Příznaky nezdravého střeva

- Pixabay

Barbora Nová

Pokud zaznamenáte příznaky špatného stavu střev, mohou faktory životního stylu pomoci zlepšit váš střevní mikrobiom a prospět vašemu celkovému zdraví.

Co je to střevní mikrobiom?

Termín "střevní mikrobiom" označuje mikroorganismy žijící ve vašich střevech. Každý člověk má ve svém trávicím traktu přibližně 200 různých druhů bakterií, virů a hub (1).

Některé mikroorganismy jsou pro naše zdraví škodlivé, ale mnohé z nich jsou neuvěřitelně prospěšné a pro zdravé tělo dokonce nezbytné.

Výzkum ukazuje, že přítomnost velkého množství bakterií ve střevech může pomoci snížit riziko onemocnění, jako je cukrovka, zánětlivé onemocnění střev a psoriatická artritida (2).

Jak střevní mikrobiom ovlivňuje vaše zdraví?

Neuvěřitelná složitost střev a jejich význam pro naše celkové zdraví je v lékařské komunitě stále častěji předmětem výzkumu.

Studie za posledních několik desetiletí zjistily souvislosti mezi zdravím střev a (3):

  • imunitním systémem
  • duševním zdravím
  • autoimunitními chorobami
  • endokrinními poruchami
  • gastrointestinálními poruchami
  • kardiovaskulárními onemocněními
  • rakovinou

Vyšší úroveň rozmanitosti střevních bakterií může být spojena s lepším zdravotním stavem. Ačkoli výzkum stále probíhá, je jasné, že zdraví střev hraje zásadní roli v mnoha oblastech vašeho zdraví a pohody.

7 příznaků nezdravých střev

Střevní mikrobiom může ovlivnit mnoho součástí moderního života, včetně:

To pak může ovlivnit další aspekty vašeho zdraví, jako jsou:

  • funkce imunitního systému
  • hladiny hormonů
  • hmotnost
  • vývoj nemocí

Pokud máte zhoršené zdraví střev, můžete zaznamenat několik příznaků. Následuje sedm nejčastějších příznaků:

1. Podrážděný žaludek

Všechny žaludeční potíže mohou být známkou nezdravých střev. Patří mezi ně např:

  • plynatost
  • nadýmání
  • zácpa
  • průjem
  • pálení žáhy

Zdravá střeva mají menší potíže se zpracováním potravy a vylučováním odpadních látek, což vede ke snížení příznaků podrážděného žaludku.

2. Strava s vysokým obsahem cukru

Strava s vysokým obsahem průmyslově zpracovaných potravin a přidaných cukrů může snížit množství "dobrých" bakterií a jejich rozmanitost ve střevech.

Výzkum potvrzuje, že to může vést ke zvýšenému zánětu v celém těle. Zánět může být předstupněm několika onemocnění, včetně rakoviny (4).

3. Neúmyslné změny hmotnosti

Přibývání nebo ubývání na váze beze změny stravovacích nebo pohybových návyků může být známkou nezdravého střeva. Nevyvážené střevo může zhoršit schopnost vašeho těla vstřebávat živiny, regulovat hladinu cukru v krvi a ukládat tuk.

Úbytek hmotnosti může být způsoben špatným vstřebáváním v důsledku přerůstání bakterií tenkého střeva (SIBO). Naopak přibývání na váze může být způsobeno inzulinovou rezistencí nebo zvýšeným zánětem.

Při syndromu bakteriálního přerůstání tenkého střeva (SIBO) se bakterie dostávají z tlustého střeva do tenkého, a narušuje se tak přirozená harmonie prostředí. Bakterie zde „kradou“ složky potravy určené ke vstřebání, a organismus tak přichází o živiny. „Pacienti výrazně hubnou, nepomáhá jim ani umělá výživa.

4. Poruchy spánku nebo neustálá únava

Výzkum uvádí, že nerovnováha střevních bakterií může souviset s fragmentovaným spánkem a krátkou dobou spánku, což může vést k chronické únavě (5).

I když příčina zůstává nejasná, předpokládá se, že souvisí se zánětem, metabolickými funkcemi a duševním zdravím (6).

5. Podráždění kůže

Kožní onemocnění, jako je lupénka, mohou souviset s typy bakterií přítomných ve střevech. Nižší koncentrace prospěšných bakterií může mít vliv na imunitní systém organismu.

To následně může vést ke stavům, které ovlivňují orgány, včetně kůže.

6. Autoimunitní stavy

Mnoho studií zjistilo souvislosti mezi střevem a imunitním systémem. Nezdravé střevo může zvyšovat systémový zánět a měnit správné fungování imunitního systému (7).

