Fungují kombinace potravin lépe pro hubnutí?

 

 

 

 

 

 

 

- Pixabay

Barbora Nová

Kombinování potravin - neboli spojování určitých druhů potravin během jídla - je běžnou praxí, o níž se předpokládá, že je spojena s řadou zdravotních výhod.

Některé varianty, včetně ájurvédské praxe kombinování potravin, stanoví přísná pravidla a předpisy o tom, které potraviny by se měly jíst společně a kterým je třeba se vyhnout.

Jiné varianty kombinování potravin jsou naopak flexibilní, snadno se dodržují a mohou být dokonce vědecky podložené.

Následuje koncept kombinování potravin a zda funguje ve prospěch hubnutí a dokonce zda přináší nějaké zdravotní výhody.

Co je to kombinování potravin?

Kombinování potravin je koncept založený na myšlence, že společná konzumace určitých potravin může přinést určité zdravotní výhody, jako je například zvýšený úbytek hmotnosti nebo zlepšení zdraví zažívacího traktu.

Zastánci kombinování potravin tvrdí, že specifické živiny obsažené v různých potravinách se mohou vzájemně doplňovat a v těle působit společně. Domnívají se také, že usnadňuje trávení a pomáhá předcházet přejídání, což by u některých lidí mohlo vést ke snížení hmotnosti.

Existuje několik variant tohoto způsobu stravování, z nichž některé obsahují složitý soubor pravidel a nejsou podloženy žádnými skutečnými důkazy.

Některé typy kombinovaných diet například doporučují nikdy nejíst sacharidy a bílkoviny v jednom jídle, konzumovat určité druhy ovoce pouze nalačno nebo se zcela vyhnout pití vody při jídle.

Jiné doporučují rozdělit potraviny do kategorií, jako jsou živočišné bílkoviny, škrob, čerstvé ovoce a ořechy nebo semínka, a v jednom jídle se držet pouze jedné kategorie.

Ačkoli pro tato tvrzení neexistuje žádný výzkum, některé další typy kombinací potravin mohou být skutečně užitečné pro podporu hubnutí a několika dalších aspektů zdraví.

Shrnutí:

  • Kombinování potravin je založeno na myšlence, že kombinování určitých potravin může podpořit hubnutí a celkové zdraví. Zatímco některé varianty zahrnují dodržování složitých a libovolných pravidel, která nejsou založena na výzkumu, některé jiné kombinace potravin mohou být prospěšné.

Funguje to ve prospěch hubnutí?

I když nejsou k dispozici žádné studie, které by potvrzovaly některé metody kombinování potravin - například vyhýbání se ovoci nalačno nebo dodržování jednoho druhu potravin v každém jídle - jiné varianty mohou být prospěšné.

Zejména kombinování potravin s vysokým obsahem bílkovin a zdravých tuků s potravinami s vysokým obsahem sacharidů může pomoci stabilizovat hladinu cukru v krvi a zabránit tak prudkým výkyvům a pádům hladiny cukru v krvi po jídle (1, 2).

Kromě toho, že nízká hladina cukru v krvi způsobuje příznaky, jako je třesavka a závratě, může také zvyšovat pocit hladu (3).

Díky regulaci hladiny cukru v krvi a zvládání hladiny hladu může kombinace makronutrientů - včetně bílkovin, tuků a sacharidů - při jídle pomoci celkově zkonzumovat méně kalorií, což by potenciálně mohlo podpořit kontrolu hmotnosti.

Studie ukazují, že strava s vysokým obsahem bílkovin může zvýšit úbytek hmotnosti a změnit hladinu specifických hormonů podílejících se na hladu a chuti k jídlu a podpořit tak pocit sytosti (plnosti) (4, 5).

Tuk navíc zpomaluje vyprazdňování žaludku, což může pomoci podpořit pocit sytosti mezi jídly (6).

Z tohoto důvodu je konzumace různých potravin s vysokým obsahem živin jako součást dobře vyvážené stravy skvělým přístupem k podpoře hubnutí.

Shrnutí:

  • Spojení sacharidů s bílkovinami a zdravými tuky v každém jídle může pomoci stabilizovat hladinu cukru v krvi a zvýšit pocit sytosti, což může podpořit hubnutí.

