Co se stane, když jíte příliš mnoho soli?
- Pixabay
Barbora Nová
Kuchyňská sůl, nazývaná také chlorid sodný, je nezbytná pro funkce vašeho těla, včetně nervové signalizace a pohybu svalů. Je také nezbytná pro regulaci krevního tlaku a vodní rovnováhy v buňkách.
Příliš mnoho soli však může mít nepříznivé účinky na zdraví v krátkodobém i dlouhodobém horizontu.
Krátkodobé účinky
Příliš mnoho soli může způsobit okamžité fyzické příznaky, i když je ne každý pocítí.
Žízeň
Tělo používá mnoho mechanismů k regulaci rovnováhy vody a sodíku. Jedním ze způsobů je změna hladiny žízně (1).
Zvýšená žízeň může být známkou zvýšené hladiny sodíku v krvi. Žízeň vás nutí pít více, což vás hydratuje a pomáhá obnovit střední hladinu sodíku v krvi.
Výzkumná studie z roku 2010 ukazuje, že zvýšení koncentrace sodíku v krvi o 2 až 3 % může vést k pocitu žízně (2).
Zadržování vody
Konzumace většího množství soli může způsobit, že ledviny zadržují více tekutin. Dělají to proto, aby udržely zdravou koncentraci sodíku v těle.
Zadržování vody může způsobit příznaky, jako je nadýmání a otoky, nazývané také edémy. Ne každý to zažije, ale pokud ano, může to být obzvláště patrné na pažích nebo nohou (3).
Hypernatrémie
Vaše krev by měla obecně obsahovat 135 až 145 milimolů na litr (mmol/l) sodíku (4).
Pokud je hladina sodíku v krvi 145 mmol/l nebo vyšší, existuje riziko hypernatrémie. Hypernatremie může být způsobena:
- nadměrnou ztrátou vody z faktorů, jako je silné pocení, zvracení nebo průjem
- konzumací nadměrného množství soli v krátkém časovém období
- některými zdravotními stavy, včetně popálenin, problémů s ledvinami a hormonálních poruch
- nedostatečným pití vody
Mezi příznaky hypernatrémie mohou patřit:
- zmatenost
- extrémní žízeň
- záškuby svalů
- záchvaty
- otok mozku
Léčba zahrnuje řešení základní příčiny a pomalé snižování hladiny sodíku v krvi na střední hladinu. Může zahrnovat perorální příjem nebo intravenózní (žilní) infuzi tekutin v nemocnici po dobu několika dnů (5).
Dlouhodobé účinky
Konzumace příliš velkého množství soli po delší dobu může přispívat k chronickým (dlouhodobým) zdravotním problémům.
Vysoký krevní tlak
V průběhu času může důsledná konzumace nadměrného množství soli zvýšit riziko vzniku vysokého krevního tlaku. Konzumace příliš velkého množství sodíku může zvýšit váš krevní tlak a snížení příjmu sodíku může pomoci jej snížit (6).
Další onemocnění
Kromě zvýšení krevního tlaku Americká kardiologická asociace (AHA) také uvádí, že konzumace příliš velkého množství soli může zvýšit riziko dalších onemocnění, včetně (7):
- mrtvice
- srdečního selhání
- ledvinových kamenů
- onemocnění ledvin
Rakovina žaludku
Podle studie z roku 2020 může strava s vysokým obsahem soli zvýšit riziko rakoviny žaludku ve srovnání s dietou s nízkým obsahem soli (8).
Ačkoli přesné mechanismy nejsou jasné, vědci naznačují, že nadměrný obsah sodíku může poškozovat sliznici žaludku nebo ovlivňovat určité bakterie a podporovat rozvoj rakoviny.
Pro lepší pochopení toho, jak sůl může ovlivnit riziko rakoviny, je však zapotřebí dalších studií.
Proč tělo potřebuje sůl
Ačkoli příliš mnoho soli může být spojeno se zdravotními riziky, určité množství soli je pro zdraví a přežití nezbytné.
