Přímá souvislost mezi ultra-zpracovanými potravinami a chronickými onemocněními - nová studie - zveřejněná 14. července 2025 v Nature Reviews Endocrinology
- Depositphotos
Barbora Nová
Nová zpráva dospěla k závěru, že ultra-zpracované potraviny jsou hnací silou epidemie obezity a také hlavní příčinou chronických onemocnění.
Zjištění publikovaná v časopise Nature Reviews Endocrinology shrnula existující výzkum vědců o potenciální souvislosti mezi obezitou a nástupem ultra-zpracovaných potravin (1).
Vědci uvedli, že existují silné důkazy o tom, že průmyslově ultra-zpracované potraviny podporují přejídání a zvyšují riziko obezity.
Uvedli, že přísady a konzervanty v ultra-zpracovaných potravinách, jako jsou chipsy, předvařená jídla a sušenky, mohou způsobit nadměrný příjem energie, narušit trávicí systém a ovlivnit schopnost mozku sdělit člověku, že má dost jídla.
Dodávají, že ultra-zpracované potraviny mohou změnit způsob, jakým tělo vstřebává potravu, a také složení a funkci střevní mikrobioty.
Vědci naléhavě vyzvali vládní představitele, aby přijali opatření ke zlepšení potravinového prostředí přijetím opatření, jako je označování obalů a marketingová omezení.
Odborníci, kteří se na studii nepodíleli, tvrdí, že tento přehled výzkumu je důležitý.
„To potvrzuje to, co víme, že ultra-zpracované potraviny jsou pro tělo škodlivé,“ uvedl dr. Mir Ali, všeobecný chirurg, bariatrický chirurg a lékařský ředitel MemorialCare Surgical Weight Loss Center v Orange Coast Medical Center v Kalifornii.
„Výzkumy týkající se UPF (ultra-zpracovaných potravin) se hromadí rychlostí blesku,“ uvedla dr. Laura Schmidtová, PhD, profesorka na Lékařské fakultě Kalifornské univerzity v San Francisku. „Tento přehled se mi líbí, protože shrnuje nejnovější poznatky a uvádí je na jednom místě.“
Jak průmyslově ultra-zpracované potraviny ovlivňují vaše zdraví
Dr. David Cutler, MD, lékař rodinné medicíny v Providence Saint John’s Health Center v Kalifornii, uvedl, že původ ultra-zpracovaných potravin měl pro společnost určité výhody.
Upozorňuje, že před 150 lety byla ve Spojených státech rozšířena podvýživa a nedostatek vitamínů a také nemoci způsobené nesprávně uchovávanými potravinami.
Dr. Cutler také uvedl, že konzervanty a přísady přidávané do potravin před více než stoletím prodloužily jejich trvanlivost a posílily jejich nutriční hodnotu.
Poznamenal však, že v posledních desetiletích ultra-zpracované potraviny s tímto vědeckým pokrokem přehnaly svou konzumaci. „Rizika jsou nyní větší než výhody, o kterých jsme si mysleli, že je získáme, když jsme tyto věci přidali do ultra-zpracovaných potravin."
Ultra-zpracované potraviny bývají bohaté na kalorie a chudé na živiny. Jsou také navrženy tak, aby byly chutné, což může lehce vést k přejídání lidí.
Dr. Travis Masterson, PhD, profesor podpory zdraví a prevence nemocí na Pensylvánské státní univerzitě a člen komunikačního výboru Společnosti pro obezitu, uvedl, že nejde jen o množství konzumovaných ultra-zpracovaných potravin, ale také o to, co se v nich nachází. Dr. Masterson se na nové studii nepodílel (2).
Zejména zmiňuje něco, čemu se říká energetická hustota.
„Energetická hustota vyjadřuje, kolik kalorií se dá do potraviny vložit,“ uvedl dr. Masterson. „Existuje poměrně úzký vztah mezi tím, jak nezdravá je strava, a energetickou hustotou potraviny.“
„Mnoho ultra-zpracovaných potravin má tendenci mít vysoký obsah energie, protože z nich odstraňují věci jako vodu a vlákninu, aby se zvýšila trvanlivost a zlepšila textura, a zároveň se zvyšuje hladina tuku a cukru."
Ultra-zpracované potraviny a riziko chronických onemocnění
Dřívější výzkumy informovaly o řadě zdravotních problémů spojených s ultra-zpracovanými potravinami.