Další výhody kombinování potravin

Kromě posílení úsilí o hubnutí a podpory regulace hladiny cukru v krvi může kombinace potravin bohatých na bílkoviny, tuky a sacharidy v každém jídle přinést i další výhody.

Pro začátek to může výrazně usnadnit splnění vašich výživových potřeb dodržováním rozmanité stravy, ve které jsou zastoupeny všechny skupiny potravin.

Je to také mnohem udržitelnější způsob stravování než módní diety zaměřené na hubnutí, z nichž mnohé vylučují některé potraviny nebo zcela vylučují celé skupiny potravin (7).

Kromě toho se dodržování vyvážené stravy, která zahrnuje libové bílkoviny, sacharidy s vysokým obsahem vlákniny a zdravé tuky, doporučuje také pro podporu zdraví srdce a ochranu před chronickými onemocněními (8, 9, 10).

Navíc vyvážená strava může nejen podpořit zdravou hladinu cukru v krvi u lidí s cukrovkou, ale může také dlouhodobě snížit riziko vzniku cukrovky 2. typu (11).

Ačkoli je třeba provést další výzkum možných účinků kombinace konkrétních potravin, je zřejmé, že kombinace vyvážené stravy se zdravým životním stylem a pravidelnou fyzickou aktivitou je prospěšná pro více aspektů zdraví.

Shrnutí:

  • Zařazení kvalitního zdroje bílkovin, tuků a sacharidů do každého jídla v rámci vyvážené stravy může chránit před chronickými onemocněními a usnadnit uspokojení vašich výživových potřeb. Je to také zdravější a udržitelnější přístup než módní diety slibující rychlé zhubnutí.

Příklady zdravých kombinací potravin

Spojení potravin s vysokým obsahem bílkovin nebo tuků se sacharidy s vysokým obsahem vlákniny je skvělým způsobem, jak stabilizovat hladinu cukru v krvi, podpořit pocit sytosti a podpořit trvalé hubnutí, pokud je to vaším cílem.

Může také usnadnit zajištění vašich výživových potřeb a dostatku bílkovin, tuků a sacharidů v každodenním jídelníčku.

Následuje několik příkladů výživných kombinací potravin, které vám pomohou začít:

  • celozrnný bagel se smaženým vejcem a avokádem
  • pečený losos s hnědou rýží a brokolicí
  • omeleta se zeleninou a sýrem, ovoce
  • sendvič s krůtím masem, špenátem a rajčaty
  • ovesná kaše z mléčného nebo sójového mléka, smíchaná s vlašskými ořechy a lesními plody
  • celozrnný toast se smetanovým sýrem a míchanými vejci
  • čerstvé ovoce s jogurtem a chia semínky
  • wrap s fetou, kuřecím masem a zeleninou

V uvedených příkladech můžete libovolně kombinovat další ingredience a přizpůsobit je svým chutím, ale dbejte na to, abyste na talíři měli zastoupeny všechny makronutrienty - včetně bílkovin, tuků a sacharidů - a dosáhli tak co největšího prospěchu.

Shrnutí:

  • Výše uvedená jídla představují několik příkladů nutričně vyvážených kombinací potravin, které si můžete zkusit připravit doma.

Často kladené otázky

Jaké potraviny mohu jíst dohromady při hubnutí?

Zařazení dobrého zdroje bílkovin, vlákniny a srdci prospěšných tuků ke každému jídlu je skvělým přístupem k udržitelnému hubnutí. Tyto živiny zvyšují pocit sytosti a stabilizují hladinu cukru v krvi, což vám pomůže dosáhnout nebo udržet si mírnou hmotnost.

Vyzkoušejte některé z výše uvedených kombinací nebo buďte kreativní a experimentujte se svými oblíbenými potravinami, abyste zjistili, co vám vyhovuje.

Mohou některé potraviny (nebo jejich kombinace) pomoci spalovat tuky?

Některé potraviny obsahují živiny, které mohou dočasně zvýšit váš metabolismus, což je důležitý mechanismus pro hubnutí. Mějte však na paměti, že jediným účinným a udržitelným způsobem, jak ztratit tělesný tuk a podpořit hubnutí, je denně přijímat méně kalorií, než kolik jich spálíte (12).

