Nedostatek vitaminu D (+hořčíku) může zvyšovat riziko předčasného úmrtí
- Pixabay
Barbora Nová
Nedávná studie přinesla další důkazy, které potvrzují příčinnou souvislost mezi nedostatkem vitaminu D a zvýšeným rizikem úmrtí.
- Vitamin D je v tucích rozpustná živina, kterou tělo potřebuje pro udržení zdraví kostí a funkce imunitního systému.
- Předchozí studie ukazují, že vitamin D může také pomáhat snižovat zánět a riziko některých zdravotních potíží. Některé výzkumy také spojují nízkou hladinu vitaminu D se zvýšeným rizikem úmrtí.
- Nedávný výzkum z University of South Australia nalezl důkazy, které potvrzují příčinnou souvislost mezi nedostatkem vitaminu D a předčasným úmrtím.
- Autoři studie uvádějí, že tato zjištění podtrhují potřebu vypracovat účinné strategie prevence nedostatku vitaminu D v celé populaci.
- V České republice je doporučená hodnota vitaminu D v séru 30-60 ng/l (75-150 nmol/l).
Vitamín D, známý také jako "sluneční vitamín", je vitamín rozpustný v tucích, který si tělo vytváří při pobytu na slunci. Je také obsažen v některých běžných potravinách.
Vitamin D má v těle několik funkcí. Například pomáhá regulovat vápník a fosfor pro zdraví kostí, snižuje záněty a podporuje imunitní systém (1).
Navíc může mít vitamin D i další zdraví prospěšné účinky, včetně snížení rizika některých zdravotních stavů, jako jsou kardiovaskulární onemocnění a roztroušená skleróza.
Nedostatečný příjem vitaminu D prostřednictvím slunečního záření nebo stravy však může vést k jeho nedostatku, což může mít negativní dopad na zdraví.
Například metaanalýza z roku 2017 zjistila souvislost mezi nízkou hladinou vitaminu D a zvýšeným rizikem úmrtí ze všech příčin (2). Ve studii z roku 2021 navíc vědci našli genetické důkazy, které naznačují příčinnou souvislost mezi nízkou hladinou vitaminu D a úmrtností (3).
Nová genetická studie
Nedávno nová genetická studie z University of South Australia publikovaná v listopadu 2022 v časopise Ann nalezla další důkazy, které podporují příčinný vztah mezi nedostatkem vitaminu D a zvýšenou úmrtností ( als of Internal Medicine4).
Konkrétně vědci odhadují, že pravděpodobnost úmrtí ze všech příčin se zvyšuje o 25 % u osob s hladinou vitaminu D v séru 25 nmol/l ve srovnání s osobami s koncentrací 50 nmol/l.
"Zjistili jsme důkazy o nadměrné úmrtnosti u osob s nedostatkem vitaminu D a o tom, že zvýšením hladiny vitaminu D u těchto osob můžeme snížit riziko úmrtí," uvedla autorka studie Elina Hypponenová, PhD, profesorka na University of South Australia a ředitelka Australského centra pro precizní zdraví.
Co je to nedostatek vitaminu D?
Ačkoli se o tom stále vedou rozsáhlé diskuse, odborníci obecně definují nedostatek vitaminu D jako hladinu 25(OH)D v séru nižší než 30 nmol/l. Nicméně koncentrace vitaminu D mezi 30-49 nmol/l jsou považovány za nedostatečné.
Přesto jiné důkazy uvádí, že nedostatek vitaminu D je definován jako sérové koncentrace 25(OH)D nižší než 50 nmol/L - a těžký nedostatek vitaminu D nastává, když sérové koncentrace klesnou pod 30 nmol/l (5).
Autoři studie uvádějí, že podle nejnovějších odhadů může mít nedostatek vitaminu D až 50 % populace - v závislosti na zeměpisné poloze a demografických údajích obyvatelstva.
Zkoumání stavu vitaminu D a rizika úmrtí
Výzkumný tým získal 307 601 účastníků z britské Biobanky, aby prozkoumal souvislosti mezi vitaminem D a rizikem úmrtí. Účastníci (nepříbuzní) byli v době náboru (mezi březnem 2006 a červencem 2010) ve věku 37-73 let a všichni měli bílé evropské předky.
Poté získali genetické údaje účastníků a měření sérového 25-hydroxyvitaminu D 25(OH)D.
Během 14letého sledování vědci rovněž zaznamenávali úmrtnost ze všech příčin a úmrtí způsobená specifickými nemocemi, včetně:
- kardiovaskulárních onemocnění
- rakoviny
- onemocnění dýchacího ústrojí
Během 14 let výzkumu vědci zaznamenali 18 700 úmrtí účastníků.
Pomocí nelineární Mendelovské randomizace analýzy vědci zjistili, že riziko úmrtí se významně snižovalo se zvyšující se hladinou vitaminu D - ale tato souvislost se zastavila, když sérové hladiny dosáhly 50 nmol/l (6).
Mendelovská randomizace je metoda použití změřených variací v genech známé funkce ke zkoumání kauzálního účinku modifikovatelné expozice na nemoc u observační studie (7).