To může vést k autoimunitním onemocněním, kdy tělo napadá spíše samo sebe než škodlivé vetřelce.

7. Potravinové intolerance

Potravinové intolerance jsou důsledkem obtížného trávení určitých potravin. To je rozdíl oproti potravinové alergii, která je způsobena reakcí imunitního systému na určité potraviny.

Výzkumy ukazují, že potravinové intolerance, jako například intolerance laktózy, mohou být způsobeny špatnou kvalitou bakterií ve střevech. To může vést k potížím s trávením vyvolávajících potravin a k příznakům, jako jsou (8):

  • nadýmání
  • plynatost
  • průjem
  • bolesti břicha
  • nevolnost

Některé výzkumy také potvrzují, že potravinové alergie mohou souviset se zdravím střev.

7 opatření, které můžete udělat pro zdraví svých střev

Zdraví svých střev můžete zlepšit změnou životního stylu a stravy. Zvažte vyzkoušení jedné nebo více z následujících možností:

1. Snižte hladinu stresu

Chronická vysoká úroveň stresu je náročná pro celé vaše tělo, včetně střev. Několik způsobů, jak snížit stres, může zahrnovat:

  • meditace
  • chůze
  • masáže
  • rávení času s přáteli nebo rodinou
  • rozptylování esenciálních olejů
  • omezení konzumace alkoholu
  • smích
  • cvičení jógy
  • trávení času s domácím mazlíčkem

2. Mějte dostatek spánku

Nedostatečný nebo nedostatečně kvalitní spánek může mít vážné dopady na zdraví vašich střev, což může následně přispět k dalším problémům se spánkem.

Snažte se upřednostnit získání alespoň 7-8 hodin nepřerušovaného spánku za noc. Pokud máte problémy se spánkem, může vám pomoci odborník (9).

3. Jezte pomalu

Důkladné žvýkání jídla a pomalejší konzumace jídla může snížit pravděpodobnost vzniku obezity a cukrovky a zároveň vám pomůže lépe si vybírat potraviny.

To vám může pomoci snížit zažívací potíže a udržet si zdravá střeva.

4. Zůstaňte hydratovaní

Pití velkého množství vody může souviset se zvýšenou rozmanitostí bakterií ve střevech, i když záleží také na zdroji vody. Jedna studie z roku 2022 také zjistila, že lidé, kteří pili více vody, měli méně druhů bakterií, které mohou způsobovat infekce zažívacího traktu (10).

Zůstat hydratovaný celkově prospívá vašemu zdraví a může pomoci předcházet zácpě. Může to být také jednoduchý způsob, jak podpořit zdravá střeva.

5. Užívejte prebiotika nebo probiotika

Přestože výzkumy probíhají, přidání prebiotika nebo probiotického doplňku stravy může pomoci zlepšit zdraví vašich střev. Prebiotika poskytují "potravu" určenou k podpoře růstu prospěšných bakterií ve střevech, zatímco probiotika jsou živé dobré bakterie (11).

Lidé, kteří trpí závažným onemocněním nebo mají oslabený imunitní systém, by probiotika užívat neměli. Také ne všechny probiotické doplňky jsou kvalitní nebo prospěšné pro vaše zdraví.

Při výběru probiotického nebo prebiotického doplňku stravy, který vám pomůže zlepšit zdraví, se raději poraďte s odborníkem.

6. Zkontrolujte, zda nemáte potravinovou intoleranci

Potravinovou intoleranci můžete mít, pokud máte příznaky, jako např:

  • nadýmání
  • bolesti břicha
  • průjem
  • plynatost
  • nevolnost
  • únava
  • reflux kyselin

Můžete zkusit vyřadit běžné spouštěcí potraviny a zjistit, zda se vaše příznaky zlepší. Pokud se vám podaří identifikovat a vyhnout se potravině nebo potravinám, které přispívají k vašim příznakům, můžete zaznamenat pozitivní změnu ve vašem zažívacím zdraví.

7. Změňte svůj jídelníček

Snížení množství zpracovaných potravin s vysokým obsahem cukru a tuku, které jíte, může vést ke zlepšení zdraví střev.

Ke zdravému střevnímu mikrobiomu přispívá i konzumace stravy s vysokým obsahem vlákniny. Pozitivní vliv na vaše střeva může mít také konzumace potravin s vysokým obsahem mikroživin zvaných polyfenoly, jako např:

  • zelenina
  • ovoce
  • káva
  • čaj
  • víno

4 druhy potravin pro zdraví střev

Zdá se, že strava a zdraví střev spolu úzce souvisejí. Vyhýbání se zpracovaným potravinám, potravinám s vysokým obsahem tuku a potravinám s vysokým obsahem rafinovaných cukrů je pravděpodobně důležité pro udržení zdravého mikrobiomu, protože tyto potraviny mohou podporovat růst škodlivých bakterií.

