Jak snížit zánět střev

- Pixabay

Barbora Nová

Zánět střev může být způsoben vnitřními nebo vnějšími faktory. Lidé jej mohou snížit pomocí strategií, jako je konzumace protizánětlivé stravy, užívání probiotik a snižování stresu.

Příznaky zánětu střeva se u každého člověka liší a včasná diagnóza je zásadní, aby se zabránilo riziku komplikací a progresi onemocnění.

Je také důležité identifikovat hlavní příčinu zánětu střeva, pokud je to možné, protože to může pomoci osobě řešit příčinu. Pokud například léky, které užívají, způsobují zánět, mohou si s lékařem promluvit o vyzkoušení alternativy.

Následuje pojednání o tom, jak snížit zánět střev a jeho běžné příčiny.

Strategie ke snížení zánětu střeva

Snížení stupně zánětu je jedním z nejlepších způsobů, jak zlepšit zdraví střev.

Následují některé strategie ke snížení zánětu střev.

Protizánětlivá strava

Pravidelná konzumace potravin bohatých na živiny může pomoci snížit zánět střev (1).

Mnoho odborníků doporučuje pro zdraví střev středomořskou stravu. Patří sem zelená listová zelenina, ořechy a bobule, které obsahují polyfenoly, které mají antioxidační a protizánětlivé vlastnosti. Bylo také prokázáno, že zdravé tuky, jako je olivový olej, mají protizánětlivé účinky.

Kromě konzumace těchto celých potravin je nezbytné snížit příjem potravin obsahujících rafinované cukry a nasycené tuky, protože mají prozánětlivé vlastnosti.

Pro optimalizaci zdraví střev může jedinec těžit ze zvýšení protizánětlivých potravin a snížení těch prozánětlivých.

Probiotika

Probiotika mohou vyvolat mnoho příznivých účinků ve střevě, ale neexistuje žádný přesvědčivý výzkum, který by vysvětlil, jak k těmto účinkům dochází. Lékařští experti však navrhli některé teorie.

Jedna studie uvádí, že probiotika podporují zdravé střevní prostředí, které podporuje růst prospěšných střevních bakterií. Tyto „dobré“ bakterie mají imunitní modulační účinek, který reguluje intenzitu zánětu střev tím, že řídí sekreci zánětlivých chemikálií (2).

Probiotika posilují bariéru střevní výstelky a pomáhají předcházet prosakování střev (syndrom proputného střeva), což snižuje mikrobiální invazi způsobující zánět střev.

Snížení stresu

Jedinci vystavení stresu jsou vystaveni zvýšenému riziku zánětu střev různými způsoby (3).

Stres může změnit rovnováhu střevních bakterií a spustit růst nezdravých střevních bakterií. Tyto škodlivé střevní bakterie mohou uvolňovat toxiny, které stimulují zánět střev.

Stres může také přispívat k nezdravému stravovacímu chování jako mechanismus zvládání u některých lidí. Někteří lidé mohou jíst zpracované, prozánětlivé potraviny, které mohou zhoršit zánět střev.

Proto je klíčové snížit hladinu stresu pravidelným cvičením relaxačních technik, jako je jóga, meditace a hluboké dýchání.

Příznaky zánětu střeva

Příznaky zánětu střeva se obvykle u každého člověka liší.

Kromě toho může závažnost zánětu a typ zánětlivého onemocnění střev ovlivnit příznaky. Následují typické příznaky zánětu střev (4):

  • bolest břicha
  • krvavá stolice
  • přetrvávající průjem
  • ztráta hmotnosti
  • únava

Spouštěče a příčiny

Vnitřní a vnější faktory, které mění rovnováhu střevních bakterií a střevní bariéru, mohou vyvolat zánět střev.

