Ultra-zpracované potraviny mohou přispívat k riziku vzniku kolorektálního karcinomu s časným nástupem u žen - nová studie - zveřejněná 13. listopadu 2025 v JAMA Oncology

Následuje:

  • Umírání z potravin: Předčasné, bolestivé a drahé

- Pixabay

Barbora Nová

Nová studie zjistila souvislost mezi ultra-zpracovanými potravinami a rizikem vzniku polypů, které mohou i u žen mladších 50 let progredovat do kolorektálního karcinomu – neboli „prekurzorů kolorektálního karcinomu“.

Ženy, které konzumovaly nejvyšší příjem ultra-zpracovaných potravin, měly o 45 % vyšší riziko vzniku prekancerózních polypů tlustého střeva než účastnice s nižším příjmem ultra-zpracovaných potravin.

Zpráva byla zveřejněna 13. listopadu 2025 v časopise JAMA Oncology (1).

„Tato data zdůrazňují důležitou roli ultra zpracovaných potravin v časném nástupu kolorektálního karcinomu a podporují zlepšení kvality stravy jako strategii ke zmírnění rostoucí zátěže rakoviny tlustého střeva s časným nástupem,“ napsali autoři studie.

Zpráva podporuje předchozí zjištění o kolorektálním karcinomu s časným nástupem

Odborníci, kteří se studie nezúčastnili, uvádí, že zjištění podporují předchozí výzkum rizika kolorektálního karcinomu u mladších dospělých.

„Existuje globální epidemie s rostoucím výskytem kolorektálního karcinomu u mladších dospělých lidí,“ uvedla Katherine Van Loonová, MD, specialistka na gastrointestinální rakovinu na Kalifornské univerzitě v San Franciscu. „Doposud neexistuje jasné vysvětlení pro rostoucí čísla, ačkoli máme stále více literatury, která popisuje, že strava, obezita a další vlivy prostředí mohou přispívat ke zvýšeným rizikům.“

„Tato studie objasňuje další potenciální rizikový faktor pro rozvoj prekancerózních lézí u mladých žen."

„Tato studie je v souladu s předchozími údaji, které ukazují souvislost mezi časným nástupem [kolorektálního karcinomu] a životním stylem spojeným s tímto rizikem,“ uvedla Kristin Kirkpatricková, RD, prezidentka KAK Consulting a dietoložka na oddělení wellness a preventivní medicíny Cleveland Clinic v Ohiu. 

„To je také v souladu s předchozími údaji, které ukazují obecný nepříznivý dopad vysoké konzumace ultra zpracovaných potravin.“

„Celkově tato studie přispívá k rostoucímu množství důkazů o tom, že vysoká konzumace ultra zpracovaných potravin může hrát roli v časném rozvoji kolorektálního karcinomu,“ uvedla Dr. Caroline Umová, PhD, MPH, hlavní vědkyně v epidemiologickém výzkumu v Americké onkologické společnosti.

„Ačkoli je třeba provést další výzkum, aby se tyto závěry potvrdily a pochopily základní mechanismy, omezení ultra zpracovaných potravin a důraz na celozrnné, výživné potraviny jsou v souladu se současnými pokyny pro prevenci rakoviny."

Dr. Tracey Childsová, MD, specialistka na všeobecnou a kolorektální chirurgii a primářka chirurgie v Providence Saint John's Health Center a docentka chirurgie v Saint John's Cancer Institute v Kalifornii, však také uvedla, že tato zjištění by měla být rozšířena i na muže.

„Nelze konstatovat, že u žen je vyšší riziko vzniku kolorektálního karcinomu než u mužů z ultrazpracovaných potravin, protože tato studie byla provedena pouze u žen a vůbec se nezaměřovala na muže."

Ultra zpracované potraviny jsou spojené se 45% vyšším rizikem prekancerózních polypů

V rámci současné studie analyzovali vědci lékařské záznamy více než 29 000 zdravotních sester mladších 50 let, které se zúčastnily studie Nurses Health Study II (2).

Účastnice studie poskytly základní údaje v roce 1991. Následné kontroly absolvovaly mezi červnem 1991 a červnem 2015. Medián doby sledování byl 13 let.

Zdravotní sestry informovaly o svém příjmu potravy za předchozích 12 měsíců prostřednictvím dotazníků, které dostávaly každé 4 roky.

Zdravotní sestry zapojené do studie měly během 24letého období sledování průměrný věk 45 let. Podstoupili alespoň jednu dolní endoskopii před dosažením věku 50 let od zahájení studie a před endoskopií neměli v anamnéze žádnou rakovinu – s výjimkou nemelanomového karcinomu kůže.

Vědci zkoumali takto shromážděná data mezi říjnem 2024 a červencem 2025.

V této studii byl příjem ultra-zpracovaných potravin primárně podáván ze zpracovaného pečiva, snídaňových pokrmů, omáček, pomazánek, koření a nápojů slazených cukrem nebo uměle slazených.

Vědci uvádějí, že u 1 189 účastnic studie byly zdokumentovány konvenční adenomy s časným nástupem a dalších 1 598 sester mělo během následných kontrol vroubkované léze.

