10 nejlepších druhů ovoce na hubnutí

- Pixabay

Barbora Nová

Mnoho druhů ovoce má nízký obsah kalorií, ale zároveň je bohaté na vlákninu, která může být prospěšná při hubnutí. Navíc bylo prokázáno, že některé druhy ovoce zvyšují pocit sytosti a snižují hlad nebo chuť k jídlu, včetně jablek, bobulí a melounů.

Ovoce je v přírodě hotová svačina plná vitamínů, vlákniny a dalších živin, které podporují zdravou výživu.

Ovoce má také obecně nízký obsah kalorií a vysoký obsah vlákniny, což vám může pomoci zhubnout.

Konzumace ovoce je totiž spojena s nižší tělesnou hmotností a nižším rizikem cukrovky, vysokého krevního tlaku, rakoviny a srdečních onemocnění (1, 2, 3).

Následuje 10 nejlepších druhů ovoce, které můžete jíst při hubnutí.

1. Grapefruit

Grapefruit je kříženec pomela a pomeranče a bývá spojován s dietou a hubnutím.

Půlka grapefruitu, tedy 120 gramů obsahuje jen 37 kalorií, ale poskytuje 51 % referenční hodnoty příjmu (RHP) vitaminu C. Červené odrůdy poskytují také malé množství vitaminu A (4).

Navíc má grapefruit nízký glykemický index (GI), což znamená, že uvolňuje cukr do krve pomaleji. Strava s nízkým glykemickým indexem může napomáhat hubnutí a udržení hmotnosti (5, 6, 7).

Nedávný přehled zjistil, že konzumace grapefruitů snižuje množství tělesného tuku, obvod pasu a krevní tlak ve srovnání s kontrolními skupinami (8).

Grapefruit má navíc vysoký obsah naringeninu, což je druh flavonoidu s antioxidačními a protizánětlivými vlastnostmi, který může chránit před cukrovkou a srdečními chorobami (9, 10, 11).

Grapefruit lze jíst samostatně, ale je také skvělým doplňkem salátů a dalších pokrmů.

Shrnutí:

  • Grapefruit má velmi nízký obsah kalorií a vysoký obsah vitaminu C. Může být zdravou svačinkou před hlavními jídly, která pomůže snížit celkový příjem potravy.

2. Jablka

Jablka mají nízký obsah kalorií a vysoký obsah vlákniny - 116 kalorií a 5,4 g vlákniny na jeden velký plod (220 g) (12).

Bylo také zjištěno, že podporují hubnutí.

V jedné studii z roku 2008 dostávaly ženy po dobu 10 týdnů denně tři jablka, tři hrušky nebo tři ovesné sušenky - se stejnou kalorickou hodnotou. Skupina s jablky zhubla 0,93 kilogramu, skupina s hruškami 0,84 kg, zatímco hmotnost skupiny s ovesnými sušenkami se nezměnila (13).

Pozorovací studie v rámci několika čtyřletých časových intervalů od roku 1986 do roku 2010 na 124 086 osobách navíc zjistila, že lidé, kteří jedli jeno jablko denně, zhubli v průměru o 0,56 kg (14).

Výzkumy ukazují, že jablka je pro snížení hladu a chuti k jídlu nejlepší jíst celá - nikoliv odšťavněná (15, 16).

Dvě starší studie však uvádějí, že jablečný džus snižuje množství tělesného tuku ve srovnání s kontrolním nápojem se stejným počtem kalorií. Jablečný polyfenolový extrakt - vyrobený z jedné z přírodních sloučenin tohoto ovoce - je také spojován se zlepšením hladiny HDL (dobrého) cholesterolu a snížením zánětů (17, 18, 19).

Jablka si můžete vychutnat vařená nebo syrová na řadu způsobů. Zkuste je přidat do teplých i studených cereálií, jogurtů, dušených pokrmů a salátů nebo je upečte samotná.

Shrnutí:

  • Jablka mají nízký obsah kalorií, vysoký obsah vlákniny a jsou velmi sytá. Studie potvrzují, že mohou podporovat hubnutí.

3. Bobuloviny

Bobule jsou nízkokalorické zdroje živin.

Například jeden šálek (120 g) malin obsahuje pouze 64 kalorií, ale dodává 36 % RHP vitaminu C a manganu a 12 % vitaminu K (20).

Jeden šálek (150 g) jahod obsahuje méně než 50 kalorií a poskytuje 3 g vlákniny, stejně jako 99 % RHP pro vitamin C a 26 % pro mangan (21).

Bylo také prokázáno, že bobule jsou sytící. Jedna malá studie zjistila, že lidé, kteří dostali 65kalorickou svačinu z bobulí, snědli při následujícím jídle méně jídla než ti, kteří dostali sladkosti se stejným počtem kalorií (22).

Konzumace bobulovitých plodů navíc může pomáhat snižovat hladinu cholesterolu, snižovat krevní tlak a tlumit záněty, což může být užitečné zejména pro lidi s nadváhou (23, 24).

Čerstvé i mražené bobulovité ovoce lze přidat do cereálií nebo jogurtu k snídani, rozmixovat do zdravého smoothie, přimíchat do pečiva nebo zamíchat do salátu.

Shrnutí:

  • Bobulovité ovoce má nízký obsah kalorií a obsahuje mnoho důležitých vitaminů. Mohou mít také pozitivní účinky na hladinu cholesterolu, krevní tlak a záněty.

4. Peckovité ovoce

Peckaté ovoce je skupina sezónního ovoce s masitým povrchem a peckou uvnitř. Patří mezi ně broskve, nektarinky, švestky, třešně a meruňky.

Toto ovoce má nízký glykemický index, nízký obsah kalorií a je bohaté na živiny, jako jsou vitaminy C a A, díky čemuž je vhodné pro lidi, kteří se snaží zhubnout (5).

Například jedna střední broskev (150 g) obsahuje 58 kalorií, zatímco 1 šálek (140 g) třešní poskytuje 87 kalorií a dvě malé švestky (130 g) nebo čtyři meruňky (140 g) mají méně než 70 kalorií (25, 26, 27, 28).

Ve srovnání s balenými svačinami, jako jsou chipsy nebo sušenky, jsou peckoviny výživnější a sytější variantou.

Peckoviny lze jíst čerstvé, nakrájené do ovocných salátů, přimíchané do vydatné kaše, nebo dokonce grilované či přidané do slaných pokrmů, jako je dušené maso.