Následují některé z možných spouštěčů zánětu střev (5):

  • Infekce: Infekce střevní stěny mohou poškodit střevní bariéru a stimulovat uvolňování zánětlivých cytokinů, které stimulují zánět střev. Bakteriální organismy, které způsobují gastritidu nebo enteritidu, mohou vyvolat zánět střev.
  • Zánětlivé onemocnění střev (IBD): Zdravotní stavy, jako je Crohnova choroba a ulcerózní kolitida, způsobují chronický zánět střev.
  • Léky: Příjem některých léků může buď odstranit zdravé střevní bakterie, nebo vyvolat lokální zánět ve střevě u některých zranitelných lidí, zejména starších. Například nesteroidní protizánětlivé léky (NSAID) a dlouhodobé užívání antibiotik mohou zvýšit riziko zánětu střev.
  • Poškození střevní bariéry: Příjem rafinovaných potravin a stresové podmínky mohou poškodit ochrannou výstelku ve střevě. V důsledku toho se prozánětlivé látky nebo cizí tělesa dostanou do krevního řečiště, kde spustí zánětlivou reakci, která postihne střevo.

Aby se předešlo zhoršení příznaků nebo progresi onemocnění, jedinci se zdravotním stavem nebo vystavení vnějším faktorům, které je vystavují riziku zánětu střeva, budou mít prospěch z včasného kontaktování odborníka.

Kdy kontaktovat odborníka

Obecně platí, že břišní příznaky, které se stupňují a samy neodezní, vyžadují vyšetření lékařem. Jedinci s příznaky, jako je silná bolest břicha nebo přetrvávající zvracení, mohou pro přesnou diagnózu vyžadovat další klinické vyšetření.

Lidé s nevysvětlitelnými změnami střevních návyků a břišními příznaky, které narušují jejich každodenní rutinu, by se také měli obrátit na lékaře.

Závěr

Zánět střev se vyskytuje v důsledku mnoha faktorů. Jedinci, kteří konzumují prozánětlivé potraviny, jako jsou rafinované potraviny, a vystavení stresu jsou obvykle náchylnější k zánětu střev.

Bylo prokázáno, že pravidelný příjem ovoce a zeleniny obsahující polyfenoly má protizánětlivé vlastnosti. Konzumace probiotik může také pomoci obnovit rovnováhu střevních bakterií a modulovat zánětlivou reakci ve střevě.

Pokud příznaky zánětu střev přetrvávají nebo se zhoršují, měl by člověk kontaktovat odborníka.

Mikrobiální dieta může uzdravit Vaše střevo, posílit imunitu, upevnit zdraví a pomůže i zhubnout

- Pixabay

Ing. Zdeněk Rozehnal

V posledních letech se stále více věnuji lidem, kteří mě požádají o pomoc v souvislosti s jejich zdravotními obtížemi. Prioritou je pomoc při borelióze, chlamydióze a chronickém únavovém syndromu + další symptomy.

Jednou ze zásadních otázek, kterou kladu klientům, je stav zažívání, rozuměj především stav střeva. Více než 90% klientů s chronickými obtížemi nemá střevo v pořádku. 

  • střevo je orgán, v němž se tvoří až 70% imunity
  • proto logicky již lékaři před sto lety hlásali: smrt začíná ve střevu. Přitom v té době měli čas na pacienta. Znali rodinnou anamnézu a pacient většinou z ordinace odcházel bez léků
  • v současnosti praktičtí lékaři ten čas na pacienta nemají. Na každou obtíž zpravidla pouze předepíší chemické léky a kruh se uzavírá předepisováním dalších chemických léků na obtíže vyvolané chemickými léky v prvním kolečku. Důvod? Počet návštěv lékaře za rok jedním občanem ČR je průměrně 14x, ale například v Rakousku 4x. Tento stav ovlivňuje více aspektů, ale to by bylo na celý článek.

Mikrobiální dieta je nový trend také při hubnutí

Autorem této diety je Dr. Raphael Kellman, certifikovaný lékař specializující se na zdravá střeva a je založena na vyhýbání se určitým potravinám, s cílem obnovit zdravé střevo. Tato dieta uzdraví nejdříve Vaše střevo, přičemž se následně zrychlí Vás metabolismus a dojde k hubnutí.

Tato dieta vychází z myšlenky, že konzumace správných potravin může udržet Váš střevní mikrobiom v dobré kondici, což je zásadním přínosem pro Vaše celkové zdraví.

Váš střevní mikrobiom je tvořen třemi miliardami baktérií a dalšími mikroorganismy - přátelskými i nepřátelskými.

