Jak souvisí zdraví střev s rakovinou tlustého střeva?

Následuje:

  • 9 vědecky podložených způsobů, jak zlepšit své střevní bakterie
  • Imunostimulační a protinádorový účinek extraktů z Reishi a Coriolusu na úrovni klinických studií a stav jejich zavedení do praxe

- Depositphotos

Barbora Nová

Zdraví střev a rovnováha mikrobiomu uvnitř střeva hrají důležitou roli v rakovině tlustého střeva.

Změny ve střevním mikrobiomu mohou přispívat k rozvoji i progresi kolorektálního karcinomu. Ve skutečnosti existuje souvislost mezi určitými kmeny bakterií a rakovinou tlustého střeva.

Následují další informace o souvislosti mezi zdravím střev a rakovinou tlustého střeva, o účincích stravy a alkoholu, o střevním mikrobiomu a o tom, jak může mikrobiom pomoci jako screeningový nástroj pro kolorektální karcinom.

Souvislost mezi zdravím střev a rakovinou tlustého střeva

Střevo je jednou z nejsložitějších sítí v lidském těle a stále více výzkumů uvádí souvislost mezi zdravím střev a rakovinou tlustého střeva.

Odborníci se domnívají, že změny střevního mikrobiomu přispívají jak k rozvoji, tak k progresi kolorektálního karcinomu. Pokud je střevní mikrobiom v nerovnováze – známé jako dysbióza – existuje větší riziko vzniku kolorektálního karcinomu.

Střevo je hostitelem velkého množství mikroorganismů, včetně bakterií. Studie zjistily, že určité druhy bakterií jsou častější u lidí s kolorektálním karcinomem. Bacteroides fragilis, Enterococcus faecalis a Escherichia coli (E. coli) jsou příklady bakterií spojených s kolorektálním karcinomem.

Vědci se domnívají, že změna střevní flóry může vytvářet prostředí, ve kterém se mohou vyvíjet nádory.

Nedávný výzkum publikovaný 23. dubna 2025 také zjistil, že kolibaktin, typ toxinu produkovaného určitými kmeny E. coli, má silnou souvislost s rakovinou tlustého střeva u lidí ve věku 40 až 70 let (1).

Strava a riziko rakoviny tlustého střeva

Vědci se domnívají, že strava má podstatný vliv na riziko rakoviny tlustého střeva. Zhruba 60 % případů kolorektálního karcinomu v rozvinutých zemích je způsobeno stravou a životním stylem.

Řada studií spojila stravu s vysokým obsahem průmyslově zpracovaného a červeného masa s rakovinou tlustého střeva (2).

Vědci pozorují, že strava s vysokým obsahem vlákniny může snížit riziko rakoviny tlustého střeva. Domnívají se, že je to proto, že strava s vysokým obsahem vlákniny obsahuje mastné kyseliny s krátkým řetězcem, které mají protinádorové vlastnosti.

Americká Centra pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC) uvádějí, že strava s nízkým obsahem živočišných tuků, ale s vysokým obsahem celozrnných obilovin, ovoce a zeleniny může snížit riziko vzniku kolorektálního karcinomu (3).

Pokyny Americké společnosti pro boj s rakovinou (ACS) pro stravu a fyzickou aktivitu doporučují zdravý stravovací režim, který upřednostňuje (4):

  • potraviny s vysokým obsahem živin
  • ovoce různých barev, zejména celé ovoce
  • celozrnné potraviny
  • různou zeleninu, včetně červené a oranžové zeleniny, tmavě zelené zeleniny a luštěnin bohatých na vlákninu, jako je hrášek a fazole

Stejné pokyny doporučují omezení nebo vyloučení:

Alkohol a riziko rakoviny tlustého střeva

Od roku 1987 Mezinárodní agentura pro výzkum rakoviny klasifikovala alkohol jako karcinogen skupiny 1 (látka, která způsobuje rakovinu). Existuje mnoho přesvědčivých důkazů, které ukazují, že alkohol může způsobovat mnoho typů rakoviny, včetně kolorektálního karcinomu (5).

U středně těžkých až silných pijáků je riziko kolorektálního karcinomu 1,2 až 1,5krát vyšší než u těch, kteří nepijí (5).

Všechny druhy alkoholu zvyšují riziko rakoviny. Podle ACS je alkohol jedním z nejdůležitějších modifikovatelných rizikových faktorů rakoviny, spolu s tělesnou hmotností a užíváním tabáku (6).

Pokyny ACS pro stravu a fyzickou aktivitu doporučují, že je nejlepší nepít žádný alkohol. Doporučují však také, aby ženy, které se rozhodnou pít alkohol, vypily maximálně jeden drink alkoholu denně a muži, kteří se rozhodnou pít alkohol, maximálně dva drinky denně (4).

Cílená mikrobiální terapie

Vzhledem k roli střevního mikrobiomu ve vývoji a progresi kolorektálního karcinomu je použití cílených terapií, které mohou změnit střevní mikrobiom, vzrušující oblastí výzkumu.

