2 typy břišního tuku a jak se ho zbavit

- Pixabay

Ing. Zdeněk Rozehnal

Přiměřený břišní tuk je normální. Koneckonců tuk slouží k ochraně a izolaci těla. Příliš mnoho břišního tuku však může poškodit vaše zdraví a zvýšit riziko vzniku některých chronických onemocnění. Proto může být užitečné udržovat celkový tělesný tuk, včetně tuku na břiše, na zdravé úrovni.

V tomto článku jsou popsány typy břišního tuku a uvedeny tipy založené na důkazech, jak se zbavit přebytečného břišního tuku.

Jaké jsou různé typy břišního tuku?

V porovnání se zbytkem těla se v břiše nachází jen malé množství tuku (1).

Existují dva hlavní typy břišního tuku - jeden se nachází pod kůží a druhý hlouběji uvnitř břicha, kolem vnitřních orgánů.

Podkožní břišní tuk

Podkožní tuk neboli podkožní tuková tkáň je tuk, který se nachází pod vaší kůží (2).

Podkožní tuk je měkký a je to tuk, který vidíte "hopsat" na břiše. Ženy mají obecně větší množství podkožního tuku než muži. Na rozdíl od tuku, který se nachází hlouběji v břišní dutině, není podkožní tuk tak silně spojen se zvýšeným rizikem onemocnění (3).

Příliš mnoho tělesného tuku obecně, včetně celkového tuku na břiše, však může zvyšovat riziko vzniku některých chronických onemocnění, jako je cukrovka 2. typu, srdeční choroby a některé druhy rakoviny (1, 4, 5, 6).

Naopak udržování zdravé hladiny břišního a celkového tělesného tuku může pomoci snížit riziko vzniku chronického onemocnění.

Viscerální břišní tuk

Viscerální tuková tkáň neboli viscerální břišní tuk je tuk, který obklopuje vnitřní orgány, jako jsou ledviny, játra a slinivka břišní, takže se nachází mnohem hlouběji v břiše než podkožní tuk. Běžně se označuje jako "škodlivý" břišní tuk.

Ve srovnání s podkožním tukem je viscerální tuk mnohem více metabolicky aktivní. Tento typ tuku obsahuje více buněk, cév a nervů než podkožní tuk (7).

Viscerální tuk je silně spojen se zvýšenou odolností vůči hormonu inzulínu, který reguluje hladinu cukru v krvi. Časem může inzulínová rezistence vést ke zvýšené hladině cukru v krvi a vzniku cukrovky 2. typu (8).

Viscerální tuk také přispívá k systémovému zánětu, který může zvyšovat riziko onemocnění (9, 10, 11, 12).

U mužů se viscerální tuk hromadí častěji než u žen, a proto se u mužů s přibývajícím břišním tukem častěji objevuje postava ve tvaru "jablka". Naopak u žen je pravděpodobnější, že se nadbytečný tuk vytvoří v dolní části těla, což vede ke vzniku postavy "hrušky" (3).

Zajímavé je, že rozložení tělesného tuku se s věkem mění. Zatímco například ženy před menopauzou mají vyšší množství podkožního břišního tuku, ženy po menopauze mají tendenci mít vyšší množství viscerálního tuku, což přispívá ke zvýšenému riziku metabolických onemocnění (2).

Také viscerální tuk bývá vyšší u lidí evropského původu ve srovnání s lidmi jiných etnik (2).

Shrnutí:

  • Podkožní tuk je měkký břišní tuk, do kterého můžete šťourat. Nachází se pod kůží. Zatímco viscerální břišní tuk obklopuje orgány v břišní dutině a je silně spojen se zvýšeným rizikem onemocnění.

Proč může nadbytek břišního tuku škodit zdraví

Zatímco mít určité množství břišního tuku je normální a nezbytné pro dobré zdraví, příliš mnoho břišního tuku může poškodit vaše zdraví a zvýšit riziko onemocnění.

Viscerální tuk je typ břišního tuku, který je významně spojen se zdravotními problémy. Přestože viscerální tuk tvoří pouze 10-20 % celkového tělesného tuku, je tento typ tuku silně spojen se zvýšeným rizikem onemocnění (13).

