Nedostatek vitaminu D (+hořčíku) může zvyšovat riziko předčasného úmrtí

- Pixabay

Barbora Nová

Nedávná studie přinesla další důkazy, které potvrzují příčinnou souvislost mezi nedostatkem vitaminu D a zvýšeným rizikem úmrtí.

  • Vitamin D je v tucích rozpustná živina, kterou tělo potřebuje pro udržení zdraví kostí a funkce imunitního systému.
  • Předchozí studie ukazují, že vitamin D může také pomáhat snižovat zánět a riziko některých zdravotních potíží. Některé výzkumy také spojují nízkou hladinu vitaminu D se zvýšeným rizikem úmrtí.
  • Nedávný výzkum z University of South Australia nalezl důkazy, které potvrzují příčinnou souvislost mezi nedostatkem vitaminu D a předčasným úmrtím.
  • Autoři studie uvádějí, že tato zjištění podtrhují potřebu vypracovat účinné strategie prevence nedostatku vitaminu D v celé populaci.
  • V České republice je doporučená hodnota vitaminu D v séru 30-60 ng/l (75-150 nmol/l).

Vitamín D, známý také jako "sluneční vitamín", je vitamín rozpustný v tucích, který si tělo vytváří při pobytu na slunci. Je také obsažen v některých běžných potravinách.

Vitamin D má v těle několik funkcí. Například pomáhá regulovat vápník a fosfor pro zdraví kostí, snižuje záněty a podporuje imunitní systém (1).

Navíc může mít vitamin D i další zdraví prospěšné účinky, včetně snížení rizika některých zdravotních stavů, jako jsou kardiovaskulární onemocnění a roztroušená skleróza.

Nedostatečný příjem vitaminu D prostřednictvím slunečního záření nebo stravy však může vést k jeho nedostatku, což může mít negativní dopad na zdraví.

Například metaanalýza z roku 2017 zjistila souvislost mezi nízkou hladinou vitaminu D a zvýšeným rizikem úmrtí ze všech příčin (2). Ve studii z roku 2021 navíc vědci našli genetické důkazy, které naznačují příčinnou souvislost mezi nízkou hladinou vitaminu D a úmrtností (3).

Nová genetická studie

Nedávno nová genetická studie z University of South Australia publikovaná v listopadu 2022 v časopise Ann als of Internal Medicine nalezla další důkazy, které podporují příčinný vztah mezi nedostatkem vitaminu D a zvýšenou úmrtností (4).

Konkrétně vědci odhadují, že pravděpodobnost úmrtí ze všech příčin se zvyšuje o 25 % u osob s hladinou vitaminu D v séru 25 nmol/l ve srovnání s osobami s koncentrací 50 nmol/l.

"Zjistili jsme důkazy o nadměrné úmrtnosti u osob s nedostatkem vitaminu D a o tom, že zvýšením hladiny vitaminu D u těchto osob můžeme snížit riziko úmrtí," uvedla autorka studie Elina Hypponenová, PhD, profesorka na University of South Australia a ředitelka Australského centra pro precizní zdraví.

Co je to nedostatek vitaminu D?

Ačkoli se o tom stále vedou rozsáhlé diskuse, odborníci obecně definují nedostatek vitaminu D jako hladinu 25(OH)D v séru nižší než 30 nmol/l. Nicméně koncentrace vitaminu D mezi 30-49 nmol/l jsou považovány za nedostatečné.

Přesto jiné důkazy uvádí, že nedostatek vitaminu D je definován jako sérové koncentrace 25(OH)D nižší než 50 nmol/L - a těžký nedostatek vitaminu D nastává, když sérové koncentrace klesnou pod 30 nmol/l (5).

Autoři studie uvádějí, že podle nejnovějších odhadů může mít nedostatek vitaminu D až 50 % populace - v závislosti na zeměpisné poloze a demografických údajích obyvatelstva.

Zkoumání stavu vitaminu D a rizika úmrtí

Výzkumný tým získal 307 601 účastníků z britské Biobanky, aby prozkoumal souvislosti mezi vitaminem D a rizikem úmrtí. Účastníci (nepříbuzní) byli v době náboru (mezi březnem 2006 a červencem 2010) ve věku 37-73 let a všichni měli bílé evropské předky.

Poté získali genetické údaje účastníků a měření sérového 25-hydroxyvitaminu D 25(OH)D.

Během 14letého sledování vědci rovněž zaznamenávali úmrtnost ze všech příčin a úmrtí způsobená specifickými nemocemi, včetně:

  • kardiovaskulárních onemocnění
  • rakoviny
  • onemocnění dýchacího ústrojí

Během 14 let výzkumu vědci zaznamenali 18 700 úmrtí účastníků.

Pomocí nelineární Mendelovské randomizace analýzy vědci zjistili, že riziko úmrtí se významně snižovalo se zvyšující se hladinou vitaminu D - ale tato  souvislost se zastavila, když sérové hladiny dosáhly 50 nmol/l  (6).

Mendelovská randomizace je metoda použití změřených variací v genech známé funkce ke zkoumání kauzálního účinku modifikovatelné expozice na nemoc u observační studie (7).

Vědci také zjistili, že geneticky předpokládané koncentrace 25(OH)D nižší než 25 nmol/l měly nejvýznamnější souvislost se zvýšeným rizikem úmrtí.

Stejnou souvislost navíc vědci pozorovali i při analýze úmrtí na rakovinu, kardiovaskulární onemocnění a onemocnění dýchací soustavy.

"V této studii jsme našli důkazy o prospěšnosti všech hlavních příčin úmrtí, včetně úmrtí na kardiovaskulární onemocnění, rakovinu a úmrtí na nemoci dýchací soustavy," uvedla dr. Hypponenová.

