12 nejlepších potravin s vysokým obsahem fosforu

  • Níže - Proč je ve 21. století tak častý nedostatek minerálů?

- Pixabay

Barbora Nová

Fosfor je nezbytný minerál, který tělo využívá ke stavbě zdravých kostí, tvorbě energie a nových buněk. Přestože je pro většinu lidí prospěšný, může být škodlivý, pokud ho konzumujete příliš mnoho.

Fosfor je důležitý minerál, který hraje klíčovou roli v mnoha aspektech zdraví. Denní referenční hodnota příjmu (RHP) fosforu je 1250 miligramů na den (1).

Nedostatek fosforu je ve vyspělých zemích vzácný, protože většina dospělých jí denně více, než je doporučené množství (2).

Fosfor se nachází ve většině potravin, ale některé potraviny jsou jeho obzvláště dobrým zdrojem. Lidé s onemocněním ledvin však mohou mít problémy s jeho odstraňováním z krve a možná budou muset příjem fosforu omezit (3).

Následuje 12 potravin, které mají obzvláště vysoký obsah fosforu.

1. Kuřecí a krůtí maso

Každá 85gramová porce pečeného kuřete nebo krůty obsahuje 194-196 mg fosforu, což je téměř 16 % RHP. Je také bohaté na bílkoviny, vitaminy skupiny B a selen (4, 5).

Světlé drůbeží maso obsahuje o něco více fosforu než tmavé maso, ale obojí je dobrým zdrojem.

Obsah fosforu v mase mohou ovlivnit i způsoby tepelné úpravy. Pečení zachovává nejvíce fosforu, zatímco vaření snižuje jeho obsah asi o 25 % (6).

Shrnutí:

  • Kuřecí i krůtí maso jsou vynikajícími zdroji fosforu, zejména světlé maso. Každá porce o hmotnosti 85 g poskytuje téměř 16 % RHP. Pečení zachovává více fosforu než vaření.

2. Sója

Sóju si můžete dopřát v mnoha podobách, přičemž některé mají vyšší obsah fosforu než jiné.

Nejvíce fosforu obsahují zralé sójové boby, zatímco edamame, nezralá forma sóji, ho obsahuje o 31 % méně (7, 8).

Zralé sójové boby lze ochutit, opéct a vychutnat si je jako lahodnou křupavou svačinku, která poskytuje více než 50 % RHP v jednom šálku (175 g) (9).

Dobrým zdrojem jsou také fermentované sójové výrobky, jako je tempeh a natto, které poskytují 253 mg a 304 mg na 100 g, resp. 1 šálek (175 g) (10, 11).

Většina ostatních připravených sójových výrobků, jako je tofu a sójové mléko, není tak dobrým zdrojem fosforu a obsahuje méně než 15 % RHP v jedné porci (12, 13).

Shrnutí:

  • Celé sójové boby a fermentované sójové výrobky jsou dobrým zdrojem fosforu a poskytují až 50 % RHP v jedné porci.

3. Vepřové maso

Typická 385-g porce vařeného vepřového masa, včetně vepřových kotlet a vepřové panenky, obsahuje přibližně 18 % RHP fosforu (14, 15).

Stejně jako u drůbeže může mít na obsah fosforu ve vepřovém mase vliv způsob vaření.

Při tepelné úpravě za sucha se zachová 90 % fosforu. U kuřecího a hovězího masa je prokázáno, že vaření snižuje obsah fosforu zhruba o 25 % (6).

Shrnutí:

  • Vepřové maso je dobrým zdrojem fosforu, obsahuje přibližně 230 mg na 85 g. Nejlepším způsobem, jak zachovat obsah fosforu, je tepelná úprava za sucha.

4. Fazole a čočka

Fazole a čočka také obsahují velké množství fosforu a jejich pravidelná konzumace je spojena s nižším rizikem mnoha chronických onemocnění včetně rakoviny (16, 17).

Pouhý 1 šálek (200 g) vařené čočky obsahuje 28 % RHP a přes 15 g vlákniny (18).

Fazole jsou také bohaté na fosfor, zejména fazole severní, cizrna, tmavé fazole a fazole pinto, které obsahují nejméně 250 mg na šálek (164-182 g) (19, 20, 21, 22).

