Každodenní pití čaje může snížit riziko diabetu 2. typu
- Pixabay
Barbora Nová
Může pití čaje snížit riziko vzniku cukrovky 2. typu? Nový výzkum naznačuje, že ano, v závislosti na množství vypitého čaje.
Když vědci z Wuhanské univerzity vědy a technologie v Číně přezkoumali dřívější kohortové studie týkající se konzumace čaje a cukrovky 2. typu, zjistili, že u lidí, kteří denně vypijí alespoň čtyři šálky zeleného, černého nebo oolong čaje, je pravděpodobnost vzniku cukrovky v průměru o 17 % nižší než u těch, kteří čaj nepijí, a to po dobu 10 let.
Je však třeba provést další výzkum, abychom zjistili, proč je pití čaje spojeno se sníženým rizikem vzniku cukrovky. Je možné, že určité sloučeniny v čaji mohou pomáhat snižovat hladinu cukru v krvi, ale svou roli mohou hrát i další faktory.
"Myslím, že toto zjištění je zajímavé, ale byl bych opatrná při vyvozování závěrů," řekla dr. Shichun Bao, PhD MD, docentka medicíny a vedoucí programu technologie diabetu na Vanderbilt Eskind Diabetes Clinic v Nashvillu v Tennessee. Dr. Bao se na nové studii nepodílela.
"Jednalo se o observační studii, která ukazuje korelaci, nikoliv příčinnou souvislost," pokračovala. "K určení příčinné souvislosti je skutečně zapotřebí dobře navržená, prospektivní, randomizovaná studie."
Nižší riziko při vyšší spotřebě čaje
Autoři nové studie pod vedením Xiaying Li mají své výsledky prezentovat tento týden na výročním zasedání Evropské asociace pro studium diabetu (EASD) ve švédském Stockholmu.
Za účelem vyhodnocení potenciálních účinků čaje provedli Li a jeho kolegové dvě fáze studie.
Nejprve provedli kohortovou studii na 5 199 dospělých osobách bez předchozí anamnézy diabetu 2. typu. Všichni účastníci sdíleli informace o své stravě a dalších životních návycích v rámci studie China Health and Nutrition Survey (CHNS), která byla prováděna ve více centrech po dobu několika let.
Když byli účastníci v roce 1997 do studie nabíráni, 46 % z nich uvedlo, že pije čaj. V roce 2009 se u 10 % účastníků objevila cukrovka 2. typu.
Po zohlednění faktorů, jako je věk, pohlaví a úroveň fyzické aktivity, výzkumníci nezjistili žádnou souvislost mezi konzumací čaje a rizikem vzniku diabetu.
Dále vědci provedli systematický přehled a metaanalýzu 19 dřívějších kohortových studií, které zahrnovaly více než 1 milion dospělých účastníků z osmi zemí.
Při zkoumání tohoto velkého souboru účastníků vědci zjistili, že u dospělých, kteří pijí 1-3 šálky čaje denně, je zhruba o 4 % nižší pravděpodobnost vzniku diabetu 2. typu než u dospělých, kteří pijí méně než 1 šálek čaje denně. U těch, kteří vypili alespoň 4 šálky čaje denně, byla pravděpodobnost vzniku diabetu o 17 % nižší.
"I když je třeba provést další výzkum, aby se určilo přesné dávkování a mechanismy, které stojí za těmito pozorováními, naše zjištění naznačují, že pití čaje je prospěšné pro snížení rizika vzniku diabetu 2. typu, ale pouze při vysokých dávkách - alespoň 4 šálky denně," uvedl Li v tiskové zprávě.
Potenciální role polyfenolů a dalších faktorů
Autoři studie spekulují, že polyfenoly obsažené v čaji by mohly pomoci vysvětlit souvislost mezi konzumací čaje a snížením rizika cukrovky. Polyfenoly jsou bioaktivní sloučeniny, které se nacházejí v rostlinách, včetně čajových lístků.
"O polyfenolech se ve světě výživy hodně mluví," řekla Dr. Caroline Messerová, endokrinoložka z nemocnice Lennox Hill v New Yorku. "Tyto chemické látky mohou působit jako antioxidanty a snižovat zánětlivé kaskády a poškození v těle."
