množství aspartamu, je stále více označována jako "vyčerpaná" a plná strachu, nenávisti a násilí

Jejich mozky jsou pozměňovány chemikáliemi, které přeměňují lidi na úroveň zvířecích organismů, které nemají vyšší kognitivní funkce

Jak ukazuje tato studie, aspartam může přispívat k pádu lidské civilizace změnou mozku lidských bytostí, přeměnou je na kognitivně zhoršené, chemicky změněné organismy neschopné racionálního chování. Také nám připomíná, že pokud jde o složky potravin, lidé jsou laboratorní krysy, kteří jsou běžně vystavováni nebezpečným toxickým chemikáliím, které mají neznámé dlouhodobé účinky.

Ale všechny jsou "schváleny" FDA, často založené na falešných vědeckých studiích poskytovaných samotnými výrobci chemikálií.

Originál: https://www.naturalnews.com/2018-12-17-bombshell-study-shows-aspartame-depletes-neurotransmitters-in-the-brain-5g-pesticides.html

Úřad pro kontrolu potravin a léčiv (anglicky: Food and Drug Administration, FDA) je vládní agentura Spojených států amerických, resortu zdraví a služeb (United States Department of Health and Human Services), která je zodpovědná za kontrolu a regulaci potravin, doplňků stravy, léčiv (pro lidi i zvířata), kosmetických přípravků, lékařských přístrojů a biofarmaceutických a krevních produktů v USA.

E 951 Aspartam

Charakteristika

Jedná se o uměle vyrobené sladidlo, které je přibližně 200x sladší než cukr, zvýrazňující aroma. Používá se odhadem ve více než 6000 potravinách po celém světě. Látka není stabilní při zahřívání, protože ztrácí svou sladkost. Po požití se v těle rozkládá na fenylalanin, kyselinu asparagovou a methanol, přičemž zvyšuje chuť k jídlu. Má i schopnost zvýrazňovat sladivost dalších syntetických sladidel. Většinou je nevýhodou, že zvyšuje chuť k jídlu.

Použití

Aspartam se používá jako náhražka cukru, protože je levnější, k běžnému slazení, k výrobě sypkých nápojů, čajů, žvýkaček, některých jogurtů, některých dezertů, pudinků, snídaňových cereálií, mražených krémů, majonézy, hořčice, nakládané zeleniny a ovoce, vitamínových potravinových doplňků a další. Logicky se většinou nepoužívá v pokrmech, které je doporučené zahřívat, tepelně upravovat.

CO ZAZNĚLO DŘÍVE O ASPARTAMU

Nebezpečný aspartam

Cukr je v posledních desetiletích nahrazován ve stovkách druhů potravin umělým sladidlem aspartamem, který přišel na trh v roce 1965. Do té doby se používal hlavně sacharin. Zatímco oficiální statistiky uvádějí, že konzumace aspartamu způsobila v USA smrt pouhých 300 lidí, a proto je stále považován za bezpečný, jiní vědci i lékaři přesvědčivě dokazují, že aspartam je sladidlo, které poškozuje zdraví a zabíjí.

Molekula aspartamu má velice temnou a spletitou historii, která vrhá světlo na praktiky v zákulisí americké společnosti. Nejrůznější intervence a zájmy politiků, armády a tajných služeb, farmaceutických společností a velkých potravinářských koncernů po dvě desítky let soupeřily o to, zda tato látka zůstane v arzenálu bojových chemických látek, které zcela nepozorovaně dokáží ovlivnit nervovou činnost člověka, vyvolat ztrátu paměti a navodit stav známý jako AN, nebo zda se stane levným sladidlem, které zvýší zisky mnoha potravinářských koncernů.

Po zahřátí aspartamu na 30 °C vzniká metanol. Metanol se v těle oxiduje na kyselinu mravenčí a neurotoxin formaldehyd. Množství metanolu vznikajícího z aspartamu není malé: jeden litr perlivého nápoje oslazeného aspartamem obsahuje asi 56 mg metanolu. Náruživí konzumenti takových nápojů mohou denně pozřít až 250 mg metanolu, což 32x přesahuje bezpečný limit pro metanol. Je všeobecně známo, že metanol poškozuje oční nervy a může vyvolat slepotu. Například nezralá nervová tkáň plodů a kojenců metanol nedokáže tolerovat.

