Riziko dalšího infarktu se u přeživších snížilo na polovinu při užívání cílených dávek vitaminu D3, uvádějí vědci - nová studie prezentovaná na vědecké konferenci AHA, která se konala od 7. do 10. listopadu 2025 v New Orleans
Následuje:
- Vitamin D může zpomalit biologické stárnutí a pomoci vám žít déle - nová studie - zveřejněná 21. května 2025 v The American Journal of Clinical Nutrition
- Vitamin D je vitamin rozpustný v tucích, který hraje ve vašem těle řadu důležitých rolí
- Tuto studii dr. Josepha Mercoly z USA český mainstream také dodnes nezveřejnil
- Vitamín D potřebuje hořčík: Můžete užívat doplňky stravy s vitamínem D, ale jeho hladina bude v těle nedostatečná, pokud máte nedostatek hořčíku
- Depositphotos
Barbora Nová
Vědci zjistili, že dospělí pacienti po prodělaném infarktu, kteří užívali specifické dávky vitaminu D3, snížili své riziko dalšího infarktu o více než polovinu ve srovnání s lidmi, kteří vitamin D neužívali.
Výzkum provedený zdravotnickou organizací Intermountain Health v Utahu prokázal, že u lidí, kteří již infarkt prodělali a kteří dostávali „personalizované dávkování doplňků vitaminu D“ s cílem dosáhnout hladiny vitaminu D 40 nanogramů na mililitr (ng/ml) po dobu přibližně čtyř let, bylo riziko dalšího infarktu o 52 procent nižší, uvádí prohlášení Americké kardiologické asociace (AHA). Toto riziko bylo porovnáváno s lidmi, kteří vitamin D nesuplementovali, uvedla AHA. (Přepočet na v Česku používané - nmol/l x 2,5. Příklad: 40 ng/ml x 2,5 = 100 nmol/l. Doporučená hodnota v ČR 75 - 150 nmol/l vitaminu D v krvi, přičemž většina pod rozpětím!) (1).
Více než 85 procent účastníků studie mělo na začátku hladiny vitaminu D nižší než hranice 40 ng/ml, zatímco téměř 52 procent osob ve studijní skupině muselo užívat více než 5 000 mezinárodních jednotek (IU) vitaminu D denně, aby cílových hladin dosáhlo, uvádí zpráva z 9. listopadu 2025. Dávka 5 000 IU je přibližně šestkrát vyšší než 800 IU doporučovaných americkým Úřadem pro kontrolu potravin a léčiv (FDA).
„Předchozí klinické studie testovaly dopad jedné stejné dávky vitaminu D na všechny účastníky, aniž by předem zjišťovaly jejich hladiny v krvi,“ uvedla Dr. Heidi T. Mayová z Intermountain Health v prohlášení AHA.
Vědci při zahájení studie také změřili hladiny vitaminu D u všech účastníků. Později účastníky sledovali a upravovali dávku podle potřeby tak, aby se pohybovala v rozmezí 40 až 80 ng/ml, uvádí prohlášení.
Autoři studie uvedli, že jejich zjištění by mohla zdravotnickým pracovníkům pomoci zaměřit se více na testování krve u lidí, kteří prodělali infarkt, a předepisovat jim dávky na míru.
Ačkoli AHA neupřesnila, jaká forma vitaminu D byla ve studii použita, samostatné prohlášení od Intermountain Health uvedlo, že vědci používali vitamin D3, (živočišný původ) nejběžnější formu v doplňcích stravy (2).
Dr. Heidi Mayová v prohlášení uvedla, že vědci „nepozorovali žádné nežádoucí účinky při podávání vyšších dávek vitaminu D3“ a že tyto doplňky stravy „výrazně snižovaly riziko dalšího infarktu“. „Jsou to vzrušující výsledky,“ dodala (3).
Studie byla prezentována na konferenci AHA Scientific Sessions 2025 v New Orleans, která proběhla 7. - 10. listopadu 2025. Zařadila 630 dospělých s akutním koronárním syndromem, kteří byli léčeni v Intermountain Medical Center v Salt Lake City od dubna 2017 do května 2023, s průměrnou dobou sledování 4,2 roku.
AHA uvedla, že během studie došlo přibližně ke 107 závažným kardiovaskulárním příhodám, jako jsou infarkty, mrtvice, srdeční selhání vyžadující hospitalizaci a úmrtí.
Studie zveřejněná tento měsíc přispívá k rostoucímu množství výzkumu o suplementaci vitaminu D3 a srdečních onemocněních. V roce 2024 například jedna studie zjistila, že užívání vitaminu D nesnižuje riziko srdeční zástavy u seniorů, zatímco studie publikovaná v časopise British Medical Journal prokázala pozitivní souvislost mezi užíváním doplňků stravy s vitaminem D a závažnými kardiovaskulárními příhodami u lidí starších 60 let (4).
Kromě doplňků stravy se vitamin D přirozeně nachází například ve vaječných žloutcích, tučných rybách, rybím tuku nebo sýru. Některé potraviny, jako cereálie, pomerančový džus nebo mléko, jsou vitaminem D někdy obohacovány. Vitamin D se rovněž aktivuje v těle při vystavení kůže slunečnímu záření (5, 6).
Dr. Mayová uvedla, že její organizace vybízí osoby se srdečním onemocněním, aby se svými praktickými lékaři konzultovaly cílené dávkování vitaminu D.
Zdroj: theepochtimes.com
Vitamin D může zpomalit biologické stárnutí a pomoci vám žít déle - nová studie - zveřejněná 21. května 2025 v The American Journal of Clinical Nutrition
- Pixabay
Nová studie uvádí, že suplementace vitaminem D může pomoci zpomalit některé mechanismy biologického stárnutí.