Existují také potraviny, které můžete jíst a které aktivně podporují růst prospěšných bakterií, čímž přispívají k vašemu celkovému zdraví. Mezi tyto potraviny patří např:

1. Potraviny s vysokým obsahem vlákniny

Výzkum uvádí, že potraviny s vysokým obsahem vlákniny mají pozitivní vliv na zdraví střev. Mezi tyto potraviny patří např (12):

  • luštěniny, jako jsou černé fazole a cizrna
  • celozrnné obiloviny, jako je oves a quinoa
  • zelenina, jako je brokolice a chřest
  • ořechy, jako jsou mandle a pistácie
  • ovoce, jako jsou jablka a broskve

2. Česnek

Podle studie z roku 2019 na myších může česnek zvýšit rozmanitost střevního mikrobiomu a zlepšit zdraví střev (13).

Malá studie z roku 2018 na 49 lidech podobně zjistila, že extrakt ze stařeného česneku zvyšuje rozmanitost a hladinu prospěšných bakterií (14).

3. Fermentované potraviny

Fermentované potraviny jsou skvělým zdrojem probiotik ve stravě. Mezi příklady patří např:

Výzkum prokazuje, že konzumace těchto potravin může zlepšit střevní mikrobiom (15).

4. Potraviny zvyšující obsah kolagenu

Potraviny bohaté na kolagen, jako je vývar z kostí a kůže lososa, mohou být prospěšné jak pro celkové zdraví, tak pro zdraví střev.

Studie z roku 2021 potvrdila, že doplňky stravy s kolagenem mohou být prospěšné pro střevní mikrobiom u myší (16).

Můžete se také pokusit zvýšit produkci kolagenu ve svém těle prostřednictvím stravy. Chcete-li tělu pomoci vytvářet kolagen, zkuste jíst více:

  • citrusových plodů
  • brokolice
  • masa
  • vajec
  • ořechy

Mikrobiální dieta může uzdravit Vaše střevo, posílit imunitu, upevnit zdraví a pomůže i zhubnout

- Pixabay

Ing. Zdeněk Rozehnal

V posledních letech se stále více věnuji lidem, kteří mě požádají o pomoc v souvislosti s jejich zdravotními obtížemi. Prioritou je pomoc při borelióze, chlamydióze a chronickém únavovém syndromu + další symptomy.

Jednou ze zásadních otázek, kterou kladu klientům, je stav zažívání, rozuměj především stav střeva. Více než 90% klientů s chronickými obtížemi nemá střevo v pořádku. 

  • střevo je orgán, v němž se tvoří až 70% imunity
  • proto logicky již lékaři před sto lety hlásali: smrt začíná ve střevu. Přitom v té době měli čas na pacienta. Znali rodinnou anamnézu a pacient většinou z ordinace odcházel bez léků
  • v současnosti praktičtí lékaři ten čas na pacienta nemají. Na každou obtíž zpravidla pouze předepíší chemické léky a kruh se uzavírá předepisováním dalších chemických léků na obtíže vyvolané chemickými léky v prvním kolečku. Důvod? Počet návštěv lékaře za rok jedním občanem ČR je průměrně 14x, ale například v Rakousku 4x. Tento stav ovlivňuje více aspektů, ale to by bylo na celý článek.

Mikrobiální dieta je nový trend také při hubnutí

Autorem této diety je Dr. Raphael Kellman, certifikovaný lékař specializující se na zdravá střeva a je založena na vyhýbání se určitým potravinám, s cílem obnovit zdravé střevo. Tato dieta uzdraví nejdříve Vaše střevo, přičemž se následně zrychlí Vás metabolismus a dojde k hubnutí.

Tato dieta vychází z myšlenky, že konzumace správných potravin může udržet Váš střevní mikrobiom v dobré kondici, což je zásadním přínosem pro Vaše celkové zdraví.

Váš střevní mikrobiom je tvořen třemi miliardami baktérií a dalšími mikroorganismy - přátelskými i nepřátelskými.

Právě udržování správné rovnováhy přátelských a nepřátelských bakterií ve Vašem střevě je zásadní cestou ke zlepšování trávení, snižování zánětů a úzkosti a dokonce i ke zlepšování funkcí mozku a dobré nálady.

Zdravá rovnováha střevních baktérií zrychluje metabolismus, eliminuje touhu po jídle, a tím Vám pomůže se také zbavit nežádoucí hmotnosti.

Mikrobiální dieta dr. Kellmana

Jedná se o třífázový program určený ke zlepšení stavu střeva, který podporuje metabolismus, eliminuje chutě a pomůže Vám následně zhubnout. Pokud jste přesvědčeni o vlastní kvalitě střeva a netrpíte Syndromem propustnosti střeva můžete přejít rovnou do fáze 3.

