V jakém čase je nejlepší užívat probiotika?
Následuje:
- 8 hlavních zdravotních přínosů probiotik
- 8 úžasných přínosů kefíru z tibetské houby
- Depositphotos
Barbora Nová
Některé výzkumy doporučují užívat probiotika během jídla nebo po jídle, ale načasování užívání probiotik je méně důležité než jejich pravidelné užívání.
Probiotika jsou živé mikroorganismy, jako jsou bakterie, kvasinky a houby, které pomáhají podporovat zdravé bakterie ve střevech (1).
Jsou přítomny ve fermentovaných potravinách, jako je jogurt, kysané zelí a kimchi. Probiotika se však nejčastěji konzumují ve formě doplňků stravy.
Někteří výrobci probiotik doporučují užívat doplněk stravy nalačno, zatímco jiní doporučují užívat ho s jídlem.
Podobně je výzkum týkající se toho, kdy užívat probiotické doplňky, smíšený, ale výsledky se obvykle přiklánějí k jejich konzumaci během jídla nebo po něm.
Následují informace o tom, kdy a jak užívat probiotické doplňky stravy.
Záleží na načasování?
Výzkum týkající se toho, zda na načasování užívání probiotických doplňků záleží, je omezený, ale některé studie naznačují, že jejich užívání během jídla nebo po něm může být účinnější než nalačno (2, 3).
Probiotika pomáhají kolonizovat zdravé bakterie ve střevním mikrobiomu, který se nachází v celém gastrointestinálním (GI) traktu, ale nejvíce se koncentruje v tlustém střevě.
Trávicí trakt je prostředí s vysokou kyselostí (pH) a vysokou koncentrací enzymů, které mohou probiotické doplňky stravy rozložit ještě předtím, než se dostanou do tlustého střeva, pokud je užíváte na lačný žaludek.
Užívání probiotik s jídlem nebo těsně po jídle však může zlepšit jejich účinnost, protože jídlo by mohlo pomoci neutralizovat žaludeční kyseliny a zabránit tak předčasnému rozkladu probiotik (4).
Starší studie z roku 2011 však zjistila, že mikroorganismy Saccharomyces boulardii přežívají ve stejném počtu s jídlem i bez něj, zatímco Lactobacillus a Bifidobacterium přežívají nejlépe, pokud se užívají až 30 minut před jídlem (5).
Pro lepší pochopení optimálního načasování probiotické suplementace je zapotřebí dalšího výzkumu, ale konzistence je pravděpodobně důležitější než to, zda užíváte probiotika s jídlem nebo bez něj.
Měsíční studie z roku 2017 zjistila, že probiotika způsobují pozitivní změny ve střevním mikrobiomu bez ohledu na to, zda byla užívána s jídlem (6).
Složení jídla může pomoci
Mikroorganismy používané v probiotikách jsou testovány, aby se zajistilo, že přežijí různé podmínky v žaludku a střevech. Nicméně užívání probiotik s určitými potravinami může optimalizovat jejich účinky.
Mléčné výrobky bohaté na tuk, jako je kravské mléko, jogurt a sýr, jsou nejúčinnějšími nosiči probiotik (7).
Tyto výrobky mají obvykle vysokou pufrovací kapacitu, což se týká jejich schopnosti udržovat si pH v gastrointestinálním traktu. To může být způsobeno obsahem tuku, bílkovin a minerálů, jako je vápník, citrát a fosfát (8).
Některé další potraviny mohou také pomoci chránit probiotika, včetně (9):
- výrobků na bázi obilovin
- zeleniny
- masa
- rybích výrobků
- ovoce a ovocných šťáv
Obsah kyselosti v některých z těchto potravin však může snižovat jejich pufrovací kapacitu, proto je nejlepší volit potraviny s vysokým obsahem bílkovin, jako jsou mléčné výrobky, maso a ryby.
Různé typy
Probiotika jsou k dispozici v různých formách, včetně kapslí, pastilek, kuliček, prášků a kapek. Nacházejí se také v potravinách a nápojích, včetně některých jogurtů, fermentovaného mléka, čokolád a ochucených nápojů.
Většina probiotických mikrobů musí před kolonizací tlustého střeva snášet trávicí kyseliny a enzymy.
Podle studie z roku 2022 mají probiotika v kapslích tendenci přežívat žaludeční kyseliny lépe než prášky, tekutiny nebo jiné potraviny či nápoje, bez ohledu na to, kdy jsou užívány (10).
Lactobacillus, Bifidobacterium a Enterococci mohou být také odolnější vůči žaludeční kyselině než jiné druhy bakterií.
Většina kmenů Lactobacillus ve skutečnosti pochází z lidského střevního traktu, takže mohou být inherentně rezistentní vůči žaludeční kyselině (11).
Zvažte kvalitu
Výzkum ukazuje, že do vašeho střeva se musí dostat 100 milionů až 10 miliard probiotických mikroorganismů, abyste pocítili zdravotní přínosy (12).
