Nadměrný příjem fruktózy může vést k obezitě a dalším chronickým onemocněním
- Pixabay
Barbora Nová
Podle Světové zdravotnické organizace (WHO) trpí obezitou přibližně 13 % dospělých na celém světě (1).
Nové výzkumy ukazují, že podstatou obezity nemusí být jen energetická nerovnováha, ale také to, odkud tato energie pochází.
Studie zveřejněná 24. července 2023 v časopise Philosophical Transactions of the Royal Society B naznačuje, že fruktóza může být příčinou obezity v důsledku evolučního "přepínače přežití", který způsobuje, že lidé energii z fruktózy spíše ukládají, než aby ji využívali (2).
Dr. Eam, postdoktorand na univerzitě v irském Limericku, který se na výzkumu nepodílel, ke studii napsal: on Laird
"Jedná se o velmi zajímavou hypotézu - i když se jedná o narativní přehled, nikoli o systematickou nebo metaanalýzu současných důkazů. Je to pravděpodobná myšlenka, že miliony let evoluce vyústily v cestu, která byla prospěšná, ale nyní je nepříznivá kvůli naší současné energeticky vydatné stravě."
Co má fruktóza společného s obezitou?
Nová studie navrhuje, že obezita a metabolické poruchy se mohly vyvinout v důsledku nadměrné stimulace evolučně podmíněné biologické reakce (přepínače přežití), jejímž cílem je chránit živočichy před krizí, jako je například hibernace.
Vědci předpokládají, že na rozdíl od glukózy, která se používá jako okamžitá energie, fruktóza spouští v těle ukládání energie.
To je ideální pro zvíře, které se chystá na několikaměsíční hibernaci - méně už pro člověka, který má neustálý přístup k potravinám s vysokým obsahem cukru.
Tam, kde má člověk přístup k dostatku potravin, může tento "přepínač přežití" způsobit více škody než užitku. Neustálý přísun potravin s vysokým obsahem fruktózy vede lidi k ukládání tukových zásob, což vede k obezitě a souvisejícím zdravotním problémům.
Jak jednoduchý cukr ovlivňuje metabolismus?
Jak fruktóza přiměje tělo, aby energii spíše ukládalo, než využívalo?
Obvykle se využívá adenosintrifosfát (ATP), molekula, která zajišťuje energii pro pohon všech buněčných procesů, a rychle se nahrazuje z přijatých živin nebo tukových zásob (3).
Fruktóza však snižuje koncentraci ATP v buňkách a snižuje schopnost vytvářet další ATP.
Když hladina ATP dostatečně poklesne, spustí se řada chemických reakcí, které zastaví mitochondrie buňky od produkce dalšího ATP a způsobí jim oxidační stres (4).
Kromě poklesu hladiny ATP stimuluje požití fruktózy další příjem potravy. Tyto dodatečné kalorie se pak ukládají jako tuk. Nakonec se hladina ATP opět zvýší, ale uložený tuk zůstane.
Opakovaný oxidační stres vede časem k trvalé dysfunkci mitochondrií. U hibernujících savců se tělo přizpůsobuje nízkým hladinám ATP snížením klidové metabolické rychlosti.
U lidí, kteří mají stále k dispozici dostatek potravy, pokud se nesníží příjem kalorií, vede toto nižší využití energie k nárůstu hmotnosti.
Dr. Laird souhlasí s tím, že tato hypotéza může do jisté míry vysvětlit nárůst obezity.
"Souhlasím, že by to mohla být jedna ze složek. Nicméně obezita a metabolický syndrom je multifaktoriální stav - nikdy nejde jen o jednu proměnnou. Mezi důležité rizikové faktory patří nedostatek fyzické aktivity, špatný životní styl (kouření, alkohol, závislosti), špatný příjem potravy, nedostatek vitaminů, socioekonomické příčiny a dokonce i genetické a etnické rizikové faktory."
Takže i kdyby fruktóza měla vliv na obezitu, byl by to jen malý příspěvek ve velkém měřítku.
