Co se stane, když jíte příliš mnoho soli?

- Pixabay

Barbora Nová

Kuchyňská sůl, nazývaná také chlorid sodný, je nezbytná pro funkce vašeho těla, včetně nervové signalizace a pohybu svalů. Je také nezbytná pro regulaci krevního tlaku a vodní rovnováhy v buňkách.

Příliš mnoho soli však může mít nepříznivé účinky na zdraví v krátkodobém i dlouhodobém horizontu.

Krátkodobé účinky

Příliš mnoho soli může způsobit okamžité fyzické příznaky, i když je ne každý pocítí.

Žízeň

Tělo používá mnoho mechanismů k regulaci rovnováhy vody a sodíku. Jedním ze způsobů je změna hladiny žízně (1).

Zvýšená žízeň může být známkou zvýšené hladiny sodíku v krvi. Žízeň vás nutí pít více, což vás hydratuje a pomáhá obnovit střední hladinu sodíku v krvi.

Výzkumná studie z roku 2010 ukazuje, že zvýšení koncentrace sodíku v krvi o 2 až 3 % může vést k pocitu žízně (2).

Zadržování vody

Konzumace většího množství soli může způsobit, že ledviny zadržují více tekutin. Dělají to proto, aby udržely zdravou koncentraci sodíku v těle.

Zadržování vody může způsobit příznaky, jako je nadýmání a otoky, nazývané také edémy. Ne každý to zažije, ale pokud ano, může to být obzvláště patrné na pažích nebo nohou (3).

Hypernatrémie

Vaše krev by měla obecně obsahovat 135 až 145 milimolů na litr (mmol/l) sodíku (4).

Pokud je hladina sodíku v krvi 145 mmol/l nebo vyšší, existuje riziko hypernatrémie. Hypernatremie může být způsobena: 

  • nadměrnou ztrátou vody z faktorů, jako je silné pocení, zvracení nebo průjem
  • konzumací nadměrného množství soli v krátkém časovém období
  • některými zdravotními stavy, včetně popálenin, problémů s ledvinami a hormonálních poruch
  • nedostatečným pití vody

Mezi příznaky hypernatrémie mohou patřit:

  • zmatenost
  • extrémní žízeň
  • záškuby svalů
  • záchvaty
  • otok mozku

Léčba zahrnuje řešení základní příčiny a pomalé snižování hladiny sodíku v krvi na střední hladinu. Může zahrnovat perorální příjem nebo intravenózní (žilní) infuzi tekutin v nemocnici po dobu několika dnů (5).

Dlouhodobé účinky

Konzumace příliš velkého množství soli po delší dobu může přispívat k chronickým (dlouhodobým) zdravotním problémům.

Vysoký krevní tlak

V průběhu času může důsledná konzumace nadměrného množství soli zvýšit riziko vzniku vysokého krevního tlaku. Konzumace příliš velkého množství sodíku může zvýšit váš krevní tlak a snížení příjmu sodíku může pomoci jej snížit (6).

Další onemocnění

Kromě zvýšení krevního tlaku Americká kardiologická asociace (AHA) také uvádí, že konzumace příliš velkého množství soli může zvýšit riziko dalších onemocnění, včetně (7):

Rakovina žaludku

Podle studie z roku 2020 může strava s vysokým obsahem soli zvýšit riziko rakoviny žaludku ve srovnání s dietou s nízkým obsahem soli (8).

Ačkoli přesné mechanismy nejsou jasné, vědci naznačují, že nadměrný obsah sodíku může poškozovat sliznici žaludku nebo ovlivňovat určité bakterie a podporovat rozvoj rakoviny.

Pro lepší pochopení toho, jak sůl může ovlivnit riziko rakoviny, je však zapotřebí dalších studií.

Proč tělo potřebuje sůl

Ačkoli příliš mnoho soli může být spojeno se zdravotními riziky, určité množství soli je pro zdraví a přežití nezbytné.

Například vaše tělo potřebuje sodík pro:

  • nervové funkce a signalizaci
  • svalové kontrakce
  • rovnováhu tekutin
  • regulaci krevního objemu a tlaku

Bez dostatečného množství sodíku se mohou vyskytnout příznaky jako (9):

  • nevolnost a zvracení
  • bolest hlavy
  • zmatenost nebo neklid
  • únava
  • svalové křeče
  • záchvaty

AHA doporučuje pro zdraví srdce konzumovat přibližně 1 500 miligramů sodíku denně. Většina lidí má příjem sodíku mnohem vyšší (10).

Můžete se předávkovat solí?

Předávkování solí je možné, ale vzácné.

K akutní otravě solí může dojít, pokud člověk konzumuje extrémně vysoké množství sodíku v krátkém čase. Může se to stát například, pokud děti omylem konzumují příliš mnoho. Může to být také problém pro osoby se specifickými poruchami příjmu potravy.

Předávkování solí může způsobit život ohrožující stavy, jako jsou záchvaty a kóma. V extrémních případech může dojít k úmrtí (11).

Přesné množství, které je nebezpečné, se může měnit v závislosti na faktorech, jako je hmotnost osoby a úroveň hydratace. Obecně platí, že konzumace několika čajových lžiček v krátkém časovém období může být nebezpečná pro děti a několik polévkových lžic může být nebezpečných pro dospělé (12).

