Pravidelná konzumace většího množství rajčat je spojena s nižším rizikem vysokého krevního tlaku
- Pixabay
Barbora Nová
- Podle nové studie publikované 24. listopadu 2023 je konzumace rajčat spojena s účinkem snižujícím krevní tlak a může zabránit vysokému krevnímu tlaku především u starších lidí.
- U lidí, kteří v rámci studie jedli denně nejvíce rajčat nebo výrobků z rajčat, se riziko vysokého krevního tlaku snížilo o více než třetinu.
- Rajčata obsahují lykopen, který pomáhá udržovat stěny cév pružné, a také draslík, který pomáhá zvládat účinky sodíku a pomáhá kontrolovat hladinu tekutin v těle.
Nová studie ukazuje, že u starších osob s mírně vysokým krevním tlakem může konzumace rajčat pomoci zvládat hypertenzi a dokonce může snížit riziko, že se u nich vysoký krevní tlak vůbec vyvine.
Ve studii měli lidé bez vysokého krevního tlaku, kteří jedli nejvíce rajčat nebo potravin na bázi rajčat, o 36 % nižší riziko vzniku hypertenze než ti, kteří jich jedli nejméně.
U lidí, kteří již měli vysoký krevní tlak, zejména u těch s hypertenzí 1. stupně, byla mírná konzumace rajčat spojena se snížením krevního tlaku (1).
Studie PREDIMED je rozsáhlá, multicentrická, randomizovaná, kontrolovaná studie s paralelními skupinami, která zahrnovala 7447 vysoce rizikových účastníků, mužů (věk: 55–80 let) a žen (věk: 60–80 let), z nichž 82,5 % mělo hypertenzi.
Učastníci této studie byli dotazováni na denní spotřebu rajčat a následně byli rozděleni do čtyř skupin: spotřeba méně než 44 gramů denně, 44-82 gramů (střední), 82-110 gramů (vyšší střední) a více než 110 gramů.
Autoři studie pozorovali snížení diastolického krevního tlaku u osob s nejvyšší a střední mírou konzumace rajčat ve srovnání s osobami s nejnižší mírou konzumace. U účastníků s hypertenzí 1. stupně a střední spotřebou rajčat došlo ke snížení systolického i diastolického krevního tlaku ve srovnání s účastníky, kteří konzumovali nejméně rajčat.
Diastolický krevní tlak odráží tlak v tepnách, když je srdce v klidu. Vyjadřuje se jako dolní číslo krevního tlaku, přičemž systolický krevní tlak, horní hodnota, udává tlak v tepnách při tlukotu srdce.
U lidí, kteří denně snědli více než 110 gramů rajčat, se riziko vysokého krevního tlaku snížilo ve srovnání s těmi, kteří jedli rajčat nejméně.
Studie byla publikována 24. listopadu 2023 v časopise European Journal of Preventive Cardiology (2).
Jak rajčata ovlivňují krevní tlak
Rajčata, jakožto dozrálé květní plody obsahující semena, se sice řadí mezi ovoce, ale obecně jsou považována za zeleninu. Patří do čeledi lilkovitých. Mezi tento druh zeleniny patří také papriky, lilek, koření, jako je kajenský pepř, a brambory s výjimkou sladkých brambor.
Dvě ze sloučenin v rajčatech, které s největší pravděpodobností chrání před hypertenzí, jsou lykopen a draslík.
Spoluautorka studie, doktorka Rosa María Lamuela-Raventósová, ředitelka Výzkumného ústavu výživy a bezpečnosti potravin na Barcelonské univerzitě, vyslovila hypotézu, že "kardioprotektivní mechanismy, které se podílejí na snižování krevního tlaku, mohou být částečně způsobeny přítomností lykopenu v rajčatech."
"Lykopen, nejhojnější karotenoid v rajčatech, nejenže snižuje angiotenzin konvertující enzym a jeho genovou expresi, čímž zabraňuje syntéze angiotenzinu 2..., ale také podporuje tvorbu oxidu dusnatého v endotelu buněk, které vystýlají cévy - pomáhá snižovat krevní tlak a zlepšuje průtok krve," uvedla (3).
Angiotenzin 2 může zužovat cévy, což nutí srdce k většímu úsilí při protlačování krve. Léky na krevní tlak, které snižují produkci angiotenzin konvertujícího enzymu, se označují jako inhibitory ACE.
Michelle Routhensteinová, kardiologická dietoložka a odbornice na výživu v preventivní kardiologii na webu EntirelyNourished.com, poznamenala, že draslík "pomáhá vyrovnávat hladinu sodíku, regulovat tekutiny a napomáhá snižování krevního tlaku".
Jsou lepší rajčata čerstvá, nebo vařená?
Všestrannost rajčat znamená, že je lze jíst syrová, používat je do salátů nebo sendvičů, případně je vařit v omáčkách apod. Způsob jejich přípravy současná studie nezkoumala.
