„Dobré“ vs. „špatné“ průmyslově ultrazpracované potraviny: Jak rozeznat rozdíl - nová doporučení - zveřejněná 8. srpna 2025 v Circulation
- Depositphotos
Barbora Nová
Ultrazpracované potraviny (UPF) si získaly nezdravou pověst, ale ne všechny UPF jsou si rovny.
Nové vědecké doporučení Americké kardiologické asociace (AHA) zpochybňuje myšlenku, že všechny průmyslově ultrazpracované potraviny jsou nezdravé.
Zatímco mnoho ultrazpracovaných potravin bylo spojováno s nepříznivými zdravotními důsledky, doporučení zveřejněné 8. srpna 2025 v časopise Circulation, nabídlo komplexnější pohled. Vědci z AHA například tvrdí, že některé UPF mají lepší nutriční profil a mohou zapadat do celkově zdravé stravy (1).
UPF mají obvykle vysoký obsah nasycených tuků, přidaných cukrů a sodíku a mohou přispívat k nepříznivým kardiometabolickým zdravotním následkům, včetně infarktu, mrtvice, obezity, zánětu, cukrovky 2. typu a cévních komplikací.
Jak však uvádí tisková zpráva k tomuto doporučení, „určité typy průmyslového zpracování potravin jsou prospěšné pro jejich uchování a bezpečnost a/nebo snížení nákladů, například techniky, které prodlužují trvanlivost, omezují růst mikroorganismů, zmírňují toxické účinky chemických látek, zachovávají funkční, nutriční a senzorické (chuťové) vlastnosti a snižují ztráty a plýtvání potravinami“ (2).
I když existuje spousta důkazů, které jednoznačně potvrzují, že nezdravé potraviny jsou škodlivé pro zdraví, nová zpráva AHA naznačuje, že existuje několik zpracovaných potravin, které můžete do svého jídelníčku zařadit s mírou (3).
Některé ultrazpracované potraviny jsou zdravější než jiné
„Zdravější ultrazpracované potraviny (UPF) jsou ty, které i přes průmyslové zpracování stále nabízejí nutriční výhody, jako je vláknina, bílkoviny, vitamíny a minerály, a mají omezené množství přidaných cukrů, nezdravých tuků a sodíku,“ uvedla Nichola Ludlamová-Raineová, registrovaná dietoložka a autorka knihy „Jak nejíst ultrazpracované potraviny“ (4).
Mezi zdravější ultrazpracované potraviny patří:
- celozrnné pečivo
- snídaňové cereálie s vysokým obsahem vlákniny
- některé mléčné výrobky
- obohacená rostlinná mléka
Naproti tomu ‚méně zdravé‘ UPF mají obvykle nízkou nutriční hodnotu a vysoký obsah přidaných nasycených tuků, cukrů a soli nebo více přísad (což může podporovat pasivní nadměrnou konzumaci kalorií).
Klíčový rozdíl často spočívá ve složení a nutričním profilu, nejen ve zpracování.
Samantha Petersonová, MS, RDN, dietoložka funkční medicíny a zakladatelka Simply Wellness uvádí, že mezi nejhorší UPF patří:
- nápoje slazené cukrem
- rafinované pochutiny
- instantní nudle
- průmyslově zpracované maso
„Tyto potraviny mají často vysoký obsah rychle vstřebatelných cukrů nebo rafinovaných škrobů, zánětlivých tuků, sodíku a dalších přísad; tato kombinace může vést k prudkému zvýšení hladiny cukru v krvi, nerovnováze střev, chronickému zánětu a zvýšenému riziku srdečních onemocnění, cukrovky a některých druhů rakoviny."
V průběhu času může vysoký příjem UPF s nízkým obsahem živin přispívat k obezitě, inzulínové rezistenci, vysokému krevnímu tlaku, zvýšenému cholesterolu, narušení střevního mikrobiomu a vyššímu riziku kardiovaskulárních onemocnění a některých druhů rakoviny.