Co dělat, když sníte příliš mnoho soli

Pokud jste v posledních hodinách nebo dnech snědli hodně soli, pití velkého množství vody může pomoci vašemu tělu vyplavit přebytečný sodík. To může pomoci zmírnit příznaky, jako je nadýmání a nadměrná žízeň.

Pokud jste snědli několik čajových lžiček nebo více ve velmi krátkém čase a necítíte se dobře, okamžitě vyhledejte lékařskou pomoc. Hypernatrémie může vyžadovat hospitalizaci (13).

Z dlouhodobého hlediska zvažte snížení množství konzumované soli. AHA doporučuje (14):

  • před nákupem potravin, jako jsou konzervy, omáčky a hotová jídla, si přečtěte etikety na obalech
  • vybírejte drůbeží maso, které nebylo injekčně obohaceno solným roztokem nebo vývarem
  • jídlo dochucujte čerstvými bylinkami a sušenými kořeními namísto soli
  • vařte rýži a těstoviny bez soli
  • při jídle v restauraci si vyžádejte jídla s nízkým obsahem soli
  • ochutnejte jídlo před přidáním soli

Můžete také zvážit zvýšení příjmu potravin bohatých na draslík, jako jsou banány, špenát a batáty. Draslík může pomoci působit proti účinkům sodíku.

Závěr

Sůl je v mírném množství nezbytná, ale nadměrný příjem může vést jak ke krátkodobému nepohodlí, tak k vážným dlouhodobým zdravotním rizikům.

Omezení příjmu soli je dobrý způsob, jak podpořit zdraví srdce. Zvažte strategie, jako je kontrola obsahu sodíku na etiketách potravin a dochucování jídla bylinkami a kořením místo soli.

Pokud potřebujete další podporu, dietolog vám může pomoci identifikovat zdroje soli ve vaší stravě a najít způsoby, jak snížit příjem soli.

 

                   CORIOLUS           KURKUMIN®        GLUTATHION         3x REISHI

Vaše sůl vás možná zabíjí

Dr. David Jockers

Sůl je jednou z nejzákladnějších a všudypřítomných ochucovadel. Historicky byla sůl velmi ceněným konzervantem potravin pro většinu světových kultur. Přírodní sůl obsahuje širokou škálu esenciálních minerálů a nepřestává být až neuvěřitelně cennou pro vaše zdraví. Avšak dnešní zpracovatelé chemicky mění většinu soli dodávané na trh a tím ji činí nebezpečnou pro člověka.

Složení stolní soli

Dnešní běžná kuchyňská sůl bývá složená z 97,5% chloridu sodného a zbytek tvoří chemikálie – např. přísady proti hrudkování. Taková sůl bývá bělená a tepelně zpracovaná, takže příliš vysoké teploty mění její přirozenou chemickou strukturu a ničí esenciální stopové minerály. Navíc do ní bývají přidávány i nebezpečné složky, jako je jód nebo fluoridy a jedovaté látky, jako je hydroxid hlinitý (používaný jako přísada proti vlhnutí).

V důsledku zpracování se sůl stává neživou a je z ní vyráběn nepřírodní chlorid sodný s chemickými přísadami, které znemožňují její zužitkování v těle. Tělo pak musí vynakládat ohromná množství energie a obětovat mnoho buněčných tekutin, aby zneutralizovalo ničivé účinky soli.

Případná neschopnost těla neutralizovat toxické substance ze soli mívají zpravidla tyto následky:

  • celulitidu
  • revmatismus, artritidu nebo dnu
  • ledvinové a močové kameny
  • vysoký krevní tlak

Mnoho lidí už pravidelně používá pro solení mořskou sůl. Bohužel, ale mnoho z našich slaných jezer a oceánů je už kontaminováno toxiny, jako jsou např. rtuť, PCB nebo dioxin. Ropné skvrny jsou schopné otrávit zásoby soli na celá desetiletí. Více než 85% všech producentů potravinářské mořské soli používá rafinační procesy. Na základě těchto skutečností je moudřejší nevěřit tomu, že by mořská sůl měla být čistým zdrojem esenciálních solí.

Růžová sůl

Růžová sůl je naopak jedna z velmi mála variant, které dosud zůstávají v přírodě čisté a stabilní. Přírodní růžové soli jsou známé svým obsahem esenciálních stopových minerálů a svou schopností regulovat vyváženost buněčných tekutin. Růžové odstíny získávají tyto soli díky přítomnosti oxidu železa a hojnému obsahu stopových minerálů. Tyto minerály bývají přítomně v tzv. koloidní formě a mívají vzájemně propojenou strukturu, usnadňující jejich absorpci a jejich výživná schopnost je tak pro tělo znásobována.

Růžová sůl bývá často pojmenovávána podle svého původu. Mezi nejuznávanější druhy patří himalájská sůl – i když se třeba těží na Havaji, v Austrálii, Peru, Utahu nebo v Polsku. V rozporu s rozšířeným přesvědčením tyto druhy solí nezvyšují krevní tlak. Jejich schopnost regulovat vyváženost tekutin jim dovoluje zároveň i stabilizovat tlak krve na zdravých hodnotách.