Dr. Lamuela-Raventósová však uvedla, že je možné, že největší přínos poskytují, když jsou vařená.
"Domnívám se, že budoucí klinické studie by měly zohlednit zpracování rajčat a techniky domácího vaření, protože biologická dostupnost karotenoidů a dalších antioxidantů (např. polyfenolů) se zvyšuje, když se rajčata tepelně upraví."
"Existuje mnoho druhů ovoce a zeleniny, o nichž je známo, že působí antihypertenzivně. Například červená řepa a artyčoky jsou vysokým zdrojem draslíku, zatímco červená paprika a meloun mají vysoký obsah lykopenu," uvedla paní doktorka.
Je bezpečné jíst rajčata při užívání inhibitorů ACE?
Inhibitory ACE běžně předepisované lidem s hypertenzí mohou zvyšovat hladinu draslíku, což může mít nepříznivý vliv na osoby s poruchou funkce ledvin. Vzhledem k tomu, že rajčata jsou tak bohatá na draslík, mohla by jejich konzumace způsobit problémy lidem užívajícím inhibitory ACE tím, že by tyto hladiny ještě více zvýšila?
Michelle Routhensteinová se domnívá, že ne, protože většina moderní stravy obsahuje nadbytek sodíku, ale nedostatečné množství draslíku.
Sodík může způsobovat zadržování tekutin a jeho nadměrná konzumace je obecně uznávaným rizikovým faktorem pro hypertenzi (4).
"Na druhou stranu draslík pomáhá regulovat rovnováhu tekutin a působí proti účinkům sodíku tím, že podporuje vylučování přebytečného sodíku močí."
"Tato rovnováha je nezbytná pro udržení zdravé hladiny krevního tlaku a snížení rizika kardiovaskulárních problémů."
Michelle Routhensteinová také uvedla, že nadbytek draslíku "může vést k vysoké hladině draslíku v krvi (známé také jako hyperkalémie), což může vést k nepravidelnému srdečnímu rytmu, svalové slabosti a závažným srdečním problémům".
"Tato rizika jsou však obvykle spojena s nadměrnou suplementací nebo při užívání některých léků (jako jsou draslík šetřící diuretika, např. spironolakton, amilorid a triamteren) bez sledování příjmu draslíku."
Doporučuje probrat optimální příjem draslíku s lékařem.
Zařazení rajčat do každodenní stravy
Michelle Routhensteinová zdůrazňuje: "Rajčata se díky své všestrannosti a nutriční hodnotě se hodí do různých udržitelných diet, jako je například středomořská strava. Využívání rajčat v sezóně a jejich uchovávání pro použití mimo sezónu podporuje zdraví i ohleduplnost k životnímu prostředí, od salátů až po omáčky."
Snad právě s ohledem na tuto flexibilitu a jejich lahodnost dr. Lamuela-Raventósová uvedla:
"Rajčata by neměla být považována za "zázračnou potravinu" na zdravotní problémy, ale spíše za důležitou součást rozmanité a zdravé stravy."
Rajčata a jejich zdravotní přínosy
- Pixabay
Rajčata jsou hlavním zdrojem antioxidantu lykopenu, který je spojován s mnoha zdraví prospěšnými účinky, včetně snížení rizika srdečních onemocnění a rakoviny.
Rajče (Solanum lycopersicum) je plod z čeledi lilkovitých pocházející z Jižní Ameriky.
Přestože se botanicky jedná o ovoce, obvykle se konzumuje a připravuje jako zelenina.
Jsou skvělým zdrojem vitaminu C, draslíku, kyseliny listové a vitaminu K.
Rajčata jsou ve zralém stavu obvykle červená, ale mohou mít i různé barvy, včetně žluté, oranžové, zelené a fialové. Navíc existuje mnoho poddruhů rajčat s různými tvary a chutí.
Následuje vše, co potřebujete vědět o rajčatech.
Výživové údaje
Obsah vody v rajčatech se pohybuje kolem 95 %. Zbylých 5 % tvoří především sacharidy a vláknina.
Následují živiny v 100gramovém syrovém rajčeti (1):
- Kalorie: 17
- Voda: 95 %
- Bílkoviny: 1 gram
- Sacharidy: 2,6 gramu
- Cukr: 2,6 gramů
- Vláknina: 1 gram
- Tuk: 0,2 gramu
Sacharidy
Sacharidy tvoří 4 % syrových rajčat, což je méně než 5 gramů sacharidů u středního vzorku (123 gramů), přičemž jednoduché cukry, jako je glukóza a fruktóza, tvoří téměř 70 % obsahu sacharidů.
Vláknina
Rajčata jsou dobrým zdrojem vlákniny, která obsahuje asi 1,5 gramu na jedno průměrně velké rajče. Většina vlákniny (87 %) v rajčatech je nerozpustná, ve formě hemicelulózy, celulózy a ligninu (2).