Studie ukazují, že cílení a změna složení střevního mikrobiomu by mohla inhibovat rozvoj kolorektálního karcinomu. Mezi způsoby, jak toho dosáhnout, patří (7):

  • antibiotika
  • transplantace fekální mikrobioty
  • probiotika
  • prebiotika
  • úpravy stravy

Cílená terapie by navíc mohla pomoci zvýšit účinnost léčby rakoviny, jako je chemoterapie a imunoterapie.

Preklinické studie ukázaly, že perorální podávání určitých forem bakterií, jako jsou Bacteroidales, může zvýšit účinnost chemoterapie první linie a také některých imunoterapií používaných při léčbě kolorektálního karcinomu. Bylo také zjištěno, že probiotika a prebiotika inhibují rozvoj střevních nádorů (8).

Výzkum zjistil, že transplantace fekální mikrobioty může zvrátit nerovnováhu mikrobiomu a snížit zánět ve střevě. Pomáhají imunitní odpovědi na rakovinu a také zvyšují účinnost protinádorové léčby.

Screening mikrobioty

Vztah mezi mikrobiotou a kolorektálním karcinomem je složitý. Výzkum ukázal, že střevní mikrobiota lidí s kolorektálním karcinomem je méně bohatá a rozmanitá než u lidí bez kolorektálního karcinomu (9).

Vědci zkoumají možnost využití fekální mikrobioty k screeningu včasné diagnózy kolorektálního karcinomu. Dosavadní výzkum však ukázal nekonzistentní výsledky v účinnosti těchto druhů biomarkerů pro kolorektální karcinom (10).

Vzhledem k tomu, že mikrobiom je složitý systém, je zapotřebí dalšího výzkumu, než jej vědci budou moci využít jako screeningový nástroj pro kolorektální karcinom v klinickém prostředí.

Závěr

Zdraví střev hraje důležitou roli v riziku rakoviny tlustého střeva.

Vědci se domnívají, že změny střevního mikrobiomu mohou přispět k rozvoji a progresi kolorektálního karcinomu.

Strava hraje významnou roli v riziku rakoviny tlustého střeva. Červené a zpracované maso, stejně jako konzumace alkoholu, jsou spojovány se zvýšeným rizikem kolorektálního karcinomu.

Cílené terapie, jejichž cílem je změnit střevní mikrobiom, mohou pomoci zastavit rozvoj kolorektálního karcinomu a zvýšit účinnost léčby rakoviny. Než však budou zdravotničtí pracovníci moci využít střevní mikrobiom ke screeningu časného kolorektálního karcinomu v klinickém prostředí, je zapotřebí dalšího výzkumu.

9 vědecky podložených způsobů, jak zlepšit své střevní bakterie

- Pixabay

Zdraví vašich střev, včetně typu bakterií, které obsahují, může ovlivnit mnoho faktorů, včetně potravin, které jíte. Nejlepším způsobem, jak získat zdravá střeva, je jíst čerstvou a vyváženou stravu.

Ve vašem těle se nachází přibližně 40 bilionů bakterií, z nichž většina se nachází ve střevech.

Dohromady se nazývají váš střevní mikrobiom a jsou neuvěřitelně důležité pro celkové zdraví. Některé typy bakterií ve střevech však mohou přispívat i k mnoha onemocněním.

Následuje 9 vědecky podložených způsobů, jak zlepšit stav vašich střevních bakterií.

1. Jezte pestrou škálu potravin

Ve vašich střevech se vyskytují stovky druhů bakterií, z nichž každý hraje specifickou roli ve zdraví a pro svůj růst vyžaduje jiné živiny.

Obecně platí, že rozmanitý mikrobiom je považován za zdravý. Je to proto, že čím více druhů bakterií máte, tím více mohou přispívat ke zdraví (1, 2, 3, 4).

Strava složená z různých druhů potravin může vést k větší rozmanitosti mikrobiomu (4, 5, 6).

Bohužel tradiční západní strava není příliš rozmanitá a je bohatá na tuky a cukry. Ve skutečnosti se odhaduje, že 75 % světových potravin se vyrábí pouze z 12 rostlinných a 5 živočišných druhů (4).

Strava v některých venkovských oblastech je však často rozmanitější a bohatší na různé rostlinné zdroje.

Z tohoto důvodu několik studií ukázalo, že rozmanitost střevního mikrobiomu je mnohem větší u lidí z venkovských oblastí Afriky a Jižní Ameriky než u lidí z městských oblastí Evropy nebo Spojených států (7, 8).

Shrnutí:

  • Konzumace rozmanité stravy bohaté na plnohodnotné potraviny může vést k rozmanitosti mikrobiomu, což je prospěšné pro vaše zdraví.

2. Jezte hodně zeleniny, luštěnin, fazolí a ovoce

Ovoce a zelenina jsou nejlepšími zdroji živin pro zdravý mikrobiom, přičemž mají vysoký obsah vlákniny, kterou vaše tělo nedokáže strávit. Určité bakterie ve vašem střevě však vlákninu trávit mohou, což stimuluje jejich růst.

Velmi vysoké množství vlákniny obsahují také fazole a luštěniny.

Mezi potraviny s vysokým obsahem vlákniny, které jsou vhodné pro vaše střevní bakterie, patří např:

Jedna studie zjistila, že strava bohatá na ovoce a zeleninu zabraňuje růstu některých bakterií způsobujících onemocnění (9).