Studie zveřejněná v dubnu 2025 uvedla, že ultra-zpracované potraviny mohou být každoročně spojeny s více než 120 000 úmrtími, kterým se dalo předejít, ve Spojených státech (3).
Studie z roku 2023 zjistila, že konzumace ultra-zpracovaných potravin zvyšuje riziko srdečních onemocnění, rakoviny a cukrovky (4).
Studie z roku 2024 navíc ukázala na možnou souvislost mezi těmito potravinami a kognitivním poklesem (5).
Odborníci tvrdí, že škody na zdraví jdou nad rámec pouhého přibírání na váze a následných chronických onemocnění.
Dr. Ali uvedl, že ultra-zpracované potraviny mohou kvůli svým konzervantům zvýšit kardiovaskulární rizika.
Dr. Schmidtová uvedla, že účinky na zdraví se mohou projevit až na buněčné úrovni. „UPF také poškozují střevní mikrobiom tím, že „zdravým bakteriím“ odebírají vlákninu a zavádějí chemické přísady, které narušují střevní výstelku a jejíž úkolem je střevo utěsnit. To znamená, že bakterie ve střevech se mohou dostat do krevního oběhu a způsobit chronický zánět v celém těle – rizikový faktor pro mnoho chronických onemocnění.“
„Vysoké hladiny cukru, tuku a soli v UPF (které se přidávají, aby byly neodolatelné) mají své vlastní zdravotní účinky, které zvyšují riziko chronických onemocnění."
„Škody způsobené UPF jsou mnohostranné, ale tato studie a další poukazují na věci, jako jsou přísady, emulgátory, sladidla, sodík, textura a potenciálně aditivní vlastnosti,“ uvedla Kristin Kirkpatricková, RD, prezidentka KAK Consulting a dietoložka na oddělení wellness a preventivní medicíny Cleveland Clinic v Ohiu. Kristin se na nové studii nepodílela.
„Dalším důvodem k obavám je skutečnost, že tyto potraviny je často těžké přestat jíst, takže naděje na kontrolu porcí nemusí být ve srovnání s plnohodnotnými potravinami tak reálná. Kromě těchto položek UPF často nahrazují ve stravovacím režimu zdravé potraviny s vysokou hustotou živin, což by mohlo ještě více zvýšit riziko chronických onemocnění.“
Jak obezita ovlivňuje zdraví
Nový výzkum zjistil, že počet případů rakoviny související s obezitou se za poslední dvě desetiletí ztrojnásobil. Předběžné závěry, které nebyly publikovány v recenzovaném vědeckém časopise, byly prezentovány 13. července na ENDO 2025, výročním setkání Endokrinní společnosti v San Franciscu v Kalifornii (6).
Podle amerických Center pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC) je více než 41,9 % dospělých ve Spojených státech považováno za obézních (7).
Nové měření obezity vyvinuté vědci by nyní mohlo toto číslo zvýšit na více než polovinu dospělých v USA. Evropská asociace pro studium obezity (EASO) nedávno předefinovala obezitu tak, aby zahrnovala antropometrická měření nad rámec indexu tělesné hmotnosti (BMI) a komorbidit, ale tento rámec dosud nebyl validován (8).
Navíc je podle CDC více než 9 % dospělých v USA popsáno jako osoby s těžkou obezitou.
Mezi zdravotní rizika spojená s obezitou patří:
- diabetes 2. typu
- srdeční onemocnění
- mrtvice
- vysoký krevní tlak
- spánková apnoe
- onemocnění jater
- některé druhy rakoviny
- komplikace v těhotenství
„Obezita postihuje každý orgán v těle,“ zdůraznil dr. Ali. Kristin Kirkpatricková uvedla, že břišní (viscerální) tuk je obzvláště znepokojivý. „Břišní tuk je aktivní, blízko orgánů a zánětlivý, takže riziko zvýšeného břišního tuku nakonec zvýší riziko metabolických poruch (diabetes, vysoké lipidy atd.) a dalších chronických onemocnění."
Jak omezit ultra-zpracované potraviny ve svém jídelníčku
Odborníci tvrdí, že může být obtížné omezit množství ultra-zpracovaných potravin, které jíte.
Za prvé, dominují v regálech obchodů s potravinami. Mezi příklady ultra-zpracovaných potravin patří:
- slazené snídaňové cereálie