Nový výzkum publikovaný v časopise The American Journal of Clinical Nutrition ukazuje, že vitamin D může pomoci udržovat stabilitu telomer, ochranných čepiček na koncích chromozomů, které se s přibývajícím věkem zkracují (1).
Toto zkracování je přirozenou součástí stárnutí, ale bylo spojováno s určitými onemocněními souvisejícími s věkem. Mezi tato onemocnění patří rakovina močového měchýře, plic, ledvin a gastrointestinálního systému.
„Naše zjištění ukazují, že cílená suplementace vitaminem D může být slibnou strategií pro boj s biologickým procesem stárnutí, ačkoli je nutný další výzkum,“ uvedla ve svém prohlášení dr. Haidong Zhuová, MD, PhD, hlavní autorka studie a molekulární genetik z Lékařské fakulty Georgie, Augusta University (2).
Odborníci se shodují, že nový výzkum je zajímavý, ale poznamenávají, že má svá omezení.
„Délka telomer byla chráněna suplementací vitaminem D, ale není jasné, jak se to promítá do skutečného biologického stárnutí,“ uvedla k nové studii dr. Marilyn Tanová, MD, klinická docentka medicíny na Stanfordské univerzitě v Kalifornii.
Dr. Tanová se předmětné studie neúčastnila, jakož i dr. Cutler, který také upozornil na další nutný výzkum.
„Současné studie se zúčastnil pouze relativně malý počet lidí, a ta zkoumala pouze telomery v bílých krvinkách a nezkoumala rozsáhle dopad těchto změn telomer na zdraví,“ uvedl dr. David Cutler, MD, lékař rodinné medicíny v Providence Saint John’s Health Center v Santa Monice v Kalifornii.
„Klinické důsledky, které lze z této studie vyvodit, jsou tedy poměrně omezené.“
Vitamin D a proces stárnutí
Vědci svá zjištění založili na výsledcích randomizované kontrolované klinické studie VITAL, na kterou dohlížela nemocnice Brigham and Women’s Hospital v Bostonu (3).
V rámci studie vědci sledovali 1054 účastníků, aby zjistili, zda vitamín D a omega-3 mastné kyseliny mohou zmírnit zkracování telomer a zpomalit biologické stárnutí.
Studijní skupina zahrnovala ženy ve věku 55 let a starší a muže ve věku 50 let a starší. Vědci sledovali účastníky po dobu pěti let, měřili délku telomer v bílých krvinkách na začátku studie, ve druhém roce, a čtvrtém roce.
Vědci uvedli, že omega-3 mastné kyseliny neměly žádný významný vliv na délku telomer.
Uvedli však, že doplňky stravy s vitamínem D3 významně snížily zkracování telomer a zabránily ekvivalentu téměř tříletého stárnutí u lidí, kteří užívali vitamín D, ve srovnání s lidmi, kteří dostávali placebo.
Odborníci tvrdí, že takové zpomalení procesu stárnutí má důležité výhody.
„Zpomalení biologického stárnutí může prodloužit délku života a jeho kvalitu a mohlo by snížit riziko různých chorob,“ uvedla dr. Tanová.
Zdravotní přínosy vitaminu D
Zdravotní přínosy vitaminu D byly v posledních letech propagovány. Studie 2024 uvádí, že suplementace vitaminem D může pomoci snížit krevní tlak a hladinu cholesterolu (4).
Předchozí výzkum také ukázal, že dostatečné množství vitaminu D může pomoci zlepšit zdraví srdce.
Studie z července 2020 doporučila, aby lidé s prediabetem užívali doplňky stravy s vitaminem D, aby snížili riziko vzniku cukrovky 2. typu (5).
Je také známo, že vitamin D zlepšuje zdraví kostí a pomáhá předcházet osteoporóze.
Kromě toho jsou nízké hladiny vitaminu D spojovány s chronickým zánětem a lupénkou.
Vysoké hladiny vitaminu D mohou naopak údajně způsobovat zvýšené hladiny vápníku v krvi, gastrointestinální problémy a komplikace ledvin.
Jak zvýšit příjem vitaminu D
Odhaduje se, že 35 % lidí ve Spojených státech má nedostatek vitaminu D (6).
Aktuální doporučení pro denní příjem vitaminu D je 400 až 800 mezinárodních jednotek pro většinu zdravých lidí (7).
Vitamín D je známý jako „sluneční vitamín“, protože jeho nejlepším zdrojem je sluneční světlo. Vaše tělo si vytváří dietní vitamín D3 z cholesterolu v kůži, když ta je vystavena slunečnímu UV záření.
Nejlepší čas pro co největší využití tohoto prospěšného slunečního záření je poledne, kdy je slunce na vrcholu. Odborníci však tvrdí, že příliš mnoho slunečního záření může způsobit spáleniny od slunce, poškození očí, úpal a rakovinu kůže.
Potravin, které jsou dostatečným zdrojem vitaminu D, není mnoho, ale několik jich je. Jsou to:
- olej z tresčích jater
- vařený mečoun
- vařený losos
- konzervovaný tuňák
- vařená hovězí játra
- vaječné žloutky
Kromě toho můžete pít mléko obohacené vitamínem D. Některé druhy hub a také sýry mohou být také zdravým zdrojem vitamínu D.