Bylo také prokázáno, že jablka, artyčoky, borůvky, mandle a pistácie zvyšují výskyt bifidobakterií u lidí (10, 11, 12, 13).

Bifidobakterie jsou považovány za prospěšné bakterie, protože mohou pomáhat předcházet střevním zánětům a zlepšovat zdraví střev (14, 15).

Shrnutí:

  • Mnoho druhů ovoce a zeleniny má vysoký obsah vlákniny. Vláknina podporuje růst prospěšných střevních bakterií, včetně specifických typů, jako jsou například bifidobakterie.

3. Jezte fermentované potraviny

Kvašené potraviny prošly fermentací, což je proces, při kterém jsou cukry v nich obsažené rozkládány kvasinkami nebo bakteriemi.

Následují některé příklady fermentovaných potravin:

Mnohé z těchto potravin jsou bohaté na laktobacily, což je druh bakterií, které mohou prospět vašemu zdraví.

Výzkumy ukazují, že lidé, kteří jedí hodně jogurtů, mají ve střevech více laktobacilů. Tito lidé mají také méně enterobakterií, což je typ bakterií spojovaný se záněty a řadou chronických onemocnění (16).

Stejně tak řada studií prokázala, že konzumace jogurtu může zlepšit stav střevních bakterií a snížit příznaky intolerance laktózy (17, 18).

Navíc jogurt může také zlepšit funkci a složení mikrobiomu (19).

Mnoho jogurtů, zejména těch ochucených, však obsahuje vysoké množství cukru. Proto je nejlepší volit obyčejný, neslazený jogurt nebo ochucený jogurt s minimem přidaného cukru, který je vyroben pouze ze směsi mléka a bakterií, někdy také nazývaných "startovací kultury".

Chcete-li navíc využít výhod pro zdraví střev, ujistěte se, že je na etiketě uvedeno "obsahuje živé aktivní kultury".

Kromě toho může fermentované sójové mléko podporovat růst prospěšných bakterií, jako jsou bifidobakterie a laktobacily, a zároveň snižovat množství některých jiných škodlivých bakteriálních kmenů. Střevní flóře může prospívat také kimči (20, 21).

Shrnutí:

  • Kvašené potraviny, jako je například obyčejný jogurt, mohou prospívat mikrobiomu tím, že zlepšují jeho funkci a snižují množství bakterií způsobujících onemocnění ve střevech.

4. Jezte prebiotické potraviny

Prebiotika jsou potraviny, které podporují růst prospěšných bakterií ve střevech.

Jedná se především o vlákninu nebo složité sacharidy, které lidské buňky nedokážou strávit. Místo toho je určité druhy bakterií ve střevech rozkládají a využívají jako palivo.

Prebiotika obsahuje mnoho druhů ovoce, zeleniny a celozrnných výrobků, ale lze je nalézt i samostatně.

Prebiotikem může být také rezistentní škrob. Tento typ škrobu se nevstřebává v tenkém střevě a přechází do tlustého střeva, kde ho mikrobiota rozkládá.

Mnohé studie prokázaly, že prebiotika mohou podporovat růst několika druhů prospěšných bakterií, včetně bifidobakterií (22).

Bylo také prokázáno, že některá prebiotika snižují hladinu inzulínu, triglyceridů a cholesterolu u lidí s obezitou, což by mohlo být prospěšné pro prevenci onemocnění, jako jsou srdeční choroby a diabetes 2. typu (23, 24, 25).

Shrnutí:

  • Prebiotika podporují růst několika druhů prospěšných bakterií, včetně bifidobakterií. Některé studie potvrzují, že prebiotika by také mohla snižovat rizikové faktory některých zdravotních stavů tím, že snižují hladinu inzulinu, triglyceridů a cholesterolu.

5. Pokud můžete, kojte alespoň 6 měsíců

Mikrobiom dítěte se začíná správně vyvíjet po narození. Studie však naznačují, že děti mohou být vystaveny působení některých bakterií ještě před narozením (26).

Během prvních dvou let života se mikrobiom kojence neustále vyvíjí a je bohatý na prospěšné bifidobakterie, které dokáží trávit cukry obsažené v mateřském mléce (27).

Mnoho studií prokázalo, že kojenci, kteří jsou krmeni umělou výživou, mají pozměněný mikrobiom s menším počtem bifidobakterií než kojenci, kteří jsou kojeni (27, 28, 29).

Delší kojení je navíc spojeno v budoucnosti s nižším výskytem alergií, obezity a dalších zdravotních potíží, které mohou být způsobeny rozdíly ve střevní mikroflóře (30, 31).

Shrnutí:

  • Kojení pomáhá kojenci vytvořit si zdravý mikrobiom, který může pomoci chránit před některými zdravotními potížemi v pozdějším věku.

6. Jezte celozrnné potraviny

Celá zrna obsahují velké množství vlákniny a nestravitelných sacharidů, jako je beta-glukan. Tyto sacharidy se nevstřebávají v tenkém střevě a místo toho se dostávají do tlustého střeva, kde podporují růst prospěšných bakterií ve střevě.

Výzkumy ukazují, že celozrnné obiloviny mohou u lidí podporovat růst bifidobakterií, laktobacilů a bakteroidet (32, 33, 34).