Vzhledem k tomu, že probiotické buňky mohou během své trvanlivosti odumírat, ujistěte se, že kupujete renomovaný produkt, který na etiketě zaručuje alespoň 1 miliardu živých kultur – často uváděných jako jednotky tvořící kolonie (CFU) (13).
Pro zachování kvality je důležité spotřebovat probiotika před datem expirace a skladovat je podle pokynů na etiketě. Některé lze skladovat při pokojové teplotě, zatímco jiné je nutné uchovávat v chladničce.
Nežádoucí účinky a interakce
Probiotika obvykle nezpůsobují závažné vedlejší účinky.
Můžete však pociťovat drobné gastrointestinální příznaky, jako je plynatost a nadýmání. Ty se často časem zlepšují, ale užívání probiotik před spánkem může zmírnit denní příznaky (14).
Užívání probiotik bylo také spojováno s infekcemi, bakteriemi a plísněmi v krevním řečišti u lidí s oslabenou imunitou nebo velmi nemocných. To může vést k závažným komplikacím.
Proto je nejlepší před užíváním probiotik poradit se s odborníkem, abyste předešli komplikacím, zejména pokud jste těhotná, kojíte, máte nějaký základní zdravotní problém nebo užíváte nějaké léky.
Často kladené otázky
Čemu se vyvarovat při užívání probiotik?
Při užívání probiotik je nejlepší vyhýbat se kyselým potravinám, jako jsou citrusy, rajčata a káva, protože ty mohou snižovat pH v doplňcích stravy a snižovat jejich celkový účinek.
Je lepší užívat probiotika ráno nebo před spaním?
Probiotika můžete užívat ráno, ve dne nebo před spánkem – podle toho, co je pro vás nejlepší.
Závěr
Probiotika obsahují živé mikroorganismy, které mohou zlepšit zdraví vašich střev.
Ačkoli výzkumy potvrzují, že některé kmeny mohou lépe přežít, pokud se užívají před jídlem, načasování užívání probiotik je méně důležité než jejich pravidelné užívání.
Probiotika byste proto měli užívat každý den ve stejnou dobu.
90 kapslí
Složení a účinky jednotlivých složek v 1 kapsli:
- Probiotická směs (20 miliard CFU):
Bifidobacterium bifidum
Bifidobacterium longum
Bifidobacterium animalis
Lactobacillus acidophilus
Lactobacillus casei
Lactobacillus helveticus
Lactobacillus rhamnosus
Lactobacillus plantarum
- Inulin: 400 mg
100% čisté extrakty, neobsahuje plnidla ani konzervační látky.
HPMC rostlinné tobolky – vhodné pro vegetariány a vegany.
Doplněk stravy.
Balení: 90 kapslí
Dávkování: Užívejte 1 – 2 kapsle denně, ideálně před jídlem.
8 hlavních zdravotních přínosů probiotik
- Pixabay
Ing. Zdeněk Rozehnal
"Smrt začíná ve střevu" - lékaři před 100 lety
Probiotika jsou živé mikroorganismy, které lze konzumovat prostřednictvím fermentovaných potravin nebo doplňků stravy (1).
Stále více studií ukazuje, že rovnováha nebo nerovnováha bakterií v trávicím systému souvisí s celkovým zdravím a nemocemi.
Probiotika podporují zdravou rovnováhu střevních bakterií a jsou spojována s celou řadou zdravotních přínosů.
Patří mezi ně přínosy pro hubnutí, zdraví trávicího traktu, imunitní funkce a další (2, 3).
Následuje přehled hlavních zdravotních přínosů spojených s probiotiky.
1. Probiotika pomáhají vyrovnávat rovnováhu přátelských bakterií v trávicím systému
Probiotika zahrnují "dobré" bakterie. Jedná se o živé mikroorganismy, které mohou při konzumaci poskytovat zdraví prospěšné látky (1).
Předpokládá se, že tyto výhody vyplývají ze schopnosti probiotik obnovit přirozenou rovnováhu střevních bakterií (4).
Nerovnováha znamená, že je v těle příliš mnoho špatných bakterií a málo dobrých bakterií. Může k ní dojít v důsledku nemoci, užívání léků, jako jsou antibiotika, špatné stravy a dalších faktorů.
Důsledkem mohou být zažívací problémy, alergie, psychické problémy, obezita a další (5).
Probiotika se obvykle nacházejí ve fermentovaných potravinách nebo se užívají jako doplňky stravy. Navíc se předpokládá, že jsou pro většinu lidí bezpečná.
Shrnutí:
- Probiotika jsou živé mikroorganismy. Pokud se užívají v dostatečném množství, mohou pomoci obnovit přirozenou rovnováhu střevních bakterií. Výsledkem mohou být příznivé účinky na zdraví.
2. Probiotika mohou pomoci při prevenci a léčbě průjmu
Probiotika jsou všeobecně známá pro svou schopnost předcházet průjmu nebo snižovat jeho závažnost.