Například vaše tělo potřebuje sodík pro:
- nervové funkce a signalizaci
- svalové kontrakce
- rovnováhu tekutin
- regulaci krevního objemu a tlaku
Bez dostatečného množství sodíku se mohou vyskytnout příznaky jako (9):
- nevolnost a zvracení
- bolest hlavy
- zmatenost nebo neklid
- únava
- svalové křeče
- záchvaty
AHA doporučuje pro zdraví srdce konzumovat přibližně 1 500 miligramů sodíku denně. Většina lidí má příjem sodíku mnohem vyšší (10).
Můžete se předávkovat solí?
Předávkování solí je možné, ale vzácné.
K akutní otravě solí může dojít, pokud člověk konzumuje extrémně vysoké množství sodíku v krátkém čase. Může se to stát například, pokud děti omylem konzumují příliš mnoho. Může to být také problém pro osoby se specifickými poruchami příjmu potravy.
Předávkování solí může způsobit život ohrožující stavy, jako jsou záchvaty a kóma. V extrémních případech může dojít k úmrtí (11).
Přesné množství, které je nebezpečné, se může měnit v závislosti na faktorech, jako je hmotnost osoby a úroveň hydratace. Obecně platí, že konzumace několika čajových lžiček v krátkém časovém období může být nebezpečná pro děti a několik polévkových lžic může být nebezpečných pro dospělé (12).
Co dělat, když sníte příliš mnoho soli
Pokud jste v posledních hodinách nebo dnech snědli hodně soli, pití velkého množství vody může pomoci vašemu tělu vyplavit přebytečný sodík. To může pomoci zmírnit příznaky, jako je nadýmání a nadměrná žízeň.
Pokud jste snědli několik čajových lžiček nebo více ve velmi krátkém čase a necítíte se dobře, okamžitě vyhledejte lékařskou pomoc. Hypernatrémie může vyžadovat hospitalizaci (13).
Z dlouhodobého hlediska zvažte snížení množství konzumované soli. AHA doporučuje (14):
- před nákupem potravin, jako jsou konzervy, omáčky a hotová jídla, si přečtěte etikety na obalech
- vybírejte drůbeží maso, které nebylo injekčně obohaceno solným roztokem nebo vývarem
- jídlo dochucujte čerstvými bylinkami a sušenými kořeními namísto soli
- vařte rýži a těstoviny bez soli
- při jídle v restauraci si vyžádejte jídla s nízkým obsahem soli
- ochutnejte jídlo před přidáním soli
Můžete také zvážit zvýšení příjmu potravin bohatých na draslík, jako jsou banány, špenát a batáty. Draslík může pomoci působit proti účinkům sodíku.
Závěr
Sůl je v mírném množství nezbytná, ale nadměrný příjem může vést jak ke krátkodobému nepohodlí, tak k vážným dlouhodobým zdravotním rizikům.
Omezení příjmu soli je dobrý způsob, jak podpořit zdraví srdce. Zvažte strategie, jako je kontrola obsahu sodíku na etiketách potravin a dochucování jídla bylinkami a kořením místo soli.
Pokud potřebujete další podporu, dietolog vám může pomoci identifikovat zdroje soli ve vaší stravě a najít způsoby, jak snížit příjem soli.
Vaše sůl vás možná zabíjí
Dr. David Jockers
Sůl je jednou z nejzákladnějších a všudypřítomných ochucovadel. Historicky byla sůl velmi ceněným konzervantem potravin pro většinu světových kultur. Přírodní sůl obsahuje širokou škálu esenciálních minerálů a nepřestává být až neuvěřitelně cennou pro vaše zdraví. Avšak dnešní zpracovatelé chemicky mění většinu soli dodávané na trh a tím ji činí nebezpečnou pro člověka.
Složení stolní soli
Dnešní běžná kuchyňská sůl bývá složená z 97,5% chloridu sodného a zbytek tvoří chemikálie – např. přísady proti hrudkování. Taková sůl bývá bělená a tepelně zpracovaná, takže příliš vysoké teploty mění její přirozenou chemickou strukturu a ničí esenciální stopové minerály. Navíc do ní bývají přidávány i nebezpečné složky, jako je jód nebo fluoridy a jedovaté látky, jako je hydroxid hlinitý (používaný jako přísada proti vlhnutí).
