Jaký je rozdíl mezi řeckým a běžným jogurtem?

- Depositphotos

Barbora Nová

Běžný a řecký jogurt jsou fermentované mléčné výrobky.

Fermentované mléčné výrobky se vyrábějí přeměnou laktózy – přirozeně se vyskytujícího cukru v mléce – na kyselinu mléčnou pomocí určitých bakterií, nazývaných také startovací kultury (1).

Ve skutečnosti se běžný i řecký jogurt vyrábějí ze stejných hlavních ingrediencí, včetně čerstvého mléka a startovacích kultur Streptococcus thermophilus a Lactobacillus bulgaricus (2).

Jejich chuť a živiny se však liší v závislosti na způsobu výroby.

Následuje vysvětlení rozdílů mezi řeckým a běžným jogurtem, aby vám pomohlo se rozhodnout, který si vybrat.

Jak se vyrábějí

Běžný i řecký jogurt jsou fermentované mléčné výrobky, ale řecký jogurt se scedí, aby byl mnohem hustší a pikantnější než běžný jogurt.

Běžný jogurt

Běžný jogurt se vyrábí zahřátím mléka, přidáním bakterií a jeho kvašením, dokud nedosáhne kyselého pH přibližně 4,6. Po vychladnutí lze přidat další přísady, jako je ovoce (3).

Konečný produkt má hladkou konzistenci, ale může se lišit v hustotě. Většina jogurtů je buď pitelná, nebo se dá jíst lžičkou.

Vzhledem ke své kyselé povaze může bílý jogurt chutnat mírně kysele, ale obecně je sladší než řecký jogurt.

Řecký jogurt

Řecký jogurt, známý také jako koncentrovaný nebo přecezený jogurt, se vyrábí přecezením syrovátky a dalších tekutin z běžného jogurtu, aby se odstranily.

Protože proces přecezení snižuje celkový objem, řecký jogurt potřebuje k výrobě dávky stejné velikosti výrazně více mléka než běžný jogurt.

Tradičně se jogurt několikrát přecedí v látkových sáčcích, dokud nedosáhne požadované textury. Moderní výrobní metody používají k dosažení stejného efektu odstředivky.

Některé společnosti mohou používat zahušťovadla nebo jiné suché přísady, v takovém případě se konečný produkt označuje jako obohacený jogurt nebo jogurt řeckého typu.

Protože se z řeckého jogurtu odstraní většina tekutiny, je mnohem hustší a pikantnější než běžný jogurt. Je také obecně dražší, protože vyžaduje více mléka.

Srovnání živin

Běžný jogurt a řecký jogurt mají velmi odlišné nutriční profily. Níže uvedená tabulka porovnává 200gramovou ​​porci nízkotučné varianty každého z nich (4, 5):

                                                          Běžný jogurt                          Řecký jogurt

Kalorie                                                      126                                        146
Sacharidy                                                   14 g                                         7,9 g
Cukr                                                           14 g                                         7,1 g
Bílkoviny                                                    10,5 g                                    19,9 g
Tuky                                                            3,1 g                                       3,8 g
Vápník                                                       36 % RHP                                23 % RHP

Oba jogurty jsou také vynikajícím zdrojem hořčíku, vitamínu B12 a jódu.

Řecký jogurt obsahuje přibližně polovinu sacharidů a cukru než běžný jogurt a zároveň téměř dvakrát tolik bílkovin. Obsahuje také méně vápníku.

Tyto rozdíly jsou výsledkem procesu scezování jogurtu.

Odstranění syrovátky z řeckého jogurtu odstraňuje část jeho laktózy, čímž se snižuje jeho celkový obsah sacharidů a cukru. Bílkoviny však zůstávají během celého procesu scezování neporušené, takže hustota řeckého jogurtu poskytuje mnohem více bílkovin.

Mějte na paměti, že výše uvedené srovnání je založeno na nízkotučných verzích obou produktů. Ty vyrobené z plnotučného mléka obsahují více tuku a kalorií.

Podobné zdravotní přínosy

Řecký a běžný jogurt sdílejí řadu zdravotních přínosů díky svým probiotikům a bílkovinám.

Bohaté na probiotika

Probiotika jsou prospěšné bakterie nacházející se ve fermentovaných potravinách, jako je jogurt, kefír a kysané zelí.

Některé výzkumy prokazují, že probiotika obsažená v jogurtu mohou pomoci podpořit zdraví trávení tím, že vyrovnávají střevní mikrobiom, což může snížit riziko zánětů a různých onemocnění (6,  7 ).

Probiotika v jogurtu mohou také hrát roli v:

Vhodné pro osoby s intolerancí laktózy

Lidé s intolerancí laktózy obvykle pociťují nepříjemné trávicí příznaky, jako je nadýmání a průjem, pokud konzumují mléčné výrobky.