Shrnutí:

  • Peckovité ovoce, jako jsou broskve, nektarinky a švestky, představuje nízkokalorickou sezónní svačinu. Jsou dobrou alternativou k chipsům, sušenkám nebo jiným baleným potravinám.

5. Rebarbora

Rebarbora je ve skutečnosti zelenina, ale v Evropě a Severní Americe se často připravuje jako ovoce.

I když má jen 11 kalorií na stonek, obsahuje téměř 1 g vlákniny a téměř 12 % RHP vitaminu K (29).

Rebarborová vláknina navíc může pomáhat snižovat vysokou hladinu cholesterolu.

Ve studii provedené v roce 2007 na 83 lidech s aterosklerózou - onemocněním tepen - došlo u těch, kteří dostávali 50 mg na kg po dobu 6 měsíců, k významnému snížení hladiny cholesterolu a zlepšení funkce cév (30).

Rebarborové stonky můžete podusit a podávat s ovesnou kaší nebo oblíbenými cereáliemi. Ačkoli ji lze použít na mnoho způsobů, včetně dezertů, při snaze zhubnout je nejlepší držet se pokrmů z rebarbory s nízkým obsahem cukru.

Shrnutí:

  • Rebarbora, která má nízký obsah kalorií a vysoký obsah vlákniny, může napomáhat hubnutí a může pomáhat snižovat hladinu cholesterolu.

6. Kiwi

Kiwi jsou malé hnědé plody s jasně zelenou nebo žlutou dužinou a drobnými černými semínky.

Kiwi je velmi bohaté na živiny, je vynikajícím zdrojem vitaminu C, vitaminu K, kyseliny listové a vlákniny a má významné zdravotní účinky (31, 32).

V jedné studii jedlo 41 lidí s prediabetem dvě zlatá kiwi denně po dobu 12 týdnů. Zaznamenali vyšší hladinu vitaminu C, snížení krevního tlaku a zmenšení obvodu pasu o 3,1 cm (33).

Další studie uvádějí, že kiwi může pomáhat kontrolovat hladinu cukru v krvi, zlepšovat hladinu cholesterolu a podporovat zdraví střev - což jsou další výhody při hubnutí (34, 35, 36, 37).

Kiwi má nízký glykemický index, takže sice obsahuje cukr, ale ten se uvolňuje pomaleji, což vede k menšímu nárůstu hladiny cukru v krvi (34, 38).

Kromě toho je kiwi bohaté na vlákninu. Jeden malý oloupaný plod (70 g) obsahuje přes 2 g vlákniny, přičemž samotná slupka poskytuje 1 g další vlákniny (31, 39).

Bylo prokázáno, že strava s vysokým obsahem vlákniny z ovoce a zeleniny podporuje hubnutí, zvyšuje pocit sytosti a zlepšuje zdraví střev (40).

Kiwi je měkké, sladké a chutné, pokud se konzumuje syrové, loupané nebo neloupané. Lze ho také odšťavňovat, používat do salátů, přidávat do ranních cereálií nebo používat do pečiva.

Shrnutí:

  • Kiwi je velmi výživné a má řadu zdraví prospěšných účinků. Díky vysokému obsahu vlákniny a nízkému obsahu kalorií jsou ideální při hubnutí.

7. Melouny

Melouny mají nízký obsah kalorií a vysoký obsah vody, díky čemuž jsou skvělé pro kontrolu hmotnosti.

Pouhý 1 šálek (150-170 g) melounu, například medového nebo vodního, poskytuje skromných 46-61 kalorií (41, 42).

Ačkoli melouny obsahují málo kalorií, jsou bohaté na vlákninu, draslík a antioxidanty, jako je vitamin C (41, 42).

Konzumace ovoce s vysokým obsahem vody vám navíc může pomoci shodit přebytečná kila (43).

Meloun má však vysoký GI, proto je důležitá kontrola porcí (44).

Melouny si můžete vychutnat čerstvé, nakrájené na kostičky nebo rozmixované do kuliček, které oživí ovocný salát. Dají se také snadno rozmixovat do ovocných koktejlů nebo zmrazit do ovocných nanuků.

Shrnutí:

  • Melouny mají velmi nízký obsah kalorií a vysoký obsah vody, což vám může pomoci zhubnout a udržet hydrataci.

8. Pomeranče

Stejně jako všechny citrusové plody mají pomeranče nízký obsah kalorií a zároveň vysoký obsah vitaminu C a vlákniny. Jsou také velmi syté (45).

I když mnoho lidí konzumuje místo pomerančových plátků pomerančový džus, studie zjistily, že konzumace celého ovoce - namísto pití ovocných šťáv - vede nejen k menšímu pocitu hladu a nižšímu příjmu kalorií, ale také ke zvýšení pocitu sytosti (15, 46).

Pokud se tedy snažíte zhubnout, může být lepší pomeranče jíst než pít pomerančový džus. Ovoce můžete jíst samotné nebo ho přidat do oblíbeného salátu či dezertu.

Shrnutí:

  • Pomeranče mají vysoký obsah vitaminu C a vlákniny. Navíc vám pomohou udržet pocit sytosti.

9. Banány

Při snaze zhubnout se někteří lidé vyhýbají banánům kvůli jejich vysokému obsahu cukru a kalorií.

Banány jsou sice kaloričtější než mnoho jiných druhů ovoce, ale jsou také bohatší na živiny, dodávají draslík, hořčík, mangan, vlákninu, řadu antioxidantů a vitaminy B6 a C (47, 48, 49).

Jejich nízký až střední glykemický index může pomáhat kontrolovat hladinu cukru v krvi a regulovat hmotnost - zejména u lidí s cukrovkou (5, 6, 7).

Jedna studie z roku 2014 navíc ukázala, že konzumace jednoho banánu denně snižuje hladinu cukru i cholesterolu v krvi u lidí s vysokou hladinou cholesterolu (50).

Kvalitní, výživově bohaté a nízkokalorické potraviny, jako jsou banány, jsou zásadní pro každý plán zdravé regulace hmotnosti.

Banány si můžete vychutnat samotné jako vhodnou svačinu na cesty nebo je přidat syrové či tepelně upravené do nejrůznějších pokrmů.

Shrnutí:

  • Díky dostatku živin a vlákniny jsou banány ideální součástí plánu zdravého hubnutí.