V důsledku zpracování se sůl stává neživou a je z ní vyráběn nepřírodní chlorid sodný s chemickými přísadami, které znemožňují její zužitkování v těle. Tělo pak musí vynakládat ohromná množství energie a obětovat mnoho buněčných tekutin, aby zneutralizovalo ničivé účinky soli.
Případná neschopnost těla neutralizovat toxické substance ze soli mívají zpravidla tyto následky:
- celulitidu
- revmatismus, artritidu nebo dnu
- ledvinové a močové kameny
- vysoký krevní tlak
Mnoho lidí už pravidelně používá pro solení mořskou sůl. Bohužel, ale mnoho z našich slaných jezer a oceánů je už kontaminováno toxiny, jako jsou např. rtuť, PCB nebo dioxin. Ropné skvrny jsou schopné otrávit zásoby soli na celá desetiletí. Více než 85% všech producentů potravinářské mořské soli používá rafinační procesy. Na základě těchto skutečností je moudřejší nevěřit tomu, že by mořská sůl měla být čistým zdrojem esenciálních solí.
Růžová sůl
Růžová sůl je naopak jedna z velmi mála variant, které dosud zůstávají v přírodě čisté a stabilní. Přírodní růžové soli jsou známé svým obsahem esenciálních stopových minerálů a svou schopností regulovat vyváženost buněčných tekutin. Růžové odstíny získávají tyto soli díky přítomnosti oxidu železa a hojnému obsahu stopových minerálů. Tyto minerály bývají přítomně v tzv. koloidní formě a mívají vzájemně propojenou strukturu, usnadňující jejich absorpci a jejich výživná schopnost je tak pro tělo znásobována.
Růžová sůl bývá často pojmenovávána podle svého původu. Mezi nejuznávanější druhy patří himalájská sůl – i když se třeba těží na Havaji, v Austrálii, Peru, Utahu nebo v Polsku. V rozporu s rozšířeným přesvědčením tyto druhy solí nezvyšují krevní tlak. Jejich schopnost regulovat vyváženost tekutin jim dovoluje zároveň i stabilizovat tlak krve na zdravých hodnotách.
Mezi další přínosy růžových solí patří tyto:
- Podporují zdravou hladinu cukru v krvi
- Umožňují produkovat energii v těle
- Absorbují částice stravy
- Podporují cévní a dýchací systémy
- Podporují zdravé nosní dutiny
- Jsou prevencí proti svalovým křečím
- Zesilují kosti
- Upravují spánek a náladovost
- Zlepšují tělesné libido
- Podporují imunitní systém
- Stabilizují srdeční tep a tlak krve
- Odstraňují překyselení
Růžová sůl je také výborným prostředkem proti astmatu a alergiím. Mívá jedinečnou schopnost uvolňovat zahuštěné sekrety z plic a zastavovat nadměrnou vodnatou sekreci hlenu z nosu. Lze ji užívat také pro léčebné účely – působí totiž jako přírodní antihistamin. Doporučuje se pít 2-3 sklenice vody s malým přídavkem růžové soli.
Při léčebném užívání těchto solí mějte na paměti své tělo a naslouchejte mu. Některé tělesné typy potřebují více soli než jiné. Pokud máte chuť na něco slaného, obvykle to znamená, že vám schází stopové minerály. Řiďte se proto svým instinktem a přidávejte si do svého jídla o něco více růžové soli. Pokud zrovna nemáte chuť na slané, pak se vraťte se solením zpět ke zmenšeným dávkám.
Originál: naturalnews.com
6 málo známých nebezpečí přílišného omezování sodíku
- Pixabay
Barbora Nová
Příliš mnoho sodíku ve stravě může způsobit problémy, zejména pokud máte vysoký krevní tlak. Nedostatečný příjem sodíku však může způsobit také problémy, například zvýšit odolnost vůči inzulínu a případně zvýšit hladinu LDL cholesterolu.
Tento článek pojednává o omezení sodíku u běžné populace. Pokud vám lékař předepsal dietu s nízkým obsahem sodíku nebo pokud musíte dietu s nízkým obsahem sodíku dodržovat kvůli nějakému onemocnění, nemusí se vás následující informace týkat.
Sodík je důležitý elektrolyt a hlavní složka kuchyňské soli.