"Ve většině případů však byl jakýkoli přínos zvýšení hladiny vitaminu D omezen na osoby, které mají jeho velmi nízké koncentrace."

Dr. Hypponenová navíc uvedla, že tato studie jako první prokázala snížení úmrtnosti související s respiračními chorobami.

"Můžeme s jistotou říci, že se jedná o nejkomplexnější studii, která poskytuje důkazy o úloze vitaminu D v prevenci předčasné úmrtnosti," dodala.

Podle autorů studie měli účastníci, kteří byli nekuřáci, fyzicky aktivní a žili v jižních oblastech, vyšší koncentrace vitaminu D. Vyšší hladiny měli také lidé s nižším indexem tělesné hmotnosti a méně socioekonomickými problémy.

Proč by měla hladina vitaminu D ovlivňovat riziko úmrtí?

Předchozí genetický výzkum dr. Hypponenové a jejího kolegy, doktora A ng Zhou, zjistil souvislost mezi nízkým stavem vitaminu D a vyšší hladinou C-reaktivního proteinu - zánětlivého biomarkeru v krvi (8).

"Je možné, že nižší zánětlivost může částečně pomoci vysvětlit tato zjištění; existuje však i mnoho dalších mechanismů," uvedla dr. Hypponenová.

"Je důležité si uvědomit, že vitamin D je prohormon, který má receptory po celém těle, včetně většiny hlavních orgánů. Pokud necháme hladinu tohoto hormonu klesnout na velmi nízkou úroveň, je možné, že dojde k narušení více systémů v organismu, což povede ke zvýšení jeho celkové křehkosti, a jak ukazují naše výsledky, i ke zvýšení předčasné úmrtnosti."

Omezení ve výzkumu vitaminu D

Přestože studie využívala velký počet účastníků, všichni byli jedinci bílého evropského původu.

Není tedy známo, zda se tyto výsledky vztahují i na jedince jiných rasových nebo etnických skupin.

Vědci však do analýzy zahrnuli i analýzy citlivosti na jiné než bílé etnické skupiny.

Z tohoto důvodu vědci předpokládají, že výsledky studie by mohly být podobné i mimo bělošské etnické populace.

Jak často byste si měli kontrolovat hladinu vitaminu D?

Dr. Janice Johnstonová, vedoucí lékařka a spoluzakladatelka společnosti Redirect Health, uvedla, že zdravotníci ne vždy nařizují rutinní kontroly hladiny vitaminu D, což může být způsobeno nedostatečným pokrytím všeobecného screeningu pojišťovnami.

"Pokud máte určité zdravotní potíže nebo rizikové faktory pro nedostatek vitaminu D, měli byste požádat svého praktického lékaře, aby vám test provedl," řekla.

"U dospělých, u kterých již byl zjištěn nedostatek vitaminu D, lze doporučit krevní test ke sledování hladiny v krvi 3 měsíce po zahájení léčby."

Kolik vitaminu D potřebujete?

Určit, kolik vitaminu D jednotlivec potřebuje, je náročné, protože to závisí na faktorech, jako je vystavení slunci a roční období.

Podle National Institutes of Heal th (NIH) je průměrné doporučené množství vitaminu D pro zdravé dospělé osoby 600 mezinárodních jednotek (IU) denně. Dospělí ve věku 71 let a starší by se měli snažit získat 800 IU denně (9).

Národní institut zdraví , běžně označovaný jako NIH, je primární agenturou vlády Spojených států odpovědnou za biomedicínský výzkum a výzkum veřejného zdraví.

Podle doporučení Endokrinní společnosti  pro klinickou praxi z roku 2011 je navíc léčba dospělých s nedostatkem vitaminu D 50 000 IU vitaminu D2 nebo vitaminu D3 jednou týdně po dobu osmi týdnů nebo 6000 IU vitaminu D2 (rostlinný původ) nebo vitaminu D3 (živočišný původ) denně (10).

V současnosti odborníci také doporučují v případě nedostatku vitaminu D 70 IU vitaminu D3 na jeden kilogram hmotnosti denně.

Poté, jakmile je hladina 25(OH)D dostatečná, je doporučená udržovací dávka 1500-2000 IU denně.

Příliš mnoho vitaminu D však může být zdraví škodlivé.

"Byla bych opatrná při používání vysokých dávek nebo 'bolusových' přístupů vzhledem k tomu, že se v mnoha případech ukázaly jako méně účinné než běžná mírná dávka suplementace vitaminu D s ohledem na dosažení požadovaného zdravotního prospěchu, a ne jen vyšší hladiny vitaminu D," řekla dr. Hypponenová.

Jak zvýšit hladinu vitaminu D

Dr. Johnstonová navrhla, že pokud máte nedostatek vitaminu D, může ke zvýšení jeho hladiny přispět konzumace většího množství potravin obsahujících vitamin D a více slunečního záření.

Mezi doporučené potravinové zdroje vitaminu D patří např:

  • losos
  • vaječné žloutky
  • mléčné výrobky obohacené vitaminem D

"Při léčbě nedostatku vitaminu D navíc pomohou i každodenní procházky venku na slunci - nezapomeňte se však krýt po určité době pobytu na Slunci opalovacím krémem," doporučuje dr. Johnstonová.

"Pokud je u vás zjištěn nedostatek vitaminu D, měl by vám váš praktický lékař doporučit užívání doplňků stravy s vitaminem D."

Závěr

Vitamin D má v těle mnoho životně důležitých funkcí a studie potvrzují, že lidé s nedostatkem vitaminu D mohou být vystaveni vyššímu riziku některých zdravotních potíží.

Některé výzkumy také zjistily souvislost mezi nízkou hladinou vitaminu D a úmrtností.

Výsledky nové studie poskytují další důkazy na podporu toho, že udržování dostatečné hladiny vitaminu D může mít zásadní význam pro prevenci předčasných úmrtí ze všech příčin.