Nerakovinné kolorektální adenomy jsou výrůstky nebo polypy v tlustém střevě a konečníku, které mohou vést k rakovině. Vroubkované léze jsou typem prekancerózního polypu v tlustém střevě, který se vyznačuje vroubkovanou architekturou a může být cestou k rozvoji rakoviny.

Ve své studii vědci uvedli, že účastnice studie s nejvyšším příjmem ultra-zpracovaných potravin, který byl popsán jako asi 10 porcí denně, měli o 45 % vyšší riziko vzniku adenomů do 50 let ve srovnání s těmi s nejnižší konzumací, která byla klasifikována jako asi tři porce denně.

Nebyla pozorována žádná souvislost mezi ultra-zpracovanými potravinami a vroubkovanými lézemi.

Odborníci upozornili na určitá omezení tohoto konkrétního výzkumu kromě toho, že se ho zúčastnily pouze ženy. Poukázali na to, že informace byly shromážděny pomocí dotazníku a že definice „ultra-zpracovaného“ byla poněkud obecné povahy.

Dr. Umová uvedla, že alkohol byl v této studii zahrnut jako ultrazpracovaná potravina.

„Protože alkohol nezávisle zvyšuje riziko rakoviny, bylo by užitečné, aby budoucí studie zkoumaly příjem ultrazpracovaných potravin s alkoholem i bez alkoholu,“ uvedla.

 

                   CORIOLUS           KURKUMIN®        GLUTATHION         3x REISHI

Úmrtí na kolorektální rakovinu rostou u mladších dospělých lidí

Centra pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC) uvádějí, že v roce 2022, což je poslední rok, za který jsou k dispozici statistiky, bylo ve Spojených státech zaznamenáno téměř 150 000 případů kolorektálního karcinomu (3).

Agentura dodává, že v roce 2023 na tuto nemoc zemřelo více než 50 000 lidí, přičemž muži měli vyšší incidenci a úmrtnost na kolorektální karcinom než ženy.

Americká společnost pro boj s rakovinou uvádí, že incidence kolorektálního karcinomu u lidí ve věku 65 let a starších klesá. Míra výskytu u osob ve věku 50 až 64 let zůstala stabilní (4).

Organizace však poznamenává, že počet případů kolorektálního karcinomu u dospělých v USA ve věku 50 až 54 let i u osob mladších 50 let roste přibližně o 2 % ročně.

Předchozí výzkum dospěl k závěru, že obezita a cukrovka jsou vysoce rizikovými faktory pro kolorektální karcinom u mladších dospělých osob.

Studie z prosince 2024 však spojila konzumaci ultrazpracovaných potravin s rizikem kolorektálního karcinomu u mužů a žen. Totéž potvrdila i studie ze srpna 2022 (5, 6).

Studie z dubna 2025 navíc uvádí, že ultrazpracované potraviny jsou ve Spojených státech spojeny s více než 120 000 úmrtími, kterým lze ročně předejít (7).

Organizace Food Tank odhaduje, že 73 % potravin ve Spojených státech tvoří ultrazpracované potraviny (8).

Studie z roku 2022 navíc uvádí, že téměř 60 % kalorického příjmu dospělých v USA tvoří ultrazpracované potraviny (9).

Jak snížit riziko kolorektálního karcinomu

Ultra zpracované potraviny jsou popisovány jako masově vyráběné potraviny s vysokým obsahem průmyslově zpracovaných ingrediencí, které jsou navrženy tak, aby zajistily delší trvanlivost (10).

Mezi příklady patří komerčně vyráběný chléb, většina snídaňových cereálií, ochucené jogurty, párky v rohlíku, mražená jídla, bramborové lupínky, nealkoholické nápoje a čokoládové tyčinky.

Autoři předmětné studie uvedli, že „ultra zpracované potraviny mají obvykle nízký obsah bioaktivních sloučenin, jako je vláknina, vitamíny a polyfenoly, a vysoký obsah nezdravých tuků, rafinovaných škrobů a potravinářských přídatných látek, jako jsou emulgátory a umělá sladidla.“

Uvedli, že tyto ingredience „mohou narušit střevní mikrobiotu, zvýšit zánět střev a přispět ke kolorektální karcinogenezi.“

Odborníci se shodli 

„Koncept spočívá v tom, že ultra zpracované potraviny mění střevní mikrobiom a také posilují prozánětlivé prostředí, čímž zvyšují riziko prekancerózních změn, které pak mohou vést k časnému vzniku rakoviny tlustého střeva,“ uvedla Dr. Childsová.

„Je také důležité poznamenat, že mnoho ultrazpracovaných potravin obsahuje širokou škálu přísad a my plně nerozumíme jejich vlivu na dlouhodobé zdraví,“ uvedla Dr. Umová.

Tzv. éčka jsou kontrolována samostatně na neškodnost v EU pouze 3 měsíce, v kombinacích nikoli. Co dělá jejich synergie nevíme.

Katherine Van Loonová uvedla, že ultrazpracované potraviny mohou vést k přibírání na váze, což může také zvýšit riziko kolorektálního karcinomu.