Někteří lidé však mohou jogurt tolerovat, protože jeho probiotika pomáhají podporovat trávení laktózy. Řecký jogurt má také přirozeně nižší obsah laktózy, takže by mohl být obzvláště vhodný pro osoby s tímto onemocněním (8).

Může chránit zdraví srdce

Jogurt může pomoci zlepšit rizikové faktory srdečních onemocnění.

Některé výzkumy zjistily, že konzumace až 200 g mléčných výrobků denně, včetně jogurtu, kravského mléka a sýra, snižuje riziko úmrtí ze všech příčin a kardiovaskulárních problémů u lidí s normální hladinou cholesterolu v plazmě (9).

Další studie z roku 2018, která zahrnovala 73 882 dospělých s vysokým krevním tlakem, zjistila, že konzumace dvou nebo více porcí jogurtu týdně byla spojena s o 21 % nižším rizikem mrtvice u mužů a o 17 % u žen ve srovnání s těmi, kteří jedli méně než jednu porci měsíčně (10).

Autoři také poznamenali, že příjem fermentovaných mléčných výrobků je spojen s nižším rizikem hromadění plaku a ztuhlosti tepen, které souvisejí s vysokým krevním tlakem.

V neposlední řadě výzkum uvádí, že probiotika v jogurtu mohou pomoci snížit LDL (špatný) cholesterol a celkový cholesterol inhibicí určitých enzymů (11).

Může pomoci s regulací hmotnosti

Pravidelná konzumace jogurtu je spojena s nižším rizikem obezity a může pomoci podpořit regulaci hmotnosti (12).

Jeho probiotika zvyšují podíl zdravých bakterií ve střevě, což může přispět k regulaci hmotnosti, rozložení tuku a metabolismu cukru a tuků (13).

Běžný a řecký jogurt jsou také vynikajícím zdrojem bílkovin, které by mohly přispět k regulaci hmotnosti zvýšením:

  • pocitu sytosti
  • klidového metabolismu
  • svalové hmoty

Nicméně mnoho komerčních značek obsahuje značné množství přidaného cukru, což může ovlivnit vaše cíle v oblasti regulace hmotnosti (14).

Různé využití v kuchyni

Běžný a řecký jogurt jsou obzvláště všestranné. I když si oba můžete vychutnat samotné nebo smíchané s ovocem, ořechy nebo granolou, přičemž se v receptech používají odlišně.

Například díky své hustotě je řecký jogurt běžnou přísadou do dipů a omáček, jako jsou tzatziki, které jsou základem řecké kuchyně.

Navíc může ve většině receptů nahradit majonézu, zakysanou smetanu a podmáslí, i když se při vysokých teplotách může srazit. Jeho textura je také ideální pro pečení, zejména pokud chcete vlhkou a hustou konzistenci.

Naproti tomu běžný jogurt se běžně používá do smoothies (řecký jogurt je stále dobrou volbou), dresinků a dalších viskózních pokrmů. Například si můžete připravit marinádu na kuře smícháním s citronovou šťávou a kořením.

Který z nich si vybrat?

Běžný i řecký jogurt jsou potraviny bohaté na živiny, které jsou vynikající svačinkou a zdravým doplňkem vašeho jídelníčku.

Slazené jogurty obou druhů jsou nicméně plné přidaného cukru. Pravidelná konzumace potravin s přidaným cukrem může vést k nežádoucímu přibírání na váze, zubnímu kazu, cukrovce 2. typu a srdečním onemocněním (15).

Proto je nejlepší zvolit obyčejný jogurt, abyste si udrželi příjem přidaného cukru pod kontrolou. Pokud chcete, můžete si ho osladit trochou medu nebo trochu ovoce.

Pokud chcete zvýšit příjem bílkovin, řecký jogurt je ideální. Běžný jogurt s nízkým obsahem tuku může být nejlepší pro každého, kdo chce udržet příjem kalorií a bílkovin pod kontrolou.

Závěr

Běžný a řecký jogurt se vyrábějí ze stejných ingrediencí, ale liší se v živinách. Zatímco běžný jogurt má obvykle méně kalorií a více vápníku, řecký jogurt má více bílkovin a méně cukru – a mnohem hustší konzistenci.

Oba typy obsahují probiotika a podporují trávení, hubnutí a zdraví srdce.

Vzhledem k tomu, že oba jsou zdravé, měli byste si jednoduše vybrat ten typ, který preferujete, i když je nejlepší vyhnout se produktům s velkým množstvím přidaného cukru.

8 úžasných přínosů kefíru z tibetské houby

 

 

 

 

 

 

 

- Tibetská houba

Kefír, základní potravina v mnoha kulturách po celém světě, se stal neuvěřitelně populárním v komunitě zabývající se přírodním zdravím, protože má vysoký obsah živin a probiotik a je velmi prospěšný pro trávení a zdraví střev. Mnoho lidí ho oprávněně dokonce považuje za výživnější než jogurt.