10. Avokádo

Avokádo je tučné a kalorické ovoce pěstované v teplých klimatických oblastech.

Půlka avokáda (100 g) obsahuje 161 kalorií, což z něj činí jedno z nejkaloričtějších druhů ovoce. Stejné množství poskytuje 18 % RHP vitaminu K a 20 % RHP folátů (51).

Navzdory vysokému obsahu kalorií a tuků může avokádo podporovat hubnutí.

V jedné studii dodržovalo 51 lidí s nadváhou nebo obezitou nízkokalorickou dietu, a to buď s jedním avokádem denně, nebo bez něj po dobu 12 týdnů. U obou skupin došlo k výraznému úbytku hmotnosti, což naznačuje, že avokádo je rozumnou volbou pro ty, kteří chtějí zhubnout (52).

Další studie zjistily, že konzumace avokáda může zvýšit pocit sytosti, snížit chuť k jídlu a zlepšit hladinu cholesterolu (53, 54).

Některé výzkumy také naznačují, že pravidelná konzumace avokáda může být spojena se zlepšením kvality stravy a snížením rizika srdečních onemocnění (55, 56).

Avokádo lze použít jako náhradu másla nebo margarínu na chléb a toasty. Můžete je také přidávat do salátů, koktejlů nebo dipů.

Shrnutí:

  • Lidé, kteří jedí avokádo, mají tendenci vážit méně než lidé, kteří avokádo nejedí. Navzdory vysokému obsahu tuku může avokádo přispívat ke snižování a udržování hmotnosti.

Závěr

Ovoce je nezbytnou součástí zdravé stravy - a může napomáhat hubnutí.

Většina ovoce má nízký obsah kalorií a zároveň vysoký obsah živin a vlákniny, což může zvýšit vaši sytost.

Mějte na paměti, že nejlepší je jíst ovoce celé, nikoliv odšťavněné.

Navíc pouhá konzumace ovoce není klíčem k hubnutí. Vedle fyzické aktivity byste měli usilovat také o zdravou stravu založenou na celých a ne na průmyslově zpracovaných potravinách.

Chitomax a Fenuprim - přirozená a účinná cesta nejen k hubnutí

  Dr.Sam Robbins      Dr.Carmen Cooper

Využití Chitosanu jako přírodního a bezpečného blokátoru tuků k pomoci při snižování tělesné hmotnosti BEZ negativních vedlejších efektů, bez léků s vedlejšími účinky, bez nutnosti změny jídleníčku a bez cvičení (stejně efektivně jako s léky). Chitosan je účinný přírodní lék a účinná alternativa.

Jako doplněk stravy je Chitosan prodáván více než 20 let v Evropě a Japonsku s přívlastkem "blokátor tuků". Chitosan je často zmiňován i jako "Magnet na tuky", "Houba na tuky" a nebo "Past na tuky". Všechna tato přirovnání jsou správná, protože Chitosan přitahuje tuk, navazuje ho na sebe, a zachytává tuky v trávicím ústrojí.

Jak funguje

Jakmile se aktivuje v žaludku, naváže na sebe tuky a tukové kyseliny a skrz trávicí ústrojí je vyvede pryč z těla bez toho, aby se dostaly do organizmu. To pomáhá efektivně snížit množství kalorií vstřebaných do těla z potravy.

Studie potvrdily, že chitosan dokáže přitáhnout a navázat množství tuků rovnající se více než 6ti násobku vlastní hmotnosti přípravku. Chitosan působí přirozeně v organizmu a pomáhá odstarnit nadbytečný tuk z potravy, podporuje zdravou tělesnou hmotnost a udržuje zdravou hladinu cholesterolu a triglyceridů v krvi. Nemá vedlejší účinky.

Jak se CHITOMAX odlišuje od chitosanu?

Chitomax je vysoce kvalitní chitosan, který byl speciálním patentovaným postupem upraven tak, aby se zlepšila jeho rozpustnost v žaludeční kyselině a zvýšila jeho schopnost vázat tuky. Standardní Chitosan se musí úplně rozpustit v žaludeční kyselině, aby mohl účinně působit,

což trvá u standardních produktů z chitosanu minimálně 60 minut a navíc s menší účinností

V laboratorních podmínkách bylo změřeno, že patentovaný Chitomax mnohem účinněji a rychleji váže triglyceridy než jiné chitosanové produkty. (viz graf)

Takto zvýšená účinnost je zajištěna vysokou rychlostí s jakou se Chitomax rozpouští v žaludku, vysokou hustotou a molekulární hmotností Chitomaxu.

Chitomax tak může být užíván s jídlem, nebo těsně před ním, na rozdíl od běžných chitosanových produktů, které je třeba užívat nejméně 30 minut před jídlem.

Nemusíte užívat 30 minut před jídlem, ale těsně před i při jídle

Užívání Chitomaxu:

Pro štíhlou postavu: těsně před jídlem užívat 1-2 kapsle, zapít sklenicí vody

Pro očistu organizmu: před spaním (cca ve 22 hodin) 1 kapsli zapít sklenicí vody

Balení: 60 kapslí

Kapsle: 540 mg, z toho 40 mg vitamínu C. Neobsahuje plnidla ani konzervační látky

Výrobce: Pharmacopea, Anglie

Princip působení Chitomaxu:

Je známo, že viskózní vláknina a zejména chitosan působí na metabolismus tuků, snižuje vstřebávání cholesterolu ze stravy a váže se na žlučové kyseliny, a tím snižuje hladinu škodlivého cholesterolu v krvi. Na rozdíl od ostatních druhů vlákniny, ChitomaxTM po styku se žaludeční kyselinou získává pozitivní náboj. Kationty, které takto vzniknou, mu dávají právě schopnost vázat tuky na rozdíl od jiných druhů vlákniny.

U ChitomaxuTM byla fyzikální struktura chitosanu upravena, takže polymer je otevřen k rychlejšímu průniku ke skupinám aminokyselin, což vede k zrychlené rozpustnosti v žaludeční kyselině. Proto má ChitomaxTM tak mnohem vyšší schopnost vázat tuky než běžné produkty s chitosanu.

Hubnutí

Při průchodu do tenkého střeva se vytvoří gelová struktura, která okolo částic tuku vytvoří ochranou mřížku. Přirozeným způsobem tak podporuje hubnutí.