Zdroje fruktózy ve stravě
Přestože fruktóza je přirozený cukr, díky němuž je ovoce sladké, typická západní strava obsahuje mnoho dalších zdrojů fruktózy.
Většina pochází ze stolního cukru, sacharózy - molekuly tvořené chemicky spojenými glukózou a fruktózou - a kukuřičného sirupu s vysokým obsahem fruktózy (HFCS), sladidla vyráběného z kukuřičného škrobu.
HFCS obsahuje až 55 % fruktózy. Výrobci jej vyrábějí přidáním enzymů do kukuřičného sirupu, které přeměňují glukózu na fruktózu se sladší chutí.
Hlavní rozdíl mezi HFCS a stolním cukrem spočívá v tom, že fruktóza v HFCS má volné molekuly, takže se rychle vstřebává.
Mnoho potravin a téměř všechny zpracované potraviny obsahují HFCS. Patří mezi ně např:
- limonády
- slazené ovocné šťávy
- krekry
- předpřipravená jídla
- koření a salátové dresinky
- některé druhy chleba a pečiva
Autoři uvádějí, že celosvětová epidemie obezity a cukrovky souvisí s nárůstem příjmu cukru, zejména ve formě nápojů slazených fruktózou, zpracovaných potravin a sacharidů s vysokým glykemickým indexem (GI).
Měli byste se vyhýbat potravinám obsahujícím fruktózu?
Dr. Mir Ali, bariatrický chirurg a lékařský ředitel MemorialCare Surgical Weight Loss Center v Orange Coast Medical Center ve Fountain Valley v Kalifornii, který se na výzkumu nepodílel, uvedl, že pro osoby s nadváhou nebo obezitou "všechny zdroje cukru, včetně nezpracovaných cukrů, které se nacházejí například v ovoci, mohou mít na organismus podobný účinek".
"Našim pacientům doporučujeme minimalizovat všechny zdroje cukru, včetně ovoce," poznamenal.
Dr. Laird však radí, že většina lidí by se neměla příliš obávat obsahu fruktózy v ovoci: "Většina z nás nejí dostatek ovoce a měli bychom ho jíst více pro celkové zdraví kvůli vláknině, vitamínům a mikroživinám. Malé množství, které z ovoce sníme, by pravděpodobně představovalo malé nebo nulové riziko."
"Největší riziko však pravděpodobně hrozí, když je fruktóza vysoce koncentrovaná a přidává se do jiných potravin (tyto potraviny často obsahují hodně tuku, hodně cukru a málo živin), což může vést ke zvýšenému riziku obezity."
Chcete-li tedy snížit riziko vzniku obezity, možná se vyhněte této zpracované svačině - je pravděpodobné, že obsahuje fruktózu.
Výskyt obezity celosvětově roste
V západní populaci trpí obezitou až 40 % dospělých.
Obezita je rizikovým faktorem mnoha zdravotních potíží, včetně kardiovaskulárních onemocnění, cukrovky 2. typu a některých druhů rakoviny.
Ačkoli míra obezity roste i v zemích s nízkými příjmy, většina z nich je v zemích s vyššími příjmy.
Například ve Spojených státech podle údajů Národního institutu zdraví (NIH) uvádí, že v letech 2017 až 2018 trpělo obezitou 42,4 % dospělých a 19,3 % dětí a dospívajících. A tato čísla se zvyšují (5, 6).
Obezita, která souvisí s nekvalitní stravou a nevyváženým příjmem energie, ale může mít i genetickou složku, zvyšuje riziko mnoha zdravotních potíží. Podle NIH mezi ně patří např (7, 8):
- diabetes 2. typu
- vysoký krevní tlak
- srdeční onemocnění
- mrtvice
- spánková apnoe
- metabolický syndrom
- osteoartróza
- některé druhy rakoviny
- problémy s duševním zdravím
Vědci a zdravotničtí odborníci stále zkoumají, jak bezpečně a účinně léčit obezitu. Pochopení mechanismů, které jsou příčinou tohoto onemocnění - například role, kterou hraje příjem fruktózy - může vést k lepší terapii a léčbě.
