Jaké potraviny zabraňují mrtvici?
- Depositphotos
Barbora Nová
Klíčové poznatky
- Konzumace potravin s flavonoidy, antioxidanty a zdravými tuky může pomoci snížit riziko mrtvice.
- Některé potraviny, jako je průmyslově zpracované maso a slazené nápoje, mohou zvýšit riziko mrtvice, pokud jich jíte a pijete příliš mnoho.
- Kromě stravy patří mezi další způsoby, jak snížit riziko mrtvice, pravidelné cvičení, odvykání kouření (pokud kouříte), a zvládání zdravotních problémů, jako je cukrovka a vysoký krevní tlak.
Mrtvice je jednou z hlavních příčin úmrtí ve Spojených státech. Konzumace stravy s vysokým obsahem nasycených tuků, trans-tuků, cholesterolu a sodíku je spojena se zvýšeným rizikem mrtvice (1).
Zařazení různých zdravých potravin do vašeho jídelníčku může pomoci snížit riziko mrtvice. Následuje pět potravin, o kterých je známo, že jsou prospěšné pro prevenci mrtvice.
5 potravin, které zabraňují mrtvici
1. Listová zelenina
Zelená listová zelenina, jako je špenát, kapusta a zelený salát, je bohatá na dusičnany a další živiny, které mohou pomoci snížit riziko mrtvice.
Když jíte listovou zeleninu, vaše tělo přeměňuje dusičnany na oxid dusnatý, molekulu, která hraje důležitou roli v regulaci průtoku krve a krevního tlaku.
Studie z roku 2021 zjistila, že konzumace alespoň 60 mg rostlinných dusičnanů denně (1 šálek listové zeleniny) vede k 17% snížení rizika ischemické mrtvice (2).
2. Vlašské ořechy
Vlašské ořechy jsou dobrým zdrojem kyseliny alfa-linolenové (ALA), což je typ omega-3 mastné kyseliny, o které je prokázáno, že snižuje zánět, zlepšuje průtok krve a snižuje krevní tlak, což vše může snížit riziko mrtvice.
Vlašské ořechy jsou navíc bohaté na antioxidanty a další živiny, které mohou pomoci chránit před oxidačním stresem a dalšími faktory, které přispívají k riziku mrtvice.
Výzkum z roku 2021, který sledoval více než 93 000 lidí po dobu až 20 let, zjistil, že ti, kteří jedli více vlašských ořechů, měli nižší riziko úmrtí z jakékoli příčiny, zejména na srdeční choroby, a měli tendenci žít déle než ti, kteří vlašské ořechy nejedli (3).
3. Citrusové plody
Citrusové plody jsou dobrým zdrojem vitamínů a minerálů, včetně vitamínu C, kyseliny listové a draslíku. Obsahují také flavonoidy, což jsou rostlinné sloučeniny s antioxidačními a protizánětlivými vlastnostmi, které mohou pomoci chránit před mrtvicí.
Studie z roku 2012, která zahrnovala 69 622 žen, zjistila, že konzumace citrusových plodů byla spojena se snížením rizika mrtvice (4).
4. Tučné a libové ryby
Tučné ryby, jako je losos, čerstvý tuňák a makrela, mají vysoký obsah omega-3 mastných kyselin, které mohou pomoci snížit riziko mrtvice zlepšením průtoku krve a snížením zánětu.
Libové ryby, jako je kanic, mahi-mahi (Zlak nachový) a treska, mají nižší hladiny omega-3 mastných kyselin, ale mohou obsahovat další živiny, které jsou užitečné pro prevenci mrtvice.
Například libové ryby obsahují vyšší množství bílkovin, jódu a selenu a také méně kalorií, což může být prospěšné pro lidské zdraví.
Nizozemská populační studie z roku 2018 zjistila, že jedna nebo více porcí tučných nebo libových ryb týdně může snížit riziko ischemické cévní mozkové příhody (5).
Přehled 5 studií z roku 2018 zjistil, že libové ryby – včetně humrů, hřebenatek a krevet – mohou být obzvláště prospěšné pro riziko mrtvice, možná dokonce více než tučné ryby. Autoři tvrdí, že k potvrzení těchto zjištění je zapotřebí dalších studií (6).
5. Jogurt
Jogurt je dobrým zdrojem několika živin důležitých pro kardiovaskulární zdraví, včetně vápníku, draslíku a probiotik.