Co hledat na nutričních štítcích
Zatímco některé ultrazpracované potraviny mají málo nebo žádné prospěšné vlastnosti, jiné mohou poskytnout esenciální živiny a nabídnout pohodlí pro rušný životní styl.
Odborníci doporučují věnovat pozornost nutričním hodnotám na etiketách potravin a pečlivě si přečíst seznam složek.
Při výběru potravin s vysokým obsahem vlákniny doporučují hledat produkty, jako je chléb nebo cereálie, které obsahují 3 gramy nebo více vlákniny na porci.
U jogurtu s 5–10 g bílkovin a varianty se sníženým nebo žádným obsahem přidaného cukru.
Obohacené potraviny o přidaný vápník, vitamín D, B12, železo a jód mohou pomoci zvýšit příjem klíčových živin.
V případě pochybností je kratší a lépe rozpoznatelný seznam složek často (i když ne vždy) dobrým znamením.
Dobrým znamením také je, pokud prvních několik složek uvedených na etiketě obsahuje základní zdravé potraviny (tj. oves, fazole, mléko, losos atd.).
Zdravější ultrazpracované potraviny
Může být užitečné mít konkrétní seznam příkladů. Nichola Raineová uvádí, že mezi zdravější zpracované potraviny patří:
- Obohacené celozrnné snídaňové cereálie. Mohou být dobrým zdrojem vlákniny, železa a vitamínů skupiny B, ale je dobré se vyhýbat těm, které obsahují přidaný cukr.
- Rostlinná mléka (tj. obohacené sójové nebo mandlové mléko bez přidaného karagenanu). Tato mléka jsou často obohacena vápníkem a jódem, což jsou důležité živiny, zejména pro ty, kteří se vyhýbají mléčným výrobkům (5).
- Konzervované fazole (včetně pečených fazolí) a luštěniny ve vodě. Technicky se jedná o UPF díky průmyslovému konzervování a přidání zpevňujících látek, ale jsou přirozeným a skvělým zdrojem rostlinných bílkovin a vlákniny. Důkladné propláchnutí fazolí může pomoci snížit obsah sodíku (6).
- Celozrnný krájený chléb. Pokud má nízký obsah soli a cukru, poskytuje vlákninu a komplexní sacharidy pro trvalou energii.
- Řecké nebo bílé jogurty s živými kulturami. Ty mohou podpořit zdraví střev a kostí.
Tyto potraviny pozitivně přispívají k příjmu živin a nabízejí pohodlí, což je důležitý faktor pro celkové zdraví.
Ultrazpracované potraviny s mírou
Mnoho zpracovaných potravin nabízí pohodlí, cenovou dostupnost a důležité živiny, zejména pro ty, kteří mají omezený čas nebo rozpočet.
Například konzervované fazole, celozrnné pečivo a obohacená rostlinná mléka poskytují vlákninu, bílkoviny a vitamíny a vyžadují minimální přípravu.
Samantha Petersonová uvedla, že „zpracování není samo o sobě špatné“. Poznamenala, že mražení, obohacování živinami nebo konzervování může zachovat živiny a podpořit veřejné zdraví.
Obě odbornice se shodují, že klíčová je rovnováha. Výměna slazených nápojů za perlivou vodu nebo bílého chleba za celozrnný a zároveň plánování jednoduchých jídel, která kombinují čerstvé, mražené a zdravější UPF, může mít skutečný pozitivní vliv.
Nichola Raineová doporučuje přijmout pravidlo 80:20: 80 % celozrnných potravin a 20 % zdravějších zpracovaných potravin. Doporučila, aby méně zdravé UPF byly spíše příležitostnou než každodenní volbou, a doporučuje vést si potravinový deník, aby bylo možné identifikovat malé, ale významné změny.
Výběr zdravějších ultrazpracovaných potravin s mírou vám může umožnit využít pohodlí, aniž byste obětovali dlouhodobé zdraví.
Závěr
Americká kardiologická asociace potvrzuje, že ne všechny ultrazpracované potraviny (UPF) jsou pro vás špatné.
Některé metody zpracování pomáhají udržovat potraviny bezpečné, výživné a cenově dostupné, aniž by se snížila kvalita.