V těchto studiích celá zrna také zvyšovala pocit sytosti a snižovala zánět a některé rizikové faktory srdečních onemocnění.

Mějte však na paměti, že některé výzkumy ukazují, že obiloviny obsahující lepek - jako je pšenice, ječmen a žito - mohou u některých lidí skutečně negativně ovlivňovat zdraví střev tím, že zvyšují jejich propustnost a zánět (35, 36, 37).

To se sice týká především osob s celiakií nebo citlivostí na lepek, ale je třeba provést další výzkum, aby se zjistilo, zda konzumace obilovin obsahujících lepek může změnit střevní mikrobiom i u zdravých dospělých osob bez těchto onemocnění.

Shrnutí:

  • Celá zrna obsahují nestravitelné sacharidy, které mohou podporovat růst prospěšných bakterií ve střevním mikrobiomu. Tyto změny střevní flóry mohou zlepšit některé aspekty metabolického zdraví.

7. Jezte rostlinnou stravu

Strava obsahující potraviny živočišného původu podporuje růst jiných typů střevních bakterií než strava rostlinná (5, 38).

Řada studií prokázala, že vegetariánská strava může být prospěšná pro střevní mikrobiom, což může být způsobeno vysokým obsahem vlákniny.

Například jedna malá studie z roku 2013 zjistila, že vegetariánská strava vedla u lidí s obezitou ke snížení hladiny bakterií způsobujících onemocnění a také ke snížení tělesné hmotnosti, zánětů a hladiny cholesterolu (39).

V přehledu z roku 2019 se uvádí, že rostlinné potraviny jsou bohaté na specifické živiny, které mohou zvýšit hladinu prospěšných bakterií a snížit hladinu škodlivých kmenů bakterií, a podpořit tak zdraví střev (40).

Není však jasné, zda jsou přínosy vegetariánské stravy na střevní mikrobiom způsobeny nedostatečným příjmem masa, nebo zda mohou hrát roli i jiné faktory.

Shrnutí:

  • Vegetariánská a veganská strava může zlepšit mikrobiom. Není však jasné, zda pozitivní účinky spojené s těmito dietami lze přičíst nedostatečnému příjmu masa, nebo zda se na nich mohou podílet i jiné faktory.

8. Jezte potraviny bohaté na polyfenoly

Polyfenoly jsou rostlinné sloučeniny, které mají mnoho zdraví prospěšných účinků, včetně snížení krevního tlaku, zánětu, hladiny cholesterolu a oxidačního stresu (41).

Lidské buňky nedokážou polyfenoly vždy strávit. Protože se nevstřebávají efektivně, většina polyfenolů se dostane do tlustého střeva, kde je tráví střevní bakterie (42, 43).

Následují některé příklady potravin bohatých na polyfenoly jsou např:

Polyfenoly z kakaa mohou u lidí zvýšit množství bifidobakterií a laktobacilů a snížit množství klostridií (44).

Tyto změny mikrobiomu jsou navíc spojeny s nižší hladinou triglyceridů a C-reaktivního proteinu (CRP), což je marker zánětu (45).

Polyfenoly v červeném víně mají podobné účinky a dokonce bylo prokázáno, že zvyšují hladinu prospěšných bakterií u lidí s metabolickým syndromem (46).

Shrnutí:

  • Polyfenoly nemohou být účinně tráveny lidskými buňkami, ale jsou účinně odbourávány střevní mikroflórou. Mohou zlepšit několik zdravotních výsledků souvisejících s onemocněním srdce a zánětem.

9. Zvyšte příjem probiotik

Probiotika jsou živé mikroorganismy, obvykle bakterie, které při konzumaci poskytují určitý zdravotní prospěch.

Probiotika ve většině případů nekolonizují střeva natrvalo. Mohou však prospívat vašemu zdraví tím, že mění celkové složení mikrobiomu a podporují váš metabolismus (47).

Z přehledu sedmi studií vyplynulo, že probiotika mají jen malý vliv na složení střevního mikrobiomu zdravých lidí. Existují však určité důkazy, že probiotika mohou zlepšit střevní mikrobiom u osob s určitými onemocněními (48).

Jeden přehled 63 studií zjistil, že účinnost probiotik při změně mikrobiomu je smíšená. Vědci však poznamenali, že nejsilnější účinky probiotik se zdají být při obnově zdravého stavu mikrobiomu poté, co byl narušen (49).

Nicméně některé studie ukázaly, že probiotika mohou zlepšit fungování určitých střevních bakterií a také specifické typy chemických látek, které produkují (50).

Příjem probiotik můžete zvýšit konzumací většího množství potravin bohatých na probiotika, včetně fermentovaných potravin, jako je kimči, kefír, kysané zelí a jogurt.

Případně můžete zvážit užívání probiotického doplňku stravy. 

Shrnutí:

  • Probiotika významně nemění složení mikrobiomu u zdravých lidí. Mohou však zlepšit funkci mikrobiomu a pomoci obnovit dobrý stav mikrobiomu u osob s určitými zdravotními potížemi.

Závěr

Vaše střevní bakterie jsou nesmírně důležité pro mnoho aspektů zdraví.