1. fáze

Tato první fáze trvá 21 dní a jejím cílem je odstranit z Vašeho střeva co nejvíce patogenní baktérie a posílit žaludeční šťávy i trávicí enzymy. Je navržena tak, aby se pomocí prebiotik a probiotik obnovila správná střevní mikroflóra.

Tato fáze je nejpřísnější a je založena na následujících čtyřech opatřeních:

  • Vyřaďte ze svého jídelníčku všechny potraviny obsahující toxiny a škodlivé chemické látky, které mohou způsobit zánět v těle nebo nerovnováhu ve střevních bakteriích. To zahrnuje především pesticidy, hormony, antibiotika a určité léky.
  • Naučte se znát rostlinné potraviny a doplňky stravy, které léčí vaše střevo a podporují mikrobiologii.
  • Zaměřte se na bylinky, koření a doplňky stravy, které mohou posílit tvorbu žaludečních šťáv, trávicích enzymů a tím zlepšit zlepšit kvalitu baktérií ve střevě.
  • Obnovte střevo se zdravými bakteriemi konzumací potravin a doplňků stravy, která jsou bohatá na probiotika a prebiotika.

V této fázi je nutné se vyhnout velkému množství potravin, včetně všech obilovin, vajíček, většině luštěninám a mléčným výrobkům (ne fermentovaným), stejně tak ovoci a zelenině, obsahující škrob.

Nevhodné jsou také průmyslově zpracované a smažené potraviny, cukr, plnidla, barviva, umělá sladidla a některé druhy tuků, rybám a masům byste se také měli vyhnout v této zásadní 21 denní fázi.

Naopak se doporučuje konzumovat organickou, rostlinnou stravu bohatou na prebiotika, jako je chřest, česnek, cibule a pórek. Měly by být také do léčivé stravy zahrnuty fermentované potraviny bohaté na probiotika - jako je zelí, kimči, kefír, kefír z tibetské houby a jogurt.

Doporučují se tyto doplňky stravy: probiotika a prebiotika, zinek, vitamin D, berberin, extrakty z grapefruitových jader, pelyňku a oregánového oleje.

Zelí jako superlék, který si vyrobíte pouze sami doma

2. fáze

Tato fáze má trvat 28 dní. Do doby, než se k ní dostanete, se předpokládá, že vaše střevo a jeho mikrobiologie se postupně zkvalitnily, což umožní trochu větší flexibility ve Vaší stravě v této 2. fázi.

Během této fáze se stále musíte vyhýbat jídlům a potravinám poškozujícím střeva jako v první fázi - ale pouze z 90%. Konkrétně to znamená, že až čtyři jídla týdně mohou zahrnovat potraviny, které byly zakázány v první fázi.

Kromě toho mohou být do Vaší stravy přidány již další mléčné výrobky, vejce z volného chovu, obilniny bez lepku a všechny luštěniny.

Nakonec můžete také začít znovu jíst většinu ovoce a zeleniny, jako jsou mango, melouny, broskve, hrušky a sladké brambory.

3. fáze

Tato poslední fáze diety je považována za "udržovací fázi".

Nemá žádnou doporučenou délku, ale doporučuje se, abyste ji dodržovali, dokud nezískáte požadovanou hmotnost. Třetí fáze je také určena k tomu, aby vám pomohla dlouhodobě udržet ideální váhu.

V této fázi se předpokládá, že Vaše střevo a mikrobiom v něm jsou téměř zcela uzdraveny. Takže i když potraviny, kterým je třeba se vyhnout, zůstávají stejné jako v první fázi, ale toto stačí dodržovat pouze ze 70%.

Jinými slovy, můžete jíst ze 30%, co chcete - což je asi jedno jídlo denně. Přesto se doporučuje stále se co nejvíce stranit průmyslově zpracovaným potravinám a přidávat cukr do stravy, co nejméně. Vhodnou náhradou je léčivá Stévie.

Shrnutí:

  • Mikrobiální dieta je rozdělena do tří fází. Každá fáze odstraňuje stejné potraviny, ale stává se stále flexibilnějším, s tím, jak přísně je třeba se vyvarovat těmto potravinám.

Více:

Potraviny, které je třeba vyřadit ze stravy, shrnutí

Mikrobiální dieta varuje před konzumací řady potravin, o kterých se předpokládá, že negativně působí na střevo a jeho mikrobiom.