Zdravější UPF mívají více živin, zatímco méně zdravé varianty jsou plné cukru, nezdravých tuků a soli.
Výběr UPF s lepším složením a nutričním profilem může podpořit pohodlí, aniž by to zásadně poškodilo dlouhodobé zdraví.
Přímá souvislost mezi ultra-zpracovanými potravinami a chronickými onemocněními - nová studie - zveřejněná 14. července 2025 v Nature Reviews Endocrinology
- Depositphotos
Nová zpráva dospěla k závěru, že ultra-zpracované potraviny jsou hnací silou epidemie obezity a také hlavní příčinou chronických onemocnění.
Zjištění publikovaná v časopise Nature Reviews Endocrinology shrnula existující výzkum vědců o potenciální souvislosti mezi obezitou a nástupem ultra-zpracovaných potravin (1).
Vědci uvedli, že existují silné důkazy o tom, že průmyslově ultra-zpracované potraviny podporují přejídání a zvyšují riziko obezity.
Uvedli, že přísady a konzervanty v ultra-zpracovaných potravinách, jako jsou chipsy, předvařená jídla a sušenky, mohou způsobit nadměrný příjem energie, narušit trávicí systém a ovlivnit schopnost mozku sdělit člověku, že má dost jídla.
Dodávají, že ultra-zpracované potraviny mohou změnit způsob, jakým tělo vstřebává potravu, a také složení a funkci střevní mikrobioty.
Vědci naléhavě vyzvali vládní představitele, aby přijali opatření ke zlepšení potravinového prostředí přijetím opatření, jako je označování obalů a marketingová omezení.
Odborníci, kteří se na studii nepodíleli, tvrdí, že tento přehled výzkumu je důležitý.
„To potvrzuje to, co víme, že ultra-zpracované potraviny jsou pro tělo škodlivé,“ uvedl dr. Mir Ali, všeobecný chirurg, bariatrický chirurg a lékařský ředitel MemorialCare Surgical Weight Loss Center v Orange Coast Medical Center v Kalifornii.
„Výzkumy týkající se UPF (ultra-zpracovaných potravin) se hromadí rychlostí blesku,“ uvedla dr. Laura Schmidtová, PhD, profesorka na Lékařské fakultě Kalifornské univerzity v San Francisku. „Tento přehled se mi líbí, protože shrnuje nejnovější poznatky a uvádí je na jednom místě.“
Jak průmyslově ultra-zpracované potraviny ovlivňují vaše zdraví
Dr. David Cutler, MD, lékař rodinné medicíny v Providence Saint John’s Health Center v Kalifornii, uvedl, že původ ultra-zpracovaných potravin měl pro společnost určité výhody.
Upozorňuje, že před 150 lety byla ve Spojených státech rozšířena podvýživa a nedostatek vitamínů a také nemoci způsobené nesprávně uchovávanými potravinami.
Dr. Cutler také uvedl, že konzervanty a přísady přidávané do potravin před více než stoletím prodloužily jejich trvanlivost a posílily jejich nutriční hodnotu.
Poznamenal však, že v posledních desetiletích ultra-zpracované potraviny s tímto vědeckým pokrokem přehnaly svou konzumaci. „Rizika jsou nyní větší než výhody, o kterých jsme si mysleli, že je získáme, když jsme tyto věci přidali do ultra-zpracovaných potravin."
Ultra-zpracované potraviny bývají bohaté na kalorie a chudé na živiny. Jsou také navrženy tak, aby byly chutné, což může lehce vést k přejídání lidí.
Dr. Travis Masterson, PhD, profesor podpory zdraví a prevence nemocí na Pensylvánské státní univerzitě a člen komunikačního výboru Společnosti pro obezitu, uvedl, že nejde jen o množství konzumovaných ultra-zpracovaných potravin, ale také o to, co se v nich nachází. Dr. Masterson se na nové studii nepodílel (2).
Zejména zmiňuje něco, čemu se říká energetická hustota.
