Ultra-zpracované potraviny mohou přispívat k riziku vzniku kolorektálního karcinomu s časným nástupem u žen - nová studie - zveřejněná 13. listopadu 2025 v JAMA Oncology
Následuje:
- Umírání z potravin: Předčasné, bolestivé a drahé
- Pixabay
Barbora Nová
Nová studie zjistila souvislost mezi ultra-zpracovanými potravinami a rizikem vzniku polypů, které mohou i u žen mladších 50 let progredovat do kolorektálního karcinomu – neboli „prekurzorů kolorektálního karcinomu“.
Ženy, které konzumovaly nejvyšší příjem ultra-zpracovaných potravin, měly o 45 % vyšší riziko vzniku prekancerózních polypů tlustého střeva než účastnice s nižším příjmem ultra-zpracovaných potravin.
Zpráva byla zveřejněna 13. listopadu 2025 v časopise JAMA Oncology (1).
„Tato data zdůrazňují důležitou roli ultra zpracovaných potravin v časném nástupu kolorektálního karcinomu a podporují zlepšení kvality stravy jako strategii ke zmírnění rostoucí zátěže rakoviny tlustého střeva s časným nástupem,“ napsali autoři studie.
Zpráva podporuje předchozí zjištění o kolorektálním karcinomu s časným nástupem
Odborníci, kteří se studie nezúčastnili, uvádí, že zjištění podporují předchozí výzkum rizika kolorektálního karcinomu u mladších dospělých.
„Existuje globální epidemie s rostoucím výskytem kolorektálního karcinomu u mladších dospělých lidí,“ uvedla Katherine Van Loonová, MD, specialistka na gastrointestinální rakovinu na Kalifornské univerzitě v San Franciscu. „Doposud neexistuje jasné vysvětlení pro rostoucí čísla, ačkoli máme stále více literatury, která popisuje, že strava, obezita a další vlivy prostředí mohou přispívat ke zvýšeným rizikům.“
„Tato studie objasňuje další potenciální rizikový faktor pro rozvoj prekancerózních lézí u mladých žen."
„Tato studie je v souladu s předchozími údaji, které ukazují souvislost mezi časným nástupem [kolorektálního karcinomu] a životním stylem spojeným s tímto rizikem,“ uvedla Kristin Kirkpatricková, RD, prezidentka KAK Consulting a dietoložka na oddělení wellness a preventivní medicíny Cleveland Clinic v Ohiu.
„To je také v souladu s předchozími údaji, které ukazují obecný nepříznivý dopad vysoké konzumace ultra zpracovaných potravin.“
„Celkově tato studie přispívá k rostoucímu množství důkazů o tom, že vysoká konzumace ultra zpracovaných potravin může hrát roli v časném rozvoji kolorektálního karcinomu,“ uvedla Dr. Caroline Umová, PhD, MPH, hlavní vědkyně v epidemiologickém výzkumu v Americké onkologické společnosti.
„Ačkoli je třeba provést další výzkum, aby se tyto závěry potvrdily a pochopily základní mechanismy, omezení ultra zpracovaných potravin a důraz na celozrnné, výživné potraviny jsou v souladu se současnými pokyny pro prevenci rakoviny."
Dr. Tracey Childsová, MD, specialistka na všeobecnou a kolorektální chirurgii a primářka chirurgie v Providence Saint John's Health Center a docentka chirurgie v Saint John's Cancer Institute v Kalifornii, však také uvedla, že tato zjištění by měla být rozšířena i na muže.
„Nelze konstatovat, že u žen je vyšší riziko vzniku kolorektálního karcinomu než u mužů z ultrazpracovaných potravin, protože tato studie byla provedena pouze u žen a vůbec se nezaměřovala na muže."
Ultra zpracované potraviny jsou spojené se 45% vyšším rizikem prekancerózních polypů
V rámci současné studie analyzovali vědci lékařské záznamy více než 29 000 zdravotních sester mladších 50 let, které se zúčastnily studie Nurses Health Study II (2).