Rozsáhlá nadnárodní studie z roku 2018 zjistila, že větší konzumace jogurtu a mléka byla spojena se sníženým rizikem úmrtí a závažných kardiovaskulárních onemocnění, jako je mrtvice nebo infarkt (7).
Jak souvisí mrtvice se stravou?
Mrtvice souvisí se stravou několika způsoby. Strava s vysokým obsahem nasycených tuků, trans-tuků, cholesterolu a sodíku může přispět k rozvoji rizikových faktorů mrtvice, jako je vysoký krevní tlak, vysoký cholesterol, cukrovka a obezita, což může zvýšit pravděpodobnost mrtvice.
Naproti tomu konzumace stravy s vysokým obsahem potravin bohatých na vitamíny, minerály a ochranné rostlinné sloučeniny může pomoci tyto rizikové faktory snížit a podpořit celkové kardiovaskulární zdraví, což může snížit riziko mrtvice.
Potraviny, kterých je třeba jíst méně pro prevenci mrtvice
Několik potravin může při nadměrné konzumaci zvýšit riziko mrtvice. Patří mezi ně (8):
- Průmyslově zpracované maso: Konzumace velkého množství průmyslově zpracovaného masa, jako jsou salámy, klobásy, tlačenky, párky v rohlíku a kuřecí nugetky, byla spojována se zvýšeným rizikem mrtvice (9).
- Slazené nápoje a potraviny: Konzumace slazených nápojů, jako jsou limonády a sportovní nápoje, a také potravin s vysokým obsahem přidaného cukru, jako jsou dezerty, sladkosti a svačiny, může přispívat k rozvoji obezity, cukrovky 2. typu a vysokého krevního tlaku, což vše zvyšuje riziko mrtvice (10).
- Potraviny s vysokým obsahem sodíku: Konzumace potravin s vysokým obsahem sodíku, jako je rychlé občerstvení a průmyslově zpracované svačiny, může přispět k rozvoji vysokého krevního tlaku, který je hlavním rizikovým faktorem mrtvice (11).
- Trans-tuky: Konzumace potravin s vysokým obsahem trans-tuků, jako jsou smažená jídla, pečivo a balené svačiny, může zvýšit riziko mrtvice tím, že přispívá k rozvoji vysokého cholesterolu a zánětu (12).
- Alkohol: Nadměrná konzumace alkoholu může zvýšit riziko mrtvice tím, že přispívá k vysokému krevnímu tlaku a nepravidelnému srdečnímu rytmu (13).
Další tipy pro prevenci mrtvice
Kromě dodržování zdravé stravy existuje několik dalších způsobů, jak snížit riziko mrtvice:
- pravidelná fyzická aktivita
- přestat kouřit
- udržovat si přiměřenou hmotnost
- zvládání stresu
- zvládání zdravotních problémů, jako je cukrovka, vysoký krevní tlak a vysoký cholesterol
Závěr
Mrtvice je jednou z hlavních příčin úmrtí v Evropě a ve Spojených státech. Konzumace výživné stravy bohaté na antioxidanty, flavonoidy a zdravé tuky může snížit riziko mrtvice.
Zaměření se na potraviny bohaté na živiny, jako je ovoce, zelenina a zdravé tuky, a omezení nebo vyhýbání se průmyslově zpracovaným potravinám a potravinám s vysokým obsahem cukru vám může pomoci zvládat vysoký krevní tlak, vysoký cholesterol a další rizikové faktory mrtvice.
Používání zubní nitě a snížení rizika určitých forem kardiovaskulárních onemocnění, včetně mrtvice, aneb zdraví ústní dutiny je důležitější než si myslíme
- Depositphotos
- Kardiovaskulární onemocnění, včetně mrtvice, zůstává pro Američany nejčastější příčinou úmrtí.
- Nový výzkum ukazuje, že používání zubní nitě a udržování dobrého zdraví ústní dutiny může pomoci zmírnit riziko srdeční arytmie - AFib (detekce síňové fibrilace) a mrtvice související s krevními sraženinami.
- Další nová studie prezentovaná 5.-7. února 2025 spojila nezdravé ústní bakterie se zvýšeným rizikem mrtvice. Používání zubní nitě je jednoduchý, levný zvyk, který lze snadno přidat do každodenní pravidené činnosti.
Kardiovaskulární onemocnění, včetně mrtvice, zůstává hlavní příčinou úmrtí ve Spojených státech, podle nejnovějších údajů z 27. ledna 2025 od American Heart Association (AHA) (1) .