Mnoho studií nyní prokázalo, že narušený mikrobiom může vést k řadě chronických onemocnění.

Nejlepším způsobem, jak si udržet zdravý mikrobiom, je jíst řadu čerstvých, plnohodnotných potravin, především z rostlinných zdrojů, jako je ovoce, zelenina, luštěniny, fazole a celozrnné výrobky.

THE JOURNAL OF THE CZECH AND SLOVAK ONCOLOGICAL SOCIETIES

"KLINICKÁ ONKOLOGIE"- ročník 33|2020|číslo 6 - vyšlo 15.12.2020
 

Imunostimulační a protinádorový účinek extraktů z Reishi a Coriolusu na úrovni klinických studií a stav jejich zavedení do praxe

Neuwirthová J., Gál B., Urbánková P., Smilek P. - Klinika otorinolaryngologie a chirurgie hlavy a krku LF UK a FN sv. Anny v Brně

Souhrn

Východiska:

Houby  Reishi  a  Coriolus  se  dlouhodobě  užívají  v  Asii  k  léčbě  různých  onemocnění,  především respiračních infekcí, plicních onemocnění a v posledních letech navíc i k léčbě nádorů. Za jejich hlavní bio aktivní komponenty se považují POLYSACHARIDY a TRITERPENY. Preklinické i klinické studie  na  lidech  u  nich  prokázaly  jak  imunomodulační,  tak  přímý  protinádorový  účinek.  Extrakty  z těchto hub jsou proto v Asii užívány v období po onkologické léčbě anebo i během ní v kombinaci s chemoterapií a radioterapií. Extrakty z Coriolu jsou již přes 30 let oficiálně schváleny v Japonsku  a  Číně  jako  účinný  a  současně  netoxický  imunostimulační  doplněk  léčby,  podávaný  zejména  adjuvantně  po  operaci  nádorových  onemocnění

Celý odborný článek

Jedině ochranná známka "Superionherbs" garantuje množství účinných látek v níže uvedených extraktech a samozřejmě u každé šarže.

Reishi extrakt, Reishi spór a Reishi Triterpen Max

Reishi extrakt, Reishi spór a Reishi Triterpen Max
Reishi (čínsky Ling Zhi) a její užívání, uvádějí staré čínské spisy z doby už před více než 2 400 lety. Tato vzácná houba je také nazývaná latinsky Ganoderma lucidum, v překladu "božská houba...

Cordyceps sinensis

Cordyceps sinensis
Cordyceps je velice specifická cizopasná houba, která roste od nepaměti pouze v horských oblastech Číny a Tibetu. Pro své specifické účinky je v čínské medicíně především Cordyceps sinensis používán...

Sibiřská Čaga

Sibiřská Čaga
Čaga, dřevokazná houba se živí šťávami stromů, především z břízy, jilmu, jeřabiny, jasanu, ale nejvyšší léčivé účinky má houba Čaga rostoucí na břízách. Ideální sběr je na podzim a na jaře, kdy má...

Hericium erinaceus

Hericium erinaceus
Hericium je poměrně vzácná houba, která svým tvarem připomíná mořský korál. Roste paraziticky především na tvrdém dřevě dubů a buků, přičemž roste zejména v jihovýchodní Asii. Na našem území ji...

Coriolus versicolor (Outkovka pestrá)

Coriolus versicolor (Outkovka pestrá)
- na konci stránky: "Klinické studie s Coriolusem u onkologických pacientů" Coriolus versicolor nebo-li čínsky YunzhiYunzhi je druhem dřevokazné houby, která je již celá staletí využívá v tradiční...

Shiitake

Shiitake
Shiitake (lat. Lentinus edodes), česky Houževnatec jedlý je uznávaný přírodní prostředek jako Reishi, Cordyceps, Hericium a Sibiřská Čaga. Jejími hlavními aktivními komponenty jsou polysacharidy...

Hlíva ústřičná

Hlíva ústřičná
V posledních desetiletích se základní výzkum věnuje daleko podrobněji než kdykoli jindy komlexnějšímu složení a biologickým účinkům hlívy ústřičné a jejím jednotlivým složkám. Na základě výsledků...

Agaricus

Agaricus
Agaricus blazei Murill, česky žampion brazilský Agaricus blazei Murrill je jedlá brazilská houba s nízkým obsahem kalorií a velkým množství živin. Pochází z malé brazilské vesnice jménem Piedade...

BetaGlukan Maxcell (s Resveratrolem a Acerolou)

BetaGlukan Maxcell (s Resveratrolem a Acerolou)
Beta glukany 1,3/1,6D jsou přírodní polysacharidy nacházející se také v buněčných stěnách kvasinek rodu Saccharomyces cerevisiae a všech medicinálních hub. Obsažené beta-glukany jsou získávány...

C-Max komplex (Camu camu s quercetinem)

C-Max komplex (Camu camu s quercetinem)
Synergická kombinace extraktu z plodů ze stromu Camu Camu a quercetinu s maximální vstřebatelností vitamínu C. Camu Camu Camu Camu je nízký malý strom rostoucí divoce podél řek v oblastech...