Je to proto, že viscerální tuk je "aktivní" tuk, což znamená, že produkuje hormony a další látky, včetně zánětlivých proteinů, které poškozují zdraví tím, že zvyšují inzulinovou rezistenci, systémový zánět, hladinu krevního tuku a krevní tlak (14, 15, 16).

Viscerální tuk a vaše játra

Viscerální tuk se nachází v blízkosti portální žíly, která přivádí krev z trávicího traktu do jater ke zpracování. Viscerální tuk přenáší mastné kyseliny, zánětlivé bílkoviny a další nebezpečné látky do jater.

Viscerální tuk je proto spojen se zánětem jater a vyšším množstvím jaterního tuku, což zvyšuje riziko vzniku onemocnění, jako je inzulínová rezistence a nealkoholické ztukovatění jater (17, 18).

NOVINKA

Silybin Phytosome®, italský patent

bezkonkurenční přípravek na játra

Celkový břišní tuk a riziko onemocnění

Zatímco podkožní břišní tuk není tak silně spojen s rizikem onemocnění jako viscerální tuk, vysoké množství celkového břišního a tělesného tuku ano, takže je nezbytné zaměřit se na snížení celkového množství břišního tuku, nejen viscerálního.

Studie ukazují, že nadměrné hromadění tělesného tuku je hlavním faktorem vzniku inzulínové rezistence, dysfunkce cév, ztukovatění jater, aterosklerózy (hromadění plaku v tepnách), vysokého krevního tlaku a metabolického syndromu (19).

Výzkum také ukazuje, že lidé s větším množstvím viscerálního tuku jsou více ohroženi některými zdravotními potížemi, jako je cukrovka 2. typu, metabolické onemocnění, ztukovatění jater a zvýšené rizikové faktory srdečních onemocnění, jako je vysoká hladina krevního tuku a krevního tlaku (18, 20, 21, 22).

Studie na více než 36 000 lidech navíc zjistila, že ti, kteří měli vyšší množství viscerálního tuku než podkožního, měli větší pravděpodobnost úmrtí z jakékoli příčiny než ti, kteří měli nižší množství viscerálního tuku (23).

Větší obvod pasu je také silně spojen se zvýšeným rizikem onemocnění. Obvod pasu je způsob hodnocení celkového množství břišního tuku, takže k tomuto měření přispívají jak podkožní, tak viscerální tuk (24).

Studie soustavně ukazují, že udržování zdravého obvodu pasu a snižování obvodu pasu pomocí diety a cvičení vede k významnému zlepšení mnoha aspektů zdraví, zejména zdraví srdce a rizika cukrovky (24, 25, 26, 27, 28, 29, 30).

Shrnutí:

  • Viscerální tuk je silně spojen se zvýšeným rizikem onemocnění. I když podkožní tuk není považován za tak škodlivý jako viscerální tuk, je důležité zaměřit se na snížení celkového množství břišního tuku pro optimální zdraví.

Účinné způsoby odbourávání břišního tuku založené na důkazech

Nyní, když jste si vědomi různých typů břišních tuků a jejich vlivu na zdraví, vás možná zajímá, jak můžete bezpečným a udržitelným způsobem shodit přebytečný břišní tuk.

Mějte na paměti, že ačkoli strava a životní styl hrají při hromadění břišního tuku významnou roli, vliv mají také faktory, jako je váš věk, pohlaví a genetika.

Naštěstí existuje řada způsobů, jak se zbavit přebytečného břišního tuku a následně snížit riziko mnoha zdravotních potíží.