Zrychlují některé potraviny (nebo jejich kombinace) metabolismus?

Potraviny bohaté na bílkoviny vyžadují k trávení více energie a mohou dočasně zvýšit počet kalorií, které spálíte. Výzkumy navíc potvrzují, že některé další složky - například chilli papričky nebo káva - mohou také mírně zvýšit váš metabolismus (5, 13, 14, 15).

Mějte však na paměti, že účinky těchto potravin jsou minimální a trvají pouze dočasně.

Z tohoto důvodu je nejlepší zařadit tyto potraviny do dobře sestaveného jídelníčku a kombinovat je s odporovým tréninkem a zvýšeným příjmem bílkovin, které mohou pomoci zvýšit svalovou hmotu a zvýšit tak klidovou rychlost metabolismu (16, 17, 18).

Závěr

Kombinování potravin je založeno na myšlence, že konkrétní živiny obsažené v určitých potravinách se mohou vzájemně doplňovat a poskytovat zdraví prospěšné látky nebo podporovat hubnutí.

I když některé varianty kombinování potravin nejsou založeny na žádných vědeckých důkazech, kombinování sacharidů se zdravými tuky a dobrým zdrojem bílkovin je jednou ze strategií kombinování potravin, která může být prospěšná.

Kromě zlepšení regulace hladiny cukru v krvi vám zařazení všech tří těchto makronutrientů do každého jídla může pomoci uspokojit vaše nutriční potřeby. Může také podpořit dlouhodobé a udržitelné snižování hmotnosti, zejména v kombinaci s pravidelnou fyzickou aktivitou.

Tři velká jídla denně jsou ve skutečnosti zdravější než mnoho menších jídel

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
- Pixabay
 

David Gutierrez

Ze studie, provedené vědci z univerzity v Missouri a publikované v magazínu The Obesity vyplývá, že pro lidi potýkající se s nadváhou by mohlo být nejzdravější volbou jíst jen tři větší jídla za den.

Protože se četnost obezity v USA od roku 1980 zdvojnásobila a stále roste, věnují se vědci v oblasti medicíny neustálému pátrání po způsobech, jak by lidé mohli udržovat svou váhu na optimálních hodnotách. Obezita má totiž významnou souvislost se zvýšením rizika kardiovaskulárních chorob, diabetu 2.typu, různých druhů rakoviny nebo s předčasným úmrtím. Kromě toho také souvisí s oslabením poznávacích schopností a s demencí, včetně Alzheimerovy choroby. V USA je dnes jako obézní klasifikována více než jedna třetina obyvatel.

Avšak nejpopulárnější stravovací doporučení - přestože bývá tak propagováno zdravotníky - nebylo dosud řádně vědecky ověřeno s ohledem na správnost nebo svou aplikovatelnost u lidí, kteří jsou již obézní.

„Jak masmédia tak i mnozí poskytovatelé zdravotní péče často hájí doporučení jíst více menších porcí jídla v průběhu celého dne,“ konstatuje vedoucí autor studie Tim Heden. „Když jsme ale prozkoumali dostupnou literaturu, nenašli jsme nijak mnoho studií, které by zkoumaly nebo přímo podporovaly toto populární doporučení. Tento nedostatek pramenů nás dovedl k naší studii, jež patří k prvním, která zkoumá, jak denní počet jídel ovlivňuje za celý den využívání inzulínu a hladiny tuku v krvi u obézních žen.“

Méně jídel znamená méně tuku a nižší riziko nemocí

Vědci sledovali osm obézních žen ve dvou dnech. Při první návštěvě byly ženám dány instrukce, podle kterých měly zkonzumovat tři dávky tekutých jídel, každé mělo obsahovat 500 kalorií. Při druhé návštěvě jim bylo předepsáno konzumovat šest dávek po 250 kaloriích. V obou kontrolních dnech vědci ženám měřili každých 30 minut hladinu jejich krevního cukru. Zjistili, že hladiny cukru byly u těchto žen významně nižší při režimu tří jídel za den.

„Tyto naše závěry by možná mohly být oporou pro nová stravovací doporučení, která bývají dávána hlavně obézním ženám,“ řekl Tim Heden.