Ashwagandha

Ashwagandha
(Ashwagandhá – witánie snodárná – witánie uspávající – Withania somnifera) je polokeř, který dorůstá do výšky 1 - 1,5 metru. Původem je ze severozápadní Indie. Roste také v severní Africe a na...

Kurkumin (fytosomální extrakt), italský patent

Kurkumin (fytosomální extrakt), italský patent
10 prokázaných zdravotních přínosů kurkuminu Koření známé jako kurkuma je možná nejúčinnějším existujícím doplňkem stravy. Mnoho kvalitních studií ukazuje, že kurkuma má zásadní přínosy pro vaše...

Rdesno mnohokvěté - He shou wu

Rdesno mnohokvěté - He shou wu
Che-šou-wu (He Shou Wu) je v asijské bylinné medicíně jednou z nejpopulárnějších a nejvíce ceněných posilujících bylin. He-šou-wu je zpracovaná kořenová hlíza rostliny Polygonum multiflorum (rdesno...

Graviola - Annona

Graviola - Annona
Extrakt z listí ze stromu Graviola - přirozený zabiják rakovinových buněk – 10.000 krát silnější než chemoterapie A proč to nevíme? Je to proto, protože určité velké korporace chtějí dostat zpět...

Maca

Maca
Maca, přezdívaná jako peruánský ženšen nebo peruánská viagra roste v jihoamerických Andách, vyskytuje se ve výškách kolem 4000 metrů n.m. a odolává až mrazům -20°C, stejně jako žáru slunce. Vzhledem...

Chitomax

Chitomax
Princip působení Chitomaxu: Je známo, že viskózní vláknina a zejména chitosan působí na metabolismus tuků, snižuje vstřebávání cholesterolu ze stravy a váže se na žlučové kyseliny, a tím snižuje...

Fenuprim

Fenuprim
chitomax + bylinky + kyselina alfalipoová FENUPRIM – jedinečná kombinace čtyřech přírodních látek, synergicky působících, která vám může pomoci při formování vaší postavy. Pro většinu lidí jsou právě...

Dračí krev

Dračí krev
Dračí krev – Dragons blood Když se v amazonské džungli někdo poraní, škrábne nebo je pokousán hmyzem, někdy můžete vidět jak mačetou sekne do jednoho druhu stromu a temně rudou pryskyřici si kápne do...

Danshen Q10 cardio - pro normální funkci srdce

Danshen Q10 cardio - pro normální funkci srdce
Danshen Q10 cardio Synergická kombinace extraktů a mikroživin pro normální funkci srdce. Kombinace extraktu z kořene Danshen, koenzymu Q10, vitamínu E a thiaminu je synergická kombinace – působení...

Šafrán

Šafrán
Saffron – Brain and Neuro balancer Přírodní doplněk stravy určený ke zmírnění stresu, zlepšení nálady a zvýšení pocitu pohody. Obsahuje unikátní synergicky působící kombinaci patentovaného extraktu...

Ostropestřec mariánský (fytosomální extrakt), italský patent

Ostropestřec mariánský (fytosomální extrakt), italský patent
Silybin Phytosome® – silibinin s vysokou vstřebatelností - novinka na ochranu a regeneraci jater Jaterní buňky odstraňují mj. z krve trávicího ústrojí baktérie, viry a jiné patogeny. Zdravá játra do...

Boswellia (fytosomální extrakt), italský patent

Boswellia (fytosomální extrakt), italský patent
Boswellia Phytosome® - novinka s vysokou vstřebatelností, s protizánětlivým a protibolestivým účinkem Boswellia serrata, česky kadidlovník pilovitý je středně velký strom z čeledi březulovitých. Jeho...

S-Acetyl-L-Glutathion

S-Acetyl-L-Glutathion
Glutathion je nejsilnější antioxidant, který vytváří tělo, přičemž S-acetyl-L-Glutathion je nejpokročilejší formou biologicky dostupného glutathionu. Jeho účinnost se rovná nitrožilnímu podávání...

NMN (nikotinamid mononukleotid)

NMN (nikotinamid mononukleotid)
Pokud vás zajímají inovace v oblasti stárnutí a dlouhověkosti, možná jste slyšeli o NMN, což je zkratka pro nikotinamid mononukleotid. Je to molekula, kterou vaše tělo vytváří přirozeně, ale někteří...

Brusinka komplex Phytosome - PhytoCran

Brusinka komplex Phytosome - PhytoCran
PhytoCran – Phytosome® Komplexní doplněk stravy pro zdraví močových cest a podporu imunity Tento doplněk stravy kombinuje patentovaný brusinkový extrakt Anthocran Phytosome®, D-mannosu, přírodní...

Ginkgo biloba Phytosome - Cogni Flow

Ginkgo biloba Phytosome - Cogni Flow
Cogni Flow – Ginkgo biloba Phytosome® Komplexní doplněk stravy pro podporu paměti, koncentrace a zdraví krevního oběhu. Obsahuje Ginkgo biloba (Ginkgoselect®), Bacopa monnieri, Rhodiolu růžovou,...

Probiotika a prebiotika pro zdraví střev a imunitu - Biome Boost

Probiotika a prebiotika pro zdraví střev a imunitu - Biome Boost
Biome Boost Tento doplněk stravy kombinuje vysoce účinnou probiotickou směs s 20 miliardami CFU a 8 kmeny přátelských bakterií doplněné o prebiotický inulin. Obsahuje osvědčené kmeny jako...