Profesor John Olney ve svých studiích prokázal, že aspartam poškozuje mozek, jak laboratorním zvířatům, tak dětem. Aspartam působí na spojeních nervových buněk v mozku a vyvolává jejich nadměrné dráždění, vedoucí až k odumření neuronů. U laboratorních potkanů vyvolávalo podávání aspartamu vznik nádorů v mozku. Tyto nežádoucí účinky zpočátku zbrzdily prvotní nadšení pro využití aspartamu v potravinářském průmyslu, vedly však k jinému nápadu: byl předložen v seznamu nových bojových chemických látek. Vědělo se, že aspartam způsobuje bolesti hlavy, změny nálady, závratě, zejména deprese, nespavost, může vyvolat slepotu a narušuje inteligenci a krátkodobou paměť.

Přesto v r. 1996 bylo povoleno používat aspartam ve všech druzích potravin.

Publikace vědců, které uváděly nepříznivé vedlejší účinky aspartamu, byly ve vědeckých časopisech odmítány, mnohé výsledky byly zfalšovány, nebo se ztratily, někteří badatelé zemřeli a na trh bylo uvedeno sladidlo BEZPEČNÉ JAKO MATEŘSKÉ MLÉKO

Již v původních experimentech profesor Olney pozoroval, že podávání aspartamu vyvolává u pokusných zvířat také obezitu a cukrovku. To bylo potvrzeno v řadě jiných laboratořích. A přesto je aspartam dodáván do „dietních“ nápojů a potravin pro diabetiky, přesto je doporučován v redukčních dietách. Aspartam vyvolává nadměrné přejídání.

V klinických pozorováních u lidí bylo prokázáno, že kromě uvedených problémů vyvolává dlouhodobá konzumace aspartamu poškození trávicího ústrojí, zažívací problémy, nevolnost, poškození jater a ledvin, bolesti hlavy, zvýšený příjem jídla, rozostřené vidění, nespavost, hyperaktivitu, poruchy nálady, deprese a zvýšený sklon k sebevražednosti, ztrátu energie a únavu, bolesti svalů a kloubů, poruchy sluchu a riziko vzniku rakoviny.

Italští vědci z Evropské nadace pro onkologii a ekologické vědy v roce 2010 zveřejnili studii uskutečněnou na osmnácti stech laboratorních krysách. Tvrdí v ní, že aspartam je rakovinotvorný. Zpráva agentury AFP říká: "Sladidlo je schopno vyvolat lymfomy a leukémie u krysích samiček, a to i tehdy, je-li podáváno v dávkách velmi podobných denní dávce schválené pro člověka".

Aspartam - hořká pravda o tomto toxickém sladidle

Cukr je v posledních desetiletích nahrazován ve stovkách druhů potravin umělým sladidlem aspartamem, který přišel na trh v roce 1965. Do té doby se používal hlavně sacharin. Zatímco oficiální statistiky uvádějí, že konzumace aspartamu způsobila v USA smrt pouhých 300 lidí, a proto je stále považován za bezpečný, jiní vědci i lékaři přesvědčivě dokazují, že aspartam je sladidlo, které poškozuje zdraví a zabíjí.

Molekula aspartamu má velice temnou a spletitou historii, která vrhá světlo na praktiky v zákulisí americké společnosti. Nejrůznější intervence a zájmy politiků, armády a tajných služeb, farmaceutických společností a velkých potravinářských koncernů po dvě desítky let soupeřily o to, zda tato látka zůstane v arzenálu bojových chemických látek, které zcela nepozorovaně dokáží ovlivnit nervovou činnost člověka, vyvolat ztrátu paměti a navodit stav známý jako AN, nebo zda se stane levným sladidlem, které zvýší zisky mnoha potravinářských koncernů.