Stejně jako ostatní rostlinné zdroje fosforu obsahují luštěniny kyselinu fytovou. Metody vaření, jako je vaření, však mohou obsah kyseliny fytové ve většině druhů luštěnin snížit (23).

Shrnutí:

  • Fazole a čočka jsou bohatým zdrojem fosforu, obsahují nejméně 250 mg na šálek (zhruba 160-200 g).

5. Vnitřnosti

Vnitřnosti jako je mozek a játra, je vynikajícím zdrojem vysoce vstřebatelného fosforu.

Jedna porce 85 g na pánvi smaženého hovězího mozku obsahuje téměř 26 % RHP (24).

Kuřecí játra, která se často používají k výrobě francouzské pochoutky paštiky, obsahují 30 % RHP ve 85 g (25).

Vnitřnosti jsou bohaté i na další důležité živiny, jako je vitamin A, vitamin B12, železo a stopové minerály. Mohou být chutným a výživným doplňkem vašeho jídelníčku.

Shrnutí:

  • Vnitřnosti jsou neuvěřitelně bohaté na živiny a obsahuje velké množství fosforu a dalších vitaminů a minerálů. Mozek a játra obsahují 26-30 % RHP na 85 g.

6. Amarant a quinoa

Amarant a quinoa jsou sice často označovány jako "zrna", ve skutečnosti se však jedná o malá semínka a jsou považovány za pseudoobiloviny (26).

Každý šálek (250 gramů) vařeného amarantu obsahuje 29 % RHP pro fosfor, zatímco stejný objem vařené quinoy obsahuje 22 % RHP (27, 28).

Obě tyto potraviny jsou také dobrým zdrojem vlákniny, minerálů a bílkovin a přirozeně neobsahují lepek (26).

Stejně jako u jiných semen může namáčení, klíčení a fermentace zvýšit dostupnost fosforu (29, 30).

Shrnutí:

  • Starověké obiloviny jako amarant a quinoa jsou vysoce výživné a jsou dobrým zdrojem fosforu. Každý vařený šálek (185-246 g) obsahuje nejméně 20 % RHP fosforu.

7. Mořské plody

Mnoho druhů mořských plodů je dobrým zdrojem fosforu.

Sépie, měkkýši příbuzní chobotnicím a olihním, jsou jedním z nejbohatších zdrojů, neboť v každé vařené porci o hmotnosti 85 g je obsaženo 39 % RHP (31).

Mezi další ryby, které jsou dobrým zdrojem fosforu, patří (na 85 g) (32, 33, 34, 35, 36, 37, 38, 39, 40, 41):


Některé z těchto potravin, jako je losos, sardinky a makrela, jsou také dobrým zdrojem protizánětlivých omega-3 mastných kyselin, které mohou chránit před rakovinou, srdečními chorobami a dalšími chronickými onemocněními (33, 37, 39, 42).

Shrnutí:

  •  Mnoho různých druhů mořských plodů je bohatých na fosfor. Jedním z nejlepších zdrojů jsou sépie, které obsahují 493 mg fosforu v jedné porci.

8. Mléčné výrobky

Mléčné výrobky, jako jsou sýry a mléko, patří mezi hlavní zdroje fosforu v průměrné stravě (2).

Pouhý 28 g sýra obsahuje 215 mg fosforu (17 % RHP), zatímco 1 šálek (244 g) odstředěného mléka obsahuje 21 % RHP (43, 44).

Nejvíce fosforu obsahují nízkotučné a netučné mléko a jogurt, zatímco plnotučné verze obsahují o něco méně (45, 46, 47, 48).

Mezitím plnotučný tvaroh obsahuje o něco více fosforu než nízkotučný tvaroh (49, 50).

Shrnutí:

  • Mléčné výrobky, jako je mléko, tvaroh a jogurt, jsou vynikajícím zdrojem fosforu, který v jedné porci představuje nejméně 10 % RHP.

9. Slunečnicová a dýňová semínka

Slunečnicová a dýňová semínka také obsahují velké množství fosforu.

28 g pražených slunečnicových nebo dýňových semínek obsahuje zhruba 26-27 % RHP fosforu (51, 52).

Mějte však na paměti, že 60-90 % fosforu obsaženého v semenech je v uložené formě zvané kyselina fytová neboli fytát, kterou člověk nedokáže strávit (53).

