9 nejčastějších potravinových alergií
- Depositphotos
Barbora Nová
Potravinová alergie je stav, kdy určité potraviny vyvolávají abnormální imunitní odpověď.
Podle amerického Food Allergy Research and Education (FARE) se odhaduje, že 33 milionů lidí a 1 ze 13 dětí ve Spojených státech má potravinovou alergii (1).
Ačkoli jakákoli potravina může způsobit alergii, americký Food and Drug Administration (FDA) uvádí, že devět potravin představuje 90 % alergických reakcí (2).
Následují informace o příčinách, příznacích a léčbě devíti nejčastějších potravinových alergií.
Co je to potravinová alergie?
Potravinové alergie vznikají, když váš imunitní systém reaguje na bílkoviny v potravinách, protože je vnímá jako ohrožující. Vytváří přitom protilátky, což je druh krevních bílkovin, které se používají k rozpoznávání a boji proti infekci.
Existují dva typy alergických reakcí na potraviny.
- Zprostředkované imunoglobulinem E (IgE): Jedná se o nejčastější typ alergické reakce. Stává se to, když protilátky IgE uvolňují chemické látky, jako je histamin, aby se bránily vnímanému vetřelci. Histamin způsobuje typické příznaky alergie a může vést k anafylaxi, která může být život ohrožující (3).
- Nezprostředkované IgE: Při tomto typu reakce reagují na vnímanou hrozbu jiné části imunitního systému. Alergická reakce nezprostředkovaná IgE často zahrnuje kožní nebo zažívací příznaky, jako je například pálení žáhy a ekzém (4).
Alergie jiné než IgE mohou být obtížně diagnostikovatelné, protože příznaky mohou naznačovat potravinovou intoleranci a neexistuje na ně krevní test (5).
Jaké jsou příznaky potravinové alergie?
Příznaky potravinové alergie se mohou objevit již od několika minut po expozici, ale až po několika hodinách nebo dokonce dní po kontaktu s alergenem.
Příznaky mohou zahrnovat (6):
- otok jazyka, úst nebo obličeje
- potíže s dýcháním
- nízký krevní tlak
- zvracení
- průjem
- kopřivku
- svědivou vyrážku
V závažných případech může potravinová alergie způsobit anafylaxi. Může se jednat o život ohrožující stav, který vyžaduje okamžitou lékařskou pomoc.
Může být moje alergická reakce urgentní?
Anafylaxe je závažná, život ohrožující reakce na alergen. Je důležité okamžitě vyhledat lékařskou pomoc, pokud po jídle zaznamenáte některý z následujících příznaků:
- náhlý otok úst, rtů, hrdla nebo jazyka
- náhlá vyrážka
- dušnost, sípání nebo lapání po dechu
- velmi rychlé, zrychlené dýchání
- potíže s polykáním
- náhlé závratě
- kůže, jazyk nebo rty zmodrají nebo zblednou
- nereagování, například potíže se zvednutím hlavy
- mdloby
- bezvědomí
1. Kravské mléko
Alergie na kravské mléko je jednou z nejčastějších dětských alergií, která postihuje 2–3 % kojenců a batolat (7).
Přibližně 90 % dětí z tohoto onemocnění do tří let věku vyroste, takže u dospělých se logicky vyskytuje mnohem méně často.
Alergické reakce na kravské mléko se mohou objevit během několika minut po konzumaci mléka nebo také až o několik hodin později (8).
Jedinou léčbou alergie na kravské mléko je vyhnout se mu úplně. To zahrnuje potraviny a nápoje, které obsahují kravské mléko, jako jsou:
- mléko v prášku
- sýr
- máslo
- margarín
- jogurt
- krém
- zmrzlina
Ženy, které kojí alergické děti, mohou být nuceny vyřadit kravské mléko ze svého jídelníčku. Dětem, které nejsou kojeny, může zdravotnický pracovník doporučit jako vhodnou alternativu k výživě přípravek na bázi kravského mléka (9).
2. Vejce
Alergie na vejce je druhou nejčastější příčinou potravinové alergie u dětí. U 68 % dětí alergických na vejce však tuto alergii do 16 let přeroste (10).
Je možné být alergický na vaječné bílky, ale ne na žloutky, a naopak. Je to proto, že bílkoviny ve vaječných bílcích a žloutcích se mírně liší.
Přesto se většina proteinů, které spouštějí alergii, nachází ve vaječných bílcích, takže alergie na vaječný bílek je častější (11).
Stejně jako ostatní alergie je léčba alergie na vejce bezvaječná dieta. Možná se však nebudete muset vyhýbat všem potravinám souvisejícím s vejci (12).
Například studie z roku 2019 zjistila, že téměř 67 % dětí s alergií na vejce snese konzumaci muffinů obsahujících složku vařených vajec (13).
Tepelná úprava vajec může změnit tvar proteinů způsobujících alergie, což by mohlo vašemu tělu zabránit v tom, aby je považovalo za škodlivé.
Výzkum také naznačuje, že zavedení pečiva dětem s alergií na vejce může zkrátit dobu, kterou jim trvá, než tento stav přerostou. Výsledky jsou však rozporuplné a k potvrzení toho je zapotřebí více údajů (14).
Pokud jste alergičtí na vejce, promluvte si s odborníkem předtím, než budete jíst potraviny obsahující vejce, protože následky požití vajec, když jste na ně alergičtí, mohou být vážné.
3. Stromové ořechy
Alergie na stromové ořechy je alergie na některé ořechy a semena pocházející ze stromů. Je to běžná potravinová alergie, která může postihnout až 3 % lidí na celém světě (15).