Účastnice studie poskytly základní údaje v roce 1991. Následné kontroly absolvovaly mezi červnem 1991 a červnem 2015. Medián doby sledování byl 13 let.
Zdravotní sestry informovaly o svém příjmu potravy za předchozích 12 měsíců prostřednictvím dotazníků, které dostávaly každé 4 roky.
Zdravotní sestry zapojené do studie měly během 24letého období sledování průměrný věk 45 let. Podstoupili alespoň jednu dolní endoskopii před dosažením věku 50 let od zahájení studie a před endoskopií neměli v anamnéze žádnou rakovinu – s výjimkou nemelanomového karcinomu kůže.
Vědci zkoumali takto shromážděná data mezi říjnem 2024 a červencem 2025.
V této studii byl příjem ultra-zpracovaných potravin primárně podáván ze zpracovaného pečiva, snídaňových pokrmů, omáček, pomazánek, koření a nápojů slazených cukrem nebo uměle slazených.
Vědci uvádějí, že u 1 189 účastnic studie byly zdokumentovány konvenční adenomy s časným nástupem a dalších 1 598 sester mělo během následných kontrol vroubkované léze.
Nerakovinné kolorektální adenomy jsou výrůstky nebo polypy v tlustém střevě a konečníku, které mohou vést k rakovině. Vroubkované léze jsou typem prekancerózního polypu v tlustém střevě, který se vyznačuje vroubkovanou architekturou a může být cestou k rozvoji rakoviny.
Ve své studii vědci uvedli, že účastnice studie s nejvyšším příjmem ultra-zpracovaných potravin, který byl popsán jako asi 10 porcí denně, měli o 45 % vyšší riziko vzniku adenomů do 50 let ve srovnání s těmi s nejnižší konzumací, která byla klasifikována jako asi tři porce denně.
Nebyla pozorována žádná souvislost mezi ultra-zpracovanými potravinami a vroubkovanými lézemi.
Odborníci upozornili na určitá omezení tohoto konkrétního výzkumu kromě toho, že se ho zúčastnily pouze ženy. Poukázali na to, že informace byly shromážděny pomocí dotazníku a že definice „ultra-zpracovaného“ byla poněkud obecné povahy.
Dr. Umová uvedla, že alkohol byl v této studii zahrnut jako ultrazpracovaná potravina.
„Protože alkohol nezávisle zvyšuje riziko rakoviny, bylo by užitečné, aby budoucí studie zkoumaly příjem ultrazpracovaných potravin s alkoholem i bez alkoholu,“ uvedla.
CORIOLUS KURKUMIN® GLUTATHION 3x REISHI
Úmrtí na kolorektální rakovinu rostou u mladších dospělých lidí
Centra pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC) uvádějí, že v roce 2022, což je poslední rok, za který jsou k dispozici statistiky, bylo ve Spojených státech zaznamenáno téměř 150 000 případů kolorektálního karcinomu (3).
Agentura dodává, že v roce 2023 na tuto nemoc zemřelo více než 50 000 lidí, přičemž muži měli vyšší incidenci a úmrtnost na kolorektální karcinom než ženy.
Americká společnost pro boj s rakovinou uvádí, že incidence kolorektálního karcinomu u lidí ve věku 65 let a starších klesá. Míra výskytu u osob ve věku 50 až 64 let zůstala stabilní (4).
Organizace však poznamenává, že počet případů kolorektálního karcinomu u dospělých v USA ve věku 50 až 54 let i u osob mladších 50 let roste přibližně o 2 % ročně.
Předchozí výzkum dospěl k závěru, že obezita a cukrovka jsou vysoce rizikovými faktory pro kolorektální karcinom u mladších dospělých osob.
Studie z prosince 2024 však spojila konzumaci ultrazpracovaných potravin s rizikem kolorektálního karcinomu u mužů a žen. Totéž potvrdila i studie ze srpna 2022 (5, 6).
Studie z dubna 2025 navíc uvádí, že ultrazpracované potraviny jsou ve Spojených státech spojeny s více než 120 000 úmrtími, kterým lze ročně předejít (7).
Organizace Food Tank odhaduje, že 73 % potravin ve Spojených státech tvoří ultrazpracované potraviny (8).
