Strava s nízkým obsahem vitaminu K může ovlivnit paměť a urychlit kognitivní pokles - nová studie - zveřejněná v dubnu 2025
Následuje:
- Vitamin K1 a K2: vše, co potřebujete o nich vědět
- Depositphotos
Barbora Nová
Předchozí výzkum ukazoval na to, že vitamin K může ovlivňovat kognitivní funkce. Studie publikovaná v časopise The Journal of Nutrition se snažila prozkoumat kognitivní účinky vitaminu K – i když zatím jen na myších (1, 2, 3).
Výsledky zjistily, že myši krmené stravou s nízkým obsahem vitaminu K měly nižší hladiny vitaminu K v mozku a díky tomu měly horší kognitivní funkce než myši, které stravu s nízkým obsahem vitaminu K nedostávaly.
Zjištění poukazují na důležitost vitaminu K a potřebu rozsáhlejšího výzkumu v této oblasti.
Nízký obsah vitaminu K má výrazný vliv na mozek
Vědci v současné studii poznamenávají, že nízký obsah vitaminu K by mohl mít vliv na „věkem podmíněný kognitivní pokles“. Pro tuto studii chtěli vědci použít myši k prozkoumání účinků nízkého obsahu vitaminu K a podívat se na některé z možných základních biologických mechanismů.
V této studii byli použiti samci a samice myší středního věku, kteří po dobu šesti měsíců dostávali buď dietu s nízkým obsahem vitaminu K, nebo běžnou stravu.
Vědci použili behaviorální testy k měření kognitivních funkcí, jako je prostorové učení a rozpoznávací paměť. Doktor David C. Hess, děkan na Lékařské fakultě v Georgii, neurolog a specialista na cévní mozkové příhody, který se na studii nepodílel, uvedl: "Jedním z testů, které používají, je rozpoznávání nových objektů. Chytrá myš tedy prozkoumá nový objekt, který nikdy předtím neviděla... jedná se o velmi standardizovaný test, který provádíme v laboratoři k měření poznávacích schopností."
Dalším testem bylo Morrisovo vodní bludiště, které zahrnovalo nalezení skryté podvodní plošiny na základě předchozích testů.
Po behaviorálním testování mohli vědci prozkoumat mozkovou tkáň myší pro další analýzu, stejně jako vitamin K v játrech a ledvinách.
Nízký obsah vitamínu K vs. běžná strava
Celkově myši na dietě s nízkým obsahem vitamínu K zaznamenaly horší výsledky než myši na běžné stravě. Vědci zjistili, že samci myší, kteří dostávali dietu s nízkým obsahem vitamínu K, měli také nižší míru přežití. Měli také nižší přírůstek hmotnosti než kontrolní samice myší. Samice myší na dietě s nízkým obsahem vitamínu K tyto účinky nepocítily.
Vědci také zjistili, že myši na dietě s nízkým obsahem vitamínu K měly v mozku nižší hladiny menachinonu-4 (MK4). MK4 je hlavní formou vitamínu K, pokud je přítomen v mozku. U myší na dietě s nízkým obsahem vitamínu K byly také nižší hladiny vitamínu K v játrech a ledvinách.
V testu rozpoznávání nových objektů myši na dietě s nízkým obsahem vitamínu K neprozkoumávaly nové objekty v takové míře jako kontrolní myši. To ukazuje na to, že tyto myši měly problémy s rozpoznávací pamětí.
Myši na dietě s nízkým obsahem vitaminu K se také v prvních třech dnech Morrisova vodního bludiště déle učily, jak najít skrytou plošinu. V průběhu čtyř dnů jim to také trvalo déle než kontrolním skupinám, ale tato úroveň nedosáhla statistické významnosti.
Nízký obsah vitaminu K vede k problémům s tvorbou neuronů a zánětem
Vědci také zaznamenali rozdíly v oblasti hipokampu mozku myší, pokud byly na dietě s nízkým obsahem vitaminu K. Myši s dietou s nízkým obsahem vitaminu K měly v této oblasti mozku sníženou neurogenezi. Neurogeneze souvisí s tím, že tělo vytváří neurony, které jsou zralé a schopné správně fungovat. Tato zjištění naznačují, že vitamin K může ovlivnit neurogenezi (4).
