Jak skořice snižuje hladinu cukru v krvi a bojuje proti cukrovce
- Pixabay
Barbora Nová
Cukrovka je onemocnění, které ovlivňuje hospodaření s cukrem v krvi, což může vést k dlouhodobým komplikacím, jako jsou onemocnění srdce, ledvin a poškození nervů (1).
Skořice může pomáhat při regulaci hladiny cukru v krvi tím, že zvyšuje citlivost na inzulín, snižuje hladinu cukru v krvi po jídle a snižuje riziko komplikací souvisejících s cukrovkou.
Léčba často zahrnuje léky a inzulínové injekce, ale mnoho lidí se zajímá také o potraviny, které mohou pomoci snížit hladinu cukru v krvi, přičemž jedním z příkladů je skořice, běžně používané koření, které se přidává do sladkých i slaných jídel po celém světě.
Poskytuje mnoho zdravotních výhod, včetně schopnosti pomáhat snižovat hladinu cukru v krvi a zvládat cukrovku (2).
Následuje vše, co potřebujete vědět o skořici a jejích účincích na řízení hladiny cukru v krvi a cukrovky.
Co je to skořice?
Skořice je aromatické koření, které pochází z kůry několika druhů stromů Cinnamomum (3).
I když si skořici možná spojujete s rohlíky nebo snídaňovými cereáliemi, ve skutečnosti se již tisíce let používá v tradiční medicíně a při konzervaci potravin (3).
K získání skořice je třeba odstranit vnitřní kůru stromů Cinnamomum. Kůra pak prochází procesem sušení, při kterém se stočí a získá skořicové tyčinky neboli peří, které lze dále zpracovat na skořicový prášek.
Běžně se prodává několik různých druhů skořice, které se obvykle dělí na dva různé typy (3):
- Cejlonská: Tento druh skořice se také nazývá pravá skořice a je nejdražším druhem skořice.
- Cassia: Tento typ je levnější a nachází se ve většině potravinářských výrobků, které obsahují skořici.
Ačkoli se oba typy prodávají jako skořice, existují mezi nimi důležité rozdíly, o kterých je pojednáno dále v tomto článku.
Shrnutí:
- Skořice se vyrábí ze sušené kůry stromů Cinnamomum a obecně se dělí na dva druhy.
Skořice obsahuje antioxidanty, které poskytují mnoho zdraví prospěšných látek
Letmým pohledem na výživové údaje skořice vás možná nenapadne, že je často považována za superpotravinu (4).
Jedna čajová lžička, což je průměrná velikost porce skořice, neobsahuje mnoho vitaminů ani minerálních látek. Mnoho receptů však vyžaduje více než jen 1 lžičku a větší množství skořice skutečně obsahuje vysoké množství vitaminů a minerálních látek. Obsahuje také větší množství antioxidantů, které zajišťují mnoho zdraví prospěšných účinků skořice (5).
Jedna studie na 84 ženách se syndromem polycystických vaječníků (PCOS) totiž zjistila, že užívání 1 500 miligramů skořice denně vedlo po 8 týdnech k významnému zvýšení hladiny antioxidantů v krvi (6).
Antioxidanty jsou důležité, protože pomáhají tělu snižovat oxidační stres, což je druh poškození buněk, které způsobují škodlivé volné radikály (7).
Jedna studie ukázala, že konzumace 1 gramu skořicového extraktu denně po dobu 12 týdnů snížila hladinu cukru v krvi nalačno a zlepšila markery oxidačního stresu u lidí s diabetem 2. typu (8).
To je významné, protože oxidační stres je spojován s rozvojem téměř všech chronických onemocnění, včetně cukrovky 2. typu (9).
Shrnutí:
- Skořice je plná antioxidantů, které snižují oxidační stres. To může být prospěšné u několika chronických onemocnění, včetně cukrovky 2. typu.
Skořice může napodobovat inzulín a zvyšovat citlivost na inzulín
U lidí s cukrovkou buď slinivka břišní nedokáže produkovat dostatek inzulinu, nebo buňky na inzulin nereagují správně, což vede k vysoké hladině cukru v krvi.