Po zahřátí aspartamu na 30 °C vzniká metanol. Metanol se v těle oxiduje na kyselinu mravenčí a neurotoxin formaldehyd. Množství metanolu vznikajícího z aspartamu není malé: jeden litr perlivého nápoje oslazeného aspartamem obsahuje asi 56 mg metanolu. Náruživí konzumenti takových nápojů mohou denně pozřít až 250 mg metanolu, což 32x přesahuje bezpečný limit pro metanol. Je všeobecně známo, že metanol poškozuje oční nervy a může vyvolat slepotu. Například nezralá nervová tkáň plodů a kojenců metanol nedokáže tolerovat.

Profesor John Olney ve svých studiích prokázal, že aspartam poškozuje mozek, jak laboratorním zvířatům, tak dětem

Aspartam působí na spojeních nervových buněk v mozku a vyvolává jejich nadměrné dráždění, vedoucí až k odumření neuronů. U laboratorních potkanů vyvolávalo podávání aspartamu vznik nádorů v mozku. Tyto nežádoucí účinky zpočátku zbrzdily prvotní nadšení pro využití aspartamu v potravinářském průmyslu, vedly však k jinému nápadu: byl předložen v seznamu nových bojových chemických látek. Vědělo se, že aspartam způsobuje bolesti hlavy, změny nálady, závratě, zejména deprese, nespavost, může vyvolat slepotu a narušuje inteligenci a krátkodobou paměť.

Přesto v r. 1996 bylo povoleno používat aspartam ve všech druzích potravin. Publikace vědců, které uváděly nepříznivé vedlejší účinky aspartamu, byly ve vědeckých časopisech odmítány, mnohé výsledky byly zfalšovány, nebo se ztratily, někteří badatelé zemřeli a na trh bylo uvedeno sladidlo BEZPEČNÉ JAKO MATEŘSKÉ MLÉKO.

Již v původních experimentech profesor Olney pozoroval, že podávání aspartamu vyvolává u pokusných zvířat také obezitu a cukrovku. To bylo potvrzeno v řadě jiných laboratořích. A přesto je aspartam dodáván do „dietních“ nápojů a potravin pro diabetiky, přesto je doporučován v redukčních dietách. Aspartam vyvolává nadměrné přejídání.

V klinických pozorováních u lidí bylo prokázáno, že kromě uvedených problémů vyvolává dlouhodobá konzumace aspartamu poškození trávicího ústrojí, zažívací problémy, nevolnost, poškození jater a ledvin, bolesti hlavy, zvýšený příjem jídla, rozostřené vidění, nespavost, hyperaktivitu, poruchy nálady, deprese a zvýšený sklon k sebevražednosti, ztrátu energie a únavu, bolesti svalů a kloubů, poruchy sluchu a riziko vzniku rakoviny.

Italští vědci z Evropské nadace pro onkologii a ekologické vědy v roce 2010 zveřejnili studii uskutečněnou na osmnácti stech laboratorních krysách. Tvrdí v ní, že aspartam je rakovinotvorný. Zpráva agentury AFP říká: "Sladidlo je schopno vyvolat lymfomy a leukémie u krysích samiček, a to i tehdy, je-li podáváno v dávkách velmi podobných denní dávce schválené pro člověka".

Více:

Každá nemoc je způsobena narůstající jedovatostí lidského organismu.

Úžasný: MUDr. Henry Bieler

 

 

NEJPOPULÁRNĚJŠÍ ČLÁNKY

 

       NOVĚ PUBLIKOVANÉ ČLÁNKY

           BŘEZEN 2024 -31 článků

           DUBEN 2024 - 30 článků

 

Nejlepší DIETY pro celkové zdra ví v roce 2024 - středomořská, DASH a MIND - U.S. News & World Report

  

100% REISHI - houba mládí a zdravé dlou h ověkosti - 3 unikátní, bezkonkurenční extrakty