Existují důkazy z jiných výzkumů, že ultrazpracované potraviny podporují nadměrný příjem energie, což může vést k rychlému přibírání na váze."

Zdravá a vyvážená strava je klíčovým faktorem pro snížení rizika kolorektálního karcinomu.

Americká společnost pro boj s rakovinou (ACS) poskytuje dietní doporučení pro všechny dospělé, aby se snížilo riziko rakoviny. Patří mezi ně konzumace (11):

  • potravin bohatých na živiny, které vám pomohou udržet si zdravou tělesnou hmotnost
  • různé zeleniny a ovoce v různých barvách
  • celozrnných výrobků.

ACS také doporučuje vyhýbat se:

  • červenému a zpracovanému masu
  • nápojům slazeným cukrem
  • vysoce zpracovaným potravinám a výrobkům z rafinovaných obilovin
  • alkoholu

Kromě stravy ACS doporučuje:

  • udržování zdravé tělesné hmotnosti po celý život
  • fyzickou aktivitu
  • snížení času stráveného sezením

S těmito pokyny souhlasí i další odborníci.

Doporučuji stravu s nízkým obsahem zpracovaného masa, červeného masa, zpracovaných obilovin a cukru,“ uvedla Katherine Van Loonová. „Vybírejte si celozrnné pečivo a hnědou rýži a snažte se konzumovat cukry ze zdravých zdrojů, jako je ovoce a zelenina.“

Kristin Kirkpatricková doporučila cíl jíst zdravé potraviny 90 % času a méně zdravé potraviny 10 % času.

Není to mražená pizza, kterou si dáme jednou za měsíc, co způsobuje velké škody. Je to, když se z mražené pizzy stane večeře třikrát týdně. Čím častěji konzumujeme ultra zpracované potraviny, tím větší je riziko,“ uvedla.

Závěr

Nová studie uvádí, že existuje souvislost mezi ultra-zpracovanými potravinami a rizikem vzniku polypů, které by mohly už i žen mladších 50 let progredovat do kolorektálního karcinomu.

Odborníci tvrdí, že tato zjištění podporují předchozí výzkum nezdravé stravy a kolorektálního karcinomu, ale uvedli, že rizika se vztahují i ​​na muže.

Doporučují vyváženou stravu s potravinami bohatými na živiny, která zahrnuje celozrnné výrobky a ovoce a zeleninu různých barev.

Umírání z potravin: Předčasné, bolestivé a drahé

- Pixabay

Jisté skupiny lidí dnes vydělávají obrovské částky prodejem nezdravých potravin. V jejich zájmu přirozeně je, abychom konzumovali potraviny, které prodávají, přestože se po nich tloustne, zkracují život a snižují jeho kvalitu.

Za ohromná množství nesprávných informací platíme hned dvakrát. Nejdříve svými daněmi sponzorujeme výzkum a pak poskytujeme své finanční prostředky na systém zdravotní péče, který léčí naše do značné míry zbytečné nemoci.

Proč nám lžou?

Pokud by lékaři chápali význam výživy a preferovali prevenci a přírodní léčbu, nezásobovali bychom svá těla tolika toxickými, potenciálně smrtelnými léky. Neutráceli bychom za vývoj, patentování a prodej léků, zázračných prostředků, které často způsobují další zdravotní problémy. Okolnosti, které souvisejí s naším umíráním, jsou předčasné, bolestivé a drahé.

Chcete-li doklady pro tato tvrzení, a hlavně chcete-li si své zdraví uchovat, být štíhlí a psychicky vyrovnaní, přečtěte si Čínskou studii oceněnou titulem Kniha roku USA.

Její autor, dr. T. Campbell, v ní shromáždil fakta potřebná k tomu, abychom pochopili, jaký je vztah mezi výživou a zdravím. Sám byl „součástí systému" na těch nejvyšších úrovních téměř padesát let. Plánoval a vedl rozsáhlé projekty, rozhodoval o jejich výběru a financování, zpracovával mnoho vědeckých výzkumů pro národní expertní komise.

Správný směr

Po dlouhé dráze vědce a tvůrce výživové politiky tvrdí, že pokud platíme ze svých daní náklady na výzkum a zdravotní politiku, zasloužíme si informace o tom, že mnoho dnes vycházejících článků, statí, knih a jiných textů o potravinách, zdraví a nemocech je nepravdivých.

Výsledky jeho čtyřicetiletého biomedicínského výzkumu spolu s výsledky laboratorního programu, jenž trval 27 let a byl financován nejrenomovanějšími grantovými agenturami, dokazují, že správná výživa nám může zachránit život.

Rakovina není nevyhnutelná

V Čínské studii jsou současně popsány závěry stovek dalších vědeckých publikací, jež společně s dr. Campbellem ukazují, jak mnoha nemocem lze pomocí vhodné stravy zabránit. Všechny ukazují jedním směrem.

Pokud si lidé osvojí vhodné návyky a správný životní styl, mohou zabránit většině případů rakoviny i řadě dalších velmi častých nemocí.

Zapni/Vypni

Rakovina ani mnohé jiné nemoci nejsou přirozeným důsledkem stárnutí. Většina zdravotních problémů má podle výzkumu dr. Campbella

původ ve snídani, obědu a večeři.