Závěr
Nový výzkum ukazuje, že fruktóza - jednoduchý cukr obsažený v mnoha potravinách - může být příčinou obezity a souvisejících zdravotních potíží.
K obezitě však nemusí vést jen množství kalorií, ale i jejich zdroj.
Základní příčinou obezity je energetická nerovnováha mezi přijatými a vydanými kaloriemi.
Proč japonské ženy žijí nejdéle a netloustnou?
Jenny Hills
Jsem si jistá, že jste již slyšeli o dlouhověkosti japonských mužů a žen, což se většinou přičítá jejich výběru jídla a životnímu stylu. Tradičně byla japonská strava chválena za její přínosy pro zachování zdraví - a neomezujte svůj pohled na japonskou kuchyni jen na rolky suši.
Naomi Moriyama se rozhodla sdílet základní principy vaření ve své zemi ve své knize „Japonské ženy nestárnou ani nepřibírají“. Tvrdí, že návrat k matčině způsobu přípravy jídla jí a jejímu manželovi pomohl zbavit se nechtěných kilogramů a zvýšit jejich energetickou hladinu.
I dnes Japonci čelí výzvám, které přináší moderní život, a jí méně zdravá jídla. Na starou moudrost se však nezapomíná a kniha Naomi Moriyamy vysvětluje, jak znovu můžeme zdravě jíst.
Sedm tajemství Japonců pro skvělé zdraví
Zásady, které Japonci dodržují při výběru, přípravě a konzumaci jídla, hrají důležitou roli v „magickém vzorci“. Pravděpodobně jste už o nich četli, ale Moriyama je ve své knize shrnuje do 7 kategorií:
Zásada č. 1: Dieta založená na rybách, sóji, rýži, zelenině a ovoci
Domácí japonské jídlo je klíčem k úspěchu. Zapomeňte na komplikovaná jídla v restauracích, která jsou časově náročná - tradiční jídlo v Japonsku obvykle sestává z grilovaných ryb, trochu dušené rýže, vařené zeleniny, misky polévky miso a zeleného čaje a ovoce jako dezertu. (Níže jsou uvedena některá „omezení“ těchto možností jídla).
Zásada č. 2: Malé porce
V japonské restarauraci dostanete zpravidla jídlo, které je malé, příjemné pro oči a uspokojí vás i přes menší porce. Prezentace je v Japonsku důležitá a pravidlem je pomalu si pochutnávat na jídle. Mezi další tipy, které vám pomohou pomaleji a méně jíst, patří:
- talíře nejsou zcela naplněny
- každé jídlo se servíruje na vlastním talíři
- jídlo je uspořádáno tak, aby vynikala jeho přirozená krása. To Vás nutí, abyste se také kochali jeho estetickými prvky
- doporučuje se, abyste přestali jíst, když jste z 80% nasyceni
Zásada č. 3: Mírné vaření
K přípravě pokrmů se používá pára, grilování, restování, vaření nebo rychlé smažení ve woku. Japonští kuchaři volí oleje přátelské k srdci a vyhýbají se metodám, které by dlouhodobě vystavovaly jídlo vysokým teplotám. Také si pochutnávají na čerstvých pokrmech a jednoduše se oblékají, takže mají pocit lehkosti a přesto pocit naplněného žaludku.
Zásada č. 4: Žádný chléb, jen rýže
Japonská strava neobsahuje žádný chléb. Místo toho se ke každému jídlu podává dušená rýže, což eliminuje spotřebu rafinované pšeničné mouky. V dnešní době lze obyčejnou rýži snadno nahradit zdravější hnědou (celozrnou) variantou.
Zásada č. 5: Snídaně s miso polévkou
V Japonsku je snídaně považována za důležitou a hlavní jídlo a podává se ve více malých jídlech. Na misce miso polévky bohaté na probiotika si často pochutnávají jako na prvním jídle dne, aby jim poskytla další chuť.
Zásada č. 6: Méně dezertu
Sladké dezerty nejsou v Japonsku obvyklé. Lze podávat dezerty, ale jsou menší a nejedí se tak často jako na Západem posedlém cukru.