Mezi další přínosy růžových solí patří tyto:

  • Podporují zdravou hladinu cukru v krvi
  • Umožňují produkovat energii v těle
  • Absorbují částice stravy
  • Podporují cévní a dýchací systémy
  • Podporují zdravé nosní dutiny
  • Jsou prevencí proti svalovým křečím
  • Zesilují kosti
  • Upravují spánek a náladovost
  • Zlepšují tělesné libido
  • Podporují imunitní systém
  • Stabilizují srdeční tep a tlak krve
  • Odstraňují překyselení

Růžová sůl je také výborným prostředkem proti astmatu a alergiím. Mívá jedinečnou schopnost uvolňovat zahuštěné sekrety z plic a zastavovat nadměrnou vodnatou sekreci hlenu z nosu. Lze ji užívat také pro léčebné účely – působí totiž jako přírodní antihistamin. Doporučuje se pít 2-3 sklenice vody s malým přídavkem růžové soli.

Při léčebném užívání těchto solí mějte na paměti své tělo a naslouchejte mu. Některé tělesné typy potřebují více soli než jiné. Pokud máte chuť na něco slaného, obvykle to znamená, že vám schází stopové minerály. Řiďte se proto svým instinktem a přidávejte si do svého jídla o něco více růžové soli. Pokud zrovna nemáte chuť na slané, pak se vraťte se solením zpět ke zmenšeným dávkám.

Originál: naturalnews.com

6 málo známých nebezpečí přílišného omezování sodíku

- Pixabay

Barbora Nová

Příliš mnoho sodíku ve stravě může způsobit problémy, zejména pokud máte vysoký krevní tlak. Nedostatečný příjem sodíku však může způsobit také problémy, například zvýšit odolnost vůči inzulínu a případně zvýšit hladinu LDL cholesterolu.

Tento článek pojednává o omezení sodíku u běžné populace. Pokud vám lékař předepsal dietu s nízkým obsahem sodíku nebo pokud musíte dietu s nízkým obsahem sodíku dodržovat kvůli nějakému onemocnění, nemusí se vás následující informace týkat.

Sodík je důležitý elektrolyt a hlavní složka kuchyňské soli.

Příliš mnoho sodíku je spojováno s vysokým krevním tlakem a zdravotnické organizace doporučují jeho příjem omezit (1, 2, 3).

Většina současných doporučení doporučuje přijímat méně než 2 300 mg sodíku denně. Některé se dokonce pohybují na hranici 1 500 mg denně (4).

Nicméně i když příliš mnoho sodíku způsobuje problémy, stejně nezdravá může být i konzumace příliš malého množství.

Následuje 6 málo známých nebezpečí přílišného omezování sodíku.

1. Málo sodíku může zvyšovat inzulinovou rezistenci

Několik studií spojuje diety s nízkým obsahem sodíku se zvýšenou inzulinovou rezistencí (5, 6, 7).

Inzulínová rezistence je stav, kdy buňky vašeho těla nereagují dobře na signály hormonu inzulínu, což vede k vyšší hladině inzulínu a cukru v krvi.

Inzulínová rezistence je považována za hlavní příčinu mnoha závažných onemocnění, včetně cukrovky 2. typu a srdečních chorob (8, 9).

Jedna studie zahrnující 152 zdravých lidí zjistila, že inzulinová rezistence se zvýšila již po 7 dnech diety s nízkým obsahem sodíku (5).

Přesto se ne všechny studie shodují. Některé nezjistily žádný účinek, nebo dokonce snížení inzulinové rezistence (10, 11, 12).

Tyto studie se však lišily délkou trvání, studovanou populací a mírou omezení soli, což může vysvětlovat rozporuplné výsledky.

Shrnutí:

  • Diety s nízkým obsahem sodíku jsou spojovány se zvýšenou inzulinovou rezistencí, což je stav, který způsobuje vyšší hladinu cukru a inzulinu v krvi. To může vést k cukrovce 2. typu a dalším závažným onemocněním.

2. Žádný jasný přínos pro srdeční onemocnění

Je pravda, že snížení příjmu sodíku může snížit krevní tlak.

Krevní tlak je však pouze rizikovým faktorem pro vznik onemocnění. To, co je skutečně významné, jsou tvrdé koncové ukazatele, jako je srdeční infarkt nebo úmrtí.

Několik observačních studií se zabývalo vlivem diety s nízkým obsahem sodíku na infarkty, mrtvice a riziko úmrtí (13, 14, 15).

Jedna studie zjistila, že méně než 3 000 mg sodíku denně je spojeno se zvýšeným rizikem úmrtí na srdeční onemocnění, včetně infarktu a mrtvice (14).

Znepokojující je, že jiná studie uvádí vyšší riziko úmrtí na srdeční onemocnění při nižších hladinách sodíku, které v současné době doporučují mnohá doporučení (15).

Jiné studie však uvádějí protichůdné výsledky, takže tato otázka není zdaleka vyřešena (16, 17, 18).

V přehledu z roku 2011 se ukázalo, že snížení obsahu sodíku nesnižuje riziko úmrtí na infarkt nebo mrtvici a zvyšuje riziko úmrtí na srdeční selhání (19).

Shrnutí:

  • Ačkoli důkazy jsou smíšené, některé observační studie ukazují, že dieta s nízkým obsahem soli je spojena se zvýšeným rizikem úmrtí na infarkt nebo mrtvici.