Příliš mnoho sodíku je spojováno s vysokým krevním tlakem a zdravotnické organizace doporučují jeho příjem omezit (1, 2, 3).
Většina současných doporučení doporučuje přijímat méně než 2 300 mg sodíku denně. Některé se dokonce pohybují na hranici 1 500 mg denně (4).
Nicméně i když příliš mnoho sodíku způsobuje problémy, stejně nezdravá může být i konzumace příliš malého množství.
Následuje 6 málo známých nebezpečí přílišného omezování sodíku.
1. Málo sodíku může zvyšovat inzulinovou rezistenci
Několik studií spojuje diety s nízkým obsahem sodíku se zvýšenou inzulinovou rezistencí (5, 6, 7).
Inzulínová rezistence je stav, kdy buňky vašeho těla nereagují dobře na signály hormonu inzulínu, což vede k vyšší hladině inzulínu a cukru v krvi.
Inzulínová rezistence je považována za hlavní příčinu mnoha závažných onemocnění, včetně cukrovky 2. typu a srdečních chorob (8, 9).
Jedna studie zahrnující 152 zdravých lidí zjistila, že inzulinová rezistence se zvýšila již po 7 dnech diety s nízkým obsahem sodíku (5).
Přesto se ne všechny studie shodují. Některé nezjistily žádný účinek, nebo dokonce snížení inzulinové rezistence (10, 11, 12).
Tyto studie se však lišily délkou trvání, studovanou populací a mírou omezení soli, což může vysvětlovat rozporuplné výsledky.
Shrnutí:
- Diety s nízkým obsahem sodíku jsou spojovány se zvýšenou inzulinovou rezistencí, což je stav, který způsobuje vyšší hladinu cukru a inzulinu v krvi. To může vést k cukrovce 2. typu a dalším závažným onemocněním.
2. Žádný jasný přínos pro srdeční onemocnění
Je pravda, že snížení příjmu sodíku může snížit krevní tlak.
Krevní tlak je však pouze rizikovým faktorem pro vznik onemocnění. To, co je skutečně významné, jsou tvrdé koncové ukazatele, jako je srdeční infarkt nebo úmrtí.
Několik observačních studií se zabývalo vlivem diety s nízkým obsahem sodíku na infarkty, mrtvice a riziko úmrtí (13, 14, 15).
Jedna studie zjistila, že méně než 3 000 mg sodíku denně je spojeno se zvýšeným rizikem úmrtí na srdeční onemocnění, včetně infarktu a mrtvice (14).
Znepokojující je, že jiná studie uvádí vyšší riziko úmrtí na srdeční onemocnění při nižších hladinách sodíku, které v současné době doporučují mnohá doporučení (15).
Jiné studie však uvádějí protichůdné výsledky, takže tato otázka není zdaleka vyřešena (16, 17, 18).
V přehledu z roku 2011 se ukázalo, že snížení obsahu sodíku nesnižuje riziko úmrtí na infarkt nebo mrtvici a zvyšuje riziko úmrtí na srdeční selhání (19).
Shrnutí:
- Ačkoli důkazy jsou smíšené, některé observační studie ukazují, že dieta s nízkým obsahem soli je spojena se zvýšeným rizikem úmrtí na infarkt nebo mrtvici.
3. Zvýšené riziko úmrtí na srdeční selhání
O srdečním selhání hovoříme tehdy, když srdce není schopno přečerpávat dostatečné množství krve v těle, aby uspokojilo jeho potřeby krve a kyslíku.
Neznamená to, že srdce přestane pracovat úplně, ale přesto se jedná o velmi závažný zdravotní problém.
Zajímavé je, že diety s nízkým obsahem sodíku jsou spojeny se zvýšeným rizikem úmrtí u lidí se srdečním selháním.
Jeden přehled zjistil, že u lidí se srdečním selháním omezení příjmu sodíku zvyšuje riziko úmrtí (19).
Ve skutečnosti byl tento účinek silný - lidé, kteří omezili příjem sodíku, měli o 160 % vyšší riziko úmrtí. To je znepokojující, protože lidem se srdečním selháním se často doporučuje omezovat příjem sodíku.
Přesto byly výsledky silně ovlivněny pouze jednou studií, takže je zapotřebí dalšího výzkumu.