Zásada č. 7: Odlišný přístup k jídlu a dietám
Japonské ženy jsou vychovávány k tomu, aby si pochutnávaly na jídle a konzumovaly jeho pestrou paletu; nejsou natolik posedlé dietami jako jejich západní protějšky. Také „náhodné“ cvičení, co nejvíce chodit pěšky udržuje Japonky štíhlé a jejich pohybová aktivita je součástí každodenní rutiny.
Sedm klíčových potravin japonské stravy
1. Ryba
Téměř 10% konzumace ryb ve světě se spotřebuje v Japonsku. Pokud se zamyslíte nad množstvím omega-3 nenasycených mastných kyselin přítomných v rybách, pochopíte proč se Japoncům daří být málo nemocnými a mladistvími, s největším dožitím mezi všemi národy světa. Proto u nich platí, čím vyšší cholesterol, tím méně nemocí a delší věk.
2. Zelenina (moře a pevnina)
Díky zelenině plné antioxidantů, vitamínů a minerálů se budete cítit plnější. Je známo, že Japonci konzumují 5krát více brukvovité zeleniny (brokolice, zelí, klíčky, kapusta...) ve srovnání s Američany.
Mořská zelenina, jako je především mořská řasa (která je skvělá pro vaše zdraví), je také důležitým zdrojem živin a je součástí mnoha japonských jídel.
3. Rýže
Rýže je japonská základní příloha, díky které se můžete vyhnout sodíku (sůl - NaCl), nasyceným tukům a trans-tukům. Aby jídlo bylo co nejzdravější rozhodněte se pro hnědou (celozrnou) rýži. Můžete ji také udělat zdravější přidáním olivového oleje, když voda vře.
4. Sójové boby
Japonci konzumují hodně sóji - asi 50 gramů denně. Mnoho japonských tradičních jídel je vyrobeno ze sóji. Sója bývala dobrou volbou pro potraviny v Evropě a měla vyšší kvalitu než v dnešní době GMO, kdy je používání sóje velice kontroverzní.
5. Nudle
Tato asijské základní jídlo má nízký obsah tuků. V Japonsku mají mnoho druhů nudlí a mohou být vyrobeny I z mungo fazolí a pohanky (soba nudle).
6. Zelený čaj
Nejlepší způsob, jak zakončit japonské jídlo, je dát si malý šálek zeleného čaje, který je bohatý na antioxidanty, ochrání vaše srdce a odvrátí další chronická onemocnění. Obzvláště chválen je zelený čaj Matcha.
7. Ovoce
Negativní účinek konzumace zpracovaných potravin s vysokým obsahem trans-tuků se dá snížit podáváním čerstvého ovoce místo sušenek, koláčů a vdolků. Ozdobně nakrájené ovoce je skvělou volbou pro dezert. Pokud vás znepokojují pesticidy, rozhodněte se pro organické ovoce nebo použijte tento přírodní prostředek k odstranění pesticidů z ovoce a zeleniny.
Některá důležitá omezení, která je třeba vzít v úvahu
Přestože japonská strava má značný úspěch, existují určitá omezení a některé možnosti výběru potravin byly nedávno zpochybňovány:
- Použití sójové omáčky je příliš liberální - použití sóji se již příliš nedoporučuje, pokud není konzumována fermentovaná
- Rafinovaná bílá rýže - bílá rýže je zdrojem jednoduchých sacharidů a je spojována s některými chronickými chorobami. Vyměňte ji za hnědou (celozrnou) rýži (komplexní sacharidy) a předcházejte srdečním chorobám a cukrovce 2. typu.
- Konzervovaná zelenina v soli může zvýšit váš sodík na nezdravou hladinu, pokud se konzumuje ve velkém množství. Sójová omáčka obsahuje také sodík, takže se to všechno sčítá.
- Nemusíte se omezovat pouze na japonskou kuchyni. Jiné asijské diety vám mohou přinést také mnoho výhod, protože často zahrnují čerstvou zeleninu a ryby a nespoléhají se na průmyslově zpracované potraviny.