Průjem je častým vedlejším účinkem užívání antibiotik. Dochází k němu, protože antibiotika mohou negativně ovlivnit rovnováhu dobrých a špatných bakterií ve střevech (6).
Několik studií potvrzuje, že užívání probiotik je spojeno se snížením rizika průjmu spojeného s užíváním antibiotik (7).
V jedné studii vědci zjistili, že užívání probiotik snižuje výskyt infekce způsobené bakterií C. difficile o 60 % (8).
Probiotika mohou pomoci i při jiných formách průjmu, které nejsou spojeny s antibiotiky.
Velký přehled 35 studií zjistil, že některé kmeny probiotik mohou zkrátit dobu trvání průjmu v průměru o 25 hodin (9).
Probiotika také snížila riziko cestovatelského průjmu (10).
Účinnost se liší v závislosti na typu a dávce užívaného probiotika (11).
Se snížením rizika průjmu jsou nejčastěji spojovány kmeny jako Lactobacillus rhamnosus, Lactobacillus casei a kvasinky Saccharomyces boulardii (7, 10).
Shrnutí:
- Probiotika mohou snížit riziko a závažnost průjmu z řady různých příčin.
3. Probiotické doplňky zlepšují některé duševní stavy
Stále více studií spojuje zdraví střev s náladou a duševním zdravím (12).
Studie na zvířatech i lidech zjistily, že probiotické doplňky stravy mohou zlepšit některé poruchy duševního zdraví (13).
Přehled studií na lidech zjistil, že doplňování kmenů Bifidobacterium a Lactobacillus po dobu 1-2 měsíců může zlepšit úzkost, depresi, autismus, obsedantně-kompulzivní poruchu (OCD) a paměť (13).
Jedna studie sledovala 70 pracovníků v chemickém průmyslu po dobu 6 týdnů. Ti, kteří konzumovali 100 g probiotického jogurtu denně nebo užívali denně probiotické kapsle, zaznamenali přínos pro celkový zdravotní stav, depresi, úzkost a stres (14).
Přínosy byly pozorovány také ve studii na 40 pacientech s depresí.
Užívání probiotických doplňků po dobu 8 týdnů snížilo hladinu deprese a snížilo hladinu C-reaktivního proteinu (marker zánětu) a hormonů, jako je inzulín, ve srovnání s lidmi, kteří probiotika neužívali (15).
Shrnutí:
- Výzkumy ukazují, že užívání probiotik může pomoci zlepšit příznaky duševních poruch, jako jsou mimo jiné deprese, úzkost, stres a paměť.
4. Některé probiotické kmeny mohou pomoci udržet vaše srdce zdravé
Probiotika mohou pomoci udržet vaše srdce zdravé tím, že snižují hladinu LDL cholesterolu a krevní tlak.
Některé bakterie produkující kyselinu mléčnou mohou snižovat hladinu cholesterolu tím, že ve střevě rozkládají žluč (16).
Žluč, přirozeně se vyskytující tekutina tvořená převážně cholesterolem, pomáhá trávení.
Rozkladem žluči mohou probiotika zabránit jejímu zpětnému vstřebávání ve střevě, odkud se může dostat do krve jako cholesterol (17).
Shrnutí:
- Probiotika mohou pomáhat chránit srdce tím, že snižují hladinu "špatného" LDL cholesterolu a mírně snižují krevní tlak.
5. Probiotika mohou snižovat závažnost některých alergií a ekzémů
Starší výzkumy naznačují, že některé probiotické kmeny mohou snižovat závažnost ekzémů u dětí a kojenců (18).
Ve srovnání s žádným probiotikem však v současnosti dostupné probiotické kmeny pravděpodobně nepřinášejí žádný nebo jen malý rozdíl ve zlepšení ekzému (19).
Souvislost mezi probiotiky a snížením závažnosti ekzému je zatím slabá a je třeba provést další výzkum (20, 21).
Shrnutí:
- Probiotika mohou snižovat riziko a závažnost některých alergií, jako je ekzém u kojenců.
6. Probiotika mohou pomoci snížit příznaky některých poruch trávení
Více než milion lidí v USA trpí zánětlivým onemocněním střev, včetně ulcerózní kolitidy a Crohnovy choroby (22).
Některé typy probiotik z kmenů Bifidobacterium a Lactobacillus zlepšily příznaky u lidí s mírnou ulcerózní kolitidou (23).
Zdá se však, že probiotika mají jen malý vliv na příznaky Crohnovy choroby (24).
Nicméně probiotika mohou mít přínos i u jiných střevních onemocnění. Výzkumy ukazují, že mohou pomoci při příznacích syndromu dráždivého tračníku (IBS) (25).
Shrnutí:
- Probiotika mohou pomoci zmírnit příznaky střevních poruch, jako je ulcerózní kolitida, IBS a nekrotizující enterokolitida.
7. Probiotika mohou pomoci posílit váš imunitní systém
Starší výzkumy naznačují, že užívání probiotik snižuje pravděpodobnost a délku trvání respiračních infekcí. Kvalita důkazů však byla nízká (26).