Dýňová a slunečnicová semínka si přesto můžete vychutnat jako svačinu, posypat jimi saláty, přimíchat je do ořechových másel nebo použít do pesta a jsou skvělou alternativou pro lidi alergické na arašídy nebo stromové ořechy.

Shrnutí:

  • Slunečnicová a dýňová semínka obsahují velké množství zásobní formy fosforu zvané kyselina fytová, kterou člověk nedokáže strávit. Přesto mohou být všestranným a výživným doplňkem vašeho jídelníčku.

10. Ořechy

Většina ořechů je dobrým zdrojem fosforu, ale brazilské ořechy jsou na vrcholu seznamu. Pouhých 28 g para ořechů poskytuje 16 % RHP (54).

Mezi další ořechy, které obsahují alespoň 10 % RHP ve 28 g, patří kešu, mandle, piniové oříšky a pistácie (55, 56, 57, 5).

Jsou také skvělým zdrojem zdravých tuků, antioxidantů a minerálních látek. Jejich pravidelná konzumace je spojována s lepším zdravím srdce (59).

Stejně jako semena je většina fosforu v ořeších uložena ve formě kyseliny fytové, která je pro člověka nestravitelná. Namáčení může pomoci, i když ne všechny studie se na tom shodují (60).

Shrnutí:

  • Mnoho ořechů, a zejména para ořechy, jsou dobrým zdrojem fosforu, obsahují nejméně 16 % RHP na 28 g.

11. Celá zrna

Mnoho celých zrn obsahuje fosfor, včetně pšenice, ovsa a rýže.

Nejvíce fosforu obsahuje špalda, a to 291 mg neboli 23 % RHP na uvařený šálek (200 g) (61).

Dobrým zdrojem fosforu je také oves, který obsahuje 14 % RHP na uvařený šálek (234 g), a dále hnědá rýže, která poskytuje 8 % RHP na uvařený šálek (200 g) (62, 63).

Většina fosforu v celých zrnech se nachází ve vnější vrstvě endospermu, tzv. aleuronu, a ve vnitřní vrstvě, tzv. klíčku (64).

Tyto vrstvy jsou při rafinaci zrn odstraněny, což je důvod, proč jsou celá zrna dobrým zdrojem fosforu a proč rafinovaná zrna nikoli (65, 66).

Stejně jako v případě semen je však většina fosforu v celých zrnech uložena ve formě kyseliny fytové, kterou tělo těžko tráví a vstřebává.

Namáčení, klíčení nebo kvašení zrn může část kyseliny fytové odbourat a zpřístupnit více fosforu pro vstřebávání (67, 68).

Shrnutí:

  • Celá zrna, jako je pšenice, oves a rýže, obsahují velké množství fosforu. Namáčení, klíčení nebo kvašení zrn může zvýšit jeho vstřebatelnost.

12. Potraviny s přídavkem fosforečnanů

Fosfor je sice přirozeně přítomen v mnoha potravinách, ale některé zpracované potraviny ho obsahují velké množství i z přídatných látek.

Fosforečnanové přídatné látky jsou téměř 100% vstřebatelné a přispívají v průměru asi 155 mg fosforu denně (2).

Nadměrný příjem fosforu je spojován s úbytkem kostní hmoty, proto je důležité nekonzumovat ho o mnoho více, než je doporučený příjem. Některé výzkumy naznačují, že může také zvyšovat riziko úmrtí, i když se to může lišit v závislosti na faktorech, jako je funkce ledvin (69, 70, 71, 72).

Mezi zpracované potraviny a nápoje, které často obsahují přidané fosfáty, patří (73, 74, 75, 76, 77, 78):

  • Zpracované maso: Hovězí, jehněčí, vepřové a kuřecí maso se často marinuje nebo se do něj vstřikují fosfátové přísady, aby maso zůstalo křehké a šťavnaté.
  • Colové nápoje: Colové nápoje často obsahují kyselinu fosforečnou, syntetický zdroj fosforu.
  • Pečivo: Sušenky, směsi na palačinky, toastové pečivo a další pečivo mohou obsahovat fosforečnany jako kypřící látky.
  • Rychlé občerstvení: Podle jedné studie 15 velkých amerických řetězců rychlého občerstvení obsahovalo více než 80 % položek jídelního lístku přidané fosfáty.
  • Hotoné potraviny: Fosforečnany se často přidávají do hotových potravin, jako jsou mražené kuřecí nugety, aby se rychleji uvařily a zlepšila se jejich trvanlivost.