Očista organizmu

Zabraňuje vstřebávání škodlivých složek potravy organismem a vylučuje toxické látky (soli těžkých kovů – olovo, rtuť, kadmium, radionuklidy, chemická barviva).

Střevní mikroflora

Obnovuje mikroflóru zažívacího traktu a odstraňuje dysbakteriózu. Normalizuje trávicí proces. Díky kladnému náboji zabraňuje osvojení záporně nabitých tuků, spojuje se s nimi a odstraňuje je v nezměněné podobě spolu s výkaly.

Krevní tlak

Snižuje krevní tlak, odstraňuje negativní působení kuchyňské soli (NaCI) při hypertenzi. Tento efekt je podmíněný tím, že Chitomax (kladný iont) se spojuje s iontem chóru z kuchyňské soli (záporný iont) a odstraňuje ho spolu se stolici a zabraňuje vytvoření angiotenzinu = látky vyvolávající prudké stažení cév, které způsobuje zvýšení arteriálního tlaku.

Cholesterol

Snižuje hladinu lipidů (tuků v krvi), tedy i cholesterolu na normu, spojuje se s žlučovou kyselinou, pomocí níž se cholesterol vstřebává.

Rakovina

Chitomax má alkalické pH, proto vytváří vhodné prostředí na aktivizaci lymfocytů, které ničí cizorodé a zhoubné buňky, Je tedy imunokorektorem.
Protože je schopný přilnout k vnitřnímu povrchu cév, zabraňuje metastazování rakovinových buněk, v lymfatických a cévních cestách brání jejich přenosu do dalších orgánů.

Potlačuje rakovinovou intoxikaci, obnovuje apetit, zabraňuje rakovinové kachexii (rychlé ztrátě váhy nemocných se zhoubnými novotvary). Vhodná je kombinace s extraktem a spórem z Duanwood Red Reishi "houby nesmrtelnosti".

Cevní systém

Zlepšuje mikrocirkulaci tkaniv, odstraňuje stažení cév zejména nejmenších kapilár. Zlepšuje drenážní vlastnosti (schopnost očisty) lymfatického systému, který je hlavním místem hromaděni toxických látek a nejhůře se poddává detoxikaci, očišťuje vnitřní stěny cév.

Prevence diabetu

Snižuje hladinu cukru v moči a u nemocných s nadbytečnou váhou a působí jako profylaktický prostředek při riziku vzniku cukrovky.

FENUPRIM TMpatent 

chitomax + bylinky + kyselina alfalipoová

FENUPRIM jedinečná kombinace pěti přírodních látek, synergicky působících, která vám může pomoci při formování vaší postavy. Pro většinu lidí jsou právě sacharidy to co jim zabraňuje zhubnout. Přípravek Fenuprim je navržen, tak že účinkuje právě na tuto problematickou oblast stravování. Navíc obsahuje Chitomax, takže i o nežádoucí tuky v potravě je „postaráno“.

FENUPRIM – složení produktu bylo vytvořeno a vyladěno na základě poznatků tradiční čínské medicíny. Kromě formování postavy má řadu pozitivních účinků na lidský organizmus. Přispívá tak nejen ke kráse, ale i ke zdraví. Splňuje základní předpoklad celostního působení.

Složení Fenuprimu:

Složení jedné tobolky:

  • Fenugreek extrakt, pískavice extrakt 350 mg
  • Chitosan (Chitomax) 150 mg
  • Gymnéma lesní 70 mg
  • Skořicovník (extrakt z kůry) 70 mg
  • ALA – kyselina afalipoová 45 mg

Balení: 90 kapslí

Kapsle: 685 mg

Užívání Fenuprimu:

5 minut před jídlem užívat 2 kapsle, zapít nejméně 200 ml vody

Výrobce: Pharmacopea, Anglie

Vysoká nebezpečnost viscerálního tuku

- Pixabay

Určitá část lidí pohlíží na tělesný tuk jako na něco relativně neškodného, čeho se chceme zbavit jenom proto, abychom vypadali lépe, ale existuje  určitý typ tuku, který se ukládá kolem orgánů, čímž přispívá k rozvoji mnoha chorob. Nazývá se viscerální.

Viscerální tuk

Viscerální tuk je nahromadění přebytečné nitrobřišní tukové tkáně. Jedná se o útrobní tuk, který je uložený hlouběji než podkožní tuk na břiše. Má gelovou strukturu a  jeho specifikou je, že obaluje velké orgány v břišní dutině, čímž negativně ovlivňuje jejich činnost.

Znakem viscerálního tuku je vystouplé břicho a široký pas. Nejzjevnější a nejvýraznější je u obézních jedinců, nicméně viscerální tuk může mít kdokoli, aniž by to musel vědět.

Viscerální tuk je obzvláště nebezpečný, protože mění fungování vašeho těla.

Nadměrné množství viscerálního tuku je spojeno především s rizikem:

  • Artritidy
  • Demence
  • Deprese
  • Ischemické choroby srdeční
  • Mrtvice
  • Obezity
  • Rakoviny
  • Sexuální dysfunkce

Viscerální tuk jako samostaný orgán?

Viscerální tuk se považuje za toxický, přičemž škodí organismu dvakrát, protože je schopný také spouštět zánětlivé procesy. Jelikož má na tělo tak velký dopad, dá se vlastně považovat skoro za samostatný orgán.

Tukové buňky neukládají jen přebytečnou energii – potvrzuje se, že jsou v lidské fyziologii mnohem důležitější, než se předpokládalo. Tuková tkáň se totiž chová jako samostatný orgán, přičemž  vylučuje hormony a zánětlivé látky.

Ukládání nadbytečného tuku kolem orgánů zvyšuje tvorbu prozánětlivých látek zvaných také cytokiny, což vede k zánětu. Zároveň ovlivňuje hormony, které regulují chuť k jídlu, hmotnost, náladu včetně činnosti mozku.

Vznik viscerálního tuku

Štíhlé břicho je zásadním ukazatelem zdraví.  Tělo se jej snaží udržet regulací chuti k jídlu a výdeje energie. Tento systém chemické odezvy stojí na komunikaci mezi mozkem a ostatními důležitými orgány. Je zodpovědný za udržování správné váhy, nebo za sklon k přibírání a ukládání viscerálního tuku.