Bylo také prokázáno, že probiotikum Lactobacillus crispatus snižuje riziko infekcí močových cest (UTI) u žen o 50 % (27).
Nakonec je třeba provést další výzkum, abychom zjistili, jaká je souvislost mezi probiotiky a imunitou.
Shrnutí:
- Probiotika mohou pomoci posílit imunitní systém a chránit před infekcemi.
8. Probiotika vám mohou pomoci zhubnout a zbavit se břišního tuku
Probiotika mohou pomáhat při hubnutí prostřednictvím několika různých mechanismů (28).
Některá probiotika například zabraňují vstřebávání tuků ze stravy ve střevě.
Tuk se pak vylučuje stolicí, místo aby se ukládal v těle (29).
V jedné studii zvýšila suplementace synbiotiky množství střevních bakterií spojených s pozitivními účinky na zdraví, zejména Bifidobacterium a Lactobacillus. Ukázalo se také, že zvyšuje bohatost střevní mikrobioty a zvyšuje množství potenciálně prospěšných mikrobiálních druhů (30).
K objasnění souvislosti mezi probiotiky a hmotností je třeba provést další studie (31).
Shrnutí:
- Některá probiotika vám mohou pomoci zhubnout a snížit množství břišního tuku. Jiné kmeny jsou však spojovány s přibýváním na váze.
Závěr
Probiotika můžete získat z různých potravin nebo doplňků stravy.
Živé probiotické kultury se často nacházejí ve fermentovaných mléčných výrobcích, jako jsou jogurty a mléčné nápoje. Fermentované potraviny, jako je nakládaná zelenina, tempeh, miso, kefír, kimči, kysané zelí a sójové výrobky, mohou také obsahovat určité množství bakterií mléčného kvašení.
Vynikající je kefír z tibetské houby.
Probiotika můžete užívat také ve formě tablet, kapslí a prášků, které obsahují bakterie v sušené formě.
Mějte však na paměti, že některá probiotika mohou být zničena žaludeční kyselinou ještě předtím, než se dostanou do střeva - to znamená, že nezískáte žádný ze zamýšlených přínosů.
Pokud chcete pocítit některý z výše uvedených zdravotních přínosů, je důležité, abyste jich konzumovali dostatečné množství.
Většina studií, které prokázaly prospěšnost, používala dávky 1 až 100 miliard živých organismů nebo jednotek tvořících kolonie (CFU) denně.
8 úžasných přínosů kefíru z tibetské houby

- Tibetská houba
Barbora Nová
Kefír, základní potravina v mnoha kulturách po celém světě, se stal neuvěřitelně populárním v komunitě zabývající se přírodním zdravím, protože má vysoký obsah živin a probiotik a je velmi prospěšný pro trávení a zdraví střev. Mnoho lidí ho oprávněně dokonce považuje za výživnější než jogurt.
Následuje 8 zdravotních přínosů kefíru z tibetské houby podložené výzkumem.
1. Kefír je fantastickým zdrojem mnoha živin
Kefír pochází z některých oblastí východní Evropy a jihozápadní Asie. Jeho název pochází z tureckého slova "kefír", které označuje dobrý pocit po jídle (1).
Jedná se o fermentovaný nápoj, který se tradičně vyrábí z kravského nebo kozího mléka, přičemž se vyrábí přidáním kefírových zrn (tibetská houba) do mléka. Nejedná se o obilná zrna, ale o zrnité kolonie kvasinek a bakterií mléčného kvašení, které svým vzhledem připomínají květák.
Během přibližně 24-48 hodin se mikroorganismy v kefírových zrnech pomnoží a zkvasí cukry v mléce, čímž se mléko změní na kefír. Poté se zrna z tekutiny vyjmou a mohou se znovu použít.
Jinými slovy, kefír je nápoj, ale tibetská houba je startovací kultura, která se používá k výrobě nápoje.
Bakterie mléčného kvašení v zrnech přeměňují mléčnou laktózu na kyselinu mléčnou. Díky tomu má kefír kyselou chuť jako jogurt - má však řidší konzistenci.
Porce nízkotučného kefíru o objemu 1 šálek obsahuje (2):
- Bílkoviny: 9 gramů
- Vápník: 24% referenční hodnoty příjmu (RHP)
- Fosfor: 20% RHP
- Vitamín B12: 29% RHP
- Riboflavin (B2): 25% RHP
- Hořčík: 7% RHP
- Vitamin D: 12% RHP
Kromě toho má kefír asi 104 kalorií, 11,6 gramů sacharidů a 2-3 gramy tuku v závislosti na druhu použitého mléka.
Kefír také obsahuje celou řadu bioaktivních látek, včetně organických kyselin a peptidů, které přispívají k jeho zdraví prospěšným účinkům (1).
Bezmléčné verze kefíru lze připravit z kokosové vody, kokosového mléka nebo jiných sladkých tekutin. Ty však nemají stejný výživový profil jako kefír na bázi mléka.