Chcete-li zjistit, zda připravené a průmyslově zpracované potraviny nebo nápoje obsahují fosfor, hledejte složky se slovem "fosfát".

Shrnutí:

  • Zpracované potraviny a nápoje často obsahují fosfátové přísady pro zvýšení kvality a prodloužení trvanlivosti. Mohou do vaší stravy přispívat velkým množstvím fosforu.

Závěr

Fosfor je základní živina potřebná pro zdraví kostí a mnoho dalších tělesných funkcí.

Nachází se v mnoha potravinách, ale jeho vysoký obsah je zejména v živočišných bílkovinách, mléčných výrobcích, ořeších a semenech, celozrnných obilovinách a luštěninách.

Mnoho zpracovaných potravin také obsahuje fosfor z fosfátových přísad používaných k prodloužení trvanlivosti nebo ke zlepšení chuti či textury.

Umělé fosfáty a živočišné zdroje fosforu jsou nejlépe vstřebatelné, zatímco některé rostlinné zdroje lze namáčet, klíčit nebo fermentovat, aby se zvýšilo množství vstřebatelného fosforu.

Zatímco fosfor je při umírněné konzumaci prospěšný, jeho nadměrný příjem z umělých přísad může být zdraví škodlivý. Lidé s onemocněním ledvin by také měli omezit jeho příjem.

Porozumění tomu, které potraviny obsahují nejvíce fosforu, vám pomůže řídit jeho příjem podle potřeby.

Proč je ve 21. století tak častý nedostatek minerálů?

- Pixabay

Ing. Zdeněk Rozehnal

Nedostatek živin je stejně častý v rozvinutých zemích jako v chudých. Ve skutečnosti se v západních státech mnoho lidí přejídá, ale přitom je podvyživeno, což ukazuje, že dostupnost potravin a jejich dostatek nemusí nutně znamenat dobrou výživu (1).

Na kvalitě potravin, které jíte, záleží stejně - ne-li více - jako na jejich množství. Statistiky bohužel ukazují, že průmyslově zpracované potraviny, které mají malou výživovou hodnotu, tvoří téměř 70% typické západní stravy (2). Například z průzkumu, který v roce 2018 zveřejnilo Americké Centrum pro kontrolu a prevenci nemocí, také vyplývá, že více než jeden ze tří Američanů konzumuje v daný den jídlo z rychlého občerstvení (3).

V posledních dvou desetiletích národní průzkumy odhalily, že děti i dospělí v USA konzumují více přidaného cukru než několik základních živin (4, 5). Tato nezdravá strava spolu se sedavým způsobem života vede nejen k vážným zdravotním problémům, jako je cukrovka, obezita a srdeční choroby, ale také ohrožuje lidi nedostatkem mikroživin (6).

Proč se nedostatek živin stal celosvětovým zdravotním problémem

Kromě nezdravého výběru potravin stojí za rozsáhlým nedostatkem vitaminů a minerálních látek, který lze pozorovat u celé populace, ještě jeden naléhavý problém. Jak uvádí studie zveřejněná v časopise Environmental Geochemistry and Health, přibližně třetina orné půdy na celém světě trpí nedostatkem mikroživin, zejména minerálů, jako je zinek (7).

Rostliny, včetně potravinářských plodin, získávají všechny potřebné minerální látky z půdy. Jak kořeny rostlin přijímají vodu, absorbují minerální živiny, které se následně rozkládají na primární a sekundární makroživiny a mikroživiny (8).

Primárními makroživinami jsou dusík, fosfor a draslík, zatímco sekundárními makroživinami jsou vápník, hořčík a síra. Rostliny potřebují tyto živiny, zejména primární makroživiny, ve velkém množství pro optimální růst, a proto je zemědělci často dodávají svým plodinám ve formě hnojiv.

Mikroživiny naopak rostliny potřebují pouze v malém množství, proto se do půdy běžně nepřidávají. Mezi tyto minerální živiny patří bór, měď, železo, chlorid, mangan, molybden a zinek. Všechny tyto prvky plní uvnitř rostlinných buněk kritické funkce.