„Naše výsledky naznačují, že hlavně v případě obézních žen může být konzumace větších porcí jídel jen třikrát za den z pohledu jejich metabolizmu mnohem přínosnější, než větší počet malých porcí,“ konstatoval Tim Heden.

„Větší porce jídel konzumovaných méně často snižuje hladinu tuku v krvi. Z dlouhodobějšího pohledu tento způsob stravování může ženám trvale snížit tuk v krvi a tím snížit i jejich rizika vzniku srdečních onemocnění.“

Přestože tyto výsledky bude potřeba ještě replikovat a potvrdit pro jejich aplikovatelnost v reálném životě, spoluautor studie Jill Kanaley poznamenává, že už teď je možné vyvozovat logický závěr:

konzumace většího počtu malých porcí jídel není rozumná ani tehdy, když se neprojeví žádnými fyziologickými účinky.

„Při větším počtu porcí jídel v průběhu dne musíte být opatrní,“ upozornil Jill Kanaley. „Jestliže se budete stravovat tímto způsobem, projeví se u vás zvýšené sklony k přejídání nebo k nezdravým stravovacím návykům a budete náchylnější ke škodlivé stravě.“

„Někteří lidé velmi usilují o to, aby jedli jen zdravé svačiny, většina lidí ale o to příliš nedbá a končí tím, že jejich příjem kalorií je příliš vysoký. Čím častěji usednete k jídlu, tím více kalorií také pravděpodobně sníte.“

Navíc méně zatěžujete tělo - prostě je to o biorytmech.

Originál: https://www.naturalnews.com/038264_meals_healthy_weight_disease_risk.html

Proč japonské ženy žijí nejdéle a netloustnou?

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
- Pixabay
 

Jenny Hills

Jsem si jistá, že jste již slyšeli o dlouhověkosti japonských mužů a žen, což se většinou přičítá jejich výběru jídla a životnímu stylu. Tradičně byla japonská strava chválena za její přínosy pro zachování zdraví - a neomezujte svůj pohled na japonskou kuchyni jen na rolky suši.

Naomi Moriyama se rozhodla sdílet základní principy vaření ve své zemi ve své knize „Japonské ženy nestárnou ani nepřibírají“. Tvrdí, že návrat k matčině způsobu přípravy jídla jí a jejímu manželovi pomohl zbavit se nechtěných kilogramů a zvýšit jejich energetickou hladinu.

I dnes Japonci čelí výzvám, které přináší moderní život, a jí méně zdravá jídla. Na starou moudrost se však nezapomíná a kniha Naomi Moriyamy vysvětluje, jak znovu můžeme zdravě jíst.

Sedm tajemství Japonců pro skvělé zdraví

Zásady, které Japonci dodržují při výběru, přípravě a konzumaci jídla, hrají důležitou roli v „magickém vzorci“. Pravděpodobně jste už o nich četli, ale Moriyama je ve své knize shrnuje do 7 kategorií:

Zásada č. 1: Dieta založená na rybách, sóji, rýži, zelenině a ovoci

Domácí japonské jídlo je klíčem k úspěchu. Zapomeňte na komplikovaná jídla v restauracích, která jsou časově náročná - tradiční jídlo v Japonsku obvykle sestává z grilovaných ryb, trochu dušené rýže, vařené zeleniny, misky polévky miso a zeleného čaje a ovoce jako dezertu. (Níže jsou uvedena některá „omezení“ těchto možností jídla).

Zásada č. 2: Malé porce

V japonské restarauraci dostanete zpravidla jídlo, které je malé, příjemné pro oči a uspokojí vás i přes menší porce. Prezentace je v Japonsku důležitá a pravidlem je pomalu si pochutnávat na jídle. Mezi další tipy, které vám pomohou pomaleji a méně jíst, patří:

  • talíře nejsou zcela naplněny
  • každé jídlo se servíruje na vlastním talíři
  • jídlo je uspořádáno tak, aby vynikala jeho přirozená krása. To Vás nutí, abyste se také kochali jeho estetickými prvky
  • doporučuje se, abyste přestali jíst, když jste z 80% nasyceni

Zásada č. 3: Mírné vaření

K přípravě pokrmů se používá pára, grilování, restování, vaření nebo rychlé smažení ve woku. Japonští kuchaři volí oleje přátelské k srdci a vyhýbají se metodám, které by dlouhodobě vystavovaly jídlo vysokým teplotám. Také si pochutnávají na čerstvých pokrmech a jednoduše se oblékají, takže mají pocit lehkosti a přesto pocit naplněného žaludku.