Dr. Hess k tomu uvádí následující:
„U myší a všech savců nevytváříme nové neurony, obvykle v celém mozku. Vytváříme je ve specifických oblastech. Jednou z oblastí, kde se tvoří, a to bylo prokázáno i u lidí, je gyrus dentatus hipokampu. Hipokampus je tedy část mozku, která je nejlépe spojena s nedávnou pamětí, která je u Alzheimerovy choroby postižena velmi brzy.“
Autoři studie spekulují, že vliv vitaminu K na neurogenezi hipokampu může následně ovlivnit kognitivní funkce, jako je učení a paměť, které souvisejí s prací hipokampu.
Vědci také zjistili, že u myší na dietě s nízkým obsahem vitaminu K došlo ke změnám specifických buněk zvaných mikrogliální buňky v hipokampu, což ukazuje na aktivaci těchto buněk. Tato pozorování mikrogliových buněk naznačuje zvýšený neurozánět.
Tyto výsledky ukazují na to, že nízký obsah vitaminu K může vyvolat zvýšení neurozánětu.
Autoři spekulují, že vitamín K by mohl chránit neurogenezi hipokampu částečně prostřednictvím svých protizánětlivých účinků. Účinky vitamínu K na kognitivní funkce by mohly do jisté míry souviset s tím, jak ovlivňuje záněty a chrání před oxidačním stresem.
Proč jsou studie na lidech potřebné
Tento výzkum nabízí kritický vhled do potenciálního dopadu vitaminu K na učení a paměť. Má však i svá omezení.
Studie na myších poskytují omezené informace o tom, jak nízký obsah vitaminu K ovlivňuje mozkové funkce u lidí. Vědci se také rozhodli zaměřit na specifickou formu vitaminu K, která je přítomna v lidské stravě.
Pro behaviorální testování měli také omezený počet myší kvůli vyšší úmrtnosti samců myší ve skupině s nízkou hladinou vitaminu K. Autoři uznávají, že konečné cíle studie také neměly k dispozici data od samců myší, kteří uhynuli před jejím ukončením.
Pozorované výsledky mohly ovlivnit i další faktory. Autoři například poznamenávají, že vitamin K by se mohl podílet na metabolizaci složky buněčné membrány zvané sfingolipidy. Poznamenávají, že sfingolipidy „přispívají k proliferaci, diferenciaci a neurozánětu“. Vysvětlují, že je zapotřebí dalšího výzkumu, aby se zjistilo, zda se změny sfingolipidů způsobené nízkým obsahem vitaminu K podílejí na neurozánětu a neurogenezi hipokampu.
Vědci také nebyli schopni měřit proteiny závislé na vitaminu K v mozku a hladiny enzymu zvaného γ-glutamylkarboxyláza kvůli omezenému množství mozkové tkáně a experimentům, které provedli. Je možné, že tyto proteiny byly zodpovědné za pozorované účinky vitaminu K, takže je pravděpodobně zapotřebí dalšího výzkumu.
Není také jasné, jak závažnost poruchy funkce způsobené nedostatkem vitaminu K souvisí s časovým rámcem nedostatku a věkem myši. Je také zapotřebí dalšího výzkumu, abychom pochopili pozorované rozdíly mezi samci a samicemi myší. Všechny tyto aspekty lze zkoumat v budoucím výzkumu.
Ryan Hakimi, DO, MS, neurointenzivista a osteopatický lékař, který se studie nezúčastnil, uvedl následující ohledně potenciálních klinických důsledků:
„Studie zdůrazňuje důležitost zdravých stravovacích návyků pro zlepšení kognitivních funkcí. Lékaři primární péče a ti, kteří léčí kognitivní dysfunkci, by mohli svým pacientům zdůraznit důležitost zdravé stravy bohaté na potraviny obsahující vitamín K, zejména u těch, kteří mají v rodinné anamnéze demenci.“