Zde je několik důkazy podložených tipů, jak se zbavit břišního tuku:

  • Vyřaďte sladké nápoje. Pití příliš velkého množství sladkých nápojů, jako jsou limonády, je spojeno se zvýšenou akumulací viscerálního tuku a větším obvodem pasu. Doporučuje se sladké nápoje vyměnit za čistou pramenitou vodu nebo jemně perlivou vodu (31, 32, 33, 34).
  • Pohybujte se. Zvýšení fyzické aktivity může výrazně snížit množství břišního tuku. Zkuste kombinovat tréninky, včetně aerobních aktivit vysoké a nízké intenzity, a také odporový trénink, které prokazatelně pomáhají redukovat břišní tuk (35, 36, 37, 38, 39).
  • Zvyšte příjem vlákniny. Lidé, kteří dodržují stravu s vysokým obsahem vlákniny, mají obvykle méně břišního tuku než ti, kteří ji nedodržují. Přechod na stravu s vysokým obsahem vlákniny vám navíc může pomoci ztratit přebytečný břišní tuk (40, 41, 42, 43).
  • Omezte průmyslově ultrazpracované potraviny. Studie ukazují, že častá konzumace ultrazpracovaných potravin, jako jsou pochutiny, sladkosti, rychlé občerstvení a rafinované obilné výrobky, je spojena s větším obvodem pasu (44,).
  • Omezte užívání alkoholu. Nadměrné pití alkoholu může poškodit vaše celkové zdraví mnoha způsoby, včetně toho, že přispívá k nadměrnému hromadění břišního tuku (44, 45, 46, 47).
  • Nešetřete spánkem. Špatná kvalita spánku je spojena s hromaděním viscerálního tuku. Navíc jeden přehled zahrnující více než 56 000 lidí spojil kratší délku spánku s větším obvodem pasu (48, 49).
  • Zvyšte příjem bílkovin. Strava s vyšším obsahem bílkovin může pomoci podpořit úbytek břišního tuku. Přehled zahrnující 23 876 osob spojil stravu s vyšším obsahem bílkovin s menším obvodem pasu (50).
  • Naplňte se celými potravinami. Omezení průmyslově ultrazpracovaných potravin a konzumace převážně celých, minimálně zpracovaných potravin, jako je zelenina, ovoce, ořechy, fazole a zdravé zdroje bílkovin a tuků, může podpořit celkové zdraví a zdravou hladinu břišního tuku (51).

Kromě výše uvedených tipů nejnovější výzkumy ukazují, že některým lidem s příliš velkým množstvím břišního tuku může prospět snížení příjmu sacharidů.

Patnáctitýdenní studie mezi 50 dospělými středního věku s nadváhou nebo obezitou zjistila, že ti, kteří měli zařazenou dietu s velmi nízkým obsahem sacharidů a vysokým obsahem tuků a omezeným množstvím energie, která poskytovala 5 % kalorií ze sacharidů, ztratili více břišního tuku, včetně viscerálního tuku, než ti, kteří dodržovali dietu s nízkým obsahem tuků (52).

Zajímavé je, že obě diety vedly k podobnému úbytku hmotnosti a celkového množství tělesného tuku, ale dieta s nízkým obsahem sacharidů a vysokým obsahem tuku byla účinnější při snižování množství břišního tuku, konkrétně.

Jiné studie také zjistily, že omezení sacharidů může pomoci snížit množství viscerálního tuku u lidí s rizikem vzniku diabetu 2. typu a také u žen se syndromem polycystických vaječníků (53, 54).

Strava je však velmi individuální a někteří lidé mohou dosáhnout lepších výsledků při vyšším příjmu sacharidů, zejména pokud jsou tyto sacharidy konzumovány jako součást rostlinné stravy bohaté na vlákninu, která zahrnuje celozrnné výrobky, luštěniny, zeleninu a ovoce.

Shrnutí:

  • Strategie pro redukci břišního tuku zahrnují více cvičení, konzumaci potravin bohatých na vlákninu, vyřazení sladkých nápojů a průmyslově ultrazpracovaných potravin a dostatek spánku.

Závěr

Nadměrné množství břišního tuku, zejména viscerálního, je spojeno s negativními zdravotními důsledky, včetně zvýšeného rizika vzniku onemocnění, jako je metabolické onemocnění a ztukovatění jater.

Naštěstí existuje mnoho zdravých způsobů, jak nadbytečný břišní tuk snížit, včetně zvýšení příjmu potravin bohatých na živiny, dostatku spánku a většího pohybu.

Nezapomeňte, že vytvoření zdravých a udržitelných návyků je pro vaši celkovou pohodu mnohem důležitější než snaha o rychlé zhubnutí.