Některé příklady stromových ořechů zahrnují:
- brazilské ořechy
- mandle
- kešu ořechy
- makadamové ořechy
- pistácie
- piniové oříšky
- vlašské ořechy
Pokud jste alergičtí na jakýkoli druh stromových ořechů, je nejlepší se vyhnout všem ořechům a potravinám vyrobeným z těchto ořechů, jako jsou ořechová másla a oleje. Být alergický na jeden druh stromových ořechů zvyšuje riziko vzniku alergie na jiné druhy stromových ořechů.
Studie z roku 2021 však ukazuje, že mnoho lidí alergických na jeden druh ořechů může tolerovat i jiné druhy. Autoři jako takové navrhují další strategie pro zvládnutí alergií na ořechy, jako je perorální imunoterapie (16).
Alergie na ořechy je obvykle celoživotní stav a méně než 10 % lidí z ní vyroste (17).
Přehled z roku 2010 potvrzuje, že je také zodpovědný za 1 ze 2 úmrtí souvisejících s anafylaxí (18).
Proto se důrazně doporučuje nosit autoinjektor epinefrinu, jako je EpiPen, vždy s sebou, pokud máte alergii na ořechy. Jedná se o potenciálně život zachraňující zařízení, které vám umožní píchnout si dávku adrenalinu, pokud začnete mít závažnou alergickou reakci.
Adrenalin, také známý jako epinefrin, může zvrátit účinky alergie a potenciálně vám zachránit život.
4. Arašídy
Stejně jako alergie na stromové ořechy jsou alergie na arašídy velmi časté a mohou způsobit závažné a potenciálně smrtelné alergické reakce.
Tyto dva stavy jsou považovány za odlišné, protože podzemnice olejná je luštěnina. Až 40 % lidí s alergií na arašídy je však zároveň alergických na alespoň jeden stromový ořech (19).
Odhaduje se, že více než 6,1 milionu lidí ve Spojených státech má podle FARE alergii na arašídy. Je to nejčastější alergie u lidí ve věku 18 let a mladších. Nicméně 20% dětí, u kterých se rozvine alergie na arašídy, může zjistit, že se to vyřeší, když se přesunou do věku dospívání (20, 21, 22).
Hlavní příčina alergií na arašídy není známa. Lidé s rodinnou anamnézou alergie na arašídy však mohou být více ohroženi.
Z tohoto důvodu se dříve předpokládalo, že zavedení arašídů prostřednictvím stravy kojící ženy nebo během odstavení může vyvolat alergii na arašídy.
Výzkum však naopak ukazuje, že včasné zavedení arašídů do stravy může být ochranné (23).
Stejně jako jiné alergie, léčba zahrnuje vyhýbání se všem arašídům a produktům obsahujícím arašídy.
FDA však schválila perorální imunoterapeutický lék s názvem Palforzia pro léčbu alergií na arašídy u dětí ve věku 4–17 let (24).
5. Korýši a měkkýši
Alergie na měkkýše je způsobena tím, že vaše tělo napadá proteiny z čeledi korýšů a měkkýšů, které jsou známé jako měkkýši.
Příklady měkkýšů zahrnují:
- krevety
- krevetky
- rak
- humr
- oliheň
- hřebenatky
Nejběžnějšími spouštěči alergií na mořské plody jsou proteiny tropomyosin, argininkináza a parvalbumin (25).
Příznaky alergie na měkkýše se obvykle objevují rychle.
Někdy je těžké odlišit alergii na mořské plody od nežádoucí reakce na kontaminant mořských plodů, jako jsou bakterie, viry nebo paraziti.
Je to proto, že příznaky mohou být podobné, protože oba mohou způsobit zažívací potíže, jako je zvracení, průjem a bolest žaludku (26).
Alergie na měkkýše se časem nevyřeší, takže je nejlepší vyloučit všechny měkkýše z vaší stravy, abyste se vyhnuli alergické reakci.
Vdechování výparů z vaření měkkýšů může také vyvolat alergickou reakci u těch, kteří jsou alergičtí. Proto vám může být doporučeno, abyste se při vaření vyhýbali mořským plodům (27).
6. Pšenice
Alergie na pšenici je alergická reakce na jeden z proteinů nacházející se v pšenici.
Je častější u dětí, ale často z toho vyrostou ve věku 10 let (28).
Alergie na pšenici může způsobit příznaky podobné celiakii a potravinové intolerance, jako je neceliakální citlivost na lepek.
Alergie na pšenici způsobuje imunitně zprostředkovanou reakci na jeden ze stovek proteinů nalezených v pšenici.
Celiakie a neceliakální citlivost na lepek jsou způsobeny abnormální reakcí na lepek, což je jeden specifický protein, který se také vyskytuje v pšenici (29).
Alergické reakce na bílkoviny mohou být závažné a někdy dokonce smrtelné. Celiakie může být také smrtelná, pokud není diagnostikována, i když je to vzácné, protože většina z lidí se lepku dokáže úspěšně vyhnout (30).
Lidé s celiakií nebo neceliakální citlivostí na lepek se musí vyhýbat pšenici a dalším obilninám, které obsahují bílkovinu lepek.
Lidé s alergií na pšenici se musí pouze vyhýbat pšenici a mohou tolerovat lepek z obilovin, které neobsahují pšenici.
7. Sója
Alergie na sóju je vyvolána proteinem v sójových bobech nebo produktech obsahujících sójové boby.
Postihují až 0,5 % dětí a nejčastěji se vyskytují u kojenců a dětí do 3 let. Asi 70 % dětí nakonec z alergie vyroste (31).