- limonády
- bílý chléb
- ochucené müsli tyčinky
- ochucené bramborové lupínky
Odborníci navíc uvádí, že konzervační látky v těchto potravinách usnadňují jejich skladování a přípravu.
Pak je tu chuť. Přísady mohou těmto potravinám ztěžovat odolávání.
„Jsou mnohdy navrženy tak, aby byly velmi chutné."
„Existuje řada faktorů, které dělají potraviny chutnými, měkkými a kaloricky bohatými, a to pravděpodobně ovlivňuje, jak rychle jíme, jak potraviny zpracováváme ve střevech a jak obohacující jsou tyto potraviny. Pak existuje řada dalších faktorů, které posilují konzumaci těchto potravin, jako je pohodlí, dostupnost a agresivní marketing potravin,“ uvedl dr. Masterson.
Dr. Cutler uvedl, že čtení etiket může poskytnout důležité informace. Dodal, že je také užitečné trávit více času nakupováním na vnějších okrajích obchodu, kde je vystaveno ovoce, zelenina a čerstvé maso, a méně času uprostřed obchodu, kde se nacházejí balené potraviny.
„Snažte se jíst potraviny, které jsou v jejich přirozenějším stavu."
Masterson uvedl, že vaření doma s použitím základních surovin je jedním ze způsobů, jak zlepšit svůj jídelníček, i když to není vždy snadné.
„Ne každý má čas nebo správné vybavení na vaření, ale vaření je skvělá dovednost, do které se vyplatí investovat, bez ohledu na vaši situaci."
Masterson dodal, že pomoci může i lepší výběr potravin. Mezi strategie patří konzumace banánu místo sladké tyčinky nebo používání celozrnného chleba místo bílého chleba.
Kristin Kirkpatricková radí klientům, aby se snažili omezovat ultra-zpracované potraviny postupně, spíše než aby je všechny najednou vynechali.
„Nejprve se podívejte na frekvenci. Pokud například milujete burger z rychlého občerstvení, pak omezení konzumace na jednou měsíčně může mít velký vliv na ochranu zdraví,“ uvedla.
„Pokud je každé vaše jídlo a svačina UPF, může pomoci spolupráce s dietologem při hledání náhrad, nástrojů pro vaření a zdravější nakupování potravin. Přídatné látky v ultra-zpracovaných potravinách mohou mít aditivní vlastnosti, takže jejich vyřazení může být těžší, než se na první pohled zdá.“
Závěr
Nová zpráva uvádí, že ultra-zpracované potraviny jsou hlavním faktorem přispívajícím k epidemii obezity.
Vědci tvrdí, že tyto potraviny jsou navrženy tak, aby byly chutné, což způsobuje, že se lidé přejídají a přibírají na váze.
Odborníci tvrdí, že zdravotní rizika spojená s obezitou sahají od srdečních onemocnění přes cukrovku 2. typu až po spánkovou apnoe.
Ultrazpracované potraviny mají jen v USA na svědomí více než 124 000 úmrtí ročně, kterým lze předejít - globální studie - zveřejněná 28. dubna 2025
- Pixabay
Globální studie spojila tisíce úmrtí, kterým lze předejít, s konzumací ultra-zpracovaných potravin.
Úmrtí, kterým lze předejít a která jsou spojena s konzumací ultra-zpracovaných potravin, se významně zvyšují v porovnání s jejich příspěvkem k celkovému jídelníčku člověka.
Globální studie zveřejněná v časopise American Journal of Preventive Medicine zjistila, že na každých 10% nárůst podílu ultra-zpracovaných potravin (UPF) na celkovém energetickém příjmu se riziko úmrtí ze všech příčin zvyšuje o 2,7 % (1).
Jen ve Spojených státech to představuje více než 124 000 úmrtí ročně, kterým lze předejít.
„UPF ovlivňují zdraví nad rámec individuálního dopadu vysokého obsahu kritických živin (sodík, trans-tuky a cukr) kvůli změnám v potravinách během průmyslového zpracování a používání umělých přísad, včetně barviv, umělých aromat a sladidel, emulgátorů a mnoha dalších přísad a pomocných látek, takže posouzení úmrtí ze všech příčin spojených s konzumací UPF umožňuje celkový odhad vlivu průmyslového zpracování potravin na zdraví,“ uvedl v tiskovém prohlášení dr. Eduardo Augusto Fernandes Nilson, DSc, vedoucí studie a vědec z Nadace Oswalda Cruze (Fiocruz) v Brazílii (2).