„Energetická hustota vyjadřuje, kolik kalorií se dá do potraviny vložit,“ uvedl dr. Masterson. „Existuje poměrně úzký vztah mezi tím, jak nezdravá je strava, a energetickou hustotou potraviny.“
„Mnoho ultra-zpracovaných potravin má tendenci mít vysoký obsah energie, protože z nich odstraňují věci jako vodu a vlákninu, aby se zvýšila trvanlivost a zlepšila textura, a zároveň se zvyšuje hladina tuku a cukru."
Ultra-zpracované potraviny a riziko chronických onemocnění
Dřívější výzkumy informovaly o řadě zdravotních problémů spojených s ultra-zpracovanými potravinami.
Studie zveřejněná v dubnu 2025 uvedla, že ultra-zpracované potraviny mohou být každoročně spojeny s více než 120 000 úmrtími, kterým se dalo předejít, ve Spojených státech (3).
Studie z roku 2023 zjistila, že konzumace ultra-zpracovaných potravin zvyšuje riziko srdečních onemocnění, rakoviny a cukrovky (4).
Studie z roku 2024 navíc ukázala na možnou souvislost mezi těmito potravinami a kognitivním poklesem (5).
Odborníci tvrdí, že škody na zdraví jdou nad rámec pouhého přibírání na váze a následných chronických onemocnění.
Dr. Ali uvedl, že ultra-zpracované potraviny mohou kvůli svým konzervantům zvýšit kardiovaskulární rizika.
Dr. Schmidtová uvedla, že účinky na zdraví se mohou projevit až na buněčné úrovni. „UPF také poškozují střevní mikrobiom tím, že „zdravým bakteriím“ odebírají vlákninu a zavádějí chemické přísady, které narušují střevní výstelku a jejíž úkolem je střevo utěsnit. To znamená, že bakterie ve střevech se mohou dostat do krevního oběhu a způsobit chronický zánět v celém těle – rizikový faktor pro mnoho chronických onemocnění.“
„Vysoké hladiny cukru, tuku a soli v UPF (které se přidávají, aby byly neodolatelné) mají své vlastní zdravotní účinky, které zvyšují riziko chronických onemocnění."
„Škody způsobené UPF jsou mnohostranné, ale tato studie a další poukazují na věci, jako jsou přísady, emulgátory, sladidla, sodík, textura a potenciálně aditivní vlastnosti,“ uvedla Kristin Kirkpatricková, RD, prezidentka KAK Consulting a dietoložka na oddělení wellness a preventivní medicíny Cleveland Clinic v Ohiu. Kristin se na nové studii nepodílela.
„Dalším důvodem k obavám je skutečnost, že tyto potraviny je často těžké přestat jíst, takže naděje na kontrolu porcí nemusí být ve srovnání s plnohodnotnými potravinami tak reálná. Kromě těchto položek UPF často nahrazují ve stravovacím režimu zdravé potraviny s vysokou hustotou živin, což by mohlo ještě více zvýšit riziko chronických onemocnění.“
Jak obezita ovlivňuje zdraví
Nový výzkum zjistil, že počet případů rakoviny související s obezitou se za poslední dvě desetiletí ztrojnásobil. Předběžné závěry, které nebyly publikovány v recenzovaném vědeckém časopise, byly prezentovány 13. července na ENDO 2025, výročním setkání Endokrinní společnosti v San Franciscu v Kalifornii (6).
Podle amerických Center pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC) je více než 41,9 % dospělých ve Spojených státech považováno za obézních (7).
Nové měření obezity vyvinuté vědci by nyní mohlo toto číslo zvýšit na více než polovinu dospělých v USA. Evropská asociace pro studium obezity (EASO) nedávno předefinovala obezitu tak, aby zahrnovala antropometrická měření nad rámec indexu tělesné hmotnosti (BMI) a komorbidit, ale tento rámec dosud nebyl validován (8).
Navíc je podle CDC více než 9 % dospělých v USA popsáno jako osoby s těžkou obezitou.