Shrnutí:
- Čerstvá rajčata mají nízký obsah sacharidů. Obsah sacharidů tvoří především jednoduché cukry a nerozpustná vláknina. Tyto plody jsou tvořeny převážně vodou.
Vitamíny a minerální látky v rajčatech
Rajčata jsou dobrým zdrojem několika vitaminů a minerálních látek:
- Vitamin C. Tento vitamin je základní živinou a antioxidantem. Jedno středně velké rajče může poskytnout přibližně 28 % referenčního hodnoty příjmu (RHP).
- Draslík. Draslík je nezbytný minerál, který je prospěšný pro kontrolu krevního tlaku a prevenci srdečních onemocnění (3).
- Vitamin K1. Vitamin K, známý také jako fylochinon, je důležitý pro srážlivost krve a zdraví kostí (4, 5).
- Foláty (vitamin B9). Jeden z vitaminů skupiny B, folát, je důležitý pro normální růst tkání a funkci buněk. Je důležitý zejména pro těhotné ženy (6, 7).
Shrnutí:
- Rajčata jsou dobrým zdrojem několika vitaminů a minerálních látek, například vitaminu C, draslíku, vitaminu K a kyseliny listové.
Další rostlinné sloučeniny v rajčatech
Obsah vitaminů a rostlinných sloučenin v rajčatech se může u jednotlivých odrůd a období odběru vzorků značně lišit (8, 9, 10).
Hlavní rostlinné sloučeniny v rajčatech jsou:
- Lykopen. Lykopen je červené barvivo a antioxidant, který byl podrobně zkoumán pro své příznivé účinky na zdraví (11).
- Beta karoten. Beta karoten, antioxidant, který často dodává potravinám žlutý nebo oranžový odstín, se v těle přeměňuje na vitamin A.
- Naringenin. Tento flavonoid, který se nachází ve slupce rajčat, prokazatelně snižuje zánět a chrání před různými chorobami u myší (12).
- Kyselina chlorogenová. Kyselina chlorogenová je silná antioxidační sloučenina, která může snižovat krevní tlak u lidí se zvýšenou hladinou (13, 14).
Chlorofyly a karotenoidy jako lykopen jsou zodpovědné za sytou barvu rajčat.
Když začne proces zrání, dochází k degradaci chlorofylu (zelený) a syntéze karotenoidů (červený) (15, 16).
Lykopen
Lykopen - nejhojněji zastoupený karotenoid ve zralých rajčatech - je obzvláště pozoruhodný, pokud jde o rostlinné sloučeniny ovoce.
V nejvyšší koncentraci se nachází ve slupce (17, 18).
Obecně platí, že čím červenější rajče, tím více lykopenu obsahuje (19).
Rajčatové výrobky - například kečup, rajčatová šťáva, rajčatový protlak a rajčatové omáčky - jsou nejbohatším zdrojem lykopenu v západní stravě a poskytují více než 80 % lykopenu ve stravě (20, 21).
Množství lykopenu ve zpracovaných rajčatových výrobcích je často mnohem vyšší než v čerstvých rajčatech (22, 23).
Například kečup obsahuje 10-14 mg lykopenu na 100 gramů, zatímco jedno malé čerstvé rajče (100 gramů) obsahuje pouze 1-8 mg (24).
Mějte však na paměti, že kečup se často konzumuje ve velmi malém množství. Proto může být snazší zvýšit příjem lykopenu konzumací nezpracovaných rajčat - která také obsahují mnohem méně cukru než kečup.
Na vstřebávání lykopenu mohou mít velký vliv i další potraviny ve vaší stravě. Konzumace této rostlinné sloučeniny se zdrojem tuku může zvýšit vstřebávání až čtyřikrát (25).
Ne každý však vstřebává lykopen stejnou měrou (26).
Přestože zpracované rajčatové výrobky mají vyšší obsah lykopenu, stále se doporučuje konzumovat čerstvá, celá rajčata, kdykoli je to možné.
Shrnutí:
- Lykopen je jednou z nejhojněji zastoupených rostlinných sloučenin v rajčatech. V nejvyšší koncentraci se nachází v rajčatových výrobcích, jako je kečup, šťáva, pasta a omáčka.
Zdravotní přínosy rajčat
Konzumace rajčat a výrobků z rajčat je spojována se zlepšením zdraví pokožky a nižším rizikem srdečních onemocnění a rakoviny.
Zdraví srdce
Srdeční choroby - včetně infarktu a mrtvice - jsou nejčastější příčinou úmrtí na světě.
Studie u mužů středního věku spojila nízkou hladinu lykopenu a betakarotenu v krvi se zvýšeným rizikem infarktu a mrtvice (27, 28).
Stále více důkazů z klinických studií naznačuje, že doplňování lykopenu může pomoci snížit hladinu LDL (špatného) cholesterolu (29).
Klinické studie rajčatových výrobků naznačují příznivé účinky proti zánětu a markerům oxidačního stresu (30, 31).