Nová studie zjistila nový poznatek, že riziko úmrtí se významně snižuje se zvyšující se hladinou vitaminu D, ale tato souvislost se zastavuje, když sérové hladiny dosáhnou 50 nmol/l.

"Podle mého názoru je nejdůležitější, abychom našli účinnou strategii, která zajistí, že všichni budou mít alespoň minimální zásoby vitaminu D," je přesvědčena dr. Hypponenová.

"Na úrovni populace je klíčová prevence. V klinických podmínkách může pomoci také sledování a léčba nedostatku vitaminu D."

Byly dřívější studie přehlíženy?

10 symptomů ukazujících na nedostatek vitamínu D (zde na webu publikováno již v roce 2012)

Aurora Geib

Výsledky studia vedeného na Curyšské universitě potvrdily, že dostatečné množství vitamínu D je potřebné k udržení zdraví kostí.

Mnoho lidí věří, že je dostatečné jíst zdravě, ale jen málo potravin obsahuje významné úrovně vitamínu D. Podle Dr. Heike A. Bischoff, z fakulty UZH, aby člověk obdržel dostatečnou hladinu vitamínu D jen ze stravy, musel by jíst denně dvě porce tučné ryby jako je losos nebo makrela. Proto je nezbytné doplňovat úroveň vitamínu D pomocí slunění nebo doplňků stravy.

Nestačí však doplňovat pouze vitamín D (například z potravinových doplňků), ale další spolupracující vitamíny jako hořčík, který se nachází v zelené zelenině jako je třeba špenát.  Nedostatek vitamínu D přispívá k mnoha chronickým nemocem.

Mnoho tváří vitamínu D

Před desetiletími nám lékařské autority tvrdili, že vitamín D je dobrý jen k udržení zdraví kostí a zubů. Novodobá věda odhalila schopnost vitamínu D snížit rizika onemocnění a posílit imunitu. Navzdory těmto vědeckým odhalením o potenciálu vitamínu D se zdá, že ne každý člověk oceňuje tento objev.

Nynější životní styl je pracovat uvnitř budov a přispěl k růstu nedostatečnosti vitaminu D na celém světě. To vše je znásobeno tím, že ne každý člověk si může být vědom toho, že nemá dostatečnou hladinu vitamínu D.

Mám dostatek vitamínu D?

Nejlepší způsob je otestovat vaši krev. Nicméně, pokud máte jakékoliv z následujících onemocnění, potřebujete vyrovnat hladinu vitamínu D.

  • CHŘIPKA - nedostatek vitamínu D vede k respiračním onemocněním. Studium prokázalo, že dostatek vitamínu D snižuje infekce dýchacích cest.
  • SVALOVÁ SLABOST - podle Michaela F. Holicka, je slabost svalů způsobena nedostatkem vitamínu D, protože jejich receptory musí být trvale udržovány vitamínem D.
  • LUPÉNKA - i syntetický vitamín D prokázal vliv na zlepšení lupénky.
  • CHRONICKÉ ONEMOCNĚNÍ LEDVIN - lidé s pokročilými chronickými nemocemi ledvin nejsou schopni si vytvořit aktivní formu vitamínu D
  • DIABETES - Podle jedné studie na 10.366 dětech, dostalo 2000 z nich první den po narození 2000 jednotek vitamínu D3. Pak byly sledované po dobu 31 let a skupina, která obdržela první den svého života vitamín D3 měla snížené riziko onemocnění diabetem typu I o 80%.
  • ASTMA - výzkum vedený v Japonsku prokázal velké snížení astmatických záchvatů při denní konzumaci 1200 jednotek vitamínu D.
  • PERIODONTÁLNÍ ONEMOCĚNÍ - je to chronické onemocnění dásní které způsobuje otekliny a krvácení. Vitamín D významně snižuje počet bakterií v ústech.
  • KARDIOVASKULÁRNÍ NEMOCI - městnavé srdeční selhání je přidružené s nedostatkem vitamínu D. Při jedné studii bylo zjištěno, že ženy s nízkou hladinou vitamínu D (42 nmol/l) měly o 67% zvýšené riziko vysokého tlaku.
  • SCHYZOFRENIE A DEPRESE - tyto poruchy jsou spojené s nedostatkem vitamínu D. Studie zjistila, že těhotné ženy s nedostatečnou úrovní vitamínu D měli děti, jež bylo nezbytné léčit pro dostatečný mozkový vývoj a poskytnout jim duševní podporu v pozdějších letech.
  • RAKOVINA - Existuje vědecká studie, která výslovně spojuje nedostatek vitamínu D s rakovinou prsu. Vyšší dávky vit. D ze slunečního svitu snižují o 75% rakovinný růst a o 50% zmenší nádory.

Prevence

Proaktivní přístup k prevenci pomůže vyhnout se chronickým onemocněním přidruženým s nedostatkem vitamínu D. Mnoho peněz můžete ušetřit, pokud se přestanete bát procházet se na sluníčku. Deštníky si ponechte pro deštivé dny.

Chřipku dostanete, protože máte nedostatek vitamínu D

Nová studie potvrdila, že vitamín D hraje důležitou roli v aktivaci imunitního systému proti infekčním nemocem jako například chřipka. Nedostatek vitamínu D již byl dán do souvislosti s širokým spektrem nemocí, které zahrnuje srdeční choroby, rakovinu, cukrovku, depresi, autoimunitní choroby a mnohé další.

Nová studie objevila, že aktivace T-buněk, aby bojovaly s infekcí, potřebuje jednoznačně pomoc vitamínu D. Když T-buňka rozpozná cizí vetřelce jako baktérie nebo viry, vyšle aktivační signály  genu – receptoru vitamínu D. Gen VDR (receptor vitamínu D) pak zahájí produkci proteinu DVR, který navazuje vitamín D na T-buňky. Pak DVR spojený s vitamínem D produkuje PLC-gamma1 protein, který umožní T-buňce zahájit boj proti infekci.