Dr. Tanová dále uvedla, že množství vitamínu D, které člověk potřebuje, závisí na jednotlivci. „Ideální množství doplňků stravy závisí na základní hladině vitamínu D, přičemž hladinu vitamínu D a metabolismus mohou ovlivnit různé faktory, včetně délky vystavení se slunci, ročního období, zeměpisné polohy, tónu pleti, funkce ledvin a dalších faktorů.“
„Zatímco vystavení slunci může hladinu vitamínu D zvýšit, nadměrné vystavení UV záření má zdravotní rizika. Vitamín D lze do určité míry získat ze stravy, ale lidé často potřebují další doplňkové vitamíny. Abyste přesně věděli, kolik doplňků stravy s vitamínem D potřebujete, měli byste se poradit s odborníkem.“
Dr. Cutler uvedl, že lidé se zdravou hladinou vitamínu D (75 - 150 mmol/L 25-hydroxyvitaminu D, nebo 30 - 60 ng/ml) pravděpodobně doplňky stravy s vitaminem D nepotřebují.
„Proběhlo mnoho studií zahrnujících desítky tisíc lidí, které se snažily zdokumentovat přínosy vitaminu D u zdravých dospělých lidí s normální hladinou vitaminu D, ale žádné přínosy nebyly nalezeny,“ uvedl dr. Cutler.
Nejlépe podložené strategie pro zachování délky telomer jsou cvičení, zdravá strava, zvládání stresu, dostatek spánku a vyhýbání se škodlivým látkám, jako je tabák a alkohol. Tyto změny životního stylu nejen zachovávají telomery – ale také obecně podporují zdravé stárnutí.
Závěr
Nová studie ukazuje, že suplementace vitaminem D může pomoci zachovat délku ochranných čepiček na koncích chromozomů, známých jako telomery.
Vědci tvrdí, že udržování délky telomer může pomoci zpomalit některé aspekty biologického stárnutí.
Délka telomer je důležitou součástí zdravého stárnutí, ale role, kterou může vitamin D hrát, zatím není jistá.
Vitamin D je vitamin rozpustný v tucích, který hraje ve vašem těle řadu důležitých rolí (publikováno - říjen 2020)
- České PRESSTITUTKY" hlásaly v období "Covidu": Vitamin D Vás neuzdraví!
- BABIŠ v Metru rozdával koblihy místo vitaminu D
- Pixabay
Ing. Zdeněk Rozehnal
Tato živina je obzvláště důležitá pro zdravý imunitní systém, takže mnoho lidí si klade otázku, zda doplnění vitamínem D může pomoci snížit riziko onemocnění, které způsobuje COVID-19. I když v současné době neexistuje žádný lék na COVID-19, preventivní opatření, jako je fyzické distancování a správná hygiena, vás mohou ochránit před nakažením tímto virem.
Některé výzkumy také ukazují, že zdravé hladiny vitaminu D mohou pomoci udržet váš imunitní systém zdravý a mohou obecně chránit před respiračními chorobami.
Nedávná studie (25.9.2020) potvrdila, že pacienti hospitalizovaní s COVID-19, kteří měli dostatečné hladiny vitaminu D, měli snížené riziko nežádoucích účinků a úmrtí (1).
Tento článek vysvětluje, jak vitamin D ovlivňuje imunitní zdraví a jak doplnění této živiny může pomoci chránit před dýchacími potížemi.
Jak vitamin D ovlivňuje imunitní zdraví?
Vitamin D je nezbytný pro správné fungování imunitního systému - což je první linie obrany vašeho těla před infekcí a chorobami.
Tento vitamin hraje rozhodující roli při podpoře imunitní odpovědi. Má protizánětlivé i imunoregulační vlastnosti a je zásadní pro aktivaci obrany imunitního systému (2).
Je známo, že vitamin D zvyšuje funkci imunitních buněk, včetně T buněk a makrofágů, které chrání vaše tělo před patogeny (3).
Ve skutečnosti je vitamin tak důležitý pro imunitní funkci, že nízké hladiny vitaminu D byly spojeny se zvýšenou náchylností k infekcím, chorobám a poruchám souvisejícím s imunitou (4).
Například nízké hladiny vitaminu D jsou spojeny se zvýšeným rizikem respiračních onemocnění, včetně tuberkulózy, astmatu a chronické obstrukční plicní nemoci (CHOPN), jakož i virových a bakteriálních respiračních infekcí (5, 6, 7, 8).
A co víc, nedostatek vitaminu D souvisí se sníženou funkcí plic, což může ovlivnit schopnost vašeho těla bojovat s infekcemi dýchacích cest (9, 10).
Shrnutí
- Vitamin D je rozhodující pro imunitní funkci. Nedostatek této živiny může narušit imunitní odpověď a zvýšit riziko infekce a nemoci.
Může užívání vitaminu D chránit před virem COVID-19?
V současné době neexistuje léčba nebo léčba COVID-19 a jen málo studií zkoumalo účinek doplňků vitaminu D nebo nedostatku vitaminu D na riziko vzniku nového koronaviru, SARS-CoV-2.
Nedávná studie však zjistila, že hladina 25-hydroxyvitamínu D v krvi alespoň 30 ng / ml pomáhá snížit pravděpodobnost nežádoucích klinických výsledků a úmrtí u hospitalizovaných pacientů s COVID-19.
Byly analyzovány nemocniční údaje 236 pacientů s COVID-19. U pacientů starších 40 let byla u pacientů, kteří měli adekvátní hladiny vitaminu D, o 51,5% nižší pravděpodobnost nežádoucích účinků, včetně bezvědomí, hypoxie a úmrtí, ve srovnání s pacienty s nedostatkem vitaminu D. (1).
Další studie nicméně ukázaly, že nedostatek vitaminu D může poškodit imunitní funkce a zvýšit riziko vzniku respiračních onemocnění (11).