Malý počet miminek alergických na kravské mléko je alergických i na sóju.
Příznaky se mohou pohybovat od svědění, brnění v ústech a rýmě až po vyrážku a astma nebo dýchací potíže. Ve vzácných případech může alergie na sóju také způsobit anafylaxi (32).
Mezi běžné potravinové spouštěče alergie na sóju patří sójové boby a sójové produkty, jako je sójové mléko nebo sójová omáčka. Vzhledem k tomu, že sója se nachází v mnoha potravinách, je důležité číst etikety potravin.
Stejně jako jiné alergie je jedinou léčbou alergie na sóju vyhýbání se sóji.
8. Ryby
Na rozdíl od jiných alergií, které jsou obvykle přítomny v dětství, až 40 % lidí s alergií na ryby uvádí, že se u nich projeví až v dospělosti (33).
Alergie na ryby může způsobit závažnou a potenciálně smrtelnou alergickou reakci. Hlavními příznaky jsou zvracení a průjem, ale ve vzácných případech se může objevit i anafylaxe.
Alergie na ryby je někdy zaměňována s reakcí na kontaminant v rybách, jako jsou bakterie, viry nebo toxiny.
Nicméně obvykle dostanete epinefrinový autoinjektor pro případ, že byste náhodou snědli rybu.
Je zajímavé, že měkkýši a ryby s ploutvemi nenesou stejné proteiny, takže lidé, kteří jsou alergičtí na měkkýše, nemusí být alergičtí na ryby.
To znamená, že mnoho lidí s alergií na ryby je alergických na jeden nebo více druhů ryb.
9. Sezam
V roce 2021 americký FDA prohlásil sezam za devátý hlavní alergen (34).
Výzkum ukazuje, že alergie na sezam se může vyskytnout až u 17 % dětí, které mají také alergické reakce zprostředkované IgE na arašídy a ořechy (35).
Sezam lze nalézt v široké škále potravin, jako je mimo jiné asijská kuchyně, pečivo a omáčky.
Od ledna 2023 musí být sezam označen na všech potravinách obsahujících sezam.
To však znamená, že produkty uložené před tímto datem mohou obsahovat sezam, ale nemají ho na etiketě. Proto je důležité kontrolovat data balení.
Ostatní potraviny
Výše uvedených 9 potravinových alergií je nejčastějších.
Dosud však bylo hlášeno přibližně 170 potravin, které způsobují alergické reakce. Některé z nich zahrnují (36):
- lněné semínko
- broskev
- banán
- avokádo
- kiwi
- mučenka
- celer
- česnek
- hořčičná semínka
- anýz
- heřmánek
Méně časté potravinové alergie mohou způsobit řadu příznaků, od mírného svědění rtů a úst až po život ohrožující anafylaxi.
Jak se potravinové alergie diagnostikují?
Odborník začne anamnézou a fyzikálním vyšetřením. Poté pravděpodobně objedná několik diagnostických testů, jako například:
- kožní prick test
- intradermální test
- krevní testy
- kalmetizace
- orální potravinové výzvy
- eliminační dieta
Pokud jste alergičtí na nějakou potravinu, odborník vám zpravidla poradí, jak to zvládnout. Mohou vás také odkázat na dietologa, který vám pomůže s úpravou vaší stravy.
Jak se léčí potravinové alergie?
V současné době neexistuje žádný lék na potravinové alergie (37).
Vědci však pokračují ve zkoumání nových způsobů, jak pomoci lidem zvládat potravinové alergie (38).
Ať už máte potravinovou alergii zprostředkovanou IgE nebo nezprostředkovanou IgE, nejlepším způsobem, jak se alergické reakci vyhnout, je vyhnout se jakýmkoli potravinám, které obsahují alergeny, na které jste alergičtí.
V závislosti na závažnosti vaší potravinové alergie může lékař předepsat léky, jako jsou (39):
- epinefrinové autoinjektory, které pomáhají zvrátit příznaky anafylaxe
- antihistaminika, která pomáhají zmírnit příznaky méně závažných alergických reakcí
- kortikosteroidy, které pomáhají snížit otoky při závažnějších alergických reakcích
Několik domácích léků vám také může pomoci zvládnout příznaky potravinové alergie, jako jsou probiotika, fyziologické nosní spreje a doplňky stravy s vitamínem C.
Je však důležité poznamenat, že omezený výzkum tyto léky podporuje.
Často kladené otázky
Jakých je 9 nejčastějších potravinových alergií?
Mezi nejčastější potravinové alergie patří kravské mléko, vejce, ořechy, arašídy, korýši, ryby, sója, pšenice a sezam.
Jaké jsou 3 příznaky a symptomy potravinové alergie?
Existují více než tři příznaky potravinových alergií, včetně příznaků, které ovlivňují kůži, trávicí systém a imunitní systém. Pokud se u vás nebo u někoho z vašich blízkých objeví příznaky anafylaxe, které mohou mimo jiné zahrnovat dušnost, sípání a hyperventilaci, je nezbytné okamžitě vyhledat lékařskou pomoc.
Jak se zbavit potravinových alergií?
Neexistuje způsob, jak odstranit potravinové alergie z vašeho systému. Pokud zaznamenáte náhlý nástup příznaků, autoinjektor epinefrinu by mohl potenciálně zvrátit reakci a zachránit vám život.
Závěr
Devět potravin je odpovědných za 90 % potravinových alergií.
Potravinové alergie jsou způsobeny tím, že váš imunitní systém nesprávně identifikuje některé bílkoviny v potravinách jako škodlivé. To může způsobit potenciálně život ohrožující reakce.