Dr. John Cannell také oznámil, že vitamín D pomáhá produkovat antibakteriální peptidy, které napomáhají chránit proti chřipce. Proto v zimě, kdy je málo slunečního svitu, mají lidé větší sklon k nedostatku vitamínu D a nakazí se snadněji chřipkovými viry.

Komentář dr. Mercoly:

Tyto informace jsou vzrušující, i kdyby jen proto, že léčení nedostatku vitamínu D je nejen levné, ale v některých případech vás nestojí vůbec nic!

A optimalizace úrovně vitamínu D může mít významně pozitivní vliv na vaše celkové zdraví a pomůže vám chránit se před širokým množstvím nemocí, která jsou daleko závažnější než chřipka. Vitamín D funguje vlastně tak, že zvyšuje tělesnou produkci 2 – 300 různých antimikrobiální peptidů, které jsou daleko efektivnější než jakákoli syntetická antibiotika nebo antivirotika. A dělá to za zlomek ceny a naprosto bez toxicity.

Jak vás vitamín D chrání před chřipkou a dalšími infekcemi

Poslední studie publikovaná v časopise Nature Imunology, podporuje předchozí teorii dr. Cannella, že chřipka může být prostým symptomem nedostatku vitamínu D, a vysvětluje mechanismus ochranného působení vitamínu D.

Vedoucí výzkumu Carsten Geisler řekla webu Food Consumer:

“Když je T-buňka vystavena cizímu patogenu, prodlouží svůj signalizační nástroj či “anténu” známou jako receptor vitamínu D, s nímž vyhledává vitamín D.

To znamená, že T-buňka musí mít vitamín D, jinak se aktivace buňky zastaví. Pokud T-buňky nenajdou dostatek vitamínu D v krvi, ani se nezačnou mobilizovat.”

Takže se nemůžeme divit, že očkování proti chřipce nefunguje!

Očkování proti chřipce nezmůže naprosto nic, pokud je problémem v pozadí nedostatek vitamínu D, který brání vašemu imunitnímu systému, aby správně fungoval

  • Očkování v podstatě dále ničí váš imunitní systém, a jeho vedlejší účinky mohou být potenciálně smrtelné.
  • Udržování silného imunitního systému, který chrání před malými i závažnými nemocemi, a pochopení role, kterou hraje vitamín D v tom, že umožňuje aktivaci vašeho imunitního systému, může radikálně změnit vaše zdraví.
  • Další studie zjistila, že školní děti, které dostávaly doplněk vitamínu D, měly daleko méně případů chřipky i astmatu.
  • Studie byla provedena na náhodně vybrané skupině, s dvojím zaslepením (ani experimenátoři ani subjekty neznaly složení testu), s placebo-testem. Byly srovnány dvě skupiny dětí, od prosince 2008 do března 2009.¨
  • Jedna skupina 167 dětí dostávala denně 1 200 IU vitamínu D3. Druhá stejně početná skupina dostávala placebo. Pouze 18 dětí ze skupiny dostávající vitamín D dostalo chřipku, ve druhé kontrolní skupině to bylo 31 dětí.
  • Bylo rovněž zjištěno, že u dětí s předchozí diagnózou astmatu dostaly astmatický záchvat 2 děti dostávající vitamín D3, a 12 dětí ve skupině dostávající placebo.
  • To jsou významné rozdíly. A nejlepší je, že je tak snadné optimalizovat přísun vitamínu D do své rodiny, abychom dosáhli podobných výsledků!

Zdroje vitamínu D

Ideální a nejlepší způsob, jak získat vitamín D, je vystavovat svou pokožku slunci. Vitamín D je ve vaší kůži generován po vystavení UV-B paprskům slunečního světla, funguje jako pro-hormon a je rychle konvertován na 25-hydroxyvitamin D, neboli vitamín D3.

Bohužel velká většina lidí v USA nemůže v období od září do poloviny dubna pravděpodobně získat dost UV-B záření ze slunce, aby si vyrobila optimální úroveň vitamínu D. Pamatujme rovněž, že slunečné a horké počasí není nutně spolehlivým indikátorem množství UV-B záření. Pokud žijete v zeměpisné šířce nad 30° severně nebo pod 30° jižně, bude pro vás pravděpodobně prospěšné brát od září do dubna vitamínový doplněk s vitamínem D3.

V těchto případech můžete použít též bezpečné solárium nebo orálně podávat vitamín D3 (cholecalciferol).

Co musíte vědět o dávkování vitamínu D

Je také důležité uvědomit si, že i když doporučované denní dávky (RDA) pro některé věkové skupiny byly nedávno zvýšeny, stále ještě jsou pro většinu žalostně neadekvátní.

Například koncem roku 2008 Americká pediatrická akademie zdvojnásobila doporučenou dávku vitamínu D pro malé i větší děti a adolescenty, ze 200 na 400 jednotek denně. Ale nedávný výzkum  ukázal, že děti potřebují desetkrát více než toto množství, aby se optimalizovaly prospěšné účinky, které může tento vitamín poskytnout.

Na základě nejnovějšího výzkumu se mnozí výzkumníci nyní shodují, že člověk potřebuje 35 mezinárodních jednotek (IU) vitamínu D na libru tělesné váhy (libra – asi půl kila). Toto doporučení platí i pro děti, starší osoby a těhotné ženy.

Avšak pamatujme, že potřeba vitamínu D je vysoce individuální, protože stav vitamínu D v těle závisí na mnoha faktorech, jako je barva vaší pleti, místo, kde žijete, a jak často se pravidelně vystavujete slunci.  Takže i když vám toto doporučení může dát trochu lepší odhad toho, co skutečně potřebujete, je opravdu nemožné dát plošné doporučení, které by pokrylo potřeby všech.