Některé studie navíc ukázaly, že doplňky vitaminu D mohou celkově zvýšit imunitní odpověď a chránit před respiračními infekcemi.
Nedávný přehled, který zahrnoval přes 11 300 lidí ze 14 zemí, prokázal, že suplementace vitamínem D snížila riziko akutních respiračních infekcí (ARI) u těch, kteří měli nedostatek a adekvátní hladinu vitaminu D.
Studie celkově ukázala, že doplňky vitaminu D snížily riziko vzniku alespoň jedné ARI o 12%. Ochranný účinek byl nejsilnější u pacientů s nízkou hladinou vitaminu D (12).
Přezkoumání navíc zjistilo, že doplňky vitaminu D byly nejúčinnější při ochraně před ARI, pokud se užívají denně nebo týdně v malých dávkách, a méně účinné, když se užívají ve větších, široce rozložených dávkách (13).
Ukázalo se také, že doplňky vitaminu D snižují úmrtnost u seniorů, kteří jsou nejvíce ohroženi rozvojem respiračních onemocnění, jako je COVID-19 (14).
Navíc je známo, že nedostatek vitaminu D zvyšuje proces známý jako „cytokinová bouře“ (15).
Cytokiny jsou proteiny, které jsou nedílnou součástí imunitního systému. Mohou mít jak prozánětlivé, tak protizánětlivé účinky a hrát důležitou roli, pomáhají chránit před infekcí a chorobami (16, 17).
Cytokinová bouře znamená nekontrolované uvolňování prozánětlivých cytokinů, které trvá místo v reakci na infekci nebo jiné faktory. Toto dysregulované a nadměrné uvolňování cytokinů vede k vážnému poškození tkáně a zvyšuje progresi a závažnost onemocnění (18).
Ve skutečnosti je to hlavní příčina selhání více orgánů a syndromu akutní respirační tísně (ARDS), stejně jako důležitý faktor v progresi a závažnosti COVID-19 (18).
Například bylo prokázáno, že pacienti se závažnými případy COVID-19 uvolňují velké množství cytokinů, zejména interleukin-1 (IL-1) a interleukin-6 (IL-6) (19).
Nedostatek vitaminu D je spojován se sníženou imunitní funkcí a může zvýšit cytokinovou bouři.
Vědci proto předpokládají, že nedostatek vitaminu D může zvýšit riziko závažných komplikací COVID-19 a že doplnění vitaminu D může snížit komplikace spojené s cytokinovými bouřemi a nekontrolovaným zánětem u lidí s COVID-19 (20, 21).
V současné době více klinických studií zkoumá účinky doplňování vitaminu D (v dávkách až 200 000 IU) u lidí s COVID-19 (20, 22).
Ačkoli výzkum v této oblasti stále probíhá, je důležité si uvědomit, že samotné užívání doplňkového vitaminu D vás nemůže 100% ochránit před COVID-19.
Nedostatek vitaminu D však může zvýšit vaši náchylnost k celkové infekci a nemoci tím, že poškodí imunitní funkci.
To je obzvláště znepokojivé vzhledem k tomu, že mnoho lidí má nedostatek vitaminu D, zejména starší osoby, které jsou nejvíce vystaveny riziku závažných komplikací souvisejících s COVID-19 (23).
Z těchto důvodů je dobré nechat si otestovat hladinu vitaminu D a zjistit, zda máte nedostatek této důležité živiny. To je zvláště důležité během zimních měsíců.
V závislosti na hladinách v krvi je pro většinu lidí obvykle dostatečné doplnění 1 000–4 000 IU vitaminu D denně. Ti, kteří mají nízkou hladinu v krvi, však často potřebují mnohem vyšší dávky, aby zvýšili hladinu na optimální rozmezí (24).
Ačkoli se doporučení ohledně toho, co představuje optimální hladinu vitaminu D, liší, většina odborníků souhlasí s tím, že optimální hladiny vitaminu D se pohybují mezi 30–60 ng / ml (75–150 nmol / l) (25, 26).
Shrnutí:
- I když výzkum stále pokračuje, lze konstatovat, že zdravé hladiny vitaminu D mohou zlepšit imunitní zdraví a mohou být užitečné u lidí s onemocněním COVID-19.
Tuto studii dr. Josepha Mercoly z USA český mainstream také dodnes nezveřejnil
Jak ukazuje níže uvedená tabulka, lidé s vyššími hladinami vitamínu D v krvi mají vysokou pravděpodobnost "prožít" Covid-19 bez nebo s minimálními zdravotními obtížemi, zatímco lidé s nízkými hodnotami vitamínu D se dostávají i do život ohrožujícího stavu.
Výsledek klinické studie
COVID-19, závažnost podle hladiny vitamínu D

Levý sloupec ukazuje strukturu pacientů s velmi závažnými příznaky (život ohrožující) nemoci spojené s COVID-19. Naprosto převažují pacienti s nízkými hladinami vitamínu D v krvi (červená a oranžová barva - 52 a 44 %), podíl pacientů v tomto sloupci s optimálním množstvím vitamínu D (zelená barva) jsou pouze 4 %.
Sloupec druhý zleva - závažné projevy s hospitalizací - 55, 41 a 4 %. Také zde je podíl pacientů v tomto sloupci s optimálním množstvím vitamínu D (zelená barva) jsou pouze 4 %.
Sloupec třetí zleva - běžné projevy nevyžadující hospitalizaci - 34, 59 a 7 % (min. 21 ng/ml).