3. Zvýšené riziko úmrtí na srdeční selhání

O srdečním selhání hovoříme tehdy, když srdce není schopno přečerpávat dostatečné množství krve v těle, aby uspokojilo jeho potřeby krve a kyslíku.

Neznamená to, že srdce přestane pracovat úplně, ale přesto se jedná o velmi závažný zdravotní problém.

Zajímavé je, že diety s nízkým obsahem sodíku jsou spojeny se zvýšeným rizikem úmrtí u lidí se srdečním selháním.

Jeden přehled zjistil, že u lidí se srdečním selháním omezení příjmu sodíku zvyšuje riziko úmrtí (19).

Ve skutečnosti byl tento účinek silný - lidé, kteří omezili příjem sodíku, měli o 160 % vyšší riziko úmrtí. To je znepokojující, protože lidem se srdečním selháním se často doporučuje omezovat příjem sodíku.

Přesto byly výsledky silně ovlivněny pouze jednou studií, takže je zapotřebí dalšího výzkumu.

Shrnutí:

  • Existují určité důkazy, že lidé se srdečním selháním mohou mít při dietě s nízkým obsahem sodíku vyšší riziko úmrtí. K potvrzení této skutečnosti je však zapotřebí provést další studie.

4. Může zvyšovat hladinu LDL (špatného) cholesterolu a triglyceridů

Riziko srdečních onemocnění může zvyšovat mnoho faktorů, včetně zvýšeného LDL (špatného) cholesterolu a triglyceridů.

Některé studie zjistily, že dieta s nízkým obsahem sodíku může zvyšovat hladinu LDL (špatného) cholesterolu i triglyceridů.

V přehledu studií provedených v roce 2003 na zdravých lidech bylo zjištěno, že dieta s nízkým obsahem sodíku způsobuje zvýšení LDL (špatného) cholesterolu o 4,6 % a triglyceridů o 5,9 % (20).

Novější přehled uvádí 2,5% zvýšení cholesterolu a 7% zvýšení triglyceridů (21).

Navíc tyto studie zjistily, že omezení soli způsobuje v průměru pouze nepatrné snížení krevního tlaku, přičemž u osob s vysokým krevním tlakem je účinek o něco silnější.

Shrnutí:

  • Studie zjistily, že omezení soli může zvýšit hladinu LDL (špatného) cholesterolu a triglyceridů, což jsou běžné rizikové faktory srdečních onemocnění.

5. Zvýšené riziko úmrtí u lidí s cukrovkou

Lidé s cukrovkou mají zvýšené riziko srdečního infarktu a mrtvice (22).

Mnohá doporučení pro osoby s cukrovkou proto doporučují omezit příjem soli (23, 24).

Některé studie však zjistily souvislost mezi nízkým příjmem sodíku a zvýšeným rizikem úmrtí u osob s diabetem 1. i 2. typu (25, 26).

Jednalo se však o observační studie a jejich výsledky je třeba interpretovat s opatrností.

Shrnutí:

  • Lidé s diabetem 1. a 2. typu mohou mít při dietě s nízkým obsahem sodíku zvýšené riziko úmrtí.

6. Vyšší riziko hyponatrémie (nízké hladiny sodíku v krvi)

Hyponatrémie je stav charakterizovaný nízkou hladinou sodíku v krvi.

Její příznaky jsou podobné příznakům způsobeným dehydratací. V závažných případech může dojít k otoku mozku, což může vést k bolestem hlavy, křečím, kómatu a dokonce ke smrti (27).

U některých skupin obyvatelstva, například u starších osob, je riziko hyponatrémie vyšší (28).

Je to proto, že senioři častěji trpí nemocí nebo užívají léky, které mohou snižovat hladinu sodíku v krvi.

Sportovci, zejména ti, kteří se účastní vytrvalostních závodů na dlouhé vzdálenosti, jsou také vystaveni vysokému riziku vzniku hyponatrémie spojené s cvičením (29, 30).

V jejich případě je obvykle způsobena pitím příliš velkého množství vody a nenahrazením sodíku, který se ztrácí potem (31).

Shrnutí:

  • Stav zvaný hyponatrémie neboli nízká hladina sodíku v krvi může postihnout některé osoby, například seniory a některé sportovce. Konzumace menšího množství soli zvyšuje riziko tohoto stavu.

Závěr

Národní lékařská akademie Spojených států (NAM) doporučuje příjem sodíku nižší než 2 300 mg denně, což odpovídá 5,8 g soli.

Studie naznačují, že pokud jde o účinky sodíku, existuje křivka ve tvaru písmene J.

Příliš mnoho může být škodlivé, ale příliš málo může mít také vážné následky.

Zdá se, že nejnižší riziko zdravotních problémů a úmrtí je někde uprostřed.

Někteří vědci kontroverzně navrhují, že za optimální se považuje příjem 3 000-5 000 mg sodíku denně.

To sice překračuje maximální denní příjem doporučovaný NAM, ale je to podobný příjem, jaký již konzumuje průměrný člověk ve Spojených státech (32, 33).

To představuje 7,5-12,5 gramů kuchyňské soli denně, což odpovídá 1,5-2,5 čajovým lžičkám denně (sůl obsahuje pouze 40 % sodíku, takže pro zjištění množství soli vynásobte sodík 2,5).