Studie z roku 2022 navíc uvádí, že téměř 60 % kalorického příjmu dospělých v USA tvoří ultrazpracované potraviny (9).
Jak snížit riziko kolorektálního karcinomu
Ultra zpracované potraviny jsou popisovány jako masově vyráběné potraviny s vysokým obsahem průmyslově zpracovaných ingrediencí, které jsou navrženy tak, aby zajistily delší trvanlivost (10).
Mezi příklady patří komerčně vyráběný chléb, většina snídaňových cereálií, ochucené jogurty, párky v rohlíku, mražená jídla, bramborové lupínky, nealkoholické nápoje a čokoládové tyčinky.
Autoři předmětné studie uvedli, že „ultra zpracované potraviny mají obvykle nízký obsah bioaktivních sloučenin, jako je vláknina, vitamíny a polyfenoly, a vysoký obsah nezdravých tuků, rafinovaných škrobů a potravinářských přídatných látek, jako jsou emulgátory a umělá sladidla.“
Uvedli, že tyto ingredience „mohou narušit střevní mikrobiotu, zvýšit zánět střev a přispět ke kolorektální karcinogenezi.“
Odborníci se shodli
„Koncept spočívá v tom, že ultra zpracované potraviny mění střevní mikrobiom a také posilují prozánětlivé prostředí, čímž zvyšují riziko prekancerózních změn, které pak mohou vést k časnému vzniku rakoviny tlustého střeva,“ uvedla Dr. Childsová.
„Je také důležité poznamenat, že mnoho ultrazpracovaných potravin obsahuje širokou škálu přísad a my plně nerozumíme jejich vlivu na dlouhodobé zdraví,“ uvedla Dr. Umová.
Tzv. éčka jsou kontrolována samostatně na neškodnost v EU pouze 3 měsíce, v kombinacích nikoli. Co dělá jejich synergie nevíme.
Katherine Van Loonová uvedla, že ultrazpracované potraviny mohou vést k přibírání na váze, což může také zvýšit riziko kolorektálního karcinomu.
„Existují důkazy z jiných výzkumů, že ultrazpracované potraviny podporují nadměrný příjem energie, což může vést k rychlému přibírání na váze."
Zdravá a vyvážená strava je klíčovým faktorem pro snížení rizika kolorektálního karcinomu.
Americká společnost pro boj s rakovinou (ACS) poskytuje dietní doporučení pro všechny dospělé, aby se snížilo riziko rakoviny. Patří mezi ně konzumace (11):
- potravin bohatých na živiny, které vám pomohou udržet si zdravou tělesnou hmotnost
- různé zeleniny a ovoce v různých barvách
- celozrnných výrobků.
ACS také doporučuje vyhýbat se:
- červenému a zpracovanému masu
- nápojům slazeným cukrem
- vysoce zpracovaným potravinám a výrobkům z rafinovaných obilovin
- alkoholu
Kromě stravy ACS doporučuje:
- udržování zdravé tělesné hmotnosti po celý život
- fyzickou aktivitu
- snížení času stráveného sezením
S těmito pokyny souhlasí i další odborníci.
„Doporučuji stravu s nízkým obsahem zpracovaného masa, červeného masa, zpracovaných obilovin a cukru,“ uvedla Katherine Van Loonová. „Vybírejte si celozrnné pečivo a hnědou rýži a snažte se konzumovat cukry ze zdravých zdrojů, jako je ovoce a zelenina.“
Kristin Kirkpatricková doporučila cíl jíst zdravé potraviny 90 % času a méně zdravé potraviny 10 % času.
„Není to mražená pizza, kterou si dáme jednou za měsíc, co způsobuje velké škody. Je to, když se z mražené pizzy stane večeře třikrát týdně. Čím častěji konzumujeme ultra zpracované potraviny, tím větší je riziko,“ uvedla.
Závěr
Nová studie uvádí, že existuje souvislost mezi ultra-zpracovanými potravinami a rizikem vzniku polypů, které by mohly už i žen mladších 50 let progredovat do kolorektálního karcinomu.