Zásada č. 4: Žádný chléb, jen rýže

Japonská strava neobsahuje žádný chléb. Místo toho se ke každému jídlu podává dušená rýže, což eliminuje spotřebu rafinované pšeničné mouky. V dnešní době lze obyčejnou rýži snadno nahradit zdravější hnědou (celozrnou) variantou.

Zásada č. 5: Snídaně s miso polévkou

V Japonsku je snídaně považována za důležitou a hlavní jídlo a podává se ve více malých jídlech. Na misce miso polévky bohaté na probiotika si často pochutnávají jako na prvním jídle dne, aby jim poskytla další chuť.

Zásada č. 6: Méně dezertu

Sladké dezerty nejsou v Japonsku obvyklé. Lze podávat dezerty, ale jsou menší a nejedí se tak často jako na Západem posedlém cukru.

Zásada č. 7: Odlišný přístup k jídlu a dietám

Japonské ženy jsou vychovávány k tomu, aby si pochutnávaly na jídle a konzumovaly jeho pestrou paletu; nejsou natolik posedlé dietami jako jejich západní protějšky. Také „náhodné“ cvičení, co nejvíce chodit pěšky udržuje Japonky štíhlé a jejich pohybová aktivita je součástí každodenní rutiny.

Sedm klíčových potravin japonské stravy

1. Ryba

Téměř 10% konzumace ryb ve světě se spotřebuje v Japonsku. Pokud se zamyslíte nad množstvím omega-3 nenasycených mastných kyselin přítomných v rybách, pochopíte proč se Japoncům daří být málo nemocnými a mladistvími, s největším dožitím mezi všemi národy světa. Proto u nich platí, čím vyšší cholesterol, tím méně nemocí a delší věk.

2. Zelenina (moře a pevnina)

Díky zelenině plné antioxidantů, vitamínů a minerálů se budete cítit plnější. Je známo, že Japonci konzumují 5krát více brukvovité zeleniny (brokolice, zelí, klíčky, kapusta...) ve srovnání s Američany.

Mořská zelenina, jako je především mořská řasa (která je skvělá pro vaše zdraví), je také důležitým zdrojem živin a je součástí mnoha japonských jídel.

3. Rýže

Rýže je japonská základní příloha, díky které se můžete vyhnout sodíku (sůl - NaCl), nasyceným tukům a trans-tukům. Aby jídlo bylo co nejzdravější rozhodněte se pro hnědou (celozrnou) rýži. Můžete ji také udělat zdravější přidáním olivového oleje, když voda vře.

4. Sójové boby

Japonci konzumují hodně sóji - asi 50 gramů denně. Mnoho japonských tradičních jídel je vyrobeno ze sóji. Sója bývala dobrou volbou pro potraviny v Evropě a měla vyšší kvalitu než v dnešní době GMO, kdy je používání sóje velice kontroverzní.

5. Nudle

Tato asijské základní jídlo má nízký obsah tuků. V Japonsku mají mnoho druhů nudlí a mohou být vyrobeny i z mungo fazolí a pohanky (soba nudle).

6. Zelený čaj

Nejlepší způsob, jak zakončit japonské jídlo, je dát si malý šálek zeleného čaje, který je bohatý na antioxidanty, ochrání vaše srdce a odvrátí další chronická onemocnění. Obzvláště chválen je zelený čaj Matcha.

7. Ovoce

Negativní účinek konzumace zpracovaných potravin s vysokým obsahem trans-tuků se dá snížit podáváním čerstvého ovoce místo sušenek, koláčů a vdolků. Ozdobně nakrájené ovoce je skvělou volbou pro dezert. Pokud vás znepokojují pesticidy, rozhodněte se pro organické ovoce nebo použijte tento přírodní prostředek k odstranění pesticidů z ovoce a zeleniny.