Mnohým lidem však může omezení příjmu sodíku prospět, například osobám s vysokým krevním tlakem citlivým na sůl (34).

Pokud máte zdravotní potíže, které vyžadují dietu s nízkým obsahem sodíku, nebo pokud vám lékař doporučil omezit jeho příjem, rozhodně v tom pokračujte.

Pokud jste však zdravý člověk, který se snaží zůstat zdravý, neexistují žádné dobré důkazy o tom, že dodržování diety s nízkým obsahem sodíku zlepší váš zdravotní stav.

Většina nadbytečného sodíku, který lidé konzumují, pochází z průmyslově zpracovaných a balených potravin - tedy z potravin, které byste stejně neměli jíst.

Přiměřené přidávání soli do zdravých potravin pro zlepšení jejich chuti je bezpečné a zdravé - a může vám zpříjemnit stravu.

Jedině ochranná známka "Superionherbs" garantuje množství účinných látek v níže uvedených extraktech a samozřejmě u každé šarže.

Pozor na SUŠINY z medicinálních hub, jsou neúčinné, viz článek v Journalu "KLINICKÁ ONKOLOGIE"

Pozor na SUŠINY z medicinálních hub, jsou neúčinné, viz článek v Journalu "KLINICKÁ ONKOLOGIE"
Ing. Zdeněk Rozehnal Pro léčbu zásadně používejte kvalitně  provedené  a  čisté  extrakty,  které  mají  dobrou  biologickou  dostupnost ...

Reishi extrakt, Reishi spór a Reishi Triterpen Max

Reishi extrakt, Reishi spór a Reishi Triterpen Max
Reishi (čínsky Ling Zhi) a její užívání, uvádějí staré čínské spisy z doby už před více než 2 400 lety. Tato vzácná houba je také nazývaná latinsky Ganoderma lucidum, v překladu "božská houba...

Reishi spórový olej s 30% triterpenů

Reishi spórový olej s 30% triterpenů
Již je dlouho známa skutečnost, že existuje více způsobů úspěšné likvidace rakovinových buněk pomocí přírodních terapií, bez vedlejších negativních účinků. Odborníci se shodují na vhodnosti kombinace...

Cordyceps sinensis

Cordyceps sinensis
Cordyceps je velice specifická cizopasná houba, která roste od nepaměti pouze v horských oblastech Číny a Tibetu. Pro své specifické účinky je v čínské medicíně především Cordyceps sinensis používán...

Sibiřská Čaga

Sibiřská Čaga
Čaga, dřevokazná houba se živí šťávami stromů, především z břízy, jilmu, jeřabiny, jasanu, ale nejvyšší léčivé účinky má houba Čaga rostoucí na břízách. Ideální sběr je na podzim a na jaře, kdy má...

Hericium erinaceus

Hericium erinaceus
Hericium je poměrně vzácná houba, která svým tvarem připomíná mořský korál. Roste paraziticky především na tvrdém dřevě dubů a buků, přičemž roste zejména v jihovýchodní Asii. Na našem území ji...

Coriolus versicolor (Outkovka pestrá)

Coriolus versicolor (Outkovka pestrá)
- na konci stránky: "Klinické studie s Coriolusem u onkologických pacientů" Coriolus versicolor nebo-li čínsky YunzhiYunzhi je druhem dřevokazné houby, která je již celá staletí využívá v tradiční...

Shiitake

Shiitake
Shiitake (lat. Lentinus edodes), česky Houževnatec jedlý je uznávaný přírodní prostředek jako Reishi, Cordyceps, Hericium a Sibiřská Čaga. Jejími hlavními aktivními komponenty jsou polysacharidy...

Hlíva ústřičná

Hlíva ústřičná
V posledních desetiletích se základní výzkum věnuje daleko podrobněji než kdykoli jindy komlexnějšímu složení a biologickým účinkům hlívy ústřičné a jejím jednotlivým složkám. Na základě výsledků...

Agaricus

Agaricus
Agaricus blazei Murill, česky žampion brazilský Agaricus blazei Murrill je jedlá brazilská houba s nízkým obsahem kalorií a velkým množství živin. Pochází z malé brazilské vesnice jménem Piedade...

Pornatka kokosová

Pornatka kokosová
Úvod Wolfiporia extensa, známá také jako Poria cocos či čínsky Fú Líng (česky pornatka kokosová), patří mezi houby, které si již tisíce let drží pevné místo v tradiční čínské medicíně. Na první...

BetaGlukan Maxcell (s Resveratrolem a Acerolou)

BetaGlukan Maxcell (s Resveratrolem a Acerolou)
Beta glukany 1,3/1,6D jsou přírodní polysacharidy nacházející se také v buněčných stěnách kvasinek rodu Saccharomyces cerevisiae a všech medicinálních hub. Obsažené beta-glukany jsou získávány...

C-Max komplex (Camu camu s quercetinem z cibule)

C-Max komplex (Camu camu s quercetinem z cibule)
Synergická kombinace extraktu z plodů ze stromu Camu Camu a quercetinu s maximální vstřebatelností vitamínu C. Camu Camu Camu Camu je nízký malý strom rostoucí divoce podél řek v oblastech...

Ashwagandha

Ashwagandha
(Ashwagandhá – witánie snodárná – witánie uspávající – Withania somnifera) je polokeř, který dorůstá do výšky 1 - 1,5 metru. Původem je ze severozápadní Indie. Roste také v severní Africe a na...