Supík - sirup pro DĚTI na podporu imunity - unikátní složení

Supík - sirup pro DĚTI na podporu imunity - unikátní složení
Unikátní kombinace vysoce kvalitních extraktů z hub a rostlin, doplněná o betaglukan vysoké čistoty (nad 80%) a vitamíny na podporu imunity. Devět složek synergicky spojených v blahodárný komplex na...

4x Instantní káva i s extrakty z hub Čaga, Cordyceps a Hericium

4x Instantní káva i s extrakty z hub Čaga, Cordyceps a Hericium
  KOHI-FOCUS SLOŽENÍ: Instantní káva 76,4 % (100% káva Arabica), Ashwagandha extrakt 10 %, Chaga extrakt 8 %, Tulsi extrakt 5 %, Sibiřský ženšen extrakt 0,5 % 100% Arabika, zklidňující...

Každá nemoc je způsobena narůstající jedovatostí lidského organismu.

Úžasný: MUDr. Henry Bieler

 

 

NEJPOPULÁRNĚJŠÍ STRÁNKY

 

  NOVĚ PUBLIKOVANÉ ČLÁNKY

    ČERVENEC 2025 - 13 článků

 

Zkušenosti klientů s Úspěšnou léčbou především boreliózy, chlamydiózy, únavového syndromu...

 

  Výzkum v roce 2024 přesně určil, co vede v roce 2025 ke zdravé dlouhověkosti

 

  100% REISHI - houba mládí a zdravé dlou h ověkosti - 3 unikátní, bezkonkurenční extrakty

 

10 nejpůsobivějších účinků extraktu z Hericia pro mozek a tělo, chráníte si také hematoencefalickou bariéru

 

Proč lituji přestěhování do domova důchodců – 6 tvrdých pravd, které musíte vědět! - video

 

Nejlepší DIETY pro celkové zdraví v roce 2024 - středomořská, DASH a MIND - U.S. News & World Report

 

 31 důvod ů proč se NENECHÁM OČKOVAT - izraelský rabín Chananya Weisman

 

Mezi mladšími Američany prudce vzrostl nadměrný počet úmrtí, kteří byli očkováni vakcínou mRNA

Dr. Peter  McCullough: Jak přírodně DETOXIKOVAT tělo PO OČKOVÁNÍ mRNA vakcínou (protokol) - video

  Devastující efekt pro zdraví - glutaman sodný, aspartam a další excitotoxiny

Jak se přírodní cestou uzdravit z chronické Boreliózy, Chlamydiózy, EB virózy... únavového syndromu

CORDYCEPS - silná imunita a nárůst energie

Překyselené tělo: začátek vážné nemoci

ZVRÁCENÍ POSTUPU DIABETU 2. typu začíná u ignorování běžných doporučení, MUDr. Sarah Hallbergová - video

PROTOKOL PRO PREVENCI pro uzdravené klienty stránek "Úspěšná léčba"

BOSWELIA serrata (kadidlo) - jeden z nejsilnějších přírodních léků Matky Země

Tibetská houba, tibetské krystaly a kombucha -  účinky, darování a prodej

Léčte záněty a ne Cholesterol, MUDr. Marc Sircus

100% ČAGA ze Sibiře, nejvyšší množství účinných látek garantující Certifikát 

Mamografie způsobuje rakovinu prsu, MUDr. Ben Johnson, M.D., N.M.D., D.O.

Účinný lék na rakovinu plic na Kubě, proč ho mít nemůžeme? Leif Davenport

Artróza - kmenové buňky - Podvod!

Lékaři se sami uzdravili z Roztroušené sklerózy, prof. George Jelinek, dr. Terry Wahlsová

Jak se skutečně zdravě stravovat...

Proč průběžně a jak detoxikovat tělo

  PROTINÁDOROVÝ účinek extraktů z REISHI a CORIOLUSU na úrovni klinických studií

Žaloba na farmaceutické korporace, MUDr. Matthias Rath

Koloidní stříbro - účinné přírodní antibiotikum, hustoty koloidního stříbra, doporučené dávkování

 

  Odstranění rtuti, hliníku a dalších toxinů z těla, včetně p revence - MUDr. Dietrich Klinghardt

Zblblo již lidstvo natolik, že se nechá obelhat pohádkami o vražedném oxidu uhličitém?

Jak na Parkinsona? Glutathionem, Hericiem a odstraněním neurotoxinů Chlorellou

Přírodní léčba pejsků versus selhávající ortodoxní antibiotika - Coriolus + Kurkumin vítězí

Proč my máme potravinové alergie, přičemž je naši prarodiče neměli?

Jak na jarní pylovou alergii? Elixír mládí Jana Hromady z Opavy - video

Kniha "Netradiční bylinkář" - Roman Kindl (212 stran)

 

OVĚŘENÉ PŘÍRODNÍ PŘÍPRAVKY

Cílem správné medicíny je předcházení nemocí a prodloužení zdravé dlouhověkosti. Ideálem medicíny je odstranit mít potřebu lékaře.