Zjištění, ke kterým dospěl, byla šokující: Při výzkumech na zvířatech strava s nízkým obsahem bílkovin potlačovala vznik rakoviny, dokonce i po vzniku rakoviny tato strava dramaticky zpomalovala další rakovinný růst.

Bílkoviny ze stravy měly tak silné účinky, že vědci mohli v průběhu výzkumu „zapínat a vypínat" rakovinný růst pouhými změnami konzumovaného množství proteinů. Tento účinek však nevykazovaly všechny bílkoviny. Bezpečné bílkoviny pocházely z rostlin.

Výživa jako lék

Na studie se zvířaty poté navázal biomedicínský výzkum prováděný na lidech. Zkoumal velké množství nemocí, druhů výživy a dalších faktorů životního stylu ve venkovských oblastech Číny. Výsledkem bylo více než 8 000 zjištěných statisticky významných vztahů mezi různými faktory výživy a nemocemi!

Poukazovaly na jediné:

Lidé, kteří konzumovali převážně živočišnou stravu, měli většinou chronické choroby. I relativně nízký příjem živočišných bílkovin byl podle studie spojen s nežádoucími účinky

Ti však, kteří konzumovali převážně rostlinnou stravu, byli zdravější, chronické nemoci se jim vyhýbaly, což zcela odpovídalo výsledkům experimentů na zvířatech.

Jednoznačné důkazy

Tzv. "Čínská studie" dokládá, že správná výživa může:

  • léčit srdeční choroby, diabetes, obezitu
  • výrazně ovlivnit průběh různých druhů rakoviny, autoimunitních onemocnění, stav kostí, ledvin, zraku, choroby mozku ve stáří

Nejdůležitější je, že strava, jejíž aktivita byla opakovaně prokázána při léčení nemocí a při jejich prevenci, je stále stejná strava: Jedná se o rostlinnou stravu, ta podporuje optimální zdraví.

Trpí i děti

Přestože Američané vydávají na zdravotní péči daleko více prostředků než kterákoli jiná země na světě, trpí dvě třetiny obyvatel této země nadváhou a více než 15 milionů má diabetes.

  • výskyt diabetu u lidí nad 30 let se zvýšil o 70 % za necelých 10 let
  • počet obézních lidí se za uplynulých 30 let téměř zdvojnásobil

Srdeční chorobou onemocníme dnes stejně často jako před 30 lety. I přes 30 let trvající a masivně financovanou „válku proti rakovině" je úspěch v tomto boji nevelký. Polovina Američanů má zdravotní problémy, které vyžadují pravidelné užívání lékaři předepisovaných léků. Stále častěji se uvedené nemoci objevují i u mladé generace. Dětem je v současné době předepisováno daleko více léků než v minulosti.

Tento stav nás varuje před možnou katastrofou ve zdravotním systému během budoucích desetiletí.

Více:

Stále platné nutriční doporučení od expertů z Harvardu už z roku 2011!

Odborníci z Harvard School of Public Health uveřejnili v roce 2011 nové nutriční doporučení ve formě tzv. talíře zdravého stravování, který byl určen americkému ministerstvu zemědělství a dalším odborníkům. Univerzita touto novou směrnicí nahradila překonanou a zavádějící potravinovou pyramidu, protože ta byla ovlivněna finančními zájmy, mj. "mléčnou" lobby. V této souvislosti konstatovali:

Američané jsou dnes nejbohatším národem na světě, ale zároveň nejtlustším a nejnemocnějším!

Tato nová "pyramida" shrnuje nejlepší dietní informace, které jsou dnes k dispozici a nejsou vytesané do kamene, protože vědci nepochybně objeví v následujících letech nové informace pro zdravé stravování.

Doporučení pro denní stravování:

  • 50% zelenina a ovoce (nepočítat do toho brambory), omezeně brambory, protože mají negativní dopad na hladinu cukru v krvi (mají vysoký glykemický index).
  • 25% celozrná strava, nižší vliv na hladinu krevního cukru a inzulínu oproti rafinovaným obilovinám.
  • 25% protein - bílé maso, fazole a ořechy, přičemž omezte červené maso a vyhněte se zpracovanému jako je například slanina a klobásy.

Používejte zdravé rostlinné oleje a vyhýbejte se částečně hydrogenovaným olejům, které obsahují nezdravé trans-tuky. Pijte vodu, kávu nebo čaj. Vyhýbejte se sladkým nápojům, vyřaďte - omezte mléko a mléčné výrobky - jedna až dvě porce denně jen pokud si to přejete a omezte džusy - maximálně malá sklenice denně.

Pamatujte: s nízkým obsahem tuku neznamená zdravé

Nová "zdravá výživa" doporučuje opak nízkotučného poselství propagovaného po desetiletí nejen v USA

Experti z Harvardu doporučují vyřadit z jídelníčku mléčné výrobky s tím, že k získávání vápníku pro lidský organismus je mnohem vhodnější například zelenina jako je kapusta, brokolice nebo květák, případně ze sojového mléka nebo luštěnin a ořechů.