31 důvodů proč se NENECHÁM OČKOVAT - izraelský rabín Chananya Weisman

Dr. Peter  McCullough: Jak přírodně DETOXIKOVAT tělo PO OČKOVÁNÍ mRNA vakcínou (protokol) - video

  Devastující efekt pro zdraví - glutaman sodný, aspartam a další excitotoxiny

Jak se přírodní cestou uzdravit z chronické Boreliózy, Chlamydiózy, EB virózy... únavového syndromu

CORDYCEPS - silná imunita a nárůst energie

Překyselené tělo: začátek vážné nemoci

ZVRÁCENÍ POSTUPU DIABETU 2. typu začíná u ignorování běžných doporučení, MUDr. Sarah Hallbergová - video

Protokol pro prevenci pro uzdravené klienty - Ing. Zdeněk Rozehnal

BOSWELIA serrata (kadidlo) - jeden z nejsilnějších přírodních léků Matky Země

Tibetská houba, tibetské krystaly a kombucha - darování, prodej

Léčte záněty a ne Cholesterol, MUDr. Marc Sircus

100% ČAGA ze Sibiře, nejvyšší množství účinných látek garantující Certifikát 

Mamografie způsobuje rakovinu prsu, MUDr. Ben Johnson, M.D., N.M.D., D.O.

Účinný lék na rakovinu plic na Kubě, proč ho mít nemůžeme? Leif Davenport

Artróza - kmenové buňky - Podvod!

Lékaři se sami uzdravili z Roztroušené sklerózy, prof. George Jelinek, dr. Terry Wahlsová

Jak se skutečně zdravě stravovat...

Proč průběžně a jak detoxikovat tělo

  PROTINÁDOROVÝ účinek extraktů z REISHI a CORIOLUSU na úrovni klinických studií

Žaloba na farmaceutické korporace, MUDr. Matthias Rath

Koloidní stříbro - účinné přírodní antibiotikum, hustoty koloidního stříbra, doporučené dávkování

 

  Odstranění rtuti, hliníku a dalších toxinů z těla, včetně p revence - MUDr. Dietrich Klinghardt

Zblblo již lidstvo natolik, že se nechá obelhat pohádkami o vražedném oxidu uhličitém?

Jak na Parkinsona? Glutathionem, Hericiem a odstraněním neurotoxinů Chlorellou

    Zkušenosti klientů s Úspěšnou léčbou především boreliózy, chlamydiózy, únavového syndromu...

 

Proč my máme potravinové alergie, přičemž je naši prarodiče neměli?

 

OVĚŘENÉ PŘÍRODNÍ PŘÍPRAVKY

Cílem správné medicíny je předcházení nemocí a prodloužení zdravé dlouhověkosti. Ideálem medicíny je odstranit mít potřebu lékaře.

MUDr. William J. Mayo

 

 

TŘI UNIKÁTNÍ EXTRAKTY

Z DUANWOOD RED REISHI

Za  účinné  se  z  Reishi  považují  pouze  kvalitně  provedené  a  čisté  extrakty,  které  mají  dobrou  biologickou  dostupnost  a  jsou  zbavené  nestravitelného  chitinu;  nelze  tedy  použít  pouhý  prášek  z  usušené  houby.

 

          EXTRAKT                 SPÓR

Nejsilnější extrakt z REISHI na českém trhu!!!100% spórový prášek z Duanwood Red Reishi!!!

 

TRITERPEN MAX

Extrakt s vysokým obsahem triterpenoidů. Více než 20 triterpenoidů%!

ZDE ROSTE NEJÚČINNĚJŠÍ REISHI

DUANWOOD RED REISHI

zdroj výše nejúčinnějších extraktů

Video z návštěvy Čechů u pěstitelů Duanwood Red Reishi v Číně, v horské oblasti Jiangshan

 

FAKTA O REISHI,

MYKOLOGIE, HISTORIE, PĚSTOVÁNÍ, ÚČINNÉ LÁTKY, JAK JE TO S JEJÍ KVALITOU?