Skořice může pomoci snížit hladinu cukru v krvi a bojovat proti cukrovce tím, že napodobuje účinky inzulínu a zvyšuje pohyb cukru z krevního oběhu do buněk (10).
Může také pomáhat snižovat hladinu cukru v krvi tím, že zvyšuje citlivost na inzulín, takže inzulín účinněji přesouvá cukr do buněk (11).
Jedna studie u 80 žen s PCOS zjistila, že užívání 1,5 g skořicového prášku denně po dobu 12 týdnů způsobilo významné snížení hladiny inzulinu nalačno a zlepšení citlivosti na inzulin ve srovnání s placebem (12).
Podobně jiná studie zjistila, že užívání 250 mg skořice dvakrát denně po dobu 2 měsíců zlepšilo citlivost na inzulin u 137 osob s vysokou hladinou cukru v krvi (13).
Shrnutí:
- Skořice může pomáhat snižovat hladinu cukru v krvi tím, že napodobuje účinky inzulinu a zvyšuje jeho schopnost přesouvat cukr do buněk.
Skořice snižuje hladinu cukru v krvi nalačno a může snížit hladinu hemoglobinu A1c
Několik studií potvrzuje, že skořice může pomoci zlepšit hospodaření s cukrem v krvi.
Přehled 16 studií totiž dospěl k závěru, že skořice může u lidí s diabetem 2. typu a prediabetem významně snížit hladinu cukru v krvi nalačno a inzulinovou rezistenci ve srovnání s placebem (14).
Některé studie také zjistily, že by mohla snížit i hemoglobin A1c, což je měřítko dlouhodobé kontroly hladiny cukru v krvi.
Například přehled výzkumů uvádí, že skořice by mohla snížit hemoglobin A1c u lidí s diabetem 2. typu o 0,27 % až 0,83 % a zároveň snížit hladinu cukru v krvi nalačno až o 52,2 mg na decilitr (15).
Podle dalšího přehledu 11 studií by doplňky stravy se skořicí mohly vést k mírnému snížení hladiny cukru v krvi nalačno a hemoglobinu A1c. Vědci však zároveň upozornili, že je zapotřebí provést více studií a že skořice by neměla být používána místo léků nebo změny stravy a životního stylu ke kontrole hladiny cukru v krvi (16).
Shrnutí:
- Skořice se ukazuje jako slibná při snižování hladiny cukru v krvi nalačno a snižování hemoglobinu A1c.
Skořice snižuje hladinu cukru v krvi po jídle
Postprandiální hladina cukru v krvi označuje hladinu cukru v krvi po jídle. Hladina cukru v krvi se může po jídle značně zvýšit v závislosti na velikosti jídla a množství sacharidů v něm obsažených (17).
Tyto změny hladiny cukru v krvi mohou zvýšit hladinu oxidačního stresu a zánětu, což může poškodit buňky vašeho těla a přispět ke vzniku chronických onemocnění (18).
Skořice může pomoci udržet tyto výkyvy hladiny cukru v krvi po jídle pod kontrolou. Některé výzkumy ukazují, že to dělá tím, že zpomaluje rychlost, jakou se jídlo vyprazdňuje ze žaludku (19).
Studie z roku 2007 zjistila, že konzumace 1,2 lžičky nebo 6 g skořice s porcí rýžového nákypu zpomaluje vyprazdňování žaludku a snižuje následné výkyvy hladiny cukru v krvi ve srovnání s konzumací samotného rýžového nákypu (20).
Jiné studie naznačují, že skořice může snižovat hladinu cukru v krvi po jídle tím, že blokuje trávicí enzymy, které v tenkém střevě rozkládají sacharidy (21).
Shrnutí:
- Skořice může pomoci snížit hladinu cukru v krvi po jídle, pravděpodobně tím, že zpomaluje vyprazdňování žaludku a blokuje trávicí enzymy.
Skořice může snižovat riziko běžných komplikací cukrovky
Kromě podpory regulace hladiny cukru v krvi může skořice také snižovat riziko některých komplikací spojených s cukrovkou, včetně srdečních onemocnění a mrtvice (22).
Například jeden přehled 13 studií ukázal, že skořice může snižovat hladinu triglyceridů a celkového cholesterolu, což jsou rizikové faktory srdečních onemocnění (23).
