Nadměrná konzumace kuřecího masa je spojena s vyšším rizikem úmrtí nejen na rakovinu gastrointestinálního traktu - nová studie - zveřejněná 17. dubna 2025 v časopise Nutrients
Následuje:
- 6 výhod vyřazení masa ze stravy (nebo jej jíst alespoň méně)
- Pixabay
Barbora Nová
Překvapivá nová studie lidí uskutečněná v jižní Itálii ukazuje, že nadměrná konzumace drůbežího masa, které je všeobecně považováno za zdravější zdroj živočišných bílkovin, může být spojena s úmrtností ze všech příčin a rakovinou gastrointestinálního traktu.
Výsledky studie jsou do značné míry v rozporu s předchozím výzkumem a konvenčními názory. Drůbeží maso je obecně považováno za zdravý zdroj bílkovin a základní kámen zdravých stravovacích plánů, včetně uznávané středomořské stravy.
Americké výživové doporučení pro Američany (DGA) na období 2020–2025 doporučuje až 760 gramů bílkovinných potravin, včetně libového masa, drůbeže a vajec týdně, bez specifických omezení pro každou z nich (1).
Nový výzkum však ukazuje, že konzumace více než 300 gramů drůbeže týdně může být spojena s 27% zvýšením rizika úmrtí ze všech příčin ve srovnání s konzumací 100 gramů týdně nebo méně.
Zjištění také ukazují, že konzumace více než 300 gramů drůbeže týdně zvýšila celkové riziko rakoviny gastrointestinálního traktu ve studované populaci o 2,3 %. Konkrétně u mužů se pozorované riziko zvýšilo na 2,6 %.
Po určitou dobu byla konzumace červeného a zpracovaného masa považována za rizikový faktor rakoviny, jak popisuje Světový fond pro výzkum rakoviny (2).
Až do této studie, která se objevila v časopise Nutrients, bylo jen málo důkazů, které by ukazovaly na podobnou souvislost s drůbeží (3).
„Tato studie je velmi podnětná,“ uvedl dr. Nilesh L. Vora, MD, lékařský ředitel MemorialCare Todd Cancer Institute v Long Beach Medical Center v Long Beach v Kalifornii. „Možná poprvé je třeba konzumaci bílého masa považovat za potenciální rizikový faktor pro rakovinu gastrointestinálního traktu,“ uvedl dr. Vora, který se studie neúčastnil.
Studie a Ministerstvo zemědělství Spojených států (USDA) považují za drůbež kuřata, krůty, kachny, husy a pernatou zvěř, jako jsou křepelky a bažanti.
Je kuře zdravou volbou bílkovin?
V této studii byly použity údaje z dotazníků od 4 869 Italů středního věku z oblasti Castellana Grotte a Putignano (Apulie, Itálie).
Účastníci sami hlásili svou konzumaci červeného a bílého masa (drůbeže) na základě svých vzpomínek na to, co jedli.
Nevýhodou je, že nebyly zaznamenány žádné informace o jejich úrovni fyzické aktivity, která by mohla ovlivnit jejich úmrtnost nebo riziko rakoviny. Toto je zásadní faktor, který je třeba zvážit a vyžaduje další studium.
Přesto někteří odborníci vyjádřili znepokojení nad zjištěními.
„Myslím, že zjištění jsou docela ohromující, vzhledem k tomu, že máme mnoho důkazů o tom, že zejména středomořská strava je zdravá a snižuje riziko kardiovaskulárních onemocnění a rakoviny,“ uvedl dr. Anton Bilchik, MD, PhD, chirurgický onkolog, vedoucí lékař a ředitel gastrointestinálního a hepatobiliárního programu v Providence Saint John’s Cancer Institute v Santa Monice v Kalifornii. Dr. Bilchik se studie neúčastnil.
„Tato studie je přinejmenším docela alarmující. Myslím, že tato studie by se rozhodně měla podrobněji prozkoumat.“
„Drůbež je obecně považována za zdravější variantu bílkovin než červené maso,“ uvedla Michelle Routhensteinová, MS, registrovaná dietoložka specializující se na srdeční choroby, která se studie neúčastnila.
"Drůbeží maso obsahuje méně nasycených tuků a produkuje méně TMAO [chemická látka produkovaná ve střevech], což je sloučenina spojená se ztuhlostí tepen a zvýšeným rizikem rakoviny. Před revizí výživových doporučení je třeba provést další výzkum, který by tyto výsledky potvrdil a prozkoumal základní mechanismy," uvedla (4).