Intervence v oblasti životního stylu, včetně změn zdravého stravování a pravidelného cvičení, jsou jedny z nejúčinnějších metod prevence kardiovaskulárních onemocnění (KVO).
Méně známá taktika zahrnuje tajnou zbraň, kterou už možná máte ve své lékárničce: dentální nit.
Používání zubní nitě by mělo být součástí každé pravidelné péče o ústní dutinu, ale mohlo by mít také významné příznivé účinky na zdraví srdce a mozku.
Nový výzkum ukazuje, že pravidelné používání zubní nitě bylo spojeno s výrazně nižším rizikem určitých forem mrtvice a fibrilace síní (AFib). Zjištění byly prezentovány na Mezinárodní konferenci o mrtvici pořádané American Stroke Association ve dnech 5. - 7. února 2025 (2).
„Víme, že onemocnění dásní a zubní kaz jsou rizikovými faktory mrtvice a infarktu. Je již známo, že používání zubní nitě snižuje míru výskytu infarktu,“ uvedl doktor Souvik Sen, MPH, přednosta neurologického oddělení nemocnice Prisma Health Richland a lékařské fakulty Univerzity Jižní Karolíny a autor tohoto výzkumu.
"Náš výzkum potvrzuje, že používání zubní nitě může snížit riziko mrtvice a vyšší frekvence používání nitě vede k dalšímu snížení mrtvice."
Používání zubní nitě může snížit riziko mrtvice a AFib
Vědci analyzovali data více než 6 000 účastníků probíhající kohortové studie Atherosclerosis Risk in Communities (ARIC), která začala v roce 1987. Studie využívá komplexní dotazník k hodnocení různých faktorů životního stylu a chování, které mají vliv na aterosklerózu (zúžení tepen) (3).
Dr. Sen a jeho tým se konkrétně zajímali o souvislost používání zubní nitě, nezávisle na dalších faktorech péče o ústní dutinu, jako je čištění zubů a pravidelné návštěvy zubaře, s výsledky kardiovaskulárních onemocnění.
Asi 65 % kohortové studie (4 092 účastníků) uvedlo používání zubní nitě. Během 25letého období sledování prodělalo mrtvici 434 účastníků, přičemž 97 z nich bylo identifikováno jako specifický podtyp nazývaný kardioembolická mrtvice, při níž krevní sraženina putuje ze srdce do mozku (4).
V porovnání s těmi, kteří zubní nit nepoužívali, bylo u osob používajících zubní nit o 22 % nižší riziko ischemické cévní mozkové příhody a o 44 % nižší riziko kardioembolické cévní mozkové příhody.
Používání zubní nitě bylo také spojeno s 12% nižším rizikem fibrilace síní, nejčastější formy nepravidelného srdečního tepu. AFib je také hlavní příčinou kardioembolických mrtvic.
„Stále více se hovoří o úloze zánětu při vzniku fibrilace srdečního rytmu, a proto bude zajímavé, až se bude tato souvislost více zkoumat, a pokud je to pravda, jaký je její možný mechanismus,“ uvedl doktor Rod Passman, profesor medicíny a ředitel Centra pro výzkum arytmií na Northwestern University, který se na výzkumu nepodílel.
„Podobné studie jsou omezené tím, že je provádějí sami lidé, kteří podávají zprávy, a také tím, že mohou být ovlivněny jinými faktory - zda se lidé, kteří používají zubní nit, věnují i jiným činnostem, které mohou být prospěšné pro jejich srdce a které nemusí být ve studii měřeny."
Bakterie v ústech souvisí s rizikem mrtvice
Mechanismus, proč používání zubní nitě snižuje riziko mrtvice, zatím není jistý, ale vědci se zaměřují na roli zánětu jako rizikový faktor srdečních onemocnění (5).
„Chování v oblasti zdraví ústní dutiny souvisí se zánětem a kornatěním tepen. Pravidelné používání zubní nitě může snížit riziko mrtvice tím, že snižuje výskyt infekcí a zánětů v ústní dutině, což podporují i další zdravé návyky,“ uvedl dr. Sen.
Parodontitida je zánětlivé onemocnění dásní, které může vést k chronickému zánětu.