Pravý sloupec ukazuje strukturu pacientů s velmi mírnými až mizivými příznaky spojené s Covid-19. Naprosto převažují - 98 % - pacienti s optimálním množstvím vitamínu D v krvi (min. 30 ng/ml). Zbývá 1 a 1 %.
Podle klinické studie Marka Alipia, kterou financoval dr. Joseph Mercola, by se hospitalizace v souvislosti s Covidem-19 snížila cca na 4 % oproti stávajícímu stavu a bylo by po pandemii!
Výše uvedený graf vychází ze studie, zveřejněné 9. dubna 2020 a dr. Joseph Mercola k tomu uvedl:
Jsem nadšený, že mohu oznámit novou průkopnickou studii organizace, kterou podporujeme již 13 let, GrassRootsHealth.
Mnoho z vás si v minulosti objednalo test na vitamín D a získané finanční prostředky z jeho prodeje byly použity k provedení této (první na světě) klinické studie, která by
MOHLA ZMĚNIT CELOU STRATEGII LÉČBY COVID-19.
Informace o této proběhlé klinické studii zkoumající účinnost vitamínu D proti COVID-19 byla zveřejněna 3. dubna 2020. O 2 dny později Mark Alipio - který na svou práci nedostal žádné finanční prostředky - zveřejnil v předstihu dokument, ve kterém uvedl údaje z analýzy 212 lidí s laboratorně potvrzeným COVID-19 a pro které byly k dispozici hladiny 25(OH)D v séru.
Kompletní studii Marka Alipia ze dne 9. dubna 2020 si můžete přečíst zde, včetně Babiše, Vojtěcha, Prymuly, Válka...
Pomocí klasifikace příznaků na základě předchozího výzkumu použil statistickou analýzu k porovnání rozdílů v klinických výsledcích s hladinami vitamínu D. Z 212 lidí mělo 49 mírné onemocnění; 59 mělo obyčejnou nemoc; 56 mělo těžký průběh a 48 bylo v kritickém stavu.
Očividně to vyvolává otázky o příčinné souvislosti, ale nazývat vitamín D "léčbou" nelze, ale dobrou prevencí, protože údaje zhlediska prevence ukazují na velký potenciál vitamínu D, řekli byste si, že rozumná vláda bude rozdávat koblihy společně s vitamínem D. Ve skutečnosti bychom očekávali, že by byla vyžadována konzumace vitamínu D spolu s respirátory (i když ta látka na obličejí nic nedělá - video 2020, v roce 2025 již věhlasný patolog dr. Ryan Cole) a společenskou distancí.
Vitamín D potřebuje hořčík: Můžete užívat doplňky stravy s vitamínem D, ale jeho hladina bude v těle nedostatečná, pokud máte nedostatek hořčíku
- Pixabay
Zoey Sky, 20. března 2018, Natural News
I když užíváte denně doplňky stravy, nezapomeňte, že vaše hladina vitamínu D a hořčíku je úzce spojená.
Podle nedávné studie nejméně 50 procent Američanů neukládá v organismu aktivní vitamin D. Je to způsobeno tím, že vitamín D nemůže být metabolizován z důvodu nízké hladiny hořčíku.
Dr. Mohammed S. Razzaque, profesor patologie v Lake Erie College of Osteopathic Medicine a spoluautor studie, vysvětlil, že většina lidí, kteří užívají doplňky stravy s vitamínem D, neví, jak je metabolizován. Upozorňuje, že pokud neužíváte také doplňky stravy obsahující hořčík (případně stravu bohatou na hořčík), "vitamín D není opravdu užitečný".
Článek, který byl publikován v časopise Journal of the American Osteopathic Association, konstatoval, že pokud jednotlivec užívá doplňky stravy s vitamínem D, může si zvýšit hladinu vápníku a fosforu bez ohledu na to, zda je to potřebné. Znamená to však, že se mohou vyskytnout cévní kalcifikace (ukládání vápníku v cévách), pokud hladina hořčíku není dostatečně vysoká, aby se zabránilo nebezpečným komplikacím.
Podle odborných recenzí lidé s vysokým obsahem hořčíku potřebují pouze nižší dávku doplňků stravy s vitamínem D, aby dosáhli potřebné úrovně vitamínu D. Dr. Razzaque upozornil na skutečnost, že hořčík také snižuje možnost vzniku osteoporózy, což pomáhá snížit riziko zlomenin kostí, které jsou následkem nedostatku vitaminu D.
Nízká hladina hořčíku v těle je navíc spojována s dalšími zdravotními obtížemi, jako jsou kardiovaskulární nemoci, metabolický syndrom a kosterní deformace.
Doporučená denní dávka pro hořčík je 420 miligramů u mužů a 320 miligramů u žen. Standardní výživa v USA zabezpečuje však méně než 50% doporučených hodnot. Přibližně polovina Američanů z celkové populace země konzumuje stravu s méně než ideálním množstvím hořčíku.
Vědci dlouhodobě poukazují na skutečnost, že spotřeba hořčíku klesla v posledních několika desetiletích kvůli "industrializovanému zemědělství a změnám ve stravovacích návycích". Hladiny hořčíku jsou nízké především u populací, které pravidelně konzumují zpracované potraviny s vysokým obsahem škodlivých tuků, fosfátů, rafinovaného cukru a obilovin.
Doktor Razzaque dospěl k závěru, že "konzumací optimálního množství hořčíku může člověk snížit riziko nedostatku vitaminu D a snížit závislost na doplňcích stravy s vitamínem D."