Základem hmotnosti, chuti k jídlu a nálady je úroveň krevního cukru, kterou zásadně reguluje hormon inzulin. Inzulin má za úkol udržovat hladinu krevního cukru v rovnováze a snižuje ji po konzumaci sladkého, případně potraviny s vysokým obsahem sacharidů. Když trávíme jídlo, organismus rozloží molekuly cukru a škrobu na jednodušší částice nazývané glukóza a fruktóza.

Viscerální tuk obaluje vnitřní orgány a mění jejich fungování

Glukóza a fruktóza se dostane do krevního oběhu a tím dojde k uvolnění inzulinu ze slinivky. Inzulin má potom důležitý úkol dovést krevní cukr do buněk v celém těle. Když tento proces pracuje správně, dodá nám energii pro fungování mozku, tkání a svalů. Inzulin současně ovlivňuje zásoby tělesného tuku včetně viscerálního uloženého v břišní dutině..

Když je v krevním oběhu příliš glukózy a buňky už doplnily zásoby glykogenu, uloží se glukóza jako tuk. To se děje velice rychle při konzumaci rafinovaných zpracovaných sacharidů a potravin s cukrem. Zpracované škroby a potraviny s vysokým obsahem cukru se rychle přemění na jednoduché cukry a spustí větší uvolnění inzulinu ze slinivky. Výsledkem je obvykle nárůst hmotnosti a ještě větší chuť k jídlu, který vede k dlouhodobému přejídání.

Čím častěji a déle zůstává hladina inzulinu vysoká, tím je pravděpodobnější, že bude dotyčný shromažďovat nadměrný tělesný tuk a bojovat s nadváhou. Inzulin ovlivňuje i jiné hormony např. stresový hormon kortizol. Vysoké hladiny inzulinu v kombinaci s hormonální nerovnováhou může vést k silnému pocitu hladu, změnám nálady, nedostatku energie a různým jiným faktorům, které mají vliv vznik vážných nemocí.

Nabízí se otázka, proč někteří lidé ukládají tuk více jako viscerální tuk než jiní? Odpovědí je - konzumace příliš mnoha kalorií, pohlavní hormony, tvorba kortizolu, růstové hormony a hodně cukru ve stravě.

Viscerální tuk obaluje vnitřní orgány a mění jejich fungování

6 rizik vysoké úrovně viscerálního tuku

Ztěžuje hubnutí

Někteří lidé mají  postupem času sklony být otylejší, přičemž jedním z hlavních důvodů je, že uložený tělesný tuk ovlivňuje pocit hladu, hlavně viscerální. Těžko se to připouští, ale metabolismus je z velké části řízen množstvím již uloženého tuku v těle. Uložený tuk ovlivňuje chuť k jídlu a kvůli hormonálním změnám, které působí, je snazší se přejídat.

Vyšší hladina inzulinu také podporuje efektivnější přeměnu kalorií na tělesný tuk, takže začarovaný kruh stále trvá. Zhubnutí za tohoto stavu je problém, protože vaše tělo se snaží udržet stávající váhu prostřednictvím ovládání hormonálních mediátorů mozku. Když jíte rafinované sacharidy, vytváří se nadbytek hormonů pro ukládání tuku a váha se zvyšuje. Zásadní je zbavit se závislosti na cukru a řešit vytváření viscerálního tuku co nejdříve a nenechat situaci vygradovat.

Zvýšená zánětlivost

Základním problémem je, že viscerální tuk vytváří hormony a zánětlivé molekuly, které putují přímo do jater a ještě více narušují hormonální procesy a působí zánětlivé reakce. Pokud máte větší tukové zásoby, než potřebujete, obzvláště kolem vnitřních orgánů jako jsou játra, srdce, ledviny, slinivka a střeva, vytváří se v těle zánět, trpí metabolismus, a proto je tento kruh obtížné prolomit.

Viscerální tuk nepůsobí jen pozdější zánět – sám se zanítí produkcí látky zvané interleukin-6, druhu zánětlivé molekuly. Tento druh tuku ukládá zánětlivé bílé krvinky a spouští řadu autoimunitních reakcí. Zánět je základem mnoha onemocnění, a proto je zánětlivý břišní tuk spojený se zhoršením kognitivních funkcí, artritidou, cukrovkou a tak dále.

Vyšší riziko cukrovky

Předpokládá se, že viscerální tuk hraje větší roli při inzulinové rezistenci než jiné typy tuků, což znamená zvýšené riziko vzniku cukrovky. Břišní tuk je například považován za větší zdravotní riziko než tuk na bocích nebo stehnech nejen pro cukrovku, ale i pro mnoho jiných chronických onemocnění. Některá zjištění naznačují, že ženy s postavou ve tvaru hrušky jsou před metabolickými onemocněními, jako cukrovka, chráněny lépe než lidé s velkým břichem.

Ačkoli mají muži větší sklony ukládat viditelné množství viscerálního tuku, ženy jsou rozhodně také ohroženy. Snížení množství viscerálního tuku pomocí zdravé stravy je jedna z nejdůležitějších přírodních cest léčby cukrovky, kterou máte ve své moci.

Vyšší riziko onemocnění srdce a mrtvice

Cytokiny vytvářené tukem jsou hlavními faktory přispívajícími k nemocem srdce a jiným zánětlivým poruchám. Když je tělo zanícené, játra jsou zahlcena cholesterolem a toxiny, a to vede k ukládání plaku v tepnách.

Viscerální tuk je spojený se zvýšeným rizikem markerů kardiovaskulárních onemocnění, jako jsou vysoká hladina triglyceridů, vysoký krevní tlak a vysoká hladina cholesterolu.

Zpráva vytvořená v roce 2013 v University Center Hospital of Quebec konstatovala, že viscerální tuk je úzce spojen se shlukujícími se kardiometabolickými rizikovými faktory a s uvolňováním prozánětlivých cytokinů. Díky němu vzniká inzulinová rezistence a zánět jater, snížené odstraňování lipoproteinů bohatých na triglyceridy; přítomnost malých, hustých částic LDL cholesterolu a snížená hladina HDL cholesterolu jsou některé z mnoha metabolických změn, které se k tomuto stavu vážou.

Vyšší pravděpodobnost demence

Čím dál více zjištění potvrzuje, že existuje silné spojení mezi obezitou, cévními onemocněními, zánětem a zhoršením kognitivních funkcí, včetně demence. Vlastně se zdá, že přebytek kilogramů na těle znamená menší objem mozku, a tak i jeho horší fungování v pokročilejším věku.