Shrnutí:
- Existují určité důkazy, že lidé se srdečním selháním mohou mít při dietě s nízkým obsahem sodíku vyšší riziko úmrtí. K potvrzení této skutečnosti je však zapotřebí provést další studie.
4. Může zvyšovat hladinu LDL (špatného) cholesterolu a triglyceridů
Riziko srdečních onemocnění může zvyšovat mnoho faktorů, včetně zvýšeného LDL (špatného) cholesterolu a triglyceridů.
Některé studie zjistily, že dieta s nízkým obsahem sodíku může zvyšovat hladinu LDL (špatného) cholesterolu i triglyceridů.
V přehledu studií provedených v roce 2003 na zdravých lidech bylo zjištěno, že dieta s nízkým obsahem sodíku způsobuje zvýšení LDL (špatného) cholesterolu o 4,6 % a triglyceridů o 5,9 % (20).
Novější přehled uvádí 2,5% zvýšení cholesterolu a 7% zvýšení triglyceridů (21).
Navíc tyto studie zjistily, že omezení soli způsobuje v průměru pouze nepatrné snížení krevního tlaku, přičemž u osob s vysokým krevním tlakem je účinek o něco silnější.
Shrnutí:
- Studie zjistily, že omezení soli může zvýšit hladinu LDL (špatného) cholesterolu a triglyceridů, což jsou běžné rizikové faktory srdečních onemocnění.
5. Zvýšené riziko úmrtí u lidí s cukrovkou
Lidé s cukrovkou mají zvýšené riziko srdečního infarktu a mrtvice (22).
Mnohá doporučení pro osoby s cukrovkou proto doporučují omezit příjem soli (23, 24).
Některé studie však zjistily souvislost mezi nízkým příjmem sodíku a zvýšeným rizikem úmrtí u osob s diabetem 1. i 2. typu (25, 26).
Jednalo se však o observační studie a jejich výsledky je třeba interpretovat s opatrností.
Shrnutí:
- Lidé s diabetem 1. a 2. typu mohou mít při dietě s nízkým obsahem sodíku zvýšené riziko úmrtí.
6. Vyšší riziko hyponatrémie (nízké hladiny sodíku v krvi)
Hyponatrémie je stav charakterizovaný nízkou hladinou sodíku v krvi.
Její příznaky jsou podobné příznakům způsobeným dehydratací. V závažných případech může dojít k otoku mozku, což může vést k bolestem hlavy, křečím, kómatu a dokonce ke smrti (27).
U některých skupin obyvatelstva, například u starších osob, je riziko hyponatrémie vyšší (28).
Je to proto, že senioři častěji trpí nemocí nebo užívají léky, které mohou snižovat hladinu sodíku v krvi.
Sportovci, zejména ti, kteří se účastní vytrvalostních závodů na dlouhé vzdálenosti, jsou také vystaveni vysokému riziku vzniku hyponatrémie spojené s cvičením (29, 30).
V jejich případě je obvykle způsobena pitím příliš velkého množství vody a nenahrazením sodíku, který se ztrácí potem (31).
Shrnutí:
- Stav zvaný hyponatrémie neboli nízká hladina sodíku v krvi může postihnout některé osoby, například seniory a některé sportovce. Konzumace menšího množství soli zvyšuje riziko tohoto stavu.
Závěr
Národní lékařská akademie Spojených států (NAM) doporučuje příjem sodíku nižší než 2 300 mg denně, což odpovídá 5,8 g soli.
Studie naznačují, že pokud jde o účinky sodíku, existuje křivka ve tvaru písmene J.
Příliš mnoho může být škodlivé, ale příliš málo může mít také vážné následky.
Zdá se, že nejnižší riziko zdravotních problémů a úmrtí je někde uprostřed.
Někteří vědci kontroverzně navrhují, že za optimální se považuje příjem 3 000-5 000 mg sodíku denně.
To sice překračuje maximální denní příjem doporučovaný NAM, ale je to podobný příjem, jaký již konzumuje průměrný člověk ve Spojených státech (32, 33).
To představuje 7,5-12,5 gramů kuchyňské soli denně, což odpovídá 1,5-2,5 čajovým lžičkám denně (sůl obsahuje pouze 40 % sodíku, takže pro zjištění množství soli vynásobte sodík 2,5).