Právě udržování správné rovnováhy přátelských a nepřátelských bakterií ve Vašem střevě je zásadní cestou ke zlepšování trávení, snižování zánětů a úzkosti a dokonce i ke zlepšování funkcí mozku a dobré nálady.

Zdravá rovnováha střevních baktérií zrychluje metabolismus, eliminuje touhu po jídle, a tím Vám pomůže se také zbavit nežádoucí hmotnosti.

Mikrobiální dieta dr. Kellmana

Jedná se o třífázový program určený ke zlepšení stavu střeva, který podporuje metabolismus, eliminuje chutě a pomůže Vám následně zhubnout. Pokud jste přesvědčeni o vlastní kvalitě střeva a netrpíte Syndromem propustnosti střeva můžete přejít rovnou do fáze 3.

1. fáze

Tato první fáze trvá 21 dní a jejím cílem je odstranit z Vašeho střeva co nejvíce patogenní baktérie a posílit žaludeční šťávy i trávicí enzymy. Je navržena tak, aby se pomocí prebiotik a probiotik obnovila správná střevní mikroflóra.

Tato fáze je nejpřísnější a je založena na následujících čtyřech opatřeních:

  • Vyřaďte ze svého jídelníčku všechny potraviny obsahující toxiny a škodlivé chemické látky, které mohou způsobit zánět v těle nebo nerovnováhu ve střevních bakteriích. To zahrnuje především pesticidy, hormony, antibiotika a určité léky.
  • Naučte se znát rostlinné potraviny a doplňky stravy, které léčí vaše střevo a podporují mikrobiologii.
  • Zaměřte se na bylinky, koření a doplňky stravy, které mohou posílit tvorbu žaludečních šťáv, trávicích enzymů a tím zlepšit zlepšit kvalitu baktérií ve střevě.
  • Obnovte střevo se zdravými bakteriemi konzumací potravin a doplňků stravy, která jsou bohatá na probiotika a prebiotika.

V této fázi je nutné se vyhnout velkému množství potravin, včetně všech obilovin, vajíček, většině luštěninám a mléčným výrobkům (ne fermentovaným), stejně tak ovoci a zelenině, obsahující škrob.

Nevhodné jsou také průmyslově zpracované a smažené potraviny, cukr, plnidla, barviva, umělá sladidla a některé druhy tuků, rybám a masům byste se také měli vyhnout v této zásadní 21 denní fázi.

Naopak se doporučuje konzumovat organickou, rostlinnou stravu bohatou na prebiotika, jako je chřest, česnek, cibule a pórek. Měly by být také do léčivé stravy zahrnuty fermentované potraviny bohaté na probiotika - jako je zelí, kimči, kefír, kefír z tibetské houby a jogurt.

Doporučují se tyto doplňky stravy: probiotika a prebiotika, zinek, vitamin D, berberin, extrakty z grapefruitových jader, pelyňku a oregánového oleje.

Zelí jako superlék, který si vyrobíte pouze sami doma

2. fáze

Tato fáze má trvat 28 dní. Do doby, než se k ní dostanete, se předpokládá, že vaše střevo a jeho mikrobiologie se postupně zkvalitnily, což umožní trochu větší flexibility ve Vaší stravě v této 2. fázi.

Během této fáze se stále musíte vyhýbat jídlům a potravinám poškozujícím střeva jako v první fázi - ale pouze z 90%. Konkrétně to znamená, že až čtyři jídla týdně mohou zahrnovat potraviny, které byly zakázány v první fázi.

Kromě toho mohou být do Vaší stravy přidány již další mléčné výrobky, vejce z volného chovu, obilniny bez lepku a všechny luštěniny.

Nakonec můžete také začít znovu jíst většinu ovoce a zeleniny, jako jsou mango, melouny, broskve, hrušky a sladké brambory.

3. fáze

Tato poslední fáze diety je považována za "udržovací fázi".

Nemá žádnou doporučenou délku, ale doporučuje se, abyste ji dodržovali, dokud nezískáte požadovanou hmotnost. Třetí fáze je také určena k tomu, aby vám pomohla dlouhodobě udržet ideální váhu.