Snížené riziko cukrovky u silných konzumentů čaje však mohou způsobovat i další faktory.
Například lidé, kteří pijí hodně čaje, mohou méně často pít vysoce kalorické nápoje, které jsou spojovány se zvýšeným rizikem cukrovky. "Možná tito lidé pili čaj místo něčeho jiného," řekla dr. Messer. "Možná nepijí limonády nebo alkohol."
Dokonce i prostá hydratace může hrát určitou roli, naznačila dr. Bao. "Když se podíváme na stejnou populaci, kolik lidí pije čtyři a více šálků vody denně? Mají menší riziko cukrovky?" zeptala se. "Možná to souvisí spíše s objemem tekutiny než se skutečnými chemickými látkami nebo složkami v samotném čaji."
Lidé, kteří pijí hodně čaje, mohou také s větší pravděpodobností dodržovat určité stravovací návyky nebo se věnovat jinému chování, které snižuje riziko vzniku cukrovky.
Odborníci doporučují celkově zdravý životní styl
Dr. Messer a Bao doporučují ke snížení rizika cukrovky 2. typu komplexnější přístup než jen pití velkého množství čaje.
Podle dr. Messerové hraje v prevenci cukrovky důležitou roli kontrola tělesné hmotnosti. "Nakonec, pokud si dokážete udržet index tělesné hmotnosti mezi 20 a 25, je mnohem méně pravděpodobné, že budete mít cukrovku."
Dále dr. Messerová doporučuje, aby lidé omezili konzumaci škrobnatých sacharidů, jako jsou brambory, chléb, těstoviny, rýže a obiloviny. Doporučuje také omezit vysokokalorické nápoje, jako jsou limonády slazené cukrem, ovocné šťávy a alkohol. Neslazený čaj, káva a voda jsou nízkokalorickou alternativou slazených nápojů.
Pravidelná fyzická aktivita, vyhýbání se kouření a kontrola krevního tlaku a cholesterolu jsou také důležité pro snížení rizika diabetu 2. typu a podporu celkového zdraví.
"Pokud kouříte, přestaňte kouřit. Dostaňte svůj krevní tlak pod kontrolu, pokud máte problémy s ním. Dostaňte svůj cholesterol pod kontrolu, pokud máte problém s cholesterolem," radí dr. Bao.
"To jsou dobře známé faktory životního stylu, které lze upravit, aby se snížilo riziko cukrovky 2. typu," dodala.
Závěr
V nové studii vědci zjistili, že lidé, kteří denně vypijí alespoň čtyři šálky zeleného, černého nebo oolong čaje, mají o 17 % nižší pravděpodobnost, že onemocní cukrovkou, než ti, kteří čaj nepijí.
Studie zkoumala údaje za 10 let.
Inzulín a inzulínová rezistence
- Pixabay
Barbora Nová
Inzulin je důležitý hormon, který řídí mnoho tělesných procesů.
Problémy s tímto hormonem jsou však základem mnoha moderních zdravotních potíží.
Inzulinová rezistence, při níž vaše buňky přestávají reagovat na inzulin, je neuvěřitelně častá. Ve skutečnosti může mít tento stav více než 32,2% západní populace (1).
V závislosti na diagnostických kritériích může toto číslo stoupnout až na 44% u žen s obezitou a přes 80% u některých skupin pacientů. Přibližně 33% dětí a dospívajících s obezitou může mít také inzulinovou rezistenci (2, 3, 4).
I přesto mohou jednoduchá opatření v oblasti životního stylu tento stav výrazně zlepšit.
Následuje vše, co potřebujete vědět o inzulinu a inzulinové rezistenci.
Základy inzulínu
Inzulín je hormon vylučovaný slinivkou břišní, přičemž jeho hlavní úlohou je regulovat množství živin kolujících v krevním oběhu.
Ačkoli se inzulín podílí především na regulaci hladiny cukru v krvi, ovlivňuje také metabolismus tuků a bílkovin.
Když sníte jídlo, které obsahuje sacharidy, zvýší se množství krevního cukru v krevním oběhu.