Jediným způsobem, jak určit svou optimální dávku, je nechat si udělat krevní test.  Ideálně byste si měli udržovat hladinu vitamínu D na 50-65 ng/ml po celý rok.

Vitamín D jako schůdná léčba depresí, cukrovky a dalších nemocí?

Je povzbudivé, že výzkumníci nyní začali hlouběji pátrat po vlivu vitamínu D na depresi, a rovněž na kontrolu krevního cukru. Překvapujícím spojením mezi depresí a hladinou vitamínu D je spojení mezi depresí a zánětem.

Jak jste se právě výše dočetli, vitamín D je nezbytný pro správnou funkci vašeho imunitního systému, aby mohl bojovat se záněty, a jiný výzkum objevil, že lidé s depresí mají vyšší tendenci k zánětům mozku. Totéž platí pro lidi s Alzheimerovou chorobou.

Další nemoci způsobené malými chronickými záněty jsou například rakovina, arthritida a chronická únava, a mnoho dalších. A opět se zjistilo, že vitamín D hraje důležitou roli v těchto i dalších nemocech.

Podívejte se na seznam běžných chronických onemocnění, které vědci spojují s nedostatkem vitamínu D:

Rakovina, hypertenze, srdeční onemocnění, autismus, obezita, revmatoidní arthritida, diabetes 1 a 2, roztroušená skleróza, Crohnova nemoc, nachlazení a chřipka, zánět močového měchýře, tuberkulóza, otrava krve, příznaky stárnutí, demence, ekzém, psoriáza, nespavost, ztráta sluchu, svalové bolesti, zubní kaz, paradontóza, osteoporéza, makulární degenerace, pre-eklampsie, riziko císařského řezu, záchvaty, neplodnost, asthma, cystická fibróza, migrény, deprese, Alzheimerova nemoc, schizofrenie.

 A to není ještě vše. 

18 kontrolních testů z roku 2008 ukazuje, že dostatek vitamínu D významně redukuje úmrtnost ze všech příčin!

Je jasné, že široká škála zdravotních problémů a potenciálně smrtelných nemocí je přímo či nepřímo způsobena chronickými záněty ve vašem těle, což  znamená, že s optimalizací přísunu vitamínu D byste neměli příliš váhat.

Prameny:

  • Food Consumer March 7, 2010
  • Nature Immunology March 7, 2010
  • Eurekalert March 3, 2010
  • Reuters March 7, 2009
  • American Journal of Clinical Nutrition March 10, 2010

Vitamín D potřebuje hořčík: Můžete užívat doplňky stravy s vitamínem D, ale jeho hladina bude v těle nedostatečná, pokud máte nedostatek hořčíku

Zoey Sky, 20. března 2018

I když užíváte denně doplňky stravy, nezapomeňte, že vaše hladina vitamínu D a hořčíku je úzce spojená.

Podle nedávné studie nejméně  50 procent Američanů neukládá v organismu aktivní vitamin D. Je to způsobeno tím, že vitamín D nemůže být metabolizován z důvodu nízké hladiny hořčíku.

Dr. Mohammed S. Razzaque, profesor patologie v Lake Erie College of Osteopathic Medicine a spoluautor studie, vysvětlil, že většina lidí, kteří užívají doplňky stravy s vitamínem D, neví, jak je metabolizován. Upozorňuje, že pokud neužíváte také doplňky stravy obsahující hořčík (případně stravu bohatou na hořčík), "vitamín D není opravdu užitečný".

Článek, který byl publikován v časopise Journal of the American Osteopathic Association, konstatoval, že pokud jednotlivec užívá doplňky stravy s vitamínem D, může si zvýšit hladinu vápníku a fosforu bez ohledu na to, zda je to potřebné. Znamená to však, že se mohou vyskytnout cévní kalcifikace (ukládání vápníku v cévách), pokud hladina hořčíku není dostatečně vysoká, aby se zabránilo nebezpečným komplikacím.

Podle odborných recenzí lidé s vysokým obsahem hořčíku potřebují pouze nižší dávku doplňků stravy s vitamínem D, aby dosáhli potřebné úrovně vitamínu D. Dr. Razzaque upozornil na skutečnost, že hořčík také snižuje možnost vzniku osteoporózy, což pomáhá snížit riziko zlomenin kostí, které jsou následkem nedostatku vitaminu D.

Nízká hladina hořčíku v těle je navíc spojována s dalšími zdravotními obtížemi, jako jsou kardiovaskulární nemoci, metabolický syndrom a kosterní deformace.

Doporučená denní dávka pro hořčík je 420 miligramů u mužů a 320 miligramů u žen. Standardní výživa v USA  zabezpečuje však méně než 50% doporučených hodnot. Přibližně polovina Američanů z celkové populace země konzumuje stravu s méně než ideálním množstvím hořčíku.

Vědci dlouhodobě poukazují na skutečnost, že spotřeba hořčíku klesla v posledních několika desetiletích kvůli "industrializovanému zemědělství a změnám ve stravovacích návycích". Hladiny hořčíku jsou nízké především u populací, které pravidelně konzumují zpracované potraviny s vysokým obsahem škodlivých tuků, fosfátů, rafinovaného cukru a obilovin.

Doktor Razzaque dospěl k závěru, že "konzumací optimálního množství hořčíku může člověk snížit riziko nedostatku vitaminu D a snížit závislost na doplňcích stravy s vitamínem D."