Prospěšné zdroje hořčíku
Abyste zajistili, že vaše hladina hořčíku bude dostatečně vysoká a tím, aby se zabránilo zdravotním komplikacím, konzumujte více potravin bohatých na hořčík:
- Avokádo - výživné ovoce obsahující hořčík. Je také bohaté na vitamíny skupiny B, draslík a vitamín K. Je přítomen také vysoký obsah vlákniny a pro zdravé srdce - mononenasycené tuky
- Černá čokoláda je plná hořčíku a obsahuje také měď, železo a mangan. Navíc obsahuje prebiotickou vlákninu, která bude vyživovat dobré bakterie ve vašem střevě. Černá čokoláda také obsahuje antioxidanty, které neutralizují volné radikály (škodlivé molekuly, které mohou poškodit vaše buňky a způsobit onemocnění)
- Luštěniny zahrnují rostliny bohaté na živiny jako fazole, cizrna, čočka, hrášek a sójové boby. Obsahují také železo, hořčík, draslík a bílkoviny
- Ořechy jako mandle, kešu a para ořechy jsou plné hořčíku. Jsou bohaté na vlákninu a mononenasycené tuky, které pomáhají zlepšit hladinu cukru v krvi i u lidí s diabetem
- Semena jako je chia, lněné a dýňové obsahují hořčík. Tato semena jsou také plné antioxidantů, vlákniny, železa, mononenasycených tuků a omega-3 mastných kyselin.
- Tofu bohaté na bílkoviny, které je vyrobeno ze sójového mléka. Obsahuje vápník, železo, hořčík, mangan, bílkovinu a selen
Překvapivý objev vědců: Klíčem ke zdravým kostem není vápník, ale hořčík
- Pixabay
Dosud se věřilo, že základem zdravých kostí je minerál vápník. Proto se lidem ve vyšším věku nebo se sklony k osteoporóze doporučilo konzumovat potraviny s vysokým obsahem vápníku, případně jeho doplňování ve formě doplňků stravy.
Nicméně současné studie potvrzují, že vápník nemusí být tím nejdůležitějším minerálem, když dojde na zdravé a silné kosti.
Minerálem, který udržuje kosti v dobré kondici je ve skutečnosti hořčík. Kosti sice obsahují více vápníku než hořčíku, ale hořčík je tím minerálem, který zajišťuje jejich pevnost.
Obrazně řečeno, je to podobné jako se stavbou domu. V domě se sice nachází mnohem více cihel než cementu, ale právě cement je zde látkou, která celý dům drží pohromadě.
Vedlejší účinky vysoké hladiny vápníku v těle
Když se v těle vyskytuje vysoká hladina vápníku, zvyšuje se riziko srdečního infarktu a to hlavně u žen.
Jak uvádí Národní nadace pro osteoporózu (National Osteoporosis Foundation), doplňky stravy s obsahem vápníku nejsou totéž jako vápník v potravinách.
Pokud budete přijímat příliš mnoho vápníku, výrazně tím kromě rizika srdečního infarktu zvyšujete i riziko vzniku ledvinových kamenů a dalších zdravotních komplikací.
Pasterizované mléko, podobně jako kalciové (vápníkové) doplňky stravy, je plné uhličitanu vápenatého. Tato sloučenina vápníku se velmi těžko absorbuje do těla v případě, že se s ní současně nenachází i chelátová látka, jako například kyselina citronová.
Další studie z roku 2007 potvrdila, že vápník ze stravy má na tělo mnohem lepší účinky než vápník z doplňků a to převážně u žen po přechodu.
Studie ohledně hořčíku
Vědec Abrams a Baylorova fakulta medicíny provedli studii, která sledovala příjem a absorpci hořčíku během dětství. Výsledek ukázal, že hořčík byl oproti vápníku mnohem efektivnější při udržování zdravé struktury kostí.
Jak uvádí vědec Abrams:
- Hořčík ze stravy může být velmi důležitým, ale zatím relativně neuznaným faktorem při mineralizaci kostí u dětí
- Pro zdravý rozvoj dětských kostí je potřebných množství živin a jednu z nich je hořčík. Vápník je sice důležitý, nicméně pro děti, jejichž příjem vápníku není velmi nízký, je méně důležitý než hořčík
Od chvíle, kdy byly zjištěny tyto skutečnosti, panují obavy, že vápník se zbytečně silně propaguje jako důležitá látka pro kosti, přičemž hořčík se ani jen nezmiňuje.
Doporučení rodičům i starším lidem
Z uvedeného důvodu se rodičům doporučuje, aby zajistili svým dětem během dětství dostatečný příjem hořčíku a tím podpořili zdravý růst a vývoj jejich kostí. Kromě důležitosti u dětí, je hořčík nezbytný i pro zabránění vzniku zvýšené lámavosti kostí u dospělých.
Jedna ze zpráv od Kathryn M. Rideové a jejích kolegů z Univerzity v Memphisu říká, že starší lidé by se měli snažit cíleně konzumovat více hořčíku.
Ideální poměr hořčíku a vápníku ve stravě by měl být 1:1. Akceptovatelný je i poměr 1: 2 (1 díl hořčíku ke 2 dílům vápníku). Bohužel, dnes není neobvyklý poměr 10: 1 v neprospěch hořčíku.
To znamená, že zatímco vápník se v těle zpravidla nachází v hojném množství, hořčík často chybí.
Jedině ochranná známka "Superionherbs" garantuje množství účinných látek v níže uvedených extraktech a samozřejmě u každé šarže.