Buňky ve slinivce břišní toto zvýšení vycítí a uvolní do krve inzulín. Inzulín pak putuje po krevním řečišti a říká buňkám, aby si z krve vyzvedly cukr. Výsledkem tohoto procesu je snížení hladiny cukru v krvi.
Zvláště vysoká hladina cukru v krvi může mít toxické účinky, které mohou způsobit vážné poškození a v případě neléčení mohou vést až ke smrti.
Buňky však někdy přestanou na inzulin správně reagovat. Tomu se říká inzulínová rezistence.
Za tohoto stavu slinivka břišní produkuje ještě více inzulínu, aby snížila hladinu cukru v krvi. To vede k vysoké hladině inzulinu v krvi, označované jako hyperinzulinemie.
Postupem času mohou být vaše buňky vůči inzulínu stále odolnější, což vede ke zvýšení hladiny inzulínu i cukru v krvi a nakonec může dojít k poškození vaší slinivky břišní, což vede ke snížení produkce inzulínu.
Poté, co hladina cukru v krvi překročí určitou hranici, vám může být diagnostikována cukrovka 2. typu.
Inzulínová rezistence je hlavní příčinou tohoto běžného onemocnění, které postihuje přibližně 9% lidí na celém světě (5).
Rezistence vs. citlivost
Inzulínová rezistence a citlivost na inzulín jsou dvě strany jedné mince.
Pokud máte inzulinovou rezistenci, máte nízkou citlivost na inzulin. A naopak, pokud jste citliví na inzulin, máte nízkou inzulinovou rezistenci.
Zatímco inzulinová rezistence je pro vaše zdraví škodlivá, inzulinová citlivost je prospěšná.
Shrnutí:
- Inzulínová rezistence vzniká, když vaše buňky přestanou reagovat na hormon inzulín. To způsobuje vyšší hladinu inzulinu a cukru v krvi, což může vést k cukrovce 2. typu.
Co způsobuje inzulinovou rezistenci?
K inzulínové rezistenci přispívá mnoho faktorů. Předpokládá se, že jedním z nich je zvýšená hladina tuků v krvi.
Četné studie ukazují, že vysoké množství volných mastných kyselin v krvi způsobuje, že buňky přestávají správně reagovat na inzulín (6, 7, 8, 9, 10, 11).
Hlavní příčinou zvýšené hladiny volných mastných kyselin je konzumace příliš velkého množství kalorií a nadměrné množství tělesného tuku. Přejídání, přibývání na váze a obezita jsou totiž silně spojeny s inzulinovou rezistencí (12, 13, 14, 15).
Viscerální tuk, nebezpečný břišní tuk, který se hromadí kolem orgánů, může do krve uvolňovat mnoho volných mastných kyselin a také zánětlivé hormony, které podporují inzulinovou rezistenci (16, 17).
Ačkoli je tento stav častější u lidí s nadváhou, náchylní jsou i lidé s nízkou nebo normální hmotností (18).
Mezi další možné příčiny inzulínové rezistence patří např:
- Fruktóza. Vysoký příjem fruktózy (z přidaného cukru, nikoliv z ovoce) je spojen s inzulinovou rezistencí u potkanů i lidí (19, 20, 21).
- Zánět. K tomuto stavu může vést zvýšený oxidační stres a zánět v těle (22, 23).
- Nečinnost. Fyzická aktivita zvyšuje citlivost na inzulín, zatímco nečinnost způsobuje inzulínovou rezistenci (24, 25).
- Střevní mikrobiota. Důkazy naznačují, že narušení bakteriálního prostředí ve střevech může způsobit zánět, který zhoršuje inzulinovou rezistenci a další metabolické problémy (26).
Navíc k tomu mohou přispívat různé genetické a sociální faktory. Zvláště vysoké riziko hrozí černochům, Hispáncům a Asiatům (27, 28, 29).
Shrnutí:
- Hlavními příčinami inzulinové rezistence může být přejídání a zvýšený obsah tělesného tuku, zejména v oblasti břicha. Mezi další faktory patří vysoký příjem cukru, záněty, nečinnost a genetika.