Např: Studie publikovaná v časopise Physiologia Plantarum zjistila, že pro úspěšnou fotosyntézu potřebují rostliny dostatečné množství draslíku a hořčíku. Nedostatek těchto živin vede k nadměrné produkci volných radikálů, které jsou pro rostliny stejně škodlivé jako pro člověka (9).

Minerální látky pocházející z půdy rostliny potřebují také k produkci vitaminů. Na rozdíl od minerálních látek jsou vitaminy rostlinami přirozeně syntetizovány. Ve skutečnosti nám známé antioxidační vitaminy, jako jsou vitaminy A, C a E, mají pro rostliny stejný přínos jako pro naše tělo - to znamená, že chrání zdravé buňky před oxidačním stresem, který je vyvolán hromaděním volných radikálů (10).

Pro dokreslení toho, jak půdní minerály ovlivňují produkci vitamínů v rostlinách, srovnává studie publikovaná v časopise Scientia Agropecuaria obsah vitamínu C v rostlinách camu camu - pravděpodobně nejbohatším zdroji vitamínu C na planetě - pěstovaných v půdách s různým obsahem minerálů.

Vědci zjistili, že rostliny camu camu, které rostly v neúrodné půdě, produkovaly nejnižší množství vitaminu C. Naopak rostliny, které rostly v úrodné půdě, zejména v půdě bohaté na hořčík a fosfor, měly nejvyšší obsah vitaminu C, což potvrzuje, že produkce vitaminu C v rostlinách camu camu je ovlivněna příjmem hořčíku a fosforu (11).

Zajímavé je, že vědci upozornili na další objev: Kromě minerálů ovlivnila produkci vitaminu C také přítomnost těžkých kovů v půdě, i když negativně. Uvedli, že rostliny camu camu produkovaly méně vitaminu C, když byla koncentrace hliníku v půdě vysoká, ale syntetizovaly více vitaminu C, když byla koncentrace hliníku nízká.

Tyto dva problémy - nedostatek živin v půdě a kontaminace půdy těžkými kovy - jsou dnes bohužel velmi časté a jsou také příčinou tiché epidemie nedostatku vitaminů a minerálů, která postihuje miliardy lidí na celém světě (12).

Podle četných studií lze nedostatek živin v půdě přičíst na vrub průmyslovým zemědělským postupům, jako je používání chemických hnojiv a pesticidů, intenzivní zavlažování, intenzivní obdělávání půdy a koncentrovaná monokulturní produkce. Protože se tyto škodlivé postupy dnes běžně používají, většina čerstvých produktů prodávaných v obchodech s potravinami není tak výživná, jak by měla být (13).

Studie zveřejněná v časopise HortScience ukazuje, že výživová hodnota potravin dostupných v USA a Velké Británii se za posledních 50 až 100 let výrazně snížila. Existují také přesvědčivé důkazy, že u některých druhů ovoce a zeleniny, které dnes jíte, mohlo dojít k průměrnému poklesu obsahu minerálních látek až o 40%  (14).

Proto je vhodné konzumovat více celých potravin namísto zpracovaných.  

Několik studií také uvádí, že v půdě i v produktech byly zjištěny vysoké hladiny kontaminujících látek, například těžkých kovů (15). Přestože jsou tyto toxické kovy v životním prostředí přirozeně přítomny, jejich koncentrace se v důsledku průmyslové činnosti člověka, jako je těžba, konvenční zemědělství, výroba baterií a nesprávná likvidace odpadních vod a odpadů, zvyšuje na alarmující úroveň (16).

Proto odborníci doporučují místo potravin pěstovaných konvenčními zemědělskými postupy volit potraviny pěstované ekologicky, které podporují správnou výživu. Kromě toho, že organické ovoce a zelenina obsahují vyšší množství antioxidantů a základních živin, nejsou stříkány zemědělskými chemikáliemi a jsou pěstovány postupy, které zabraňují erozi půdy (17).

Běžné nedostatky minerálních látek a jejich příznaky

Podle zprávy Amerického Centra pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC) o výživě má 10% americké populace nedostatek mnoha živin, včetně základních minerálů (18). Ve výživových doporučeních pro Američany na období 2015-2020 jsou následující minerální látky zdůrazněny jako živiny, které jsou předmětem veřejného zájmu, protože jsou v USA často nedostatečně konzumovány (19):

  • Vápník je základním stavebním kamenem kostí. Krystaly vápníku vyplňují všechny mezery a díry ve strukturálním rámci kostí, aby se kosti snadno nelámaly (20). Vápník má také zásadní význam pro způsob, jakým vaše nervové buňky komunikují, a pomáhá vašim svalům a cévám uvolňovat se a stahovat (21).