Stejně jako u jiných forem zánětu existují důkazy, že parodontitida může souviset s kardiovaskulárními chorobami. Tato souvislost také potvrzuje, že správné návyky v oblasti ústního zdraví, jako je čištění zubů kartáčkem a zubní nití, mohou být potenciálním faktorem životního stylu pro snížení rizika kardiovaskulárních onemocnění (6).
Vědci zkoumali další souvislosti mezi zdravím dutiny ústní, střevem a rizikem mrtvice a svá zjištění prezentovali na Mezinárodní konferenci o mrtvici, která se konala 5.-7. února 2025 v Los Angeles.
Vedoucí vědec Shuichi Tonomura, MD, a zároveň lékař na oddělení neurologie Národního cerebrálního a kardiovaskulárního centra v japonské Osace, identifikoval zjevnou souvislost mezi přítomností bakterie Streptococcus anginosus a mrtvicí.
Streptococcus anginosus běžně žije v ústní i střevní mikrobiotě, přičemž dr. Tonomura a jeho tým zjistili, že se ve zvýšeném množství vyskytuje ve střevech pacientů, kteří přežili mrtvici.
Větší množství streptococcus anginosus ve slinách a ve střevech bylo totiž spojeno jak s vyšším rizikem mrtvice, tak s horšími následky, včetně úmrtí a dalších závažných kardiovaskulárních příhod po mrtvici.
„Proto chci navrhnout, že zkoumání vzorců střevní mikrobioty je potenciálně užitečné pro posouzení rizika a prognózy mrtvice,“ uvedl dr. Tonomura.
Výzkum dr. Tonomury i dr. Sena poukazuje na složitý vztah mezi zdravím ústní dutiny a kardiovaskulárními chorobami a ukazuje na nové oblasti výzkumu v oblasti prevence.
Dr. Tonomura navrhl, že Streptococcus anginosus by mohl jednoho dne sloužit jako biomarker, který by pomohl určit riziko mrtvice, a že zacílení na škodlivé bakterie prostřednictvím správných strategií ústního zdraví by mohlo snížit riziko mrtvice.
Podle dr. Sena může být pravidelné používání zubní niti také relativně snadným způsobem, jak zlepšit zdraví ústní dutiny a tím také pomoci předcházet kardiovaskulárním onemocněním.
"Pravidelné používání zubní nitě by mohlo být dalším a nenákladným zdraví prospěšným chováním, které by se dalo praktikovat, aby se zabránilo mrtvici."
Tipy, jak snížit riziko kardiovaskulárních onemocnění
Lékaři v roce 2022 připisovali téměř 1 milion úmrtí kardiovaskulárním onemocněním, což je poslední rok zahrnutý do výroční zprávy AHA za rok 2025 o srdečních chorobách a mrtvici (1).
Pro lepší představivost: v USA zemře na KVO v průměru jeden člověk každých 34 sekund.
Srdeční choroby zůstávají hlavní příčinou úmrtí ve Spojených státech, což je trend, který přetrvává již více než sto let.
Kardiovaskulární onemocnění jsou zodpovědná za více úmrtí než všechny formy rakoviny a náhodných úmrtí (což zahrnuje předávkování drogami a dopravní nehody) – dvě a tři příčiny úmrtí v USA – dohromady.
Provedení smysluplných a realizovatelných změn, které zlepší váš celkový zdravotní stav, může pomoci snížit riziko kardiovaskulárních onemocnění. Pro lepší zdraví srdce se lidé mohou řídit doporučením AHA Life's Essential 8 (8 základních životních zásad) (7):
- Lépe se stravujte
- Buďte aktivnější
- Přestaňte s kouřením, pokud kouříte
- Dopřejte si zdravý spánek
- Držte si přiměřenou hmotnost
- Kontrolujte si hladinu cholesterolu
- Udržujte si správnou hladinu cukru v krvi
- Udržujte si přiměřený krevní tlak
Závěr
Kardiovaskulární onemocnění, včetně mrtvice, zůstává hlavní příčinou úmrtí Američanů. Upravitelné rizikové faktory, včetně stravy a cvičení, nadále hrají klíčovou roli při snižování vašeho rizika.
Vědci se zaměřují na roli špatného zdraví ústní dutiny jako potenciálního rizikového faktoru kardiovaskulárních onemocnění. Naopak, dobré návyky v oblasti ústního zdraví, jako je používání zubní nitě, mohou snížit vaše riziko, ukazuje nový výzkum.