Vysoká nebezpečnost viscerálního tuku

- Pixabay

Určitá část lidí pohlíží na tělesný tuk jako na něco relativně neškodného, čeho se chceme zbavit jenom proto, abychom vypadali lépe, ale existuje  určitý typ tuku, který se ukládá kolem orgánů, čímž přispívá k rozvoji mnoha chorob. Nazývá se viscerální.

Viscerální tuk

Viscerální tuk je nahromadění přebytečné nitrobřišní tukové tkáně. Jedná se o útrobní tuk, který je uložený hlouběji než podkožní tuk na břiše. Má gelovou strukturu a  jeho specifikou je, že obaluje velké orgány v břišní dutině, čímž negativně ovlivňuje jejich činnost.

Znakem viscerálního tuku je vystouplé břicho a široký pas. Nejzjevnější a nejvýraznější je u obézních jedinců, nicméně viscerální tuk může mít kdokoli, aniž by to musel vědět.

Viscerální tuk je obzvláště nebezpečný, protože mění fungování vašeho těla.

Nadměrné množství viscerálního tuku je spojeno především s rizikem:

  • Artritidy
  • Demence
  • Deprese
  • Ischemické choroby srdeční
  • Mrtvice
  • Obezity
  • Rakoviny
  • Sexuální dysfunkce

Viscerální tuk jako samostaný orgán?

Viscerální tuk se považuje za toxický, přičemž škodí organismu dvakrát, protože je schopný také spouštět zánětlivé procesy. Jelikož má na tělo tak velký dopad, dá se vlastně považovat skoro za samostatný orgán.

Tukové buňky neukládají jen přebytečnou energii – potvrzuje se, že jsou v lidské fyziologii mnohem důležitější, než se předpokládalo. Tuková tkáň se totiž chová jako samostatný orgán, přičemž  vylučuje hormony a zánětlivé látky.

Ukládání nadbytečného tuku kolem orgánů zvyšuje tvorbu prozánětlivých látek zvaných také cytokiny, což vede k zánětu. Zároveň ovlivňuje hormony, které regulují chuť k jídlu, hmotnost, náladu včetně činnosti mozku.

Vznik viscerálního tuku

Štíhlé břicho je zásadním ukazatelem zdraví.  Tělo se jej snaží udržet regulací chuti k jídlu a výdeje energie. Tento systém chemické odezvy stojí na komunikaci mezi mozkem a ostatními důležitými orgány. Je zodpovědný za udržování správné váhy, nebo za sklon k přibírání a ukládání viscerálního tuku.

Základem hmotnosti, chuti k jídlu a nálady je úroveň krevního cukru, kterou zásadně reguluje hormon inzulin. Inzulin má za úkol udržovat hladinu krevního cukru v rovnováze a snižuje ji po konzumaci sladkého, případně potraviny s vysokým obsahem sacharidů. Když trávíme jídlo, organismus rozloží molekuly cukru a škrobu na jednodušší částice nazývané glukóza a fruktóza.

Viscerální tuk obaluje vnitřní orgány a mění jejich fungování

Glukóza a fruktóza se dostane do krevního oběhu a tím dojde k uvolnění inzulinu ze slinivky. Inzulin má potom důležitý úkol dovést krevní cukr do buněk v celém těle. Když tento proces pracuje správně, dodá nám energii pro fungování mozku, tkání a svalů. Inzulin současně ovlivňuje zásoby tělesného tuku včetně viscerálního uloženého v břišní dutině..

Když je v krevním oběhu příliš glukózy a buňky už doplnily zásoby glykogenu, uloží se glukóza jako tuk. To se děje velice rychle při konzumaci rafinovaných zpracovaných sacharidů a potravin s cukrem. Zpracované škroby a potraviny s vysokým obsahem cukru se rychle přemění na jednoduché cukry a spustí větší uvolnění inzulinu ze slinivky. Výsledkem je obvykle nárůst hmotnosti a ještě větší chuť k jídlu, který vede k dlouhodobému přejídání.