Pokud máte podezření na potravinovou alergii, promluvte si o tom s odborníkem.
10 dietních omezení, o kterých byste měli vědět, pokud připravujete pohoštění pro setkání s přáteli
- Pixabay
Ing. Zdeněk Rozehnal
Potravinové alergie nebo přecitlivělost, náboženské zvyklosti a ideologické přesvědčení jsou některé z hlavních důvodů, proč se lidé spoléhají na specifické diety nebo dodržují dietní omezení.
Zatímco některá omezení mají zabránit život ohrožujícím událostem, jiná vypovídají o osobním a morálním přesvědčení vašich hostů. Ať tak či onak, jsou stejně důležitá.
Pokud tedy plánujete akci - nebo catering pro nějakou akci - bylo by nejlepší seznámit se s některými nejčastějšími dietními omezeními.
Následuje 10 dietních omezení, o kterých byste měli vědět
1. Nesnášenlivost laktózy
Intolerance laktózy je porucha trávení způsobená nedostatkem enzymu laktázy, který pomáhá trávit laktózu - je to hlavní typ sacharidů v mléce (1, 2).
Přibližně dvě třetiny světové populace však přestávají tento enzym produkovat v dětském věku, většinou po odstavení od prsu. Stávají se tak laktózovými intoleranty (2, 3).
Nesnášenlivost laktózy znamená, že po konzumaci potravin obsahujících laktózu, včetně mléka a mléčných výrobků, se mohou objevit příznaky, jako je nadýmání, bolesti břicha, plynatost a průjem (1, 2).
Studie však prokazují, že někteří lidé s intolerancí laktózy mohou denně zkonzumovat až 12 gramů laktózy, aniž by se u nich projevily příznaky, což je zhruba množství laktózy obsažené ve 240 ml mléka (1, 2).
Současná léčba intolerance laktózy zahrnuje snížení nebo vyloučení jejího příjmu nebo užívání tablet laktázy. Nicméně ne všechny mléčné výrobky jsou stejné a lidé mohou některé výrobky snášet lépe než jiné.
Zde jsou některá doporučení týkající se mléčných výrobků, která byste měli vzít v úvahu při plánování jídelníčku na vaši akci (1, 4):
- Mléko bez laktózy. Tato alternativa mléka je jednoduše mléko ošetřené laktázou, která za vás laktózu stráví. Nutričně je totožné s běžným mlékem, jen je o něco sladší.
- Kvašené mléčné výrobky. Lidé s intolerancí laktózy mohou tolerovat jogurt, kefír, zakysanou smetanu,... díky částečnému trávení laktózy prostřednictvím bakteriální fermentace.
- Tvrdé zrající sýry. Sýry jako parmezán a Granna Padano přirozeně neobsahují laktózu a většina lidí je může tolerovat.
- Máslo. Máslo obsahuje tukovou frakci mléka, ale může obsahovat zbytkovou laktózu. Pro lidi s intolerancí laktózy je však přepuštěné máslo nebo ghí obecně bezpečné.
Shrnutí:
- Lidé s intolerancí laktózy mají problémy s trávením potravin obsahujících laktózu, jako je mléko a některé mléčné výrobky. Je pro ně lepší, když se jim nabídnou alternativy bez laktózy.
2. Nesnášenlivost nebo citlivost na lepek
Lepek je jedním z hlavních proteinů pšenice, ale nachází se také v ječmeni a žitu. Je zodpovědný za dodávání pružnosti a viskozity pečivu (5, 6).
Dvěma poruchami souvisejícími s lepkem však trpí 1-7 % lidí na celém světě. Jsou to celiakie a neceliakální citlivost na lepek (5).
Celiakie je autoimunitní onemocnění vyvolané lepkem, které vede k zánětu a poškození tenkého střeva (5, 7).
Mezi běžné příznaky celiakie patří bolesti břicha, průjmy a úbytek hmotnosti v důsledku malabsorpce živin. Mezi další atypické příznaky patří kožní vyrážky, anémie a osteoporóza (5, 7).
Na druhou stranu neceliakální glutenová senzitivita je nealergické a neutoimunitní onemocnění způsobené rovněž konzumací lepku, které vede k podobným příznakům jako celiakie (5, 8, 9).
Kromě reakce na potraviny obsahující lepek se u lidí s neceliakální citlivostí na lepek obvykle projevuje také vícenásobná potravinová intolerance, včetně intolerance na kravské mléko, vejce a další potraviny (8).
Současná léčba obou poruch spočívá v dodržování přísné a celoživotní bezlepkové diety (7, 9, 10, 11).
To znamená, že potraviny obsahující složky vyrobené z pšenice, ječmene a žita, jako jsou chléb, těstoviny, cereálie, krekry, pečivo a pivo, jsou zakázány. Někteří lidé s celiakií mohou reagovat i na oves v důsledku křížové kontaminace při zpracování (7).
Místo toho se můžete spolehnout na přirozeně bezlepkové obiloviny, škroby a mouky, jako je rýže, quinoa, kukuřice, tapioka, proso, amarant, pohanka, čirok, brambory, juka, plantain, fazole, čočka a cizrna.
Shrnutí:
- Bezlepková dieta pomáhá předcházet zdravotním komplikacím u lidí s celiakií a neceliakální citlivostí na lepek způsobenou konzumací lepku. To znamená, že je třeba se vyhýbat potravinám a přísadám, jako je pšenice, ječmen a žito.
3. Vegetariánství
Vegetariánství je způsob stravování, který se opírá především o rostlinné potraviny a vyhýbá se masu, drůbeži a rybám. Několik variant však připouští některé potraviny živočišného původu, včetně (12):
- Lakto-vegetariáni: vylučují maso, drůbež a ryby, ale zahrnují mléko a mléčné výrobky.