Používání zubní nitě může být jednoduchý a levný způsob, jak snížit riziko určitých forem kardiovaskulárních onemocnění, jako je AFib a mrtvice.
Zkušenosti a očekávaná délka života po mrtvici
- Pixabay
Cévní mozková příhoda může snížit vaši očekávanou délku života, ale faktory, jako je váš věk, typ mrtvice a doba do léčby, mohou ovlivnit váš výhled. Léčba do 3 hodin od nástupu příznaků je rozhodující pro zlepšení vašeho výsledku.
Mrtvice jsou časté, zejména u starších dospělých lidí. Mohou způsobit trvalé poškození mozku a dlouhodobou invaliditu a mohou snížit vaši očekávanou délku života.
Někteří lidé se mohou po mrtvici plně zotavit a žít mnoho let. U jiných mají komplikace mrtvice výrazný vliv na kvalitu jejich života a očekávanou délku života.
Je normální přemýšlet o tom, co přinese budoucnost po mrtvici. Tento článek zkoumá očekávanou délku života po mrtvici a faktory, které ovlivňují váš výhled.
Jakou můžete očekávat délku života po mrtvici?
Očekávaná délka života po cévní mozkové příhodě se výrazně liší od jedné osoby k druhé.
Několik velkých studií zkoumalo přežití mrtvice. Zatímco většina nalezla podobné výsledky, výsledky obvykle nejsou totožné kvůli různému věku účastníků nebo typům mozkových příhod zahrnutých v každé studii. Globální výzkum však může ukazovat na některé trendy.
Cévní mozková příhoda snižuje očekávanou délku života
Studie z roku 2022 zahrnující více než 300 000 lidí v Austrálii a na Novém Zélandu zjistila, že jakýkoli typ mrtvice byl spojen se 5,5letým zkrácením průměrné délky života (1).
Lidé, kteří měli hemoragickou mrtvici, ztratili průměrnou délku života 7,4 roku.
Asi polovina lidí přežívá po ischemické cévní mozkové příhodě alespoň 5 let
Velká švédská studie z roku 2019, zahrnující lidi, kteří přežili alespoň 30 dní po první mrtvici, zjistila pětiletou míru přežití 49,4 % u těch, kteří měli ischemickou mrtvici (2).
U lidí, kteří měli intracerebrální krvácení, bylo 5leté přežití 37,8%.
Německá studie z roku 2019 zjistila podobné výsledky po 5 letech. V této studii asi 1 z 11 lidí zemře do 90 dnů po počáteční mrtvici a asi 1 ze 6 během jednoho roku (3).
Dospělí do 50 let mají zvýšené riziko úmrtí po dobu nejméně 15 let po mrtvici
Autoři holandské studie z roku 2019 zkoumali dlouhodobé výsledky u lidí ve věku 18–49 let, kteří přežili alespoň 30 dní po první mrtvici. Zjistili, že tito lidé měli 5,5krát zvýšené riziko úmrtí do 15 let ve srovnání s většinovou populací (4).
Mějte na paměti, že tato zjištění jsou založena na průměrech a v jednotlivých výsledcích existuje široká škála variací. Chcete-li se dozvědět více o svém výhledu, promluvte si s odborníkem.
Jak dlouho trvá zotavení z mrtvice?
Obnova po mrtvici může trvat měsíce až roky. Někteří lidé se možná nikdy úplně nevzpamatují (5).
Ale i když nezískáte všechny své dřívější schopnosti, rehabilitace po cévní mozkové příhodě vám může pomoci maximalizovat vaši nezávislost a kvalitu života.
Rehabilitace obvykle začíná v nemocnici brzy poté, co se váš stav stabilizuje.
Riziko opakované mozkové příhody
Cévní mozková příhoda zvyšuje vaše riziko budoucí mrtvice. Německá studie z roku 2019 zjistila následující rizika druhé mrtvice (6):
- 1,2 % do 30 dnů
- 3,4 % do 90 dnů
- 7,4 % během 1 roku
- 19,4 % během 5 let
Jaké jsou běžné komplikace po mrtvici?
Cévní mozková příhoda může způsobit celou řadu komplikací. Co se stane, závisí na typu mrtvice, postižené oblasti mozku a závažnosti mrtvice.
Některé běžné komplikace zahrnují:
- změny chování
- kognitivní poruchy
- deprese
- potíže s mluvením (afázie)
- potíže s polykáním (dysfagie)
- únava a slabost
- ztráta paměti
- změny nálady
- bolest
- ochrnutí