Čím častěji a déle zůstává hladina inzulinu vysoká, tím je pravděpodobnější, že bude dotyčný shromažďovat nadměrný tělesný tuk a bojovat s nadváhou. Inzulin ovlivňuje i jiné hormony např. stresový hormon kortizol. Vysoké hladiny inzulinu v kombinaci s hormonální nerovnováhou může vést k silnému pocitu hladu, změnám nálady, nedostatku energie a různým jiným faktorům, které mají vliv vznik vážných nemocí.

Nabízí se otázka, proč někteří lidé ukládají tuk více jako viscerální tuk než jiní? Odpovědí je - konzumace příliš mnoha kalorií, pohlavní hormony, tvorba kortizolu, růstové hormony a hodně cukru ve stravě.

Viscerální tuk obaluje vnitřní orgány a mění jejich fungování

6 rizik vysoké úrovně viscerálního tuku

Ztěžuje hubnutí

Někteří lidé mají  postupem času sklony být otylejší, přičemž jedním z hlavních důvodů je, že uložený tělesný tuk ovlivňuje pocit hladu, hlavně viscerální. Těžko se to připouští, ale metabolismus je z velké části řízen množstvím již uloženého tuku v těle. Uložený tuk ovlivňuje chuť k jídlu a kvůli hormonálním změnám, které působí, je snazší se přejídat.

Vyšší hladina inzulinu také podporuje efektivnější přeměnu kalorií na tělesný tuk, takže začarovaný kruh stále trvá. Zhubnutí za tohoto stavu je problém, protože vaše tělo se snaží udržet stávající váhu prostřednictvím ovládání hormonálních mediátorů mozku. Když jíte rafinované sacharidy, vytváří se nadbytek hormonů pro ukládání tuku a váha se zvyšuje. Zásadní je zbavit se závislosti na cukru a řešit vytváření viscerálního tuku co nejdříve a nenechat situaci vygradovat.

Zvýšená zánětlivost

Základním problémem je, že viscerální tuk vytváří hormony a zánětlivé molekuly, které putují přímo do jater a ještě více narušují hormonální procesy a působí zánětlivé reakce. Pokud máte větší tukové zásoby, než potřebujete, obzvláště kolem vnitřních orgánů jako jsou játra, srdce, ledviny, slinivka a střeva, vytváří se v těle zánět, trpí metabolismus, a proto je tento kruh obtížné prolomit.

Viscerální tuk nepůsobí jen pozdější zánět – sám se zanítí produkcí látky zvané interleukin-6, druhu zánětlivé molekuly. Tento druh tuku ukládá zánětlivé bílé krvinky a spouští řadu autoimunitních reakcí. Zánět je základem mnoha onemocnění, a proto je zánětlivý břišní tuk spojený se zhoršením kognitivních funkcí, artritidou, cukrovkou a tak dále.

Vyšší riziko cukrovky

Předpokládá se, že viscerální tuk hraje větší roli při inzulinové rezistenci než jiné typy tuků, což znamená zvýšené riziko vzniku cukrovky. Břišní tuk je například považován za větší zdravotní riziko než tuk na bocích nebo stehnech nejen pro cukrovku, ale i pro mnoho jiných chronických onemocnění. Některá zjištění naznačují, že ženy s postavou ve tvaru hrušky jsou před metabolickými onemocněními, jako cukrovka, chráněny lépe než lidé s velkým břichem.

Ačkoli mají muži větší sklony ukládat viditelné množství viscerálního tuku, ženy jsou rozhodně také ohroženy. Snížení množství viscerálního tuku pomocí zdravé stravy je jedna z nejdůležitějších přírodních cest léčby cukrovky, kterou máte ve své moci.

Vyšší riziko onemocnění srdce a mrtvice

Cytokiny vytvářené tukem jsou hlavními faktory přispívajícími k nemocem srdce a jiným zánětlivým poruchám. Když je tělo zanícené, játra jsou zahlcena cholesterolem a toxiny, a to vede k ukládání plaku v tepnách.

Viscerální tuk je spojený se zvýšeným rizikem markerů kardiovaskulárních onemocnění, jako jsou vysoká hladina triglyceridů, vysoký krevní tlak a vysoká hladina cholesterolu.