Tisíce úmrtí spojených s UPF
V rámci studie dr. Nilson a kolegové analyzovali data z celostátně reprezentativních průzkumů stravování spolu s údaji o úmrtnosti z osmi zemí.
Zahrnutými zeměmi byly Spojené státy, Spojené království, Austrálie, Brazílie, Kanada, Chile, Kolumbie a Mexiko.
Studované roky se v jednotlivých zemích lišily, od roku 2010 do roku 2018. Průměrný příspěvek ultrazpracovaných potravin k celkovému energetickému příjmu se také mezi zeměmi lišil.
Nejnižší spotřeba ultrazpracovaných potravin byla v Kolumbii (2015) a Brazílii (2017–2018), kde ultrazpracované potraviny tvořily méně než 20 % celkového energetického příjmu.
V Chile (2010) a Mexiku (2016) se příjem zvýšil na 20-30 % celkového energetického příjmu. V Austrálii (2011-2012) a Kanadě (2016) se poměr příjmu ultrazpracovaných potravin výrazně zvýšil, přičemž v Austrálii tvořily UPF 37,5 % denního energetického příjmu a v Kanadě 43,7 %.
Ve Spojených státech (2017-2018) a ve Spojeném království (2018-2019) přesáhl podíl UPF na celkovém energetickém příjmu 50 %. V těchto zemích byl zaznamenán nejvyšší počet předčasných úmrtí spojených s UPF, a to téměř 18 000 ve Spojeném království a více než 124 000 ve Spojených státech.
Dr. Christopher Gardner, PhD, vědec v oblasti výživy a profesor medicíny na Stanfordské univerzitě, uvedl, že zjištění jsou důležitým doplňkem výzkumu ultrazpracovaných potravin, přičemž se na studii nepodílel.
„Autoři ukázali, že bez ohledu na obecnou úroveň spotřeby byla v každé z těchto zemí trvale vyšší úroveň úmrtnosti u podskupiny populace, která konzumovala nejvíce UPF, oproti té, která konzumovala nejméně. Jinými slovy, i v zemi, kde pouze 15 % prodávaných potravin tvořily UPF, měly ti, kteří konzumovali nejvíce a nejméně, detekovatelně odlišnou míru úmrtnosti," uvedl.
"V zemích, jako jsou USA nebo Velká Británie, kde je celková míra spotřeby mnohem vyšší, by tento rozdíl měl být lépe patrný. Užitečné je poznamenat, že to zjistili také v celé škále úrovní spotřeby v různých zemích. To je zajímavé a důležité doplnění pole znalostí o UPF. Měli by si zasloužit uznání za to, že obohatili naši znalostní základnu."
Mnohočetné dopady na fyzické a duševní zdraví
Ačkoli neexistuje všeobecně přijímaná definice ultrazpracovaných potravin, obvykle se tento termín používá pro označení potravin, které jsou připraveny ke konzumaci nebo k tepelné úpravě a jsou vyráběny v průmyslových provozech s minimálním nebo žádným použitím celých potravin.
Ultra-zpracované potraviny jsou často považovány za pohodlné, vysoce chutné a obsahují přísady, které je činí atraktivnějšími. Patří mezi ně barviva, emulgátory, zahušťovadla, aromata, plnidla, odpěňovače a sladidla.
V mnoha zemích s vysokými příjmy ultra-zpracované potraviny již tvoří více než polovinu průměrného denního energetického příjmu.
Průzkum z roku 2024, kterého se zúčastnilo téměř 9,8 milionu účastníků, dospěl k závěru, že strava s ultrazpracovanými potravinami je spojena s 32 nepříznivými fyzickými a duševními problémy, včetně (3):
„Je znepokojivé, že zatímco ve vysoce příjmových zemích je spotřeba UPF již vysoká, ale relativně stabilní již více než deset let, v nízkopříjmových a středněpříjmových zemích spotřeba neustále roste, což znamená, že zatímco přičitatelná zátěž ve vysoce příjmových zemích je v současnosti vyšší, v ostatních zemích roste,“ poznamenal dr. Nilson v tiskovém prohlášení (2).
„To ukazuje, že v celosvětovém měřítku jsou naléhavě zapotřebí přístupy, které odrazují od konzumace UPF a podporují tradiční způsoby stravování založené na místních čerstvých a minimálně zpracovaných potravinách,“ pokračoval.