Analýza z roku 2020 zjistila, že doplňování alespoň 2 g skořice denně může významně snížit systolický i diastolický krevní tlak (24).
Diabetes je také stále častěji spojován s rozvojem Alzheimerovy choroby a dalších typů demence, přičemž někteří lidé nyní označují Alzheimerovu chorobu za diabetes 3. typu. Klasifikace diabetu 3. typu je velmi kontroverzní a lékařská komunita ji jako klinickou diagnózu příliš neuznává (25).
Studie naznačují, že výtažek ze skořice může snižovat schopnost dvou proteinů - beta-amyloidu a tau - vytvářet plaky a spleti, které jsou běžně spojovány s rozvojem Alzheimerovy choroby (26).
Tento výzkum však byl dokončen pouze v laboratoři a na zvířatech. K potvrzení těchto zjištění jsou zapotřebí další studie na lidech.
Shrnutí:
- Skořice může pomoci snížit riziko onemocnění souvisejících s cukrovkou, jako jsou srdeční choroby a Alzheimerova choroba. Je však zapotřebí dalšího výzkumu.
Cejlon vs. Cassia: Která skořice je lepší?
Skořice se obvykle dělí na dva různé druhy - cejlonskou a kassiovou.
Skořice Cassia může pocházet z několika různých druhů stromů Cinnamomum. Je obvykle levná a najdete ji ve většině potravinářských výrobků a v uličce s kořením v obchodě s potravinami.
Naproti tomu cejlonská skořice se získává konkrétně ze stromu Cinnamomum verum. Je obvykle dražší a méně rozšířená než Cassia, ale studie prokázaly, že cejlonská skořice obsahuje více antioxidantů (27).
Vzhledem k tomu, že obsahuje více antioxidantů, je možné, že cejlonská skořice může mít více zdravotních přínosů.
Nicméně i když několik studií poukázalo na prospěšnost cejlonské skořice, většina studií prokazujících zdravotní účinky skořice u lidí používala odrůdu Cassia (28).
Shrnutí:
- Ačkoli obě odrůdy skořice pravděpodobně snižují hladinu cukru v krvi a bojují proti cukrovce, většina výzkumů se zaměřila na potenciální přínosy skořice Cassia.
Někteří lidé by měli být se skořicí opatrní
Skořice Cassia má nejen nižší obsah antioxidantů, ale také vysoký obsah potenciálně škodlivé látky zvané kumarin, což je organická látka, která se nachází v mnoha rostlinách.
Několik studií na potkanech prokázalo, že kumarin může být toxický pro játra, což vede k obavám, že může způsobit poškození jater i u lidí (29).
Evropský úřad pro bezpečnost potravin proto stanovil tolerovatelný denní příjem kumarinu na 0,1 mg na kilogram (30).
Při použití průměrného množství kumarinu pro skořici Cassia by to odpovídalo přibližně půl lžičce (2,5 g) skořice Cassia denně pro osobu vážící 75 kg.
Skořice Cassia má obzvláště vysoký obsah kumarinu a můžete snadno zkonzumovat více, než je horní limit, užíváním doplňků stravy se skořicí Cassia nebo dokonce konzumací jejího velkého množství v potravinách.
Cejlonská skořice však obsahuje mnohem nižší množství kumarinu a u tohoto druhu by bylo obtížné zkonzumovat více než doporučené množství kumarinu (3).
Mějte na paměti, že informace o dlouhodobé bezpečnosti doplňků stravy se skořicí pro děti a těhotné či kojící ženy jsou omezené (31).
Lidé s cukrovkou, kteří užívají léky nebo inzulin, by se navíc měli před přidáním skořice do svého denního režimu poradit s lékařem, protože by se mohlo zvýšit riziko nízké hladiny cukru v krvi neboli hypoglykémie (32).
Shrnutí:
- Skořice Cassia má vysoký obsah kumarinu, který může při konzumaci vysokého množství způsobit poškození jater. Lidé, kteří užívají léky na cukrovku, by se před užíváním skořice měli také poradit s lékařem, aby se vyhnuli nežádoucím vedlejším účinkům.
Jaké množství skořice byste měli užívat?
Příznivé účinky skořice na snižování hladiny cukru v krvi byly dobře prozkoumány.