Zpráva vytvořená v roce 2013 v University Center Hospital of Quebec konstatovala, že viscerální tuk je úzce spojen se shlukujícími se kardiometabolickými rizikovými faktory a s uvolňováním prozánětlivých cytokinů. Díky němu vzniká inzulinová rezistence a zánět jater, snížené odstraňování lipoproteinů bohatých na triglyceridy; přítomnost malých, hustých částic LDL cholesterolu a snížená hladina HDL cholesterolu jsou některé z mnoha metabolických změn, které se k tomuto stavu vážou.

Vyšší pravděpodobnost demence

Čím dál více zjištění potvrzuje, že existuje silné spojení mezi obezitou, cévními onemocněními, zánětem a zhoršením kognitivních funkcí, včetně demence. Vlastně se zdá, že přebytek kilogramů na těle znamená menší objem mozku, a tak i jeho horší fungování v pokročilejším věku.

Výzkum ukazuje, že lidé  s větším břichem mají vyšší riziko demence než ti s menším břichem. To platí i pro osoby s nadměrným množstvím tuku na břiše, které mají jinak normální hmotnost! Čím větší břicho (nebo poměr pasu k bokům), tím více negativních dopadů na paměťové centrum v mozku zvané hipokampus. Mnoho odborníků si v současnosti myslí, že za důležitý rizikový faktor rozvoje demence by se měla považovat hladina viscerální tukové tkáně spíše než BMI.

Výsledky studie z roku 2010 provedené Kardiologickým oddělením Oita Red Cross Hospital v Japonsku ukázaly, že zvýšené množství viscerálního tuku u pacientů bez demence s cukrovkou 2. typu je doprovázeno abnormálními změnami objemu hipokampu a inzulinovou rezistencí. Další studie také ukázaly, že čím větší má člověk poměr pasu k bokům, tím větší je riziko malých mrtvic, které jsou spojeny se zhoršením funkcí mozku.

Stále nevíme, jak přesně spolu viscerální tuk a demence souvisí, ale předpokládá se, že to má co dočinění s hormonem leptinem, který se uvolňuje z uloženého tuku a má nepříznivé účinky na mozek, regulaci chuti k jídlu, učení a paměť. Leptin a ghrelin jsou dva hormony, kterým je při přirozeném hubnutí potřeba věnovat nejvíce pozornosti.

Vyšší pravděpodobnost deprese a poruch nálady

Jelikož je nadbytečný tělesný tuk spojen s hormonálními změnami zahrnujícími například serotonin. Galanin a jiné mozkové neurotransmitery, může přebytek tělesného tuku negativně ovlivňovat náladu.

Studie provedená v roce 2014 na Lékařské fakultě Bostonské univerzity zjistila, že u dospělých ve středním věku jsou depresivní symptomy spojené s viscerální obezitou. Aby vědci prozkoumali vztah mezi mírou obezity (tuku) a deprese, prozkoumali viscerální tukovou tkáň na větším vzorku lidí a našli symptomy deprese u více než 1 500 žen (průměrný věk 52,2 let) a u více než 1 700 mužů (průměrný věk 49,8 let). Po korekcích u nich s ohledem na věk, BMI, kouření, alkohol a jiné faktory výsledky ukázaly, že větší množství uloženého viscerálního tuku znamenalo větší pravděpodobnost prožití deprese.

Jak ukazují i jiné studie, viscerální tuk je unikátní patogenní tuk, který se skládá z metabolicky aktivní tukové tkáně, která narušuje zdravou funkci neurotransmiterů.

Deprese je spojována s větším množstvím uloženého tuku obzvláště u žen, takže by pro ně mohlo být o to důležitější dodržovat protidepresivní dietu. Ve studii žen ve středním věku starších 50 let byl s projevy deprese spojen viscerální tuk. Ne však podkožní tuk na břiše.

Chraňte si hematoencefalickou bariéru

Každá nemoc je způsobena narůstající jedovatostí lidského organismu.

Úžasný: MUDr. Henry Bieler

 

 

NEJPOPULÁRNĚJŠÍ STRÁNKY

 

       NOVĚ PUBLIKOVANÉ ČLÁNKY

          PROSINEC 2024 - 6 článků

 

Zkušenosti klientů s Úspěšnou léčbou především boreliózy, chlamydiózy, únavového syndromu...