Shrnutí:
- Kefír je fermentovaný mléčný nápoj, který se kultivuje z kefírových zrn (tibetská houba). Je bohatým zdrojem vápníku, bílkovin a vitaminů skupiny B.
2. Kefír je silnější probiotikum než jogurt
Některé mikroorganismy mohou mít po požití příznivé účinky na zdraví (3).
Tyto mikroorganismy, známé jako probiotika, mohou ovlivňovat zdraví mnoha způsoby, napomáhat trávení, regulaci hmotnosti a duševnímu zdraví (4, 5, 6).
Jogurt je nejznámější probiotickou potravinou v západní stravě, ale kefír je ve skutečnosti mnohem účinnějším zdrojem. Kefírová zrna totiž obsahují až 61 kmenů bakterií a kvasinek, což z nich činí velmi bohatý a rozmanitý probiotický zdroj, i když se tato rozmanitost může lišit (7).
Ostatní fermentované mléčné výrobky se vyrábějí z mnohem menšího počtu kmenů a neobsahují žádné kvasinky.
Shrnutí:
- Kefír může obsahovat až 61 různých mikroorganismů, což z něj činí mnohem silnější zdroj probiotik než z mnoha jiných fermentovaných mléčných výrobků.
3. Kefír má silné antibakteriální vlastnosti
Předpokládá se, že některá probiotika v kefíru chrání před infekcemi. Patří mezi ně i probiotikum Lactobacillus kefiri, které je pro kefír jedinečné.
Studie prokázaly, že toto probiotikum dokáže potlačit růst různých škodlivých bakterií, včetně salmonel, Helicobacter pylori a E. coli (8, 9).
Kefiran, druh sacharidů obsažených v kefíru, má také antibakteriální vlastnosti (10).
Shrnutí:
- Kefír obsahuje probiotikum Lactobacillus kefiri a sacharid kefiran, které chrání před škodlivými bakteriemi.
4. Kefír může zlepšit zdraví kostí a snížit riziko osteoporózy
Osteoporóza je charakterizována zhoršováním stavu kostní tkáně a v západních zemích představuje velký problém. Je častá zejména u starších žen a dramaticky zvyšuje riziko zlomenin.
Proto zajištění dostatečného příjmu vápníku je jedním z nejúčinnějších způsobů, jak zlepšit zdraví kostí a zpomalit postup osteoporózy (11).
Plnotučný kefír je nejen skvělým zdrojem vápníku, ale také vitaminu K2 - který hraje hlavní roli v metabolismu vápníku. Bylo prokázáno, že doplňování vitaminu K2 snižuje riziko zlomenin až o 81% (12, 13).
Nejnovější studie na zvířatech spojují kefír se zvýšeným vstřebáváním vápníku v kostních buňkách. To vede ke zlepšení hustoty kostí, což by mělo pomoci předcházet zlomeninám (14).
Shrnutí:
- Kefír vyrobený z mléka je vynikajícím zdrojem vápníku a plnotučný mléčný kefír obsahuje také vitamin K2. Tyto živiny mají zásadní přínos pro zdraví kostí.
5. Kefír může chránit před rakovinou
Rakovina je jednou z nejčastějších příčin úmrtí na světě. Vzniká, když se abnormální buňky v těle nekontrolovaně rozrůstají.
Předpokládá se, že probiotika obsažená ve fermentovaných mléčných výrobcích snižují růst nádorů tím, že stimulují váš imunitní systém. Je tedy možné, že kefír může bojovat proti rakovině (15).
Tato ochranná role byla prokázána v několika studiích v laboratoři (16, 17).
Jedna studie zjistila, že extrakt z kefíru snížil počet buněk rakoviny lidského prsu o 56%, zatímco u jogurtového extraktu to bylo pouze 14% (18).
Shrnutí:
- Některé studie v laboratoři a na zvířatech ukazují, že kefír může inhibovat růst rakovinných buněk.
6. Probiotika obsažená v kefíru mohou pomoci při různých zažívacích potížích
Probiotika, jako je kefír, mohou pomoci obnovit rovnováhu přátelských bakterií ve střevech. Proto jsou velmi účinná při léčbě mnoha forem průjmu (19, 20).
A co víc, mnohé důkazy potvrzují, že probiotika a probiotické potraviny zmírňují mnohé zažívací potíže (5).
Patří mezi ně syndrom dráždivého tračníku, vředy způsobené infekcí Helicobakter pylori a mnoho dalších (21, 22, 23, 24).
Z tohoto důvodu může být kefír užitečný, pokud máte potíže s trávením.
Shrnutí:
- Probiotika, jako je kefír, mohou léčit několik forem průjmu. Mohou také vést ke zlepšení různých zažívacích potíží.
7. Kefír z tibetské houby má nízký obsah laktózy
Běžné mléčné potraviny obsahují přírodní cukr zvaný laktóza. Mnoho lidí, zejména dospělých, není schopno laktózu správně rozložit a strávit. Tento stav se nazývá intolerance laktózy (25).