Proto by se měly - alespoň na počátku - zcela vyřadit tyto potraviny:

  • zpracované a smažené potraviny
  • cukr a kukuřičný sirup s vysokým obsahem fruktózy
  • umělá sladidla
  • trans a hydrogenované tuky
  • ovoce a zelenina s obsahem škrobu, jako banány, brambory, kukuřice a hrášek
  • zpracované maso s vysokým obsahem soli a tuků
  • arašídy, sója a ostatní luštěniny, kromě cizrny a čočky
  • ryby z neznámého zdroje (rtuť...)
  • sušené ovoce a ovocné šťávy
  • všechny obiloviny obsahující lepek
  • vejce a mléčné výrobky, kromě másla a přepuštěného másla
  • kvasnice a potraviny, které je obsahují

Shrnutí:

  • Mikrobiální dieta vylučuje ovoce a zeleninu obsahující škrob, sušené ovoce, ovocné šťávy, obiloviny, které obsahují lepek, vejce, některé mléčné výrobky a některé druhy ryb a mas. Nedoporučuje také konzumaci potravin s přidaným cukrem a  průmyslově zpracovaných nebo smažených potravin.

Doporučené potraviny, které mohou být konzumovány ve všech fázích Mikrobiální diety:

  • losos z volné přírody (klecový chov ne) a nezpracované organické maso
  • fermentovaná zelenina, jako je zelí a kimči
  • zelenina neobsahující škrob, jako je chřest, mrkev, česnek, artyčok, pór, cibule, ředkvičky, cuketa, artyčok...
  • plody neobsahující škrob, jako jsou rajčata, avokádo, jablka, třešně, grapefruit, kiwi, pomeranče, nektarinky, rebarbora ​​a kokosový ořech
  • ořechy, semena a případně jejich oleje
  • slunečnicové a olivové oleje
  • cizrna a čočka
  • sladidlo stévie
  • bylinky a koření

Ve druhé fázi diety můžete přidat potraviny, jako jsou vejce z volného chovu, další mléčné výrobky (nefermentované), luštěniny, bezlepkové obilniny, a některé ovoce a zeleninu obsahujcí škrob může být znovu konzumováno.

Microbiální dieta obecně podporuje konzumaci ovoce a zeleniny, neobsahujících škrob, fermentovaných potravin, masa ze zvířat krmených trávou - volně se pasoucích a volně žijících ryb s nízkým obsahem rtuti a dalších těžkých kovů a chemikálií.

Další doporučení

Kromě stravování a tím se vyhýbání určitým potravinám má Microbiální dieta další doporučení.

Pro začátečníky tato strava podporuje kladný vztah k biopotravinám a také se vyhýbání chemikáliím v domácích čisticích prostředcích a přípravcích na osobní hygienu. Vhodná je soda, ocet, citrónová šťáva...

Doporučuje se také používat kvalitní vodní filtr pro úpravu vody, která by měla být z více než z 90% příjmem tekutin.

Tyto rady vedou ke zlepšení zdraví snížením množství toxinů, pesticidů a hormonů, kterým Vaše tělo pravidelně standardně vystavujete.

Navíc tato dieta doporučuje užívání různých potravinových doplňků s cílem snížení zánětů, odstranění škodlivých baktérií a tím napomoci k uzdravení Vašeho střeva.

Příkladem těchto doplňků jsou např.zinek, glutamin, berberin, kyselina kaprylová, quercetin, česnek, extrakt z grapefruitových jader, oreganový olej, probiotika a vitamin D.

Při této dietě je nutné, abyste se vyhnuli nadměrnému užívání určitých léků - jako jsou antibiotika, nesteroidní protizánětlivé léky (NSAID) a inhibitory protonové pumpy, které mohou narušit rovnováhu Vašich střevních bakterií.

Shrnutí:

  • Mikrobiální dieta doporučuje konzumaci organických potravin, používání vodního filtru a užívání doplňků stravy. Odrazuje od používání neorganických čisticích prostředků určených pro domácnosti a produkty osobní hygieny, stejně jako nadměrné užívání některých léků.

Může obnovit Vaše uzdravené střevo Vaše zdraví?

Mikrobiální dieta může zlepšit zdraví střev různými způsoby. V 1.fázi doporučuje potraviny bohaté na probiotika a prebiotika - dvě sloučeniny nezbytné pro zdravé střevo.

Probiotika jsou živé baktérie, které jsou obsaženy v potravinách, jako je jogurt, kefír, tibetská houba, kombuchový nápoj a nepasterizovaná fermentovaná zelenina - zelí, okurky a kimči.

Tyto přátelské baktérie pomáhají obsadit Vaše střevo a zabraňovat patogenním bakteriím nadměrně se namnožit.

Prebiotika jsou druhem vlákniny, která pomáhá živit tyto přátelské baktérie a zabezpečuje jejich přirozené rozmnožování.  Najdete je v potravinách jako je chřest, česnek, artyčoky, cibule, pór a ředkvičky.