Jak zjistit, zda jste rezistentní na inzulin
Váš lékař může použít několik metod, aby zjistil, zda jste rezistentní na inzulín. Silným indikátorem tohoto stavu je například vysoká hladina inzulínu nalačno.
Existují poměrně přesné testy, které odhadují inzulinovou rezistenci z hladiny cukru a inzulinu v krvi.
Existují také způsoby, jak změřit kontrolu hladiny cukru v krvi přímo, například orální glukózový toleranční test - ten však trvá několik hodin.
Riziko inzulinové rezistence se výrazně zvyšuje, pokud máte nadváhu nebo obezitu, zejména pokud máte velké množství břišního tuku.
Na inzulinovou rezistenci může poukazovat i kožní onemocnění zvané acanthosis nigricans, které zahrnuje tmavé skvrny na kůži.
Nízká hladina HDL cholesterolu a vysoká hladina triglyceridů v krvi jsou další dva markery, které jsou s tímto stavem silně spojeny (3).
Shrnutí:
- Klíčovými příznaky inzulinové rezistence jsou vysoké hladiny inzulinu a cukru v krvi. K dalším příznakům patří nadbytek břišního tuku, vysoká hladina triglyceridů v krvi a nízká hladina HDL (dobrého) cholesterolu.
Související stavy
Inzulínová rezistence je charakteristickým znakem dvou velmi častých stavů - metabolického syndromu a cukrovky 2. typu.
Metabolický syndrom je skupina rizikových faktorů spojených s cukrovkou 2. typu, srdečními chorobami a dalšími problémy. Někdy se mu říká syndrom inzulínové rezistence, protože s tímto stavem úzce souvisí (30, 31).
Mezi jeho příznaky patří vysoká hladina triglyceridů, krevního tlaku, břišního tuku a cukru v krvi a také nízká hladina HDL cholesterolu (32).
Metabolickému syndromu a cukrovce 2. typu můžete předejít tím, že zastavíte rozvoj inzulínové rezistence.
Shrnutí:
- Inzulínová rezistence je spojena s metabolickým syndromem a cukrovkou 2. typu, které patří mezi největší zdravotní problémy na světě.
Souvislost se zdravím srdce
Inzulínová rezistence je silně spojena s onemocněním srdce, které je hlavní příčinou úmrtí na celém světě (33).
Lidé s inzulinovou rezistencí nebo metabolickým syndromem mají ve skutečnosti až o 93% vyšší riziko srdečních onemocnění (34).
S inzulinovou rezistencí souvisí i mnoho dalších onemocnění, včetně nealkoholického ztukovatění jater (NAFLD), syndromu polycystických vaječníků (PCOS), Alzheimerovy choroby a rakoviny (35, 36, 37, 38).
Inzulínová rezistence je navíc spojena se zvýšeným rizikem vzniku velké depresivní poruchy (MDD) (39).
Shrnutí:
- Inzulínová rezistence je spojována s různými onemocněními, včetně srdečních chorob, NAFLD, PCOS, Alzheimerovy choroby a rakoviny.
Způsoby, jak snížit inzulinovou rezistenci
Snížit inzulinovou rezistenci je poměrně snadné.
Zajímavé je, že tento stav můžete často zcela zvrátit změnou životního stylu následujícími způsoby:
- Cvičení. Fyzická aktivita může být jediným nejjednodušším způsobem, jak zlepšit citlivost na inzulín. Její účinky jsou téměř okamžité (40, 41).
- Zbavte se břišního tuku. Klíčové je zaměřit se na tuk, který se hromadí kolem hlavních orgánů, prostřednictvím cvičení a dalších metod.
- Přestaňte kouřit. Kouření tabáku může způsobovat inzulinovou rezistenci, takže by mělo pomoci přestat kouřit (42).
- Snižte příjem cukru. Snažte se snížit příjem přidaných cukrů, zejména z nápojů slazených cukrem.
- Dobře se stravujte. Jezte stravu založenou převážně na celých, nezpracovaných potravinách. Zařaďte ořechy a tučné ryby.
- Omega-3 mastné kyseliny. Tyto tuky mohou snižovat inzulinovou rezistenci a také snižovat hladinu triglyceridů v krvi (43, 44).