Originál: Why Do Japanese Women Live the Longest and Don’t Get Fat?
Stále platné nutriční doporučení od expertů z Harvardu už z roku 2011 a stále platné i v roce 2023
Odborníci z Harvard School of Public Health uveřejnili v roce 2011 nové nutriční doporučení ve formě tzv. talíře zdravého stravování, který byl určen americkému ministerstvu zemědělství a dalším odborníkům. Univerzita touto novou směrnicí nahradila překonanou a zavádějící potravinovou pyramidu, protože ta byla ovlivněna finančními zájmy, mj. "mléčnou" lobby. V této souvislosti konstatovali:
Američané jsou dnes nejbohatším národem na světě, ale zároveň nejtlustším a nejnemocnějším!
Tato nová "pyramida" shrnuje nejlepší dietní informace, které jsou dnes k dispozici a nejsou vytesané do kamene, protože vědci nepochybně objeví v následujících letech nové informace pro zdravé stravování.
Doporučení pro denní stravování:
- 50% zelenina a ovoce (nepočítat do toho brambory), omezeně brambory, protože mají negativní dopad na hladinu cukru v krvi (mají vysoký glykemický index).
- 25% celozrná strava, nižší vliv na hladinu krevního cukru a inzulínu oproti rafinovaným obilovinám.
- 25% protein - bílé maso, fazole a ořechy, přičemž omezte červené maso a vyhněte se zpracovanému jako je například slanina a klobásy.
Používejte zdravé rostlinné oleje a vyhýbejte se částečně hydrogenovaným olejům, které obsahují nezdravé trans-tuky. Pijte vodu, kávu nebo čaj. Vyhýbejte se sladkým nápojům, vyřaďte - omezte mléko a mléčné výrobky - jedna až dvě porce denně jen pokud si to přejete a omezte džusy - maximálně malá sklenice denně.
Pamatujte: s nízkým obsahem tuku neznamená zdravé
Nová "zdravá výživa" doporučuje opak nízkotučného poselství propagovaného po desetiletí nejen v USA
Experti z Harvardu doporučují vyřadit z jídelníčku mléčné výrobky s tím, že k získávání vápníku pro lidský organismus je mnohem vhodnější například zelenina jako je kapusta, brokolice nebo květák, případně ze sojového mléka nebo luštěnin a ořechů.
OVĚŘENÉ PŘÍRODNÍ EXTRAKTY
S CERTIFIKÁTY
Níže uvedené nejúčinnější přírodní přípravky s ochrannou známkou Superionherbs sice mohou velice dobře účinkovat, nicméně je vhodné souběžně začít u sebe, protože chronické obtíže mají zpravidla tyto společné jmenovatele:
Jedině ochranná známka "Superionherbs" garantuje množství účinných látek v níže uvedených extraktech a samozřejmě u každé šarže.
Reishi extrakt, Reishi spór a Reishi Triterpen Max
———
Cordyceps sinensis
———
Sibiřská Čaga
———
Hericium erinaceus
———
Coriolus versicolor (Outkovka pestrá)
———
Shiitake
———
Hlíva ústřičná
———
Agaricus
———
BetaGlukan Maxcell (s Resveratrolem a Acerolou)
———
C-Max komplex (Camu camu s quercetinem)
———
Ashwagandha
———
Kurkumin (fytosomální extrakt), italský patent
———
Rdesno mnohokvěté - He shou wu
———
Graviola - Annona
———
Maca
———
Chitomax
———
Fenuprim
———
Dračí krev
———
Danshen Q10 cardio
———
Šafrán
———
Ostropestřec mariánský (fytosomální extrakt), italský patent
———
Boswellia (fytosomální extrakt), italský patent
———
S-Acetyl-L-Glutathion
———
NMN (nikotinamid mononukleotid)
———
Supík - sirup pro DĚTI na podporu imunity - unikátní složení
———
4x Instantní káva i s extrakty z hub Čaga, Cordyceps a Hericium
———
POSILUJTE ÚČINNĚ PŘEDEVŠÍM IMUNI TU A VČAS
ZÁSADNĚ NEJVYŠŠÍ GARANTOVANOU KVALITOU PŘÍRODNÍCH EXTRAKTŮ
REISHI, CORDYCEPS, ČAGA, AŠVAGANDA, HERI CIUM, MACA, CORIOLUS, KURKUMIN, BETAGLUKAN, GRAVIOLA, HLÍVA ÚSTŘIČNÁ, SHIITAKE, DRAČÍ KREV, C-MAX KOMPLEX, DANSHEN, HE SHOU WU-RDESNO, CHITOMAX, FENUPRIM, MAITAKE, AGARICUS, COPRINUS, ENOKI, SAFFRON, SILYBIN, BOSWELLIA, TRITERPEN MAX, GLUTATHION, SUPÍK - sirup pro děti na podporu imunity, NMN (nikotinamid mononukleotid)...