Vykazují také ochranný účinek na vnitřní vrstvu cév a mohou snižovat riziko srážení krve (32, 33).
Prevence rakoviny
Rakovina je nekontrolovaný růst abnormálních buněk, které se šíří za své normální hranice a často napadají další části těla.
Pozorovací studie zaznamenaly souvislost mezi rajčaty - a výrobky z nich - a nižším výskytem rakoviny prostaty, plic a žaludku (34, 35).
Předpokládá se, že za to může vysoký obsah lykopenu, ale k potvrzení příčiny těchto příznivých účinků je zapotřebí kvalitního výzkumu na lidech (36, 37, 38).
Studie u žen ukazuje, že vysoká koncentrace karotenoidů - které se ve vysokém množství nacházejí v rajčatech - může chránit před rakovinou prsu (39, 40).
Zdraví pokožky
Rajčata jsou považována za prospěšná pro zdraví pokožky.
Potraviny na bázi rajčat bohaté na lykopen a další rostlinné sloučeniny mohou chránit před spálením od slunce (41, 42).
Podle jedné studie se lidé, kteří každý den po dobu 10 týdnů konzumovali 40 gramů rajčatového protlaku s olivovým olejem, který obsahoval 16 mg lykopenu, spálili o 40 % méně (43).
Shrnutí:
- Studie ukazují, že rajčata a výrobky z nich mohou snižovat riziko srdečních onemocnění a některých druhů rakoviny. Toto ovoce je také prospěšné pro zdraví pokožky, protože může chránit před spálením od slunce.
Komerční proces zrání
Když rajčata začnou dozrávat, produkují plynný hormon zvaný etylen (44, 45).
Komerčně pěstovaná rajčata se sklízejí a přepravují ještě zelená a nezralá. Aby před prodejem zčervenala, postřikují je potravinářské společnosti umělým plynem etylenem.
Tento proces brání rozvoji přirozené chuti a může mít za následek rajčata bez chuti (46).
Místně pěstovaná rajčata proto mohou mít lepší chuť, protože se nechají přirozeně dozrát.
Pokud kupujete nezralá rajčata, můžete proces zrání urychlit tím, že je zabalíte do novinového papíru a necháte je několik dní ležet na kuchyňské lince. Jen nezapomeňte denně kontrolovat jejich zralost.
Shrnutí:
- Rajčata se často sklízejí ještě zelená a nezralá a poté se uměle dozrávají pomocí etylenu. To může vést k menšímu rozvinutí chuti a výsledkem jsou mdlá rajčata.
Bezpečnost a vedlejší účinky
Rajčata jsou obecně dobře snášena a alergie na rajčata je velmi vzácná (47, 48).
Alergie
Ačkoli je alergie na rajčata vzácná, jedinci alergičtí na pyl trav jsou na rajčata alergičtí častěji.
Tento stav se nazývá syndrom pylové alergie na potraviny nebo syndrom orální alergie (49).
Při orálně-alergickém syndromu imunitní systém napadá bílkoviny ovoce a zeleniny, které jsou podobné pylům, což vede k alergickým reakcím, jako je svědění v ústech, škrábání v krku nebo otok úst či krku (50).
U lidí s alergií na latex se může vyskytnout také zkřížená reakce na rajčata (51, 52).
Shrnutí:
- Rajčata jsou obecně dobře snášena, ale mohou vyvolat alergické reakce u lidí alergických na pyl trav.
Závěr
Rajčata jsou zpravidla šťavnatá a sladká, plná antioxidantů a mohou pomáhat v boji proti několika nemocem.
Mají obzvláště vysoký obsah lykopenu, rostlinné sloučeniny, která je spojována se zlepšením zdraví srdce, prevencí rakoviny a ochranou před spálením od slunce.
Proto rajčata mohou být cennou součástí zdravé stravy.
Lykopen, jeho zdravotní účinky a hlavní zdroje potravin
- Pixabay
Lykopen je rostlinná živina, která dodává ovoci, jako jsou rajčata a grapefruity, jejich barvu. Je spojován s lepším zdravím srdce, prevencí spálení od slunce a ochranou před některými druhy rakoviny.
Následují zdravotními přínosy a hlavní potravinové zdroje lykopenu.
Silné antioxidační vlastnosti lykopenu
Lykopen je antioxidant ze skupiny karotenoidů.
Antioxidanty chrání tělo před poškozením způsobeným sloučeninami známými jako volné radikály.
Pokud hladina volných radikálů převýší hladinu antioxidantů, mohou v těle vyvolat oxidační stres. Tento stres je spojován s některými chronickými onemocněními, jako je rakovina, cukrovka, srdeční choroby a Alzheimerova choroba (1).
Výzkum ukazuje, že antioxidační vlastnosti lykopenu mohou pomoci udržet hladinu volných radikálů v rovnováze a chránit tak tělo před některými z těchto onemocnění (2).