Prebiotika a specifické probiotické kmeny, jako jsou laktobacily a bifidobaktérie mohou také pomoci se Syndromem propustného střeva - vyplňují (utěsňují) mezery mezi střevními buňkami, brání průniku obsahu střeva do krevního oběhu.

Výzkum také uvádí, že probiotika mohou léčit zažívací poruchy, jako je například syndrom dráždivého tračníku, Crohnova choroba a ulcerózní kolitida. Mohou také pomoci při ochraně proti infekcí bakterií Helicobakter pylori, jednou z hlavních příčin vředů a rakoviny žaludku.

Navíc mikrobiální dieta také omezuje váš příjem cukru. Příliš mnoho cukru může velice negativně ovlivnit střevní baktérie tím, že umožňuje patogenním druhům zvýšený růst. Zvláště rozšířenému patogenu Candida albicans, která je schopna prorůst střevem a metabolizovat do těla a minimálně kožní projevy jsou na světě a ani účinná řada Protopan není jediným řešením. Prostě bez "čistého" střeva to nejde.

Dieta také varuje před nadužíváním antibiotik, NSAID a inhibitorů protonové pumpy. Studie ukazují, že tyto léky mohou poškozovat střevní stěnu a zlikvidovat mikroorganismy - včetně přátelských bakterií.

Proto se vyhýbání těmto lékům vždy, když je to možné, může přispět i k zdravějšímu střevu.

Shrnutí:

  • Mikrobiální dieta je bohatá na probiotika a prebiotika, stejně jako je nízký obsah přidaného cukru, což přispívá ke zdravějšímu střevu. Upozorňuje také na nadužívání některých léků, které by mohly poškodit Vaše střevo.

Další potenciální přínosy

Zlepšením stavu střeva může mikrobiální dieta také chránit před různými onemocněními. Mezi ně patří obezita, diabetes typu 2, onemocnění srdce, metabolický syndrom, rakovina tlustého střeva, Alzheimerova choroba a deprese.

Kromě toho je Váš mikrobiom zodpovědný za přeměnu vlákniny na mastné kyseliny s krátkým řetězcem, které posilují střevní stěnu a imunitní systém. Silnější střevní stěna může zabránit vnikání nežádoucích látek do těla a způsobit imunitní reakci.

Shrnutí:

  • Mikrobiální dieta je bohatá na živiny a může vám pomoci zhubnout. Obsahuje také živiny, které mohou zvýšit imunitu a potenciálně chránit před nežádoucími zdravotními stavy, jako je cukrovka a onemocnění srdce.

Syndrom propustného střeva

Syndrom propustného střeva představuje zdravotní problém, při němž dochází k poškození střevní výstelky, způsobené například užíváním antibiotik, špatnou stravou, parazity nebo infekcí, což má za důsledek zvýšenou prostupnost střevní stěny, takže se toxické látky, mikroby, nestrávená potrava, odpad ... dostává ze střeva do krevního oběhu.

Alternativní medicína uvádí, že syndrom propustného střeva je pravděpodobně startovním bodem a je spojován s mnoha chorobami jako je astma, diabetes, autoimunitní onemocnění jako je lupus, sklerodermie, interní kolitida, s dlouhodobými nemocemi jako je revmatická artritida, roztroušená skleróza, chronický únavový syndrom a Crohonova choroba.

Lékaři, kteří diagnostikují syndrom propustného střeva vysvětlují, že střevní záněty, které mohou mít svůj původ ve střevní nerovnováze mezi zdraví prospěšnými a škodlivými bakteriemi nebo i v jiné příčině podráždění, zvětšují prostor mezi buňkami střevní výstelky a tím umožňují, aby byly endotoxiny a nedostatečně strávené části potravy částečně vstřebávány. Tyto škodliviny jsou potom cílem protilátek vyvolávajících imunitní reakci a vznikne stav částečné infekce, která může být krevním oběhem dopravena na různá místa našeho těla, kde stimuluje uvolňování cytokinů. U některých pacientů se proto následně vyskytují jinak těžce vysvětlitelné příznaky jako je mírně zvýšená tělesná teplota, přechodné bolesti břicha a pocit neschopnosti strávit některé živiny.

Kyselina listová (jiné názvy - folacin, folát, vitamín B9, acidum folicum)
Kyselina listová je ve vodě rozpustný vitamín a je nezbytná pro syntézu nukleových kyselin, při krvetvorbě a zvláštní význam má pro normální růst a vývoj plodu.

Buňky trávicího sytému potřebují k hojení a ke své obnově bezpodmínečně tuto kyselinu. Dlouhodobá studie prováděna na Harvard Medical School prokázala ochranný účinek kyseliny listové proti střevním chorobám.