- Ovo-vegetariáni: vylučují maso, drůbež a ryby, ale zahrnují vejce.
- Laktoovovegetariáni: vylučují maso, drůbež a ryby, ale zahrnují mléko, mléčné výrobky a vejce.
- Peskatariáni: vylučují maso a drůbež, ale zahrnují ryby, mléko, mléčné výrobky a vejce.
- Polovegetariáni nebo flexitariáni: většinou vegetariáni, kteří příležitostně konzumují maso, masné výrobky, drůbež a ryby.
Vzhledem k tomu, že při vegetariánské stravě jsou zdroje živočišných bílkovin omezené nebo se jim vyhýbáme, bylo by ideální zařadit do jídelníčku bílkoviny rostlinného původu.
Snažte se klást důraz na luštěniny (hrách, fazole, cizrna a čočka), quinou, sóju a výrobky ze sóji, jako je tofu nebo tempeh (13, 14).
Mezi další důležité potraviny rostlinného původu patří ovoce, zelenina, celozrnné výrobky, ořechy a semena (15).
Shrnutí:
- Vegetariáni jedí především potraviny rostlinného původu a vyhýbají se masu, drůbeži a rybám. Některé formy vegetariánství však mohou povolovat mléčné výrobky, vejce, ryby a dokonce i maso.
4. Veganství
Veganská strava je přísnější formou vegetariánství, při níž se vyhýbáme všem potravinám živočišného původu (15, 16).
To znamená, že přísady jako želatina, omáčky z ryb, med, včelí pyl, kasein a syrovátka jsou zakázány.
Veganství je spojeno především s náboženským, etickým a ekologickým přesvědčením. Může však přinášet i některé zdravotní výhody, včetně snížení hmotnosti a nižšího rizika chronických onemocnění, jako jsou srdeční choroby, některé druhy rakoviny a cukrovka 2. typu (17, 18, 19).
Stejně jako vegetariánství má i veganství své varianty.
Patří mezi ně frutariánská strava, která se opírá o ovoce, ořechy, semena a některé druhy zeleniny, a také syrová veganská strava, která se opírá především o tepelně neupravené rostlinné potraviny (12, 20).
Pokud pořádáte veganskou akci, dbejte na to, abyste do ní zařadili různé celozrnné potraviny, ovoce, zeleninu a rostlinné zdroje bílkovin - pokud možno vařené i syrové.
Shrnutí:
- Vegani se spoléhají výhradně na potraviny rostlinného původu a vyhýbají se všem druhům potravin a výrobků živočišného původu.
5. Košer
Košer označuje zásady stravování podle židovského práva, které určuje, které potraviny jsou povoleny. Obecně se košer strava soustředí na tři hlavní rysy: povolená zvířata, zákaz krve a zákaz míchání mléčných výrobků a masa (21).
Aby však bylo možné potravinu považovat za košer, je třeba zohlednit i další aspekty, včetně způsobu porážky a zpracování masa.
Zde je seznam hlavních aspektů, které je třeba mít na paměti při plánování košer jídelníčku:
- Maso. Maso a masné výrobky musí pocházet z předních čtvrtí přežvýkavců, jako jsou krávy, jehňata, kozy, ovce, jeleni a voli.
- Mléčné výrobky. Mléčné výrobky, jako je mléko, sýr a jogurt, musí pocházet z košer zvířat a nelze je míchat s masem a drůbeží. Někteří lidé čekají s konzumací mléčných výrobků až 6 hodin po konzumaci masa nebo drůbeže.
- Ryby. Ryby musí mít současně ploutve a šupiny, aby byly považovány za košer. Patří sem sardinky, ančovičky, losos, tuňák a makrela.
- Drůbež. Kuře, krůta, husa, křepelka a holubice jsou povoleny.
- Způsob porážky. Zvířata na maso, drůbež a mléčné výrobky musí být poražena určitým způsobem certifikovaným řezníkem.
- Zákaz krve. Z masa, drůbeže a vajec musíte před tepelnou úpravou odstranit veškerou krev, aby byla zajištěna čistota potravin.
- Pareve. Pareve označuje potraviny považované za neutrální pro účely míchání, což znamená, že je můžete podávat buď s masem, nebo s mléčnými výrobky. Patří mezi ně ryby, vejce, obiloviny, ořechy, ovoce a zelenina.
- Vybavení. Nádobí používané k přípravě, čištění a servírování potravin by mělo být používáno pouze pro košer potraviny, aby nedošlo ke kontaminaci nekošer potravinami. K přípravě masa a mléčných výrobků nelze používat stejné náčiní.
Pokud jde o potraviny, kterým je třeba se vyhnout, košer strava výslovně zakazuje také vepřové maso.
Shrnutí:
- Košer označuje židovský zákon o stravování. Uvádí, které potraviny jsou povolené a zakázané, a také způsob jejich přípravy a zpracování.
6. Keto
Ketogenní neboli keto dieta je dieta s vysokým obsahem tuků a velmi nízkým obsahem sacharidů, která si v posledních letech získala popularitu. Jedním z hlavních důvodů popularity této diety je sice úbytek hmotnosti, ale někteří ji mohou dodržovat i kvůli příznivému vlivu na hladinu cukru v krvi a dalším metabolickým účinkům (22, 23).
Keto dieta omezuje sacharidy na 20-50 gramů denně a zároveň podporuje příjem až 70 % denních kalorií z tuků (22).