I přesto se však nepodařilo dosáhnout shody ohledně toho, kolik byste měli konzumovat, abyste využili výhod a zároveň se vyhnuli možným rizikům.
Obecně se většina výzkumů zabývala účinky 1-6 g skořice denně, a to buď ve formě doplňku stravy, nebo prášku přidávaného do potravin (15).
Mějte však na paměti, že obsah kumarinu ve skořici Cassia se může lišit. Proto je možná nejlepší držet se nižších dávek kolem 0,5-1 g skořice Cassia denně, aby nedošlo k překročení únosného denního příjmu kumarinu.
Naproti tomu cejlonská skořice obsahuje podstatně méně kumarinu a lze ji bezpečně konzumovat v dávkách až 1,2 lžičky (6 g) denně (3).
Před zařazením skořicových doplňků do svého jídelníčku se určitě poraďte s odborníkem. Možná budete chtít začít s nižší dávkou a postupně ji zvyšovat, abyste se vyhnuli nežádoucím účinkům na zdraví.
Shrnutí:
- Nejlepší by bylo omezit příjem skořice Cassia na 0,5-1 g denně. Cejlonskou skořici lze konzumovat ve větším množství, i když to nemusí být nutné.
Závěr
Mnohé studie potvrzují, že skořice má schopnost snižovat hladinu cukru v krvi a pomáhat zvládat běžné komplikace cukrovky, kromě jiných zdravotních přínosů.
Pokud chcete užívat doplňky stravy se skořicí nebo ji přidávat do jídla, abyste snížili hladinu cukru v krvi, je možná nejlepší používat cejlonskou skořici místo kasie.
Může být sice dražší, ale cejlonská skořice obsahuje více antioxidantů a nižší množství kumarinu, který může potenciálně způsobit poškození jater.
Pravděpodobně je nejlepší nepřekračovat denní dávku 0,5-1 g Cassie, ale užívání až 1,2 lžičky (6 g) cejlonské skořice denně je pravděpodobně bezpečné.
Proč by měli všichni diabetici poznat tento kořen
Sayer Ji, 2015
Většina diabetiků zná velice dobře přínosy nízkoglykemické stravy. O čem však většinou neslyšeli, že kořen kurkumy je nejvíce zkoumanou rostlinou proti cukrovce.
V nedávné době byl publikovaný přehled vědecké literatury v Mezinárodním časopise endokrinologie a metabolismu uveřejněný pod názvem "Anti-hyperglykemický efekt a efekt inzulínové citlivosti kurkumy a její složky kurkuminu. Tento přinesl nové poznatky o tom, že toto starověké indické koření představuje ideální prostředek pro cukrovku II. typu, který dokáže účinně kontrolovat chorobné projevy diabetu, jakými jsou zvýšený cukr (hyperglykémie) či inzulínová rezistence.
Devatenáct ze zkoumaných studií byly prováděny buď na buněčných kulturách (in vitro) nebo na zvířatech (in vivo). Všechny ukázaly pozitivní účinky kurkumy.
Pět z těchto studíí byly klinickými testy kurkumy, anebo jejího výtažku kurkuminu provedených na lidech. Tři z nich se uskutečnily přímo na pacientech s cukrovkou nebo v předcukrovkových stádiích.
Jak kurkumin léčí cukrovku II.typu?
K úžasu vědců, studie na buňkách a zvířatech prokázala, že kurkumin dokáže zlepšit cukrovku II. typu a to prostřednictvím 10 různých mechanismů:
- snížením produkce glukózy v játrech
- snížením produkce glykogénu v játrech
- stimulací metabolismu glukózy (zvyšováním exprese GLUT4, GLUT2 a GLUT3)
- zvýšenou aktivitou AMP kyanázy
- podporou aktivity vázání PPAR-Y ligandu
- potlačením zánětů způsobených hyperglykémií
- stimulací vylučování inzulínu ze slinivky
- zlepšení funkce pankreatických buněk
- zvýšením fosforylace AKT
- zvýšením počtu inzulínových beta receptorů a snížením inzulínové rezistence
Navíc k tomu, studie uskutečněné na pacientech s rozvinutou cukrovkou anebo se stádii, které ji předcházejí, ukázaly na další 3 prospěšné účinky kurkumy:
- efekt snižování glukózy v krvi
- zlepšená činnost beta buněk ve slinivce
- zlepšení oxidace a využití mastných kyselin
Jaká dávka kurkuminu dokáže zabránit cukrovce?