Pozor na SUŠINY z medicinálních hub, jsou neúčinné, viz článek v Journalu "KLINICKÁ ONKOLOGIE"
———
Reishi extrakt, Reishi spór a Reishi Triterpen Max
———
Reishi spórový olej s 30 % triterpenů
———
Cordyceps sinensis
———
Sibiřská Čaga
———
Hericium erinaceus
———
Coriolus versicolor (Outkovka pestrá)
———
Shiitake
———
Hlíva ústřičná
———
Agaricus
———
Pornatka kokosová
———
BetaGlukan Maxcell (s Resveratrolem a Acerolou)
———
C-Max komplex (Camu camu s quercetinem z cibule)
———
Ashwagandha
———
Kurkumin (fytosomální extrakt), italský patent
———
Rdesno mnohokvěté - He shou wu
———
Graviola - Annona
———
Maca
———
Chitomax
———
Fenuprim
———
Dračí krev
———
Danshen Q10 cardio - pro normální funkci srdce
———
Šafrán
———
Ostropestřec mariánský (fytosomální extrakt), italský patent
———
Boswellia (fytosomální extrakt), italský patent
———
S-Acetyl-L-Glutathion
———
NMN (nikotinamid mononukleotid)
———
Brusinka komplex Phytosome - PhytoCran
———
Ginkgo biloba Phytosome - Cogni Flow
———
Probiotika a prebiotika pro zdraví střev a imunitu - Biome Boost
———
Cyclica Calm
———
Supík - sirup pro DĚTI na podporu imunity - unikátní složení
———
4x Instantní káva i s extrakty z hub Čaga, Cordyceps a Hericium
———
![]()
POSILUJTE ÚČINNĚ PŘEDEVŠÍM IMUNITU A HLAVNĚ VČAS
ZÁSADNĚ NEJVYŠŠÍ GARANTOVANOU KVALITOU PŘÍRODNÍCH EXTRAKTŮ
Farmaceutický průmysl nás přivedl k filosofii INTERVENCE, ne PREVENCE!
REISHI, CORDYCEPS, ČAGA, AŠVAGANDA, HERICIUM, MACA, CORIOLUS, KURKUMIN, BETAGLUKAN, GRAVIOLA, HLÍVA ÚSTŘIČNÁ, SHIITAKE, DRAČÍ KREV, C-MAX KOMPLEX, DANSHEN, HE SHOU WU-RDESNO, CHITOMAX, FENUPRIM, MAITAKE, AGARICUS, COPRINUS, ENOKI, SAFFRON, SILYBIN, BOSWELLIA, TRITERPEN MAX, GLUTATHION, SUPÍK, NMN (nikotinamid mononukleotid), BRUSINKA, GINKGO BILOBA, PROBIOTIKA, REISHI SPÓROVÝ OLEJ, PORNATKA KOKOSOVÁ...
100% KVALITA JEN V ROSTLINNÝCH KAPSLÍCH
vhodné i pro vegetariány a vegany
CERTIFIKÁTY KLÍČOVÝCH PRODUKTŮ

NEJPOPULÁRNĚJŠÍ STRÁNKY
Zkušenosti klientů s Úspěšnou léčbou především boreliózy, chlamydiózy, únavového syndromu...
Výzkum v roce 2024 přesně určil, co vede v roce 2025 ke zdravé dlouhověkosti
100% REISHI - houba mládí a zdravé dlouhověkosti - 3 unikátní, bezkonkurenční extrakty
Proč lituji přestěhování do domova důchodců – 6 tvrdých pravd, které musíte vědět! - video
Nejlepší DIETY pro celkové zdraví v roce 2024 - středomořská, DASH a MIND - U.S. News & World Report
31 důvodů proč se NENECHÁM OČKOVAT - izraelský rabín Chananya Weisman
Mezi mladšími Američany prudce vzrostl nadměrný počet úmrtí, kteří byli očkováni vakcínou mRNA
Dr. Peter McCullough: Jak přírodně DETOXIKOVAT tělo PO OČKOVÁNÍ mRNA vakcínou (protokol) - video
Devastující efekt pro zdraví - glutaman sodný, aspartam a další excitotoxiny
Jak se přírodní cestou uzdravit z chronické Boreliózy, Chlamydiózy, EB virózy... únavového syndromu
CORDYCEPS - silná imunita a nárůst energie
Překyselené tělo: začátek vážné nemoci
ZVRÁCENÍ POSTUPU DIABETU 2. typu začíná u ignorování běžných doporučení, MUDr. Sarah Hallbergová - video
PROTOKOL PRO PREVENCI pro uzdravené klienty stránek "Úspěšná léčba"
BOSWELIA serrata (kadidlo) - jeden z nejsilnějších přírodních léků Matky Země
Tibetská houba, tibetské krystaly a kombucha - účinky, darování a prodej
Léčte záněty a ne Cholesterol, MUDr. Marc Sircus
100% ČAGA ze Sibiře, nejvyšší množství účinných látek garantující Certifikát
Mamografie způsobuje rakovinu prsu, MUDr. Ben Johnson, M.D., N.M.D., D.O.
Účinný lék na rakovinu plic na Kubě, proč ho mít nemůžeme? Leif Davenport
Artróza - kmenové buňky - Podvod!
Lékaři se sami uzdravili z Roztroušené sklerózy, prof. George Jelinek, dr. Terry Wahlsová
Jak se skutečně zdravě stravovat...
Proč průběžně a jak detoxikovat tělo
PROTINÁDOROVÝ účinek extraktů z REISHI a CORIOLUSU na úrovni klinických studií
Žaloba na farmaceutické korporace, MUDr. Matthias Rath
Koloidní stříbro - účinné přírodní antibiotikum, hustoty koloidního stříbra, doporučené dávkování
Odstranění rtuti, hliníku a dalších toxinů z těla, včetně prevence - MUDr. Dietrich Klinghardt
Zblblo již lidstvo natolik, že se nechá obelhat pohádkami o vražedném oxidu uhličitém?