Některé druhy drůbeže jsou nezdravější než jiné
Autoři předmětné studie poznamenávají, že před pochopením plných důsledků jejich zjištění je třeba zvážit různé potenciální faktory, které nezohlednili.
Studie „nestanovuje kauzalitu,“ upozornila Michelle Routhensteinová.
„Jedná se o velký vzorek, což je vždy důležité, ale hledám specifika ohledně dalších rizikových faktorů spojených s drůbeží,“ poznamenal dr. Bilchik.
Studie například nezachytila zdroj konzumované drůbeže. V některých zeměpisných oblastech se používají pesticidy, které mohou negativně ovlivnit zdravotní nezávadnost rostlinných a živočišných výrobků (5).
Průmyslově chovaná drůbež má navíc svá vlastní rizika. „Používání antibiotik a hormonů v některých postupech chovu drůbeže vyvolává potenciální dlouhodobé zdravotní problémy,“ uvedla Michelle Routhensteinová.
„Studie by měly také zkoumat biologické mechanismy konzumace drůbeže, jako je role určitých metod vaření, přípravy masa a stravovacích návyků (např. příjem vlákniny),“ dodala.
Doba vaření a teplota drůbeže mohou také ovlivnit její zdravotní nezávadnost.
„Existuje hypotéza, že tepelná úprava drůbeže může vést k uvolňování mutagenních nebo rakovinotvorných chemikálií,“ zdůraznil dr. Bilchik.
Poznamenal, že ačkoli se jedná pouze o hypotézu, je nepopiratelně pravdou, že existuje mnoho způsobů, jak se drůbež připravuje, a kterýkoli z nich může ovlivnit její konečné chemické složení.
Michelle Routhensteinová uvedla, že je známo, že „metody přípravy masa za vysokých teplot, jako je grilování nebo smažení, produkují škodlivé sloučeniny (HCA a PAH), které jsou jednoznačně spojené s rakovinou“ (6).
V neposlední řadě studie nesledovala, do jaké míry byla konzumovaná drůbež zpracována. Stejně jako jiné průmyslově zpracované maso obsahují i průmyslově zpracované drůbeží potraviny, jako jsou krůtí plátky a kuřecí párky v rohlíku, obvykle konzervační látky a další nezdravé přídatné látky, které mohou být navíc v kombinacích karcinogenní (v kombinacích se tyto přídatné látky nekontrolují, kontrolují se pouze samostatně a to pouze 3 měsíce!!!!).
Měli byste přestat jíst kuře?
Dr. Bilchik v této souvislosti uvedl, že konzumace červeného masa se zeleninou může zmírnit některá zdravotní rizika s ním spojená.
Dále uvedl, že bližšího zkoumání si nemusí zasloužit jen drůbež. „Musíme také prozkoumat další zdroje bílkovin, jako jsou ryby, protože mohou být připravovány podobným způsobem jako drůbež.“
„Myslím, že studie je velmi provokativní vzhledem k tomu, že jsme se posunuli k drůbeži jako k mnohem zdravějšímu jídlu a od červeného masa (maso savců) jsme se již odklonili,“ uvedl dr. Bilchik.
Michelle Routhensteinová doporučila se zaměřit na celkovou kvalitu stravy, včetně „velikosti porce, toho, s čím drůbež kombinujete, a vyhýbání se její nadměrné konzumaci“.
Zdravá velikost porce, uvedla, je asi 200 gramů libové, nezpracované drůbeže týdně.
Je také dobrý nápad volit zdravější metody úprav jako je pečení, vaření v páře nebo opékání bez nadměrného přidaného tuku, což může dále minimalizovat potenciální zdravotní rizika.
Závěr
Konzumace více než 300 gramů drůbežího masa týdně může vést ke zvýšení úmrtí ze všech příčin a rakoviny, uvádí nová studie.
Zjištění jsou v rozporu se stávajícím výzkumem a odborníci k nim přistupují s opatrností.
Drůbeží maso je všeobecně považováno za zdravější zdroj bílkovin a základní kámen zdravých stravovacích plánů, jako je středomořská strava.
