Vitamín K, to jsou dvě formy, jedna forma je spojka mezi stravou, nemocí a smrtí

Ing.Zdeněk Rozehnal

Mnoho lidí o vitamínu K moc neví, jestli vůbec něco ví. Zmanipulovaná masmédia o tomto vitamínu nepíší.

Tento vitamín sehrává klíčovou roli ve zdraví, protože je článkem mezi stravou a několika smrtelnými nemocemi.

Co je vitamin K

Vitamín K byl objeven v roce 1929 jako základní faktor pro srážlivost krve.

Ovšem existují dvě hlavní formy vitaminu K, a to K1 (fylochinon), nacházející se v rostlinných potravinách, jako je listová zelenina a vitamin K2 (menachinon), vyskytující se v potravinách živočišného původu a ve fermentovaných potravinách.

Vitamin K2, lze dále rozdělit do několika podtypů, přičemž nejdůležitější z nich jsou MK-4 a MK-7.

Učinkování vitamínů K1 a K2

Vápník je velice důležitý minerál, jak je všeobcně známo. Je to víc než jen stavební materiál pro kosti a zuby, hraje klíčovou roli ve všech druzích biologických procesů. Nicméně trvalé předávkovávání vápníku má vliv na zvýšený počet zlomenin, především ve stáří - vysvětleno níže.

Hlavní funkcí vitaminu K je modifikace bílkovin s cílem dosáhnout požadované schopnosti vázat vápník. Tímto aktivuje vlastnosti bílkovin vázacích vápník.

A nyní k hlavním formám

Role dvou hlavních forem, vitamínů K1 a K2 jsou zcela odlišné a mnozí odborníci jsou názoru, že by měly být klasifikovány jako zcela samostatné vitamíny.

Vitamín K1

Tento se používá při aktivaci bílkovin vážících vápník v játrech, které se podílejí na srážení krve.

Vitamín K2

Tento se používá při aktivaci bílkovin, které řídí vápník v těle.

Vitamin K2 a onemocnění srdce

Právě vápník usazený v cévách především v oblasti srdce je rizikový faktor pro onemocnění srdce. Proto, cokoliv, co může snížit usazený vápník je dobrá prevence pro srdce.

Rotterdamská studie odhalila, že ti, kteří měli nejvyšší příjem vitaminu K2 měli o 57 % menší riziko úmrtí na srdeční onemocnění po dobu až 10 let.
Jiná studie, zahrnující přes 16 000 žen, zjistila, že účastnice s nejvyšším příjmem vitamínu K2 měli mnohem nižší riziko vzniku srdečních onemocnění. Na každých 10 mikrogramů K2 spotřebovaných na den se riziko srdečních onemocnění snížilo o 9 %, přičemž vitamin K1 tuto pozitivní vlastnost neprokazoval.

Důležitost těchto informací nelze je tak přejít, protože kardiovaskulární onemocnění jsou celosvětově nejčastější příčinou úmrtí. V roce 2012 v důsledku těchto onemocnění zemřelo více než 14 milionů lidí.

Vitamín K2 a kosti

Vitamin K2 může také zlepšit zdraví kostí a snižuje riziko osteoporózy, protože aktivuje činnost vápníku pomocí dvou bílkovin s názvem MGP (Matrix gla protein) a osteokalcin, které pomáhají vytvářet a chránit kosti.

Existuje dost důkazů z kontrolovaných studií, které poukazují na velké výhody vitaminu K2 pro zdraví kostí.

Ze 13 studií pouze jedna neprokázala významné zlepšení. Sedm z těchto studií prokázalo, že vitamín K2 snížil zlomeniny páteře o 60 %, zlomeniny kyčlí o 75 % a celkově zlomeniny o 80 %.

Například tříletá studie, zahrnující 240 žen po menopauze, zjistila, že ty ženy, které užívaly výživové doplňky vitaminu K2 měli podstatně menší pokles hustoty kostního materiálu v souvislosti s věkem.

Dlouhodobé studie u japonských žen prokázaly podobné výsledky.

Vitamin K2 a boj proti rakovině

Rakovina je jednou z nejčastějších příčin úmrtí v západních zemích. I přesto, že ortodoxní medicína objevila mnohé způsoby, jak ji léčit, nové a nové případy rakoviny se objevují stále častěji.

Proto je hledání účinných preventivních strategií nanejvýš důležité, protože prevence by měla být prioritní.

Dvě klinické studie naznačují, že vitamín K2 snižuje recidivu rakoviny jater a prodlužuje dobu přežití.

Pozorovací studie u 11 000 mužů zjistily, že vysoký příjem vitaminu K2 byl spojen s 65 % nižším rizikem pokročilého karcinomu prostaty, přičemž opět vitamin K1 neměl žádný vliv.