Vědci také zjistili, že geneticky předpokládané koncentrace 25(OH)D nižší než 25 nmol/l měly nejvýznamnější souvislost se zvýšeným rizikem úmrtí.
Stejnou souvislost navíc vědci pozorovali i při analýze úmrtí na rakovinu, kardiovaskulární onemocnění a onemocnění dýchací soustavy.
"V této studii jsme našli důkazy o prospěšnosti všech hlavních příčin úmrtí, včetně úmrtí na kardiovaskulární onemocnění, rakovinu a úmrtí na nemoci dýchací soustavy," uvedla dr. Hypponenová.
"Ve většině případů však byl jakýkoli přínos zvýšení hladiny vitaminu D omezen na osoby, které mají jeho velmi nízké koncentrace."
Dr. Hypponenová navíc uvedla, že tato studie jako první prokázala snížení úmrtnosti související s respiračními chorobami.
"Můžeme s jistotou říci, že se jedná o nejkomplexnější studii, která poskytuje důkazy o úloze vitaminu D v prevenci předčasné úmrtnosti," dodala.
Podle autorů studie měli účastníci, kteří byli nekuřáci, fyzicky aktivní a žili v jižních oblastech, vyšší koncentrace vitaminu D. Vyšší hladiny měli také lidé s nižším indexem tělesné hmotnosti a méně socioekonomickými problémy.
Proč by měla hladina vitaminu D ovlivňovat riziko úmrtí?
Předchozí genetický výzkum dr. Hypponenové a jejího kolegy, doktora A, zjistil souvislost mezi nízkým stavem vitaminu D a vyšší hladinou C-reaktivního proteinu - zánětlivého biomarkeru v krvi ( ng Zhou8).
"Je možné, že nižší zánětlivost může částečně pomoci vysvětlit tato zjištění; existuje však i mnoho dalších mechanismů," uvedla dr. Hypponenová.
"Je důležité si uvědomit, že vitamin D je prohormon, který má receptory po celém těle, včetně většiny hlavních orgánů. Pokud necháme hladinu tohoto hormonu klesnout na velmi nízkou úroveň, je možné, že dojde k narušení více systémů v organismu, což povede ke zvýšení jeho celkové křehkosti, a jak ukazují naše výsledky, i ke zvýšení předčasné úmrtnosti."
Omezení ve výzkumu vitaminu D
Přestože studie využívala velký počet účastníků, všichni byli jedinci bílého evropského původu.
Není tedy známo, zda se tyto výsledky vztahují i na jedince jiných rasových nebo etnických skupin.
Vědci však do analýzy zahrnuli i analýzy citlivosti na jiné než bílé etnické skupiny.
Z tohoto důvodu vědci předpokládají, že výsledky studie by mohly být podobné i mimo bělošské etnické populace.
Jak často byste si měli kontrolovat hladinu vitaminu D?
Dr. Janice Johnstonová, vedoucí lékařka a spoluzakladatelka společnosti Redirect Health, uvedla, že zdravotníci ne vždy nařizují rutinní kontroly hladiny vitaminu D, což může být způsobeno nedostatečným pokrytím všeobecného screeningu pojišťovnami.
"Pokud máte určité zdravotní potíže nebo rizikové faktory pro nedostatek vitaminu D, měli byste požádat svého praktického lékaře, aby vám test provedl," řekla.
"U dospělých, u kterých již byl zjištěn nedostatek vitaminu D, lze doporučit krevní test ke sledování hladiny v krvi 3 měsíce po zahájení léčby."
Kolik vitaminu D potřebujete?
Určit, kolik vitaminu D jednotlivec potřebuje, je náročné, protože to závisí na faktorech, jako je vystavení slunci a roční období.
Podle National Institutes of Heal je průměrné doporučené množství vitaminu D pro zdravé dospělé osoby 600 mezinárodních jednotek (IU) denně. Dospělí ve věku 71 let a starší by se měli snažit získat 800 IU denně ( th (NIH)9).
Národní institut zdraví , běžně označovaný jako NIH, je primární agenturou vlády Spojených států odpovědnou za biomedicínský výzkum a výzkum veřejného zdraví.
Podle doporučení Endokrinní společnosti z roku 2011 je navíc léčba dospělých s nedostatkem vitaminu D 50 000 IU vitaminu D2 nebo vitaminu D3 jednou týdně po dobu osmi týdnů nebo 6000 IU vitaminu D2 (rostlinný původ) nebo vitaminu D3 (živočišný původ) denně ( pro klinickou praxi10).
V současnosti odborníci také doporučují v případě nedostatku vitaminu D 70 IU vitaminu D3 na jeden kilogram hmotnosti denně.
Poté, jakmile je hladina 25(OH)D dostatečná, je doporučená udržovací dávka 1500-2000 IU denně.
Příliš mnoho vitaminu D však může být zdraví škodlivé.