Faktory, které by mohly ovlivnit úmrtnost a výskyt rakoviny, nebyly ve studii zohledněny, což vedlo k výzvám k dalšímu výzkumu v této oblasti.
Každopádne platí 25 let staré doporučení Američanů pro konzumaci masa - max. 30 kg za rok v syrovém stavu, tedy průměrně 82 gramů denně.
V současnosti spotřeba masa v Česku přesahuje 80 kg na osobu a rok.
Doporučení: Méně masa, ale organického a ještě ušetříte
Živočišná bílkovina a rakovina (28letá tzv. Čínská studie)
Doktor Colin Campbell objevil, že rakovina se může zapnout a vypnout změnou obsahu bílkovin v potravě. Můžeme vlastně zapnout a vypnout rakovinu buď přidáním bílkovin nebo jejich odebráním. Také bylo objeveno, že kasein (sýrovina), nejčastější bílkovina v mléčných výrobcích byla největší podporovatel rakoviny ze všech. Naopak když byla zvířata krmena 20% rostlinných bílkovin, tak u žádného se rakovina nevyvinula navzdory přítomnosti karcinogenu. Rakovina byla spuštěna jen v souvislosti s živočišnou bílkovinou, přičemž v dalším experimentu se zjistilo, že bez ohledu na to kolik karcinogenů vstoupí do těla. Rozvoj rakoviny byl naprosto závislý na množství konzumované živočišné bílkoviny.
Jinými slovy konzumace živočišných proteinů nás dělá více náchylnými k rakovině.
6 výhod vyřazení masa ze stravy (nebo jej jíst alespoň méně)
- Pixabay
Ing. Zdeněk Rozehnal
Možná jste už slyšeli, že omezení konzumace masa má řadu výhod, včetně snížení hmotnosti a zlepšení zdraví střev.
Omezení konzumace masa je skutečně spojeno se zlepšením zdravotního stavu a snížením rizika některých onemocnění. Předpokládá se však, že tyto výhody závisí na tom, jaké další potraviny jíte a jaké druhy masa omezíte.
Následuje přehled 6 možných přínosů omezení nebo vynechání masa a tipy, jak se stravovat výživně i s menším množstvím masa.
Výhody konzumace menšího množství masa
1. Podporuje dobré celkové zdraví a regulaci hmotnosti
Mnoho stravovacích návyků zahrnuje žádné nebo omezené množství masa a většina z nich je do jisté míry spojena se zdravotními přínosy.
Vegetariánská strava, která vylučuje maso, a veganská strava, která vylučuje všechny živočišné produkty, jsou spojovány se sníženým rizikem srdečních onemocnění a rakoviny (1).
Výzkumy navíc potvrzují, že více rostlinné stravy je spojeno se zlepšením inzulinové rezistence a nižším rizikem cukrovky 2. typu ve srovnání se stravou, která je více založená na živočišných produktech (2).
Omezení masa může také napomáhat snižování a udržování hmotnosti.
Analýza 12 vysoce kvalitních studií zjistila, že lidé, kteří dodržovali vegetariánskou stravu v průměru 18 týdnů, zhubli výrazně více než ti, kteří se stravovali nevegetariánsky (3).
Mějte však na paměti, že při hubnutí je účinná i řada dalších diet, které maso nevylučují, jako je například nízkosacharidová a paleo dieta (4).
Možné zdravotní přínosy omezení masa a stravování se více rostlinnou stravou vyplývají z vyššího příjmu prospěšných rostlinných látek, mj:
- antioxidantů
- vlákniny
- některých mikroživin
Kromě toho ti, kdo se stravují rostlinnou stravou, mají tendenci konzumovat méně kalorií a méně tuku (5).
Vyloučení masa a zároveň konzumace potravin, které jsou průmyslově vysoce zpracované nebo mají vysoký obsah přidaného cukru, rafinovaných sacharidů nebo soli, však nebude mít stejný přínos. To platí i v případě, že tyto zpracované potraviny jsou rostlinného původu.
Kromě toho je důležité si uvědomit, že veganská, vegetariánská nebo převážně rostlinná strava může postrádat živiny, které se převážně nacházejí v živočišných potravinách.
Rostlinná strava, která není dobře naplánovaná, nemusí mimo jiné poskytovat dostatek vitaminu B12, zinku, vápníku, železa a omega-3 mastných kyselin (6, 7).
