5 rizikových faktorů pro vznik srdečních chorob a cukrovky, kterým byste měli věnovat zvýšenou pozornost

 

Ginger Vieira

Pravidelné kontroly v těchto pěti oblastech vám mohou pomoci snížit riziko vzniku srdečních chorob a cukrovky 2. typu.

To, co jíte, hraje klíčovou roli při zvyšování nebo snižování rizika vzniku srdečních chorob nebo diabetu 2. typu.

Diabetes a srdeční choroby ve Spojených státech stále rostou, (stejně jako v Česku).

Endokrinní společnost pracuje na boji proti výsledkům těchto statistik prostřednictvím včasných zásahů a prevence doporučováním nových pokynů pro pravidelné hodnocení pěti hlavních rizikových faktorů.

Patří sem měření pasu, krevního tlaku, cholesterolu, triglyceridů a cukru v krvi.

K získání diagnózy metabolického syndromu by člověk musel splnit tři z těchto pěti kritérií, vysvětluje Dr. Eugenia Gianos, ředitelka kardiovaskulární prevence v Northwell Health v New Yorku.

Nová doporučení Endokrinní společnosti jsou zaměřena na lidi ve věku 40 až 75 let. Odborníci však tvrdí, že je ohroženo také stále rostoucí množství mladých lidí.

"Stále více mladých pacientů trpí srdečními chorobami a diabetem 2. typu," řekla dr.Gianos. "Jsem denně ohromena, když chodím do práce, abych našla blokády nebo infarkty u lidí ve věku 30 a 40 let." Možná mají genetickou predispozici, ale pokud by to nebylo z důvodu špatných životních návyků, neprojevilo by se to takto až do jejich 60 let. “

Následují informace, které lidé všech věkových skupin potřebují vědět o pravidelném hodnocení pěti hlavních rizikových faktorů srdečních chorob a cukrovky.

1. Obvod pasu

Váš pas je prvním a nejvýznamnějším ukazatelem rizika vzniku srdečních chorob nebo diabetu 2. typu. K tomu obvykle dochází, když je pas větší než 102 centimetrů (cm) u mužů nebo 88 cm u žen.

Snížení obvodu pasu (pozor na viscerální - útrobní tuk) prostřednictvím hubnutí pravděpodobně také sníží krevní tlak, cholesterol, triglyceridy a krevní cukr.

"Rozhodně bych se nejprve rozhodla soustředit se na obvod pasu," řekla dr.Gianos. „Dvě třetiny občanů této země mají nadváhu nebo obezitu. Pro některé je to predispozice, ale vaše životní návyky stále hrají ústřední roli. “

Dr.Gianos doporučuje začít s převážně rostlinnou stravou sestávající ze zeleniny, ovoce, celých zrn, ořechů, luštěnin a libových živočišných bílkovin.

"To je to, co si dáte do úst," dodala Mara Schwartz, CDE, RN, koordinátorka programu cukrovky v Self Regional Healthcare v Greenwood v Jižní Karolíně.

Schwartz říká, že to může být zvláště problematické pro lidi, pokud mnoho členů jejich rodiny trpí také nadváhou a nezdravá strava jsou pokládána za normální lidmi kolem nich.

"Pokud nechcete provádět změny ve vaší stravě, zejména tím, že budete jíst méně zpracovaných potravin a zcela vynechávat nápoje s obsahem cukru, v konečné fázi zpravidla nezabráníte diagnóze diabetu typu 2," řekla Schwartz.

Vynechávání sladkých nápojů - mezi něž patří džusy, sladký čaj a slazené kávové nápoje - je jednou z nejúčinnějších změn, které může člověk udělat, aby zhubl a snížil riziko vzniku cukrovky 2. typu.

2. Krevní tlak

"Často se označuje jako" tichý zabiják "," pacienti si obvykle neuvědomují, jak vysoký je jejich krevní tlak a jeho riziko, dokud se neobjevily následky, jako je mrtvice nebo pokročilé onemocnění ledvin, případně srdeční infarkt, "vysvětlila dr. Gianos.

Podle Centra pro kontrolu nemocí a zdroje prevence se používají dvě čísla k měření krevního tlaku.

První číslo, systolický krevní tlak, měří tlak v krevních cévách, když vaše srdce bije. Druhé číslo, diastolický krevní tlak, měří tlak v cévách, když vaše srdce spočívá mezi rytmy.

Vysoký krevní tlak u člověka může být známkou toho, že mu hrozí srdeční onemocnění nebo cukrovka, pokud má systolický tlak vyšší než 130 mm Hg nebo diastolický tlak vyšší než 85 mm Hg.

K vysokému krevnímu tlaku může přispět řada faktorů, včetně neošetřené spánkové apnoe, nadměrné konzumace alkoholu, kouření cigaret, nedostatek fyzické aktivity, pravidelná konzumace NSAID (nesteroidní protizánětlivé látky jako aspirin, včetně Motrinu a Advilu) a strava se zpracovanými uhlohydráty, a s vysokým množstvím soli a cukru.