"Byla bych opatrná při používání vysokých dávek nebo 'bolusových' přístupů vzhledem k tomu, že se v mnoha případech ukázaly jako méně účinné než běžná mírná dávka suplementace vitaminu D s ohledem na dosažení požadovaného zdravotního prospěchu, a ne jen vyšší hladiny vitaminu D," řekla dr. Hypponenová.
Jak zvýšit hladinu vitaminu D
Dr. Johnstonová navrhla, že pokud máte nedostatek vitaminu D, může ke zvýšení jeho hladiny přispět konzumace většího množství potravin obsahujících vitamin D a více slunečního záření.
Mezi doporučené potravinové zdroje vitaminu D patří např:
- losos
- vaječné žloutky
- mléčné výrobky obohacené vitaminem D
"Při léčbě nedostatku vitaminu D navíc pomohou i každodenní procházky venku na slunci - nezapomeňte se však krýt po určité době pobytu na Slunci opalovacím krémem," doporučuje dr. Johnstonová.
"Pokud je u vás zjištěn nedostatek vitaminu D, měl by vám váš praktický lékař doporučit užívání doplňků stravy s vitaminem D."
Závěr
Vitamin D má v těle mnoho životně důležitých funkcí a studie potvrzují, že lidé s nedostatkem vitaminu D mohou být vystaveni vyššímu riziku některých zdravotních potíží.
Některé výzkumy také zjistily souvislost mezi nízkou hladinou vitaminu D a úmrtností.
Výsledky nové studie poskytují další důkazy na podporu toho, že udržování dostatečné hladiny vitaminu D může mít zásadní význam pro prevenci předčasných úmrtí ze všech příčin.
Nová studie zjistila nový poznatek, že riziko úmrtí se významně snižuje se zvyšující se hladinou vitaminu D, ale tato souvislost se zastavuje, když sérové hladiny dosáhnou 50 nmol/l.
"Podle mého názoru je nejdůležitější, abychom našli účinnou strategii, která zajistí, že všichni budou mít alespoň minimální zásoby vitaminu D," je přesvědčena dr. Hypponenová.
"Na úrovni populace je klíčová prevence. V klinických podmínkách může pomoci také sledování a léčba nedostatku vitaminu D."
Byly dřívější studie přehlíženy?
10 symptomů ukazujících na nedostatek vitamínu D (zde na webu publikováno již v roce 2012)
Aurora Geib
Výsledky studia vedeného na Curyšské universitě potvrdily, že dostatečné množství vitamínu D je potřebné k udržení zdraví kostí.
Mnoho lidí věří, že je dostatečné jíst zdravě, ale jen málo potravin obsahuje významné úrovně vitamínu D. Podle Dr. Heike A. Bischoff, z fakulty UZH, aby člověk obdržel dostatečnou hladinu vitamínu D jen ze stravy, musel by jíst denně dvě porce tučné ryby jako je losos nebo makrela. Proto je nezbytné doplňovat úroveň vitamínu D pomocí slunění nebo doplňků stravy.
Nestačí však doplňovat pouze vitamín D (například z potravinových doplňků), ale další spolupracující vitamíny jako hořčík, který se nachází v zelené zelenině jako je třeba špenát. Nedostatek vitamínu D přispívá k mnoha chronickým nemocem.
Mnoho tváří vitamínu D
Před desetiletími nám lékařské autority tvrdili, že vitamín D je dobrý jen k udržení zdraví kostí a zubů. Novodobá věda odhalila schopnost vitamínu D snížit rizika onemocnění a posílit imunitu. Navzdory těmto vědeckým odhalením o potenciálu vitamínu D se zdá, že ne každý člověk oceňuje tento objev.
Nynější životní styl je pracovat uvnitř budov a přispěl k růstu nedostatečnosti vitaminu D na celém světě. To vše je znásobeno tím, že ne každý člověk si může být vědom toho, že nemá dostatečnou hladinu vitamínu D.
Mám dostatek vitamínu D?
Nejlepší způsob je otestovat vaši krev. Nicméně, pokud máte jakékoliv z následujících onemocnění, potřebujete vyrovnat hladinu vitamínu D.
- CHŘIPKA - nedostatek vitamínu D vede k respiračním onemocněním. Studium prokázalo, že dostatek vitamínu D snižuje infekce dýchacích cest.
- SVALOVÁ SLABOST - podle Michaela F. Holicka, je slabost svalů způsobena nedostatkem vitamínu D, protože jejich receptory musí být trvale udržovány vitamínem D.
- LUPÉNKA - i syntetický vitamín D prokázal vliv na zlepšení lupénky.
- CHRONICKÉ ONEMOCNĚNÍ LEDVIN - lidé s pokročilými chronickými nemocemi ledvin nejsou schopni si vytvořit aktivní formu vitamínu D
- DIABETES - Podle jedné studie na 10.366 dětech, dostalo 2000 z nich první den po narození 2000 jednotek vitamínu D3. Pak byly sledované po dobu 31 let a skupina, která obdržela první den svého života vitamín D3 měla snížené riziko onemocnění diabetem typu I o 80%.