Studie v laboratoři a na zvířatech navíc ukazují, že lykopen může chránit váš organismus před poškozením způsobeným pesticidy, herbicidy, glutamátem sodným (MSG) a některými druhy plísní (3, 4, 5, 6).
Shrnutí:
- Lykopen je silný antioxidant, který může chránit organismus před oxidativním stresem a poskytovat určitou ochranu před některými toxiny z životního prostředí a chronickými onemocněními.
Lykopen může chránit před některými typy rakoviny
Silné antioxidační působení lykopenu může zabránit nebo zpomalit progresi některých typů rakoviny.
Laboratorní studie například ukazují, že tato živina může zpomalovat růst rakoviny prsu a prostaty tím, že omezuje růst nádorů (7, 8).
Studie na zvířatech dále uvádějí, že může zabránit růstu rakovinných buněk v ledvinách (9).
U lidí spojují observační studie vysoký příjem karotenoidů, včetně lykopenu, s o 32-50 % nižším rizikem rakoviny plic a prostaty (8, 10, 11).
Podrobněji se souvislostí mezi lykopenem a rakovinou prostaty zabývala 23 let trvající studie na více než 46 000 mužích.
Muži, kteří konzumovali alespoň dvě porce rajčatové omáčky bohaté na lykopen týdně, měli o 30 % nižší pravděpodobnost vzniku rakoviny prostaty než ti, kteří jedli méně než jednu porci rajčatové omáčky měsíčně (12).
Nedávný přehled 26 studií však zjistil mírnější výsledky. Vědci spojovali vysoký příjem lykopenu s o 9 % nižší pravděpodobností vzniku rakoviny prostaty. Jako nejpřínosnější se jevil denní příjem 9-21 mg denně (13).
Shrnutí:
- Strava bohatá na antioxidant lykopen může pomáhat předcházet vzniku rakoviny prostaty. Může také chránit před rakovinou plic, prsu a ledvin.
Lykopen může podporovat zdraví srdce
Lykopen může také pomáhat snižovat riziko vzniku srdečních onemocnění nebo předčasného úmrtí na ně (14).
Částečně proto, že může snižovat rizikové faktory srdečních onemocnění. Konkrétně může snižovat poškození volnými radikály, hladinu celkového a "špatného" LDL cholesterolu a zvyšovat hladinu "dobrého" HDL cholesterolu (15, 16).
Vysoká hladina lykopenu v krvi může také přidat roky života lidem s metabolickým syndromem - kombinací zdravotních stavů, které mohou vést k srdečním onemocněním.
V průběhu desetiletého období vědci zaznamenali, že jedinci s metabolickým onemocněním, kteří měli nejvyšší hladinu lykopenu v krvi, měli až o 39 % nižší riziko předčasného úmrtí (17).
V jiné desetileté studii byla strava bohatá na tuto živinu spojena s o 17-26 % nižším rizikem srdečních onemocnění. Nedávný přehled dále spojuje vysokou hladinu lykopenu v krvi s o 31 % nižším rizikem mrtvice (18, 19).
Ochranné účinky lykopenu se zdají být zvláště prospěšné pro osoby s nízkou hladinou antioxidantů v krvi nebo s vysokou úrovní oxidačního stresu. Patří sem starší dospělí a lidé, kteří kouří nebo mají cukrovku či srdeční onemocnění (20).
Shrnutí:
- Silné antioxidační vlastnosti lykopenu mohou pomoci zlepšit hladinu cholesterolu a snížit pravděpodobnost vzniku srdečních onemocnění nebo předčasného úmrtí na ně.
Lykopen může chránit před spálením od slunce
Předpokládá se, že lykopen poskytuje také určitou ochranu před škodlivými účinky slunečního záření (21, 22).
V jedné malé 12týdenní studii byli účastníci vystaveni UV záření před a po konzumaci 16 mg lykopenu z rajčatového protlaku nebo placeba. Účastníci ve skupině s rajčatovou pastou měli méně závažné kožní reakce na vystavení UV záření (23).
V další 12týdenní studii pomohl denní příjem 8-16 mg lykopenu, ať už z potravin, nebo z doplňků stravy, snížit intenzitu zarudnutí kůže po vystavení UV záření o 40-50 %.
V této studii byly doplňky stravy poskytující směs lykopenu a dalších karotenoidů účinnější proti poškození UV zářením než doplňky stravy poskytující pouze lykopen (24).
Přesto je ochrana lykopenu proti poškození UV zářením omezená a nepovažuje se za vhodnou náhradu používání opalovacích krémů.
Shrnutí:
- Lykopen může pomoci zvýšit obranyschopnost pokožky před spálením a poškozením způsobeným UV zářením. Nenahrazuje však opalovací krém.
Další potenciální přínosy lykopenu
Lykopen může mít i řadu dalších zdravotních přínosů - mezi nejlépe prozkoumané patří např:
- Může pomoci vašemu zraku: Lykopen může zabránit nebo oddálit vznik šedého zákalu a snížit riziko makulární degenerace, která je hlavní příčinou slepoty u starších osob (25, 26).