Zdroj: Harvard - Healthy Eating Plate

Jedině ochranná známka "Superionherbs" garantuje množství účinných látek v níže uvedených extraktech a samozřejmě u každé šarže.

Pozor na SUŠINY z medicinálních hub, jsou neúčinné, viz článek v Journalu "KLINICKÁ ONKOLOGIE"

Pozor na SUŠINY z medicinálních hub, jsou neúčinné, viz článek v Journalu "KLINICKÁ ONKOLOGIE"
Ing. Zdeněk Rozehnal Pro léčbu zásadně používejte kvalitně  provedené  a  čisté  extrakty,  které  mají  dobrou  biologickou  dostupnost ...

Reishi extrakt, Reishi spór a Reishi Triterpen Max

Reishi extrakt, Reishi spór a Reishi Triterpen Max
Reishi (čínsky Ling Zhi) a její užívání, uvádějí staré čínské spisy z doby už před více než 2 400 lety. Tato vzácná houba je také nazývaná latinsky Ganoderma lucidum, v překladu "božská houba...

Reishi spórový olej s 30 % triterpenů

Reishi spórový olej s 30 % triterpenů
Již je dlouho známa skutečnost, že existuje více způsobů úspěšné likvidace rakovinových buněk pomocí přírodních terapií, bez vedlejších negativních účinků. Odborníci se shodují na vhodnosti kombinace...

Cordyceps sinensis

Cordyceps sinensis
Cordyceps je velice specifická cizopasná houba, která roste od nepaměti pouze v horských oblastech Číny a Tibetu. Pro své specifické účinky je v čínské medicíně především Cordyceps sinensis používán...

Sibiřská Čaga

Sibiřská Čaga
Čaga, dřevokazná houba se živí šťávami stromů, především z břízy, jilmu, jeřabiny, jasanu, ale nejvyšší léčivé účinky má houba Čaga rostoucí na břízách. Ideální sběr je na podzim a na jaře, kdy má...

Hericium erinaceus

Hericium erinaceus
Hericium je poměrně vzácná houba, která svým tvarem připomíná mořský korál. Roste paraziticky především na tvrdém dřevě dubů a buků, přičemž roste zejména v jihovýchodní Asii. Na našem území ji...

Coriolus versicolor (Outkovka pestrá)

Coriolus versicolor (Outkovka pestrá)
- na konci stránky: "Klinické studie s Coriolusem u onkologických pacientů" Coriolus versicolor nebo-li čínsky YunzhiYunzhi je druhem dřevokazné houby, která je již celá staletí využívá v tradiční...

Shiitake

Shiitake
Shiitake (lat. Lentinus edodes), česky Houževnatec jedlý je uznávaný přírodní prostředek jako Reishi, Cordyceps, Hericium a Sibiřská Čaga. Jejími hlavními aktivními komponenty jsou polysacharidy...

Hlíva ústřičná

Hlíva ústřičná
V posledních desetiletích se základní výzkum věnuje daleko podrobněji než kdykoli jindy komlexnějšímu složení a biologickým účinkům hlívy ústřičné a jejím jednotlivým složkám. Na základě výsledků...

Agaricus

Agaricus
Agaricus blazei Murill, česky žampion brazilský Agaricus blazei Murrill je jedlá brazilská houba s nízkým obsahem kalorií a velkým množství živin. Pochází z malé brazilské vesnice jménem Piedade...

Pornatka kokosová

Pornatka kokosová
Úvod Wolfiporia extensa, známá také jako Poria cocos či čínsky Fú Líng (česky pornatka kokosová), patří mezi houby, které si již tisíce let drží pevné místo v tradiční čínské medicíně. Na první...

BetaGlukan Maxcell (s Resveratrolem a Acerolou)

BetaGlukan Maxcell (s Resveratrolem a Acerolou)
Beta glukany 1,3/1,6D jsou přírodní polysacharidy nacházející se také v buněčných stěnách kvasinek rodu Saccharomyces cerevisiae a všech medicinálních hub. Obsažené beta-glukany jsou získávány...

C-Max komplex (Camu camu s quercetinem z cibule)

C-Max komplex (Camu camu s quercetinem z cibule)
Synergická kombinace extraktu z plodů ze stromu Camu Camu a quercetinu s maximální vstřebatelností vitamínu C. Camu Camu Camu Camu je nízký malý strom rostoucí divoce podél řek v oblastech...

Ashwagandha

Ashwagandha
(Ashwagandhá – witánie snodárná – witánie uspávající – Withania somnifera) je polokeř, který dorůstá do výšky 1 - 1,5 metru. Původem je ze severozápadní Indie. Roste také v severní Africe a na...

Kurkumin (fytosomální extrakt), italský patent

Kurkumin (fytosomální extrakt), italský patent
10 prokázaných zdravotních přínosů kurkuminu Koření známé jako kurkuma je možná nejúčinnějším existujícím doplňkem stravy. Mnoho kvalitních studií ukazuje, že kurkuma má zásadní přínosy pro vaše...