100% KVALITA JEN V ROSTLINNÝCH KAPSLÍCH
vhodné i pro vegetariány a vegany
CERTIFIKÁTY KLÍČOVÝCH PRODUKTŮ
NEJPOPULÁRNĚJŠÍ STRÁNKY
Zkušenosti klientů s Úspěšnou léčbou především boreliózy, chlamydiózy, únavového syndromu...
100% REISHI - houba mládí a zdravé dlou3 unikátní, bezkonkurenční extrakty h ověkosti -
31 důvodů proč se NENECHÁM OČKOVAT - izraelský rabín Chananya Weisman
Dr. Peter McCullough: Jak přírodně DETOXIKOVAT tělo PO OČKOVÁNÍ mRNA vakcínou (protokol) - video
Devastující efekt pro zdraví - glutaman sodný, aspartam a další excitotoxiny
Jak se přírodní cestou uzdravit z chronické Boreliózy, Chlamydiózy, EB virózy... únavového syndromu
CORDYCEPS - silná imunita a nárůst energie
Překyselené tělo: začátek vážné nemoci
Protokol pro prevenci pro uzdravené klienty - Ing. Zdeněk Rozehnal
BOSWELIA serrata (kadidlo) - jeden z nejsilnějších přírodních léků Matky Země
Tibetská houba, tibetské krystaly a kombucha - darování, prodej
Léčte záněty a ne Cholesterol, MUDr. Marc Sircus
100% ČAGA ze Sibiře, nejvyšší množství účinných látek garantující Certifikát
Mamografie způsobuje rakovinu prsu, MUDr. Ben Johnson, M.D., N.M.D., D.O.
Účinný lék na rakovinu plic na Kubě, proč ho mít nemůžeme? Leif Davenport
Artróza - kmenové buňky - Podvod!
Lékaři se sami uzdravili z Roztroušené sklerózy, prof. George Jelinek, dr. Terry Wahlsová
Jak se skutečně zdravě stravovat...
Proč průběžně a jak detoxikovat tělo
PROTINÁDOROVÝ účinek extraktů z REISHI a CORIOLUSU na úrovni klinických studií
Žaloba na farmaceutické korporace, MUDr. Matthias Rath
Koloidní stříbro - účinné přírodní antibiotikum, hustoty koloidního stříbra, doporučené dávkování
Odstranění rtuti, hliníku a dalších toxinů z těla, včetně p revence - MUDr. Dietrich Klinghardt
Zblblo již lidstvo natolik, že se nechá obelhat pohádkami o vražedném oxidu uhličitém?
Jak na Parkinsona? Glutathionem, Hericiem a odstraněním neurotoxinů Chlorellou
Proč my máme potravinové alergie, přičemž je naši prarodiče neměli?
CHRONICKÁ BORELIÓZA, CHLAMYDIE...? ÚNAVOVÝ SYNDROM
Osvědčený postup pro léčbu boreliozy a dalších koinfekcí, když ortodoxní chemická medicína (3 týdenní nitrožilní antibiotická léčba ceftriaxonem) a následně klasická - 3 antibiotika - minocyclin, azitromycin, entizol a 2 antituberkulotika - arficin a nidrazid i po 18 měsících aplikace u mě totálně selhala.