Jedna z uvedených studií stojí za zvláštní povšimnutí. Zjistila totiž, že kurkuminový extrakt byl obzvláštně účinný při zastavování progrese cukrovky v předcukrovkových stádiích do plného propuknutí onemocnění.
Tato studie byla publikována ve vlastním žurnálu Americké dietologické společnosti, nazvaným Péče o cukrovku (Diabetes care).
Zjistila, že užívání 6 kapslí po 250 mg kurkuminu denně (tedy 1,5 gramu) po dobu 9 měsíců spolehlivě zabránilo propuknutí cukrovky. Jinými slovy, v kontrolní skupině propukla cukrovka u 16,4%, oproti tomu ve skupině užívající kurkumin, nepropukla u nikoho.
Vážné vedlejší účinky standardních léků
Výsledky jako tento jsou extrémně povzbudivé, když je porovnáme se standardním přístupem ortodoxní medicíny. Například, známé léky cukrovkářů Metformin Mylan nebo Siofor (účinná látka metformin hydrochlorid) jsou známé svými vážnými vedlejšími účinky.
Jde hlavně o vedlejší účinek jako je falešné snižování krevního cukru, který se sice jeví jako v normě, ale ve skutečnosti zvyšuje mortalitu a morbiditu.
Při existenci vážných vedlejších účinků standardních léků o to více potřebujeme alternativy, které jsou bezpečné, cenově výhodné a běžně dostupné.
No a tím kurkumin ve všem je.
Navíc, navzdory dobře známým problémům s inzulínovou rezistencí při diabetu II. typu, se u těchto pacientů často používá inzulín vyrobený za pomoci genetických modifikací. Jde tedy o vysoce nelogický a nezodpovědný přístup, tak typický pro ortodoxní medicínu, která se ani nesnaží hledat příčiny onemocnění.
Totiž nedávno poměrně malá, no nanejvíc znepokojující studie zjistila, že uměle vyrobený a podávaný inzulín zrychluje progresi cukrovky I. i II. typu, tedy vytváří takzvanou "dvojitou cukrovku".
Cukrovka je samozřejmě nemoc vyvolaná hlavně způsobem stravování, které je typické svojí evoluční nekompatibilitou. Jinými slovy, západní typ stravy je přímo letální příčinou onemocnění, protože ani zdaleka nepřipomíná tradiční stravu, kterou lidé konzumovali po celá tisíciletí a která je stále primárním faktorem našeho zdraví.
Pokud byste však chtěli kontrolovat množství přijaté účinné látky kurkuminu, potom je lepší jej konzumovat přímo jako potravinový doplněk.
Na základě výše uvedeného můžeme konstatovat, že kurkuma (kurkumin) je úžasná alternativa k tradičním lékům a měla by být považována za plnohodnotnou "přírodní léčbu".
Je jakousi protiváhou, která vyvažuje nezdravé stravování a která zdaleka převyšuje jakýkoliv syntetický lék.
Samozřejmě, měla by být součástí širokého spektra léčebného plánu diabetiků a ten by měl zahrnovat i stravu, cvičení, nevystavování se toxinům, emoční faktory a kontrola stresu.
Zdroj: Why All Diabetics Should Know About Turmeric
Kurkumin ve fytosomální formě jako účinný lék s garancí účinných látek a s ochrannou známkou Meriva®, neúčinnější extrakt
KURKUMIN KOMPLEX MERIVA®
Technologie Phytosome®
Phytosome® technologie zvyšuje využitelnost kurkuminu 29x neboli o 2900% oproti standardním extraktům kurkuminu. A nemusíte kurkumin kombinovat s piperinem (černým pepřem), který zvyšuje propustnost tlustého střeva.
Patentovaná forma
Curcumin Phytosome® Power Complex je patentovaná forma kurkuminu navázaného na komplex fosfolipidů s klinicky prokázanou zvýšenou 29násobnou vstřebatelností a biologickou dostupnosti.