Následuje 8 zdravotních přínosů kefíru z tibetské houby podložené výzkumem.

1. Kefír je fantastickým zdrojem mnoha živin

Kefír pochází z některých oblastí východní Evropy a jihozápadní Asie. Jeho název pochází z tureckého slova "kefír", které označuje dobrý pocit po jídle (1).

Jedná se o fermentovaný nápoj, který se tradičně vyrábí z kravského nebo kozího mléka, přičemž se vyrábí přidáním kefírových zrn (tibetská houba) do mléka. Nejedná se o obilná zrna, ale o zrnité kolonie kvasinek a bakterií mléčného kvašení, které svým vzhledem připomínají květák.

Během přibližně 24-48 hodin se mikroorganismy v kefírových zrnech pomnoží a zkvasí cukry v mléce, čímž se mléko změní na kefír. Poté se zrna z tekutiny vyjmou a mohou se znovu použít.

Jinými slovy, kefír je nápoj, ale tibetská houba je startovací kultura, která se používá k výrobě nápoje.

Bakterie mléčného kvašení v zrnech přeměňují mléčnou laktózu na kyselinu mléčnou. Díky tomu má kefír kyselou chuť jako jogurt - má však řidší konzistenci.

Porce nízkotučného kefíru o objemu 1 šálek obsahuje (2):

  • Bílkoviny: 9 gramů
  • Vápník: 24 % referenční hodnoty příjmu (RHP)
  • Fosfor: 20 % RHP
  • Vitamín B12: 29 % RHP
  • Riboflavin (B2): 25 % RHP
  • Hořčík: 7 % RHP
  • Vitamin D: 12 % RHP

Kromě toho má kefír asi 104 kalorií, 11,6 gramů sacharidů a 2-3 gramy tuku v závislosti na druhu použitého mléka.

Kefír také obsahuje celou řadu bioaktivních látek, včetně organických kyselin a peptidů, které přispívají k jeho zdraví prospěšným účinkům (1).

Bezmléčné verze kefíru lze připravit z kokosové vody, kokosového mléka nebo jiných sladkých tekutin. Ty však nemají stejný výživový profil jako kefír na bázi mléka.

Shrnutí:

  • Kefír je fermentovaný mléčný nápoj, který se kultivuje z kefírových zrn (tibetská houba). Je bohatým zdrojem vápníku, bílkovin a vitaminů skupiny B.

2. Kefír je silnější probiotikum než jogurt

Některé mikroorganismy mohou mít po požití příznivé účinky na zdraví (3).

Tyto mikroorganismy, známé jako probiotika, mohou ovlivňovat zdraví mnoha způsoby, napomáhat trávení, regulaci hmotnosti a duševnímu zdraví (4, 5, 6).

Jogurt je nejznámější probiotickou potravinou v západní stravě, ale kefír je ve skutečnosti mnohem účinnějším zdrojem. Kefírová zrna totiž obsahují až 61 kmenů bakterií a kvasinek, což z nich činí velmi bohatý a rozmanitý probiotický zdroj, i když se tato rozmanitost může lišit (7).

Ostatní fermentované mléčné výrobky se vyrábějí z mnohem menšího počtu kmenů a neobsahují žádné kvasinky.

Shrnutí:

  • Kefír může obsahovat až 61 různých mikroorganismů, což z něj činí mnohem silnější zdroj probiotik než z mnoha jiných fermentovaných mléčných výrobků.

3. Kefír má silné antibakteriální vlastnosti

Předpokládá se, že některá probiotika v kefíru chrání před infekcemi. Patří mezi ně i probiotikum Lactobacillus kefiri, které je pro kefír jedinečné.

Studie prokázaly, že toto probiotikum dokáže potlačit růst různých škodlivých bakterií, včetně salmonel, Helicobacter pylori a E. coli (8, 9).

Kefiran, druh sacharidů obsažených v kefíru, má také antibakteriální vlastnosti (10).

Shrnutí:

  • Kefír obsahuje probiotikum Lactobacillus kefiri a sacharid kefiran, které chrání před škodlivými bakteriemi.

4. Kefír může zlepšit zdraví kostí a snížit riziko osteoporózy

Osteoporóza je charakterizována zhoršováním stavu kostní tkáně a v západních zemích představuje velký problém. Je častá zejména u starších žen a dramaticky zvyšuje riziko zlomenin.

Proto zajištění dostatečného příjmu vápníku je jedním z nejúčinnějších způsobů, jak zlepšit zdraví kostí a zpomalit postup osteoporózy (11).

Plnotučný kefír je nejen skvělým zdrojem vápníku, ale také vitaminu K2 - který hraje hlavní roli v metabolismu vápníku. Bylo prokázáno, že doplňování vitaminu K2 snižuje riziko zlomenin až o 81% (12, 13).

Nejnovější studie na zvířatech spojují kefír se zvýšeným vstřebáváním vápníku v kostních buňkách. To vede ke zlepšení hustoty kostí, což by mělo pomoci předcházet zlomeninám (14).