- Může snižovat bolest: Lykopen může přispívat ke snížení neuropatické bolesti, což je typ bolesti způsobený poškozením nervů a tkání (27, 28).
- Může chránit váš mozek: antioxidační vlastnosti lykopenu mohou pomáhat předcházet záchvatům a ztrátě paměti u nemocí souvisejících s věkem, jako je Alzheimerova choroba (29, 30, 31).
- Může přispívat k posílení kostí: Lykopen může svým antioxidačním působením zpomalovat odumírání kostních buněk, posilovat strukturu kostí a pomáhat udržovat kosti zdravé a silné (32).
Shrnutí:
- Lykopen může pomáhat snižovat pocity bolesti a mít příznivé účinky na oči, mozek a kosti.
Hlavní zdroje lykopenu v potravinách
Všechny přírodní potraviny se sytě růžovou až červenou barvou obvykle obsahují určité množství lykopenu.
Největším potravinovým zdrojem jsou rajčata, a čím zralejší rajče, tím více lykopenu obsahuje. Tuto živinu však najdete i v řadě dalších potravin.
Následuje seznam potravin, které obsahují nejvíce lykopenu na 100 gramů (33):
- Sušená rajčata: 45,9 mg
- Rajčatový protlak: 21,8 mg
- Guava: 5,2 mg
- Meloun: 4,5 mg
- Čerstvá rajčata: 3,0 mg
- Rajčata v konzervě: 2,7 mg
- Papája: 1,8 mg
- Růžový grapefruit: 1,1 mg
- Vařená sladká červená paprika: 0,5 mg
V současné době není pro lykopen stanovena žádná doporučená denní dávka. Ze současných studií však vyplývá, že nejpřínosnější je příjem v rozmezí 8-21 mg denně.
Shrnutí:
- Většina červených a růžových potravin obsahuje určité množství lykopenu. Nejbohatším zdrojem této živiny jsou rajčata a potraviny vyrobené z rajčat.
Doplňky stravy s lykopenem
Ačkoli je lykopen obsažen v mnoha potravinách, můžete ho užívat také ve formě doplňků stravy.
Pokud je však lykopen užíván jako doplněk stravy, může interagovat s některými léky, včetně léků na ředění krve a léků na snížení krevního tlaku (34).
Jedna malá studie také zjistila, že 2 mg lykopenu denně v doplňcích stravy během těhotenství může zvýšit riziko předčasného porodu nebo nízké porodní hmotnosti (35).
Na okraj lze poznamenat, že některé výzkumy uvádějí, že příznivé účinky této živiny mohou být silnější, pokud se konzumuje z potravin, a nikoliv z doplňků stravy (36).
Shrnutí:
- Doplňky stravy s lykopenem nemusí být vhodné pro každého a ne vždy nabízejí stejné výhody jako lykopen z potravin.
Potenciální rizika lykopenu
Lykopen je obecně považován za bezpečný, zejména pokud je získáván z potravin.
V několika vzácných případech vedla konzumace velmi vysokého množství potravin bohatých na lykopen ke změně barvy kůže známé jako lykopenodermie.
Přesto je obecně obtížné dosáhnout tak vysokých hladin pouze prostřednictvím stravy.
V jedné studii byl tento stav důsledkem toho, že muž několik let denně vypil 2 litry rajčatové šťávy. Zbarvení kůže lze zvrátit po několikatýdenní dietě bez lykopenů (37, 38).
Doplňky stravy s lykopenem nemusí být vhodné pro těhotné ženy a osoby užívající některé druhy léků (34, 35).
Shrnutí:
- Lykopen obsažený v potravinách je obecně bez rizika. Lykopen z doplňků stravy, zejména pokud je užíván ve vysokém množství, však může mít některé nevýhody.
Závěr
Lykopen je silný antioxidant s mnoha zdravotními přínosy, včetně ochrany před slunečním zářením, lepšího zdraví srdce a nižšího rizika některých typů rakoviny.
Ačkoli ho lze nalézt jako doplněk stravy, může být nejúčinnější, když se konzumuje z potravin bohatých na lykopen, jako jsou rajčata a další červené nebo růžové ovoce.
Stále platné nutriční doporučení od expertů z Harvardu už z roku 2011!
Odborníci z Harvard School of Public Health uveřejnili v roce 2011 nové nutriční doporučení ve formě tzv. talíře zdravého stravování, který byl určen americkému ministerstvu zemědělství a dalším odborníkům. Univerzita touto novou směrnicí nahradila překonanou a zavádějící potravinovou pyramidu, protože ta byla ovlivněna finančními zájmy, mj. "mléčnou" lobby. V této souvislosti konstatovali:
Američané jsou dnes nejbohatším národem na světě, ale zároveň nejtlustším a nejnemocnějším!
Tato nová "pyramida" shrnuje nejlepší dietní informace, které jsou dnes k dispozici a nejsou vytesané do kamene, protože vědci nepochybně objeví v následujících letech nové informace pro zdravé stravování.