Příznaky nedostatku vápníku: Extrémní únava, bolesti svalů, suchá kůže, lámavé nehty, slabé kosti a zubní kaz (22).

  • Železo je důležitou součástí hemoglobinu, bílkoviny v červených krvinkách, která pomáhá přenášet kyslík z plic do zbytku těla. Využívá se také k tvorbě myoglobinu, bílkoviny, která přenáší kyslík do svalů. Kromě toho je železo nezbytné pro tvorbu některých hormonů (23).

Příznaky nedostatku železa: Extrémní únava, slabost, bledá kůže, zrychlený tep, dušnost, závratě nebo malátnost, studené ruce a nohy, lámavé nehty a špatná chuť k jídlu (24).

  • Hořčík je dobrým kofaktorem, pomáhá více než 300 enzymům plnit jejich funkce. Mezi tyto funkce patří regulace syntézy bílkovin, hladiny cukru v krvi a krevního tlaku. Hořčík je také potřebný pro tvorbu energie, syntézu DNA a tvorbu glutathionu (25).

Příznaky nedostatku hořčíku: Abnormální pohyby očí, křeče, únava, svalové křeče nebo křeče, svalová slabost a necitlivost (26).

  • Draslík je elektrolyt, který pomáhá buňkám udržovat rovnováhu tekutin. Kdykoli uvolňují sodík, aby se zbavily přebytečné vody, vaše buňky přijímají draslík zvenčí, aby udržely vyvážený poměr těchto elektrolytů (27). Draslík také pomáhá kontrakcím vašich svalů a podílí se na udržování krevního tlaku (28).

Příznaky nedostatku draslíku: Zácpa, bušení srdce, únava, svalová slabost nebo křeče, brnění nebo necitlivost (29).

  • Zinek je stopový minerál, který se nachází v buňkách celého těla. Stejně jako hořčík slouží jako kofaktor stovek enzymů, které přímo ovlivňují funkce vašich životně důležitých orgánů (30). Nedostatek zinku má závažné důsledky, jako je zpomalení růstu, poruchy kognitivních funkcí a dysfunkce imunitního systému (31).

Příznaky nedostatku zinku: Vypadávání vlasů, průjem, náchylnost k infekcím, ztráta chuti k jídlu, impotence, problémy s očima, úbytek hmotnosti, pomalé hojení ran a nedostatek chuti a čichu (32).

Kromě těchto živin následuje dalších 5 základních minerálů, které vaše tělo potřebuje v menším množství pro optimální zdraví:

  • Měď je stopový minerál, který je potřebný pro vstřebávání železa a normální erytropoézu - tedy proces, při kterém kmenové buňky dozrávají v červené krvinky (33). Měď se také podílí na tvorbě energie a správné tvorbě pojivové tkáně (34).

  • Mangan. Funkce manganu mohou výrazně ovlivnit zdraví metabolismu. Tento základní minerál pomáhá tělu štěpit sacharidy a vstřebávat vápník z potravy. Podílí se také na regulaci hladiny cukru v krvi. Mangan je důležitou součástí superoxiddismutázy, enzymu, který působí také jako antioxidant (35).

  • Fosfor je druhým nejrozšířenějším minerálem v těle. Spolu s vápníkem pomáhá budovat a obnovovat kosti a zuby (36). Fosfor také pomáhá při tvorbě ATP, molekuly, kterou tělo využívá k ukládání energie. Podílí se také na aktivaci mnoha enzymů a vitaminů skupiny B a na transportu molekul do buněk a z buněk (37, 38).

  • Selen je součástí selenoproteinů, které slouží jako antioxidanty uvnitř vašeho těla. Selenoproteiny se také podílejí na syntéze DNA, reprodukci a metabolismu hormonů štítné žlázy (39)

  • Sodík je stejně jako draslík elektrolytem, který pomáhá udržovat rovnováhu tekutin. Pomáhá také regulovat elektrické náboje, které se pohybují dovnitř a ven z vašich buněk. Sodík má zásadní význam pro přenos nervových impulzů v celém těle a také pro stahy srdce a svalů (40).