Mnohým lidem však může omezení příjmu sodíku prospět, například osobám s vysokým krevním tlakem citlivým na sůl (34).
Pokud máte zdravotní potíže, které vyžadují dietu s nízkým obsahem sodíku, nebo pokud vám lékař doporučil omezit jeho příjem, rozhodně v tom pokračujte.
Pokud jste však zdravý člověk, který se snaží zůstat zdravý, neexistují žádné dobré důkazy o tom, že dodržování diety s nízkým obsahem sodíku zlepší váš zdravotní stav.
Většina nadbytečného sodíku, který lidé konzumují, pochází z průmyslově zpracovaných a balených potravin - tedy z potravin, které byste stejně neměli jíst.
Přiměřené přidávání soli do zdravých potravin pro zlepšení jejich chuti je bezpečné a zdravé - a může vám zpříjemnit stravu.
Jedině ochranná známka "Superionherbs" garantuje množství účinných látek v níže uvedených extraktech a samozřejmě u každé šarže.
Pozor na SUŠINY z medicinálních hub, jsou neúčinné, viz článek v Journalu "KLINICKÁ ONKOLOGIE"
———
Reishi extrakt, Reishi spór a Reishi Triterpen Max
———
Reishi spórový olej s 30% triterpenů
———
Cordyceps sinensis
———
Sibiřská Čaga
———
Hericium erinaceus
———
Coriolus versicolor (Outkovka pestrá)
———
Shiitake
———
Hlíva ústřičná
———
Agaricus
———
Pornatka kokosová
———
BetaGlukan Maxcell (s Resveratrolem a Acerolou)
———
C-Max komplex (Camu camu s quercetinem z cibule)
———
Ashwagandha
———
Kurkumin (fytosomální extrakt), italský patent
———
Rdesno mnohokvěté - He shou wu
———
Graviola - Annona
———
Maca
———
Chitomax
———
Fenuprim
———
Dračí krev
———
Danshen Q10 cardio - pro normální funkci srdce
———
Šafrán
———
Ostropestřec mariánský (fytosomální extrakt), italský patent
———
Boswellia (fytosomální extrakt), italský patent
———
S-Acetyl-L-Glutathion
———
NMN (nikotinamid mononukleotid)
———
Brusinka komplex Phytosome - PhytoCran
———
Ginkgo biloba Phytosome - Cogni Flow
———
Probiotika a prebiotika pro zdraví střev a imunitu - Biome Boost
———
Cyclica Calm
———
Supík - sirup pro DĚTI na podporu imunity - unikátní složení
———
4x Instantní káva i s extrakty z hub Čaga, Cordyceps a Hericium
———
![]()
POSILUJTE ÚČINNĚ PŘEDEVŠÍM IMUNITU A HLAVNĚ VČAS
ZÁSADNĚ NEJVYŠŠÍ GARANTOVANOU KVALITOU PŘÍRODNÍCH EXTRAKTŮ
Farmaceutický průmysl nás přivedl k filosofii INTERVENCE, ne PREVENCE!
REISHI, CORDYCEPS, ČAGA, AŠVAGANDA, HERICIUM, MACA, CORIOLUS, KURKUMIN, BETAGLUKAN, GRAVIOLA, HLÍVA ÚSTŘIČNÁ, SHIITAKE, DRAČÍ KREV, C-MAX KOMPLEX, DANSHEN, HE SHOU WU-RDESNO, CHITOMAX, FENUPRIM, MAITAKE, AGARICUS, COPRINUS, ENOKI, SAFFRON, SILYBIN, BOSWELLIA, TRITERPEN MAX, GLUTATHION, SUPÍK, NMN (nikotinamid mononukleotid), BRUSINKA, GINKGO BILOBA, PROBIOTIKA, REISHI SPÓROVÝ OLEJ, PORNATKA KOKOSOVÁ...
100% KVALITA JEN V ROSTLINNÝCH KAPSLÍCH
vhodné i pro vegetariány a vegany
CERTIFIKÁTY KLÍČOVÝCH PRODUKTŮ

NEJPOPULÁRNĚJŠÍ STRÁNKY
Zkušenosti klientů s Úspěšnou léčbou především boreliózy, chlamydiózy, únavového syndromu...