Shrnutí:

  • Kefír vyrobený z mléka je vynikajícím zdrojem vápníku a plnotučný mléčný kefír obsahuje také vitamin K2. Tyto živiny mají zásadní přínos pro zdraví kostí.

5. Kefír může chránit před rakovinou

Rakovina je jednou z nejčastějších příčin úmrtí na světě. Vzniká, když se abnormální buňky v těle nekontrolovaně rozrůstají.

Předpokládá se, že probiotika obsažená ve fermentovaných mléčných výrobcích snižují růst nádorů tím, že stimulují váš imunitní systém. Je tedy možné, že kefír může bojovat proti rakovině (15).

Tato ochranná role byla prokázána v několika studiích v laboratoři (16, 17).

Jedna studie zjistila, že extrakt z kefíru snížil počet buněk rakoviny lidského prsu o 56%, zatímco u jogurtového extraktu to bylo pouze 14% (18).

Shrnutí:

  • Některé studie v laboratoři a na zvířatech ukazují, že kefír může inhibovat růst rakovinných buněk.

6. Probiotika obsažená v kefíru mohou pomoci při různých zažívacích potížích

Probiotika, jako je kefír, mohou pomoci obnovit rovnováhu přátelských bakterií ve střevech. Proto jsou velmi účinná při léčbě mnoha forem průjmu (19, 20).

A co víc, mnohé důkazy potvrzují, že probiotika a probiotické potraviny zmírňují mnohé zažívací potíže (5).

Patří mezi ně syndrom dráždivého tračníku, vředy způsobené infekcí Helicobakter pylori a mnoho dalších (21, 22, 23, 24).

Z tohoto důvodu může být kefír užitečný, pokud máte potíže s trávením.

Shrnutí:

  • Probiotika, jako je kefír, mohou léčit několik forem průjmu. Mohou také vést ke zlepšení různých zažívacích potíží.

7. Kefír z tibetské houby má nízký obsah laktózy

Běžné mléčné potraviny obsahují přírodní cukr zvaný laktóza. Mnoho lidí, zejména dospělých, není schopno laktózu správně rozložit a strávit. Tento stav se nazývá intolerance laktózy (25).

Bakterie mléčného kvašení ve fermentovaných mléčných potravinách - jako je kefír a jogurt - přeměňují laktózu na kyselinu mléčnou, takže tyto potraviny obsahují mnohem méně laktózy než mléko.

Obsahují také enzymy, které mohou pomoci laktózu ještě více rozložit. Proto je kefír obecně dobře snášen lidmi s intolerancí laktózy, alespoň ve srovnání s běžným mlékem (26).

Je také možné vyrobit kefír, který je 100% bez laktózy, a to použitím kokosové vody, ovocné šťávy nebo jiného nemléčného nápoje.

Shrnutí:

  • Kefír má nízký obsah laktózy, protože bakterie mléčného kvašení v něm obsaženou laktózu již předtrávily. Lidé, kteří trpí intolerancí laktózy, mohou často pít kefír bez problémů.

8. Kefír může zlepšit příznaky alergie a astmatu

Alergické reakce jsou způsobeny zánětlivými reakcemi proti určitým potravinám nebo látkám. Lidé s přecitlivělým imunitním systémem jsou náchylnější k alergiím, které mohou vyvolat stavy, jako je astma.

Ve studiích na zvířatech bylo prokázáno, že kefír potlačuje zánětlivé reakce související s alergiemi a astmatem (27, 28).

Shrnutí:

  • Důkazy ze studií na zvířatech ukazují, že pití kefíru může snižovat alergické reakce.

Kefír si snadno vyrobíte doma

Pokud si nejste jisti kvalitou kefíru zakoupeného v obchodě, můžete si ho snadno vyrobit doma. V kombinaci s čerstvým ovocem je kefír zdravým a chutným dezertem.

Kefírová zrna jsou k dostání na internetu. Mějte na paměti, že kefírová zrna pro mléčné a nemléčné nápoje se liší.

Postup výroby kefíru:

  • Vložte 1-2 polévkové lžíce kefírových zrn (tibetské houby) do malé sklenice. Čím více jich použijete, tím rychleji dojde ke kultivaci.
  • Přidejte asi 2 šálky (500 ml) mléka, nejlépe bio nebo dokonce syrového. Nejzdravější je mléko od krav krmených trávou. V horní části sklenice nechte 2,5 cm místa.
  • Pokud toužíte po hustším kefíru, můžete přidat trochu plnotučné smetany.
  • Sklenici uzavřete a nechte ji 12-36 hodin stát při pokojové teplotě.
  • Přeceďte přes umělohmotné sítko.

Jakmile začne vypadat hrudkovitě, je hotový. Poté, co tekutinu opatrně scedíte, zůstanou původní kefírová zrnka. Nyní můžete zrnka vložit do nové sklenice s trochou mléka a proces začíná znovu.