Prospěšné zdroje hořčíku

Abyste zajistili, že vaše hladina hořčíku bude dostatečně vysoká a tím, aby se zabránilo zdravotním komplikacím, konzumujte více potravin bohatých na hořčík:

  • Avokádo - výživné ovoce obsahující hořčík. Je také bohaté na vitamíny skupiny B, draslík a vitamín K. Je přítomen také vysoký obsah vlákniny a  pro zdravé srdce - mononenasycené tuky.
  • Černá čokoláda je plná hořčíku a obsahuje také měď, železo a mangan. Navíc obsahuje prebiotickou vlákninu, která bude vyživovat dobré bakterie ve vašem střevě. Černá čokoláda také obsahuje antioxidanty, které neutralizují volné radikály (škodlivé molekuly, které mohou poškodit vaše buňky a způsobit onemocnění).
  • Luštěniny zahrnují rostliny bohaté na živiny jako fazole, cizrna, čočka, hrášek a sójové boby. Obsahují také železo, hořčík, draslík a bílkoviny
  • Ořechy jako mandle, kešu a para ořechy jsou plné hořčíku. Jsou bohaté na vlákninu a mononenasycené tuky, které pomáhají zlepšit hladinu cukru v krvi i u lidí s diabetem.
  • Semena jako je chia, lněné a dýňové obsahují hořčík. Tato semena jsou také plné antioxidantů, vlákniny, železa, mononenasycených tuků a omega-3 mastných kyselin.
  • Tofu je bohaté na bílkoviny, které je vyrobeno ze sójového mléka. Obsahuje vápník, železo, hořčík, mangan, bílkovinu a selen.

Originál: https://www.naturalnews.com/2018-03-20-vitamin-d-requires-magnesium-supplements-deficient.html

OVĚŘENÉ PŘÍRODNÍ EXTRAKTY

S CERTIFIKÁTY

Níže uvedené nejúčinnější přírodní přípravky s ochrannou známkou Superionherbs sice mohou velice dobře účinkovat, nicméně je vhodné souběžně začít u sebe, protože chronické obtíže mají zpravidla tyto společné jmenovatele:

Jedině ochranná známka "Superionherbs" garantuje množství účinných látek v níže uvedených extraktech a samozřejmě u každé šarže.

Reishi extrakt, Reishi spór a Reishi Triterpen Max

Reishi extrakt, Reishi spór a Reishi Triterpen Max
Reishi (čínsky Ling Zhi) a její užívání, uvádějí staré čínské spisy z doby už před více než 2 400 lety. Tato vzácná houba je také nazývaná latinsky Ganoderma lucidum, v překladu "božská houba...

Cordyceps sinensis

Cordyceps sinensis
Cordyceps je velice specifická cizopasná houba, která roste od nepaměti pouze v horských oblastech Číny a Tibetu. Pro své specifické účinky je v čínské medicíně především Cordyceps sinensis používán...

Sibiřská Čaga

Sibiřská Čaga
Čaga, dřevokazná houba se živí šťávami stromů, především z břízy, jilmu, jeřabiny, jasanu, ale nejvyšší léčivé účinky má houba Čaga rostoucí na břízách. Ideální sběr je na podzim a na jaře, kdy má...

Hericium erinaceus

Hericium erinaceus
Hericium je poměrně vzácná houba, která svým tvarem připomíná mořský korál. Roste paraziticky především na tvrdém dřevě dubů a buků, přičemž roste zejména v jihovýchodní Asii. Na našem území ji...

Coriolus (Outkovka pestrá)

Coriolus (Outkovka pestrá)
Coriolus versicolor nebo-li čínsky YunzhiYunzhi je druhem dřevokazné houby, která je již celá staletí využívá v tradiční čínské medicíně. V angličtině nazývá Turkey tail což znamená – krocaní ocas,...

Shiitake

Shiitake
Shiitake (lat. Lentinus edodes), česky Houževnatec jedlý je uznávaný přírodní prostředek jako Reishi, Cordyceps, Hericium a Sibiřská Čaga. Jejími hlavními aktivními komponenty jsou polysacharidy...

Hlíva ústřičná

Hlíva ústřičná
V posledních desetiletích se základní výzkum věnuje daleko podrobněji než kdykoli jindy komlexnějšímu složení a biologickým účinkům hlívy ústřičné a jejím jednotlivým složkám. Na základě výsledků...

Agaricus

Agaricus
Agaricus blazei Murill, česky žampion brazilský Agaricus blazei Murrill je jedlá brazilská houba s nízkým obsahem kalorií a velkým množství živin. Pochází z malé brazilské vesnice jménem Piedade...

BetaGlukan Maxcell (s Resveratrolem a Acerolou)

BetaGlukan Maxcell (s Resveratrolem a Acerolou)
Beta glukany 1,3/1,6D jsou přírodní polysacharidy nacházející se také v buněčných stěnách kvasinek rodu Saccharomyces cerevisiae a všech medicinálních hub. Obsažené beta-glukany jsou získávány...

C-Max komplex (s quercetinem)

C-Max komplex (s quercetinem)
Synergická kombinace extraktu z plodů ze stromu Camu Camu a quercetinu s maximální vstřebatelností vitamínu C. Camu Camu Camu Camu je nízký malý strom rostoucí divoce podél řek v oblastech...

Ashwagandha

Ashwagandha
(Ashwagandhá – witánie snodárná – witánie uspávající – Withania somnifera) je polokeř, který dorůstá do výšky 1 - 1,5 metru. Původem je ze severozápadní Indie. Roste také v severní Africe a na...

Kurkumin (fytosomální), italský patent

Kurkumin (fytosomální), italský patent
10 prokázaných zdravotních přínosů kurkuminu Koření známé jako kurkuma je možná nejúčinnějším existujícím doplňkem stravy. Mnoho kvalitních studií ukazuje, že kurkuma má zásadní přínosy pro vaše...