Kurkumin (fytosomální extrakt), italský patent

Kurkumin (fytosomální extrakt), italský patent
10 prokázaných zdravotních přínosů kurkuminu Koření známé jako kurkuma je možná nejúčinnějším existujícím doplňkem stravy. Mnoho kvalitních studií ukazuje, že kurkuma má zásadní přínosy pro vaše...

Rdesno mnohokvěté - He shou wu

Rdesno mnohokvěté - He shou wu
Che-šou-wu (He Shou Wu) je v asijské bylinné medicíně jednou z nejpopulárnějších a nejvíce ceněných posilujících bylin. He-šou-wu je zpracovaná kořenová hlíza rostliny Polygonum multiflorum (rdesno...

Graviola - Annona

Graviola - Annona
Extrakt z listí ze stromu Graviola - přirozený zabiják rakovinových buněk – 10.000 krát silnější než chemoterapie A proč to nevíme? Je to proto, protože určité velké korporace chtějí dostat zpět...

Maca

Maca
Maca, přezdívaná jako peruánský ženšen nebo peruánská viagra roste v jihoamerických Andách, vyskytuje se ve výškách kolem 4000 metrů n.m. a odolává až mrazům -20°C, stejně jako žáru slunce. Vzhledem...

Chitomax

Chitomax
Princip působení Chitomaxu: Je známo, že viskózní vláknina a zejména chitosan působí na metabolismus tuků, snižuje vstřebávání cholesterolu ze stravy a váže se na žlučové kyseliny, a tím snižuje...

Fenuprim

Fenuprim
chitomax + bylinky + kyselina alfalipoová FENUPRIM – jedinečná kombinace čtyřech přírodních látek, synergicky působících, která vám může pomoci při formování vaší postavy. Pro většinu lidí jsou právě...

Dračí krev

Dračí krev
Dračí krev – Dragons blood Když se v amazonské džungli někdo poraní, škrábne nebo je pokousán hmyzem, někdy můžete vidět jak mačetou sekne do jednoho druhu stromu a temně rudou pryskyřici si kápne do...

Danshen Q10 cardio - pro normální funkci srdce

Danshen Q10 cardio - pro normální funkci srdce
Danshen Q10 cardio Synergická kombinace extraktů a mikroživin pro normální funkci srdce. Kombinace extraktu z kořene Danshen, koenzymu Q10, vitamínu E a thiaminu je synergická kombinace – působení...

Šafrán

Šafrán
Saffron – Brain and Neuro balancer Přírodní doplněk stravy určený ke zmírnění stresu, zlepšení nálady a zvýšení pocitu pohody. Obsahuje unikátní synergicky působící kombinaci patentovaného extraktu...

Ostropestřec mariánský (fytosomální extrakt), italský patent

Ostropestřec mariánský (fytosomální extrakt), italský patent
Silybin Phytosome® – silibinin s vysokou vstřebatelností - novinka na ochranu a regeneraci jater Jaterní buňky odstraňují mj. z krve trávicího ústrojí baktérie, viry a jiné patogeny. Zdravá játra do...

Boswellia (fytosomální extrakt), italský patent

Boswellia (fytosomální extrakt), italský patent
Boswellia Phytosome® - novinka s vysokou vstřebatelností, s protizánětlivým a protibolestivým účinkem Boswellia serrata, česky kadidlovník pilovitý je středně velký strom z čeledi březulovitých. Jeho...

S-Acetyl-L-Glutathion

S-Acetyl-L-Glutathion
Glutathion je nejsilnější antioxidant, který vytváří tělo, přičemž S-acetyl-L-Glutathion je nejpokročilejší formou biologicky dostupného glutathionu. Jeho účinnost se rovná nitrožilnímu podávání...

NMN (nikotinamid mononukleotid)

NMN (nikotinamid mononukleotid)
Pokud vás zajímají inovace v oblasti stárnutí a dlouhověkosti, možná jste slyšeli o NMN, což je zkratka pro nikotinamid mononukleotid. Je to molekula, kterou vaše tělo vytváří přirozeně, ale někteří...

Brusinka komplex Phytosome - PhytoCran

Brusinka komplex Phytosome - PhytoCran
PhytoCran – Phytosome® Komplexní doplněk stravy pro zdraví močových cest a podporu imunity Tento doplněk stravy kombinuje patentovaný brusinkový extrakt Anthocran Phytosome®, D-mannosu, přírodní...

Ginkgo biloba Phytosome - Cogni Flow

Ginkgo biloba Phytosome - Cogni Flow
Cogni Flow – Ginkgo biloba Phytosome® Komplexní doplněk stravy pro podporu paměti, koncentrace a zdraví krevního oběhu. Obsahuje Ginkgo biloba (Ginkgoselect®), Bacopa monnieri, Rhodiolu růžovou,...

Probiotika a prebiotika pro zdraví střev a imunitu - Biome Boost

Probiotika a prebiotika pro zdraví střev a imunitu - Biome Boost
Biome Boost Tento doplněk stravy kombinuje vysoce účinnou probiotickou směs s 20 miliardami CFU a 8 kmeny přátelských bakterií doplněné o prebiotický inulin. Obsahuje osvědčené kmeny jako...