Doporučení pro denní stravování:
- 50% zelenina a ovoce (nepočítat do toho brambory), omezeně brambory, protože mají negativní dopad na hladinu cukru v krvi (mají vysoký glykemický index).
- 25% celozrná strava, nižší vliv na hladinu krevního cukru a inzulínu oproti rafinovaným obilovinám.
- 25% protein - bílé maso, fazole a ořechy, přičemž omezte červené maso a vyhněte se zpracovanému jako je například slanina a klobásy.
Používejte zdravé rostlinné oleje a vyhýbejte se částečně hydrogenovaným olejům, které obsahují nezdravé trans-tuky. Pijte vodu, kávu nebo čaj. Vyhýbejte se sladkým nápojům, vyřaďte - omezte mléko a mléčné výrobky - jedna až dvě porce denně jen pokud si to přejete a omezte džusy - maximálně malá sklenice denně.
Pamatujte: s nízkým obsahem tuku neznamená zdravé
Nová "zdravá výživa" doporučuje opak nízkotučného poselství propagovaného po desetiletí nejen v USA
Experti z Harvardu doporučují vyřadit z jídelníčku mléčné výrobky s tím, že k získávání vápníku pro lidský organismus je mnohem vhodnější například zelenina jako je kapusta, brokolice nebo květák, případně ze sojového mléka nebo luštěnin a ořechů.
POSILUJTE ÚČINNĚ PŘEDEVŠÍM IMUNI TU A VČAS
ZÁSADNĚ NEJVYŠŠÍ GARANTOVANOU KVALITOU PŘÍRODNÍCH EXTRAKTŮ
REISHI, CORDYCEPS, ČAGA, AŠVAGANDA, HERI CIUM, MACA, CORIOLUS, KURKUMIN, BETAGLUKAN, GRAVIOLA, HLÍVA ÚSTŘIČNÁ, SHIITAKE, DRAČÍ KREV, C-MAX KOMPLEX, DANSHEN, HE SHOU WU-RDESNO, CHITOMAX, FENUPRIM, MAITAKE, AGARICUS, COPRINUS, ENOKI, SAFFRON, SILYBIN, BOSWELLIA, TRITERPEN MAX, GLUTATHION, SUPÍK - sirup pro děti na podporu imunity, NMN (nikotinamid mononukleotid)...
100% KVALITA JEN V ROSTLINNÝCH KAPSLÍCH
vhodné i pro vegetariány a vegany
CERTIFIKÁTY KLÍČOVÝCH PRODUKTŮ
NEJPOPULÁRNĚJŠÍ STRÁNKY
Zkušenosti klientů s Úspěšnou léčbou především boreliózy, chlamydiózy, únavového syndromu...
100% REISHI - houba mládí a zdravé dlou3 unikátní, bezkonkurenční extrakty h ověkosti -
Nejlepší DIETY pro celkové zdraví v roce 2024 - středomořská, DASH a MIND - U.S. News & World Report
31 důvod ů proč se NENECHÁM OČKOVAT - izraelský rabín Chananya Weisman
Dr. Peter McCullough: Jak přírodně DETOXIKOVAT tělo PO OČKOVÁNÍ mRNA vakcínou (protokol) - video
Devastující efekt pro zdraví - glutaman sodný, aspartam a další excitotoxiny
Jak se přírodní cestou uzdravit z chronické Boreliózy, Chlamydiózy, EB virózy... únavového syndromu
CORDYCEPS - silná imunita a nárůst energie
Překyselené tělo: začátek vážné nemoci
Protokol pro prevenci pro uzdravené klienty - Ing. Zdeněk Rozehnal
BOSWELIA serrata (kadidlo) - jeden z nejsilnějších přírodních léků Matky Země
Tibetská houba, tibetské krystaly a kombucha - darování, prodej
Léčte záněty a ne Cholesterol, MUDr. Marc Sircus
100% ČAGA ze Sibiře, nejvyšší množství účinných látek garantující Certifikát
Mamografie způsobuje rakovinu prsu, MUDr. Ben Johnson, M.D., N.M.D., D.O.
Účinný lék na rakovinu plic na Kubě, proč ho mít nemůžeme? Leif Davenport
Artróza - kmenové buňky - Podvod!
Lékaři se sami uzdravili z Roztroušené sklerózy, prof. George Jelinek, dr. Terry Wahlsová
Jak se skutečně zdravě stravovat...
Proč průběžně a jak detoxikovat tělo
PROTINÁDOROVÝ účinek extraktů z REISHI a CORIOLUSU na úrovni klinických studií
Žaloba na farmaceutické korporace, MUDr. Matthias Rath
Koloidní stříbro - účinné přírodní antibiotikum, hustoty koloidního stříbra, doporučené dávkování
Odstranění rtuti, hliníku a dalších toxinů z těla, včetně p revence - MUDr. Dietrich Klinghardt
Zblblo již lidstvo natolik, že se nechá obelhat pohádkami o vražedném oxidu uhličitém?