- smyslové a zrakové změny
- spasticita
Bezprostředně po mrtvici nemusí být jasné, které komplikace časem vymizí a které budou trvalé.
Jaké faktory ovlivňují zotavení po mrtvici?
Zotavení z mrtvice je vysoce osobní proces, který závisí na řadě faktorů jedinečných pro vaši situaci. Je těžké přesně říci, jak dlouho to bude trvat a jaké schopnosti znovu získáte. Tento proces také nemusí být nutně lineární.
Váš lékař vám může poskytnout personalizovanější výhled. Mohli by vzít v úvahu:
- Váš věk: Mladší lidé mívají po mrtvici lepší výhled než starší dospělí (7).
- Typ mrtvice: Ischemické mrtvice jsou obvykle spojeny s pozitivnějším výhledem než hemoragické mrtvice (8).
- Místo mrtvice: Cévní mozkové příhody, které postihují mozkový kmen, jsou spojeny se závažnějšími komplikacemi (9).
- Závažnost mrtvice: Mít velkou mrtvici, která postihuje mnoho oblastí mozku, může mít za následek významnější postižení nebo smrt než mrtvice, která postihuje malou oblast mozku.
- Doba do léčby: Lidé, kteří dostanou léčbu do 3 hodin, mají zvýšenou šanci na uzdravení (10).
- Vaše zdraví před mozkovou příhodou: Další chronické zdravotní stavy, jako je vysoký krevní tlak nebo cukrovka, mohou zhoršit váše vyhlídky (11).
- Pokud jste měli další mrtvici: Studie z roku 2022 z Dánska ukazuje, že riziko úmrtí se zvyšuje s opakující se mrtvicí (12).
- Váš systém sociální podpory: Podle studie z roku 2019 lidé se silnými sítěmi sociální podpory se mohou po mrtvici s větší pravděpodobností vrátit ke svým dřívějším aktivitám (13).
- Váš postoj a motivace: Vaše zotavení z mrtvice závisí také na vaší schopnosti účastnit se doporučených terapií a provést určité možná i zásadní změny životního stylu.
Míra přežití mrtvice podle věku
Starší dospělí mívají nižší míru přežití po mrtvici. Francouzská studie z roku 2019 zjistila následující relativní míru přežití (RS) u lidí, kteří měli ischemickou cévní mozkovou příhodu, nejběžnější typ cévní mozkové příhody. Míra RS je procento lidí s mrtvicí, kteří jsou stále naživu, ve srovnání s lidmi, kteří mrtvici neprodělali (14).
Často kladené otázky
Můžete po mrtvici žít normální život?
Po mrtvici je možné vrátit se do běžného života. Ale i když znovu získáte všechny své schopnosti, možná budete muset změnit svůj jídelníček, více cvičit nebo užívat léky. Můžete také zjistit, že mrtvice ovlivňuje váš výhled a priority.
Je možné se z mrtvice plně zotavit?
Mnoho lidí se po mrtvici plně zotaví. Je důležité co nejdříve vyhledat pohotovostní péči a co nejlépe dodržovat svůj rehabilitační plán. Středomořský životní styl může pomoci snížit předčasná úmrtí.
Co se stane v prvních 3 dnech po mrtvici?
Během prvních 3 dnů po mrtvici budete v nemocnici a budete se zotavovat. Během této doby zdravotníci sledují vaše zdraví a zároveň shromažďují více informací o vašich komplikacích po mrtvici. V této době můžete zpravidla podstoupit testy a zahájit novou léčbu.
Závěr
Cévní mozková příhoda může snížit vaši očekávanou délku života. Ale existuje mnoho individuálních variací v tom, co je možné po mrtvici.
Některé faktory, které ovlivňují vaše zotavení, jsou mimo vaši kontrolu, jako je váš věk a typ mrtvice, kterou jste prodělali. Další faktory, jako je vaše ochota přijmout změny životního stylu a účastnit se rehabilitace, mohou zlepšit váš výhled.
Ačkoli není možné přesně říci, kolik let budete žít, přesto váš ošetřující lékař vám může pomoci pochopit, co můžete v budoucnu očekávat.
Jedině ochranná známka "Superionherbs" garantuje množství účinných látek v níže uvedených extraktech a samozřejmě u každé šarže.
Reishi extrakt, Reishi spór a Reishi Triterpen Max