Potravinové zdroje vitamínu K
„Vysoký obsah vitaminu K je mimo jiné obsažen v tmavé listové zelenině, některých druzích ovoce, jako je kiwi a borůvky, vejcích, sójových bobech a rostlinném oleji.“
— Ryan Hakimi, DO, MS
Závěr
Odborníci se zajímají o to, jak určité nedostatky vitaminů mohou ovlivnit mozek.
Jedna studie prokazuje, že myši s nízkou hladinou vitaminu K měly horší učení a paměťové funkce než myši bez nízké hladiny vitaminu K.
Výsledky také ukazují na to, že pozorovaný kognitivní pokles může souviset s tím, jak vitamin K ovlivňuje tvorbu neuronů v hipokampu mozku a neurozáněty.
Vitamin K1 a K2: vše, co potřebujete o nich vědět
- Pixabay
Ing. Zdeněk Rozehnal
Většina lidí o vitaminu K nikdy neslyšela. Tento vitamin se v západní stravě vyskytuje jen zřídka a není mu věnována velká pozornost. Tato silná živina však hraje zásadní roli v mnoha aspektech vašeho zdraví. Někteří se dokonce domnívají, že vitamin K2 může být chybějícím článkem mezi stravou a několika chronickými onemocněními.
Co je to vitamin K?
Vitamin K byl objeven v roce 1929 jako základní živina pro srážení krve, což je vědecký termín pro krevní srážlivost. Původní objev byl popsán v německém vědeckém časopise, kde byl nazván "Koagulationsvitamin". Odtud pochází písmeno K ve vitaminu K (1).
Objevil ho také zubař Weston Price, který na počátku 20. století cestoval po světě a studoval vztah mezi stravou a nemocemi u různých populací, přičemž zjistil, že neindustriální strava měla vysoký obsah blíže neidentifikované živiny, která zřejmě poskytovala ochranu před zubním kazem a chronickými onemocněními.
Tuto záhadnou živinu označil jako aktivátor X. Dnes se má za to, že to byl vitamin K2 (1).
Existují dvě hlavní formy vitaminu K:
- Vitamin K1 (fylochinon): nachází se v rostlinných potravinách, např. v listové zelenině.
- Vitamin K2 (menachinon): nachází se v živočišných potravinách a fermentovaných potravinách (2).
Vitamin K2 lze dále rozdělit na několik různých podtypů. Nejdůležitější jsou MK-4 a MK-7.
Shrnutí:
- Vitamin K byl původně objeven jako živina podílející se na srážení krve. Existují dvě jeho formy: K1 (nachází se v rostlinných potravinách) a K2 (nachází se v živočišných a fermentovaných potravinách).
Jak vitaminy K1 a K2 fungují?
Vitamin K aktivuje bílkoviny, které se podílejí na srážení krve, metabolismu vápníku a zdraví srdce, přičemž jednou z jeho nejdůležitějších funkcí je regulace ukládání vápníku. Jinými slovy podporuje zdraví kostí a zabraňuje kalcifikaci cév a ledvin (3).
Někteří vědci naznačují, že role vitaminů K1 a K2 jsou zcela odlišné, a mnozí se domnívají, že by měly být klasifikovány jako zcela samostatné živiny.
V kontrolovaných studiích na lidech vědci také pozorovali, že doplňky vitaminu K2 obecně zlepšují zdraví kostí a srdce, zatímco vitamin K1 nemá žádný významný přínos (4).
Aby však bylo možné plně pochopit funkční rozdíly mezi vitaminy K1 a K2, je třeba provést další studie na lidech.
Shrnutí:
- Vitamin K hraje zásadní roli při srážení krve, zdraví srdce a kostí.
Může pomáhat předcházet srdečním onemocněním
Hromadění vápníku v tepnách kolem srdce je obrovským rizikovým faktorem pro srdeční onemocnění (5, 6).
Cokoli, co dokáže toto hromadění vápníku snížit, může pomoci předcházet srdečním onemocněním. Předpokládá se, že vitamín K pomáhá tím, že zabraňuje ukládání vápníku v tepnách (3).