Závěr

Kefír je zdravá fermentovaná potravina s konzistencí srovnatelnou s pitným jogurtem.

Tento produkt se tradičně vyrábí z mléka, ale k dispozici je spousta nemléčných variant.

Studie potvrzují, že posiluje imunitní systém, pomáhá při zažívacích potížích, zlepšuje zdraví kostí a může dokonce bojovat proti rakovině.

Jedině ochranná známka "Superionherbs" garantuje množství účinných látek v níže uvedených extraktech a samozřejmě u každé šarže.

Reishi extrakt, Reishi spór a Reishi Triterpen Max

Reishi extrakt, Reishi spór a Reishi Triterpen Max
Reishi (čínsky Ling Zhi) a její užívání, uvádějí staré čínské spisy z doby už před více než 2 400 lety. Tato vzácná houba je také nazývaná latinsky Ganoderma lucidum, v překladu "božská houba...

Cordyceps sinensis

Cordyceps sinensis
Cordyceps je velice specifická cizopasná houba, která roste od nepaměti pouze v horských oblastech Číny a Tibetu. Pro své specifické účinky je v čínské medicíně především Cordyceps sinensis používán...

Sibiřská Čaga

Sibiřská Čaga
Čaga, dřevokazná houba se živí šťávami stromů, především z břízy, jilmu, jeřabiny, jasanu, ale nejvyšší léčivé účinky má houba Čaga rostoucí na břízách. Ideální sběr je na podzim a na jaře, kdy má...

Hericium erinaceus

Hericium erinaceus
Hericium je poměrně vzácná houba, která svým tvarem připomíná mořský korál. Roste paraziticky především na tvrdém dřevě dubů a buků, přičemž roste zejména v jihovýchodní Asii. Na našem území ji...

Coriolus versicolor (Outkovka pestrá)

Coriolus versicolor (Outkovka pestrá)
- na konci stránky: "Klinické studie s Coriolusem u onkologických pacientů" Coriolus versicolor nebo-li čínsky YunzhiYunzhi je druhem dřevokazné houby, která je již celá staletí využívá v tradiční...

Shiitake

Shiitake
Shiitake (lat. Lentinus edodes), česky Houževnatec jedlý je uznávaný přírodní prostředek jako Reishi, Cordyceps, Hericium a Sibiřská Čaga. Jejími hlavními aktivními komponenty jsou polysacharidy...

Hlíva ústřičná

Hlíva ústřičná
V posledních desetiletích se základní výzkum věnuje daleko podrobněji než kdykoli jindy komlexnějšímu složení a biologickým účinkům hlívy ústřičné a jejím jednotlivým složkám. Na základě výsledků...

Agaricus

Agaricus
Agaricus blazei Murill, česky žampion brazilský Agaricus blazei Murrill je jedlá brazilská houba s nízkým obsahem kalorií a velkým množství živin. Pochází z malé brazilské vesnice jménem Piedade...

BetaGlukan Maxcell (s Resveratrolem a Acerolou)

BetaGlukan Maxcell (s Resveratrolem a Acerolou)
Beta glukany 1,3/1,6D jsou přírodní polysacharidy nacházející se také v buněčných stěnách kvasinek rodu Saccharomyces cerevisiae a všech medicinálních hub. Obsažené beta-glukany jsou získávány...

C-Max komplex (Camu camu s quercetinem)

C-Max komplex (Camu camu s quercetinem)
Synergická kombinace extraktu z plodů ze stromu Camu Camu a quercetinu s maximální vstřebatelností vitamínu C. Camu Camu Camu Camu je nízký malý strom rostoucí divoce podél řek v oblastech...

Ashwagandha

Ashwagandha
(Ashwagandhá – witánie snodárná – witánie uspávající – Withania somnifera) je polokeř, který dorůstá do výšky 1 - 1,5 metru. Původem je ze severozápadní Indie. Roste také v severní Africe a na...

Kurkumin (fytosomální extrakt), italský patent

Kurkumin (fytosomální extrakt), italský patent
10 prokázaných zdravotních přínosů kurkuminu Koření známé jako kurkuma je možná nejúčinnějším existujícím doplňkem stravy. Mnoho kvalitních studií ukazuje, že kurkuma má zásadní přínosy pro vaše...

Rdesno mnohokvěté - He shou wu

Rdesno mnohokvěté - He shou wu
Che-šou-wu (He Shou Wu) je v asijské bylinné medicíně jednou z nejpopulárnějších a nejvíce ceněných posilujících bylin. He-šou-wu je zpracovaná kořenová hlíza rostliny Polygonum multiflorum (rdesno...

Graviola - Annona

Graviola - Annona
Extrakt z listí ze stromu Graviola - přirozený zabiják rakovinových buněk – 10.000 krát silnější než chemoterapie A proč to nevíme? Je to proto, protože určité velké korporace chtějí dostat zpět...