MUDr. William J. Mayo

 

 

TŘI UNIKÁTNÍ EXTRAKTY

Z DUANWOOD RED REISHI

Za  účinné  se  z  Reishi  považují  pouze  kvalitně  provedené  a  čisté  extrakty,  které  mají  dobrou  biologickou  dostupnost  a  jsou  zbavené  nestravitelného  chitinu;  nelze  tedy  použít  pouhý  prášek  z  usušené  houby.

 

          EXTRAKT                 SPÓR

Nejsilnější extrakt z REISHI na českém trhu!!!100% spórový prášek z Duanwood Red Reishi!!!

 

TRITERPEN MAX

Extrakt s vysokým obsahem triterpenoidů. Více než 20 triterpenoidů%!

ZDE ROSTE NEJÚČINNĚJŠÍ REISHI

DUANWOOD RED REISHI

zdroj výše nejúčinnějších extraktů

Video z návštěvy Čechů u pěstitelů Duanwood Red Reishi v Číně, v horské oblasti Jiangshan

 

FAKTA O REISHI,

MYKOLOGIE, HISTORIE, PĚSTOVÁNÍ, ÚČINNÉ LÁTKY, JAK JE TO S JEJÍ KVALITOU?

 

 

 

 CORDYCEPS, EXTRA SILNÝ

NEJVYŠŠÍ GARANTOVANÉ MNOŽSTVÍ ÚČINNÝCH LÁTEK - CERTIFIKÁT COA

Nejsilnější Cordyceps na českém trhu!!!

CORDYCEPS - video

100% Sibiřská Čaga

ČAGA - video

HERICIUM - video

 

  BETAGLUKAN           HLÍVA

        extrakt               extrakt

Betaglucan MaxCellHlíva ústřičná

BETAGLUKAN - video

 

    KURKUMIN            AŠVAGANDA

        extrakt                    extrakt

Betaglucan MaxCellNejsilnější Ašvaganda na Českém trhu

ASHWAGANDHA - video

 

RDESNO             ANNONA

extrakt                  extrakt

Vysoce účinný extrakt z listů

 

ČAGA - video

Z ověřených dat vyplývá, že člověk, který covid prodělal, je třináckrát lépe chráněn, než člověk, který má dvě dávky vakcíny.

prof. Jiří Beran, 13.11.2021

prof. Jiří Beran, 15.11.2021

 

TEČKOVANÝ PŘÍBĚH

"NEVĚŘÍM UŽ BÍLÝM PLÁŠŤŮM, ALE LIDEM"

medicinský inženýr

JURAJ Orság


 

TEČKOVANÉ PŘÍBĚHY

dokument z 31. srpna 2022

Nadační fond Svědomí Národa

 

KUBEK 2009

 

DOKUMENT ČT 2

BYZNYS V BÍLÝCH PLÁŠTÍCH

DOKUMENT ČT 2

ŠKODLIVOST MOBILNÍCH SÍTÍ

             TEST

BARVOSLEPOSTI

 

 

ROK SI NIČÍME IMUNITU,

možná i proto je tolik nemocných, říká česká vědkyně, vedoucí týmu Centra buněčného a tkáňového inženýrství FN u sv. Anny...

doc. RNDr. Irena Koutná, Ph.D.

Aktualizovaný jmenný seznam s portovců zemřelých od 1.1.2021 v souvislosti s "vakcinací" na covid

Ú MRTÍ - 1483

SRDEČNÍ ZÁSTAVY - 2111

   PATOLOG dr. Ryan Cole oprávněně VAROVAL

 

RENOMOVANÝ PATOLOG   dr. RYAN COLE - přednáška

ALARMUJÍCÍ EFEKT  covid (spike) injekcí (mRNA) na mozek, srdce, ledviny a ostatní orgány

  • Spousta lidí postrádá enzym, který rozkládá RNA
  • Naprosto porušujeme Norimberský kodex z roku 1947...

český dabing - 17:08

Lékařský summit, San Antonio, Texas, USA - 27.7.2021

 

AMERICA´S FRONTLINE DOCTORS

POSTAVIT SE NA ODPOR

 

FRONTLINE NEWS

 

 

ZAČNĚTE U SEBE

ZÁKLADEM ZDRAVÍ JE PREVENCE S NÁVRATEM K PŘÍRODĚ

Doporučuji:

každé ráno cca 30 minut před snídaní

vypít cca 4 dcl vlažné čisté pramenité vody s citrónem (můžete přidat až půl lžičky jedlé sody) a pro posílení imunity a energie můžete použít dvojitý extrakt (1-2 kapsle) z

  a nejdříve po 15 minutách:

případně nejen pro psychiku:

pro střevo kvalitní probiotika:

  • kysané zelí, které si sami jednoduše vyrobíte POUZE VY! Pozor na "BRUSELSKÉ" kysané zelí! S éčkama
 

 

VÁLEK U MORAVCE V OVM

10. dubna 2022

NEHORÁZNĚ LŽE

 

 

 

Fakta nepřestávají existovat tím, že se o nich nesmí hovořit. Pravda je dcerou času

 

SVĚT SE ZBLÁZNIL

Toto je novodobá reklama na co?

MUDr. Anastasia Maria Loupisová: Tento model je v ohrožení života