V této fázi se předpokládá, že Vaše střevo a mikrobiom v něm jsou téměř zcela uzdraveny. Takže i když potraviny, kterým je třeba se vyhnout, zůstávají stejné jako v první fázi, ale toto stačí dodržovat pouze ze 70%.

Jinými slovy, můžete jíst ze 30%, co chcete - což je asi jedno jídlo denně. Přesto se doporučuje stále se co nejvíce stranit průmyslově zpracovaným potravinám a přidávat cukr do stravy, co nejméně. Vhodnou náhradou je léčivá Stévie.

Shrnutí:

  • Mikrobiální dieta je rozdělena do tří fází. Každá fáze odstraňuje stejné potraviny, ale stává se stále flexibilnějším, s tím, jak přísně je třeba se vyvarovat těmto potravinám.

Více:

Potraviny, které je třeba vyřadit ze stravy, shrnutí

Mikrobiální dieta varuje před konzumací řady potravin, o kterých se předpokládá, že negativně působí na střevo a jeho mikrobiom.

Proto by se měly - alespoň na počátku - zcela vyřadit tyto potraviny:

  • průmyslově zpracované a smažené potraviny
  • cukr a kukuřičný sirup s vysokým obsahem fruktózy
  • umělá sladidla
  • trans a hydrogenované tuky
  • ovoce a zelenina s obsahem škrobu, jako banány, brambory, kukuřice a hrášek
  • zpracované maso s vysokým obsahem soli a tuků
  • arašídy, sója a ostatní luštěniny, kromě cizrny a čočky
  • ryby z neznámého zdroje (rtuť...)
  • sušené ovoce a ovocné šťávy
  • všechny obiloviny obsahující lepek
  • vejce a mléčné výrobky, kromě másla a přepuštěného másla
  • kvasnice a potraviny, které je obsahují

Shrnutí:

  • Mikrobiální dieta vylučuje ovoce a zeleninu obsahující škrob, sušené ovoce, ovocné šťávy, obiloviny, které obsahují lepek, vejce, některé mléčné výrobky a některé druhy ryb a mas. Nedoporučuje také konzumaci potravin s přidaným cukrem a  průmyslově zpracovaných nebo smažených potravin.

Doporučené potraviny, které mohou být konzumovány ve všech fázích Mikrobiální diety:

  • losos z volné přírody (klecový chov ne) a nezpracované organické maso
  • fermentovaná zelenina, jako je zelí a kimči
  • zelenina neobsahující škrob, jako je chřest, mrkev, česnek, artyčok, pór, cibule, ředkvičky, cuketa, artyčok...
  • plody neobsahující škrob, jako jsou rajčata, avokádo, jablka, třešně, grapefruit, kiwi, pomeranče, nektarinky, rebarbora ​​a kokosový ořech
  • ořechy, semena a případně jejich oleje
  • slunečnicové a olivové oleje
  • cizrna a čočka
  • sladidlo stévie
  • bylinky a koření

Ve druhé fázi diety můžete přidat potraviny, jako jsou vejce z volného chovu, další mléčné výrobky (nefermentované), luštěniny, bezlepkové obilniny, a některé ovoce a zeleninu obsahujcí škrob může být znovu konzumováno.

Microbiální dieta obecně podporuje konzumaci ovoce a zeleniny, neobsahujících škrob, fermentovaných potravin, masa ze zvířat krmených trávou - volně se pasoucích a volně žijících ryb s nízkým obsahem rtuti a dalších těžkých kovů a chemikálií.

Další doporučení

Kromě stravování a tím se vyhýbání určitým potravinám má Microbiální dieta další doporučení.

Pro začátečníky tato strava podporuje kladný vztah k biopotravinám a také se vyhýbání chemikáliím v domácích čisticích prostředcích a přípravcích na osobní hygienu. Vhodná je soda, ocet, citrónová šťáva...

Doporučuje se také používat kvalitní vodní filtr pro úpravu vody, která by měla být z více než z 90% příjmem tekutin.

Tyto rady vedou ke zlepšení zdraví snížením množství toxinů, pesticidů a hormonů, kterým Vaše tělo pravidelně standardně vystavujete.

Navíc tato dieta doporučuje užívání různých potravinových doplňků s cílem snížení zánětů, odstranění škodlivých baktérií a tím napomoci k uzdravení Vašeho střeva.