Shrnutí:
- Diety, které omezují nebo vylučují maso, jsou spojovány s úbytkem hmotnosti a snížením rizika srdečních onemocnění, rakoviny a cukrovky 2.typu. Toto snížení rizika však závisí na celkové kvalitě stravy. Také rostlinná strava může postrádat důležité živiny, pokud ji dobře nenaplánujete.
2. Snižuje riziko srdečních onemocnění
Jedním z nejvíce zkoumaných aspektů rostlinné stravy je její vliv na zdraví srdce.
Kontroverzní výzkumy zjistily souvislost mezi příjmem nasycených tuků, které se nacházejí především v mase a živočišných produktech, a zvýšeným rizikem srdečních onemocnění (8).
O této potenciální souvislosti se vedou rozsáhlé diskuse. Přesto je možná nejlepší omezit příjem zdrojů masa, které mají tendenci mít vysoký obsah nasycených tuků (8, 9).
Mezi ně patří (10):
- tučné kusy červeného masa
- slanina
- klobásy
- párky
Mezi masa s nižším obsahem nasycených tuků patří drůbež a libovější kusy masa.
Navíc nahrazení nasycených tuků nenasycenými - nejen snížení celkového příjmu nasycených tuků - vede ke snížení rizika srdečních onemocnění (9, 11).
Největší snížení rizika srdečních onemocnění bylo navíc pozorováno při nahrazení zdrojů nasycených tuků zdroji polynenasycených tuků, jako jsou ryby, lněné semínko a vlašské ořechy (12).
Rostlinná strava je často bohatá na zdroje nenasycených tuků, jako např:
- ořechy a semena
- avokádo
- olivový olej
Bývá také bohatá na vlákninu, což je živina, která může pomáhat snižovat vysokou hladinu cholesterolu v krvi, která je spojována se srdečními chorobami (13).
V důsledku toho může konzumace většího množství rostlinných potravin a zároveň omezení masa s vysokým obsahem nasycených tuků prospět zdraví srdce. Rozdíl může mít i druh masa, který si do svého jídelníčku vyberete.
Průmyslově zpracované maso má také velmi vysoký obsah sodíku, který může přispívat ke vzniku vysokého krevního tlaku (10).
I když maso zcela nevyřadíte, může vašemu srdci prospět, když si budete vybírat libovější kousky, nahradíte některé druhy masa tučnými rybami, vyhnete se průmyslově zpracovanému masu a budete jíst rostlinné potraviny bohaté na vlákninu.
Shrnutí:
- Rostlinná strava, která omezuje maso, zejména tučné kusy červeného masa a průmyslově zpracované maso, je spojena se sníženým rizikem srdečních onemocnění.
3. Zlepšuje zdraví střev (imunitu)
Protože strava, která vylučuje maso, je často bohatá na ovoce, zeleninu, celozrnné obiloviny, luštěniny a další rostlinné potraviny, bývá bohatá na vlákninu.
Vláknina vyživuje prospěšné bakterie ve střevech, které v těle produkují sloučeniny s protizánětlivou a imunitu podporující úlohou.
Střevní bakterie mohou také hrát roli v prevenci růstu některých nádorových buněk, zlepšovat složení těla a chránit před cukrovkou 2. typu (14, 15).
Rostlinné bílkoviny a prospěšné sloučeniny zvané polyfenoly, které se nacházejí v rostlinných potravinách, mohou také pomáhat udržovat zdravá střeva (14).
Na druhou stranu některé výzkumy ukazují, že tuky a bílkoviny z živočišných zdrojů mohou podporovat růst jiných, méně zdravých střevních bakterií, které negativně ovlivňují metabolismus a hrají roli při srdečních onemocněních (14).
Celkově lze říci, že konzumace stravy, která zahrnuje hodně rostlinných potravin a omezuje maso, může vyživovat zdraví prospěšné bakterie.
Střevní mikrobiom je však složitý (15).
Shrnutí:
- Vláknina a prospěšné rostlinné sloučeniny jsou dvě složky obsažené v rostlinných potravinách, které mohou vyživovat zdravé střevní bakterie. Rostlinná strava, která omezuje maso, obvykle poskytuje velké množství těchto živin.
4. Chrání před některými druhy rakoviny