To znamená, že je třeba omezit nebo vyloučit obiloviny, luštěniny, škrobovou zeleninu a většinu ovoce, stejně jako potraviny s vysokým obsahem cukru, jako jsou sladkosti, ovocné šťávy, limonády a dezerty.
Pokud pořádáte akci pro někoho, kdo drží keto dietu, ujistěte se, že váš jídelníček obsahuje:
- bílkoviny: maso, kuřecí maso, ryby, vejce, krůtí maso, tavené maso, sýry a rostlinné bílkoviny, jako je tofu nebo tempeh
- tuky: ořechy, semínka, smetanový sýr, máslo, avokádo a zdravé oleje, jako je kokosový nebo olivový olej
- neškrobová zelenina: okurky, rajčata, listová zelenina, cibule, brokolice atd.
- ovoce s nízkým obsahem cukru: střídmé množství bobulovin
Shrnutí:
- Keto dieta omezuje sacharidy na 20-50 gramů denně. Proto nejsou povoleny obiloviny, luštěniny, většina ovoce a škrobová zelenina. Místo toho jsou povoleny bílkoviny, tuky a neškrobová zelenina.
7. Diabetes
Lidé s cukrovkou mají zhoršenou schopnost metabolizovat sacharidy buď proto, že produkují málo nebo vůbec žádný inzulin (cukrovka 1. typu), nebo nemohou inzulin vstřebávat (cukrovka 2. typu) (24).
Inzulín je hormon, který umožňuje, aby se cukr ze sacharidů dostal do buněk. Pokud je tedy jeho produkce nebo působení narušeno, může to vést k vysoké hladině cukru v krvi (24).
Dietní doporučení pro osoby s diabetem podporují zdravý stravovací režim, který zahrnuje střídmé množství všech skupin potravin. Někteří odborníci doporučují zaměřit se na potraviny s nízkým glykemickým indexem (GI), které po jejich konzumaci nezvyšují hladinu cukru v krvi (25).
Patří mezi ně potraviny s vysokým obsahem vlákniny, jako jsou celozrnné obiloviny a luštěniny, a také některé druhy ovoce s nižším obsahem cukru, jako jsou bobuloviny, melouny a jablka (26).
Mezi další potraviny, které můžete zařadit do jídelníčku vhodného pro diabetiky, patří libové bílkoviny, mléčné výrobky a škrobová a neškrobová zelenina.
Dbejte však na to, abyste omezili sladké nápoje, dresinky a omáčky spolu s rafinovanými obilovinami, sladkostmi a dezerty.
Shrnutí:
- Strava vhodná pro diabetiky obsahuje přiměřené množství potravin ze všech skupin potravin a zároveň omezuje rafinované obiloviny a potraviny s vysokým obsahem cukru.
8. Bez mléčných výrobků
Bezmléčná dieta se od bezlaktózové diety liší tím, že vylučuje všechny mléčné výrobky, včetně sýrů, jogurtů a dalších fermentovaných výrobků, stejně jako smetanu a máslo.
Na rozdíl od laktózové intolerance, při které jsou ostatní mléčné živiny dobře tolerovány, je bezmléčná dieta často součástí léčby alergie na kravské mléko.
Alergie na kravské mléko je alergická reakce na bílkoviny obsažené v kravském mléce - buď kasein, nebo syrovátku. U osob s alergií na kravské mléko vyvolá imunitní systém reakci, když rozpozná přítomnost jedné z nich nebo obou (27).
Pokud tedy pořádáte akci pro osoby s touto alergií, nezapomeňte z jídelníčku vyřadit všechny mléčné výrobky a zvažte rostlinné mléčné náhražky z ořechů, semínek a nemléčných mlék.
Shrnutí:
- Bezmléčná dieta vylučuje mléko a mléčné výrobky, včetně sýrů, másla, jogurtů a dalších zakysaných výrobků a bezlaktózových odrůd.
9. Nízký obsah sacharidů
Nízkosacharidová dieta je velmi podobná keto dietě v tom, že obě omezují sacharidy, aby udržely nízkou hladinu inzulinu po celý den. Neexistuje specifický způsob, jak dodržovat nízkosacharidovou dietu. Proto existuje mnoho variant s přísným i flexibilním přídělem sacharidů. Přesto se obvykle drží pod 120 gramy sacharidů denně (28).
Kromě toho všechny omezují alkohol, rafinovaný cukr a vysoce zpracované potraviny.
Celkově se vyhněte podávání sladkých nápojů, bílého pečiva, těstovin a rýže a omezte počet škrobnaté zeleniny, obilovin a luštěnin ve svém jídelníčku.
Místo toho klaďte důraz na bílkoviny živočišného původu, neškrobovou zeleninu, ovoce, ořechy, semínka a další zdravé tuky, jako je avokádo a olivy.
Shrnutí:
- Nízkosacharidová dietní omezení jsou velmi podobná keto dietě. Dbejte na to, abyste kladli důraz na bílkoviny živočišného původu, neškrobovou zeleninu a zdravé tuky a zároveň omezili obiloviny, sladké a zpracované potraviny.
10. Potravinové alergie
Potravinové alergie vedou k nežádoucím reakcím imunitního systému při konzumaci určitých potravin. Postihují celosvětově asi 10 % dospělých a 8 % dětí a některé z nich mohou vést až k život ohrožujícím reakcím (29, 30).
Zde je seznam některých nejčastějších potravinových alergií:
- Pšenice. Pšenice je jedním z nejčastějších alergenů, který vede k nežádoucím reakcím na pšeničné složky (4).