Mezi zdravotní rizika spojená s obezitou patří:
- diabetes 2. typu
- srdeční onemocnění
- mrtvice
- vysoký krevní tlak
- spánková apnoe
- onemocnění jater
- některé druhy rakoviny
- komplikace v těhotenství
„Obezita postihuje každý orgán v těle,“ zdůraznil dr. Ali. Kristin Kirkpatricková uvedla, že břišní (viscerální) tuk je obzvláště znepokojivý. „Břišní tuk je aktivní, blízko orgánů a zánětlivý, takže riziko zvýšeného břišního tuku nakonec zvýší riziko metabolických poruch (diabetes, vysoké lipidy atd.) a dalších chronických onemocnění."
Jak omezit ultra-zpracované potraviny ve svém jídelníčku
Odborníci tvrdí, že může být obtížné omezit množství ultra-zpracovaných potravin, které jíte.
Za prvé, dominují v regálech obchodů s potravinami. Mezi příklady ultra-zpracovaných potravin patří:
- slazené snídaňové cereálie
- limonády
- bílý chléb
- ochucené müsli tyčinky
- ochucené bramborové lupínky
Odborníci navíc uvádí, že konzervační látky v těchto potravinách usnadňují jejich skladování a přípravu.
Pak je tu chuť. Přísady mohou těmto potravinám ztěžovat odolávání.
„Jsou mnohdy navrženy tak, aby byly velmi chutné."
„Existuje řada faktorů, které dělají potraviny chutnými, měkkými a kaloricky bohatými, a to pravděpodobně ovlivňuje, jak rychle jíme, jak potraviny zpracováváme ve střevech a jak obohacující jsou tyto potraviny. Pak existuje řada dalších faktorů, které posilují konzumaci těchto potravin, jako je pohodlí, dostupnost a agresivní marketing potravin,“ uvedl dr. Masterson.
Dr. Cutler uvedl, že čtení etiket může poskytnout důležité informace. Dodal, že je také užitečné trávit více času nakupováním na vnějších okrajích obchodu, kde je vystaveno ovoce, zelenina a čerstvé maso, a méně času uprostřed obchodu, kde se nacházejí balené potraviny.
„Snažte se jíst potraviny, které jsou v jejich přirozenějším stavu."
Masterson uvedl, že vaření doma s použitím základních surovin je jedním ze způsobů, jak zlepšit svůj jídelníček, i když to není vždy snadné.
„Ne každý má čas nebo správné vybavení na vaření, ale vaření je skvělá dovednost, do které se vyplatí investovat, bez ohledu na vaši situaci."
Masterson dodal, že pomoci může i lepší výběr potravin. Mezi strategie patří konzumace banánu místo sladké tyčinky nebo používání celozrnného chleba místo bílého chleba.
Kristin Kirkpatricková radí klientům, aby se snažili omezovat ultra-zpracované potraviny postupně, spíše než aby je všechny najednou vynechali.
„Nejprve se podívejte na frekvenci. Pokud například milujete burger z rychlého občerstvení, pak omezení konzumace na jednou měsíčně může mít velký vliv na ochranu zdraví,“ uvedla.
„Pokud je každé vaše jídlo a svačina UPF, může pomoci spolupráce s dietologem při hledání náhrad, nástrojů pro vaření a zdravější nakupování potravin. Přídatné látky v ultra-zpracovaných potravinách mohou mít aditivní vlastnosti, takže jejich vyřazení může být těžší, než se na první pohled zdá.“
Závěr
Nová zpráva uvádí, že ultra-zpracované potraviny jsou hlavním faktorem přispívajícím k epidemii obezity.
Vědci tvrdí, že tyto potraviny jsou navrženy tak, aby byly chutné, což způsobuje, že se lidé přejídají a přibírají na váze.
Odborníci tvrdí, že zdravotní rizika spojená s obezitou sahají od srdečních onemocnění přes cukrovku 2. typu až po spánkovou apnoe.