Jak na Parkinsona? Glutathionem, Hericiem a odstraněním neurotoxinů Chlorellou
Přírodní léčba pejsků versus selhávající ortodoxní antibiotika - Coriolus + Kurkumin vítězí
Proč my máme potravinové alergie, přičemž je naši prarodiče neměli?
Jak na jarní pylovou alergii? Elixír mládí Jana Hromady z Opavy - video
Kniha "Netradiční bylinkář" - Roman Kindl (212 stran)
![]()
CHRONICKÁ BORELIÓZA, CHLAMYDIE...? ÚNAVOVÝ SYNDROM
Osvědčený postup pro léčbu boreliozy a dalších koinfekcí, když ortodoxní chemická medicína (3 týdenní nitrožilní antibiotická léčba ceftriaxonem) a následně klasická - 3 antibiotika - minocyclin, azitromycin, entizol a 2 antituberkulotika - arficin a nidrazid i po 18 měsících aplikace u mě totálně selhala.
Cílem správné medicíny je předcházení nemocí a prodloužení zdravé dlouhověkosti. Ideálem medicíny je odstranit mít potřebu lékaře.
MUDr. William J. Mayo

Za účinné se z Reishi považují pouze kvalitně provedené a čisté extrakty, které mají dobrou biologickou dostupnost a jsou zbavené nestravitelného chitinu; nelze tedy použít pouhý prášek z usušené houby.
EXTRAKT SPÓR
TRITERPEN MAX
![]()
ZDE ROSTE NEJÚČINNĚJŠÍ REISHI
DUANWOOD RED REISHI
zdroj výše nejúčinnějších extraktů
Video z návštěvy Čechů u pěstitelů Duanwood Red Reishi v Číně, v horské oblasti Jiangshan
MYKOLOGIE, HISTORIE, PĚSTOVÁNÍ, ÚČINNÉ LÁTKY, JAK JE TO S JEJÍ KVALITOU?
![]()
LÉČBA RAKOVINY ZEVNITŘ - video
02:06:59
CORDYCEPS - video
ČAGA - video
HERICIUM - video
BETAGLUKAN HLÍVA
extrakt extrakt
BETAGLUKAN - video
KURKUMIN AŠVAGANDA
extrakt extrakt
ASHWAGANDHA - video
RDESNO ANNONA
extrakt extrakt
TEČKOVANÉ PŘÍBĚHY
dokument z 31. srpna 2022
Nadační fond Svědomí Národa

KUBEK 2009
DOKUMENT ČT 2
BYZNYS V BÍLÝCH PLÁŠTÍCH
DOKUMENT ČT 2
ŠKODLIVOST MOBILNÍCH SÍTÍ
![]()
možná i proto je tolik nemocných, říká česká vědkyně, vedoucí týmu Centra buněčného a tkáňového inženýrství FN u sv. Anny...
doc. RNDr. Irena Koutná, Ph.D.
Aktualizovaný jmenný seznam sportovců zemřelých od 1.1.2021 v souvislosti s "vakcinací" na covid
PATOLOG dr. Ryan Cole oprávněně VAROVAL

RENOMOVANÝ PATOLOG dr. RYAN COLE - přednáška
ALARMUJÍCÍ EFEKT covid (spike) injekcí (mRNA) na mozek, srdce, ledviny a ostatní orgány
- Spousta lidí postrádá enzym, který rozkládá RNA
- Naprosto porušujeme Norimberský kodex z roku 1947...
český dabing - 17:08
Lékařský summit, San Antonio, Texas, USA - 27.7.2021
AMERICA´S FRONTLINE DOCTORS
POSTAVIT SE NA ODPOR
ZAČNĚTE U SEBE
ZÁKLADEM ZDRAVÍ JE PREVENCE S NÁVRATEM K PŘÍRODĚ
Doporučuji:
každé ráno cca 30 minut před snídaní
vypít cca 4 dcl vlažné čisté pramenité vody s citrónem (můžete přidat až půl lžičky jedlé sody) a pro posílení imunity a energie můžete použít dvojitý extrakt (1-2 kapsle) z
a nejdříve po 15 minutách:
- kefír z tibetské houby 3dcl
- lněné semínko až 30 g - 3 PL
- mletá skořice /max. 4 g za den/
případně nejen pro psychiku:
- Ashwagandhu /1-2 kapsle denně/
pro střevo kvalitní probiotika:
- kysané zelí, které si sami jednoduše vyrobíte POUZE VY! Pozor na "BRUSELSKÉ" kysané zelí! S éčkama
Otevřený dopis ministrovi zdravotnictví: Medici proti diskriminaci - 24. ledna 2022
Můžete zavolat ministru Válkovi
728 264 930
Můžete mu i napsat: valekv@psp.cz, Vlastimil.Valek@top09.cz
Vzorový dopis škole pro studenty, kteří nechtějí podlehnout povinnému očkování proti covidu-19
Fakta nepřestávají existovat tím, že se o nich nesmí hovořit. Pravda je dcerou času
SVĚT SE ZBLÁZNIL
Toto je novodobá reklama na co?

MUDr. Anastasia Maria Loupisová: Tento model je v ohrožení života






Dr. Tanová dále uvedla, že množství vitamínu D, které člověk potřebuje, závisí na jednotlivci. 








Cílem správné medicíny je předcházení nemocí a prodloužení zdravé dlouhověkosti.

























