Curcumin Phytosome Power Complex zajišťuje lepší profil kurkuminoidů v krevní plasmě díky vysokému obsahu dementhoxykurkuminu, který je považován za důležitější pro protizánětlivé účinky.
Patentovaná technologie Phytosome® do fosfolipidového přípravku zabuduje všechny 3 základní kurkuminoidy:
- Kurkumin
- Demethoxykurkumin
- Bisdemethoxykurkumin
a proto ten úžasný průnik do těla a tím ta jedičná účinnost. Díky své kvalitě je používán i při klinických zkouškách.
Složení: 500 mg Meriva® Phytosome® Turmeric Complex patentovaná směs extraktu kořene kurkumy a fosfatidylcholinu - 500 mg - Kurkumin a další kurkuminoidy, min. 20%
Balení: 90 kapslí x 500 mg, 100% čistý extrakt, neobsahuje plnidla ani konzervační látky rostlinné tobolky – vhodné pro vegetariány a vegany
Dávkování:
- při zdravotních problémech: 2-4 kapsle denně
- kapse užívejte nejlépe s jídlem a dostatečně zapijte
KURKUMIN PHYTOSOME
nejúčinnější extrakt na trhu
s ochrannou známkou Meriva®, jako jediný využitelný pro klinické zkoušky
Srovnávací absorpce standardizované směsi kurkuminoidů a její lecitinové formulace - 29násobná absorpce
V randomizované, dvojitě zaslepené, zkřížené studii na lidech byla zkoumána relativní absorpce standardizované směsi kurkuminoidů a odpovídajícího lecitinového přípravku (Meriva). U obou přípravků byly použity klinicky ověřené dávky a byly hodnoceny plazmatické hladiny všech tří hlavních kurkuminoidů [kurkuminu (1a), demethoxykurkuminu (1b) a bisdemethoxykurkuminu (1c)].
Celková absorpce kurkuminoidů byla u přípravku Meriva® přibližně 29krát vyšší než u odpovídající neformulované směsi kurkuminoidů, ale bylo možné detekovat pouze metabolity fáze 2 a plazmatické koncentrace byly stále výrazně nižší než koncentrace potřebné pro inhibici většiny protizánětlivých cílů kurkuminu. Pozoruhodné je, že fosfolipidová formulace zvýšila absorpci demethoxylovaných kurkuminoidů mnohem více než kurkuminu (1a), přičemž mezi přípravkem Meriva® a odpovídající neformulovanou směsí kurkuminoidů byly významné rozdíly v plazmatickém profilu kurkuminoidů.
Hlavním kurkuminoidem v plazmě po podání přípravku Meriva® tedy nebyl kurkumin (1a), ale demethoxykurkumin (1b), který je v mnoha protizánětlivých testech in vitro účinnějším analogem. Lepší vstřebávání a možná i lepší profil kurkuminoidů v plazmě by mohly být základem klinické účinnosti přípravku Meriva® při dávkách výrazně nižších než u neformulovaných směsí kurkuminoidů.
Originál: pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21413691/
Jedině ochranná známka "Superionherbs" garantuje množství účinných látek v níže uvedených extraktech a samozřejmě u každé šarže.