Výzkum v roce 2024 přesně určil, co vede v roce 2025 ke zdravé dlouhověkosti
100% REISHI - houba mládí a zdravé dlouhověkosti - 3 unikátní, bezkonkurenční extrakty
Proč lituji přestěhování do domova důchodců – 6 tvrdých pravd, které musíte vědět! - video
Nejlepší DIETY pro celkové zdraví v roce 2024 - středomořská, DASH a MIND - U.S. News & World Report
31 důvodů proč se NENECHÁM OČKOVAT - izraelský rabín Chananya Weisman
Mezi mladšími Američany prudce vzrostl nadměrný počet úmrtí, kteří byli očkováni vakcínou mRNA
Dr. Peter McCullough: Jak přírodně DETOXIKOVAT tělo PO OČKOVÁNÍ mRNA vakcínou (protokol) - video
Devastující efekt pro zdraví - glutaman sodný, aspartam a další excitotoxiny
Jak se přírodní cestou uzdravit z chronické Boreliózy, Chlamydiózy, EB virózy... únavového syndromu
CORDYCEPS - silná imunita a nárůst energie
Překyselené tělo: začátek vážné nemoci
ZVRÁCENÍ POSTUPU DIABETU 2. typu začíná u ignorování běžných doporučení, MUDr. Sarah Hallbergová - video
PROTOKOL PRO PREVENCI pro uzdravené klienty stránek "Úspěšná léčba"
BOSWELIA serrata (kadidlo) - jeden z nejsilnějších přírodních léků Matky Země
Tibetská houba, tibetské krystaly a kombucha - účinky, darování a prodej
Léčte záněty a ne Cholesterol, MUDr. Marc Sircus
100% ČAGA ze Sibiře, nejvyšší množství účinných látek garantující Certifikát
Mamografie způsobuje rakovinu prsu, MUDr. Ben Johnson, M.D., N.M.D., D.O.
Účinný lék na rakovinu plic na Kubě, proč ho mít nemůžeme? Leif Davenport
Artróza - kmenové buňky - Podvod!
Lékaři se sami uzdravili z Roztroušené sklerózy, prof. George Jelinek, dr. Terry Wahlsová
Jak se skutečně zdravě stravovat...
Proč průběžně a jak detoxikovat tělo
PROTINÁDOROVÝ účinek extraktů z REISHI a CORIOLUSU na úrovni klinických studií
Žaloba na farmaceutické korporace, MUDr. Matthias Rath
Koloidní stříbro - účinné přírodní antibiotikum, hustoty koloidního stříbra, doporučené dávkování
Odstranění rtuti, hliníku a dalších toxinů z těla, včetně prevence - MUDr. Dietrich Klinghardt
Zblblo již lidstvo natolik, že se nechá obelhat pohádkami o vražedném oxidu uhličitém?
Jak na Parkinsona? Glutathionem, Hericiem a odstraněním neurotoxinů Chlorellou
Přírodní léčba pejsků versus selhávající ortodoxní antibiotika - Coriolus + Kurkumin vítězí
Proč my máme potravinové alergie, přičemž je naši prarodiče neměli?
Jak na jarní pylovou alergii? Elixír mládí Jana Hromady z Opavy - video
Kniha "Netradiční bylinkář" - Roman Kindl (212 stran)
![]()
CHRONICKÁ BORELIÓZA, CHLAMYDIE...? ÚNAVOVÝ SYNDROM
Osvědčený postup pro léčbu boreliozy a dalších koinfekcí, když ortodoxní chemická medicína (3 týdenní nitrožilní antibiotická léčba ceftriaxonem) a následně klasická - 3 antibiotika - minocyclin, azitromycin, entizol a 2 antituberkulotika - arficin a nidrazid i po 18 měsících aplikace u mě totálně selhala.
Cílem správné medicíny je předcházení nemocí a prodloužení zdravé dlouhověkosti. Ideálem medicíny je odstranit mít potřebu lékaře.