V jedné studii trvající 7-10 let měli lidé s nejvyšším příjmem vitaminu K2 o 52% nižší pravděpodobnost vzniku vápenatění tepen a o 57% nižší riziko úmrtí na srdeční onemocnění (7).
Jiná studie na 16 057 ženách zjistila, že účastnice s nejvyšším příjmem vitaminu K2 měly mnohem nižší riziko srdečních onemocnění - na každých 10 mcg K2, které denně zkonzumovaly, se riziko srdečních onemocnění snížilo o 9% (8).
Naopak vitamin K1 neměl v žádné z těchto studií vliv.
Mějte však na paměti, že se jednalo o observační studie, které nemohou prokázat příčinu a následek.
V několika málo kontrolovaných studiích, které byly provedeny, byl použit vitamin K1, který se zdá být neúčinný (9).
Je třeba provést dlouhodobé kontrolované studie týkající se vitaminu K2 a srdečních onemocnění.
Přesto existuje velmi věrohodný biologický mechanismus jeho účinnosti a silné pozitivní korelace se zdravím srdce v pozorovacích studiích.
Shrnutí:
- Vyšší příjem vitaminu K2 je silně spojen se sníženým rizikem srdečních onemocnění. Vitamin K1 se zdá být méně užitečný nebo neúčinný.
Může pomoci zlepšit zdraví kostí a snížit riziko osteoporózy
Osteoporóza - což v překladu znamená "porézní kosti" - je v západních zemích častým problémem, přičemž se vyskytuje zejména u starších žen a silně zvyšuje riziko zlomenin.
Jak bylo uvedeno výše, vitamin K2 hraje ústřední roli v metabolismu vápníku, hlavního minerálu, který se nachází ve vašich kostech a zubech.
Vitamin K2 aktivuje vápník vázající účinky dvou proteinů - matrixového proteinu GLA a osteokalcinu, které pomáhají budovat a udržovat kosti (10).
Zajímavé je, že existují také podstatné důkazy z kontrolovaných studií, že K2 může mít významný přínos pro zdraví kostí.
Tříletá studie na 244 ženách po menopauze zjistila, že u těch, které užívaly doplňky stravy s vitaminem K2, docházelo k mnohem pomalejšímu poklesu hustoty kostních minerálů v souvislosti s věkem (11).
Dlouhodobé studie u japonských žen zaznamenaly podobné přínosy, i když v těchto případech byly použity velmi vysoké dávky. Ze 13 studií pouze jedna neprokázala významné zlepšení.
Sedm z těchto studií, které braly v úvahu zlomeniny, zjistilo, že vitamin K2 snížil počet zlomenin páteře o 60%, zlomenin kyčle o 77% a všech nepáteřních zlomenin o 81% (12).
V souladu s těmito zjištěními jsou v Japonsku oficiálně doporučovány doplňky stravy s vitaminem K pro prevenci a léčbu osteoporózy (13).
Někteří vědci však o tom nejsou přesvědčeni. Dvě rozsáhlé přehledové studie dospěly k závěru, že důkazy pro doporučení doplňků vitaminu K k tomuto účelu nejsou dostatečné (14, 15).
Shrnutí:
- Vitamin K2 hraje zásadní roli v metabolismu kostí a studie naznačují, že může pomoci předcházet osteoporóze a zlomeninám.
Může zlepšit zdraví zubů
Vědci se domnívají, že vitamin K2 může ovlivňovat zdraví zubů. Žádná studie na lidech to však přímo netestovala.
Na základě studií na zvířatech a úlohy, kterou vitamin K2 hraje v metabolismu kostí, lze předpokládat, že tato živina ovlivňuje i zdraví zubů.
Jednou z hlavních regulačních bílkovin ve zdraví zubů je osteokalcin - stejná bílkovina, která je rozhodující pro metabolismus kostí a je aktivována vitaminem K2 (16).
Osteokalcin spouští mechanismus, který stimuluje růst nové kosti a nového dentinu, což je odvápněná tkáň pod zubní sklovinou (17).
Předpokládá se, že důležitou roli zde hrají také vitaminy A a D, které působí synergicky s vitaminem K2 (18).
Shrnutí:
- Předpokládá se, že vitamin K2 může hrát zásadní roli ve zdraví zubů, ale studie na lidech, které by prokázaly přínos doplňků stravy v této oblasti, v současné době chybí.
Může pomáhat v boji proti rakovině
Rakovina je v západních zemích častou příčinou úmrtí a nové případy rakoviny stále rychleji přibývají. Proto je nalezení účinných preventivních strategií nesmírně důležité.
Zajímavé je, že bylo provedeno několik studií týkajících se vitaminu K2 a některých typů rakoviny.
Dvě klinické studie naznačují, že vitamin K2 snižuje výskyt recidivy rakoviny jater a prodlužuje dobu přežití (19, 20).
Je však zapotřebí provést více kvalitních studií, než bude možné vyslovit nějaké silné tvrzení.
Shrnutí:
- Bylo zjištěno, že vitamin K2 zlepšuje přežití pacientů s rakovinou jater. Je však zapotřebí provést další studie.
Jak získat potřebný vitamin K2
Bohatým zdrojem vitaminu K1 je několik běžně dostupných potravin, ale vitamin K2 je méně častý.
Vaše tělo může částečně přeměnit vitamin K1 na K2. To je užitečné, protože množství vitaminu K1 v běžné stravě je desetkrát vyšší než množství vitaminu K2.
Současné poznatky však naznačují, že proces přeměny je neúčinný. V důsledku toho vám může mnohem více prospět přímá konzumace vitaminu K2.
Střevní bakterie v tlustém střevě také produkují vitamin K2. Některé důkazy ukazují, že širokospektrá antibiotika přispívají k nedostatku K2 (21).
Přesto je průměrný příjem této důležité živiny v moderní stravě neuvěřitelně nízký.
Vitamin K2 se nachází hlavně v některých živočišných a fermentovaných potravinách, kterých většina lidí moc nejí.
Mezi bohaté živočišné zdroje patří mléčné výrobky s vysokým obsahem tuku od krav krmených trávou a vaječné žloutky, stejně jako játra a další vnitřnosti (22).
Vitamin K je rozpustný v tucích, což znamená, že nízkotučné a libové živočišné produkty ho neobsahují mnoho.
Živočišné potraviny obsahují podtyp MK-4, zatímco fermentované potraviny jako kysané zelí, natto a miso obsahují více delších podtypů MK-5 až MK-14 (23).
Pokud jsou pro vás tyto potraviny nedostupné, je vhodnou alternativou užívání doplňků stravy.
Přínosy doplňování K2 se mohou ještě zvýšit v kombinaci s doplňkem stravy s vitaminem D. Tyto dva vitaminy mají synergické účinky, což znamená, že mohou působit společně (24).
Ačkoli je to třeba podrobněji prozkoumat, současný výzkum vitaminu K2 a zdraví je slibný. Ve skutečnosti může mít potenciálně pro mnoho lidí životně důležité důsledky.
Shrnutí:
- Vitamin K2 můžete získat z mléčných výrobků s vysokým obsahem tuku, vaječného žloutku, jater a fermentovaných potravin, jako je například kysané zelí.
Závěr
Vitamin K je skupina živin rozdělená na vitaminy K1 a K2.
Vitamin K1 se podílí na srážení krve a vitamin K2 prospívá zdraví kostí a srdce. Je však třeba provést další studie o úloze jednotlivých podtypů vitaminu K.
Někteří vědci jsou přesvědčeni, že lidé ohrožení srdečním onemocněním by měli pravidelně užívat doplňky stravy s vitaminem K2. Jiní poukazují na to, že je třeba provést další studie, než bude možné vydat nějaké pevné doporučení.
Je však zřejmé, že vitamin K hraje v tělesných funkcích zásadní roli.
Chcete-li si udržet dobré zdraví, dbejte na to, abyste dostatečné množství vitaminů K1 a K2 přijímali stravou.
Jedině ochranná známka "Superionherbs" garantuje množství účinných látek v níže uvedených extraktech a samozřejmě u každé šarže.
Reishi extrakt, Reishi spór a Reishi Triterpen Max