Bakterie mléčného kvašení ve fermentovaných mléčných potravinách - jako je kefír a jogurt - přeměňují laktózu na kyselinu mléčnou, takže tyto potraviny obsahují mnohem méně laktózy než mléko.
Obsahují také enzymy, které mohou pomoci laktózu ještě více rozložit. Proto je kefír obecně dobře snášen lidmi s intolerancí laktózy, alespoň ve srovnání s běžným mlékem (26).
Je také možné vyrobit kefír, který je 100% bez laktózy, a to použitím kokosové vody, ovocné šťávy nebo jiného nemléčného nápoje.
Shrnutí:
- Kefír má nízký obsah laktózy, protože bakterie mléčného kvašení v něm obsaženou laktózu již předtrávily. Lidé, kteří trpí intolerancí laktózy, mohou často pít kefír bez problémů.
8. Kefír může zlepšit příznaky alergie a astmatu
Alergické reakce jsou způsobeny zánětlivými reakcemi proti určitým potravinám nebo látkám. Lidé s přecitlivělým imunitním systémem jsou náchylnější k alergiím, které mohou vyvolat stavy, jako je astma.
Ve studiích na zvířatech bylo prokázáno, že kefír potlačuje zánětlivé reakce související s alergiemi a astmatem (27, 28).
Shrnutí:
- Důkazy ze studií na zvířatech ukazují, že pití kefíru může snižovat alergické reakce.
Kefír si snadno vyrobíte doma
Pokud si nejste jisti kvalitou kefíru zakoupeného v obchodě, můžete si ho snadno vyrobit doma. V kombinaci s čerstvým ovocem je kefír zdravým a chutným dezertem.
Kefírová zrna jsou k dostání na internetu. Mějte na paměti, že kefírová zrna pro mléčné a nemléčné nápoje se liší.
Postup výroby kefíru:
- Vložte 1-2 polévkové lžíce kefírových zrn (tibetské houby) do malé sklenice. Čím více jich použijete, tím rychleji dojde ke kultivaci.
- Přidejte asi 2 šálky (500 ml) mléka, nejlépe bio nebo dokonce syrového. Nejzdravější je mléko od krav krmených trávou. V horní části sklenice nechte 2,5 cm místa.
- Pokud toužíte po hustším kefíru, můžete přidat trochu plnotučné smetany.
- Sklenici uzavřete a nechte ji 12-36 hodin stát při pokojové teplotě.
- Přeceďte přes umělohmotné sítko.
Jakmile začne vypadat hrudkovitě, je hotový. Poté, co tekutinu opatrně scedíte, zůstanou původní kefírová zrnka. Nyní můžete zrnka vložit do nové sklenice s trochou mléka a proces začíná znovu.
Závěr
Kefír je zdravá fermentovaná potravina s konzistencí srovnatelnou s pitným jogurtem.
Tento produkt se tradičně vyrábí z mléka, ale k dispozici je spousta nemléčných variant.
Studie potvrzují, že posiluje imunitní systém, pomáhá při zažívacích potížích, zlepšuje zdraví kostí a může dokonce bojovat proti rakovině.
Tibetskou houbu, tibetské krystaly a kombuchu si můžete objednat ZDE.
Jedině ochranná známka "Superionherbs" garantuje množství účinných látek v níže uvedených extraktech a samozřejmě u každé šarže.
Pozor na SUŠINY z medicinálních hub, jsou neúčinné, viz článek v Journalu "KLINICKÁ ONKOLOGIE"
———
Reishi extrakt, Reishi spór a Reishi Triterpen Max
———
Reishi spórový olej s 30 % triterpenů
———
Cordyceps sinensis
———
Sibiřská Čaga
———
Hericium erinaceus
———
Coriolus versicolor (Outkovka pestrá)
———
Shiitake
———
Hlíva ústřičná
———
Agaricus
———
Pornatka kokosová
———
BetaGlukan Maxcell (s Resveratrolem a Acerolou)
———
C-Max komplex (Camu camu s quercetinem z cibule)
———
Ashwagandha
———
Kurkumin (fytosomální extrakt), italský patent
———
Rdesno mnohokvěté - He shou wu
———
Graviola - Annona
———
Maca
———
Chitomax
———
Fenuprim
———
Dračí krev
———
Danshen Q10 cardio - pro normální funkci srdce
———
Šafrán
———
Ostropestřec mariánský (fytosomální extrakt), italský patent
———
Boswellia (fytosomální extrakt), italský patent
———
S-Acetyl-L-Glutathion
———
NMN (nikotinamid mononukleotid)
———
Brusinka komplex Phytosome - PhytoCran
———
Ginkgo biloba Phytosome - Cogni Flow
———
Probiotika a prebiotika pro zdraví střev a imunitu - Biome Boost
———
Cyclica Calm
———
Supík - sirup pro DĚTI na podporu imunity - unikátní složení
———
4x Instantní káva i s extrakty z hub Čaga, Cordyceps a Hericium
———
![]()

POSILUJTE ÚČINNĚ PŘEDEVŠÍM IMUNITU A HLAVNĚ VČAS
ZÁSADNĚ NEJVYŠŠÍ GARANTOVANOU KVALITOU PŘÍRODNÍCH EXTRAKTŮ
Farmaceutický průmysl nás přivedl k filosofii INTERVENCE, ne PREVENCE!