Každá nemoc je způsobena narůstající jedovatostí lidského organismu.

Úžasný: MUDr. Henry Bieler

 

 

NEJPOPULÁRNĚJŠÍ ČLÁNKY

 

       NOVĚ PUBLIKOVANÉ ČLÁNKY

           ČERVEN 2024 - 17 článků

 

Nejlepší DIETY pro celkové zdra ví v roce 2024 - středomořská, DASH a MIND - U.S. News & World Report

  

100% REISHI - houba mládí a zdravé dlou h ověkosti - 3 unikátní, bezkonkurenční extrakty

31 důvodů proč se NENECHÁM OČKOVAT - izraelský rabín Chananya Weisman

Dr. Peter  McCullough: Jak přírodně DETOXIKOVAT tělo PO OČKOVÁNÍ mRNA vakcínou (protokol) - video

  Devastující efekt pro zdraví - glutaman sodný, aspartam a další excitotoxiny

Jak se přírodní cestou uzdravit z chronické Boreliózy, Chlamydiózy, EB virózy... únavového syndromu

CORDYCEPS - silná imunita a nárůst energie

Překyselené tělo: začátek vážné nemoci

ZVRÁCENÍ POSTUPU DIABETU 2. typu začíná u ignorování běžných doporučení, MUDr. Sarah Hallbergová - video

Protokol pro prevenci pro uzdravené klienty - Ing. Zdeněk Rozehnal

BOSWELIA serrata (kadidlo) - jeden z nejsilnějších přírodních léků Matky Země

Tibetská houba, tibetské krystaly a kombucha - darování, prodej

Léčte záněty a ne Cholesterol, MUDr. Marc Sircus

100% ČAGA ze Sibiře, nejvyšší množství účinných látek garantující Certifikát 

Mamografie způsobuje rakovinu prsu, MUDr. Ben Johnson, M.D., N.M.D., D.O.

Účinný lék na rakovinu plic na Kubě, proč ho mít nemůžeme? Leif Davenport

Artróza - kmenové buňky - Podvod!

Lékaři se sami uzdravili z Roztroušené sklerózy, prof. George Jelinek, dr. Terry Wahlsová

Jak se skutečně zdravě stravovat...

Proč průběžně a jak detoxikovat tělo

  PROTINÁDOROVÝ účinek extraktů z REISHI a CORIOLUSU na úrovni klinických studií

Žaloba na farmaceutické korporace, MUDr. Matthias Rath

Koloidní stříbro - účinné přírodní antibiotikum, hustoty koloidního stříbra, doporučené dávkování

 

  Odstranění rtuti, hliníku a dalších toxinů z těla, včetně p revence - MUDr. Dietrich Klinghardt

Zblblo již lidstvo natolik, že se nechá obelhat pohádkami o vražedném oxidu uhličitém?

Jak na Parkinsona? Glutathionem, Hericiem a odstraněním neurotoxinů Chlorellou

    Zkušenosti klientů s Úspěšnou léčbou především boreliózy, chlamydiózy, únavového syndromu...

 

Proč my máme potravinové alergie, přičemž je naši prarodiče neměli?

 

OVĚŘENÉ PŘÍRODNÍ PŘÍPRAVKY

Cílem správné medicíny je předcházení nemocí a prodloužení zdravé dlouhověkosti. Ideálem medicíny je odstranit mít potřebu lékaře.

MUDr. William J. Mayo

 

 

TŘI UNIKÁTNÍ EXTRAKTY

Z DUANWOOD RED REISHI

Za  účinné  se  z  Reishi  považují  pouze  kvalitně  provedené  a  čisté  extrakty,  které  mají  dobrou  biologickou  dostupnost  a  jsou  zbavené  nestravitelného  chitinu;  nelze  tedy  použít  pouhý  prášek  z  usušené  houby.

 

          EXTRAKT                 SPÓR

Nejsilnější extrakt z REISHI na českém trhu!!!100% spórový prášek z Duanwood Red Reishi!!!

 

TRITERPEN MAX

Extrakt s vysokým obsahem triterpenoidů. Více než 20 triterpenoidů%!