Reishi extrakt, Reishi spór a Reishi Triterpen Max
———
Cordyceps sinensis
———
Sibiřská Čaga
———
Hericium erinaceus
———
Coriolus versicolor (Outkovka pestrá)
———
Shiitake
———
Hlíva ústřičná
———
Agaricus
———
BetaGlukan Maxcell (s Resveratrolem a Acerolou)
———
C-Max komplex (Camu camu s quercetinem)
———
Ashwagandha
———
Kurkumin (fytosomální extrakt), italský patent
———
Rdesno mnohokvěté - He shou wu
———
Graviola - Annona
———
Maca
———
Chitomax
———
Fenuprim
———
Dračí krev
———
Danshen Q10 cardio
———
Šafrán
———
Ostropestřec mariánský (fytosomální extrakt), italský patent
———
Boswellia (fytosomální extrakt), italský patent
———
S-Acetyl-L-Glutathion
———
NMN (nikotinamid mononukleotid)
———
Supík - sirup pro DĚTI na podporu imunity - unikátní složení
———
4x Instantní káva i s extrakty z hub Čaga, Cordyceps a Hericium
———
POSILUJTE ÚČINNĚ PŘEDEVŠÍM IMUNI TU A VČAS
ZÁSADNĚ NEJVYŠŠÍ GARANTOVANOU KVALITOU PŘÍRODNÍCH EXTRAKTŮ
REISHI, CORDYCEPS, ČAGA, AŠVAGANDA, HERI CIUM, MACA, CORIOLUS, KURKUMIN, BETAGLUKAN, GRAVIOLA, HLÍVA ÚSTŘIČNÁ, SHIITAKE, DRAČÍ KREV, C-MAX KOMPLEX, DANSHEN, HE SHOU WU-RDESNO, CHITOMAX, FENUPRIM, MAITAKE, AGARICUS, COPRINUS, ENOKI, SAFFRON, SILYBIN, BOSWELLIA, TRITERPEN MAX, GLUTATHION, SUPÍK - sirup pro děti na podporu imunity, NMN (nikotinamid mononukleotid)...
100% KVALITA JEN V ROSTLINNÝCH KAPSLÍCH
vhodné i pro vegetariány a vegany
CERTIFIKÁTY KLÍČOVÝCH PRODUKTŮ
NEJPOPULÁRNĚJŠÍ STRÁNKY
Zkušenosti klientů s Úspěšnou léčbou především boreliózy, chlamydiózy, únavového syndromu...
100% REISHI - houba mládí a zdravé dlou3 unikátní, bezkonkurenční extrakty h ověkosti -
31 důvodů proč se NENECHÁM OČKOVAT - izraelský rabín Chananya Weisman
Dr. Peter McCullough: Jak přírodně DETOXIKOVAT tělo PO OČKOVÁNÍ mRNA vakcínou (protokol) - video
Devastující efekt pro zdraví - glutaman sodný, aspartam a další excitotoxiny
Jak se přírodní cestou uzdravit z chronické Boreliózy, Chlamydiózy, EB virózy... únavového syndromu
CORDYCEPS - silná imunita a nárůst energie
Překyselené tělo: začátek vážné nemoci
Protokol pro prevenci pro uzdravené klienty - Ing. Zdeněk Rozehnal
BOSWELIA serrata (kadidlo) - jeden z nejsilnějších přírodních léků Matky Země
Tibetská houba, tibetské krystaly a kombucha - darování, prodej
Léčte záněty a ne Cholesterol, MUDr. Marc Sircus
100% ČAGA ze Sibiře, nejvyšší množství účinných látek garantující Certifikát
Mamografie způsobuje rakovinu prsu, MUDr. Ben Johnson, M.D., N.M.D., D.O.
Účinný lék na rakovinu plic na Kubě, proč ho mít nemůžeme? Leif Davenport
Artróza - kmenové buňky - Podvod!
Lékaři se sami uzdravili z Roztroušené sklerózy, prof. George Jelinek, dr. Terry Wahlsová
Jak se skutečně zdravě stravovat...
Proč průběžně a jak detoxikovat tělo
PROTINÁDOROVÝ účinek extraktů z REISHI a CORIOLUSU na úrovni klinických studií
Žaloba na farmaceutické korporace, MUDr. Matthias Rath
Koloidní stříbro - účinné přírodní antibiotikum, hustoty koloidního stříbra, doporučené dávkování
Odstranění rtuti, hliníku a dalších toxinů z těla, včetně p revence - MUDr. Dietrich Klinghardt
Zblblo již lidstvo natolik, že se nechá obelhat pohádkami o vražedném oxidu uhličitém?
Jak na Parkinsona? Glutathionem, Hericiem a odstraněním neurotoxinů Chlorellou
Proč my máme potravinové alergie, přičemž je naši prarodiče neměli?
CHRONICKÁ BORELIÓZA, CHLAMYDIE...? ÚNAVOVÝ SYNDROM
Osvědčený postup pro léčbu boreliozy a dalších koinfekcí, když ortodoxní chemická medicína (3 týdenní nitrožilní antibiotická léčba ceftriaxonem) a následně klasická - 3 antibiotika - minocyclin, azitromycin, entizol a 2 antituberkulotika - arficin a nidrazid i po 18 měsících aplikace u mě totálně selhala.