Příkladem těchto doplňků jsou např.zinek, glutamin, berberin, kyselina kaprylová, quercetin, česnek, extrakt z grapefruitových jader, oreganový olej, probiotika a vitamin D.

Při této dietě je nutné, abyste se vyhnuli nadměrnému užívání určitých léků - jako jsou antibiotika, nesteroidní protizánětlivé léky (NSAID) a inhibitory protonové pumpy, které mohou narušit rovnováhu Vašich střevních bakterií.

Shrnutí:

  • Mikrobiální dieta doporučuje konzumaci organických potravin, používání vodního filtru a užívání doplňků stravy. Odrazuje od používání neorganických čisticích prostředků určených pro domácnosti a produkty osobní hygieny, stejně jako nadměrné užívání některých léků.

Může obnovit Vaše uzdravené střevo Vaše zdraví?

Mikrobiální dieta může zlepšit zdraví střev různými způsoby. V 1.fázi doporučuje potraviny bohaté na probiotika a prebiotika - dvě sloučeniny nezbytné pro zdravé střevo.

Probiotika jsou živé baktérie, které jsou obsaženy v potravinách, jako je jogurt, kefír, tibetská houba, kombuchový nápoj a nepasterizovaná fermentovaná zelenina - zelí, okurky a kimči.

Tyto přátelské baktérie pomáhají obsadit Vaše střevo a zabraňovat patogenním bakteriím nadměrně se namnožit.

Prebiotika jsou druhem vlákniny, která pomáhá živit tyto přátelské baktérie a zabezpečuje jejich přirozené rozmnožování.  Najdete je v potravinách jako je chřest, česnek, artyčoky, cibule, pór a ředkvičky.

Prebiotika a specifické probiotické kmeny, jako jsou laktobacily a bifidobaktérie mohou také pomoci se Syndromem propustného střeva - vyplňují (utěsňují) mezery mezi střevními buňkami, brání průniku obsahu střeva do krevního oběhu.

Výzkum také uvádí, že probiotika mohou léčit zažívací poruchy, jako je například syndrom dráždivého tračníku, Crohnova choroba a ulcerózní kolitida. Mohou také pomoci při ochraně proti infekcí bakterií Helicobakter pylori, jednou z hlavních příčin vředů a rakoviny žaludku.

Navíc mikrobiální dieta také omezuje váš příjem cukru. Příliš mnoho cukru může velice negativně ovlivnit střevní baktérie tím, že umožňuje patogenním druhům zvýšený růst. Zvláště rozšířenému patogenu Candida albicans, která je schopna prorůst střevem a metabolizovat do těla a minimálně kožní projevy jsou na světě a ani účinná řada Protopan není jediným řešením. Prostě bez "čistého" střeva to nejde.

Dieta také varuje před nadužíváním antibiotik, NSAID a inhibitorů protonové pumpy. Studie ukazují, že tyto léky mohou poškozovat střevní stěnu a zlikvidovat mikroorganismy - včetně přátelských bakterií.

Proto se vyhýbání těmto lékům vždy, když je to možné, může přispět i k zdravějšímu střevu.

Shrnutí:

  • Mikrobiální dieta je bohatá na probiotika a prebiotika, stejně jako je nízký obsah přidaného cukru, což přispívá ke zdravějšímu střevu. Upozorňuje také na nadužívání některých léků, které by mohly poškodit Vaše střevo.

Další potenciální přínosy

Zlepšením stavu střeva může mikrobiální dieta také chránit před různými onemocněními. Mezi ně patří obezita, diabetes typu 2, onemocnění srdce, metabolický syndrom, rakovina tlustého střeva, Alzheimerova choroba a deprese.

Kromě toho je Váš mikrobiom zodpovědný za přeměnu vlákniny na mastné kyseliny s krátkým řetězcem, které posilují střevní stěnu a imunitní systém. Silnější střevní stěna může zabránit vnikání nežádoucích látek do těla a způsobit imunitní reakci.

Shrnutí:

  • Mikrobiální dieta je bohatá na živiny a může vám pomoci zhubnout. Obsahuje také živiny, které mohou zvýšit imunitu a potenciálně chránit před nežádoucími zdravotními stavy, jako je cukrovka a onemocnění srdce.