Vysoký obsah kalorií, nízký obsah živin
Dana Hunnesová, vedoucí dietoložka a odborná asistentka na UCLA Fielding School of Public Health, uvedla, že zjištění jsou důležitou připomínkou výhod snižování konzumace ultra-zpracovaných potravin. Dana Hunnesová se nové studie nezúčastnila.
„Konzumace ultra-zpracovaných potravin významně přispívá ke zvýšenému riziku úmrtí (a onemocnění) a že bychom všichni měli usilovněji pracovat (a podporovat větší regulaci) na snížení spotřeby ultra-zpracovaných potravin jak v našich vlastních životech, tak i v potravinových systémech,“ uvedla.
"UPF mají vysoký obsah kalorií, cukru, soli a tuku, ale nízký obsah živin. Jsou zbaveny všech svých přirozeně se vyskytujících zdravotních vlastností. Veškerá vláknina byla v podstatě odstraněna, vitamíny a minerály, které se přirozeně nacházejí (tj. v obilné slupce), byly odstraněny a na jejich místě jsou chemické látky a zfalšované „potraviny“, které se vůbec nepodobají svým přírodním protějškům. Přidáváním kalorií do stravy bez současného obsahu vitaminů, minerálů, vlákniny a vody se připravujeme na rychlé trávení/vstřebávání, ukládání tuků, inzulinovou rezistenci a chronická onemocnění spojená se všemi těmito problémy."
Navzdory tomu více než 73 % potravin ve Spojených státech tvoří ultrazpracované potraviny (4).
Z tohoto důvodu odborníci tvrdí, že Američané i nadále volí ultrazpracované potraviny spolu s dalšími faktory, jako je například pohodlí.
Pohodlí je důležitým faktorem při výběru potravin. Vzhledem k dostupnosti fast foodů a rychlého občerstvení v supermarketech v porovnání s jinými zeměmi, které si jídlo připravují více doma, si lidé v USA mohou tyto potraviny vybírat více jednoduše proto, že k nim mají větší přístup.
„Označování potravin může být také matoucí; potravina nebude inzerována jako “ultra zpracovaná", ale bude se snažit zaměřit na pozitivní aspekty potraviny, například kolik obsahuje určitého vitaminu. To může vést k určitému zmatení.
Globální problém veřejného zdraví
Autoři studie tvrdí, že jejich zjištění dokazují, že úmrtnost připisovaná příjmu ultrazpracovaných potravin je významná a že řešení míry konzumace UPF by mělo být globální prioritou v oblasti zdraví.
Tito odborníci však poznamenávají, že změna stravovacích návyků na individuální úrovni může být komplikovaná.
„Mám pocit, že většina lidí si je vědoma nebezpečí UPF, ale raději to ignoruje,“ uvedl dr. Mir Ali, certifikovaný všeobecný chirurg, bariatrický chirurg a lékařský ředitel MemorialCare Surgical Weight Loss Center v Orange Coast Medical Center ve Fountain Valley v Kalifornii. Dr. Ali se studie nezúčastnil.
„Ačkoli vzdělání v raném věku může lidem pomoci dělat zdravější výběr potravin, většina lidí se na svůj jídelníček nedívá tak kriticky a je náchylnější vybírat si potraviny na základě chuti a pohodlí."
„Celozrnné obiloviny, čerstvé ovoce, zelenina, libové bílkoviny, ořechy a mléčné výrobky jsou zdravější. Obecně je ovoce jako alternativa sladkostí, jako jsou sušenky a zmrzlina, lepší. „Většina lidí si je vědoma nebezpečí UPF, ačkoli přechod na zdravější alternativy je velmi obtížný a může být nákladově neúnosný."
Závěr
Ultra-zpracované potraviny jsou příčinou nárůstu úmrtí, kterým lze předejít, uvádí globální studie.
Na každých 10 % nárůstu spotřeby ultra-zpracovaných potravin v celkovém denním energetickém příjmu se riziko úmrtí ze všech příčin zvýšilo o 2,7 %.
Ultra-zpracované potraviny jsou spojovány s 32 nepříznivými fyzickými a duševními následky.
Jedině ochranná známka "Superionherbs" garantuje množství účinných látek v níže uvedených extraktech a samozřejmě u každé šarže.
Reishi extrakt, Reishi spór a Reishi Triterpen Max