Kyselina listová je obzvláště důležitá při léčbě střevních zánětů. Doporučená denní dávka je u mužů 200 μg, u žen 180 μg (folát). Nízká hladina folátu u těhotných žen je rizikovým faktorem pro vznik vad neurální trubice u vyvíjejícího se plodu. Příznivého účinku se dosáhne při doplňkovém denním příjmu kyseliny listové 400 μg v době nejméně od jednoho měsíce před početím a do tří měsíců po početí.

Kyselina listová je důležitá právě proto, že mnoho lidí trpí jejím deficitem, přičemž teprve nedávno přišlo na svět i doporučení, aby těhotné ženy užívaly doplňky stravy s kyselinou listovou, 400 - 600 μg denně (folát).

Různé střevní choroby velmi často komplikují vstřebávání kyseliny listové, takže doplnění jejího příjmu potravinovými doplňky je důležité.

Významné zdroje kyseliny listové:

  • Listová zelenina: čínské zelí, hlávkový salát, ledový salát
  • Zelenina: brokolice, červená řepa, dýně, fazolové lusky, kapusta, květák, okurky, rajčata, růžičková kapusta, špenát, zelený hrášek, zelí
  • Obilniny: celá obilná zrna (zejména klíčky), celozrnné výrobky – celozrnný chléb, müsli
  • Ovoce: angrešt, avokádo, banány, jahody, maliny, mango, pomeranče, třešně, višně
  • Ořechy: vlašské, pistáciové
  • Maso: játra, ledviny, hovězí
  • Mléčné výrobky: plísňové sýry, měkké sýry

Dobrým zdrojem jsou i kvasnice. Nevýhodou je, že vařením se jí zničí až 95 %.

Odborníci doporučují doplňovat kyselinu listovou potravinovými doplňky, kdy je vstřebatelnost do organizmu až 100%,

přičemž vstřebatelnost kyseliny listové přijímané v potravinách je zhruba 50%.

Každá nemoc je způsobena narůstající jedovatostí lidského organismu.

Úžasný: MUDr. Henry Bieler

 

 

NEJPOPULÁRNĚJŠÍ ČLÁNKY

  

100% REISHI - houba mládí a zdravé dlou h ověkosti - 3 UNIKÁTNÍ, BEZKONKURENČNÍ EXTRAKTY

31 důvodů proč se NENECHÁM OČKOVAT - izraelský rabín Chananya Weisman

  Devastující efekt pro zdraví - glutaman sodný, aspartam a další excitotoxiny

Jak se přírodní cestou uzdravit z chronické Boreliózy, Chlamydiózy, EB virózy... Únavového syndromu

CORDYCEPS - silná imunita a nárůst energie

Překyselené tělo: začátek vážné nemoci

Tibetská houba, tibetské krystaly a kombucha - darování, prodej

Léčte záněty a ne Cholesterol, MUDr. Sircus

100% ČAGA ze Sibiře, nejvyšší množství účinných látek garantující Certifikát 

Mamografie způsobuje rakovinu prsu, MUDr. Ben Johnson, M.D., N.M.D., D.O.

Účinný lék na rakovinu plic na Kubě, proč ho mít nemůžeme? Leif Davenport

Artróza - kmenové buňky - Podvod!

Lékaři se sami uzdravili z Roztroušené sklerózy, prof. Jelinek, dr. Wahls

Jak se skutečně zdravě stravovat...

Nejúčinnější kloubní výživa, MUDr. Ladislav Šafránek

Proč průběžně a jak detoxikovat tělo

  PROTINÁDOROVÝ účinek extraktů z REISHI a CORIOLUSU na úrovni klinických studií

Žaloba na farmaceutické korporace, MUDr. Matthias Rath

Koloidní stříbro - účinné přírodní antibiotikum, hustoty koloidního stříbra, doporučené dávkování

 

Porovnání AMERICKÉ a RUSKÉ vakcíny na Covid -19, mechanismy účinků všech i připravovaných vakcín

 

  Odstranění rtuti, hliníku a dalších toxinů z těla, včetně p revence - MUDr. Dietrich Klinghardt

 

Zblblo již lidstvo natolik, že se nechá obelhat pohádkami o vražedném oxidu uhličitém?

 

    Zkušenosti klientů s Úspěšnou léčbou především boreliózy, chlamydiózy, únavového syndromu...

 

OVĚŘENÉ PŘÍRODNÍ PŘÍPRAVKY

 

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

ZDE

Cílem správné medicíny je předcházení nemocí a prodloužení zdravé dlouhověkosti. Ideálem medicíny je odstranit mít potřebu lékaře.