Syndrom propustného střeva

Syndrom propustného střeva představuje zdravotní problém, při němž dochází k poškození střevní výstelky, způsobené například užíváním antibiotik, špatnou stravou, parazity nebo infekcí, což má za důsledek zvýšenou prostupnost střevní stěny, takže se toxické látky, mikroby, nestrávená potrava, odpad ... dostává ze střeva do krevního oběhu.

Alternativní medicína uvádí, že syndrom propustného střeva je pravděpodobně startovním bodem a je spojován s mnoha chorobami jako je astma, diabetes, autoimunitní onemocnění jako je lupus, sklerodermie, interní kolitida, s dlouhodobými nemocemi jako je revmatická artritida, roztroušená skleróza, chronický únavový syndrom a Crohonova choroba.

Lékaři, kteří diagnostikují syndrom propustného střeva vysvětlují, že střevní záněty, které mohou mít svůj původ ve střevní nerovnováze mezi zdraví prospěšnými a škodlivými bakteriemi nebo i v jiné příčině podráždění, zvětšují prostor mezi buňkami střevní výstelky a tím umožňují, aby byly endotoxiny a nedostatečně strávené části potravy částečně vstřebávány. Tyto škodliviny jsou potom cílem protilátek vyvolávajících imunitní reakci a vznikne stav částečné infekce, která může být krevním oběhem dopravena na různá místa našeho těla, kde stimuluje uvolňování cytokinů. U některých pacientů se proto následně vyskytují jinak těžce vysvětlitelné příznaky jako je mírně zvýšená tělesná teplota, přechodné bolesti břicha a pocit neschopnosti strávit některé živiny.

Kyselina listová (jiné názvy - folacin, folát, vitamín B9, acidum folicum)
Kyselina listová je ve vodě rozpustný vitamín a je nezbytná pro syntézu nukleových kyselin, při krvetvorbě a zvláštní význam má pro normální růst a vývoj plodu.

Buňky trávicího sytému potřebují k hojení a ke své obnově bezpodmínečně tuto kyselinu. Dlouhodobá studie prováděna na Harvard Medical School prokázala ochranný účinek kyseliny listové proti střevním chorobám.

Kyselina listová je obzvláště důležitá při léčbě střevních zánětů. Doporučená denní dávka je u mužů 200 μg, u žen 180 μg (folát). Nízká hladina folátu u těhotných žen je rizikovým faktorem pro vznik vad neurální trubice u vyvíjejícího se plodu. Příznivého účinku se dosáhne při doplňkovém denním příjmu kyseliny listové 400 μg v době nejméně od jednoho měsíce před početím a do tří měsíců po početí.

Kyselina listová je důležitá právě proto, že mnoho lidí trpí jejím deficitem, přičemž teprve nedávno přišlo na svět i doporučení, aby těhotné ženy užívaly doplňky stravy s kyselinou listovou, 400 - 600 μg denně (folát).

Různé střevní choroby velmi často komplikují vstřebávání kyseliny listové, takže doplnění jejího příjmu potravinovými doplňky je důležité.

Významné zdroje kyseliny listové:

  • Listová zelenina: čínské zelí, hlávkový salát, ledový salát
  • Zelenina: brokolice, červená řepa, dýně, fazolové lusky, kapusta, květák, okurky, rajčata, růžičková kapusta, špenát, zelený hrášek, zelí
  • Obilniny: celá obilná zrna (zejména klíčky), celozrnné výrobky – celozrnný chléb, müsli
  • Ovoce: angrešt, avokádo, banány, jahody, maliny, mango, pomeranče, třešně, višně
  • Ořechy: vlašské, pistáciové
  • Maso: játra, ledviny, hovězí
  • Mléčné výrobky: plísňové sýry, měkké sýry

Dobrým zdrojem jsou i kvasnice. Nevýhodou je, že vařením se jí zničí až 95 %.

Odborníci doporučují doplňovat kyselinu listovou potravinovými doplňky, kdy je vstřebatelnost do organizmu až 100%,

přičemž vstřebatelnost kyseliny listové přijímané v potravinách je zhruba 50%.

Každá nemoc je způsobena narůstající jedovatostí lidského organismu.