Rdesno mnohokvěté - He shou wu

Rdesno mnohokvěté - He shou wu
Che-šou-wu (He Shou Wu) je v asijské bylinné medicíně jednou z nejpopulárnějších a nejvíce ceněných posilujících bylin. He-šou-wu je zpracovaná kořenová hlíza rostliny Polygonum multiflorum (rdesno...

Graviola - Annona

Graviola - Annona
Extrakt z listí ze stromu Graviola - přirozený zabiják rakovinových buněk – 10.000 krát silnější než chemoterapie A proč to nevíme? Je to proto, protože určité velké korporace chtějí dostat zpět...

Maca

Maca
Maca, přezdívaná jako peruánský ženšen nebo peruánská viagra roste v jihoamerických Andách, vyskytuje se ve výškách kolem 4000 metrů n.m. a odolává až mrazům -20°C, stejně jako žáru slunce. Vzhledem...

Chitomax

Chitomax
Princip působení Chitomaxu: Je známo, že viskózní vláknina a zejména chitosan působí na metabolismus tuků, snižuje vstřebávání cholesterolu ze stravy a váže se na žlučové kyseliny, a tím snižuje...

Fenuprim

Fenuprim
chitomax + bylinky + kyselina alfalipoová FENUPRIM – jedinečná kombinace čtyřech přírodních látek, synergicky působících, která vám může pomoci při formování vaší postavy. Pro většinu lidí jsou právě...

Dračí krev

Dračí krev
Dračí krev – Dragons blood Když se v amazonské džungli někdo poraní, škrábne nebo je pokousán hmyzem, někdy můžete vidět jak mačetou sekne do jednoho druhu stromu a temně rudou pryskyřici si kápne do...

Danshen Q10 cardio - pro normální funkci srdce

Danshen Q10 cardio - pro normální funkci srdce
Danshen Q10 cardio Synergická kombinace extraktů a mikroživin pro normální funkci srdce. Kombinace extraktu z kořene Danshen, koenzymu Q10, vitamínu E a thiaminu je synergická kombinace – působení...

Šafrán

Šafrán
Saffron – Brain and Neuro balancer Přírodní doplněk stravy určený ke zmírnění stresu, zlepšení nálady a zvýšení pocitu pohody. Obsahuje unikátní synergicky působící kombinaci patentovaného extraktu...

Ostropestřec mariánský (fytosomální extrakt), italský patent

Ostropestřec mariánský (fytosomální extrakt), italský patent
Silybin Phytosome® – silibinin s vysokou vstřebatelností - novinka na ochranu a regeneraci jater Jaterní buňky odstraňují mj. z krve trávicího ústrojí baktérie, viry a jiné patogeny. Zdravá játra do...

Boswellia (fytosomální extrakt), italský patent

Boswellia (fytosomální extrakt), italský patent
Boswellia Phytosome® - novinka s vysokou vstřebatelností, s protizánětlivým a protibolestivým účinkem Boswellia serrata, česky kadidlovník pilovitý je středně velký strom z čeledi březulovitých. Jeho...

S-Acetyl-L-Glutathion

S-Acetyl-L-Glutathion
Glutathion je nejsilnější antioxidant, který vytváří tělo, přičemž S-acetyl-L-Glutathion je nejpokročilejší formou biologicky dostupného glutathionu. Jeho účinnost se rovná nitrožilnímu podávání...

NMN (nikotinamid mononukleotid)

NMN (nikotinamid mononukleotid)
Pokud vás zajímají inovace v oblasti stárnutí a dlouhověkosti, možná jste slyšeli o NMN, což je zkratka pro nikotinamid mononukleotid. Je to molekula, kterou vaše tělo vytváří přirozeně, ale někteří...

Brusinka komplex Phytosome - PhytoCran

Brusinka komplex Phytosome - PhytoCran
PhytoCran – Phytosome® Komplexní doplněk stravy pro zdraví močových cest a podporu imunity Tento doplněk stravy kombinuje patentovaný brusinkový extrakt Anthocran Phytosome®, D-mannosu, přírodní...

Ginkgo biloba Phytosome - Cogni Flow

Ginkgo biloba Phytosome - Cogni Flow
Cogni Flow – Ginkgo biloba Phytosome® Komplexní doplněk stravy pro podporu paměti, koncentrace a zdraví krevního oběhu. Obsahuje Ginkgo biloba (Ginkgoselect®), Bacopa monnieri, Rhodiolu růžovou,...

Probiotika a prebiotika pro zdraví střev a imunitu - Biome Boost

Probiotika a prebiotika pro zdraví střev a imunitu - Biome Boost
Biome Boost Tento doplněk stravy kombinuje vysoce účinnou probiotickou směs s 20 miliardami CFU a 8 kmeny přátelských bakterií doplněné o prebiotický inulin. Obsahuje osvědčené kmeny jako...

Cyclica Calm

Cyclica Calm
Cyclica Calm – přírodní podpora hormonální rovnováhy a úleva při PMS Cyclica Calm přináší ženám účinnou a přirozenou podporu v každé fázi menstruačního cyklu. Je navržena tak, aby pomáhala udržovat...