- Ořechy. Do této kategorie patří arašídy a stromové ořechy, konkrétně mandle, para ořechy, vlašské ořechy, lískové ořechy, kešu, piniové oříšky, makadamové ořechy a pistácie. Nejčastěji se vyskytují u dětí (31, 32).
- Ryby a korýši. Alergie na ryby mohou být způsobeny příjmem ryb, manipulací s nimi nebo vdechováním toxinů a parazitů. Alergie na korýše a měkkýše je běžně způsobena požitím krevet, krabů, humrů, škeblí, ústřic a mušlí (33, 34).
- Vejce. Lidé s alergií na vejce mohou reagovat jak na bílek, tak na žloutek. Důležité je také přihlédnout k potravinám, které vejce obsahují, jako je pečivo nebo těstoviny (35).
- Sója. Alergie na sóju jsou častější u dětí, které mohou reagovat na sóju a sójové výrobky a dokonce i na arašídy kvůli podobnosti jejich bílkovin (36).
V současné době je nejúčinnější léčbou potravinové alergie úplné vyloučení dané potraviny. Pro zdárný průběh akce tedy nezapomeňte počítat s hosty s případnou alergií (37).
Shrnutí:
- Potravinové alergie mohou při konzumaci některých potravin vést k život ohrožujícím reakcím. Mezi nejčastější patří pšenice, vejce, sója, ryby, korýši a ořechy.
Závěr
- Ať už je to z náboženských, morálních nebo zdravotních důvodů, některé potraviny jsou pro některé lidi nepřípustné.
- Proto je znalost dietních omezení vašich hostů nebo klientů klíčem k naplánování úspěšné akce.
- Tento seznam zahrnuje 10 nejčastějších omezení. Nezapomeňte se však předem zeptat, abyste se vyhnuli případným chybám.
Jedině ochranná známka "Superionherbs" garantuje množství účinných látek v níže uvedených extraktech a samozřejmě u každé šarže.
Reishi extrakt, Reishi spór a Reishi Triterpen Max
———
Cordyceps sinensis
———
Sibiřská Čaga
———
Hericium erinaceus
———
Coriolus versicolor (Outkovka pestrá)
———
Shiitake
———
Hlíva ústřičná
———
Agaricus
———
BetaGlukan Maxcell (s Resveratrolem a Acerolou)
———
C-Max komplex (Camu camu s quercetinem)
———
Ashwagandha
———
Kurkumin (fytosomální extrakt), italský patent
———
Rdesno mnohokvěté - He shou wu
———
Graviola - Annona
———
Maca
———
Chitomax
———
Fenuprim
———
Dračí krev
———
Danshen Q10 cardio
———
Šafrán
———
Ostropestřec mariánský (fytosomální extrakt), italský patent
———
Boswellia (fytosomální extrakt), italský patent
———
S-Acetyl-L-Glutathion
———
NMN (nikotinamid mononukleotid)
———
Supík - sirup pro DĚTI na podporu imunity - unikátní složení
———
4x Instantní káva i s extrakty z hub Čaga, Cordyceps a Hericium
———
POSILUJTE ÚČINNĚ PŘEDEVŠÍM IMUNI TU A VČAS
ZÁSADNĚ NEJVYŠŠÍ GARANTOVANOU KVALITOU PŘÍRODNÍCH EXTRAKTŮ
REISHI, CORDYCEPS, ČAGA, AŠVAGANDA, HERI CIUM, MACA, CORIOLUS, KURKUMIN, BETAGLUKAN, GRAVIOLA, HLÍVA ÚSTŘIČNÁ, SHIITAKE, DRAČÍ KREV, C-MAX KOMPLEX, DANSHEN, HE SHOU WU-RDESNO, CHITOMAX, FENUPRIM, MAITAKE, AGARICUS, COPRINUS, ENOKI, SAFFRON, SILYBIN, BOSWELLIA, TRITERPEN MAX, GLUTATHION, SUPÍK - sirup pro děti na podporu imunity, NMN (nikotinamid mononukleotid)...
100% KVALITA JEN V ROSTLINNÝCH KAPSLÍCH
vhodné i pro vegetariány a vegany
CERTIFIKÁTY KLÍČOVÝCH PRODUKTŮ
NEJPOPULÁRNĚJŠÍ STRÁNKY
Zkušenosti klientů s Úspěšnou léčbou především boreliózy, chlamydiózy, únavového syndromu...
100% REISHI - houba mládí a zdravé dlou3 unikátní, bezkonkurenční extrakty h ověkosti -
31 důvodů proč se NENECHÁM OČKOVAT - izraelský rabín Chananya Weisman
Dr. Peter McCullough: Jak přírodně DETOXIKOVAT tělo PO OČKOVÁNÍ mRNA vakcínou (protokol) - video
Devastující efekt pro zdraví - glutaman sodný, aspartam a další excitotoxiny
Jak se přírodní cestou uzdravit z chronické Boreliózy, Chlamydiózy, EB virózy... únavového syndromu
CORDYCEPS - silná imunita a nárůst energie
Překyselené tělo: začátek vážné nemoci
Protokol pro prevenci pro uzdravené klienty - Ing. Zdeněk Rozehnal
BOSWELIA serrata (kadidlo) - jeden z nejsilnějších přírodních léků Matky Země
Tibetská houba, tibetské krystaly a kombucha - darování, prodej
Léčte záněty a ne Cholesterol, MUDr. Marc Sircus
100% ČAGA ze Sibiře, nejvyšší množství účinných látek garantující Certifikát
Mamografie způsobuje rakovinu prsu, MUDr. Ben Johnson, M.D., N.M.D., D.O.