Odborníci tvrdí, že tato zjištění podporují předchozí výzkum nezdravé stravy a kolorektálního karcinomu, ale uvedli, že rizika se vztahují i na muže.
Doporučují vyváženou stravu s potravinami bohatými na živiny, která zahrnuje celozrnné výrobky a ovoce a zeleninu různých barev.
Umírání z potravin: Předčasné, bolestivé a drahé
- Pixabay
Jisté skupiny lidí dnes vydělávají obrovské částky prodejem nezdravých potravin. V jejich zájmu přirozeně je, abychom konzumovali potraviny, které prodávají, přestože se po nich tloustne, zkracují život a snižují jeho kvalitu.
Za ohromná množství nesprávných informací platíme hned dvakrát. Nejdříve svými daněmi sponzorujeme výzkum a pak poskytujeme své finanční prostředky na systém zdravotní péče, který léčí naše do značné míry zbytečné nemoci.
Proč nám lžou?
Pokud by lékaři chápali význam výživy a preferovali prevenci a přírodní léčbu, nezásobovali bychom svá těla tolika toxickými, potenciálně smrtelnými léky. Neutráceli bychom za vývoj, patentování a prodej léků, zázračných prostředků, které často způsobují další zdravotní problémy. Okolnosti, které souvisejí s naším umíráním, jsou předčasné, bolestivé a drahé.
Chcete-li doklady pro tato tvrzení, a hlavně chcete-li si své zdraví uchovat, být štíhlí a psychicky vyrovnaní, přečtěte si Čínskou studii oceněnou titulem Kniha roku USA.
Její autor, dr. T. Campbell, v ní shromáždil fakta potřebná k tomu, abychom pochopili, jaký je vztah mezi výživou a zdravím. Sám byl „součástí systému" na těch nejvyšších úrovních téměř padesát let. Plánoval a vedl rozsáhlé projekty, rozhodoval o jejich výběru a financování, zpracovával mnoho vědeckých výzkumů pro národní expertní komise.
Správný směr
Po dlouhé dráze vědce a tvůrce výživové politiky tvrdí, že pokud platíme ze svých daní náklady na výzkum a zdravotní politiku, zasloužíme si informace o tom, že mnoho dnes vycházejících článků, statí, knih a jiných textů o potravinách, zdraví a nemocech je nepravdivých.
Výsledky jeho čtyřicetiletého biomedicínského výzkumu spolu s výsledky laboratorního programu, jenž trval 27 let a byl financován nejrenomovanějšími grantovými agenturami, dokazují, že správná výživa nám může zachránit život.
Rakovina není nevyhnutelná
V Čínské studii jsou současně popsány závěry stovek dalších vědeckých publikací, jež společně s dr. Campbellem ukazují, jak mnoha nemocem lze pomocí vhodné stravy zabránit. Všechny ukazují jedním směrem.
Pokud si lidé osvojí vhodné návyky a správný životní styl, mohou zabránit většině případů rakoviny i řadě dalších velmi častých nemocí.
Zapni/Vypni
Rakovina ani mnohé jiné nemoci nejsou přirozeným důsledkem stárnutí. Většina zdravotních problémů má podle výzkumu dr. Campbella
původ ve snídani, obědu a večeři.
Zjištění, ke kterým dospěl, byla šokující: Při výzkumech na zvířatech strava s nízkým obsahem bílkovin potlačovala vznik rakoviny, dokonce i po vzniku rakoviny tato strava dramaticky zpomalovala další rakovinný růst.
Bílkoviny ze stravy měly tak silné účinky, že vědci mohli v průběhu výzkumu „zapínat a vypínat" rakovinný růst pouhými změnami konzumovaného množství proteinů. Tento účinek však nevykazovaly všechny bílkoviny. Bezpečné bílkoviny pocházely z rostlin.
Výživa jako lék
Na studie se zvířaty poté navázal biomedicínský výzkum prováděný na lidech. Zkoumal velké množství nemocí, druhů výživy a dalších faktorů životního stylu ve venkovských oblastech Číny. Výsledkem bylo více než 8 000 zjištěných statisticky významných vztahů mezi různými faktory výživy a nemocemi!