———
Cordyceps sinensis

———
Sibiřská Čaga

———
Hericium erinaceus

———
Coriolus versicolor (Outkovka pestrá)

———
Shiitake

———
Hlíva ústřičná

———
Agaricus

———
BetaGlukan Maxcell (s Resveratrolem a Acerolou)

———
C-Max komplex (Camu camu s quercetinem)

———
Ashwagandha

———
Kurkumin (fytosomální extrakt), italský patent

———
Rdesno mnohokvěté - He shou wu

———
Graviola - Annona

———
Maca

———
Chitomax

———
Fenuprim

———
Dračí krev

———
Danshen Q10 cardio - pro normální funkci srdce

———
Šafrán

———
Ostropestřec mariánský (fytosomální extrakt), italský patent

———
Boswellia (fytosomální extrakt), italský patent

———
S-Acetyl-L-Glutathion

———
NMN (nikotinamid mononukleotid)

———
Brusinka komplex Phytosome - PhytoCran

———
Ginkgo biloba Phytosome - Cogni Flow

———
Probiotika a prebiotika pro zdraví střev a imunitu - Biome Boost

———
Supík - sirup pro DĚTI na podporu imunity - unikátní složení

———
4x Instantní káva i s extrakty z hub Čaga, Cordyceps a Hericium

———
POSILUJTE ÚČINNĚ PŘEDEVŠÍM IMUNI TU A VČAS
ZÁSADNĚ NEJVYŠŠÍ GARANTOVANOU KVALITOU PŘÍRODNÍCH EXTRAKTŮ
Farmaceutický průmysl nás přivedl k filosofii INTERVENCE, ne PREVENCE
REISHI, CORDYCEPS, ČAGA, AŠVAGANDA, HERI CIUM, MACA, CORIOLUS, KURKUMIN, BETAGLUKAN, GRAVIOLA, HLÍVA ÚSTŘIČNÁ, SHIITAKE, DRAČÍ KREV, C-MAX KOMPLEX, DANSHEN, HE SHOU WU-RDESNO, CHITOMAX, FENUPRIM, MAITAKE, AGARICUS, COPRINUS, ENOKI, SAFFRON, SILYBIN, BOSWELLIA, TRITERPEN MAX, GLUTATHION, SUPÍK - sirup pro děti na podporu imunity, NMN (nikotinamid mononukleotid), BRUSINKA, GINKGO BILOBA, PROBIOTIKA...
100% KVALITA JEN V ROSTLINNÝCH KAPSLÍCH
vhodné i pro vegetariány a vegany
CERTIFIKÁTY KLÍČOVÝCH PRODUKTŮ
NEJPOPULÁRNĚJŠÍ STRÁNKY
Zkušenosti klientů s Úspěšnou léčbou především boreliózy, chlamydiózy, únavového syndromu...
Výzkum v roce 2024 přesně určil, co vede v roce 2025 ke zdravé dlouhověkosti
100% REISHI - houba mládí a zdravé dlou3 unikátní, bezkonkurenční extrakty h ověkosti -
Proč lituji přestěhování do domova důchodců – 6 tvrdých pravd, které musíte vědět! - video
Nejlepší DIETY pro celkové zdraví v roce 2024 - středomořská, DASH a MIND - U.S. News & World Report
31 důvod ů proč se NENECHÁM OČKOVAT - izraelský rabín Chananya Weisman
Mezi mladšími Američany prudce vzrostl nadměrný počet úmrtí, kteří byli očkováni vakcínou mRNA
Dr. Peter McCullough: Jak přírodně DETOXIKOVAT tělo PO OČKOVÁNÍ mRNA vakcínou (protokol) - video
Devastující efekt pro zdraví - glutaman sodný, aspartam a další excitotoxiny