Cyclica Calm

Cyclica Calm
Cyclica Calm – přírodní podpora hormonální rovnováhy a úleva při PMS Cyclica Calm přináší ženám účinnou a přirozenou podporu v každé fázi menstruačního cyklu. Je navržena tak, aby pomáhala udržovat...

Supík - sirup pro DĚTI na podporu imunity - unikátní složení

Supík - sirup pro DĚTI na podporu imunity - unikátní složení
Unikátní kombinace vysoce kvalitních extraktů z hub a rostlin, doplněná o betaglukan vysoké čistoty (nad 80%) a vitamíny na podporu imunity. Devět složek synergicky spojených v blahodárný komplex na...

4x Instantní káva i s extrakty z hub Čaga, Cordyceps a Hericium

4x Instantní káva i s extrakty z hub Čaga, Cordyceps a Hericium
  KOHI-FOCUS SLOŽENÍ: Instantní káva 76,4 % (100% káva Arabica), Ashwagandha extrakt 10 %, Chaga extrakt 8 %, Tulsi extrakt 5 %, Sibiřský ženšen extrakt 0,5 % 100% Arabika, zklidňující...

Každá nemoc je způsobena narůstající jedovatostí lidského organismu.

Úžasný: MUDr. Henry Bieler

 

 

NEJPOPULÁRNĚJŠÍ STRÁNKY

 

 NOVĚ PUBLIKOVANÉ STRÁNKY

     PROSINEC 2025 - 12 stránek

 

Zkušenosti klientů s Úspěšnou léčbou především boreliózy, chlamydiózy, únavového syndromu...

 

  Výzkum v roce 2024 přesně určil, co vede v roce 2025 ke zdravé dlouhověkosti

 

  100% REISHI - houba mládí a zdravé dlou h ověkosti - 3 unikátní, bezkonkurenční extrakty

 

10 nejpůsobivějších účinků extraktu z Hericia pro mozek a tělo, chráníte si také hematoencefalickou bariéru

 

Proč lituji přestěhování do domova důchodců – 6 tvrdých pravd, které musíte vědět! - video

 

Nejlepší DIETY pro celkové zdraví v roce 2024 - středomořská, DASH a MIND - U.S. News & World Report

 

 31 důvod ů proč se NENECHÁM OČKOVAT - izraelský rabín Chananya Weisman

 

Mezi mladšími Američany prudce vzrostl nadměrný počet úmrtí, kteří byli očkováni vakcínou mRNA

Dr. Peter  McCullough: Jak přírodně DETOXIKOVAT tělo PO OČKOVÁNÍ mRNA vakcínou (protokol) - video

  Devastující efekt pro zdraví - glutaman sodný, aspartam a další excitotoxiny

Jak se přírodní cestou uzdravit z chronické Boreliózy, Chlamydiózy, EB virózy... únavového syndromu

CORDYCEPS - silná imunita a nárůst energie

Překyselené tělo: začátek vážné nemoci

  ZVRÁCE NÍ POSTUPU DIABETU 2. typu začíná u ignorování běžných doporučení, MUDr. Sarah Hallbergová - video

PROTOKOL PRO PREVENCI pro uzdravené klienty stránek "Úspěšná léčba"

BOSWELIA serrata (kadidlo) - jeden z nejsilnějších přírodních léků Matky Země

Tibetská houba, tibetské krystaly a kombucha -  účinky, darování a prodej

Léčte záněty a ne Cholesterol, MUDr. Marc Sircus

100% ČAGA ze Sibiře, nejvyšší množství účinných látek garantující Certifikát 

Mamografie způsobuje rakovinu prsu, MUDr. Ben Johnson, M.D., N.M.D., D.O.

Účinný lék na rakovinu plic na Kubě, proč ho mít nemůžeme? Leif Davenport

Artróza - kmenové buňky - Podvod!

Lékaři se sami uzdravili z Roztroušené sklerózy, prof. George Jelinek, dr. Terry Wahlsová

Jak se skutečně zdravě stravovat...

Proč průběžně a jak detoxikovat tělo

  PROTINÁDOROVÝ účinek extraktů z REISHI a CORIOLUSU na úrovni klinických studií

Žaloba na farmaceutické korporace, MUDr. Matthias Rath

Koloidní stříbro - účinné přírodní antibiotikum, hustoty koloidního stříbra, doporučené dávkování

 

  Odstranění rtuti, hliníku a dalších toxinů z těla, včetně p revence - MUDr. Dietrich Klinghardt

Zblblo již lidstvo natolik, že se nechá obelhat pohádkami o vražedném oxidu uhličitém?

Jak na Parkinsona? Glutathionem, Hericiem a odstraněním neurotoxinů Chlorellou

Přírodní léčba pejsků versus selhávající ortodoxní antibiotika - Coriolus + Kurkumin vítězí

Proč my máme potravinové alergie, přičemž je naši prarodiče neměli?

Jak na jarní pylovou alergii? Elixír mládí Jana Hromady z Opavy - video

Kniha "Netradiční bylinkář" - Roman Kindl (212 stran)

      

OVĚŘENÉ PŘÍRODNÍ PŘÍPRAVKY

Cílem správné medicíny je předcházení nemocí a prodloužení zdravé dlouhověkosti. Ideálem medicíny je odstranit mít potřebu lékaře.