- ASTMA - výzkum vedený v Japonsku prokázal velké snížení astmatických záchvatů při denní konzumaci 1200 jednotek vitamínu D.
- PERIODONTÁLNÍ ONEMOCĚNÍ - je to chronické onemocnění dásní které způsobuje otekliny a krvácení. Vitamín D významně snižuje počet bakterií v ústech.
- KARDIOVASKULÁRNÍ NEMOCI - městnavé srdeční selhání je přidružené s nedostatkem vitamínu D. Při jedné studii bylo zjištěno, že ženy s nízkou hladinou vitamínu D (42 nmol/l) měly o 67% zvýšené riziko vysokého tlaku.
- SCHYZOFRENIE A DEPRESE - tyto poruchy jsou spojené s nedostatkem vitamínu D. Studie zjistila, že těhotné ženy s nedostatečnou úrovní vitamínu D měli děti, jež bylo nezbytné léčit pro dostatečný mozkový vývoj a poskytnout jim duševní podporu v pozdějších letech.
- RAKOVINA - Existuje vědecká studie, která výslovně spojuje nedostatek vitamínu D s rakovinou prsu. Vyšší dávky vit. D ze slunečního svitu snižují o 75% rakovinný růst a o 50% zmenší nádory.
Prevence
Proaktivní přístup k prevenci pomůže vyhnout se chronickým onemocněním přidruženým s nedostatkem vitamínu D. Mnoho peněz můžete ušetřit, pokud se přestanete bát procházet se na sluníčku. Deštníky si ponechte pro deštivé dny.
Chřipku dostanete, protože máte nedostatek vitamínu D
Nová studie potvrdila, že vitamín D hraje důležitou roli v aktivaci imunitního systému proti infekčním nemocem jako například chřipka. Nedostatek vitamínu D již byl dán do souvislosti s širokým spektrem nemocí, které zahrnuje srdeční choroby, rakovinu, cukrovku, depresi, autoimunitní choroby a mnohé další.
Nová studie objevila, že aktivace T-buněk, aby bojovaly s infekcí, potřebuje jednoznačně pomoc vitamínu D. Když T-buňka rozpozná cizí vetřelce jako baktérie nebo viry, vyšle aktivační signály genu – receptoru vitamínu D. Gen VDR (receptor vitamínu D) pak zahájí produkci proteinu DVR, který navazuje vitamín D na T-buňky. Pak DVR spojený s vitamínem D produkuje PLC-gamma1 protein, který umožní T-buňce zahájit boj proti infekci.
Dr. John Cannell také oznámil, že vitamín D pomáhá produkovat antibakteriální peptidy, které napomáhají chránit proti chřipce. Proto v zimě, kdy je málo slunečního svitu, mají lidé větší sklon k nedostatku vitamínu D a nakazí se snadněji chřipkovými viry.
Komentář dr. Mercoly:
Tyto informace jsou vzrušující, i kdyby jen proto, že léčení nedostatku vitamínu D je nejen levné, ale v některých případech vás nestojí vůbec nic!
A optimalizace úrovně vitamínu D může mít významně pozitivní vliv na vaše celkové zdraví a pomůže vám chránit se před širokým množstvím nemocí, která jsou daleko závažnější než chřipka. Vitamín D funguje vlastně tak, že zvyšuje tělesnou produkci 2 – 300 různých antimikrobiální peptidů, které jsou daleko efektivnější než jakákoli syntetická antibiotika nebo antivirotika. A dělá to za zlomek ceny a naprosto bez toxicity.
Jak vás vitamín D chrání před chřipkou a dalšími infekcemi
Poslední studie publikovaná v časopise Nature Imunology, podporuje předchozí teorii dr. Cannella, že chřipka může být prostým symptomem nedostatku vitamínu D, a vysvětluje mechanismus ochranného působení vitamínu D.
Vedoucí výzkumu Carsten Geisler řekla webu Food Consumer:
“Když je T-buňka vystavena cizímu patogenu, prodlouží svůj signalizační nástroj či “anténu” známou jako receptor vitamínu D, s nímž vyhledává vitamín D.
To znamená, že T-buňka musí mít vitamín D, jinak se aktivace buňky zastaví. Pokud T-buňky nenajdou dostatek vitamínu D v krvi, ani se nezačnou mobilizovat.”
Takže se nemůžeme divit, že očkování proti chřipce nefunguje!
Očkování proti chřipce nezmůže naprosto nic, pokud je problémem v pozadí nedostatek vitamínu D, který brání vašemu imunitnímu systému, aby správně fungoval
- Očkování v podstatě dále ničí váš imunitní systém, a jeho vedlejší účinky mohou být potenciálně smrtelné.
- Udržování silného imunitního systému, který chrání před malými i závažnými nemocemi, a pochopení role, kterou hraje vitamín D v tom, že umožňuje aktivaci vašeho imunitního systému, může radikálně změnit vaše zdraví.
- Další studie zjistila, že školní děti, které dostávaly doplněk vitamínu D, měly daleko méně případů chřipky i astmatu.