Výzkum ukazuje, že lidé  s větším břichem mají vyšší riziko demence než ti s menším břichem. To platí i pro osoby s nadměrným množstvím tuku na břiše, které mají jinak normální hmotnost! Čím větší břicho (nebo poměr pasu k bokům), tím více negativních dopadů na paměťové centrum v mozku zvané hipokampus. Mnoho odborníků si v současnosti myslí, že za důležitý rizikový faktor rozvoje demence by se měla považovat hladina viscerální tukové tkáně spíše než BMI.

Výsledky studie z roku 2010 provedené Kardiologickým oddělením Oita Red Cross Hospital v Japonsku ukázaly, že zvýšené množství viscerálního tuku u pacientů bez demence s cukrovkou 2. typu je doprovázeno abnormálními změnami objemu hipokampu a inzulinovou rezistencí. Další studie také ukázaly, že čím větší má člověk poměr pasu k bokům, tím větší je riziko malých mrtvic, které jsou spojeny se zhoršením funkcí mozku.

Stále nevíme, jak přesně spolu viscerální tuk a demence souvisí, ale předpokládá se, že to má co dočinění s hormonem leptinem, který se uvolňuje z uloženého tuku a má nepříznivé účinky na mozek, regulaci chuti k jídlu, učení a paměť. Leptin a ghrelin jsou dva hormony, kterým je při přirozeném hubnutí potřeba věnovat nejvíce pozornosti.

Vyšší pravděpodobnost deprese a poruch nálady

Jelikož je nadbytečný tělesný tuk spojen s hormonálními změnami zahrnujícími například serotonin. Galanin a jiné mozkové neurotransmitery, může přebytek tělesného tuku negativně ovlivňovat náladu.

Studie provedená v roce 2014 na Lékařské fakultě Bostonské univerzity zjistila, že u dospělých ve středním věku jsou depresivní symptomy spojené s viscerální obezitou. Aby vědci prozkoumali vztah mezi mírou obezity (tuku) a deprese, prozkoumali viscerální tukovou tkáň na větším vzorku lidí a našli symptomy deprese u více než 1 500 žen (průměrný věk 52,2 let) a u více než 1 700 mužů (průměrný věk 49,8 let). Po korekcích u nich s ohledem na věk, BMI, kouření, alkohol a jiné faktory výsledky ukázaly, že větší množství uloženého viscerálního tuku znamenalo větší pravděpodobnost prožití deprese.

Jak ukazují i jiné studie, viscerální tuk je unikátní patogenní tuk, který se skládá z metabolicky aktivní tukové tkáně, která narušuje zdravou funkci neurotransmiterů.

Deprese je spojována s větším množstvím uloženého tuku obzvláště u žen, takže by pro ně mohlo být o to důležitější dodržovat protidepresivní dietu. Ve studii žen ve středním věku starších 50 let byl s projevy deprese spojen viscerální tuk. Ne však podkožní tuk na břiše.

Jedině ochranná známka "Superionherbs" garantuje množství účinných látek v níže uvedených extraktech a samozřejmě u každé šarže.

Reishi extrakt, Reishi spór a Reishi Triterpen Max

Reishi extrakt, Reishi spór a Reishi Triterpen Max
Reishi (čínsky Ling Zhi) a její užívání, uvádějí staré čínské spisy z doby už před více než 2 400 lety. Tato vzácná houba je také nazývaná latinsky Ganoderma lucidum, v překladu "božská houba...

Cordyceps sinensis

Cordyceps sinensis
Cordyceps je velice specifická cizopasná houba, která roste od nepaměti pouze v horských oblastech Číny a Tibetu. Pro své specifické účinky je v čínské medicíně především Cordyceps sinensis používán...

Sibiřská Čaga

Sibiřská Čaga
Čaga, dřevokazná houba se živí šťávami stromů, především z břízy, jilmu, jeřabiny, jasanu, ale nejvyšší léčivé účinky má houba Čaga rostoucí na břízách. Ideální sběr je na podzim a na jaře, kdy má...

Hericium erinaceus

Hericium erinaceus
Hericium je poměrně vzácná houba, která svým tvarem připomíná mořský korál. Roste paraziticky především na tvrdém dřevě dubů a buků, přičemž roste zejména v jihovýchodní Asii. Na našem území ji...

Coriolus versicolor (Outkovka pestrá)

Coriolus versicolor (Outkovka pestrá)
- na konci stránky: "Klinické studie s Coriolusem u onkologických pacientů" Coriolus versicolor nebo-li čínsky YunzhiYunzhi je druhem dřevokazné houby, která je již celá staletí využívá v tradiční...

Shiitake

Shiitake
Shiitake (lat. Lentinus edodes), česky Houževnatec jedlý je uznávaný přírodní prostředek jako Reishi, Cordyceps, Hericium a Sibiřská Čaga. Jejími hlavními aktivními komponenty jsou polysacharidy...

Hlíva ústřičná

Hlíva ústřičná
V posledních desetiletích se základní výzkum věnuje daleko podrobněji než kdykoli jindy komlexnějšímu složení a biologickým účinkům hlívy ústřičné a jejím jednotlivým složkám. Na základě výsledků...

Agaricus

Agaricus
Agaricus blazei Murill, česky žampion brazilský Agaricus blazei Murrill je jedlá brazilská houba s nízkým obsahem kalorií a velkým množství živin. Pochází z malé brazilské vesnice jménem Piedade...

BetaGlukan Maxcell (s Resveratrolem a Acerolou)

BetaGlukan Maxcell (s Resveratrolem a Acerolou)
Beta glukany 1,3/1,6D jsou přírodní polysacharidy nacházející se také v buněčných stěnách kvasinek rodu Saccharomyces cerevisiae a všech medicinálních hub. Obsažené beta-glukany jsou získávány...

C-Max komplex (Camu camu s quercetinem)

C-Max komplex (Camu camu s quercetinem)
Synergická kombinace extraktu z plodů ze stromu Camu Camu a quercetinu s maximální vstřebatelností vitamínu C. Camu Camu Camu Camu je nízký malý strom rostoucí divoce podél řek v oblastech...

Ashwagandha

Ashwagandha
(Ashwagandhá – witánie snodárná – witánie uspávající – Withania somnifera) je polokeř, který dorůstá do výšky 1 - 1,5 metru. Původem je ze severozápadní Indie. Roste také v severní Africe a na...