MUDr. William J. Mayo

 

 

TŘI UNIKÁTNÍ EXTRAKTY

Z DUANWOOD RED REISHI

Za  účinné  se  z  Reishi  považují  pouze  kvalitně  provedené  a  čisté  extrakty,  které  mají  dobrou  biologickou  dostupnost  a  jsou  zbavené  nestravitelného  chitinu;  nelze  tedy  použít  pouhý  prášek  z  usušené  houby.

 

          EXTRAKT              SPÓR

Nejsilnější extrakt z REISHI na českém trhu!!!100% spórový prášek z Duanwood Red Reishi!!!

 

TRITERPEN MAX

Extrakt s vysokým obsahem triterpenoidů. Více než 20 triterpenoidů%!

ZDE ROSTE NEJÚČINNĚJŠÍ REISHI

DUANWOOD RED REISHI

zdroj výše nejúčinnějších extraktů

Video z návštěvy Čechů u pěstitelů Duanwood Red Reishi v Číně, v horské oblasti Jiangshan

 

FAKTA O REISHI,

MYKOLOGIE, HISTORIE, PĚSTOVÁNÍ, ÚČINNÉ LÁTKY, JAK JE TO S JEJÍ KVALITOU?

LÉČBA RAKOVINY ZEVNITŘ - video

02:06:59

 

 

 CORDYCEPS, EXTRA SILNÝ

NEJVYŠŠÍ GARANTOVANÉ MNOŽSTVÍ ÚČINNÝCH LÁTEK - CERTIFIKÁT COA

Nejsilnější Cordyceps na českém trhu!!!

CORDYCEPS - video

100% Sibiřská Čaga

ČAGA - video

HERICIUM - video

 

    BETAGLUKAN             HLÍVA

        extrakt                extrakt

Betaglucan MaxCellHlíva ústřičná

BETAGLUKAN - video

 

     KURKUMIN              AŠVAGANDA

        extrakt                    extrakt

Betaglucan MaxCellNejsilnější Ašvaganda na Českém trhu

ASHWAGANDHA - video

RDESNO             ANNONA

extrakt                  extrakt

Vysoce účinný extrakt z listů

 

ČAGA - video

Z ověřených dat vyplývá, že člověk, který covid prodělal, je třináckrát lépe chráněn, než člověk, který má dvě dávky vakcíny.

prof. Jiří Beran, 13.11.2021

prof. Jiří Beran, 15.11.2021

 

TEČKOVANÝ PŘÍBĚH

"NEVĚŘÍM UŽ BÍLÝM PLÁŠŤŮM, ALE LIDEM"

medicinský inženýr

JURAJ Orság

 

TEČKOVANÉ PŘÍBĚHY

dokument z 31. srpna 2022

Nadační fond Svědomí Národa

 

KUBEK 2009

 

DOKUMENT ČT 2

BYZNYS V BÍLÝCH PLÁŠTÍCH

DOKUMENT ČT 2

ŠKODLIVOST MOBILNÍCH SÍTÍ

             TEST

BARVOSLEPOSTI

 

 

ROK SI NIČÍME IMUNITU,

možná i proto je tolik nemocných, říká česká vědkyně, vedoucí týmu Centra buněčného a tkáňového inženýrství FN u sv. Anny...

doc. RNDr. Irena Koutná, Ph.D.

Aktualizovaný jmenný seznam s portovců zemřelých od 1.1.2021 v souvislosti s "vakcinací" na covid

Ú MRTÍ - 1483

SRDEČNÍ ZÁSTAVY - 2111

   PATOLOG dr. Ryan Cole oprávněně VAROVAL

 

RENOMOVANÝ PATOLOG   dr. RYAN COLE - přednáška

ALARMUJÍCÍ EFEKT  covid (spike) injekcí (mRNA) na mozek, srdce, ledviny a ostatní orgány

  • Spousta lidí postrádá enzym, který rozkládá RNA
  • Naprosto porušujeme Norimberský kodex z roku 1947...

český dabing - 17:08

Lékařský summit, San Antonio, Texas, USA - 27.7.2021

 

AMERICA´S FRONTLINE DOCTORS

POSTAVIT SE NA ODPOR

 

FRONTLINE NEWS

 

 

ZAČNĚTE U SEBE

ZÁKLADEM ZDRAVÍ JE PREVENCE S NÁVRATEM K PŘÍRODĚ

Doporučuji:

každé ráno cca 30 minut před snídaní

vypít cca 4 dcl vlažné čisté pramenité vody s citrónem (můžete přidat až půl lžičky jedlé sody) a pro posílení imunity a energie můžete použít dvojitý extrakt (1-2 kapsle) z

  a nejdříve po 15 minutách:

případně nejen pro psychiku:

pro střevo kvalitní probiotika:

  • kysané zelí, které si sami jednoduše vyrobíte POUZE VY! Pozor na "BRUSELSKÉ" kysané zelí! S éčkama
 

 

VÁLEK U MORAVCE V OVM

10. dubna 2022

NEHORÁZNĚ LŽE

 

 

 

Fakta nepřestávají existovat tím, že se o nich nesmí hovořit. Pravda je dcerou času

 

SVĚT SE ZBLÁZNIL

Toto je novodobá reklama na co?

MUDr. Anastasia Maria Loupisová: Tento model je v ohrožení života