- Studie byla provedena na náhodně vybrané skupině, s dvojím zaslepením (ani experimenátoři ani subjekty neznaly složení testu), s placebo-testem. Byly srovnány dvě skupiny dětí, od prosince 2008 do března 2009.¨
- Jedna skupina 167 dětí dostávala denně 1 200 IU vitamínu D3. Druhá stejně početná skupina dostávala placebo. Pouze 18 dětí ze skupiny dostávající vitamín D dostalo chřipku, ve druhé kontrolní skupině to bylo 31 dětí.
- Bylo rovněž zjištěno, že u dětí s předchozí diagnózou astmatu dostaly astmatický záchvat 2 děti dostávající vitamín D3, a 12 dětí ve skupině dostávající placebo.
- To jsou významné rozdíly. A nejlepší je, že je tak snadné optimalizovat přísun vitamínu D do své rodiny, abychom dosáhli podobných výsledků!
Zdroje vitamínu D
Ideální a nejlepší způsob, jak získat vitamín D, je vystavovat svou pokožku slunci. Vitamín D je ve vaší kůži generován po vystavení UV-B paprskům slunečního světla, funguje jako pro-hormon a je rychle konvertován na 25-hydroxyvitamin D, neboli vitamín D3.
Bohužel velká většina lidí v USA nemůže v období od září do poloviny dubna pravděpodobně získat dost UV-B záření ze slunce, aby si vyrobila optimální úroveň vitamínu D. Pamatujme rovněž, že slunečné a horké počasí není nutně spolehlivým indikátorem množství UV-B záření. Pokud žijete v zeměpisné šířce nad 30° severně nebo pod 30° jižně, bude pro vás pravděpodobně prospěšné brát od září do dubna vitamínový doplněk s vitamínem D3.
V těchto případech můžete použít též bezpečné solárium nebo orálně podávat vitamín D3 (cholecalciferol).
Co musíte vědět o dávkování vitamínu D
Je také důležité uvědomit si, že i když doporučované denní dávky (RDA) pro některé věkové skupiny byly nedávno zvýšeny, stále ještě jsou pro většinu žalostně neadekvátní.
Například koncem roku 2008 Americká pediatrická akademie zdvojnásobila doporučenou dávku vitamínu D pro malé i větší děti a adolescenty, ze 200 na 400 jednotek denně. Ale nedávný výzkum ukázal, že děti potřebují desetkrát více než toto množství, aby se optimalizovaly prospěšné účinky, které může tento vitamín poskytnout.
Na základě nejnovějšího výzkumu se mnozí výzkumníci nyní shodují, že člověk potřebuje 35 mezinárodních jednotek (IU) vitamínu D na libru tělesné váhy (libra – asi půl kila). Toto doporučení platí i pro děti, starší osoby a těhotné ženy.
Avšak pamatujme, že potřeba vitamínu D je vysoce individuální, protože stav vitamínu D v těle závisí na mnoha faktorech, jako je barva vaší pleti, místo, kde žijete, a jak často se pravidelně vystavujete slunci. Takže i když vám toto doporučení může dát trochu lepší odhad toho, co skutečně potřebujete, je opravdu nemožné dát plošné doporučení, které by pokrylo potřeby všech.
Jediným způsobem, jak určit svou optimální dávku, je nechat si udělat krevní test. Ideálně byste si měli udržovat hladinu vitamínu D na 50-65 ng/ml po celý rok.
Vitamín D jako schůdná léčba depresí, cukrovky a dalších nemocí?
Je povzbudivé, že výzkumníci nyní začali hlouběji pátrat po vlivu vitamínu D na depresi, a rovněž na kontrolu krevního cukru. Překvapujícím spojením mezi depresí a hladinou vitamínu D je spojení mezi depresí a zánětem.
Jak jste se právě výše dočetli, vitamín D je nezbytný pro správnou funkci vašeho imunitního systému, aby mohl bojovat se záněty, a jiný výzkum objevil, že lidé s depresí mají vyšší tendenci k zánětům mozku. Totéž platí pro lidi s Alzheimerovou chorobou.
Další nemoci způsobené malými chronickými záněty jsou například rakovina, arthritida a chronická únava, a mnoho dalších. A opět se zjistilo, že vitamín D hraje důležitou roli v těchto i dalších nemocech.
Podívejte se na seznam běžných chronických onemocnění, které vědci spojují s nedostatkem vitamínu D:
Rakovina, hypertenze, srdeční onemocnění, autismus, obezita, revmatoidní arthritida, diabetes 1 a 2, roztroušená skleróza, Crohnova nemoc, nachlazení a chřipka, zánět močového měchýře, tuberkulóza, otrava krve, příznaky stárnutí, demence, ekzém, psoriáza, nespavost, ztráta sluchu, svalové bolesti, zubní kaz, paradontóza, osteoporéza, makulární degenerace, pre-eklampsie, riziko císařského řezu, záchvaty, neplodnost, asthma, cystická fibróza, migrény, deprese, Alzheimerova nemoc, schizofrenie.
A to není ještě vše.