Účinný lék na rakovinu plic na Kubě, proč ho mít nemůžeme? Leif Davenport
Artróza - kmenové buňky - Podvod!
Lékaři se sami uzdravili z Roztroušené sklerózy, prof. George Jelinek, dr. Terry Wahlsová
Jak se skutečně zdravě stravovat...
Proč průběžně a jak detoxikovat tělo
PROTINÁDOROVÝ účinek extraktů z REISHI a CORIOLUSU na úrovni klinických studií
Žaloba na farmaceutické korporace, MUDr. Matthias Rath
Koloidní stříbro - účinné přírodní antibiotikum, hustoty koloidního stříbra, doporučené dávkování
Odstranění rtuti, hliníku a dalších toxinů z těla, včetně p revence - MUDr. Dietrich Klinghardt
Zblblo již lidstvo natolik, že se nechá obelhat pohádkami o vražedném oxidu uhličitém?
Jak na Parkinsona? Glutathionem, Hericiem a odstraněním neurotoxinů Chlorellou
Proč my máme potravinové alergie, přičemž je naši prarodiče neměli?
CHRONICKÁ BORELIÓZA, CHLAMYDIE...? ÚNAVOVÝ SYNDROM
Osvědčený postup pro léčbu boreliozy a dalších koinfekcí, když ortodoxní chemická medicína (3 týdenní nitrožilní antibiotická léčba ceftriaxonem) a následně klasická - 3 antibiotika - minocyclin, azitromycin, entizol a 2 antituberkulotika - arficin a nidrazid i po 18 měsících aplikace u mě totálně selhala.
Cílem správné medicíny je předcházení nemocí a prodloužení zdravé dlouhověkosti. Ideálem medicíny je odstranit mít potřebu lékaře.
MUDr. William J. Mayo
Za účinné se z Reishi považují pouze kvalitně provedené a čisté extrakty, které mají dobrou biologickou dostupnost a jsou zbavené nestravitelného chitinu; nelze tedy použít pouhý prášek z usušené houby.
EXTRAKT SPÓR
TRITERPEN MAX
ZDE ROSTE NEJÚČINNĚJŠÍ REISHI
DUANWOOD RED REISHI
zdroj výše nejúčinnějších extraktů
Video z návštěvy Čechů u pěstitelů Duanwood Red Reishi v Číně, v horské oblasti Jiangshan
MYKOLOGIE, HISTORIE, PĚSTOVÁNÍ, ÚČINNÉ LÁTKY, JAK JE TO S JEJÍ KVALITOU?
CORDYCEPS - video
ČAGA - video
HERICIUM - video
BETAGLUKAN HLÍVA
extrakt extrakt
BETAGLUKAN - video
KURKUMIN AŠVAGANDA
extrakt extrakt
ASHWAGANDHA - video
RDESNO ANNONA
extrakt extrakt
TEČKOVANÉ PŘÍBĚHY
dokument z 31. srpna 2022
Nadační fond Svědomí Národa
KUBEK 2009
DOKUMENT ČT 2
BYZNYS V BÍLÝCH PLÁŠTÍCH
DOKUMENT ČT 2
ŠKODLIVOST MOBILNÍCH SÍTÍ
možná i proto je tolik nemocných, říká česká vědkyně, vedoucí týmu Centra buněčného a tkáňového inženýrství FN u sv. Anny...
doc. RNDr. Irena Koutná, Ph.D.
Aktualizovaný jmenný seznam s portovců zemřelých od 1.1.2021 do 31.12.2023 v souvislosti s "vakcinací" na covid
PATOLOG dr. Ryan Cole oprávněně VAROVAL
RENOMOVANÝ PATOLOG dr. RYAN COLE - přednáška
ALARMUJÍCÍ EFEKT covid (spike) injekcí (mRNA) na mozek, srdce, ledviny a ostatní orgány
- Spousta lidí postrádá enzym, který rozkládá RNA
- Naprosto porušujeme Norimberský kodex z roku 1947...
český dabing - 17:08
Lékařský summit, San Antonio, Texas, USA - 27.7.2021
AMERICA´S FRONTLINE DOCTORS
POSTAVIT SE NA ODPOR
ZAČNĚTE U SEBE
ZÁKLADEM ZDRAVÍ JE PREVENCE S NÁVRATEM K PŘÍRODĚ
Doporučuji:
každé ráno cca 30 minut před snídaní
vypít cca 4 dcl vlažné čisté pramenité vody s citrónem (můžete přidat až půl lžičky jedlé sody) a pro posílení imunity a energie můžete použít dvojitý extrakt (1-2 kapsle) z
a nejdříve po 15 minutách:
- kefír z tibetské houby 3dcl
- lněné semínko až 30 g - 3 PL
- mletá skořice /max. 4 g za den/
případně nejen pro psychiku:
- Ashwagandhu /1-2 kapsle denně/
pro střevo kvalitní probiotika:
- kysané zelí, které si sami jednoduše vyrobíte POUZE VY! Pozor na "BRUSELSKÉ" kysané zelí! S éčkama
Otevřený dopis ministrovi zdravotnictví: Medici proti diskriminaci - 24. ledna 2022
Můžete zavolat ministru Válkovi
728 264 930
Můžete mu i napsat: valekv@psp.cz, Vlastimil.Valek@top09.cz
Vzorový dopis škole pro studenty, kteří nechtějí podlehnout povinnému očkování proti covidu-19
Fakta nepřestávají existovat tím, že se o nich nesmí hovořit. Pravda je dcerou času
SVĚT SE ZBLÁZNIL
Toto je novodobá reklama na co?
MUDr. Anastasia Maria Loupis: Tento model je v ohrožení života