Poukazovaly na jediné:
Lidé, kteří konzumovali převážně živočišnou stravu, měli většinou chronické choroby. I relativně nízký příjem živočišných bílkovin byl podle studie spojen s nežádoucími účinky
Ti však, kteří konzumovali převážně rostlinnou stravu, byli zdravější, chronické nemoci se jim vyhýbaly, což zcela odpovídalo výsledkům experimentů na zvířatech.
Jednoznačné důkazy
Tzv. "Čínská studie" dokládá, že správná výživa může:
- léčit srdeční choroby, diabetes, obezitu
- výrazně ovlivnit průběh různých druhů rakoviny, autoimunitních onemocnění, stav kostí, ledvin, zraku, choroby mozku ve stáří
Nejdůležitější je, že strava, jejíž aktivita byla opakovaně prokázána při léčení nemocí a při jejich prevenci, je stále stejná strava: Jedná se o rostlinnou stravu, ta podporuje optimální zdraví.
Trpí i děti
Přestože Američané vydávají na zdravotní péči daleko více prostředků než kterákoli jiná země na světě, trpí dvě třetiny obyvatel této země nadváhou a více než 15 milionů má diabetes.
- výskyt diabetu u lidí nad 30 let se zvýšil o 70 % za necelých 10 let
- počet obézních lidí se za uplynulých 30 let téměř zdvojnásobil
Srdeční chorobou onemocníme dnes stejně často jako před 30 lety. I přes 30 let trvající a masivně financovanou „válku proti rakovině" je úspěch v tomto boji nevelký. Polovina Američanů má zdravotní problémy, které vyžadují pravidelné užívání lékaři předepisovaných léků. Stále častěji se uvedené nemoci objevují i u mladé generace. Dětem je v současné době předepisováno daleko více léků než v minulosti.
Tento stav nás varuje před možnou katastrofou ve zdravotním systému během budoucích desetiletí.
Více:
- Mléko, to je zvýšené riziko úmrtí a zlomenin - studie
- Soda bicarbona - noční můra farmaceutického průmyslu
- Jak se zdravě stravovat
- Nezdravá strava je stejně návyková jako heroin
- Experti varují: Pokud používáte Alobal, hrozí vám vážné následky
- Vysoká průměrná délka života Japonců souvisí se stravou a nikoliv s geny
- Proč my máme potravinové alergie, přičemž je naši prarodiče neměli
Stále platné nutriční doporučení od expertů z Harvardu už z roku 2011!
Odborníci z Harvard School of Public Health uveřejnili v roce 2011 nové nutriční doporučení ve formě tzv. talíře zdravého stravování, který byl určen americkému ministerstvu zemědělství a dalším odborníkům. Univerzita touto novou směrnicí nahradila překonanou a zavádějící potravinovou pyramidu, protože ta byla ovlivněna finančními zájmy, mj. "mléčnou" lobby. V této souvislosti konstatovali:
Američané jsou dnes nejbohatším národem na světě, ale zároveň nejtlustším a nejnemocnějším!
Tato nová "pyramida" shrnuje nejlepší dietní informace, které jsou dnes k dispozici a nejsou vytesané do kamene, protože vědci nepochybně objeví v následujících letech nové informace pro zdravé stravování.
Doporučení pro denní stravování:
- 50% zelenina a ovoce (nepočítat do toho brambory), omezeně brambory, protože mají negativní dopad na hladinu cukru v krvi (mají vysoký glykemický index).
- 25% celozrná strava, nižší vliv na hladinu krevního cukru a inzulínu oproti rafinovaným obilovinám.
- 25% protein - bílé maso, fazole a ořechy, přičemž omezte červené maso a vyhněte se zpracovanému jako je například slanina a klobásy.
Používejte zdravé rostlinné oleje a vyhýbejte se částečně hydrogenovaným olejům, které obsahují nezdravé trans-tuky. Pijte vodu, kávu nebo čaj. Vyhýbejte se sladkým nápojům, vyřaďte - omezte mléko a mléčné výrobky - jedna až dvě porce denně jen pokud si to přejete a omezte džusy - maximálně malá sklenice denně.