18 kontrolních testů z roku 2008 ukazuje, že dostatek vitamínu D významně redukuje úmrtnost ze všech příčin!
Je jasné, že široká škála zdravotních problémů a potenciálně smrtelných nemocí je přímo či nepřímo způsobena chronickými záněty ve vašem těle, což znamená, že s optimalizací přísunu vitamínu D byste neměli příliš váhat.
Prameny:
- Food Consumer March 7, 2010
- Nature Immunology March 7, 2010
- Eurekalert March 3, 2010
- Reuters March 7, 2009
- American Journal of Clinical Nutrition March 10, 2010
Vitamín D potřebuje hořčík: Můžete užívat doplňky stravy s vitamínem D, ale jeho hladina bude v těle nedostatečná, pokud máte nedostatek hořčíku
Zoey Sky, 20. března 2018
I když užíváte denně doplňky stravy, nezapomeňte, že vaše hladina vitamínu D a hořčíku je úzce spojená.
Podle nedávné studie nejméně 50 procent Američanů neukládá v organismu aktivní vitamin D. Je to způsobeno tím, že vitamín D nemůže být metabolizován z důvodu nízké hladiny hořčíku.
Dr. Mohammed S. Razzaque, profesor patologie v Lake Erie College of Osteopathic Medicine a spoluautor studie, vysvětlil, že většina lidí, kteří užívají doplňky stravy s vitamínem D, neví, jak je metabolizován. Upozorňuje, že pokud neužíváte také doplňky stravy obsahující hořčík (případně stravu bohatou na hořčík), "vitamín D není opravdu užitečný".
Článek, který byl publikován v časopise Journal of the American Osteopathic Association, konstatoval, že pokud jednotlivec užívá doplňky stravy s vitamínem D, může si zvýšit hladinu vápníku a fosforu bez ohledu na to, zda je to potřebné. Znamená to však, že se mohou vyskytnout cévní kalcifikace (ukládání vápníku v cévách), pokud hladina hořčíku není dostatečně vysoká, aby se zabránilo nebezpečným komplikacím.
Podle odborných recenzí lidé s vysokým obsahem hořčíku potřebují pouze nižší dávku doplňků stravy s vitamínem D, aby dosáhli potřebné úrovně vitamínu D. Dr. Razzaque upozornil na skutečnost, že hořčík také snižuje možnost vzniku osteoporózy, což pomáhá snížit riziko zlomenin kostí, které jsou následkem nedostatku vitaminu D.
Nízká hladina hořčíku v těle je navíc spojována s dalšími zdravotními obtížemi, jako jsou kardiovaskulární nemoci, metabolický syndrom a kosterní deformace.
Doporučená denní dávka pro hořčík je 420 miligramů u mužů a 320 miligramů u žen. Standardní výživa v USA zabezpečuje však méně než 50% doporučených hodnot. Přibližně polovina Američanů z celkové populace země konzumuje stravu s méně než ideálním množstvím hořčíku.
Vědci dlouhodobě poukazují na skutečnost, že spotřeba hořčíku klesla v posledních několika desetiletích kvůli "industrializovanému zemědělství a změnám ve stravovacích návycích". Hladiny hořčíku jsou nízké především u populací, které pravidelně konzumují zpracované potraviny s vysokým obsahem škodlivých tuků, fosfátů, rafinovaného cukru a obilovin.
Doktor Razzaque dospěl k závěru, že "konzumací optimálního množství hořčíku může člověk snížit riziko nedostatku vitaminu D a snížit závislost na doplňcích stravy s vitamínem D."
Prospěšné zdroje hořčíku
Abyste zajistili, že vaše hladina hořčíku bude dostatečně vysoká a tím, aby se zabránilo zdravotním komplikacím, konzumujte více potravin bohatých na hořčík:
- Avokádo - výživné ovoce obsahující hořčík. Je také bohaté na vitamíny skupiny B, draslík a vitamín K. Je přítomen také vysoký obsah vlákniny a pro zdravé srdce - mononenasycené tuky.
- Černá čokoláda je plná hořčíku a obsahuje také měď, železo a mangan. Navíc obsahuje prebiotickou vlákninu, která bude vyživovat dobré bakterie ve vašem střevě. Černá čokoláda také obsahuje antioxidanty, které neutralizují volné radikály (škodlivé molekuly, které mohou poškodit vaše buňky a způsobit onemocnění).
- Luštěniny zahrnují rostliny bohaté na živiny jako fazole, cizrna, čočka, hrášek a sójové boby. Obsahují také železo, hořčík, draslík a bílkoviny
- Ořechy jako mandle, kešu a para ořechy jsou plné hořčíku. Jsou bohaté na vlákninu a mononenasycené tuky, které pomáhají zlepšit hladinu cukru v krvi i u lidí s diabetem.
- Semena jako je chia, lněné a dýňové obsahují hořčík. Tato semena jsou také plné antioxidantů, vlákniny, železa, mononenasycených tuků a omega-3 mastných kyselin.
- Tofu je bohaté na bílkoviny, které je vyrobeno ze sójového mléka. Obsahuje vápník, železo, hořčík, mangan, bílkovinu a selen.