Úžasný: MUDr. Henry Bieler

 

 

NEJPOPULÁRNĚJŠÍ ČLÁNKY

 

       NOVĚ PUBLIKOVANÉ ČLÁNKY

           ÚNOR 2024 - 30 článků

 

Nejlepší DIETY pro celkové zdra ví v roce 2024 - středomořská, DASH a MIND - U.S. News & World Report

  

100% REISHI - houba mládí a zdravé dlou h ověkosti - 3 unikátní, bezkonkurenční extrakty

31 důvodů proč se NENECHÁM OČKOVAT - izraelský rabín Chananya Weisman

  Devastující efekt pro zdraví - glutaman sodný, aspartam a další excitotoxiny

Jak se přírodní cestou uzdravit z chronické Boreliózy, Chlamydiózy, EB virózy... únavového syndromu

CORDYCEPS - silná imunita a nárůst energie

Překyselené tělo: začátek vážné nemoci

ZVRÁCENÍ POSTUPU DIABETU 2. typu začíná u ignorování běžných doporučení, MUDr. Sarah Hallbergová - video

Protokol pro prevenci

BOSWELIA serrata (kadidlo) - jeden z nejsilnějších přírodních léků Matky Země

Tibetská houba, tibetské krystaly a kombucha - darování, prodej

Léčte záněty a ne Cholesterol, MUDr. Sircus

100% ČAGA ze Sibiře, nejvyšší množství účinných látek garantující Certifikát 

Mamografie způsobuje rakovinu prsu, MUDr. Ben Johnson, M.D., N.M.D., D.O.

Účinný lék na rakovinu plic na Kubě, proč ho mít nemůžeme? Leif Davenport

Artróza - kmenové buňky - Podvod!

Lékaři se sami uzdravili z Roztroušené sklerózy, prof. Jelinek, dr. Wahlsová

Jak se skutečně zdravě stravovat...

Proč průběžně a jak detoxikovat tělo

  PROTINÁDOROVÝ účinek extraktů z REISHI a CORIOLUSU na úrovni klinických studií

Žaloba na farmaceutické korporace, MUDr. Matthias Rath

Koloidní stříbro - účinné přírodní antibiotikum, hustoty koloidního stříbra, doporučené dávkování

 

  Odstranění rtuti, hliníku a dalších toxinů z těla, včetně p revence - MUDr. Dietrich Klinghardt

Zblblo již lidstvo natolik, že se nechá obelhat pohádkami o vražedném oxidu uhličitém?

Jak na Parkinsona? Glutathionem, Hericiem a odstraněním neurotoxinů Chlorellou

    Zkušenosti klientů s Úspěšnou léčbou především boreliózy, chlamydiózy, únavového syndromu...

 

Proč my máme potravinové alergie, přičemž je naši prarodiče neměli?

 

OVĚŘENÉ PŘÍRODNÍ PŘÍPRAVKY

Cílem správné medicíny je předcházení nemocí a prodloužení zdravé dlouhověkosti. Ideálem medicíny je odstranit mít potřebu lékaře.

MUDr. William J. Mayo

 

 

TŘI UNIKÁTNÍ EXTRAKTY

Z DUANWOOD RED REISHI

Za  účinné  se  z  Reishi  považují  pouze  kvalitně  provedené  a  čisté  extrakty,  které  mají  dobrou  biologickou  dostupnost  a  jsou  zbavené  nestravitelného  chitinu;  nelze  tedy  použít  pouhý  prášek  z  usušené  houby.

 

          EXTRAKT                 SPÓR

Nejsilnější extrakt z REISHI na českém trhu!!!100% spórový prášek z Duanwood Red Reishi!!!

 

TRITERPEN MAX

Extrakt s vysokým obsahem triterpenoidů. Více než 20 triterpenoidů%!

ZDE ROSTE NEJÚČINNĚJŠÍ REISHI

DUANWOOD RED REISHI

zdroj výše nejúčinnějších extraktů

Video z návštěvy Čechů u pěstitelů Duanwood Red Reishi v Číně, v horské oblasti Jiangshan

 

FAKTA O REISHI,

MYKOLOGIE, HISTORIE, PĚSTOVÁNÍ, ÚČINNÉ LÁTKY, JAK JE TO S JEJÍ KVALITOU?