Supík - sirup pro DĚTI na podporu imunity - unikátní složení

Supík - sirup pro DĚTI na podporu imunity - unikátní složení
Unikátní kombinace vysoce kvalitních extraktů z hub a rostlin, doplněná o betaglukan vysoké čistoty (nad 80%) a vitamíny na podporu imunity. Devět složek synergicky spojených v blahodárný komplex na...

4x Instantní káva i s extrakty z hub Čaga, Cordyceps a Hericium

4x Instantní káva i s extrakty z hub Čaga, Cordyceps a Hericium
  KOHI-FOCUS SLOŽENÍ: Instantní káva 76,4 % (100% káva Arabica), Ashwagandha extrakt 10 %, Chaga extrakt 8 %, Tulsi extrakt 5 %, Sibiřský ženšen extrakt 0,5 % 100% Arabika, zklidňující...

Každá nemoc je způsobena narůstající jedovatostí lidského organismu.

Úžasný: MUDr. Henry Bieler

 

 

NEJPOPULÁRNĚJŠÍ STRÁNKY

 

 NOVĚ PUBLIKOVANÉ ČLÁNKY

       LISTOPAD 2025 - 20 článků

 

Zkušenosti klientů s Úspěšnou léčbou především boreliózy, chlamydiózy, únavového syndromu...

 

  Výzkum v roce 2024 přesně určil, co vede v roce 2025 ke zdravé dlouhověkosti

 

  100% REISHI - houba mládí a zdravé dlou h ověkosti - 3 unikátní, bezkonkurenční extrakty

 

10 nejpůsobivějších účinků extraktu z Hericia pro mozek a tělo, chráníte si také hematoencefalickou bariéru

 

Proč lituji přestěhování do domova důchodců – 6 tvrdých pravd, které musíte vědět! - video

 

Nejlepší DIETY pro celkové zdraví v roce 2024 - středomořská, DASH a MIND - U.S. News & World Report

 

 31 důvod ů proč se NENECHÁM OČKOVAT - izraelský rabín Chananya Weisman

 

Mezi mladšími Američany prudce vzrostl nadměrný počet úmrtí, kteří byli očkováni vakcínou mRNA

Dr. Peter  McCullough: Jak přírodně DETOXIKOVAT tělo PO OČKOVÁNÍ mRNA vakcínou (protokol) - video

  Devastující efekt pro zdraví - glutaman sodný, aspartam a další excitotoxiny

Jak se přírodní cestou uzdravit z chronické Boreliózy, Chlamydiózy, EB virózy... únavového syndromu

CORDYCEPS - silná imunita a nárůst energie

Překyselené tělo: začátek vážné nemoci

  ZVRÁCE NÍ POSTUPU DIABETU 2. typu začíná u ignorování běžných doporučení, MUDr. Sarah Hallbergová - video

PROTOKOL PRO PREVENCI pro uzdravené klienty stránek "Úspěšná léčba"

BOSWELIA serrata (kadidlo) - jeden z nejsilnějších přírodních léků Matky Země

Tibetská houba, tibetské krystaly a kombucha -  účinky, darování a prodej

Léčte záněty a ne Cholesterol, MUDr. Marc Sircus

100% ČAGA ze Sibiře, nejvyšší množství účinných látek garantující Certifikát 

Mamografie způsobuje rakovinu prsu, MUDr. Ben Johnson, M.D., N.M.D., D.O.

Účinný lék na rakovinu plic na Kubě, proč ho mít nemůžeme? Leif Davenport

Artróza - kmenové buňky - Podvod!

Lékaři se sami uzdravili z Roztroušené sklerózy, prof. George Jelinek, dr. Terry Wahlsová

Jak se skutečně zdravě stravovat...

Proč průběžně a jak detoxikovat tělo

  PROTINÁDOROVÝ účinek extraktů z REISHI a CORIOLUSU na úrovni klinických studií

Žaloba na farmaceutické korporace, MUDr. Matthias Rath

Koloidní stříbro - účinné přírodní antibiotikum, hustoty koloidního stříbra, doporučené dávkování

 

  Odstranění rtuti, hliníku a dalších toxinů z těla, včetně p revence - MUDr. Dietrich Klinghardt

Zblblo již lidstvo natolik, že se nechá obelhat pohádkami o vražedném oxidu uhličitém?

Jak na Parkinsona? Glutathionem, Hericiem a odstraněním neurotoxinů Chlorellou

Přírodní léčba pejsků versus selhávající ortodoxní antibiotika - Coriolus + Kurkumin vítězí

Proč my máme potravinové alergie, přičemž je naši prarodiče neměli?

Jak na jarní pylovou alergii? Elixír mládí Jana Hromady z Opavy - video

Kniha "Netradiční bylinkář" - Roman Kindl (212 stran)

      

OVĚŘENÉ PŘÍRODNÍ PŘÍPRAVKY

Cílem správné medicíny je předcházení nemocí a prodloužení zdravé dlouhověkosti. Ideálem medicíny je odstranit mít potřebu lékaře.