Jak se přírodní cestou uzdravit z chronické Boreliózy, Chlamydiózy, EB virózy... únavového syndromu
CORDYCEPS - silná imunita a nárůst energie
Překyselené tělo: začátek vážné nemoci
ZVRÁCE NÍ POSTUPU DIABETU 2. typu začíná u ignorování běžných doporučení, MUDr. Sarah Hallbergová - video
PROTOKOL PRO PREVENCI pro uzdravené klienty stránek "Úspěšná léčba"
BOSWELIA serrata (kadidlo) - jeden z nejsilnějších přírodních léků Matky Země
Tibetská houba, tibetské krystaly a kombucha - účinky, darování a prodej
Léčte záněty a ne Cholesterol, MUDr. Marc Sircus
100% ČAGA ze Sibiře, nejvyšší množství účinných látek garantující Certifikát
Mamografie způsobuje rakovinu prsu, MUDr. Ben Johnson, M.D., N.M.D., D.O.
Účinný lék na rakovinu plic na Kubě, proč ho mít nemůžeme? Leif Davenport
Artróza - kmenové buňky - Podvod!
Lékaři se sami uzdravili z Roztroušené sklerózy, prof. George Jelinek, dr. Terry Wahlsová
Jak se skutečně zdravě stravovat...
Proč průběžně a jak detoxikovat tělo
PROTINÁDOROVÝ účinek extraktů z REISHI a CORIOLUSU na úrovni klinických studií
Žaloba na farmaceutické korporace, MUDr. Matthias Rath
Koloidní stříbro - účinné přírodní antibiotikum, hustoty koloidního stříbra, doporučené dávkování
Odstranění rtuti, hliníku a dalších toxinů z těla, včetně p revence - MUDr. Dietrich Klinghardt
Zblblo již lidstvo natolik, že se nechá obelhat pohádkami o vražedném oxidu uhličitém?
Jak na Parkinsona? Glutathionem, Hericiem a odstraněním neurotoxinů Chlorellou
Přírodní léčba pejsků versus selhávající ortodoxní antibiotika - Coriolus + Kurkumin vítězí
Proč my máme potravinové alergie, přičemž je naši prarodiče neměli?
Jak na jarní pylovou alergii? Elixír mládí Jana Hromady z Opavy - video
Kniha "Netradiční bylinkář" - Roman Kindl (212 stran)
HLOUBKOVÁ OČISTA ORGANIZMU
možnost volby
CHRONICKÁ BORELIÓZA, CHLAMYDIE...? ÚNAVOVÝ SYNDROM
Osvědčený postup pro léčbu boreliozy a dalších koinfekcí, když ortodoxní chemická medicína (3 týdenní nitrožilní antibiotická léčba ceftriaxonem) a následně klasická - 3 antibiotika - minocyclin, azitromycin, entizol a 2 antituberkulotika - arficin a nidrazid i po 18 měsících aplikace u mě totálně selhala.
Cílem správné medicíny je předcházení nemocí a prodloužení zdravé dlouhověkosti. Ideálem medicíny je odstranit mít potřebu lékaře.
MUDr. William J. Mayo
Za účinné se z Reishi považují pouze kvalitně provedené a čisté extrakty, které mají dobrou biologickou dostupnost a jsou zbavené nestravitelného chitinu; nelze tedy použít pouhý prášek z usušené houby.