Cílem správné medicíny je předcházení nemocí a prodloužení zdravé dlouhověkosti. Ideálem medicíny je odstranit mít potřebu lékaře.
MUDr. William J. Mayo
Za účinné se z Reishi považují pouze kvalitně provedené a čisté extrakty, které mají dobrou biologickou dostupnost a jsou zbavené nestravitelného chitinu; nelze tedy použít pouhý prášek z usušené houby.
EXTRAKT SPÓR
TRITERPEN MAX
ZDE ROSTE NEJÚČINNĚJŠÍ REISHI
DUANWOOD RED REISHI
zdroj výše nejúčinnějších extraktů
Video z návštěvy Čechů u pěstitelů Duanwood Red Reishi v Číně, v horské oblasti Jiangshan
MYKOLOGIE, HISTORIE, PĚSTOVÁNÍ, ÚČINNÉ LÁTKY, JAK JE TO S JEJÍ KVALITOU?
CORDYCEPS - video
ČAGA - video
HERICIUM - video
BETAGLUKAN HLÍVA
extrakt extrakt
BETAGLUKAN - video
KURKUMIN AŠVAGANDA
extrakt extrakt
ASHWAGANDHA - video
RDESNO ANNONA
extrakt extrakt
TEČKOVANÉ PŘÍBĚHY
dokument z 31. srpna 2022
Nadační fond Svědomí Národa
KUBEK 2009
DOKUMENT ČT 2
BYZNYS V BÍLÝCH PLÁŠTÍCH
DOKUMENT ČT 2
ŠKODLIVOST MOBILNÍCH SÍTÍ
možná i proto je tolik nemocných, říká česká vědkyně, vedoucí týmu Centra buněčného a tkáňového inženýrství FN u sv. Anny...
doc. RNDr. Irena Koutná, Ph.D.
Aktualizovaný jmenný seznam s portovců zemřelých od 1.1.2021 do 31.12.2023 v souvislosti s "vakcinací" na covid
PATOLOG dr. Ryan Cole oprávněně VAROVAL
RENOMOVANÝ PATOLOG dr. RYAN COLE - přednáška
ALARMUJÍCÍ EFEKT covid (spike) injekcí (mRNA) na mozek, srdce, ledviny a ostatní orgány
- Spousta lidí postrádá enzym, který rozkládá RNA
- Naprosto porušujeme Norimberský kodex z roku 1947...
český dabing - 17:08
Lékařský summit, San Antonio, Texas, USA - 27.7.2021
AMERICA´S FRONTLINE DOCTORS
POSTAVIT SE NA ODPOR
ZAČNĚTE U SEBE
ZÁKLADEM ZDRAVÍ JE PREVENCE S NÁVRATEM K PŘÍRODĚ
Doporučuji:
každé ráno cca 30 minut před snídaní
vypít cca 4 dcl vlažné čisté pramenité vody s citrónem (můžete přidat až půl lžičky jedlé sody) a pro posílení imunity a energie můžete použít dvojitý extrakt (1-2 kapsle) z
a nejdříve po 15 minutách:
- kefír z tibetské houby 3dcl
- lněné semínko až 30 g - 3 PL
- mletá skořice /max. 4 g za den/
případně nejen pro psychiku:
- Ashwagandhu /1-2 kapsle denně/
pro střevo kvalitní probiotika:
- kysané zelí, které si sami jednoduše vyrobíte POUZE VY! Pozor na "BRUSELSKÉ" kysané zelí! S éčkama
Otevřený dopis ministrovi zdravotnictví: Medici proti diskriminaci - 24. ledna 2022
Můžete zavolat ministru Válkovi
728 264 930
Můžete mu i napsat: valekv@psp.cz, Vlastimil.Valek@top09.cz
Vzorový dopis škole pro studenty, kteří nechtějí podlehnout povinnému očkování proti covidu-19
Fakta nepřestávají existovat tím, že se o nich nesmí hovořit. Pravda je dcerou času
SVĚT SE ZBLÁZNIL
Toto je novodobá reklama na co?
MUDr. Anastasia Maria Loupis: Tento model je v ohrožení života