———
Cordyceps sinensis

———
Sibiřská Čaga

———
Hericium erinaceus

———
Coriolus versicolor (Outkovka pestrá)

———
Shiitake

———
Hlíva ústřičná

———
Agaricus

———
BetaGlukan Maxcell (s Resveratrolem a Acerolou)

———
C-Max komplex (Camu camu s quercetinem)

———
Ashwagandha

———
Kurkumin (fytosomální extrakt), italský patent

———
Rdesno mnohokvěté - He shou wu

———
Graviola - Annona

———
Maca

———
Chitomax

———
Fenuprim

———
Dračí krev

———
Danshen Q10 cardio

———
Šafrán

———
Ostropestřec mariánský (fytosomální extrakt), italský patent

———
Boswellia (fytosomální extrakt), italský patent

———
S-Acetyl-L-Glutathion

———
NMN (nikotinamid mononukleotid)

———
Brusinka komplex Phytosome - PhytoCran

———
Ginkgo biloba Phytosome - Cogni Flow

———
Probiotika a prebiotika pro zdraví střev a imunitu - Biome Boost

———
Supík - sirup pro DĚTI na podporu imunity - unikátní složení

———
4x Instantní káva i s extrakty z hub Čaga, Cordyceps a Hericium

———
POSILUJTE ÚČINNĚ PŘEDEVŠÍM IMUNI TU A VČAS
ZÁSADNĚ NEJVYŠŠÍ GARANTOVANOU KVALITOU PŘÍRODNÍCH EXTRAKTŮ
REISHI, CORDYCEPS, ČAGA, AŠVAGANDA, HERI CIUM, MACA, CORIOLUS, KURKUMIN, BETAGLUKAN, GRAVIOLA, HLÍVA ÚSTŘIČNÁ, SHIITAKE, DRAČÍ KREV, C-MAX KOMPLEX, DANSHEN, HE SHOU WU-RDESNO, CHITOMAX, FENUPRIM, MAITAKE, AGARICUS, COPRINUS, ENOKI, SAFFRON, SILYBIN, BOSWELLIA, TRITERPEN MAX, GLUTATHION, SUPÍK - sirup pro děti na podporu imunity, NMN (nikotinamid mononukleotid), BRUSINKA, GINKGO BILOBA, PROBIOTIKA...
100% KVALITA JEN V ROSTLINNÝCH KAPSLÍCH
vhodné i pro vegetariány a vegany
CERTIFIKÁTY KLÍČOVÝCH PRODUKTŮ
NEJPOPULÁRNĚJŠÍ STRÁNKY
Zkušenosti klientů s Úspěšnou léčbou především boreliózy, chlamydiózy, únavového syndromu...
Výzkum v roce 2024 přesně určil, co vede v roce 2025 ke zdravé dlouhověkosti
100% REISHI - houba mládí a zdravé dlou3 unikátní, bezkonkurenční extrakty h ověkosti -
Nejlepší DIETY pro celkové zdraví v roce 2024 - středomořská, DASH a MIND - U.S. News & World Report
Přírodní léčba pejsků versus selhávající ortodoxní antibiotika - Coriolus + Kurkumin vítězí
31 důvod ů proč se NENECHÁM OČKOVAT - izraelský rabín Chananya Weisman
Dr. Peter McCullough: Jak přírodně DETOXIKOVAT tělo PO OČKOVÁNÍ mRNA vakcínou (protokol) - video
Devastující efekt pro zdraví - glutaman sodný, aspartam a další excitotoxiny
Jak se přírodní cestou uzdravit z chronické Boreliózy, Chlamydiózy, EB virózy... únavového syndromu
CORDYCEPS - silná imunita a nárůst energie
Překyselené tělo: začátek vážné nemoci
PROTOKOL PRO PREVENCI pro uzdravené klienty stránek "Úspěšná léčba"
BOSWELIA serrata (kadidlo) - jeden z nejsilnějších přírodních léků Matky Země
Tibetská houba, tibetské krystaly a kombucha - účinky, darování a prodej
Léčte záněty a ne Cholesterol, MUDr. Marc Sircus
100% ČAGA ze Sibiře, nejvyšší množství účinných látek garantující Certifikát
Mamografie způsobuje rakovinu prsu, MUDr. Ben Johnson, M.D., N.M.D., D.O.
Účinný lék na rakovinu plic na Kubě, proč ho mít nemůžeme? Leif Davenport
Artróza - kmenové buňky - Podvod!
Lékaři se sami uzdravili z Roztroušené sklerózy, prof. George Jelinek, dr. Terry Wahlsová
Jak se skutečně zdravě stravovat...
Proč průběžně a jak detoxikovat tělo
PROTINÁDOROVÝ účinek extraktů z REISHI a CORIOLUSU na úrovni klinických studií
Žaloba na farmaceutické korporace, MUDr. Matthias Rath
Koloidní stříbro - účinné přírodní antibiotikum, hustoty koloidního stříbra, doporučené dávkování
Odstranění rtuti, hliníku a dalších toxinů z těla, včetně p revence - MUDr. Dietrich Klinghardt