- Doplňky stravy. Berberin může zvýšit citlivost na inzulín a snížit hladinu cukru v krvi. Užitečné mohou být i doplňky hořčíku (45, 46).
- Spánek. Některé důkazy potvrzují, že špatný spánek způsobuje inzulinovou rezistenci, takže zlepšení kvality spánku by mělo pomoci (47).
- Snižte stres. Pokud se snadno přetěžujete, snažte se zvládat hladinu stresu. Zvláště užitečná může být meditace (48, 49).
- Darujte krev. Vysoká hladina železa v krvi souvisí s inzulinovou rezistencí. U mužů a žen po menopauze může darování krve zlepšit citlivost na inzulín (50, 51, 52).
- Přerušovaný půst. Dodržování tohoto stravovacího režimu může zlepšit citlivost na inzulín (53).
Většina návyků uvedených v tomto seznamu je také shodou okolností spojena s dobrým zdravím, dlouhým životem a ochranou před nemocemi.
Přesto je nejlepší poradit se o svých možnostech s odborníkem, protože různé léčebné postupy mohou být také účinné.
Shrnutí:
- Inzulinovou rezistenci lze snížit nebo dokonce zvrátit pomocí jednoduchých opatření v oblasti životního stylu, jako je cvičení, zdravé stravování a zvládání stresu.
Nízkosacharidové diety
Pozoruhodné je, že nízkosacharidové diety mohou bojovat proti metabolickému syndromu a diabetu 2. typu - a to částečně díky snížené inzulinové rezistenci (54, 55, 56, 57, 58).
Pokud je však příjem sacharidů velmi nízký, například při ketogenní dietě, může vaše tělo navodit stav inzulínové rezistence, aby ušetřilo krevní cukr pro mozek.
Tento stav se označuje jako fyziologická inzulinová rezistence a není škodlivý (59).
Shrnutí:
- Nízkosacharidové diety snižují škodlivou inzulinovou rezistenci spojenou s metabolickými onemocněními, ačkoli mohou vyvolat neškodný typ inzulinové rezistence, který šetří krevní cukr pro váš mozek.
Závěr
Inzulínová rezistence může být jednou z klíčových příčin mnoha - ne-li většiny - dnešních chronických onemocnění.
Přesto můžete tento stav zlepšit jednoduchými opatřeními v oblasti životního stylu, jako je například úbytek tuku, zdravá strava a cvičení.
Prevence inzulínové rezistence může být jedním z nejúčinnějších způsobů, jak žít delší a zdravější život.
OVĚŘENÉ PŘÍRODNÍ EXTRAKTY
S CERTIFIKÁTY
Níže uvedené nejúčinnější přírodní přípravky s ochrannou známkou Superionherbs sice mohou velice dobře účinkovat, nicméně je vhodné souběžně začít u sebe, protože chronické obtíže mají zpravidla tyto společné jmenovatele:
Jedině ochranná známka "Superionherbs" garantuje množství účinných látek v níže uvedených extraktech a samozřejmě u každé šarže.
Reishi extrakt, Reishi spór a Reishi Triterpen Max
———
Cordyceps sinensis
———
Sibiřská Čaga
———
Hericium erinaceus
———
Coriolus versicolor (Outkovka pestrá)
———
Shiitake
———
Hlíva ústřičná
———
Agaricus
———
BetaGlukan Maxcell (s Resveratrolem a Acerolou)
———
C-Max komplex (Camu camu s quercetinem)
———
Ashwagandha
———
Kurkumin (fytosomální extrakt), italský patent
———
Rdesno mnohokvěté - He shou wu
———
Graviola - Annona
———
Maca
———
Chitomax
———
Fenuprim
———
Dračí krev
———
Danshen Q10 cardio
———
Šafrán
———
Ostropestřec mariánský (fytosomální extrakt), italský patent
———
Boswellia (fytosomální extrakt), italský patent
———
S-Acetyl-L-Glutathion
———
NMN (nikotinamid mononukleotid)
———
Supík - sirup pro DĚTI na podporu imunity - unikátní složení
———
4x Instantní káva i s extrakty z hub Čaga, Cordyceps a Hericium
———
POSILUJTE ÚČINNĚ PŘEDEVŠÍM IMUNI TU A VČAS
ZÁSADNĚ NEJVYŠŠÍ GARANTOVANOU KVALITOU PŘÍRODNÍCH EXTRAKTŮ
REISHI, CORDYCEPS, ČAGA, AŠVAGANDA, HERI CIUM, MACA, CORIOLUS, KURKUMIN, BETAGLUKAN, GRAVIOLA, HLÍVA ÚSTŘIČNÁ, SHIITAKE, DRAČÍ KREV, C-MAX KOMPLEX, DANSHEN, HE SHOU WU-RDESNO, CHITOMAX, FENUPRIM, MAITAKE, AGARICUS, COPRINUS, ENOKI, SAFFRON, SILYBIN, BOSWELLIA, TRITERPEN MAX, GLUTATHION, SUPÍK - sirup pro děti na podporu imunity, NMN (nikotinamid mononukleotid)...