 

Nejlepší DIETY pro celkové zdra ví v roce 2024 - středomořská, DASH a MIND - U.S. News & World Report

  

100% REISHI - houba mládí a zdravé dlou h ověkosti - 3 unikátní, bezkonkurenční extrakty

31 důvodů proč se NENECHÁM OČKOVAT - izraelský rabín Chananya Weisman

Dr. Peter  McCullough: Jak přírodně DETOXIKOVAT tělo PO OČKOVÁNÍ mRNA vakcínou (protokol) - video

  Devastující efekt pro zdraví - glutaman sodný, aspartam a další excitotoxiny

Jak se přírodní cestou uzdravit z chronické Boreliózy, Chlamydiózy, EB virózy... únavového syndromu

CORDYCEPS - silná imunita a nárůst energie

Překyselené tělo: začátek vážné nemoci

ZVRÁCENÍ POSTUPU DIABETU 2. typu začíná u ignorování běžných doporučení, MUDr. Sarah Hallbergová - video

Protokol pro prevenci pro uzdravené klienty - Ing. Zdeněk Rozehnal

BOSWELIA serrata (kadidlo) - jeden z nejsilnějších přírodních léků Matky Země

Tibetská houba, tibetské krystaly a kombucha - darování, prodej

Léčte záněty a ne Cholesterol, MUDr. Marc Sircus

100% ČAGA ze Sibiře, nejvyšší množství účinných látek garantující Certifikát 

Mamografie způsobuje rakovinu prsu, MUDr. Ben Johnson, M.D., N.M.D., D.O.

Účinný lék na rakovinu plic na Kubě, proč ho mít nemůžeme? Leif Davenport

Artróza - kmenové buňky - Podvod!

Lékaři se sami uzdravili z Roztroušené sklerózy, prof. George Jelinek, dr. Terry Wahlsová

Jak se skutečně zdravě stravovat...

Proč průběžně a jak detoxikovat tělo

  PROTINÁDOROVÝ účinek extraktů z REISHI a CORIOLUSU na úrovni klinických studií

Žaloba na farmaceutické korporace, MUDr. Matthias Rath

Koloidní stříbro - účinné přírodní antibiotikum, hustoty koloidního stříbra, doporučené dávkování

 

  Odstranění rtuti, hliníku a dalších toxinů z těla, včetně p revence - MUDr. Dietrich Klinghardt

Zblblo již lidstvo natolik, že se nechá obelhat pohádkami o vražedném oxidu uhličitém?

Jak na Parkinsona? Glutathionem, Hericiem a odstraněním neurotoxinů Chlorellou

Proč my máme potravinové alergie, přičemž je naši prarodiče neměli?

 

OVĚŘENÉ PŘÍRODNÍ PŘÍPRAVKY

Cílem správné medicíny je předcházení nemocí a prodloužení zdravé dlouhověkosti. Ideálem medicíny je odstranit mít potřebu lékaře.

MUDr. William J. Mayo

 

 

TŘI UNIKÁTNÍ EXTRAKTY

Z DUANWOOD RED REISHI

Za  účinné  se  z  Reishi  považují  pouze  kvalitně  provedené  a  čisté  extrakty,  které  mají  dobrou  biologickou  dostupnost  a  jsou  zbavené  nestravitelného  chitinu;  nelze  tedy  použít  pouhý  prášek  z  usušené  houby.

 

          EXTRAKT                 SPÓR

Nejsilnější extrakt z REISHI na českém trhu!!!100% spórový prášek z Duanwood Red Reishi!!!

 

TRITERPEN MAX

Extrakt s vysokým obsahem triterpenoidů. Více než 20 triterpenoidů%!

ZDE ROSTE NEJÚČINNĚJŠÍ REISHI

DUANWOOD RED REISHI

zdroj výše nejúčinnějších extraktů

Video z návštěvy Čechů u pěstitelů Duanwood Red Reishi v Číně, v horské oblasti Jiangshan

 

FAKTA O REISHI,

MYKOLOGIE, HISTORIE, PĚSTOVÁNÍ, ÚČINNÉ LÁTKY, JAK JE TO S JEJÍ KVALITOU?