Dr.Gianos doporučuje konzumovat, co nejvíce rostlinnou stravu jako jeden z nejlepších způsobů, jak snížit riziko vzniku vysokého krevního tlaku.

Poukazuje také na to, že čerstvá zelenina ve skutečnosti pracuje na snížení krevního tlaku oxidací tuků v krevním řečišti, což by jinak vedlo k nahromadění plaků v tepnách.

3. Cholesterol

Endokrinní společnost v současné době doporučuje, aby HDL (dobrý) cholesterol byl vyšší než 40 mg / dl u mužů a 50 mg / dl u žen.

Přestože se nejnovější směrnice zaměřují na hladiny HDL, dr,Gianos říká, že má pocit, že by LDL (špatný) cholesterol měl být pravidelně sledován.

„V minulosti jsme hovořili o hladinách cholesterolu, pokud jde o poměr LDL („ špatný “) oproti HDL („ dobrý “),“ vysvětlila dr. Gianos.

"Technicky váš HDL cholesterol ve skutečnosti vyčistí LDL z krve, ale vidíme, že mnoho pacientů přichází se srdečními záchvaty a jejich HDL je až 100. To znamená, že to není jen o počtu, ale o tom, jak funkční je tento cholesterol je, “řekla.

Dr.Gianos dodává, že léky určené ke zvýšení hladin HDL pacienta se ukázaly jako neúčinné při snižování rizika infarktu.

"LDL sám o sobě je skutečně nejvíce prediktivní, jaké budou vaše zdravotní výsledky, a snížení LDL má obrovský dopad na snížení rizika srdečního infarktu," řekla dr.Gianos.

Statiny, skupina léků předepsaných k léčbě vysokého cholesterolu a krevního tlaku, jsou jednou z prvních věcí, které lékař předepíše, aby pacientovi pomohl snížit tyto hodnoty.

Nedávný výzkum však dospěl k závěru, že statiny ve skutečnosti zdvojnásobují pacientovo riziko vzniku diabetu 2. typu zvyšováním inzulínové rezistence.

Navzdory studii se dr.Gianos i American Heart Association domnívají, že výhody statinů převažují nad riziky.

Každopádně při rozhodování, zda statiny používat k léčbě vlastního cholesterolu, by měla být pečlivá diskuse s lékařem o rizicích a přínosech pro vaše osobní zdraví.

Více:

4. Krevní tuky (triglyceridy)

Podle Endokrinní společnosti by krevní tuky mohly být známkou toho, že osoba je ohrožena rozvojem srdečních chorob nebo cukrovky, pokud jsou hladiny vyšší než 150 mg / dl.

"Triglyceridy jsou jen nepatrně odlišné molekuly cholesterolu než LDL a HDL," vysvětlila dr.Gianos. "Vysoké triglyceridy mají tendenci být více spojovány s obezitou a cukrovkou - a jsou velmi jasným ukazatelem zvýšeného kardiovaskulárního rizika."

Přestože existují léky určené ke snížení hladiny triglyceridů, dr.Gianos říká, že se ukázalo, že se jim nepodařilo skutečně snížit riziko onemocnění srdce nebo srdečního infarktu.

Místo toho doporučuje soustředit se na zlepšení hladiny cholesterolu, což pak zlepší hladinu triglyceridů do značné míry zlepšením vaší stravy se zaměřením na rostliny.

Varuje také před těžkými nízkosacharidovými dietami, které podporují konzumaci velkého množství nasycených tuků. Říká, že na vlastní oči viděla negativní účinky přísných nízkokarbohydrátových diet, jako je keto a paleo, které mohou ve skutečnosti zvýšit rezistenci na inzulín a riziko infarktu.

"Nedávno jsem byla velice překvapena velkým nárustem aplikovaných ketogenních diet," řekla dr.Gianos. "Ano, lidé rychle zhubnou rychle, ale není to zdravým a ani udržitelným způsobem." A neexistují žádné důkazy, které by podporovaly, že je to bezpečné nebo zdravé. Klíčem je totiž rostlinná strava. “

5. Hladina cukru v krvi

Nejnebezpečnějším aspektem pomalu se vyvíjejících prediabetů nebo diabetu 2. typu je to, že vysoké denní hladiny cukru v krvi postupně poškozují celé vaše tělo - a toto poškození obvykle nelze napravit.

Ignorování nejčasnějších příznaků diabetu znamená vytvoření potenciálu retinopatie ve vašich očích, neuropatie v nohou a nefropatie v ledvinách.

Trvalé vysoké hladiny cukru v krvi jsou také spojeny s depresí, různými kožními stavy, chronickými kvasinkovými infekcemi a závažnými problémy se zdravím ústní dutiny.