Některá důležitá omezení, která je třeba vzít v úvahu

Přestože japonská strava má značný úspěch, existují určitá omezení a některé možnosti výběru potravin byly nedávno zpochybňovány:

  • Použití sójové omáčky je příliš liberální - použití sóji se již příliš nedoporučuje, pokud není konzumována fermentovaná
  • Rafinovaná bílá rýže - bílá rýže je zdrojem jednoduchých sacharidů a je spojována s některými chronickými chorobami. Vyměňte ji za hnědou (celozrnou) rýži (komplexní sacharidy) a předcházejte srdečním chorobám a cukrovce 2. typu.
  • Konzervovaná zelenina v soli může zvýšit váš sodík na nezdravou hladinu, pokud se konzumuje ve velkém množství. Sójová omáčka obsahuje také sodík, takže se to všechno sčítá.
  • Nemusíte se omezovat pouze na japonskou kuchyni. Jiné asijské diety vám mohou přinést také mnoho výhod, protože často zahrnují čerstvou zeleninu a ryby a nespoléhají se na průmyslově zpracované potraviny.

Originál: Why Do Japanese Women Live the Longest and Don’t Get Fat?

Vysoká hladina cholesterolu znamená delší život

  • Japonsko, jako země s největší délkou života, bylo dlouho obcházeno ve výzkumu potvrzujících domněnky, že cholesterol je škodlivý.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
- Pixabay
 

Ethan A. Huff

Pokud si stále myslíte, že zvýšený cholesterol je nebezpečný pro vaše zdraví, pak zřejmě nevěnujete dostatečnou pozornost posledním potvrzeným výsledkům vědy. Japonští vědci potvrdili, jakož i výsledky z posledních let, že vysoká hladina cholesterolu nepatří mezi rizikové faktory srdečních onemocnění nebo úmrtí, jak všichni běžně věříme. Skutečnost je přesně opačná.

Vysoký cholesterol má spojitost s delší dobou života, zatímco jeho snížené hladiny souvisí s dřívějším vznikem chorob a s úmrtími

Výsledky tohoto výzkumu byly publikovány v magazínu The Annals of Nutrition & Metabolism a plné znění jeho závěrů naleznete v odkazech na konci článku. Tyto jsou v naprostém protikladu s obvyklým mýtem, že vysoký cholesterol patří k hlavním příčinám aterosklerózy. Vědci totiž prostřednictvím tzv. kohortové studie odhalili analýzou velkého množství epidemiologických dat, že tato široce rozšířená hypotéza nemá prakticky žádnou vědeckou oporu.

Všeobecnou zaujatost proti cholesterolu označili autoři studie za „cholesterolovou teorii“ a domnívají se, že

největším faktorem, který za ní zůstává ještě stále skrytý, jsou PENÍZE

Kdyby bylo veřejnosti vysvětleno, jak bývá cholesterol ve skutečnosti prospěšný, výrobci léků by přišli o svůj multimiliardový byznys! Trh s léky na bázi statinu by totiž mohl následně zkolabovat a výrobci by pak museli hledat jiný podvodný lék ke své falešné propagaci.

Japonsko, jako země s velmi dlouhou délkou života, bylo dlouho obcházeno ve výzkumu potvrzujících domněnky, že cholesterol je škodlivý. Vědecká pozorování nám však stále častěji ukazují, že populace Japonců i se svou vysokou průměrnou hladinou cholesterolu vykazuje vůbec nejnižší úmrtnost na všechny nemoci.

Jinými slovy, věda dokládá, že vysoká hladina cholesterolu znamená delší život.

Tyto závěry zaujaly čtyři autory zmiňované studie natolik, že při svém vyhodnocování dat zašli ještě o něco dále a dospěli k obdobnému výsledku:

vysoký cholesterol není škodlivý a dokonce ti, kteří mají jeho hladinu sníženou, ve skutečnosti vykazují zvýšené riziko vzniku chronických chorob nebo úmrtí

„Souvislosti mezi úmrtností a hladinami cholesterolu v krvi v Japonsku jsou velmi překvapivé: úmrtnosti ubývá mezi lidmi s vyššími hladinami cholesterolu LDL a je to doloženo velkým množstvím japonských studií, prováděných mezi širokou populací,“ píší autoři v závěru své studie.