Originál: https://www.naturalnews.com/2018-03-20-vitamin-d-requires-magnesium-supplements-deficient.html
OVĚŘENÉ PŘÍRODNÍ EXTRAKTY
S CERTIFIKÁTY
Níže uvedené nejúčinnější přírodní přípravky s ochrannou známkou Superionherbs sice mohou velice dobře účinkovat, nicméně je vhodné souběžně začít u sebe, protože chronické obtíže mají zpravidla tyto společné jmenovatele:
Jedině ochranná známka "Superionherbs" garantuje množství účinných látek v níže uvedených extraktech a samozřejmě u každé šarže.
Reishi extrakt, Reishi spór a Reishi Triterpen Max
———
Cordyceps sinensis
———
Sibiřská Čaga
———
Hericium erinaceus
———
Coriolus versicolor (Outkovka pestrá)
———
Shiitake
———
Hlíva ústřičná
———
Agaricus
———
BetaGlukan Maxcell (s Resveratrolem a Acerolou)
———
C-Max komplex (Camu camu s quercetinem)
———
Ashwagandha
———
Kurkumin (fytosomální extrakt), italský patent
———
Rdesno mnohokvěté - He shou wu
———
Graviola - Annona
———
Maca
———
Chitomax
———
Fenuprim
———
Dračí krev
———
Danshen Q10 cardio
———
Šafrán
———
Ostropestřec mariánský (fytosomální extrakt), italský patent
———
Boswellia (fytosomální extrakt), italský patent
———
S-Acetyl-L-Glutathion
———
NMN (nikotinamid mononukleotid)
———
Supík - sirup pro DĚTI na podporu imunity - unikátní složení
———
4x Instantní káva i s extrakty z hub Čaga, Cordyceps a Hericium
———
POSILUJTE ÚČINNĚ PŘEDEVŠÍM IMUNI TU A VČAS
ZÁSADNĚ NEJVYŠŠÍ GARANTOVANOU KVALITOU PŘÍRODNÍCH EXTRAKTŮ
REISHI, CORDYCEPS, ČAGA, AŠVAGANDA, HERI CIUM, MACA, CORIOLUS, KURKUMIN, BETAGLUKAN, GRAVIOLA, HLÍVA ÚSTŘIČNÁ, SHIITAKE, DRAČÍ KREV, C-MAX KOMPLEX, DANSHEN, HE SHOU WU-RDESNO, CHITOMAX, FENUPRIM, MAITAKE, AGARICUS, COPRINUS, ENOKI, SAFFRON, SILYBIN, BOSWELLIA, TRITERPEN MAX, GLUTATHION, SUPÍK - sirup pro děti na podporu imunity, NMN (nikotinamid mononukleotid)...
100% KVALITA JEN V ROSTLINNÝCH KAPSLÍCH
vhodné i pro vegetariány a vegany
CERTIFIKÁTY KLÍČOVÝCH PRODUKTŮ
NEJPOPULÁRNĚJŠÍ STRÁNKY
Zkušenosti klientů s Úspěšnou léčbou především boreliózy, chlamydiózy, únavového syndromu...
100% REISHI - houba mládí a zdravé dlou3 unikátní, bezkonkurenční extrakty h ověkosti -
31 důvodů proč se NENECHÁM OČKOVAT - izraelský rabín Chananya Weisman
Dr. Peter McCullough: Jak přírodně DETOXIKOVAT tělo PO OČKOVÁNÍ mRNA vakcínou (protokol) - video
Devastující efekt pro zdraví - glutaman sodný, aspartam a další excitotoxiny
Jak se přírodní cestou uzdravit z chronické Boreliózy, Chlamydiózy, EB virózy... únavového syndromu
CORDYCEPS - silná imunita a nárůst energie
Překyselené tělo: začátek vážné nemoci
Protokol pro prevenci pro uzdravené klienty - Ing. Zdeněk Rozehnal
BOSWELIA serrata (kadidlo) - jeden z nejsilnějších přírodních léků Matky Země
Tibetská houba, tibetské krystaly a kombucha - darování, prodej
Léčte záněty a ne Cholesterol, MUDr. Marc Sircus
100% ČAGA ze Sibiře, nejvyšší množství účinných látek garantující Certifikát
Mamografie způsobuje rakovinu prsu, MUDr. Ben Johnson, M.D., N.M.D., D.O.
Účinný lék na rakovinu plic na Kubě, proč ho mít nemůžeme? Leif Davenport
Artróza - kmenové buňky - Podvod!
Lékaři se sami uzdravili z Roztroušené sklerózy, prof. George Jelinek, dr. Terry Wahlsová
Jak se skutečně zdravě stravovat...
Proč průběžně a jak detoxikovat tělo
PROTINÁDOROVÝ účinek extraktů z REISHI a CORIOLUSU na úrovni klinických studií
Žaloba na farmaceutické korporace, MUDr. Matthias Rath
Koloidní stříbro - účinné přírodní antibiotikum, hustoty koloidního stříbra, doporučené dávkování
Odstranění rtuti, hliníku a dalších toxinů z těla, včetně p revence - MUDr. Dietrich Klinghardt
Zblblo již lidstvo natolik, že se nechá obelhat pohádkami o vražedném oxidu uhličitém?