Pamatujte: s nízkým obsahem tuku neznamená zdravé
Nová "zdravá výživa" doporučuje opak nízkotučného poselství propagovaného po desetiletí nejen v USA
Experti z Harvardu doporučují vyřadit z jídelníčku mléčné výrobky s tím, že k získávání vápníku pro lidský organismus je mnohem vhodnější například zelenina jako je kapusta, brokolice nebo květák, případně ze sojového mléka nebo luštěnin a ořechů.
Jedině ochranná známka "Superionherbs" garantuje množství účinných látek v níže uvedených extraktech a samozřejmě u každé šarže.
Pozor na SUŠINY z medicinálních hub, jsou neúčinné, viz článek v Journalu "KLINICKÁ ONKOLOGIE"
———
Reishi extrakt, Reishi spór a Reishi Triterpen Max
———
Reishi spórový olej s 30 % triterpenů
———
Cordyceps sinensis
———
Sibiřská Čaga
———
Hericium erinaceus
———
Coriolus versicolor (Outkovka pestrá)
———
Shiitake
———
Hlíva ústřičná
———
Agaricus
———
Pornatka kokosová
———
BetaGlukan Maxcell (s Resveratrolem a Acerolou)
———
C-Max komplex (Camu camu s quercetinem z cibule)
———
Ashwagandha
———
Kurkumin (fytosomální extrakt), italský patent
———
Rdesno mnohokvěté - He shou wu
———
Graviola - Annona
———
Maca
———
Chitomax
———
Fenuprim
———
Dračí krev
———
Danshen Q10 cardio - pro normální funkci srdce
———
Šafrán
———
Ostropestřec mariánský (fytosomální extrakt), italský patent
———
Boswellia (fytosomální extrakt), italský patent
———
S-Acetyl-L-Glutathion
———
NMN (nikotinamid mononukleotid)
———
Brusinka komplex Phytosome - PhytoCran
———
Ginkgo biloba Phytosome - Cogni Flow
———
Probiotika a prebiotika pro zdraví střev a imunitu - Biome Boost
———
Cyclica Calm
———
Supík - sirup pro DĚTI na podporu imunity - unikátní složení
———
4x Instantní káva i s extrakty z hub Čaga, Cordyceps a Hericium
———
![]()
POSILUJTE ÚČINNĚ PŘEDEVŠÍM IMUNITU A HLAVNĚ VČAS
ZÁSADNĚ NEJVYŠŠÍ GARANTOVANOU KVALITOU PŘÍRODNÍCH EXTRAKTŮ
Farmaceutický průmysl nás přivedl k filosofii INTERVENCE, ne PREVENCE
REISHI, CORDYCEPS, ČAGA, AŠVAGANDA, HERICIUM, MACA, CORIOLUS, KURKUMIN, BETAGLUKAN, GRAVIOLA, HLÍVA ÚSTŘIČNÁ, SHIITAKE, DRAČÍ KREV, C-MAX KOMPLEX, DANSHEN, HE SHOU WU-RDESNO, CHITOMAX, FENUPRIM, MAITAKE, AGARICUS, COPRINUS, ENOKI, SAFFRON, SILYBIN, BOSWELLIA, TRITERPEN MAX, GLUTATHION, SUPÍK, NMN (nikotinamid mononukleotid), BRUSINKA, GINKGO BILOBA, PROBIOTIKA, REISHI SPÓROVÝ OLEJ, PORNATKA KOKOSOVÁ...
100% KVALITA JEN V ROSTLINNÝCH KAPSLÍCH
vhodné i pro vegetariány a vegany
CERTIFIKÁTY KLÍČOVÝCH PRODUKTŮ

NEJPOPULÁRNĚJŠÍ STRÁNKY
Zkušenosti klientů s Úspěšnou léčbou především boreliózy, chlamydiózy, únavového syndromu...