 

 

 

 CORDYCEPS, EXTRA SILNÝ

NEJVYŠŠÍ GARANTOVANÉ MNOŽSTVÍ ÚČINNÝCH LÁTEK - CERTIFIKÁT COA

Nejsilnější Cordyceps na českém trhu!!!

CORDYCEPS - video

100% Sibiřská Čaga

ČAGA - video

HERICIUM - video

 

  BETAGLUKAN           HLÍVA

        extrakt               extrakt

Betaglucan MaxCellHlíva ústřičná

BETAGLUKAN - video

 

    KURKUMIN            AŠVAGANDA

        extrakt                    extrakt

Betaglucan MaxCellNejsilnější Ašvaganda na Českém trhu

ASHWAGANDHA - video

 

RDESNO             ANNONA

extrakt                  extrakt

Vysoce účinný extrakt z listů

 

ČAGA - video

Z ověřených dat vyplývá, že člověk, který covid prodělal, je třináckrát lépe chráněn, než člověk, který má dvě dávky vakcíny.

prof. Jiří Beran, 13.11.2021

prof. Jiří Beran, 15.11.2021

 

TEČKOVANÝ PŘÍBĚH

"NEVĚŘÍM UŽ BÍLÝM PLÁŠŤŮM, ALE LIDEM"

medicinský inženýr

JURAJ Orság


 

TEČKOVANÉ PŘÍBĚHY

dokument z 31. srpna 2022

Nadační fond Svědomí Národa

 

KUBEK 2009

 

DOKUMENT ČT 2

BYZNYS V BÍLÝCH PLÁŠTÍCH

DOKUMENT ČT 2

ŠKODLIVOST MOBILNÍCH SÍTÍ

             TEST

BARVOSLEPOSTI

 

 

ROK SI NIČÍME IMUNITU,

možná i proto je tolik nemocných, říká česká vědkyně, vedoucí týmu Centra buněčného a tkáňového inženýrství FN u sv. Anny...

doc. RNDr. Irena Koutná, Ph.D.

Aktualizovaný jmenný seznam s portovců zemřelých od 1.1.2021 do 31.12.2023 v souvislosti s "vakcinací" na covid

Ú MRTÍ - 1483

SRDEČNÍ ZÁSTAVY - 2111

   PATOLOG dr. Ryan Cole oprávněně VAROVAL

 

RENOMOVANÝ PATOLOG   dr. RYAN COLE - přednáška

ALARMUJÍCÍ EFEKT  covid (spike) injekcí (mRNA) na mozek, srdce, ledviny a ostatní orgány

  • Spousta lidí postrádá enzym, který rozkládá RNA
  • Naprosto porušujeme Norimberský kodex z roku 1947...

český dabing - 17:08

Lékařský summit, San Antonio, Texas, USA - 27.7.2021

 

AMERICA´S FRONTLINE DOCTORS

POSTAVIT SE NA ODPOR

 

FRONTLINE NEWS

 

 

ZAČNĚTE U SEBE

ZÁKLADEM ZDRAVÍ JE PREVENCE S NÁVRATEM K PŘÍRODĚ

Doporučuji:

každé ráno cca 30 minut před snídaní

vypít cca 4 dcl vlažné čisté pramenité vody s citrónem (můžete přidat až půl lžičky jedlé sody) a pro posílení imunity a energie můžete použít dvojitý extrakt (1-2 kapsle) z

  a nejdříve po 15 minutách:

případně nejen pro psychiku:

pro střevo kvalitní probiotika:

  • kysané zelí, které si sami jednoduše vyrobíte POUZE VY! Pozor na "BRUSELSKÉ" kysané zelí! S éčkama
 

 

VÁLEK U MORAVCE V OVM

10. dubna 2022

NEHORÁZNĚ LŽE

 

 

Fakta nepřestávají existovat tím, že se o nich nesmí hovořit. Pravda je dcerou času

 

SVĚT SE ZBLÁZNIL

Toto je novodobá reklama na co?

MUDr. Anastasia Maria Loupis: Tento model je v ohrožení života