Maca

Maca
Maca, přezdívaná jako peruánský ženšen nebo peruánská viagra roste v jihoamerických Andách, vyskytuje se ve výškách kolem 4000 metrů n.m. a odolává až mrazům -20°C, stejně jako žáru slunce. Vzhledem...

Chitomax

Chitomax
Princip působení Chitomaxu: Je známo, že viskózní vláknina a zejména chitosan působí na metabolismus tuků, snižuje vstřebávání cholesterolu ze stravy a váže se na žlučové kyseliny, a tím snižuje...

Fenuprim

Fenuprim
chitomax + bylinky + kyselina alfalipoová FENUPRIM – jedinečná kombinace čtyřech přírodních látek, synergicky působících, která vám může pomoci při formování vaší postavy. Pro většinu lidí jsou právě...

Dračí krev

Dračí krev
Dračí krev – Dragons blood Když se v amazonské džungli někdo poraní, škrábne nebo je pokousán hmyzem, někdy můžete vidět jak mačetou sekne do jednoho druhu stromu a temně rudou pryskyřici si kápne do...

Danshen Q10 cardio - pro normální funkci srdce

Danshen Q10 cardio - pro normální funkci srdce
Danshen Q10 cardio Synergická kombinace extraktů a mikroživin pro normální funkci srdce. Kombinace extraktu z kořene Danshen, koenzymu Q10, vitamínu E a thiaminu je synergická kombinace – působení...

Šafrán

Šafrán
Saffron – Brain and Neuro balancer Přírodní doplněk stravy určený ke zmírnění stresu, zlepšení nálady a zvýšení pocitu pohody. Obsahuje unikátní synergicky působící kombinaci patentovaného extraktu...

Ostropestřec mariánský (fytosomální extrakt), italský patent

Ostropestřec mariánský (fytosomální extrakt), italský patent
Silybin Phytosome® – silibinin s vysokou vstřebatelností - novinka na ochranu a regeneraci jater Jaterní buňky odstraňují mj. z krve trávicího ústrojí baktérie, viry a jiné patogeny. Zdravá játra do...

Boswellia (fytosomální extrakt), italský patent

Boswellia (fytosomální extrakt), italský patent
Boswellia Phytosome® - novinka s vysokou vstřebatelností, s protizánětlivým a protibolestivým účinkem Boswellia serrata, česky kadidlovník pilovitý je středně velký strom z čeledi březulovitých. Jeho...

S-Acetyl-L-Glutathion

S-Acetyl-L-Glutathion
Glutathion je nejsilnější antioxidant, který vytváří tělo, přičemž S-acetyl-L-Glutathion je nejpokročilejší formou biologicky dostupného glutathionu. Jeho účinnost se rovná nitrožilnímu podávání...

NMN (nikotinamid mononukleotid)

NMN (nikotinamid mononukleotid)
Pokud vás zajímají inovace v oblasti stárnutí a dlouhověkosti, možná jste slyšeli o NMN, což je zkratka pro nikotinamid mononukleotid. Je to molekula, kterou vaše tělo vytváří přirozeně, ale někteří...

Brusinka komplex Phytosome - PhytoCran

Brusinka komplex Phytosome - PhytoCran
PhytoCran – Phytosome® Komplexní doplněk stravy pro zdraví močových cest a podporu imunity Tento doplněk stravy kombinuje patentovaný brusinkový extrakt Anthocran Phytosome®, D-mannosu, přírodní...

Ginkgo biloba Phytosome - Cogni Flow

Ginkgo biloba Phytosome - Cogni Flow
Cogni Flow – Ginkgo biloba Phytosome® Komplexní doplněk stravy pro podporu paměti, koncentrace a zdraví krevního oběhu. Obsahuje Ginkgo biloba (Ginkgoselect®), Bacopa monnieri, Rhodiolu růžovou,...

Probiotika a prebiotika pro zdraví střev a imunitu - Biome Boost

Probiotika a prebiotika pro zdraví střev a imunitu - Biome Boost
Biome Boost Tento doplněk stravy kombinuje vysoce účinnou probiotickou směs s 20 miliardami CFU a 8 kmeny přátelských bakterií doplněné o prebiotický inulin. Obsahuje osvědčené kmeny jako...

Supík - sirup pro DĚTI na podporu imunity - unikátní složení

Supík - sirup pro DĚTI na podporu imunity - unikátní složení
Unikátní kombinace vysoce kvalitních extraktů z hub a rostlin, doplněná o betaglukan vysoké čistoty (nad 80%) a vitamíny na podporu imunity. Devět složek synergicky spojených v blahodárný komplex na...