Rdesno mnohokvěté - He shou wu

Rdesno mnohokvěté - He shou wu
Che-šou-wu (He Shou Wu) je v asijské bylinné medicíně jednou z nejpopulárnějších a nejvíce ceněných posilujících bylin. He-šou-wu je zpracovaná kořenová hlíza rostliny Polygonum multiflorum (rdesno...

Graviola - Annona

Graviola - Annona
Extrakt z listí ze stromu Graviola - přirozený zabiják rakovinových buněk – 10.000 krát silnější než chemoterapie A proč to nevíme? Je to proto, protože určité velké korporace chtějí dostat zpět...

Maca

Maca
Maca, přezdívaná jako peruánský ženšen nebo peruánská viagra roste v jihoamerických Andách, vyskytuje se ve výškách kolem 4000 metrů n.m. a odolává až mrazům -20°C, stejně jako žáru slunce. Vzhledem...

Chitomax

Chitomax
Princip působení Chitomaxu: Je známo, že viskózní vláknina a zejména chitosan působí na metabolismus tuků, snižuje vstřebávání cholesterolu ze stravy a váže se na žlučové kyseliny, a tím snižuje...

Fenuprim

Fenuprim
chitomax + bylinky + kyselina alfalipoová FENUPRIM – jedinečná kombinace pěti přírodních látek, synergicky působících, která vám může pomoci při formování vaší postavy. Pro většinu lidí jsou právě...

Dračí krev

Dračí krev
Dračí krev – Dragons blood Když se v amazonské džungli někdo poraní, škrábne nebo je pokousán hmyzem, někdy můžete vidět jak mačetou sekne do jednoho druhu stromu a temně rudou pryskyřici si kápne do...

Danshen Q10 cardio

Danshen Q10 cardio
Danshen Q10 cardio Synergická kombinace extraktů a mikroživin pro normální funkci srdce. Kombinace extraktu z kořene Danshen, koenzymu Q10, vitamínu E a thiaminu je synergická kombinace – působení...

Šafrán

Šafrán
Saffron – Brain and Neuro balancer Přírodní doplněk stravy určený ke zmírnění stresu, zlepšení nálady a zvýšení pocitu pohody. Obsahuje unikátní synergicky působící kombinaci patentovaného extraktu...

Ostropestřec mariánský (fytosomální extrakt), italský patent

Ostropestřec mariánský (fytosomální extrakt), italský patent
Silybin Phytosome® – silibinin s vysokou vstřebatelností - novinka na ochranu a regeneraci jater Jaterní buňky odstraňují mj. z krve trávicího ústrojí baktérie, viry a jiné patogeny. Zdravá játra do...

Boswellia (fytosomální extrakt), italský patent

Boswellia (fytosomální extrakt), italský patent
Boswellia Phytosome® - novinka s vysokou vstřebatelností, s protizánětlivým a protibolestivým účinkem Boswellia serrata, česky kadidlovník pilovitý je středně velký strom z čeledi březulovitých. Jeho...

NOVINKA! S-Acetyl-L-Glutathion - Nejsilnější antioxidant, který vytváří tělo

NOVINKA!    S-Acetyl-L-Glutathion - Nejsilnější antioxidant, který vytváří tělo
Glutathion je nejsilnější antioxidant, který vytváří tělo, přičemž S-acetyl-L-Glutathion je nejpokročilejší formou biologicky dostupného glutathionu. Jeho účinnost se rovná nitrožilnímu podávání...

Každá nemoc je způsobena narůstající jedovatostí lidského organismu.

Úžasný: MUDr. Henry Bieler

 

 

NEJPOPULÁRNĚJŠÍ ČLÁNKY

  

100% REISHI - houba mládí a zdravé dlou h ověkosti - 3 UNIKÁTNÍ, BEZKONKURENČNÍ EXTRAKTY

31 důvodů proč se NENECHÁM OČKOVAT - izraelský rabín Chananya Weisman

  Devastující efekt pro zdraví - glutaman sodný, aspartam a další excitotoxiny

Jak se přírodní cestou uzdravit z chronické Boreliózy, Chlamydiózy, EB virózy... Únavového syndromu

CORDYCEPS - silná imunita a nárůst energie

Překyselené tělo: začátek vážné nemoci

ZVRÁCENÍ POSTUPU DIABETU 2. typu začíná u ignorování běžných doporučení, MUDr. Sarah Hallbergová - video

Tibetská houba, tibetské krystaly a kombucha - darování, prodej

Léčte záněty a ne Cholesterol, MUDr. Sircus

100% ČAGA ze Sibiře, nejvyšší množství účinných látek garantující Certifikát 

Mamografie způsobuje rakovinu prsu, MUDr. Ben Johnson, M.D., N.M.D., D.O.

Účinný lék na rakovinu plic na Kubě, proč ho mít nemůžeme? Leif Davenport

Artróza - kmenové buňky - Podvod!

Lékaři se sami uzdravili z Roztroušené sklerózy, prof. Jelinek, dr. Wahls

Jak se skutečně zdravě stravovat...

Nejúčinnější kloubní výživa, MUDr. Ladislav Šafránek

Proč průběžně a jak detoxikovat tělo

  PROTINÁDOROVÝ účinek extraktů z REISHI a CORIOLUSU na úrovni klinických studií

Žaloba na farmaceutické korporace, MUDr. Matthias Rath

Koloidní stříbro - účinné přírodní antibiotikum, hustoty koloidního stříbra, doporučené dávkování

 

Porovnání AMERICKÉ a RUSKÉ vakcíny na Covid -19, mechanismy účinků všech i připravovaných vakcín

 

  Odstranění rtuti, hliníku a dalších toxinů z těla, včetně p revence - MUDr. Dietrich Klinghardt

 

Zblblo již lidstvo natolik, že se nechá obelhat pohádkami o vražedném oxidu uhličitém?