Jak na Parkinsona? Glutathionem, Hericiem a odstraněním neurotoxinů Chlorellou
Proč my máme potravinové alergie, přičemž je naši prarodiče neměli?
CHRONICKÁ BORELIÓZA, CHLAMYDIE...? ÚNAVOVÝ SYNDROM
Osvědčený postup pro léčbu boreliozy a dalších koinfekcí, když ortodoxní chemická medicína (3 týdenní nitrožilní antibiotická léčba ceftriaxonem) a následně klasická - 3 antibiotika - minocyclin, azitromycin, entizol a 2 antituberkulotika - arficin a nidrazid i po 18 měsících aplikace u mě totálně selhala.
Cílem správné medicíny je předcházení nemocí a prodloužení zdravé dlouhověkosti. Ideálem medicíny je odstranit mít potřebu lékaře.
MUDr. William J. Mayo
Za účinné se z Reishi považují pouze kvalitně provedené a čisté extrakty, které mají dobrou biologickou dostupnost a jsou zbavené nestravitelného chitinu; nelze tedy použít pouhý prášek z usušené houby.
EXTRAKT SPÓR
TRITERPEN MAX
ZDE ROSTE NEJÚČINNĚJŠÍ REISHI
DUANWOOD RED REISHI
zdroj výše nejúčinnějších extraktů
Video z návštěvy Čechů u pěstitelů Duanwood Red Reishi v Číně, v horské oblasti Jiangshan
MYKOLOGIE, HISTORIE, PĚSTOVÁNÍ, ÚČINNÉ LÁTKY, JAK JE TO S JEJÍ KVALITOU?
CORDYCEPS - video
ČAGA - video
HERICIUM - video
BETAGLUKAN HLÍVA
extrakt extrakt
BETAGLUKAN - video
KURKUMIN AŠVAGANDA
extrakt extrakt
ASHWAGANDHA - video
RDESNO ANNONA
extrakt extrakt
TEČKOVANÉ PŘÍBĚHY
dokument z 31. srpna 2022
Nadační fond Svědomí Národa
KUBEK 2009
DOKUMENT ČT 2
BYZNYS V BÍLÝCH PLÁŠTÍCH
DOKUMENT ČT 2
ŠKODLIVOST MOBILNÍCH SÍTÍ
možná i proto je tolik nemocných, říká česká vědkyně, vedoucí týmu Centra buněčného a tkáňového inženýrství FN u sv. Anny...
doc. RNDr. Irena Koutná, Ph.D.
Aktualizovaný jmenný seznam s portovců zemřelých od 1.1.2021 do 31.12.2023 v souvislosti s "vakcinací" na covid
PATOLOG dr. Ryan Cole oprávněně VAROVAL
RENOMOVANÝ PATOLOG dr. RYAN COLE - přednáška
ALARMUJÍCÍ EFEKT covid (spike) injekcí (mRNA) na mozek, srdce, ledviny a ostatní orgány
- Spousta lidí postrádá enzym, který rozkládá RNA
- Naprosto porušujeme Norimberský kodex z roku 1947...
český dabing - 17:08
Lékařský summit, San Antonio, Texas, USA - 27.7.2021
AMERICA´S FRONTLINE DOCTORS
POSTAVIT SE NA ODPOR
ZAČNĚTE U SEBE
ZÁKLADEM ZDRAVÍ JE PREVENCE S NÁVRATEM K PŘÍRODĚ
Doporučuji:
každé ráno cca 30 minut před snídaní
vypít cca 4 dcl vlažné čisté pramenité vody s citrónem (můžete přidat až půl lžičky jedlé sody) a pro posílení imunity a energie můžete použít dvojitý extrakt (1-2 kapsle) z
a nejdříve po 15 minutách:
- kefír z tibetské houby 3dcl
- lněné semínko až 30 g - 3 PL
- mletá skořice /max. 4 g za den/
případně nejen pro psychiku:
- Ashwagandhu /1-2 kapsle denně/
pro střevo kvalitní probiotika:
- kysané zelí, které si sami jednoduše vyrobíte POUZE VY! Pozor na "BRUSELSKÉ" kysané zelí! S éčkama
Otevřený dopis ministrovi zdravotnictví: Medici proti diskriminaci - 24. ledna 2022
Můžete zavolat ministru Válkovi
728 264 930
Můžete mu i napsat: valekv@psp.cz, Vlastimil.Valek@top09.cz
Vzorový dopis škole pro studenty, kteří nechtějí podlehnout povinnému očkování proti covidu-19
Fakta nepřestávají existovat tím, že se o nich nesmí hovořit. Pravda je dcerou času
SVĚT SE ZBLÁZNIL
Toto je novodobá reklama na co?
MUDr. Anastasia Maria Loupis: Tento model je v ohrožení života