Zdroje vitamínu K

Vitamin K je rozpustný v tucích, tudíž nízkotučné a libové živočišné produkty jej obsahují minimálně. Průměrný příjem tohoto vitamínu je v současné stravě velmi nízký. Vitamin K2 se převážně vyskytuje v potravinách živočišného původu a ve fermentovaných potravinách, které určité skupiny lidí jí hodně málo.

Mezi bohaté živočišné zdroje patří především mléčné výrobky z mléka od volně pasoucích se krav, játra a další orgány, dobré jsou i vaječné žloutky.

Lidské tělo může částečně vzájemně přeměňovat vitamíny K1 a K2. Je to užitečné, protože množství vitaminu K1 v typické stravě je zhruba desetinásobkem vitaminu K2.

Nicméně tento proces přeměny není tak efektivní, protože mnohem více výše popsaných zdravotních přínosů vitaminu K2 získáme v případě, že jej konzumujeme přímo.

Vitamin K2 také vytvářejí střevní bakterie v tlustém střevě a existují  konkrétní důkazy o tom, že širokospektrální antibiotika mohou přispívat k nedostatku vitaminu K2, právě likvidací prospěšných střevních baktérií.

Vhodnou alternativou může být doplnění vitamínu K2 ve formě potravinových doplňků. Zdravotní přínosy vitaminu K2 se zvýší v kombinaci s vitaminem D, protože oba vitamíny mají synergické účinky.

 

V budoucnosti lze očekávat další informace o důležitosti vitamínu K2, nicméně již dnes lze konstatovat, že pravidelná konzumace vitamínu K2 může zachránit mnoho lidských životů

 

Vitamín K2 60 kapslí

Vitamín K2

přispívá k normální srážlivosti krve a udržení normálního stavu kostí. Vitamín K2 je vhodný především pro postarší ženy v období klimakteria, ale i pro ženy během těhotenství či během silného krvácení při menstruaci.

 

Vitamin K2 Epigemic 60 kapslí

MenaQ7 je zdroj přírodního vitamínu K2

který se získává ze sójových bobů pomocí bakterie Bacillus subtilis natto nebo Bacillus licheniformis. Jde o nejlépe využitelnou přírodní formu vitamínu K2.

 

Nechte své léky ležet v chemické misce, jestliže dokážete léčit svého pacienta prostřednictvím stravy.

Koho neuzdraví léky, toho uzdraví příroda.

Hippocrates 460 - 377 př.n.l.

 

 

KLOUBNÍ VÝŽIVA,

 

MUDr.Ladislav Šafránek, lékař pro zdravou dlouhověkost

ČLÁNEK

Nejlepší kloubní výživa

jako jediná obnovuje kloubní chrupavku asi u 70% lidí

 

 

 

OREGÁNO         ECHINACEA

garance: 70-80% Carvacrolu

 

Účinek:

  • normalizuje arteriální tlak,
  • zlepšuje krevní oběh,
  • zklidňuje nervovou soustavu,
  • zpomaluje proces stárnutí,
  • zlepšuje ventilaci plic,
  • zpevňuje dýchací svaly - předchází plicním a bronchiálním onemocněním,
  • příznivě ovlivňuje léčbu chronické bronchitidy, bronchiálního astmatu, vegetativní dystonie, hypertonického onemocnění a stenokardie,
  • zvyšuje účinnost léků a zkracuje dobu léčení.

 

 

ČISTÝ VZDUCH ALESPOŇ DOMA

96% ÚČINNOST

NAPROSTO TICHÝ CHOD

FILTRACE KARCINOGENNÍHO MIKROPRACHU

podrobně + přes 100 zkušeností

k

Každé druhé české dítě trpí atopickým ekzémem !!!

v pořadu ČT Pološero září 2014 - Česko, odpadkový koš Evropy -  odkaz 

ČLÁNEK

 

 

MELATONIN

á 1,25 mg           á 5 mg

Zdrojem oleje je původní odrůda lněného semínka bez pescitidů, kterou používala v úspěšné léčbě Dr. Budwig, z Kazachstánu

 

 

JAREK NOHAVICA

ZADEK JAK ŽOK

A přece nakonec - Úspěšná léčba

JAK JE TO S KVALITOU CORDYCEPSU?

 

SMRT ZAČÍNÁ V TLUSTÉM STŘEVU

 

Vyčištění střeva a syndrom propustného střeva

 
ENTEROSGEL - český výrobek z Jeseníku pro celou EU

 

Enterosgel je inovativní střevní adsorbent (enterosorbent), který působí v trávicím traktu, kde na sebe váže toxiny, škodlivé látky, patogeny a alergeny a odvádí je z těla ven

KLAUS OSTŘE PROTI FIALOVI:

"Darebák, jestli bude provokovat, můžu se vrátit do politiky" 30.4 2019

Reálný pohled tohoto zkušeného

politika

                       ZDE                   S|ZPRÁVY