4x Instantní káva i s extrakty z hub Čaga, Cordyceps a Hericium

4x Instantní káva i s extrakty z hub Čaga, Cordyceps a Hericium
  KOHI-FOCUS SLOŽENÍ: Instantní káva 76,4 % (100% káva Arabica), Ashwagandha extrakt 10 %, Chaga extrakt 8 %, Tulsi extrakt 5 %, Sibiřský ženšen extrakt 0,5 % 100% Arabika, zklidňující...

Každá nemoc je způsobena narůstající jedovatostí lidského organismu.

Úžasný: MUDr. Henry Bieler

 

 

NEJPOPULÁRNĚJŠÍ STRÁNKY

 

 Nově publikované články

     ZÁŘÍ 2025 - 17 článků

 

Zkušenosti klientů s Úspěšnou léčbou především boreliózy, chlamydiózy, únavového syndromu...

 

  Výzkum v roce 2024 přesně určil, co vede v roce 2025 ke zdravé dlouhověkosti

 

  100% REISHI - houba mládí a zdravé dlou h ověkosti - 3 unikátní, bezkonkurenční extrakty

 

10 nejpůsobivějších účinků extraktu z Hericia pro mozek a tělo, chráníte si také hematoencefalickou bariéru

 

Proč lituji přestěhování do domova důchodců – 6 tvrdých pravd, které musíte vědět! - video

 

Nejlepší DIETY pro celkové zdraví v roce 2024 - středomořská, DASH a MIND - U.S. News & World Report

 

 31 důvod ů proč se NENECHÁM OČKOVAT - izraelský rabín Chananya Weisman

 

Mezi mladšími Američany prudce vzrostl nadměrný počet úmrtí, kteří byli očkováni vakcínou mRNA

Dr. Peter  McCullough: Jak přírodně DETOXIKOVAT tělo PO OČKOVÁNÍ mRNA vakcínou (protokol) - video

  Devastující efekt pro zdraví - glutaman sodný, aspartam a další excitotoxiny

Jak se přírodní cestou uzdravit z chronické Boreliózy, Chlamydiózy, EB virózy... únavového syndromu

CORDYCEPS - silná imunita a nárůst energie

Překyselené tělo: začátek vážné nemoci

  ZVRÁCE NÍ POSTUPU DIABETU 2. typu začíná u ignorování běžných doporučení, MUDr. Sarah Hallbergová - video

PROTOKOL PRO PREVENCI pro uzdravené klienty stránek "Úspěšná léčba"

BOSWELIA serrata (kadidlo) - jeden z nejsilnějších přírodních léků Matky Země

Tibetská houba, tibetské krystaly a kombucha -  účinky, darování a prodej

Léčte záněty a ne Cholesterol, MUDr. Marc Sircus

100% ČAGA ze Sibiře, nejvyšší množství účinných látek garantující Certifikát 

Mamografie způsobuje rakovinu prsu, MUDr. Ben Johnson, M.D., N.M.D., D.O.

Účinný lék na rakovinu plic na Kubě, proč ho mít nemůžeme? Leif Davenport

Artróza - kmenové buňky - Podvod!

Lékaři se sami uzdravili z Roztroušené sklerózy, prof. George Jelinek, dr. Terry Wahlsová

Jak se skutečně zdravě stravovat...

Proč průběžně a jak detoxikovat tělo

  PROTINÁDOROVÝ účinek extraktů z REISHI a CORIOLUSU na úrovni klinických studií

Žaloba na farmaceutické korporace, MUDr. Matthias Rath

Koloidní stříbro - účinné přírodní antibiotikum, hustoty koloidního stříbra, doporučené dávkování

 

  Odstranění rtuti, hliníku a dalších toxinů z těla, včetně p revence - MUDr. Dietrich Klinghardt

Zblblo již lidstvo natolik, že se nechá obelhat pohádkami o vražedném oxidu uhličitém?

Jak na Parkinsona? Glutathionem, Hericiem a odstraněním neurotoxinů Chlorellou

Přírodní léčba pejsků versus selhávající ortodoxní antibiotika - Coriolus + Kurkumin vítězí

Proč my máme potravinové alergie, přičemž je naši prarodiče neměli?

Jak na jarní pylovou alergii? Elixír mládí Jana Hromady z Opavy - video

Kniha "Netradiční bylinkář" - Roman Kindl (212 stran)

 

HLOUBKOVÁ OČISTA ORGANIZMU

možnost volby

              YU CCA        SERRAPEPTÁZA

      

OVĚŘENÉ PŘÍRODNÍ PŘÍPRAVKY

Cílem správné medicíny je předcházení nemocí a prodloužení zdravé dlouhověkosti. Ideálem medicíny je odstranit mít potřebu lékaře.

MUDr. William J. Mayo

 

 

TŘI UNIKÁTNÍ EXTRAKTY

Z DUANWOOD RED REISHI

Za  účinné  se  z  Reishi  považují  pouze  kvalitně  provedené  a  čisté  extrakty,  které  mají  dobrou  biologickou  dostupnost  a  jsou  zbavené  nestravitelného  chitinu;  nelze  tedy  použít  pouhý  prášek  z  usušené  houby.