Omezení některých druhů masa může také pomoci snížit riziko vzniku některých druhů rakoviny.
Konzumace velkého množství červeného a zvláště průmyslově zpracovaného masa, jako je slanina, párky a další uzeniny nebo uzená masa, je spojena s vyšším rizikem vzniku rakoviny tlustého střeva a konečníku (16, 17).
Drůbež a ryby nebyly spojovány se zvýšeným rizikem vzniku kolorektálního karcinomu (17).
Konzumace červeného a zprůmyslově pracovaného masa byla spojena také se zvýšeným rizikem vzniku jiných druhů rakoviny, včetně rakoviny prsu (18).
Jak tyto potraviny ovlivňují vznik rakoviny, není jasné. Někteří vědci však předpokládají, že svou roli hrají nasycené tuky, karcinogenní sloučeniny vznikající při zpracování masa, některá přidávaná tzv. éčka a úprava při vysokých teplotách (17). Určitou negativní roli sehrává i pomalé vyprazdňování.
Na druhou stranu se předpokládá, že rostlinné potraviny mají ochranný účinek proti rakovině tlustého střeva a konečníku a dalším druhům rakoviny (19).
Studie zahrnující více než 77 000 dospělých osob zjistila, že vegetariánská strava, včetně té, která zahrnovala ryby a některé druhy masa, byla spojena s nižším výskytem rakoviny tlustého střeva a konečníku ve srovnání s nevegetariánskou stravou (19).
Shrnutí:
- Živočišné bílkoviny, zejména červené a průmyslově zpracované maso, jsou spojovány se zvýšeným rizikem vzniku rakoviny tlustého střeva a konečníku a dalších druhů rakoviny. Rostlinná strava, která tyto druhy masa omezuje nebo maso zcela vylučuje, je spojena s nižším výskytem kolorektálního karcinomu.
5. Výhodné pro životní prostředí
Kromě toho, že konzumace většího množství rostlin a menšího množství masa je zdraví prospěšná, může být prospěšná i pro životní prostředí.
Výroba masa obvykle vyžaduje více zdrojů, vede k většímu množství emisí skleníkových plynů a přispívá k odlesňování a znečišťování životního prostředí ve větší míře než produkce ovoce, zeleniny a dalších minimálně průmyslově zpracovaných rostlinných potravin (20, 21).
Vzhledem k dopadům chovu zvířat si možná myslíte, že je nutné maso vyřadit, abyste udělali něco dobrého pro životní prostředí.
Postupné omezování masa a osvojení si spíše flexitariánského stylu stravování, který zahrnuje i určité množství masa, však může mít stále svůj význam.
Systematický přehled studií o udržitelnosti různých způsobů stravování dospěl k závěru, že stravování, včetně vegetariánského, pescatariánského a veganského, může snížit emise skleníkových plynů až o 80 % ve srovnání se standardní stravou zaměřenou na maso (22).
Shrnutí:
- Produkce masa vede k emisím skleníkových plynů a může mít negativní dopady na životní prostředí. Výměna rostlinných potravin za část nebo celý příjem masa tedy může mít příznivý vliv na životní prostředí.
6. Méně masa je také prospěšné
Nemusíte se úplně vzdát masa, abyste mohli využít mnoha výhod spojených se sníženým příjmem masa.
Flexitariánská strava zahrnuje snížení příjmu živočišných produktů, ale ne jejich vyloučení. Výzkum zjistil, že je spojena s podobnými zdravotními přínosy jako veganské nebo vegetariánské stravovací návyky (23).
Kromě toho drůbež a ryby obvykle nejsou spojovány s negativními zdravotními účinky spojovanými s červeným a průmyslově zpracovaným masem. (24, 25).
A konečně, mnoho výhod spojených s rostlinnou stravou vyplývá spíše z toho, co je do stravy zahrnuto, než z toho, co je z ní vyloučeno.
Jinými slovy, vyloučení masa nemusí mít na vaše zdraví tak velký vliv jako zvýšení konzumace rostlinných potravin bohatých na živiny a pestrá, vyvážená strava.
Kromě toho pravděpodobně nezaznamenáte žádné výhody, pokud jíte hodně vysoce průmyslově zpracovaných potravin, a to ani v případě, že přestanete jíst maso. Zvažte snížení příjmu:
- potravin s vysokým obsahem sodíku a nezdravých tuků, jako jsou hranolky
- potravin vyrobených z rafinovaných obilovin, jako je bílý chléb
- sladkých nápojů, jako jsou limonády slazené cukrem, o zdraví škodlivém aspartamu nemluvě
- pamlsky s vysokým obsahem cukru
To, že je potravina označena jako rostlinná, veganská nebo vegetariánská, ještě neznamená, že je zdravá.
Shrnutí:
- Jíst méně masa, aniž byste ho ze svého jídelníčku úplně vyřadili, může být stále prospěšné. Klíčem k využití výhod bezmasé stravy je také konzumace různých minimálně průmyslově zpracovaných rostlinných potravin.
Tipy pro snížení příjmu masa
Zde je několik konkrétních způsobů, jak můžete snížit příjem masa:
- Začněte tím, že nahradíte červené maso drůbežím nebo rybím. Místo červeného masa zařaďte kuřecí, krůtí maso nebo mořské plody. Tyto bílkoviny jsou obvykle libovější a obsahují méně nasycených tuků než hovězí maso, slanina, klobásy, salámy a další uzeniny.
- Vyzkoušejte rostlinné zdroje bílkovin. Mnoho rostlinných potravin poskytuje bílkoviny, včetně černých fazolí, cizrny, fazolí pinto, čočky, ořechů a ořechových másel, semen a sójových výrobků, jako je tofu a tempeh. Vyberte si některou z nich místo masa v jídle.
- Nahraďte maso rostlinnými bílkovinami. Zkuste tradičně těžké masité pokrmy obohatit o rostlinné potraviny, aby vydržely déle! Zkuste si připravit tacos s čočkou místo poloviny mletého masa. Zbytek masa můžete použít s chilli ve spojení s fazolemi.
- Nadchněte se pro zkoušení nových potravin. Dejte si za cíl vyzkoušet jednu novou rostlinnou potravinu týdně. Tento týden vyzkoušejte čočku, příští týden quinolu a poté hrách. Projděte si na internetu chutné způsoby jejich přípravy - jíst rostlinnou stravu může být zábava!
Shrnutí:
- Pokud chcete snížit příjem zvláště nezdravého masa, začněte tím, že jej vyměníte za libovější maso, ryby nebo rostlinné zdroje bílkovin. Pokud hledáte inspiraci, vyhledejte si recepty na internetu.
Závěr
Strava bez masa nebo s jeho omezeným podílem může prospět vašemu zdraví i životnímu prostředí.
Omezení masa a konzumace převážně rostlinné stravy může pomoci při regulaci hmotnosti, chránit před srdečními chorobami a některými druhy rakoviny a podpořit zdravá střeva (imunitu). Konzumace menšího množství masa ve prospěch rostlin může mít také příznivý vliv na životní prostředí.
Maximální doporučené množství zkonzumovaného masa (počítá se maso v syrovém stavu) je 30 kg za rok, což je přibližně jedna třetina množství průměrně zkonzumovaného v České republice.
Nic nedokáže vyléčit Vaši rakovinu,
pokud budete i nadále pokračovat v konzumaci průmyslově zpracovaných potravin, polykat chemické léky, používat konvenční kosmetiku a přípravky osobní hygieny, které obsahují toxické chemikálie, na zahradě rozprašovat pesticidy po trávníku a používat opalovací krémy.
Zaznamenal jsem v tom všem jeden vzorec: ti, kteří dělají ty nejhorší volby v životě, mívají i tendenci dělat nejhorší volby jak umírat. Jestliže žili životem plným chemikálií, které jim způsobily rakovinu, téměř vždy si volí i toxickou chemoterapii, která je dovede až ke smrti.
Mike Adams, editor Natural News
OVĚŘENÉ PŘÍRODNÍ EXTRAKTY
S CERTIFIKÁTY
Níže uvedené nejúčinnější přírodní přípravky s ochrannou známkou Superionherbs sice mohou velice dobře účinkovat, nicméně je vhodné souběžně začít u sebe, protože chronické obtíže mají zpravidla tyto společné jmenovatele:
Jedině ochranná známka "Superionherbs" garantuje množství účinných látek v níže uvedených extraktech a samozřejmě u každé šarže.
Reishi extrakt, Reishi spór a Reishi Triterpen Max