Cílem správné medicíny je předcházení nemocí a prodloužení zdravé dlouhověkosti. Ideálem medicíny je odstranit mít potřebu lékaře.
MUDr. William J. Mayo
Za účinné se z Reishi považují pouze kvalitně provedené a čisté extrakty, které mají dobrou biologickou dostupnost a jsou zbavené nestravitelného chitinu; nelze tedy použít pouhý prášek z usušené houby.
EXTRAKT SPÓR
TRITERPEN MAX
ZDE ROSTE NEJÚČINNĚJŠÍ REISHI
DUANWOOD RED REISHI
zdroj výše nejúčinnějších extraktů
Video z návštěvy Čechů u pěstitelů Duanwood Red Reishi v Číně, v horské oblasti Jiangshan
MYKOLOGIE, HISTORIE, PĚSTOVÁNÍ, ÚČINNÉ LÁTKY, JAK JE TO S JEJÍ KVALITOU?
CORDYCEPS - video
ČAGA - video
HERICIUM - video
BETAGLUKAN HLÍVA
extrakt extrakt
BETAGLUKAN - video
KURKUMIN AŠVAGANDA
extrakt extrakt
ASHWAGANDHA - video
RDESNO ANNONA
extrakt extrakt
TEČKOVANÉ PŘÍBĚHY
dokument z 31. srpna 2022
Nadační fond Svědomí Národa
KUBEK 2009
DOKUMENT ČT 2
BYZNYS V BÍLÝCH PLÁŠTÍCH
DOKUMENT ČT 2
ŠKODLIVOST MOBILNÍCH SÍTÍ
možná i proto je tolik nemocných, říká česká vědkyně, vedoucí týmu Centra buněčného a tkáňového inženýrství FN u sv. Anny...
doc. RNDr. Irena Koutná, Ph.D.
Aktualizovaný jmenný seznam s portovců zemřelých od 1.1.2021 do 31.12.2023 v souvislosti s "vakcinací" na covid
PATOLOG dr. Ryan Cole oprávněně VAROVAL
RENOMOVANÝ PATOLOG dr. RYAN COLE - přednáška
ALARMUJÍCÍ EFEKT covid (spike) injekcí (mRNA) na mozek, srdce, ledviny a ostatní orgány
- Spousta lidí postrádá enzym, který rozkládá RNA
- Naprosto porušujeme Norimberský kodex z roku 1947...
český dabing - 17:08
Lékařský summit, San Antonio, Texas, USA - 27.7.2021
AMERICA´S FRONTLINE DOCTORS
POSTAVIT SE NA ODPOR
ZAČNĚTE U SEBE
ZÁKLADEM ZDRAVÍ JE PREVENCE S NÁVRATEM K PŘÍRODĚ
Doporučuji:
každé ráno cca 30 minut před snídaní
vypít cca 4 dcl vlažné čisté pramenité vody s citrónem (můžete přidat až půl lžičky jedlé sody) a pro posílení imunity a energie můžete použít dvojitý extrakt (1-2 kapsle) z
a nejdříve po 15 minutách:
- kefír z tibetské houby 3dcl
- lněné semínko až 30 g - 3 PL
- mletá skořice /max. 4 g za den/
případně nejen pro psychiku:
- Ashwagandhu /1-2 kapsle denně/
pro střevo kvalitní probiotika:
- kysané zelí, které si sami jednoduše vyrobíte POUZE VY! Pozor na "BRUSELSKÉ" kysané zelí! S éčkama
Otevřený dopis ministrovi zdravotnictví: Medici proti diskriminaci - 24. ledna 2022
Můžete zavolat ministru Válkovi
728 264 930
Můžete mu i napsat: valekv@psp.cz, Vlastimil.Valek@top09.cz
Vzorový dopis škole pro studenty, kteří nechtějí podlehnout povinnému očkování proti covidu-19
Fakta nepřestávají existovat tím, že se o nich nesmí hovořit. Pravda je dcerou času
SVĚT SE ZBLÁZNIL
Toto je novodobá reklama na co?
MUDr. Anastasia Maria Loupis: Tento model je v ohrožení života