Jak na Parkinsona? Glutathionem, Hericiem a odstraněním neurotoxinů Chlorellou

    Zkušenosti klientů s Úspěšnou léčbou především boreliózy, chlamydiózy, únavového syndromu...

 

OVĚŘENÉ PŘÍRODNÍ PŘÍPRAVKY

 

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

ZDE

Cílem správné medicíny je předcházení nemocí a prodloužení zdravé dlouhověkosti. Ideálem medicíny je odstranit mít potřebu lékaře.

MUDr. William J. Mayo

 

 

TŘI UNIKÁTNÍ EXTRAKTY

Z DUANWOOD RED REISHI

Za  účinné  se  z  Reishi  považují  pouze  kvalitně  provedené  a  čisté  extrakty,  které  mají  dobrou  bio logickou  dostupnost  a  jsou  zbavené  nestravitelného  chitinu;  nelze  tedy  použít  pouhý  prášek  z  usušené  houby.

          EXTRAKT                 SPÓR

Nejsilnější extrakt z REISHI na českém trhu!!!100% spórový prášek z Duanwood Red Reishi!!!

 

TRITERPEN MAX

Extrakt s vysokým obsahem triterpenoidů. Více než 20 triterpenoidů%!

ZDE ROSTE NEJÚČINNĚJŠÍ REISHI

DUANWOOD RED REISHI

zdroj výše nejúčinnějších extraktů

Video z návštěvy Čechů u pěstitelů Duanwood Red Reishi v Číně, v horské oblasti Jiangshan

 

FAKTA O REISHI,

MYKOLOGIE, HISTORIE, PĚSTOVÁNÍ, ÚČINNÉ LÁTKY, JAK JE TO S JEJÍ KVALITOU?

 

 

 

 CORDYCEPS, EXTRA SILNÝ

NEJVYŠŠÍ GARANTOVANÉ MNOŽSTVÍ ÚČINNÝCH LÁTEK - CERTIFIKÁT COA

Nejsilnější Cordyceps na českém trhu!!!

CORDYCEPS - video

100% Sibiřská Čaga

ČAGA - video

HERICIUM - video

 

  BETAGLUKAN           HLÍVA

        extrakt               extrakt

Betaglucan MaxCellHlíva ústřičná

BETAGLUKAN - video

 

    KURKUMIN            AŠVAGANDA

        extrakt                    extrakt

Betaglucan MaxCellNejsilnější Ašvaganda na Českém trhu

ASHWAGANDHA - video

 

RDESNO             ANNONA

extrakt                  extrakt

Vysoce účinný extrakt z listů

 

ČAGA - video

Z ověřených dat vyplývá, že člověk, který covid prodělal, je třináckrát lépe chráněn, než člověk, který má dvě dávky vakcíny.

prof. Jiří Beran, 13.11.2021

prof. Jiří Beran, 15.11.2021

 

TEČKOVANÝ PŘÍBĚH

"NEVĚŘÍM UŽ BÍLÝM PLÁŠŤŮM, ALE LIDEM"

medicinský inženýr

JURAJ Orság


 

TEČKOVANÉ PŘÍBĚHY

dokument z 31. srpna 2022

Nadační fond Svědomí Národa

 

KUBEK 2009

 

DOKUMENT ČT 2

BYZNYS V BÍLÝCH PLÁŠTÍCH

DOKUMENT ČT 2

ŠKODLIVOST MOBILNÍCH SÍTÍ

             TEST

BARVOSLEPOSTI

 

JAREK NOHAVICA

ZADEK JAK ŽOK

A přece nakonec - ÚSPĚŠNÁ LÉČBA

 

 

ROK SI NIČÍME IMUNITU,

možná i proto je tolik nemocných, říká česká vědkyně, vedoucí týmu Centra buněčného a tkáňového inženýrství FN u sv. Anny...

doc. RNDr. Irena Koutná, Ph.D.

Aktualizovaný jmenný seznam s portovců zemřelých od 1.1.2021 do 4.1.2023 v souvislosti s "vakcinací"

Ú MRTÍ - 1179

SRDEČNÍ ZÁSTAVY - 1676

   PATOLOG dr. Ryan Cole oprávněně VAROVAL

 

Stav k 23.11.2022

RENOMOVANÝ PATOLOG   dr. RYAN COLE - přednáška

ALARMUJÍCÍ EFEKT  covid (spike) injekcí (mRNA) na mozek, srdce, ledviny a ostatní orgány

  • Spousta lidí postrádá enzym, který rozkládá RNA
  • Naprosto porušujeme Norimberský kodex z roku 1947...

český dabing - 17:08

Lékařský summit, San Antonio, Texas, USA - 27.7.2021

 

AMERICA´S FRONTLINE DOCTORS

POSTAVIT SE NA ODPOR

 

FRONTLINE NEWS

 

 

ZAČNĚTE U SEBE

ZÁKLADEM ZDRAVÍ JE PREVENCE S NÁVRATEM K PŘÍRODĚ

Doporučuji:

každé ráno cca 30 minut před snídaní

vypít cca 4 dcl vlažné čisté pramenité vody s citrónem (můžete přidat až půl lžičky jedlé sody) a pro posílení imunity a energie můžete použít dvojitý extrakt (1-2 kapsle) z

  a nejdříve po 15 minutách:

případně nejen pro psychiku:

pro střevo kvalitní probiotika:

  • kysané zelí, které si sami jednoduše vyrobíte POUZE VY! Pozor na "BRUSELSKÉ" kysané zelí! S éčkama
 

 

VÁLEK U MORAVCE V OVM

10. dubna 2022

NEHORÁZNĚ LŽE

 

 

Fakta nepřestávají existovat tím, že se o nich nesmí hovořit. Pravda je dcerou času

 

 

 

Standardní verze