MUDr. William J. Mayo

 

 

TŘI UNIKÁTNÍ EXTRAKTY

Z DUANWOOD RED REISHI

          EXTRAKT                 SPÓR

Nejsilnější extrakt z REISHI na českém trhu!!!100% spórový prášek z Duanwood Red Reishi!!!

 

TRITERPEN MAX

Extrakt s vysokým obsahem triterpenoidů. Více než 20 triterpenoidů%!

ZDE ROSTE NEJÚČINNĚJŠÍ REISHI

DUANWOOD RED REISHI

zdroj výše nejúčinnějších extraktů

Video z návštěvy Čechů u pěstitelů Duanwood Red Reishi v Číně, v horské oblasti Jiangshan

 

FAKTA O REISHI,

MYKOLOGIE, HISTORIE, PĚSTOVÁNÍ, ÚČINNÉ LÁTKY, JAK JE TO S JEJÍ KVALITOU?

 

 

 

 CORDYCEPS, EXTRA SILNÝ

NEJVYŠŠÍ GARANTOVANÉ MNOŽSTVÍ ÚČINNÝCH LÁTEK - CERTIFIKÁT COA

Nejsilnější Cordyceps na českém trhu!!!

100% Sibiřská Čaga
Betaglucan MaxCellHlíva ústřičná

 

    KURKUMIN            AŠVAGANDA

        extrakt                    extrakt

Betaglucan MaxCellNejsilnější Ašvaganda na Českém trhu

 

RDESNO             ANNONA

extrakt                  extrakt

Vysoce účinný extrakt z listů

 

 

Z ověřených dat vyplývá, že člověk, který covid prodělal, je třináckrát lépe chráněn, než člověk, který má dvě dávky vakcíny.

prof. Jiří Beran, 13.11.2021

prof. Jiří Beran, 15.11.2021

 

TEČKOVANÝ PŘÍBĚH

"NEVĚŘÍM UŽ BÍLÝM PLÁŠŤŮM, ALE LIDEM"

medicinský inženýr

JURAJ Orság


 

TEČKOVANÉ PŘÍBĚHY

dokument z 31. srpna 2022

Nadační fond Svědomí Národa

 

KUBEK 2009

 

DOKUMENT ČT 2

BYZNYS V BÍLÝCH PLÁŠTÍCH

DOKUMENT ČT 2

ŠKODLIVOST MOBILNÍCH SÍTÍ

             TEST

BARVOSLEPOSTI

 

JAREK NOHAVICA

ZADEK JAK ŽOK

A přece nakonec - ÚSPĚŠNÁ LÉČBA

 

 

ROK SI NIČÍME IMUNITU,

možná i proto je tolik nemocných, říká česká vědkyně, vedoucí týmu Centra buněčného a tkáňového inženýrství FN u sv. Anny...

doc. RNDr. Irena Koutná, Ph.D.

Aktualizovaný jmenný seznam s portovců zemřelých od 1.1.2021 do 23.11.2022 v souvislosti s "vakcinací"

Ú MRTÍ - 1043

SRDEČNÍ ZÁSTAVY - 1520

   PATOLOG dr. Ryan Cole oprávněně VAROVAL

 

Stav k 23.11.2022

RENOMOVANÝ PATOLOG   dr. RYAN COLE - přednáška

ALARMUJÍCÍ EFEKT  covid (spike) injekcí (mRNA) na mozek, srdce, ledviny a ostatní orgány

  • Spousta lidí postrádá enzym, který rozkládá RNA
  • Naprosto porušujeme Norimberský kodex z roku 1947...

český dabing - 17:08

Lékařský summit, San Antonio, Texas, USA - 27.7.2021

 

AMERICA´S FRONTLINE DOCTORS

POSTAVIT SE NA ODPOR

 

FRONTLINE NEWS

 

 

ZAČNĚTE U SEBE

ZÁKLADEM ZDRAVÍ JE PREVENCE S NÁVRATEM K PŘÍRODĚ

Doporučuji:

každé ráno cca 30 minut před snídaní

vypít cca 4 dcl vlažné čisté pramenité vody s citrónem (můžete přidat až půl lžičky jedlé sody) a pro posílení imunity a energie můžete použít dvojitý extrakt (1-2 kapsle) z

  a nejdříve po 15 minutách:

případně nejen pro psychiku:

pro střevo kvalitní probiotika:

  • kysané zelí, které si sami jednoduše vyrobíte POUZE VY! Pozor na "BRUSELSKÉ" kysané zelí! S éčkama
 

 

VÁLEK U MORAVCE V OVM

10. dubna 2022

NEHORÁZNĚ LŽE

 

 

Fakta nepřestávají existovat tím, že se o nich nesmí hovořit. Pravda je dcerou času

 

 

 

Standardní verze