———
Cordyceps sinensis

———
Sibiřská Čaga

———
Hericium erinaceus

———
Coriolus versicolor (Outkovka pestrá)

———
Shiitake

———
Hlíva ústřičná

———
Agaricus

———
BetaGlukan Maxcell (s Resveratrolem a Acerolou)

———
C-Max komplex (Camu camu s quercetinem)

———
Ashwagandha

———
Kurkumin (fytosomální extrakt), italský patent

———
Rdesno mnohokvěté - He shou wu

———
Graviola - Annona

———
Maca

———
Chitomax

———
Fenuprim

———
Dračí krev

———
Danshen Q10 cardio - pro normální funkci srdce

———
Šafrán

———
Ostropestřec mariánský (fytosomální extrakt), italský patent

———
Boswellia (fytosomální extrakt), italský patent

———
S-Acetyl-L-Glutathion

———
NMN (nikotinamid mononukleotid)

———
Brusinka komplex Phytosome - PhytoCran

———
Ginkgo biloba Phytosome - Cogni Flow

———
Probiotika a prebiotika pro zdraví střev a imunitu - Biome Boost

———
Supík - sirup pro DĚTI na podporu imunity - unikátní složení

———
4x Instantní káva i s extrakty z hub Čaga, Cordyceps a Hericium

———
POSILUJTE ÚČINNĚ PŘEDEVŠÍM IMUNI TU A VČAS
ZÁSADNĚ NEJVYŠŠÍ GARANTOVANOU KVALITOU PŘÍRODNÍCH EXTRAKTŮ
REISHI, CORDYCEPS, ČAGA, AŠVAGANDA, HERI CIUM, MACA, CORIOLUS, KURKUMIN, BETAGLUKAN, GRAVIOLA, HLÍVA ÚSTŘIČNÁ, SHIITAKE, DRAČÍ KREV, C-MAX KOMPLEX, DANSHEN, HE SHOU WU-RDESNO, CHITOMAX, FENUPRIM, MAITAKE, AGARICUS, COPRINUS, ENOKI, SAFFRON, SILYBIN, BOSWELLIA, TRITERPEN MAX, GLUTATHION, SUPÍK - sirup pro děti na podporu imunity, NMN (nikotinamid mononukleotid), BRUSINKA, GINKGO BILOBA, PROBIOTIKA...
100% KVALITA JEN V ROSTLINNÝCH KAPSLÍCH
vhodné i pro vegetariány a vegany
CERTIFIKÁTY KLÍČOVÝCH PRODUKTŮ
NEJPOPULÁRNĚJŠÍ STRÁNKY
Zkušenosti klientů s Úspěšnou léčbou především boreliózy, chlamydiózy, únavového syndromu...
Výzkum v roce 2024 přesně určil, co vede v roce 2025 ke zdravé dlouhověkosti
100% REISHI - houba mládí a zdravé dlou3 unikátní, bezkonkurenční extrakty h ověkosti -
Proč lituji přestěhování do domova důchodců – 6 tvrdých pravd, které musíte vědět! - video
Nejlepší DIETY pro celkové zdraví v roce 2024 - středomořská, DASH a MIND - U.S. News & World Report
31 důvod ů proč se NENECHÁM OČKOVAT - izraelský rabín Chananya Weisman
Mezi mladšími Američany prudce vzrostl nadměrný počet úmrtí, kteří byli očkováni vakcínou mRNA
Dr. Peter McCullough: Jak přírodně DETOXIKOVAT tělo PO OČKOVÁNÍ mRNA vakcínou (protokol) - video
Devastující efekt pro zdraví - glutaman sodný, aspartam a další excitotoxiny
Jak se přírodní cestou uzdravit z chronické Boreliózy, Chlamydiózy, EB virózy... únavového syndromu
CORDYCEPS - silná imunita a nárůst energie
Překyselené tělo: začátek vážné nemoci
PROTOKOL PRO PREVENCI pro uzdravené klienty stránek "Úspěšná léčba"
BOSWELIA serrata (kadidlo) - jeden z nejsilnějších přírodních léků Matky Země
Tibetská houba, tibetské krystaly a kombucha - účinky, darování a prodej
Léčte záněty a ne Cholesterol, MUDr. Marc Sircus
100% ČAGA ze Sibiře, nejvyšší množství účinných látek garantující Certifikát
Mamografie způsobuje rakovinu prsu, MUDr. Ben Johnson, M.D., N.M.D., D.O.
Účinný lék na rakovinu plic na Kubě, proč ho mít nemůžeme? Leif Davenport
Artróza - kmenové buňky - Podvod!
Lékaři se sami uzdravili z Roztroušené sklerózy, prof. George Jelinek, dr. Terry Wahlsová
Jak se skutečně zdravě stravovat...
Proč průběžně a jak detoxikovat tělo
PROTINÁDOROVÝ účinek extraktů z REISHI a CORIOLUSU na úrovni klinických studií
Žaloba na farmaceutické korporace, MUDr. Matthias Rath
Koloidní stříbro - účinné přírodní antibiotikum, hustoty koloidního stříbra, doporučené dávkování
Odstranění rtuti, hliníku a dalších toxinů z těla, včetně p revence - MUDr. Dietrich Klinghardt