100% KVALITA JEN V ROSTLINNÝCH KAPSLÍCH
vhodné i pro vegetariány a vegany
CERTIFIKÁTY KLÍČOVÝCH PRODUKTŮ
NEJPOPULÁRNĚJŠÍ STRÁNKY
Zkušenosti klientů s Úspěšnou léčbou především boreliózy, chlamydiózy, únavového syndromu...
100% REISHI - houba mládí a zdravé dlou3 unikátní, bezkonkurenční extrakty h ověkosti -
31 důvodů proč se NENECHÁM OČKOVAT - izraelský rabín Chananya Weisman
Dr. Peter McCullough: Jak přírodně DETOXIKOVAT tělo PO OČKOVÁNÍ mRNA vakcínou (protokol) - video
Devastující efekt pro zdraví - glutaman sodný, aspartam a další excitotoxiny
Jak se přírodní cestou uzdravit z chronické Boreliózy, Chlamydiózy, EB virózy... únavového syndromu
CORDYCEPS - silná imunita a nárůst energie
Překyselené tělo: začátek vážné nemoci
Protokol pro prevenci pro uzdravené klienty - Ing. Zdeněk Rozehnal
BOSWELIA serrata (kadidlo) - jeden z nejsilnějších přírodních léků Matky Země
Tibetská houba, tibetské krystaly a kombucha - darování, prodej
Léčte záněty a ne Cholesterol, MUDr. Marc Sircus
100% ČAGA ze Sibiře, nejvyšší množství účinných látek garantující Certifikát
Mamografie způsobuje rakovinu prsu, MUDr. Ben Johnson, M.D., N.M.D., D.O.
Účinný lék na rakovinu plic na Kubě, proč ho mít nemůžeme? Leif Davenport
Artróza - kmenové buňky - Podvod!
Lékaři se sami uzdravili z Roztroušené sklerózy, prof. George Jelinek, dr. Terry Wahlsová
Jak se skutečně zdravě stravovat...
Proč průběžně a jak detoxikovat tělo
PROTINÁDOROVÝ účinek extraktů z REISHI a CORIOLUSU na úrovni klinických studií
Žaloba na farmaceutické korporace, MUDr. Matthias Rath
Koloidní stříbro - účinné přírodní antibiotikum, hustoty koloidního stříbra, doporučené dávkování
Odstranění rtuti, hliníku a dalších toxinů z těla, včetně p revence - MUDr. Dietrich Klinghardt
Zblblo již lidstvo natolik, že se nechá obelhat pohádkami o vražedném oxidu uhličitém?
Jak na Parkinsona? Glutathionem, Hericiem a odstraněním neurotoxinů Chlorellou
Proč my máme potravinové alergie, přičemž je naši prarodiče neměli?
CHRONICKÁ BORELIÓZA, CHLAMYDIE...? ÚNAVOVÝ SYNDROM
Osvědčený postup pro léčbu boreliozy a dalších koinfekcí, když ortodoxní chemická medicína (3 týdenní nitrožilní antibiotická léčba ceftriaxonem) a následně klasická - 3 antibiotika - minocyclin, azitromycin, entizol a 2 antituberkulotika - arficin a nidrazid i po 18 měsících aplikace u mě totálně selhala.