MUDr. William J. Mayo

 

 

TŘI UNIKÁTNÍ EXTRAKTY

Z DUANWOOD RED REISHI

Za  účinné  se  z  Reishi  považují  pouze  kvalitně  provedené  a  čisté  extrakty,  které  mají  dobrou  biologickou  dostupnost  a  jsou  zbavené  nestravitelného  chitinu;  nelze  tedy  použít  pouhý  prášek  z  usušené  houby.

 

          EXTRAKT              SPÓR

Nejsilnější extrakt z REISHI na českém trhu!!!100% spórový prášek z Duanwood Red Reishi!!!

 

TRITERPEN MAX

Extrakt s vysokým obsahem triterpenoidů. Více než 20 triterpenoidů%!

ZDE ROSTE NEJÚČINNĚJŠÍ REISHI

DUANWOOD RED REISHI

zdroj výše nejúčinnějších extraktů

Video z návštěvy Čechů u pěstitelů Duanwood Red Reishi v Číně, v horské oblasti Jiangshan

 

FAKTA O REISHI,

MYKOLOGIE, HISTORIE, PĚSTOVÁNÍ, ÚČINNÉ LÁTKY, JAK JE TO S JEJÍ KVALITOU?

LÉČBA RAKOVINY ZEVNITŘ - video

02:06:59

 

 

 CORDYCEPS, EXTRA SILNÝ

NEJVYŠŠÍ GARANTOVANÉ MNOŽSTVÍ ÚČINNÝCH LÁTEK - CERTIFIKÁT COA

Nejsilnější Cordyceps na českém trhu!!!

CORDYCEPS - video

100% Sibiřská Čaga

ČAGA - video

HERICIUM - video

 

    BETAGLUKAN             HLÍVA

        extrakt                extrakt

Betaglucan MaxCellHlíva ústřičná

BETAGLUKAN - video

 

     KURKUMIN              AŠVAGANDA

        extrakt                    extrakt

Betaglucan MaxCellNejsilnější Ašvaganda na Českém trhu

ASHWAGANDHA - video

RDESNO             ANNONA

extrakt                  extrakt

Vysoce účinný extrakt z listů

 

ČAGA - video

Z ověřených dat vyplývá, že člověk, který covid prodělal, je třináckrát lépe chráněn, než člověk, který má dvě dávky vakcíny.

prof. Jiří Beran, 13.11.2021

prof. Jiří Beran, 15.11.2021

 

TEČKOVANÝ PŘÍBĚH

"NEVĚŘÍM UŽ BÍLÝM PLÁŠŤŮM, ALE LIDEM"

medicinský inženýr

JURAJ Orság

 

TEČKOVANÉ PŘÍBĚHY

dokument z 31. srpna 2022

Nadační fond Svědomí Národa

 

KUBEK 2009

 

DOKUMENT ČT 2

BYZNYS V BÍLÝCH PLÁŠTÍCH

DOKUMENT ČT 2

ŠKODLIVOST MOBILNÍCH SÍTÍ

             TEST

BARVOSLEPOSTI

 

 

ROK SI NIČÍME IMUNITU,

možná i proto je tolik nemocných, říká česká vědkyně, vedoucí týmu Centra buněčného a tkáňového inženýrství FN u sv. Anny...

doc. RNDr. Irena Koutná, Ph.D.

Aktualizovaný jmenný seznam s portovců zemřelých od 1.1.2021 v souvislosti s "vakcinací" na covid

Ú MRTÍ - 1483

SRDEČNÍ ZÁSTAVY - 2111

   PATOLOG dr. Ryan Cole oprávněně VAROVAL

 

RENOMOVANÝ PATOLOG   dr. RYAN COLE - přednáška

ALARMUJÍCÍ EFEKT  covid (spike) injekcí (mRNA) na mozek, srdce, ledviny a ostatní orgány

  • Spousta lidí postrádá enzym, který rozkládá RNA
  • Naprosto porušujeme Norimberský kodex z roku 1947...

český dabing - 17:08

Lékařský summit, San Antonio, Texas, USA - 27.7.2021

 

AMERICA´S FRONTLINE DOCTORS

POSTAVIT SE NA ODPOR

 

FRONTLINE NEWS

 

 

ZAČNĚTE U SEBE

ZÁKLADEM ZDRAVÍ JE PREVENCE S NÁVRATEM K PŘÍRODĚ

Doporučuji:

každé ráno cca 30 minut před snídaní

vypít cca 4 dcl vlažné čisté pramenité vody s citrónem (můžete přidat až půl lžičky jedlé sody) a pro posílení imunity a energie můžete použít dvojitý extrakt (1-2 kapsle) z

  a nejdříve po 15 minutách:

případně nejen pro psychiku:

pro střevo kvalitní probiotika:

  • kysané zelí, které si sami jednoduše vyrobíte POUZE VY! Pozor na "BRUSELSKÉ" kysané zelí! S éčkama
 

 

VÁLEK U MORAVCE V OVM

10. dubna 2022

NEHORÁZNĚ LŽE

 

 

 

Fakta nepřestávají existovat tím, že se o nich nesmí hovořit. Pravda je dcerou času

 

SVĚT SE ZBLÁZNIL

Toto je novodobá reklama na co?

MUDr. Anastasia Maria Loupisová: Tento model je v ohrožení života