Kurkumin (fytosomální extrakt), italský patent

Kurkumin (fytosomální extrakt), italský patent
10 prokázaných zdravotních přínosů kurkuminu Koření známé jako kurkuma je možná nejúčinnějším existujícím doplňkem stravy. Mnoho kvalitních studií ukazuje, že kurkuma má zásadní přínosy pro vaše...

Rdesno mnohokvěté - He shou wu

Rdesno mnohokvěté - He shou wu
Che-šou-wu (He Shou Wu) je v asijské bylinné medicíně jednou z nejpopulárnějších a nejvíce ceněných posilujících bylin. He-šou-wu je zpracovaná kořenová hlíza rostliny Polygonum multiflorum (rdesno...

Graviola - Annona

Graviola - Annona
Extrakt z listí ze stromu Graviola - přirozený zabiják rakovinových buněk – 10.000 krát silnější než chemoterapie A proč to nevíme? Je to proto, protože určité velké korporace chtějí dostat zpět...

Maca

Maca
Maca, přezdívaná jako peruánský ženšen nebo peruánská viagra roste v jihoamerických Andách, vyskytuje se ve výškách kolem 4000 metrů n.m. a odolává až mrazům -20°C, stejně jako žáru slunce. Vzhledem...

Chitomax

Chitomax
Princip působení Chitomaxu: Je známo, že viskózní vláknina a zejména chitosan působí na metabolismus tuků, snižuje vstřebávání cholesterolu ze stravy a váže se na žlučové kyseliny, a tím snižuje...

Fenuprim

Fenuprim
chitomax + bylinky + kyselina alfalipoová FENUPRIM – jedinečná kombinace pěti přírodních látek, synergicky působících, která vám může pomoci při formování vaší postavy. Pro většinu lidí jsou právě...

Dračí krev

Dračí krev
Dračí krev – Dragons blood Když se v amazonské džungli někdo poraní, škrábne nebo je pokousán hmyzem, někdy můžete vidět jak mačetou sekne do jednoho druhu stromu a temně rudou pryskyřici si kápne do...

Danshen Q10 cardio

Danshen Q10 cardio
Danshen Q10 cardio Synergická kombinace extraktů a mikroživin pro normální funkci srdce. Kombinace extraktu z kořene Danshen, koenzymu Q10, vitamínu E a thiaminu je synergická kombinace – působení...

Šafrán

Šafrán
Saffron – Brain and Neuro balancer Přírodní doplněk stravy určený ke zmírnění stresu, zlepšení nálady a zvýšení pocitu pohody. Obsahuje unikátní synergicky působící kombinaci patentovaného extraktu...

Ostropestřec mariánský (fytosomální extrakt), italský patent

Ostropestřec mariánský (fytosomální extrakt), italský patent
Silybin Phytosome® – silibinin s vysokou vstřebatelností - novinka na ochranu a regeneraci jater Jaterní buňky odstraňují mj. z krve trávicího ústrojí baktérie, viry a jiné patogeny. Zdravá játra do...

Boswellia (fytosomální extrakt), italský patent

Boswellia (fytosomální extrakt), italský patent
Boswellia Phytosome® - novinka s vysokou vstřebatelností, s protizánětlivým a protibolestivým účinkem Boswellia serrata, česky kadidlovník pilovitý je středně velký strom z čeledi březulovitých. Jeho...

S-Acetyl-L-Glutathion

S-Acetyl-L-Glutathion
Glutathion je nejsilnější antioxidant, který vytváří tělo, přičemž S-acetyl-L-Glutathion je nejpokročilejší formou biologicky dostupného glutathionu. Jeho účinnost se rovná nitrožilnímu podávání...

Supík - sirup pro DĚTI na podporu imunity - unikátní složení

Supík - sirup pro DĚTI na podporu imunity - unikátní složení
NOVINKA  Unikátní kombinace vysoce kvalitních extraktů z hub a rostlin, doplněná o betaglukan vysoké čistoty (nad 80%) a vitamíny na podporu imunity. Devět složek synergicky spojených v...

Každá nemoc je způsobena narůstající jedovatostí lidského organismu.

Úžasný: MUDr. Henry Bieler

 

 

NEJPOPULÁRNĚJŠÍ ČLÁNKY

 

       NOVĚ PUBLIKOVANÉ ČLÁNKY

           BŘEZEN 2024 -31 článků

           DUBEN 2024 - 27 článků

 

Nejlepší DIETY pro celkové zdra ví v roce 2024 - středomořská, DASH a MIND - U.S. News & World Report

  

100% REISHI - houba mládí a zdravé dlou h ověkosti - 3 unikátní, bezkonkurenční extrakty

31 důvodů proč se NENECHÁM OČKOVAT - izraelský rabín Chananya Weisman

Dr. Peter  McCullough: Jak přírodně DETOXIKOVAT tělo PO OČKOVÁNÍ mRNA vakcínou (protokol) - video

  Devastující efekt pro zdraví - glutaman sodný, aspartam a další excitotoxiny

Jak se přírodní cestou uzdravit z chronické Boreliózy, Chlamydiózy, EB virózy... únavového syndromu

CORDYCEPS - silná imunita a nárůst energie

Překyselené tělo: začátek vážné nemoci

ZVRÁCENÍ POSTUPU DIABETU 2. typu začíná u ignorování běžných doporučení, MUDr. Sarah Hallbergová - video

Protokol pro prevenci pro uzdravené klienty - Ing. Zdeněk Rozehnal

BOSWELIA serrata (kadidlo) - jeden z nejsilnějších přírodních léků Matky Země

Tibetská houba, tibetské krystaly a kombucha - darování, prodej

Léčte záněty a ne Cholesterol, MUDr. Marc Sircus

100% ČAGA ze Sibiře, nejvyšší množství účinných látek garantující Certifikát 

Mamografie způsobuje rakovinu prsu, MUDr. Ben Johnson, M.D., N.M.D., D.O.

Účinný lék na rakovinu plic na Kubě, proč ho mít nemůžeme? Leif Davenport

Artróza - kmenové buňky - Podvod!

Lékaři se sami uzdravili z Roztroušené sklerózy, prof. George Jelinek, dr. Terry Wahlsová

Jak se skutečně zdravě stravovat...