REISHI, CORDYCEPS, ČAGA, AŠVAGANDA, HERICIUM, MACA, CORIOLUS, KURKUMIN, BETAGLUKAN, GRAVIOLA, HLÍVA ÚSTŘIČNÁ, SHIITAKE, DRAČÍ KREV, C-MAX KOMPLEX, DANSHEN, HE SHOU WU-RDESNO, CHITOMAX, FENUPRIM, MAITAKE, AGARICUS, COPRINUS, ENOKI, SAFFRON, SILYBIN, BOSWELLIA, TRITERPEN MAX, GLUTATHION, SUPÍK, NMN (nikotinamid mononukleotid), BRUSINKA, GINKGO BILOBA, PROBIOTIKA, REISHI SPÓROVÝ OLEJ, PORNATKA KOKOSOVÁ...
100% KVALITA JEN V ROSTLINNÝCH KAPSLÍCH
vhodné i pro vegetariány a vegany
CERTIFIKÁTY KLÍČOVÝCH PRODUKTŮ

NEJPOPULÁRNĚJŠÍ STRÁNKY
+ 8 videí
Zkušenosti klientů s Úspěšnou léčbou především boreliózy, chlamydiózy, únavového syndromu...
Výzkum v roce 2024 přesně určil, co vede v roce 2025 ke zdravé dlouhověkosti
100% REISHI - houba mládí a zdravé dlouhověkosti - 3 unikátní, bezkonkurenční extrakty
Proč lituji přestěhování do domova důchodců – 6 tvrdých pravd, které musíte vědět! - video
Nejlepší DIETY pro celkové zdraví v roce 2024 - středomořská, DASH a MIND - U.S. News & World Report
31 důvodů proč se NENECHÁM OČKOVAT - izraelský rabín Chananya Weisman
Mezi mladšími Američany prudce vzrostl nadměrný počet úmrtí, kteří byli očkováni vakcínou mRNA
Dr. Peter McCullough: Jak přírodně DETOXIKOVAT tělo PO OČKOVÁNÍ mRNA vakcínou (protokol) - video
Devastující efekt pro zdraví - glutaman sodný, aspartam a další excitotoxiny
Jak se přírodní cestou uzdravit z chronické Boreliózy, Chlamydiózy, EB virózy... únavového syndromu
CORDYCEPS - silná imunita a nárůst energie
Překyselené tělo: začátek vážné nemoci
ZVRÁCENÍ POSTUPU DIABETU 2. typu začíná u ignorování běžných doporučení, MUDr. Sarah Hallbergová - video
PROTOKOL PRO PREVENCI pro uzdravené klienty stránek "Úspěšná léčba"
BOSWELIA serrata (kadidlo) - jeden z nejsilnějších přírodních léků Matky Země
Tibetská houba, tibetské krystaly a kombucha - účinky, darování a prodej
Léčte záněty a ne Cholesterol, MUDr. Marc Sircus
100% ČAGA ze Sibiře, nejvyšší množství účinných látek garantující Certifikát
Mamografie způsobuje rakovinu prsu, MUDr. Ben Johnson, M.D., N.M.D., D.O.
Účinný lék na rakovinu plic na Kubě, proč ho mít nemůžeme? Leif Davenport
Artróza - kmenové buňky - Podvod!
Lékaři se sami uzdravili z Roztroušené sklerózy, prof. George Jelinek, dr. Terry Wahlsová
Jak se skutečně zdravě stravovat...
Proč průběžně a jak detoxikovat tělo
PROTINÁDOROVÝ účinek extraktů z REISHI a CORIOLUSU na úrovni klinických studií
Žaloba na farmaceutické korporace, MUDr. Matthias Rath
Koloidní stříbro - účinné přírodní antibiotikum, hustoty koloidního stříbra, doporučené dávkování
Odstranění rtuti, hliníku a dalších toxinů z těla, včetně prevence - MUDr. Dietrich Klinghardt
Zblblo již lidstvo natolik, že se nechá obelhat pohádkami o vražedném oxidu uhličitém?
Jak na Parkinsona? Glutathionem, Hericiem a odstraněním neurotoxinů Chlorellou
Přírodní léčba pejsků versus selhávající ortodoxní antibiotika - Coriolus + Kurkumin vítězí
Proč my máme potravinové alergie, přičemž je naši prarodiče neměli?