 

 

 

 CORDYCEPS, EXTRA SILNÝ

NEJVYŠŠÍ GARANTOVANÉ MNOŽSTVÍ ÚČINNÝCH LÁTEK - CERTIFIKÁT COA

Nejsilnější Cordyceps na českém trhu!!!

CORDYCEPS - video

100% Sibiřská Čaga

ČAGA - video

HERICIUM - video

 

  BETAGLUKAN           HLÍVA

        extrakt               extrakt

Betaglucan MaxCellHlíva ústřičná

BETAGLUKAN - video

 

    KURKUMIN            AŠVAGANDA

        extrakt                    extrakt

Betaglucan MaxCellNejsilnější Ašvaganda na Českém trhu

ASHWAGANDHA - video

 

RDESNO             ANNONA

extrakt                  extrakt

Vysoce účinný extrakt z listů

 

ČAGA - video

Z ověřených dat vyplývá, že člověk, který covid prodělal, je třináckrát lépe chráněn, než člověk, který má dvě dávky vakcíny.

prof. Jiří Beran, 13.11.2021

prof. Jiří Beran, 15.11.2021

 

TEČKOVANÝ PŘÍBĚH

"NEVĚŘÍM UŽ BÍLÝM PLÁŠŤŮM, ALE LIDEM"

medicinský inženýr

JURAJ Orság


 

TEČKOVANÉ PŘÍBĚHY

dokument z 31. srpna 2022

Nadační fond Svědomí Národa

 

KUBEK 2009

 

DOKUMENT ČT 2

BYZNYS V BÍLÝCH PLÁŠTÍCH

DOKUMENT ČT 2

ŠKODLIVOST MOBILNÍCH SÍTÍ

             TEST

BARVOSLEPOSTI

 

 

ROK SI NIČÍME IMUNITU,

možná i proto je tolik nemocných, říká česká vědkyně, vedoucí týmu Centra buněčného a tkáňového inženýrství FN u sv. Anny...

doc. RNDr. Irena Koutná, Ph.D.

Aktualizovaný jmenný seznam s portovců zemřelých od 1.1.2021 do 31.12.2023 v souvislosti s "vakcinací" na covid

Ú MRTÍ - 1480

SRDEČNÍ ZÁSTAVY - 2107

   PATOLOG dr. Ryan Cole oprávněně VAROVAL

 

RENOMOVANÝ PATOLOG   dr. RYAN COLE - přednáška

ALARMUJÍCÍ EFEKT  covid (spike) injekcí (mRNA) na mozek, srdce, ledviny a ostatní orgány

  • Spousta lidí postrádá enzym, který rozkládá RNA
  • Naprosto porušujeme Norimberský kodex z roku 1947...

český dabing - 17:08

Lékařský summit, San Antonio, Texas, USA - 27.7.2021

 

AMERICA´S FRONTLINE DOCTORS

POSTAVIT SE NA ODPOR

 

FRONTLINE NEWS

 

 

ZAČNĚTE U SEBE

ZÁKLADEM ZDRAVÍ JE PREVENCE S NÁVRATEM K PŘÍRODĚ

Doporučuji:

každé ráno cca 30 minut před snídaní

vypít cca 4 dcl vlažné čisté pramenité vody s citrónem (můžete přidat až půl lžičky jedlé sody) a pro posílení imunity a energie můžete použít dvojitý extrakt (1-2 kapsle) z

  a nejdříve po 15 minutách:

případně nejen pro psychiku:

pro střevo kvalitní probiotika:

  • kysané zelí, které si sami jednoduše vyrobíte POUZE VY! Pozor na "BRUSELSKÉ" kysané zelí! S éčkama
 

 

VÁLEK U MORAVCE V OVM

10. dubna 2022

NEHORÁZNĚ LŽE

 

 

Fakta nepřestávají existovat tím, že se o nich nesmí hovořit. Pravda je dcerou času

 

SVĚT SE ZBLÁZNIL

Toto je novodobá reklama na co?

MUDr. Anastasia Maria Loupis: Tento model je v ohrožení života