Proč průběžně a jak detoxikovat tělo

  PROTINÁDOROVÝ účinek extraktů z REISHI a CORIOLUSU na úrovni klinických studií

Žaloba na farmaceutické korporace, MUDr. Matthias Rath

Koloidní stříbro - účinné přírodní antibiotikum, hustoty koloidního stříbra, doporučené dávkování

 

  Odstranění rtuti, hliníku a dalších toxinů z těla, včetně p revence - MUDr. Dietrich Klinghardt

Zblblo již lidstvo natolik, že se nechá obelhat pohádkami o vražedném oxidu uhličitém?

Jak na Parkinsona? Glutathionem, Hericiem a odstraněním neurotoxinů Chlorellou

    Zkušenosti klientů s Úspěšnou léčbou především boreliózy, chlamydiózy, únavového syndromu...

 

Proč my máme potravinové alergie, přičemž je naši prarodiče neměli?

 

OVĚŘENÉ PŘÍRODNÍ PŘÍPRAVKY

Cílem správné medicíny je předcházení nemocí a prodloužení zdravé dlouhověkosti. Ideálem medicíny je odstranit mít potřebu lékaře.

MUDr. William J. Mayo

 

 

TŘI UNIKÁTNÍ EXTRAKTY

Z DUANWOOD RED REISHI

Za  účinné  se  z  Reishi  považují  pouze  kvalitně  provedené  a  čisté  extrakty,  které  mají  dobrou  biologickou  dostupnost  a  jsou  zbavené  nestravitelného  chitinu;  nelze  tedy  použít  pouhý  prášek  z  usušené  houby.

 

          EXTRAKT                 SPÓR

Nejsilnější extrakt z REISHI na českém trhu!!!100% spórový prášek z Duanwood Red Reishi!!!

 

TRITERPEN MAX

Extrakt s vysokým obsahem triterpenoidů. Více než 20 triterpenoidů%!

ZDE ROSTE NEJÚČINNĚJŠÍ REISHI

DUANWOOD RED REISHI

zdroj výše nejúčinnějších extraktů

Video z návštěvy Čechů u pěstitelů Duanwood Red Reishi v Číně, v horské oblasti Jiangshan

 

FAKTA O REISHI,

MYKOLOGIE, HISTORIE, PĚSTOVÁNÍ, ÚČINNÉ LÁTKY, JAK JE TO S JEJÍ KVALITOU?

 

 

 

 CORDYCEPS, EXTRA SILNÝ

NEJVYŠŠÍ GARANTOVANÉ MNOŽSTVÍ ÚČINNÝCH LÁTEK - CERTIFIKÁT COA

Nejsilnější Cordyceps na českém trhu!!!

CORDYCEPS - video

100% Sibiřská Čaga

ČAGA - video

HERICIUM - video

 

  BETAGLUKAN           HLÍVA

        extrakt               extrakt

Betaglucan MaxCellHlíva ústřičná

BETAGLUKAN - video

 

    KURKUMIN            AŠVAGANDA

        extrakt                    extrakt

Betaglucan MaxCellNejsilnější Ašvaganda na Českém trhu

ASHWAGANDHA - video

 

RDESNO             ANNONA

extrakt                  extrakt

Vysoce účinný extrakt z listů

 

ČAGA - video

Z ověřených dat vyplývá, že člověk, který covid prodělal, je třináckrát lépe chráněn, než člověk, který má dvě dávky vakcíny.

prof. Jiří Beran, 13.11.2021

prof. Jiří Beran, 15.11.2021

 

TEČKOVANÝ PŘÍBĚH

"NEVĚŘÍM UŽ BÍLÝM PLÁŠŤŮM, ALE LIDEM"

medicinský inženýr

JURAJ Orság


 

TEČKOVANÉ PŘÍBĚHY

dokument z 31. srpna 2022

Nadační fond Svědomí Národa

 

KUBEK 2009

 

DOKUMENT ČT 2

BYZNYS V BÍLÝCH PLÁŠTÍCH

DOKUMENT ČT 2

ŠKODLIVOST MOBILNÍCH SÍTÍ

             TEST

BARVOSLEPOSTI

 

 

ROK SI NIČÍME IMUNITU,

možná i proto je tolik nemocných, říká česká vědkyně, vedoucí týmu Centra buněčného a tkáňového inženýrství FN u sv. Anny...

doc. RNDr. Irena Koutná, Ph.D.

Aktualizovaný jmenný seznam s portovců zemřelých od 1.1.2021 do 31.12.2023 v souvislosti s "vakcinací" na covid

Ú MRTÍ - 1480

SRDEČNÍ ZÁSTAVY - 2107

   PATOLOG dr. Ryan Cole oprávněně VAROVAL

 

RENOMOVANÝ PATOLOG   dr. RYAN COLE - přednáška

ALARMUJÍCÍ EFEKT  covid (spike) injekcí (mRNA) na mozek, srdce, ledviny a ostatní orgány

  • Spousta lidí postrádá enzym, který rozkládá RNA
  • Naprosto porušujeme Norimberský kodex z roku 1947...

český dabing - 17:08

Lékařský summit, San Antonio, Texas, USA - 27.7.2021

 

AMERICA´S FRONTLINE DOCTORS

POSTAVIT SE NA ODPOR

 

FRONTLINE NEWS

 

 

ZAČNĚTE U SEBE

ZÁKLADEM ZDRAVÍ JE PREVENCE S NÁVRATEM K PŘÍRODĚ

Doporučuji:

každé ráno cca 30 minut před snídaní

vypít cca 4 dcl vlažné čisté pramenité vody s citrónem (můžete přidat až půl lžičky jedlé sody) a pro posílení imunity a energie můžete použít dvojitý extrakt (1-2 kapsle) z

  a nejdříve po 15 minutách:

případně nejen pro psychiku:

pro střevo kvalitní probiotika:

  • kysané zelí, které si sami jednoduše vyrobíte POUZE VY! Pozor na "BRUSELSKÉ" kysané zelí! S éčkama
 

 

VÁLEK U MORAVCE V OVM

10. dubna 2022

NEHORÁZNĚ LŽE

 

 

Fakta nepřestávají existovat tím, že se o nich nesmí hovořit. Pravda je dcerou času

 

SVĚT SE ZBLÁZNIL

Toto je novodobá reklama na co?

MUDr. Anastasia Maria Loupis: Tento model je v ohrožení života