EXTRAKT SPÓR
TRITERPEN MAX
ZDE ROSTE NEJÚČINNĚJŠÍ REISHI
DUANWOOD RED REISHI
zdroj výše nejúčinnějších extraktů
Video z návštěvy Čechů u pěstitelů Duanwood Red Reishi v Číně, v horské oblasti Jiangshan
MYKOLOGIE, HISTORIE, PĚSTOVÁNÍ, ÚČINNÉ LÁTKY, JAK JE TO S JEJÍ KVALITOU?
CORDYCEPS - video
ČAGA - video
HERICIUM - video
BETAGLUKAN HLÍVA
extrakt extrakt
BETAGLUKAN - video
KURKUMIN AŠVAGANDA
extrakt extrakt
ASHWAGANDHA - video
RDESNO ANNONA
extrakt extrakt
TEČKOVANÉ PŘÍBĚHY
dokument z 31. srpna 2022
Nadační fond Svědomí Národa
KUBEK 2009
DOKUMENT ČT 2
BYZNYS V BÍLÝCH PLÁŠTÍCH
DOKUMENT ČT 2
ŠKODLIVOST MOBILNÍCH SÍTÍ
možná i proto je tolik nemocných, říká česká vědkyně, vedoucí týmu Centra buněčného a tkáňového inženýrství FN u sv. Anny...
doc. RNDr. Irena Koutná, Ph.D.
Aktualizovaný jmenný seznam s portovců zemřelých od 1.1.2021 v souvislosti s "vakcinací" na covid
PATOLOG dr. Ryan Cole oprávněně VAROVAL
RENOMOVANÝ PATOLOG dr. RYAN COLE - přednáška
ALARMUJÍCÍ EFEKT covid (spike) injekcí (mRNA) na mozek, srdce, ledviny a ostatní orgány
- Spousta lidí postrádá enzym, který rozkládá RNA
- Naprosto porušujeme Norimberský kodex z roku 1947...
český dabing - 17:08
Lékařský summit, San Antonio, Texas, USA - 27.7.2021
AMERICA´S FRONTLINE DOCTORS
POSTAVIT SE NA ODPOR
ZAČNĚTE U SEBE
ZÁKLADEM ZDRAVÍ JE PREVENCE S NÁVRATEM K PŘÍRODĚ
Doporučuji:
každé ráno cca 30 minut před snídaní
vypít cca 4 dcl vlažné čisté pramenité vody s citrónem (můžete přidat až půl lžičky jedlé sody) a pro posílení imunity a energie můžete použít dvojitý extrakt (1-2 kapsle) z
a nejdříve po 15 minutách:
- kefír z tibetské houby 3dcl
- lněné semínko až 30 g - 3 PL
- mletá skořice /max. 4 g za den/
případně nejen pro psychiku:
- Ashwagandhu /1-2 kapsle denně/
pro střevo kvalitní probiotika:
- kysané zelí, které si sami jednoduše vyrobíte POUZE VY! Pozor na "BRUSELSKÉ" kysané zelí! S éčkama
Otevřený dopis ministrovi zdravotnictví: Medici proti diskriminaci - 24. ledna 2022
Můžete zavolat ministru Válkovi
728 264 930
Můžete mu i napsat: valekv@psp.cz, Vlastimil.Valek@top09.cz
Vzorový dopis škole pro studenty, kteří nechtějí podlehnout povinnému očkování proti covidu-19
Fakta nepřestávají existovat tím, že se o nich nesmí hovořit. Pravda je dcerou času
SVĚT SE ZBLÁZNIL
Toto je novodobá reklama na co?
MUDr. Anastasia Maria Loupisová: Tento model je v ohrožení života