Jak na Parkinsona? Glutathionem, Hericiem a odstraněním neurotoxinů Chlorellou
Proč my máme potravinové alergie, přičemž je naši prarodiče neměli?
CHRONICKÁ BORELIÓZA, CHLAMYDIE...? ÚNAVOVÝ SYNDROM
Osvědčený postup pro léčbu boreliozy a dalších koinfekcí, když ortodoxní chemická medicína (3 týdenní nitrožilní antibiotická léčba ceftriaxonem) a následně klasická - 3 antibiotika - minocyclin, azitromycin, entizol a 2 antituberkulotika - arficin a nidrazid i po 18 měsících aplikace u mě totálně selhala.
Cílem správné medicíny je předcházení nemocí a prodloužení zdravé dlouhověkosti. Ideálem medicíny je odstranit mít potřebu lékaře.
MUDr. William J. Mayo
Za účinné se z Reishi považují pouze kvalitně provedené a čisté extrakty, které mají dobrou biologickou dostupnost a jsou zbavené nestravitelného chitinu; nelze tedy použít pouhý prášek z usušené houby.
EXTRAKT SPÓR
TRITERPEN MAX
ZDE ROSTE NEJÚČINNĚJŠÍ REISHI
DUANWOOD RED REISHI
zdroj výše nejúčinnějších extraktů
Video z návštěvy Čechů u pěstitelů Duanwood Red Reishi v Číně, v horské oblasti Jiangshan
MYKOLOGIE, HISTORIE, PĚSTOVÁNÍ, ÚČINNÉ LÁTKY, JAK JE TO S JEJÍ KVALITOU?
CORDYCEPS - video
ČAGA - video
HERICIUM - video
BETAGLUKAN HLÍVA
extrakt extrakt
BETAGLUKAN - video
KURKUMIN AŠVAGANDA
extrakt extrakt
ASHWAGANDHA - video
RDESNO ANNONA
extrakt extrakt
TEČKOVANÉ PŘÍBĚHY
dokument z 31. srpna 2022
Nadační fond Svědomí Národa
KUBEK 2009
DOKUMENT ČT 2
BYZNYS V BÍLÝCH PLÁŠTÍCH
DOKUMENT ČT 2
ŠKODLIVOST MOBILNÍCH SÍTÍ
možná i proto je tolik nemocných, říká česká vědkyně, vedoucí týmu Centra buněčného a tkáňového inženýrství FN u sv. Anny...
doc. RNDr. Irena Koutná, Ph.D.
Aktualizovaný jmenný seznam s portovců zemřelých od 1.1.2021 do 31.12.2023 v souvislosti s "vakcinací" na covid
PATOLOG dr. Ryan Cole oprávněně VAROVAL
RENOMOVANÝ PATOLOG dr. RYAN COLE - přednáška
ALARMUJÍCÍ EFEKT covid (spike) injekcí (mRNA) na mozek, srdce, ledviny a ostatní orgány
- Spousta lidí postrádá enzym, který rozkládá RNA
- Naprosto porušujeme Norimberský kodex z roku 1947...
český dabing - 17:08
Lékařský summit, San Antonio, Texas, USA - 27.7.2021
AMERICA´S FRONTLINE DOCTORS
POSTAVIT SE NA ODPOR
ZAČNĚTE U SEBE
ZÁKLADEM ZDRAVÍ JE PREVENCE S NÁVRATEM K PŘÍRODĚ
Doporučuji:
každé ráno cca 30 minut před snídaní
vypít cca 4 dcl vlažné čisté pramenité vody s citrónem (můžete přidat až půl lžičky jedlé sody) a pro posílení imunity a energie můžete použít dvojitý extrakt (1-2 kapsle) z
a nejdříve po 15 minutách:
- kefír z tibetské houby 3dcl
- lněné semínko až 30 g - 3 PL
- mletá skořice /max. 4 g za den/
případně nejen pro psychiku:
- Ashwagandhu /1-2 kapsle denně/
pro střevo kvalitní probiotika:
- kysané zelí, které si sami jednoduše vyrobíte POUZE VY! Pozor na "BRUSELSKÉ" kysané zelí! S éčkama
Otevřený dopis ministrovi zdravotnictví: Medici proti diskriminaci - 24. ledna 2022
Můžete zavolat ministru Válkovi
728 264 930
Můžete mu i napsat: valekv@psp.cz, Vlastimil.Valek@top09.cz
Vzorový dopis škole pro studenty, kteří nechtějí podlehnout povinnému očkování proti covidu-19
Fakta nepřestávají existovat tím, že se o nich nesmí hovořit. Pravda je dcerou času
SVĚT SE ZBLÁZNIL
Toto je novodobá reklama na co?
MUDr. Anastasia Maria Loupis: Tento model je v ohrožení života