Zblblo již lidstvo natolik, že se nechá obelhat pohádkami o vražedném oxidu uhličitém?
Jak na Parkinsona? Glutathionem, Hericiem a odstraněním neurotoxinů Chlorellou
Proč my máme potravinové alergie, přičemž je naši prarodiče neměli?
Jak na jarní pylovou alergii? Elixír mládí Jana Hromady z Opavy
Kniha "Netradiční bylinkář" - Roman Kindl (212 stran)
CHRONICKÁ BORELIÓZA, CHLAMYDIE...? ÚNAVOVÝ SYNDROM
Osvědčený postup pro léčbu boreliozy a dalších koinfekcí, když ortodoxní chemická medicína (3 týdenní nitrožilní antibiotická léčba ceftriaxonem) a následně klasická - 3 antibiotika - minocyclin, azitromycin, entizol a 2 antituberkulotika - arficin a nidrazid i po 18 měsících aplikace u mě totálně selhala.
Cílem správné medicíny je předcházení nemocí a prodloužení zdravé dlouhověkosti. Ideálem medicíny je odstranit mít potřebu lékaře.
MUDr. William J. Mayo
Za účinné se z Reishi považují pouze kvalitně provedené a čisté extrakty, které mají dobrou biologickou dostupnost a jsou zbavené nestravitelného chitinu; nelze tedy použít pouhý prášek z usušené houby.
EXTRAKT SPÓR
TRITERPEN MAX
ZDE ROSTE NEJÚČINNĚJŠÍ REISHI
DUANWOOD RED REISHI
zdroj výše nejúčinnějších extraktů
Video z návštěvy Čechů u pěstitelů Duanwood Red Reishi v Číně, v horské oblasti Jiangshan
MYKOLOGIE, HISTORIE, PĚSTOVÁNÍ, ÚČINNÉ LÁTKY, JAK JE TO S JEJÍ KVALITOU?
CORDYCEPS - video
ČAGA - video
HERICIUM - video
BETAGLUKAN HLÍVA
extrakt extrakt
BETAGLUKAN - video
KURKUMIN AŠVAGANDA
extrakt extrakt
ASHWAGANDHA - video
RDESNO ANNONA
extrakt extrakt
TEČKOVANÉ PŘÍBĚHY
dokument z 31. srpna 2022
Nadační fond Svědomí Národa
KUBEK 2009
DOKUMENT ČT 2
BYZNYS V BÍLÝCH PLÁŠTÍCH
DOKUMENT ČT 2
ŠKODLIVOST MOBILNÍCH SÍTÍ
možná i proto je tolik nemocných, říká česká vědkyně, vedoucí týmu Centra buněčného a tkáňového inženýrství FN u sv. Anny...
doc. RNDr. Irena Koutná, Ph.D.
Aktualizovaný jmenný seznam s portovců zemřelých od 1.1.2021 v souvislosti s "vakcinací" na covid
PATOLOG dr. Ryan Cole oprávněně VAROVAL
RENOMOVANÝ PATOLOG dr. RYAN COLE - přednáška
ALARMUJÍCÍ EFEKT covid (spike) injekcí (mRNA) na mozek, srdce, ledviny a ostatní orgány
- Spousta lidí postrádá enzym, který rozkládá RNA
- Naprosto porušujeme Norimberský kodex z roku 1947...
český dabing - 17:08
Lékařský summit, San Antonio, Texas, USA - 27.7.2021
AMERICA´S FRONTLINE DOCTORS
POSTAVIT SE NA ODPOR
ZAČNĚTE U SEBE
ZÁKLADEM ZDRAVÍ JE PREVENCE S NÁVRATEM K PŘÍRODĚ
Doporučuji:
každé ráno cca 30 minut před snídaní
vypít cca 4 dcl vlažné čisté pramenité vody s citrónem (můžete přidat až půl lžičky jedlé sody) a pro posílení imunity a energie můžete použít dvojitý extrakt (1-2 kapsle) z
a nejdříve po 15 minutách:
- kefír z tibetské houby 3dcl
- lněné semínko až 30 g - 3 PL
- mletá skořice /max. 4 g za den/
případně nejen pro psychiku:
- Ashwagandhu /1-2 kapsle denně/
pro střevo kvalitní probiotika:
- kysané zelí, které si sami jednoduše vyrobíte POUZE VY! Pozor na "BRUSELSKÉ" kysané zelí! S éčkama
Otevřený dopis ministrovi zdravotnictví: Medici proti diskriminaci - 24. ledna 2022
Můžete zavolat ministru Válkovi
728 264 930
Můžete mu i napsat: valekv@psp.cz, Vlastimil.Valek@top09.cz
Vzorový dopis škole pro studenty, kteří nechtějí podlehnout povinnému očkování proti covidu-19
Fakta nepřestávají existovat tím, že se o nich nesmí hovořit. Pravda je dcerou času
SVĚT SE ZBLÁZNIL
Toto je novodobá reklama na co?
MUDr. Anastasia Maria Loupisová: Tento model je v ohrožení života