Cílem správné medicíny je předcházení nemocí a prodloužení zdravé dlouhověkosti. Ideálem medicíny je odstranit mít potřebu lékaře.
MUDr. William J. Mayo
Za účinné se z Reishi považují pouze kvalitně provedené a čisté extrakty, které mají dobrou biologickou dostupnost a jsou zbavené nestravitelného chitinu; nelze tedy použít pouhý prášek z usušené houby.
EXTRAKT SPÓR
TRITERPEN MAX
ZDE ROSTE NEJÚČINNĚJŠÍ REISHI
DUANWOOD RED REISHI
zdroj výše nejúčinnějších extraktů
Video z návštěvy Čechů u pěstitelů Duanwood Red Reishi v Číně, v horské oblasti Jiangshan
MYKOLOGIE, HISTORIE, PĚSTOVÁNÍ, ÚČINNÉ LÁTKY, JAK JE TO S JEJÍ KVALITOU?
CORDYCEPS - video
ČAGA - video
HERICIUM - video
BETAGLUKAN HLÍVA
extrakt extrakt
BETAGLUKAN - video
KURKUMIN AŠVAGANDA
extrakt extrakt
ASHWAGANDHA - video
RDESNO ANNONA
extrakt extrakt
TEČKOVANÉ PŘÍBĚHY
dokument z 31. srpna 2022
Nadační fond Svědomí Národa
KUBEK 2009
DOKUMENT ČT 2
BYZNYS V BÍLÝCH PLÁŠTÍCH
DOKUMENT ČT 2
ŠKODLIVOST MOBILNÍCH SÍTÍ
možná i proto je tolik nemocných, říká česká vědkyně, vedoucí týmu Centra buněčného a tkáňového inženýrství FN u sv. Anny...
doc. RNDr. Irena Koutná, Ph.D.
Aktualizovaný jmenný seznam s portovců zemřelých od 1.1.2021 do 31.12.2023 v souvislosti s "vakcinací" na covid
PATOLOG dr. Ryan Cole oprávněně VAROVAL
RENOMOVANÝ PATOLOG dr. RYAN COLE - přednáška
ALARMUJÍCÍ EFEKT covid (spike) injekcí (mRNA) na mozek, srdce, ledviny a ostatní orgány
- Spousta lidí postrádá enzym, který rozkládá RNA
- Naprosto porušujeme Norimberský kodex z roku 1947...
český dabing - 17:08
Lékařský summit, San Antonio, Texas, USA - 27.7.2021
AMERICA´S FRONTLINE DOCTORS
POSTAVIT SE NA ODPOR
ZAČNĚTE U SEBE
ZÁKLADEM ZDRAVÍ JE PREVENCE S NÁVRATEM K PŘÍRODĚ
Doporučuji:
každé ráno cca 30 minut před snídaní
vypít cca 4 dcl vlažné čisté pramenité vody s citrónem (můžete přidat až půl lžičky jedlé sody) a pro posílení imunity a energie můžete použít dvojitý extrakt (1-2 kapsle) z
a nejdříve po 15 minutách:
- kefír z tibetské houby 3dcl
- lněné semínko až 30 g - 3 PL
- mletá skořice /max. 4 g za den/
případně nejen pro psychiku:
- Ashwagandhu /1-2 kapsle denně/
pro střevo kvalitní probiotika:
- kysané zelí, které si sami jednoduše vyrobíte POUZE VY! Pozor na "BRUSELSKÉ" kysané zelí! S éčkama
Otevřený dopis ministrovi zdravotnictví: Medici proti diskriminaci - 24. ledna 2022
Můžete zavolat ministru Válkovi
728 264 930
Můžete mu i napsat: valekv@psp.cz, Vlastimil.Valek@top09.cz
Vzorový dopis škole pro studenty, kteří nechtějí podlehnout povinnému očkování proti covidu-19
Fakta nepřestávají existovat tím, že se o nich nesmí hovořit. Pravda je dcerou času
SVĚT SE ZBLÁZNIL
Toto je novodobá reklama na co?
MUDr. Anastasia Maria Loupis: Tento model je v ohrožení života