———
Cordyceps sinensis

———
Sibiřská Čaga

———
Hericium erinaceus

———
Coriolus versicolor (Outkovka pestrá)

———
Shiitake

———
Hlíva ústřičná

———
Agaricus

———
BetaGlukan Maxcell (s Resveratrolem a Acerolou)

———
C-Max komplex (Camu camu s quercetinem)

———
Ashwagandha

———
Kurkumin (fytosomální extrakt), italský patent

———
Rdesno mnohokvěté - He shou wu

———
Graviola - Annona

———
Maca

———
Chitomax

———
Fenuprim

———
Dračí krev

———
Danshen Q10 cardio

———
Šafrán

———
Ostropestřec mariánský (fytosomální extrakt), italský patent

———
Boswellia (fytosomální extrakt), italský patent

———
S-Acetyl-L-Glutathion

———
NMN (nikotinamid mononukleotid)

———
Brusinka komplex Phytosome - PhytoCran

———
Ginkgo biloba Phytosome - Cogni Flow

———
Probiotika a prebiotika pro zdraví střev a imunitu - Biome Boost

———
Supík - sirup pro DĚTI na podporu imunity - unikátní složení

———
4x Instantní káva i s extrakty z hub Čaga, Cordyceps a Hericium

———
POSILUJTE ÚČINNĚ PŘEDEVŠÍM IMUNI TU A VČAS
ZÁSADNĚ NEJVYŠŠÍ GARANTOVANOU KVALITOU PŘÍRODNÍCH EXTRAKTŮ
REISHI, CORDYCEPS, ČAGA, AŠVAGANDA, HERI CIUM, MACA, CORIOLUS, KURKUMIN, BETAGLUKAN, GRAVIOLA, HLÍVA ÚSTŘIČNÁ, SHIITAKE, DRAČÍ KREV, C-MAX KOMPLEX, DANSHEN, HE SHOU WU-RDESNO, CHITOMAX, FENUPRIM, MAITAKE, AGARICUS, COPRINUS, ENOKI, SAFFRON, SILYBIN, BOSWELLIA, TRITERPEN MAX, GLUTATHION, SUPÍK - sirup pro děti na podporu imunity, NMN (nikotinamid mononukleotid), BRUSINKA, GINKGO BILOBA, PROBIOTIKA...
100% KVALITA JEN V ROSTLINNÝCH KAPSLÍCH
vhodné i pro vegetariány a vegany
CERTIFIKÁTY KLÍČOVÝCH PRODUKTŮ
NEJPOPULÁRNĚJŠÍ STRÁNKY
Zkušenosti klientů s Úspěšnou léčbou především boreliózy, chlamydiózy, únavového syndromu...
Výzkum v roce 2024 přesně určil, co vede v roce 2025 ke zdravé dlouhověkosti
100% REISHI - houba mládí a zdravé dlou3 unikátní, bezkonkurenční extrakty h ověkosti -
Nejlepší DIETY pro celkové zdraví v roce 2024 - středomořská, DASH a MIND - U.S. News & World Report
Přírodní léčba pejsků versus selhávající ortodoxní antibiotika - Coriolus + Kurkumin vítězí
31 důvod ů proč se NENECHÁM OČKOVAT - izraelský rabín Chananya Weisman
Dr. Peter McCullough: Jak přírodně DETOXIKOVAT tělo PO OČKOVÁNÍ mRNA vakcínou (protokol) - video
Devastující efekt pro zdraví - glutaman sodný, aspartam a další excitotoxiny
Jak se přírodní cestou uzdravit z chronické Boreliózy, Chlamydiózy, EB virózy... únavového syndromu
CORDYCEPS - silná imunita a nárůst energie
Překyselené tělo: začátek vážné nemoci
PROTOKOL PRO PREVENCI pro uzdravené klienty stránek "Úspěšná léčba"
BOSWELIA serrata (kadidlo) - jeden z nejsilnějších přírodních léků Matky Země
Tibetská houba, tibetské krystaly a kombucha - účinky, darování a prodej
Léčte záněty a ne Cholesterol, MUDr. Marc Sircus
100% ČAGA ze Sibiře, nejvyšší množství účinných látek garantující Certifikát
Mamografie způsobuje rakovinu prsu, MUDr. Ben Johnson, M.D., N.M.D., D.O.
Účinný lék na rakovinu plic na Kubě, proč ho mít nemůžeme? Leif Davenport
Artróza - kmenové buňky - Podvod!
Lékaři se sami uzdravili z Roztroušené sklerózy, prof. George Jelinek, dr. Terry Wahlsová
Jak se skutečně zdravě stravovat...
Proč průběžně a jak detoxikovat tělo
PROTINÁDOROVÝ účinek extraktů z REISHI a CORIOLUSU na úrovni klinických studií
Žaloba na farmaceutické korporace, MUDr. Matthias Rath
Koloidní stříbro - účinné přírodní antibiotikum, hustoty koloidního stříbra, doporučené dávkování
Odstranění rtuti, hliníku a dalších toxinů z těla, včetně p revence - MUDr. Dietrich Klinghardt