Výzkum v roce 2024 přesně určil, co vede v roce 2025 ke zdravé dlouhověkosti
100% REISHI - houba mládí a zdravé dlouhověkosti - 3 unikátní, bezkonkurenční extrakty
Proč lituji přestěhování do domova důchodců – 6 tvrdých pravd, které musíte vědět! - video
Nejlepší DIETY pro celkové zdraví v roce 2024 - středomořská, DASH a MIND - U.S. News & World Report
31 důvodů proč se NENECHÁM OČKOVAT - izraelský rabín Chananya Weisman
Mezi mladšími Američany prudce vzrostl nadměrný počet úmrtí, kteří byli očkováni vakcínou mRNA
Dr. Peter McCullough: Jak přírodně DETOXIKOVAT tělo PO OČKOVÁNÍ mRNA vakcínou (protokol) - video
Devastující efekt pro zdraví - glutaman sodný, aspartam a další excitotoxiny
Jak se přírodní cestou uzdravit z chronické Boreliózy, Chlamydiózy, EB virózy... únavového syndromu
CORDYCEPS - silná imunita a nárůst energie
Překyselené tělo: začátek vážné nemoci
ZVRÁCENÍ POSTUPU DIABETU 2. typu začíná u ignorování běžných doporučení, MUDr. Sarah Hallbergová - video
PROTOKOL PRO PREVENCI pro uzdravené klienty stránek "Úspěšná léčba"
BOSWELIA serrata (kadidlo) - jeden z nejsilnějších přírodních léků Matky Země
Tibetská houba, tibetské krystaly a kombucha - účinky, darování a prodej
Léčte záněty a ne Cholesterol, MUDr. Marc Sircus
100% ČAGA ze Sibiře, nejvyšší množství účinných látek garantující Certifikát
Mamografie způsobuje rakovinu prsu, MUDr. Ben Johnson, M.D., N.M.D., D.O.
Účinný lék na rakovinu plic na Kubě, proč ho mít nemůžeme? Leif Davenport
Artróza - kmenové buňky - Podvod!
Lékaři se sami uzdravili z Roztroušené sklerózy, prof. George Jelinek, dr. Terry Wahlsová
Jak se skutečně zdravě stravovat...
Proč průběžně a jak detoxikovat tělo
PROTINÁDOROVÝ účinek extraktů z REISHI a CORIOLUSU na úrovni klinických studií
Žaloba na farmaceutické korporace, MUDr. Matthias Rath
Koloidní stříbro - účinné přírodní antibiotikum, hustoty koloidního stříbra, doporučené dávkování
Odstranění rtuti, hliníku a dalších toxinů z těla, včetně prevence - MUDr. Dietrich Klinghardt
Zblblo již lidstvo natolik, že se nechá obelhat pohádkami o vražedném oxidu uhličitém?
Jak na Parkinsona? Glutathionem, Hericiem a odstraněním neurotoxinů Chlorellou
Přírodní léčba pejsků versus selhávající ortodoxní antibiotika - Coriolus + Kurkumin vítězí
Proč my máme potravinové alergie, přičemž je naši prarodiče neměli?
Jak na jarní pylovou alergii? Elixír mládí Jana Hromady z Opavy - video
Kniha "Netradiční bylinkář" - Roman Kindl (212 stran)
![]()
CHRONICKÁ BORELIÓZA, CHLAMYDIE...? ÚNAVOVÝ SYNDROM
Osvědčený postup pro léčbu boreliozy a dalších koinfekcí, když ortodoxní chemická medicína (3 týdenní nitrožilní antibiotická léčba ceftriaxonem) a následně klasická - 3 antibiotika - minocyclin, azitromycin, entizol a 2 antituberkulotika - arficin a nidrazid i po 18 měsících aplikace u mě totálně selhala.
Cílem správné medicíny je předcházení nemocí a prodloužení zdravé dlouhověkosti. Ideálem medicíny je odstranit mít potřebu lékaře.
MUDr. William J. Mayo

Za účinné se z Reishi považují pouze kvalitně provedené a čisté extrakty, které mají dobrou biologickou dostupnost a jsou zbavené nestravitelného chitinu; nelze tedy použít pouhý prášek z usušené houby.