Zblblo již lidstvo natolik, že se nechá obelhat pohádkami o vražedném oxidu uhličitém?
Jak na Parkinsona? Glutathionem, Hericiem a odstraněním neurotoxinů Chlorellou
Přírodní léčba pejsků versus selhávající ortodoxní antibiotika - Coriolus + Kurkumin vítězí
Proč my máme potravinové alergie, přičemž je naši prarodiče neměli?
Jak na jarní pylovou alergii? Elixír mládí Jana Hromady z Opavy - video
Kniha "Netradiční bylinkář" - Roman Kindl (212 stran)
CHRONICKÁ BORELIÓZA, CHLAMYDIE...? ÚNAVOVÝ SYNDROM
Osvědčený postup pro léčbu boreliozy a dalších koinfekcí, když ortodoxní chemická medicína (3 týdenní nitrožilní antibiotická léčba ceftriaxonem) a následně klasická - 3 antibiotika - minocyclin, azitromycin, entizol a 2 antituberkulotika - arficin a nidrazid i po 18 měsících aplikace u mě totálně selhala.
Cílem správné medicíny je předcházení nemocí a prodloužení zdravé dlouhověkosti. Ideálem medicíny je odstranit mít potřebu lékaře.
MUDr. William J. Mayo
Za účinné se z Reishi považují pouze kvalitně provedené a čisté extrakty, které mají dobrou biologickou dostupnost a jsou zbavené nestravitelného chitinu; nelze tedy použít pouhý prášek z usušené houby.
EXTRAKT SPÓR
TRITERPEN MAX
ZDE ROSTE NEJÚČINNĚJŠÍ REISHI
DUANWOOD RED REISHI
zdroj výše nejúčinnějších extraktů
Video z návštěvy Čechů u pěstitelů Duanwood Red Reishi v Číně, v horské oblasti Jiangshan
MYKOLOGIE, HISTORIE, PĚSTOVÁNÍ, ÚČINNÉ LÁTKY, JAK JE TO S JEJÍ KVALITOU?
CORDYCEPS - video
ČAGA - video
HERICIUM - video
BETAGLUKAN HLÍVA
extrakt extrakt
BETAGLUKAN - video
KURKUMIN AŠVAGANDA
extrakt extrakt
ASHWAGANDHA - video
RDESNO ANNONA
extrakt extrakt
TEČKOVANÉ PŘÍBĚHY
dokument z 31. srpna 2022
Nadační fond Svědomí Národa
KUBEK 2009
DOKUMENT ČT 2
BYZNYS V BÍLÝCH PLÁŠTÍCH
DOKUMENT ČT 2
ŠKODLIVOST MOBILNÍCH SÍTÍ
možná i proto je tolik nemocných, říká česká vědkyně, vedoucí týmu Centra buněčného a tkáňového inženýrství FN u sv. Anny...
doc. RNDr. Irena Koutná, Ph.D.
Aktualizovaný jmenný seznam s portovců zemřelých od 1.1.2021 v souvislosti s "vakcinací" na covid
PATOLOG dr. Ryan Cole oprávněně VAROVAL
RENOMOVANÝ PATOLOG dr. RYAN COLE - přednáška
ALARMUJÍCÍ EFEKT covid (spike) injekcí (mRNA) na mozek, srdce, ledviny a ostatní orgány
- Spousta lidí postrádá enzym, který rozkládá RNA
- Naprosto porušujeme Norimberský kodex z roku 1947...
český dabing - 17:08
Lékařský summit, San Antonio, Texas, USA - 27.7.2021
AMERICA´S FRONTLINE DOCTORS
POSTAVIT SE NA ODPOR
ZAČNĚTE U SEBE
ZÁKLADEM ZDRAVÍ JE PREVENCE S NÁVRATEM K PŘÍRODĚ
Doporučuji:
každé ráno cca 30 minut před snídaní
vypít cca 4 dcl vlažné čisté pramenité vody s citrónem (můžete přidat až půl lžičky jedlé sody) a pro posílení imunity a energie můžete použít dvojitý extrakt (1-2 kapsle) z
a nejdříve po 15 minutách:
- kefír z tibetské houby 3dcl
- lněné semínko až 30 g - 3 PL
- mletá skořice /max. 4 g za den/
případně nejen pro psychiku:
- Ashwagandhu /1-2 kapsle denně/
pro střevo kvalitní probiotika:
- kysané zelí, které si sami jednoduše vyrobíte POUZE VY! Pozor na "BRUSELSKÉ" kysané zelí! S éčkama
Otevřený dopis ministrovi zdravotnictví: Medici proti diskriminaci - 24. ledna 2022
Můžete zavolat ministru Válkovi
728 264 930
Můžete mu i napsat: valekv@psp.cz, Vlastimil.Valek@top09.cz
Vzorový dopis škole pro studenty, kteří nechtějí podlehnout povinnému očkování proti covidu-19
Fakta nepřestávají existovat tím, že se o nich nesmí hovořit. Pravda je dcerou času
SVĚT SE ZBLÁZNIL
Toto je novodobá reklama na co?
MUDr. Anastasia Maria Loupisová: Tento model je v ohrožení života