Zblblo již lidstvo natolik, že se nechá obelhat pohádkami o vražedném oxidu uhličitém?
Jak na Parkinsona? Glutathionem, Hericiem a odstraněním neurotoxinů Chlorellou
Proč my máme potravinové alergie, přičemž je naši prarodiče neměli?
Jak na jarní pylovou alergii? Elixír mládí Jana Hromady z Opavy
Kniha "Netradiční bylinkář" - Roman Kindl (212 stran)
CHRONICKÁ BORELIÓZA, CHLAMYDIE...? ÚNAVOVÝ SYNDROM
Osvědčený postup pro léčbu boreliozy a dalších koinfekcí, když ortodoxní chemická medicína (3 týdenní nitrožilní antibiotická léčba ceftriaxonem) a následně klasická - 3 antibiotika - minocyclin, azitromycin, entizol a 2 antituberkulotika - arficin a nidrazid i po 18 měsících aplikace u mě totálně selhala.
Cílem správné medicíny je předcházení nemocí a prodloužení zdravé dlouhověkosti. Ideálem medicíny je odstranit mít potřebu lékaře.
MUDr. William J. Mayo
Za účinné se z Reishi považují pouze kvalitně provedené a čisté extrakty, které mají dobrou biologickou dostupnost a jsou zbavené nestravitelného chitinu; nelze tedy použít pouhý prášek z usušené houby.
EXTRAKT SPÓR
TRITERPEN MAX
ZDE ROSTE NEJÚČINNĚJŠÍ REISHI
DUANWOOD RED REISHI
zdroj výše nejúčinnějších extraktů
Video z návštěvy Čechů u pěstitelů Duanwood Red Reishi v Číně, v horské oblasti Jiangshan
MYKOLOGIE, HISTORIE, PĚSTOVÁNÍ, ÚČINNÉ LÁTKY, JAK JE TO S JEJÍ KVALITOU?
CORDYCEPS - video
ČAGA - video
HERICIUM - video
BETAGLUKAN HLÍVA
extrakt extrakt
BETAGLUKAN - video
KURKUMIN AŠVAGANDA
extrakt extrakt
ASHWAGANDHA - video
RDESNO ANNONA
extrakt extrakt
TEČKOVANÉ PŘÍBĚHY
dokument z 31. srpna 2022
Nadační fond Svědomí Národa
KUBEK 2009
DOKUMENT ČT 2
BYZNYS V BÍLÝCH PLÁŠTÍCH
DOKUMENT ČT 2
ŠKODLIVOST MOBILNÍCH SÍTÍ
možná i proto je tolik nemocných, říká česká vědkyně, vedoucí týmu Centra buněčného a tkáňového inženýrství FN u sv. Anny...
doc. RNDr. Irena Koutná, Ph.D.
Aktualizovaný jmenný seznam s portovců zemřelých od 1.1.2021 v souvislosti s "vakcinací" na covid
PATOLOG dr. Ryan Cole oprávněně VAROVAL
RENOMOVANÝ PATOLOG dr. RYAN COLE - přednáška
ALARMUJÍCÍ EFEKT covid (spike) injekcí (mRNA) na mozek, srdce, ledviny a ostatní orgány
- Spousta lidí postrádá enzym, který rozkládá RNA
- Naprosto porušujeme Norimberský kodex z roku 1947...
český dabing - 17:08
Lékařský summit, San Antonio, Texas, USA - 27.7.2021
AMERICA´S FRONTLINE DOCTORS
POSTAVIT SE NA ODPOR
ZAČNĚTE U SEBE
ZÁKLADEM ZDRAVÍ JE PREVENCE S NÁVRATEM K PŘÍRODĚ
Doporučuji:
každé ráno cca 30 minut před snídaní
vypít cca 4 dcl vlažné čisté pramenité vody s citrónem (můžete přidat až půl lžičky jedlé sody) a pro posílení imunity a energie můžete použít dvojitý extrakt (1-2 kapsle) z
a nejdříve po 15 minutách:
- kefír z tibetské houby 3dcl
- lněné semínko až 30 g - 3 PL
- mletá skořice /max. 4 g za den/
případně nejen pro psychiku:
- Ashwagandhu /1-2 kapsle denně/
pro střevo kvalitní probiotika:
- kysané zelí, které si sami jednoduše vyrobíte POUZE VY! Pozor na "BRUSELSKÉ" kysané zelí! S éčkama
Otevřený dopis ministrovi zdravotnictví: Medici proti diskriminaci - 24. ledna 2022
Můžete zavolat ministru Válkovi
728 264 930
Můžete mu i napsat: valekv@psp.cz, Vlastimil.Valek@top09.cz
Vzorový dopis škole pro studenty, kteří nechtějí podlehnout povinnému očkování proti covidu-19
Fakta nepřestávají existovat tím, že se o nich nesmí hovořit. Pravda je dcerou času
SVĚT SE ZBLÁZNIL
Toto je novodobá reklama na co?
MUDr. Anastasia Maria Loupisová: Tento model je v ohrožení života