Jednoduchá prevence rakoviny: snižte teplotu pečení nebo smažení

Gigi Chow N.D.

Mnozí z nás máme rádi smažená, pečená nebo grilovaná jídla. Tato kulinářská potěšení ale mají i svou stinnou stránku: vysoká teplota během přípravy jídel může být zdrojem velkých množství rakovinotvorných sloučenin neboli karcinogenů.

Ze švédského výzkumu vyplynulo, že pokud jsou potraviny s obsahem škrobů připravovány při vysokých teplotách, tvoří se z nich karcinogenní sloučeniny s názvem akrylamidy. Prodlužované vystavování těmto látkám bylo označeno jako příčina vzniku rakoviny u laboratorních zvířat a u lidí má zřejmě obdobné účinky[1].

Tvorba karcinogenů v průběhu smažení není přitom omezena pouze na škrobovité potraviny. I během procesu smažení potravin bohatých na proteiny (např. maso nebo ryby), bývá produkováno mnoho druhů karcinogenních heterocyklických aminů (heterocyclic amines – HCAs). Stává se to hlavně tehdy, pokud je teplota přípravy velmi vysoká (nad 205 °C). U těchto látek bylo prokázáno, že způsobují maligní nádory v tlustém střevě a na prsou u myší i krys – takže jsou zřejmě nebezpečné i pro člověka[2].

Teplota je jedním z nejdůležitějších faktorů, kdy se formují sloučeniny HCAs

Největší množství těchto škodlivin bývá produkováno během smažení, opékání na roštu nebo na rožni – tehdy bývá maso připravováno za velmi vysokých teplot. Platí tu přímá úměra: čím vyšší bývá teplota přípravy, tím větší je množství vyprodukovaných karcinogenů. Jedna z vědeckých studií prokázala až trojnásobné navýšení obsahu HCAs, jestliže byly teploty přípravy zvýšeny z 200 na 250 °C [3]. Běžný plynový gril přitom snadno dosahuje teplot kolem 260 °C - takové extrémní teploty už jsou schopny vyprodukovat vysoká množství karcinogenů!

Maso opékané na rožni je nadto již dlouho známé jako zdraví nebezpečné, protože plameny a kouř spalují maso a tuk na jeho povrchu. Množství tuku v mase je přímo úměrné karcinogennímu potenciálu připravovaného masa. A když navíc tuk odkapává do otevřeného ohně, vzniká další kouř, který je rovněž zdrojem karcinogenů, známých pod označením polycyklické aromatické uhlovodíky (polycyclic aromatic hydrocarbons- PAHs). A ty jsou zpětně pro opékané maso dalším zdrojem nebezpečných složek[4].

Jakým způsobem pak tyto karcinogenní složky uvolňované při tepelné přípravě s vysokými teplotami vyvolávají rakovinu? Odpovědí je oxidační proces. Akrylamidy, HCAs i PAHs jsou všechno oxidanty. Tyto se zúčastňují na procesu oxidace, narušují stabilitu buněčných membrán a DNA[5]; dochází tak k akumulovanému poškozování DNA, které je indikátorem vzniku rakoviny [6].

Jednoduchým způsobem jak předcházet rakovině, je snížení teploty pečení

Abyste minimalizovali množství karcinogenů uvolňovaných během pečení, snižte pracovní teplotu pod 176 °C. Metodami, které slouží k tepelné přípravě při snížených teplotách, jsou vaření na páře, ve vodě nebo v římském hrnci. Když i přesto použijete opékání, pokoušejte se připravit si tenké plátky masa. A když konzumujete jídla připravovaná metodami s využitím vysokých teplot, nezapomínejte na přílohy v podobě barevné zeleniny nebo ovoce, protože tyto bývají bohatými zdroji antioxidantů. Případně můžete užívat i antioxidanty ve formě potravinových doplňků. Antioxidanty odvrací poškození způsobovaná nebezpečnými oxidanty a napomáhají udržovat vaše tělo zdravé a bez rakoviny.

[Poznámka editora: NaturalNews rozhodně nesouhlasí s jakokoliv formou testování na zvířatech. Plně podporujeme takové využívání medicínských experimentů, které zachovávají zdraví i pohodu všech živých bytostí.]


Originál: https://www.naturalnews.com/029620_foods_cancer.html

 

Nechte své léky ležet v chemické misce, jestliže dokážete léčit svého pacienta prostřednictvím stravy.

Koho neuzdraví léky, toho uzdraví příroda.

Hippocrates 460 - 377 př.n.l.

k

 

 

KLOUBNÍ VÝŽIVA,

 

MUDr.Ladislav Šafránek, lékař pro zdravou dlouhověkost

 

ČLÁNEK

 

Nejlepší kloubní výživa

 

 

 

 

OREGÁNO         ECHINACEA

garance: 70-80% Carvacrolu

Účinek:

  • normalizuje arteriální tlak,
  • zlepšuje krevní oběh,
  • zklidňuje nervovou soustavu,
  • zpomaluje proces stárnutí,
  • zlepšuje ventilaci plic,
  • zpevňuje dýchací svaly - předchází plicním a bronchiálním onemocněním,
  • příznivě ovlivňuje léčbu chronické bronchitidy, bronchiálního astmatu, vegetativní dystonie, hypertonického onemocnění a stenokardie,
  • zvyšuje účinnost léků a zkracuje dobu léčení.

 

 

ČISTÝ VZDUCH ALESPOŇ DOMA

96% ÚČINNOST

NAPROSTO TICHÝ CHOD

FILTRACE KARCINOGENNÍHO MIKROPRACHU

podrobně + přes 100 zkušeností

 

 

PROTOPAN

"1" na atopický ekzém

Každé druhé české dítě trpí atopickým ekzémem !!!

v pořadu ČT Pološero září 2014 - Česko, odpadkový koš Evropy -  odkaz 

ČLÁNEK

 

 

MELATONIN

á 1,25 mg           á 5 mg

Zdrojem oleje je původní odrůda lněného semínka bez pescitidů, kterou používala v úspěšné léčbě Dr. Budwig, z Kazachstánu

 

 

JAREK NOHAVICA

ZADEK JAK ŽOK

A přece nakonec - Úspěšná léčba

JAK JE TO S KVALITOU CORDYCEPSU?

 

SMRT ZAČÍNÁ V TLUSTÉM STŘEVU

 

Vyčištění střeva a syndrom propustného střeva

 
ENTEROSGEL - český výrobek z Jeseníku pro celou EU

 

Enterosgel je inovativní střevní adsorbent (enterosorbent), který působí v trávicím traktu, kde na sebe váže toxiny, škodlivé látky, patogeny a alergeny a odvádí je z těla ven

KLAUS OSTŘE PROTI FIALOVI:

"Darebák, jestli bude provokovat, můžu se vrátit do politiky" 30.4 2019

Reálný pohled tohoto zkušeného

politika

                       ZDE                   S|ZPRÁVY