„Teorie, že čím nižší je hladina cholesterolu, tím lepší je tak v případě Japonců postavena úplně na hlavu - ve skutečnosti je přesný opak pravdou ... 

Na základě údajů z Japonska musíme nyní navrhnout nový směr v používání medikací proti cholesterolu, pokud chceme přispět k celkovému zlepšení zdraví populace: konkrétně je potřeba si uvědomit, že vyšší cholesterol nezvyšuje všeobecnou úmrtnost a v souvislosti s tímto poznáním je nutné změnit náš přístup k tomuto druhu léčiv.“

Originál: https://www.naturalnews.com/049918_high_cholesterol_nutrition_dietary_health.html

Každá nemoc je způsobena narůstající jedovatostí lidského organismu.

Úžasný: MUDr. Henry Bieler

 

 

NEJPOPULÁRNĚJŠÍ ČLÁNKY

100% REISHI - houba mládí a zdravé dlou h ověkosti - 3 UNIKÁTNÍ, BEZKONKURENČNÍ EXTRAKTY

31 důvodů proč se NENECHÁM OČKOVAT - izraelský rabín Chananya Weisman

Jak se přírodní cestou uzdravit z chronické Boreliózy, Chlamydiózy, EB virózy... Únavového syndromu

CORDYCEPS - silná imunita a nárůst energie

Překyselené tělo: začátek vážné nemoci

Tibetská houba, tibetské krystaly a kombucha - darování, prodej

Léčte záněty a ne Cholesterol, MUDr. Sircus

100% ČAGA ze Sibiře, nejvyšší množství účinných látek garantující Certifikát 

Mamografie způsobuje rakovinu prsu, MUDr. Ben Johnson, M.D., N.M.D., D.O.

Účinný lék na rakovinu plic na Kubě, proč ho mít nemůžeme? Leif Davenport

Artróza - kmenové buňky - Podvod!

Lékaři se sami uzdravili z Roztroušené sklerózy, prof. Jelinek, dr. Wahls

Jak se skutečně zdravě stravovat...

Nejúčinnější kloubní výživa, MUDr. Ladislav Šafránek

Proč průběžně a jak detoxikovat tělo

PROTINÁDOROVÝ účinek extraktů z REISHI a CORIOLUSU na úrovni klinických studií

Žaloba na farmaceutické korporace, MUDr. Matthias Rath

Koloidní stříbro - účinné přírodní antibiotikum, hustoty koloidního stříbra, doporučené dávkování

 

Porovnání AMERICKÉ a RUSKÉ vakcíny na Covid -19, mechanismy účinků všech i připravovaných vakcín.

 

Odstranění rtuti, hliníku a dalších toxinů z těla, včetně prevence - MUDr. Dietrich Klinghardt

 

  Zkušenosti klientů s Úspěšnou léčbou především boreliózy, chlamydiózy, únavového syndromu...

 

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

ZDE

Cílem správné medicíny je předcházení nemocí a prodloužení zdravé dlouhověkosti. Ideálem medicíny je odstranit mít potřebu lékaře.

MUDr. William J. Mayo

 

 

TŘI UNIKÁTNÍ EXTRAKTY

Z DUANWOOD RED REISHI

          EXTRAKT                 SPÓR

Nejsilnější extrakt z REISHI na českém trhu!!!100% spórový prášek z Duanwood Red Reishi!!!

 

TRITERPEN MAX

Extrakt s vysokým obsahem triterpenoidů. Více než 20 triterpenoidů%!

ZDE ROSTE NEJÚČINNĚJŠÍ REISHI

DUANWOOD RED REISHI

zdroj výše nejúčinnějších extraktů

Video z návštěvy Čechů u pěstitelů Duanwood Red Reishi v Číně, v horské oblasti Jiangshan

 

FAKTA O REISHI,

MYKOLOGIE, HISTORIE, PĚSTOVÁNÍ, ÚČINNÉ LÁTKY, JAK JE TO S JEJÍ KVALITOU?