EXTRAKT SPÓR
TRITERPEN MAX
![]()
ZDE ROSTE NEJÚČINNĚJŠÍ REISHI
DUANWOOD RED REISHI
zdroj výše nejúčinnějších extraktů
Video z návštěvy Čechů u pěstitelů Duanwood Red Reishi v Číně, v horské oblasti Jiangshan
MYKOLOGIE, HISTORIE, PĚSTOVÁNÍ, ÚČINNÉ LÁTKY, JAK JE TO S JEJÍ KVALITOU?
![]()
LÉČBA RAKOVINY ZEVNITŘ - video
02:06:59
CORDYCEPS - video
ČAGA - video
HERICIUM - video
BETAGLUKAN HLÍVA
extrakt extrakt
BETAGLUKAN - video
KURKUMIN AŠVAGANDA
extrakt extrakt
ASHWAGANDHA - video
RDESNO ANNONA
extrakt extrakt
TEČKOVANÉ PŘÍBĚHY
dokument z 31. srpna 2022
Nadační fond Svědomí Národa

KUBEK 2009
DOKUMENT ČT 2
BYZNYS V BÍLÝCH PLÁŠTÍCH
DOKUMENT ČT 2
ŠKODLIVOST MOBILNÍCH SÍTÍ
![]()
možná i proto je tolik nemocných, říká česká vědkyně, vedoucí týmu Centra buněčného a tkáňového inženýrství FN u sv. Anny...
doc. RNDr. Irena Koutná, Ph.D.
Aktualizovaný jmenný seznam sportovců zemřelých od 1.1.2021 v souvislosti s "vakcinací" na covid
PATOLOG dr. Ryan Cole oprávněně VAROVAL

RENOMOVANÝ PATOLOG dr. RYAN COLE - přednáška
ALARMUJÍCÍ EFEKT covid (spike) injekcí (mRNA) na mozek, srdce, ledviny a ostatní orgány
- Spousta lidí postrádá enzym, který rozkládá RNA
- Naprosto porušujeme Norimberský kodex z roku 1947...
český dabing - 17:08
Lékařský summit, San Antonio, Texas, USA - 27.7.2021
AMERICA´S FRONTLINE DOCTORS
POSTAVIT SE NA ODPOR
ZAČNĚTE U SEBE
ZÁKLADEM ZDRAVÍ JE PREVENCE S NÁVRATEM K PŘÍRODĚ
Doporučuji:
každé ráno cca 30 minut před snídaní
vypít cca 4 dcl vlažné čisté pramenité vody s citrónem (můžete přidat až půl lžičky jedlé sody) a pro posílení imunity a energie můžete použít dvojitý extrakt (1-2 kapsle) z
a nejdříve po 15 minutách:
- kefír z tibetské houby 3dcl
- lněné semínko až 30 g - 3 PL
- mletá skořice /max. 4 g za den/
případně nejen pro psychiku:
- Ashwagandhu /1-2 kapsle denně/
pro střevo kvalitní probiotika:
- kysané zelí, které si sami jednoduše vyrobíte POUZE VY! Pozor na "BRUSELSKÉ" kysané zelí! S éčkama
Otevřený dopis ministrovi zdravotnictví: Medici proti diskriminaci - 24. ledna 2022
Můžete zavolat ministru Válkovi
728 264 930
Můžete mu i napsat: valekv@psp.cz, Vlastimil.Valek@top09.cz
Vzorový dopis škole pro studenty, kteří nechtějí podlehnout povinnému očkování proti covidu-19
Fakta nepřestávají existovat tím, že se o nich nesmí hovořit. Pravda je dcerou času
SVĚT SE ZBLÁZNIL
Toto je novodobá reklama na co?

MUDr. Anastasia Maria Loupisová: Tento model je v ohrožení života















Cílem správné medicíny je předcházení nemocí a prodloužení zdravé dlouhověkosti.

























