MUDr. William J. Mayo

Za účinné se z Reishi považují pouze kvalitně provedené a čisté extrakty, které mají dobrou biologickou dostupnost a jsou zbavené nestravitelného chitinu; nelze tedy použít pouhý prášek z usušené houby.
EXTRAKT SPÓR
TRITERPEN MAX
![]()
ZDE ROSTE NEJÚČINNĚJŠÍ REISHI
DUANWOOD RED REISHI
zdroj výše nejúčinnějších extraktů
Video z návštěvy Čechů u pěstitelů Duanwood Red Reishi v Číně, v horské oblasti Jiangshan
MYKOLOGIE, HISTORIE, PĚSTOVÁNÍ, ÚČINNÉ LÁTKY, JAK JE TO S JEJÍ KVALITOU?
![]()
LÉČBA RAKOVINY ZEVNITŘ - video
02:06:59
CORDYCEPS - video
ČAGA - video
HERICIUM - video
BETAGLUKAN HLÍVA
extrakt extrakt
BETAGLUKAN - video
KURKUMIN AŠVAGANDA
extrakt extrakt
ASHWAGANDHA - video
RDESNO ANNONA
extrakt extrakt
TEČKOVANÉ PŘÍBĚHY
dokument z 31. srpna 2022
Nadační fond Svědomí Národa

KUBEK 2009
DOKUMENT ČT 2
BYZNYS V BÍLÝCH PLÁŠTÍCH
DOKUMENT ČT 2
ŠKODLIVOST MOBILNÍCH SÍTÍ
![]()
možná i proto je tolik nemocných, říká česká vědkyně, vedoucí týmu Centra buněčného a tkáňového inženýrství FN u sv. Anny...
doc. RNDr. Irena Koutná, Ph.D.
Aktualizovaný jmenný seznam sportovců zemřelých od 1.1.2021 v souvislosti s "vakcinací" na covid
PATOLOG dr. Ryan Cole oprávněně VAROVAL

RENOMOVANÝ PATOLOG dr. RYAN COLE - přednáška
ALARMUJÍCÍ EFEKT covid (spike) injekcí (mRNA) na mozek, srdce, ledviny a ostatní orgány
- Spousta lidí postrádá enzym, který rozkládá RNA
- Naprosto porušujeme Norimberský kodex z roku 1947...
český dabing - 17:08
Lékařský summit, San Antonio, Texas, USA - 27.7.2021
AMERICA´S FRONTLINE DOCTORS
POSTAVIT SE NA ODPOR
ZAČNĚTE U SEBE
ZÁKLADEM ZDRAVÍ JE PREVENCE S NÁVRATEM K PŘÍRODĚ
Doporučuji:
každé ráno cca 30 minut před snídaní
vypít cca 4 dcl vlažné čisté pramenité vody s citrónem (můžete přidat až půl lžičky jedlé sody) a pro posílení imunity a energie můžete použít dvojitý extrakt (1-2 kapsle) z
a nejdříve po 15 minutách:
- kefír z tibetské houby 3dcl
- lněné semínko až 30 g - 3 PL
- mletá skořice /max. 4 g za den/
případně nejen pro psychiku:
- Ashwagandhu /1-2 kapsle denně/
pro střevo kvalitní probiotika:
- kysané zelí, které si sami jednoduše vyrobíte POUZE VY! Pozor na "BRUSELSKÉ" kysané zelí! S éčkama
Otevřený dopis ministrovi zdravotnictví: Medici proti diskriminaci - 24. ledna 2022
Můžete zavolat ministru Válkovi
728 264 930
Můžete mu i napsat: valekv@psp.cz, Vlastimil.Valek@top09.cz
Vzorový dopis škole pro studenty, kteří nechtějí podlehnout povinnému očkování proti covidu-19
Fakta nepřestávají existovat tím, že se o nich nesmí hovořit. Pravda je dcerou času
SVĚT SE ZBLÁZNIL
Toto je novodobá reklama na co?

MUDr. Anastasia Maria Loupisová: Tento model je v ohrožení života









Cílem správné medicíny je předcházení nemocí a prodloužení zdravé dlouhověkosti.

























