 

 

 

 CORDYCEPS, EXTRA SILNÝ

NEJVYŠŠÍ GARANTOVANÉ MNOŽSTVÍ ÚČINNÝCH LÁTEK - CERTIFIKÁT COA

Nejsilnější Cordyceps na českém trhu!!!

100% Sibiřská Čaga
Betaglucan MaxCellHlíva ústřičná

 

    KURKUMIN            AŠVAGANDA

        extrakt                    extrakt

Betaglucan MaxCellNejsilnější Ašvaganda na Českém trhu

 

RDESNO             ANNONA

extrakt                  extrakt

Vysoce účinný extrakt z listů

 

Z ověřených dat vyplývá, že člověk, který covid prodělal, je třináckrát lépe chráněn, než člověk, který má dvě dávky vakcíny.

prof. Jiří Beran, 13.11.2021

prof. Jiří Beran, 15.11.2021

 

Rozhovor s MUDr. SOŇOU PEKOVOU - 8. červenec 2021

Na svobodném kanálu

+

Soňa Peková odpovídá na dotazy posluchačů - 27. října 2021 a nové vyjádření z 2. ledna 2022, protože "PFIZER" musí zveřejnit utajované dokumenty... + 15. ledna 2022

 

KUBEK 2009

 

DOKUMENT ČT 2

BYZNYS V BÍLÝCH PLÁŠTÍCH

DOKUMENT ČT 2

ŠKODLIVOST MOBILNÍCH SÍTÍ

KNIHA

NACISTICKÉ KOŘENY "BRUSELSKÉ EU"

 MUDr. Matthias Rath, Paul Anthony Taylor, Aleksandra Niedzwiecki a August Kowalczyk

v češtině je možno knihu přečíst online zde

Co jste už vždycky chtěli vědět o ‘bruselské EU’ - Ale nikdo se neodvážil vám o tom říci!

 

             TEST

BARVOSLEPOSTI

 

JAREK NOHAVICA

ZADEK JAK ŽOK

A přece nakonec - ÚSPĚŠNÁ LÉČBA

 

 

ROK SI NIČÍME IMUNITU,

možná i proto je tolik nemocných, říká česká vědkyně, vedoucí týmu Centra buněčného a tkáňového inženýrství FN u sv. Anny...

doc. RNDr. Irena Koutná, Ph.D.

Aktualizovaný jmenný seznam sportovců zemřelých od 1.1.2021 do 4.6.2022 v souvislosti s "vakcinací"

Ú MRTÍ - 715

SRDEČNÍ ZÁSTAVY - 1090

   PATOLOG dr. Ryan Cole oprávněně VAROVAL

 

 

RENOMOVANÝ PATOLOG   dr. RYAN COLE - přednáška

ALARMUJÍCÍ EFEKT  covid (spike) injekcí (mRNA) na mozek, srdce, ledviny a ostatní orgány

  • Spousta lidí postrádá enzym, který rozkládá RNA
  • Naprosto porušujeme Norimberský kodex z roku 1947...

český dabing - 17:08

Lékařský summit, San Antonio, Texas, USA - 27.7.2021

 

AMERICA´S FRONTLINE DOCTORS

POSTAVIT SE NA ODPOR

 

FRONTLINE NEWS

 

 

ZAČNĚTE U SEBE

ZÁKLADEM ZDRAVÍ JE PREVENCE S NÁVRATEM K PŘÍRODĚ

Doporučuji:

každé ráno cca 30 minut před snídaní

vypít cca 4 dcl vlažné čisté pramenité vody s citrónem (můžete přidat až půl lžičky jedlé sody) a pro posílení imunity a energie můžete použít dvojitý extrakt (1-2 kapsle) z

  a nejdříve po 15 minutách:

případně nejen pro psychiku:

pro střevo kvalitní probiotika:

  • kysané zelí, které si sami jednoduše vyrobíte POUZE VY! Pozor na "BRUSELSKÉ" kysané zelí! S éčkama
 

 

VÁLEK U MORAVCE V OVM

10. dubna 2022

NEHORÁZNĚ LŽE

 

 

Fakta nepřestávají existovat tím, že se o nich nesmí hovořit. Pravda je dcerou času

 

 

 

Standardní verze