 

          EXTRAKT                 SPÓR

Nejsilnější extrakt z REISHI na českém trhu!!!100% spórový prášek z Duanwood Red Reishi!!!

 

TRITERPEN MAX

Extrakt s vysokým obsahem triterpenoidů. Více než 20 triterpenoidů%!

ZDE ROSTE NEJÚČINNĚJŠÍ REISHI

DUANWOOD RED REISHI

zdroj výše nejúčinnějších extraktů

Video z návštěvy Čechů u pěstitelů Duanwood Red Reishi v Číně, v horské oblasti Jiangshan

 

FAKTA O REISHI,

MYKOLOGIE, HISTORIE, PĚSTOVÁNÍ, ÚČINNÉ LÁTKY, JAK JE TO S JEJÍ KVALITOU?

 

 

 

 CORDYCEPS, EXTRA SILNÝ

NEJVYŠŠÍ GARANTOVANÉ MNOŽSTVÍ ÚČINNÝCH LÁTEK - CERTIFIKÁT COA

Nejsilnější Cordyceps na českém trhu!!!

CORDYCEPS - video

100% Sibiřská Čaga

ČAGA - video

HERICIUM - video

 

    BETAGLUKAN             HLÍVA

        extrakt                extrakt

Betaglucan MaxCellHlíva ústřičná

BETAGLUKAN - video

 

     KURKUMIN              AŠVAGANDA

        extrakt                    extrakt

Betaglucan MaxCellNejsilnější Ašvaganda na Českém trhu

ASHWAGANDHA - video

RDESNO             ANNONA

extrakt                  extrakt

Vysoce účinný extrakt z listů

 

ČAGA - video

Z ověřených dat vyplývá, že člověk, který covid prodělal, je třináckrát lépe chráněn, než člověk, který má dvě dávky vakcíny.

prof. Jiří Beran, 13.11.2021

prof. Jiří Beran, 15.11.2021

 

TEČKOVANÝ PŘÍBĚH

"NEVĚŘÍM UŽ BÍLÝM PLÁŠŤŮM, ALE LIDEM"

medicinský inženýr

JURAJ Orság

 

TEČKOVANÉ PŘÍBĚHY

dokument z 31. srpna 2022

Nadační fond Svědomí Národa

 

KUBEK 2009

 

DOKUMENT ČT 2

BYZNYS V BÍLÝCH PLÁŠTÍCH

DOKUMENT ČT 2

ŠKODLIVOST MOBILNÍCH SÍTÍ

             TEST

BARVOSLEPOSTI

 

 

ROK SI NIČÍME IMUNITU,

možná i proto je tolik nemocných, říká česká vědkyně, vedoucí týmu Centra buněčného a tkáňového inženýrství FN u sv. Anny...

doc. RNDr. Irena Koutná, Ph.D.

Aktualizovaný jmenný seznam s portovců zemřelých od 1.1.2021 v souvislosti s "vakcinací" na covid

Ú MRTÍ - 1483

SRDEČNÍ ZÁSTAVY - 2111

   PATOLOG dr. Ryan Cole oprávněně VAROVAL

 

RENOMOVANÝ PATOLOG   dr. RYAN COLE - přednáška

ALARMUJÍCÍ EFEKT  covid (spike) injekcí (mRNA) na mozek, srdce, ledviny a ostatní orgány

  • Spousta lidí postrádá enzym, který rozkládá RNA
  • Naprosto porušujeme Norimberský kodex z roku 1947...

český dabing - 17:08

Lékařský summit, San Antonio, Texas, USA - 27.7.2021

 

AMERICA´S FRONTLINE DOCTORS

POSTAVIT SE NA ODPOR

 

FRONTLINE NEWS

 

 

ZAČNĚTE U SEBE

ZÁKLADEM ZDRAVÍ JE PREVENCE S NÁVRATEM K PŘÍRODĚ

Doporučuji:

každé ráno cca 30 minut před snídaní

vypít cca 4 dcl vlažné čisté pramenité vody s citrónem (můžete přidat až půl lžičky jedlé sody) a pro posílení imunity a energie můžete použít dvojitý extrakt (1-2 kapsle) z

  a nejdříve po 15 minutách:

případně nejen pro psychiku:

pro střevo kvalitní probiotika:

  • kysané zelí, které si sami jednoduše vyrobíte POUZE VY! Pozor na "BRUSELSKÉ" kysané zelí! S éčkama
 

 

VÁLEK U MORAVCE V OVM

10. dubna 2022

NEHORÁZNĚ LŽE

 

 

 

Fakta nepřestávají existovat tím, že se o nich nesmí hovořit. Pravda je dcerou času

 

SVĚT SE ZBLÁZNIL

Toto je novodobá reklama na co?

MUDr. Anastasia Maria Loupisová: Tento model je v ohrožení života