Jak na jarní pylovou alergii? Elixír mládí Jana Hromady z Opavy - video
Kniha "Netradiční bylinkář" - Roman Kindl (212 stran)
![]()
CHRONICKÁ BORELIÓZA, CHLAMYDIE...? ÚNAVOVÝ SYNDROM
Osvědčený postup pro léčbu boreliozy a dalších koinfekcí, když ortodoxní chemická medicína (3 týdenní nitrožilní antibiotická léčba ceftriaxonem) a následně klasická - 3 antibiotika - minocyclin, azitromycin, entizol a 2 antituberkulotika - arficin a nidrazid i po 18 měsících aplikace u mě totálně selhala.
Cílem správné medicíny je předcházení nemocí a prodloužení zdravé dlouhověkosti. Ideálem medicíny je odstranit mít potřebu lékaře.
MUDr. William J. Mayo

Za účinné se z Reishi považují pouze kvalitně provedené a čisté extrakty, které mají dobrou biologickou dostupnost a jsou zbavené nestravitelného chitinu; nelze tedy použít pouhý prášek z usušené houby.
EXTRAKT SPÓR
TRITERPEN MAX
![]()
ZDE ROSTE NEJÚČINNĚJŠÍ REISHI
DUANWOOD RED REISHI
zdroj výše nejúčinnějších extraktů
Video z návštěvy Čechů u pěstitelů Duanwood Red Reishi v Číně, v horské oblasti Jiangshan
MYKOLOGIE, HISTORIE, PĚSTOVÁNÍ, ÚČINNÉ LÁTKY, JAK JE TO S JEJÍ KVALITOU?
![]()
LÉČBA RAKOVINY ZEVNITŘ - video
02:06:59
CORDYCEPS - video
ČAGA - video
HERICIUM - video
BETAGLUKAN HLÍVA
extrakt extrakt
BETAGLUKAN - video
ASHWAGANDHA - video
RDESNO ANNONA
extrakt extrakt
TEČKOVANÉ PŘÍBĚHY
dokument z 31. srpna 2022
Nadační fond Svědomí Národa

KUBEK 2009
DOKUMENT ČT 2
BYZNYS V BÍLÝCH PLÁŠTÍCH
DOKUMENT ČT 2
ŠKODLIVOST MOBILNÍCH SÍTÍ
![]()
možná i proto je tolik nemocných, říká česká vědkyně, vedoucí týmu Centra buněčného a tkáňového inženýrství FN u sv. Anny...
doc. RNDr. Irena Koutná, Ph.D.
Aktualizovaný jmenný seznam sportovců zemřelých od 1.1.2021 v souvislosti s "vakcinací" na covid
PATOLOG dr. Ryan Cole oprávněně VAROVAL

RENOMOVANÝ PATOLOG dr. RYAN COLE - přednáška
ALARMUJÍCÍ EFEKT covid (spike) injekcí (mRNA) na mozek, srdce, ledviny a ostatní orgány
- Spousta lidí postrádá enzym, který rozkládá RNA
- Naprosto porušujeme Norimberský kodex z roku 1947...
český dabing - 17:08
Lékařský summit, San Antonio, Texas, USA - 27.7.2021
AMERICA´S FRONTLINE DOCTORS
POSTAVIT SE NA ODPOR
ZAČNĚTE U SEBE
ZÁKLADEM ZDRAVÍ JE PREVENCE S NÁVRATEM K PŘÍRODĚ
Doporučuji:
každé ráno cca 30 minut před snídaní
vypít cca 4 dcl vlažné čisté pramenité vody s citrónem (můžete přidat až půl lžičky jedlé sody) a pro posílení imunity a energie můžete použít dvojitý extrakt (1-2 kapsle) z
a nejdříve po 15 minutách:
- kefír z tibetské houby 3dcl
- lněné semínko až 30 g - 3 PL
- mletá skořice /max. 4 g za den/
případně nejen pro psychiku:
- Ashwagandhu /1-2 kapsle denně/
pro střevo kvalitní probiotika:
- kysané zelí, které si sami jednoduše vyrobíte POUZE VY! Pozor na "BRUSELSKÉ" kysané zelí! S éčkama
Otevřený dopis ministrovi zdravotnictví: Medici proti diskriminaci - 24. ledna 2022
Můžete zavolat ministru Válkovi
728 264 930
Můžete mu i napsat: valekv@psp.cz, Vlastimil.Valek@top09.cz
Vzorový dopis škole pro studenty, kteří nechtějí podlehnout povinnému očkování proti covidu-19
Fakta nepřestávají existovat tím, že se o nich nesmí hovořit. Pravda je dcerou času
SVĚT SE ZBLÁZNIL
Toto je novodobá reklama na co?

MUDr. Anastasia Maria Loupisová: Tento model je v ohrožení života







Cílem správné medicíny je předcházení nemocí a prodloužení zdravé dlouhověkosti.


























