 

 

 

 CORDYCEPS, EXTRA SILNÝ

NEJVYŠŠÍ GARANTOVANÉ MNOŽSTVÍ ÚČINNÝCH LÁTEK - CERTIFIKÁT COA

Nejsilnější Cordyceps na českém trhu!!!

CORDYCEPS - video

100% Sibiřská Čaga

ČAGA - video

HERICIUM - video

 

  BETAGLUKAN           HLÍVA

        extrakt               extrakt

Betaglucan MaxCellHlíva ústřičná

BETAGLUKAN - video

 

    KURKUMIN            AŠVAGANDA

        extrakt                    extrakt

Betaglucan MaxCellNejsilnější Ašvaganda na Českém trhu

ASHWAGANDHA - video

 

RDESNO             ANNONA

extrakt                  extrakt

Vysoce účinný extrakt z listů

 

ČAGA - video

Z ověřených dat vyplývá, že člověk, který covid prodělal, je třináckrát lépe chráněn, než člověk, který má dvě dávky vakcíny.

prof. Jiří Beran, 13.11.2021

prof. Jiří Beran, 15.11.2021

 

TEČKOVANÝ PŘÍBĚH

"NEVĚŘÍM UŽ BÍLÝM PLÁŠŤŮM, ALE LIDEM"

medicinský inženýr

JURAJ Orság


 

TEČKOVANÉ PŘÍBĚHY

dokument z 31. srpna 2022

Nadační fond Svědomí Národa

 

KUBEK 2009

 

DOKUMENT ČT 2

BYZNYS V BÍLÝCH PLÁŠTÍCH

DOKUMENT ČT 2

ŠKODLIVOST MOBILNÍCH SÍTÍ

             TEST

BARVOSLEPOSTI

 

 

ROK SI NIČÍME IMUNITU,

možná i proto je tolik nemocných, říká česká vědkyně, vedoucí týmu Centra buněčného a tkáňového inženýrství FN u sv. Anny...

doc. RNDr. Irena Koutná, Ph.D.

Aktualizovaný jmenný seznam s portovců zemřelých od 1.1.2021 do 29.12.2023 v souvislosti s "vakcinací" na covid

Ú MRTÍ - 1457

SRDEČNÍ ZÁSTAVY - 2081

   PATOLOG dr. Ryan Cole oprávněně VAROVAL

 

RENOMOVANÝ PATOLOG   dr. RYAN COLE - přednáška

ALARMUJÍCÍ EFEKT  covid (spike) injekcí (mRNA) na mozek, srdce, ledviny a ostatní orgány

  • Spousta lidí postrádá enzym, který rozkládá RNA
  • Naprosto porušujeme Norimberský kodex z roku 1947...

český dabing - 17:08

Lékařský summit, San Antonio, Texas, USA - 27.7.2021

 

AMERICA´S FRONTLINE DOCTORS

POSTAVIT SE NA ODPOR

 

FRONTLINE NEWS

 

 

ZAČNĚTE U SEBE

ZÁKLADEM ZDRAVÍ JE PREVENCE S NÁVRATEM K PŘÍRODĚ

Doporučuji:

každé ráno cca 30 minut před snídaní

vypít cca 4 dcl vlažné čisté pramenité vody s citrónem (můžete přidat až půl lžičky jedlé sody) a pro posílení imunity a energie můžete použít dvojitý extrakt (1-2 kapsle) z

  a nejdříve po 15 minutách:

případně nejen pro psychiku:

pro střevo kvalitní probiotika:

  • kysané zelí, které si sami jednoduše vyrobíte POUZE VY! Pozor na "BRUSELSKÉ" kysané zelí! S éčkama
 

 

VÁLEK U MORAVCE V OVM

10. dubna 2022

NEHORÁZNĚ LŽE

 

 

Fakta nepřestávají existovat tím, že se o nich nesmí hovořit. Pravda je dcerou času

 

SVĚT SE ZBLÁZNIL

Toto je novodobá reklama na co?

MUDr. Anastasia Maria Loupis: Tento model je v ohrožení života

 

 

 

Standardní verze