ZDE ROSTE NEJÚČINNĚJŠÍ REISHI

DUANWOOD RED REISHI

zdroj výše nejúčinnějších extraktů

Video z návštěvy Čechů u pěstitelů Duanwood Red Reishi v Číně, v horské oblasti Jiangshan

 

FAKTA O REISHI,

MYKOLOGIE, HISTORIE, PĚSTOVÁNÍ, ÚČINNÉ LÁTKY, JAK JE TO S JEJÍ KVALITOU?

 

 

 

 CORDYCEPS, EXTRA SILNÝ

NEJVYŠŠÍ GARANTOVANÉ MNOŽSTVÍ ÚČINNÝCH LÁTEK - CERTIFIKÁT COA

Nejsilnější Cordyceps na českém trhu!!!

CORDYCEPS - video

100% Sibiřská Čaga

ČAGA - video

HERICIUM - video

 

  BETAGLUKAN           HLÍVA

        extrakt               extrakt

Betaglucan MaxCellHlíva ústřičná

BETAGLUKAN - video

 

    KURKUMIN            AŠVAGANDA

        extrakt                    extrakt

Betaglucan MaxCellNejsilnější Ašvaganda na Českém trhu

ASHWAGANDHA - video

 

RDESNO             ANNONA

extrakt                  extrakt

Vysoce účinný extrakt z listů

 

ČAGA - video

Z ověřených dat vyplývá, že člověk, který covid prodělal, je třináckrát lépe chráněn, než člověk, který má dvě dávky vakcíny.

prof. Jiří Beran, 13.11.2021

prof. Jiří Beran, 15.11.2021

 

TEČKOVANÝ PŘÍBĚH

"NEVĚŘÍM UŽ BÍLÝM PLÁŠŤŮM, ALE LIDEM"

medicinský inženýr

JURAJ Orság


 

TEČKOVANÉ PŘÍBĚHY

dokument z 31. srpna 2022

Nadační fond Svědomí Národa

 

KUBEK 2009

 

DOKUMENT ČT 2

BYZNYS V BÍLÝCH PLÁŠTÍCH

DOKUMENT ČT 2

ŠKODLIVOST MOBILNÍCH SÍTÍ

             TEST

BARVOSLEPOSTI

 

 

ROK SI NIČÍME IMUNITU,

možná i proto je tolik nemocných, říká česká vědkyně, vedoucí týmu Centra buněčného a tkáňového inženýrství FN u sv. Anny...

doc. RNDr. Irena Koutná, Ph.D.

Aktualizovaný jmenný seznam s portovců zemřelých od 1.1.2021 do 31.12.2023 v souvislosti s "vakcinací" na covid

Ú MRTÍ - 1480

SRDEČNÍ ZÁSTAVY - 2107

   PATOLOG dr. Ryan Cole oprávněně VAROVAL

 

RENOMOVANÝ PATOLOG   dr. RYAN COLE - přednáška

ALARMUJÍCÍ EFEKT  covid (spike) injekcí (mRNA) na mozek, srdce, ledviny a ostatní orgány

  • Spousta lidí postrádá enzym, který rozkládá RNA
  • Naprosto porušujeme Norimberský kodex z roku 1947...

český dabing - 17:08

Lékařský summit, San Antonio, Texas, USA - 27.7.2021

 

AMERICA´S FRONTLINE DOCTORS

POSTAVIT SE NA ODPOR

 

FRONTLINE NEWS

 

 

ZAČNĚTE U SEBE

ZÁKLADEM ZDRAVÍ JE PREVENCE S NÁVRATEM K PŘÍRODĚ

Doporučuji:

každé ráno cca 30 minut před snídaní

vypít cca 4 dcl vlažné čisté pramenité vody s citrónem (můžete přidat až půl lžičky jedlé sody) a pro posílení imunity a energie můžete použít dvojitý extrakt (1-2 kapsle) z

  a nejdříve po 15 minutách:

případně nejen pro psychiku:

pro střevo kvalitní probiotika:

  • kysané zelí, které si sami jednoduše vyrobíte POUZE VY! Pozor na "BRUSELSKÉ" kysané zelí! S éčkama
 

 

VÁLEK U MORAVCE V OVM

10. dubna 2022

NEHORÁZNĚ LŽE

 

 

Fakta nepřestávají existovat tím, že se o nich nesmí hovořit. Pravda je dcerou času

 

SVĚT SE ZBLÁZNIL

Toto je novodobá reklama na co?

MUDr. Anastasia Maria Loupis: Tento model je v ohrožení života