Vaše hladina cukru v krvi může být známkou většího problému, pokud:

  • glukóza nalačno je vyšší než 100 mg / dl
  • dvouhodinový perorální test tolerance glukózy je větší než 140 mg / dl
  • HbA1c je vyšší než 5,7 procenta
  • v současné době užíváte orální léky na vysokou hladinu cukru v krvi bez diagnózy diabetu

Studie z roku 2016 - důvěryhodný zdroj - publikovaná v Diabetes Care dospěla k závěru, že přibližně 40 procent lidí s prediabetes nebo diabetem typu 2 bude schopno zcela zvrátit tento stav tím, že drasticky změní své návyky v souvislosti se stravou a cvičením.

Schwartz však zdůrazňuje, že všichni pacienti s prediabetem nebo diabetem 2. typu budou mít prospěch a chránit své zdraví zlepšením svých stravovacích návyků.

"Vidlal jsem, jak pacienti přecházejí z A1C z 10 procent na 6 nebo 7 procent během šesti měsíců právě po vyřazení sladkých nápojů ze stravy," řekla Schwartz.

Varuje také před ukončením sledování prediabetů jen proto, že jejich váha je normální.

"Setkávám se s pacienty po celou dobu s vysokými A1C, kteří nejsou dokonce diagnostikováni jako rizikoví, protože jejich hmotnost je normální díky vysokému metabolismu, ale jejich hladina cukru v krvi stále nepřiměřeně stoupá po každém jídle," řekl Schwartz.

Závěr

Hodnocení pěti hlavních rizikových faktorů srdečních chorob a diabetu 2. typu zahrnuje měření pasu, krevního tlaku, cholesterolu, triglyceridů a cukru v krvi.

Promluvte si se svým lékařem, abyste se ujistili, že jste pravidelně vyšetřováni v každé z těchto oblastí, abyste správně vyhodnotili své riziko.

Odborníci doporučují vyhýbat se vysoce zpracovaným potravinám a sladkým nápojům, které mohou výrazně zvýšit riziko osoby pro rozvoj srdečních chorob, diabetu 2. typu nebo obojího.

Převažující ostlinná strava je také účinný způsob, jak snížit tato rizika.

Autorka článku, Ginger Vieira je pacientka - naturopatka žijící s diabetem 1. typu, celiakií a fibromyalgií. Najdete její knihy o diabetu na Amazonu a spojíte se s ní na Twitteru a YouTube.

Zdroj: https://www.healthline.com

Základním problémem diabetu je ve skutečnosti porucha metabolizmu tuků, a ne přeměny cukru. Problém s asimilací cukru je až druhořadý

                                                                                                Dr. Johanna Budwigová

Více:

 

 

Cílem medicíny je předcházení nemocí a prodloužení zdravé dlouhověkosti. Ideálem medicíny je odstranit mít potřebu lékaře.

MUDr. William J. Mayo

 

 

KLOUBNÍ VÝŽIVA

 

MUDr. Ladislav Šafránek, lékař pro zdravou dlouhověkost

ČLÁNEK

Nejlepší kloubní výživa

jako jediná obnovuje kloubní chrupavku

 

 

CELADRIN  BARNY´S

 

 

SANDŘIN PŘÍBĚH

ÚSPĚŠNÉ UZDRAVENÍ Z RAKOVINY

 

Sandra: Nikdy nezapomenu na ten POCIT BEZNADĚJE, STRACHU, co ve mně lékaři vyvolali, na to jak jsem byla jen další nemocná.

ČLÁNEK  ZDE

Se Sandrou hovořila: Mgr. Zuzana Švédová, Dis.

k

 

 

TŘI UNIKÁTNÍ EXTRAKTY

Z DUANWOOD RED REISHI

 

EXTRAKT           SPÓR

Nejsilnější extrakt z REISHI na českém trhu!!!100% spórový prášek z Duanwood Red Reishi!!!

 

TRITERPEN MAX

Extrakt s vysokým obsahem triterpenoidů. Více než 20 triterpenoidů%!

 

ZDE ROSTE ČERVENÁ REISHI

DUANWOOD RED REISHI

zdroj výše nejúčinnějších extraktů

Video z návštěvy pěstitelů Duanwood Red Reishi v Číně, v horské oblasti Jiangshan

 

FAKTA O REISHI,

MYKOLOGIE, HISTORIE, PĚSTOVÁNÍ, ÚČINNÉ LÁTKY

 

 

 

 CORDYCEPS, extra silný

nejvyšší množství účinných látek

Nejsilnější Cordyceps na českém trhu!!!

 

 

KAPSAICIN

 

 

OREGÁNO         ECHINACEA

garance: 70-80% Carvacrolu

Každé druhé české dítě trpí atopickým ekzémem !!!

v pořadu ČT Pološero září 2014 - Česko, odpadkový koš Evropy -  odkaz 

ČLÁNEK

 

 

MELATONIN

á 1,25 mg                    á 5 mg

 

 

JAREK NOHAVICA

ZADEK JAK ŽOK

A přece nakonec - ÚSPĚŠNÁ LÉČBA