Průmyslově ultrazpracované potraviny mohou být stejně návykové jako kouření, tvrdí studie
- Pixabay
Studie zveřejněná 9. října 2023 v časopise BMJ (British Medical Journal, podle Journal Citation Report Cornellovy univerzity je čtvrtým nejprestižnějším lékařským časopisem světa) uvádí, že průmyslově ultrazpracované potraviny mohou být stejně návykové jako kouření (1).
Ve své zprávě vědci tvrdí, že někteří lidé návykově konzumují potraviny s vysokým obsahem rafinovaných sacharidů a přidaných tuků, což tito lidé považují za vysoce prospěšné a přitažlivé způsobem podobným tomu, jak obdobně lidé zažívají vliv návykových látek, jako je nikotin.
Vědci uvedli, že někteří lidé konzumující tyto potraviny je jedí se závislostí a že konzumace může u některých z těchto lidí splňovat kritéria pro diagnózu poruchy užívání návykových látek.
Závislost na průmyslově ultrazpracované potraviny
Autoři studie se zabývali analýzou dvou systematických přezkumů, které zahrnovaly 281 studií z 36 zemí. Z těchto údajů vědci uvedli, že podle standardů Yaleovy stupnice závislosti na potravinách se závislost na průmyslově ultrazpracovaných potravinách odhaduje na 14 % u dospělých a 12 % u dětí (2).
Pro srovnání, autoři studie poukázali na úroveň závislosti u jiných legálních látek u dospělých je 14 % u alkoholu a 18 % u tabáku. Úroveň 12 procent u dětí je ale „bezprecedentní“, konstatovali vědci.
Yaleova stupnice závislosti na potravinách hodnotí 11 symptomatických kritérií pro poruchu užívání návykových látek, včetně snížené kontroly nad příjmem, chutí, odvykání a pokračujícího užívání navzdory negativním výsledkům.
Autoři studie také uvedli, že průmyslově ultrazpracované potraviny jsou spojeny s „biopsychologickými mechanismy závislosti a klinicky významnými problémy“.
Mezi lidmi s definovanými klinickými diagnózami Yaleova stupnice závislosti na potravinách identifikovala prevalenci závislosti na potravinách u lidí s obezitou, kteří podstoupili bariatrickou operaci, a u osob s poruchou záchvatovitého přejídání dosahuje 32 % a u osob s poruchou příjmu potravy více než 50 %.
Závislost na potravinách podle Yaleovy stupnice je také spojena se základními mechanismy závislosti, jako jsou nervová dysfunkce spojená s odměnou, impulzivita a emoční dysregulace, jakož i horší fyzické a duševní zdraví a nižší kvalita života.
Proč mohou být některé potraviny návykové
Autoři studie sice upozornili na to, že ne všechny potraviny mají návykový potenciál, ale identifikovali druhy potravin, které mohou být podle Yaleovy stupnice návykové.
Mezi ně patřily potraviny s vysokým obsahem rafinovaných sacharidů nebo přidaných tuků, jako jsou sladkosti a slané pochutiny.
Ty jsou označovány jako potraviny „nejvíce zapletené“ jako behaviorální indikátory závislosti, jako je nadměrný příjem, ztráta kontroly nad konzumací, intenzivní chutě a pokračující užívání navzdory negativním důsledkům.
Rafinované sacharidy nebo tuky evokovaly „podobné hladiny extracelulárního dopaminu v mozku striatum jako ty, které byly pozorovány u návykových látek, jako je nikotin a alkohol,“ uvedli vědci.
Návykové vlastnosti průmyslově ultrazpracovaných potravin
Autoři studie uvedli, že ultrazpracované potraviny – průmyslově vyráběné potraviny obsahující složky, které obvykle nejsou dostupné v domácích kuchyních – jsou hlavním zdrojem rafinovaných sacharidů a přidaných tuků v moderní nabídce potravin.
Předpokládá se, že kombinace těchto rafinovaných sacharidů a tuků má supra-aditivní účinek na mozkové odměnové systémy, poznamenali autoři studie.
Rychlost, jakou průmyslově ultrazpracované potraviny dodávají sacharidy a tuky do střev, může také odrážet jejich návykový potenciál. Léky a cesty podání, které rychleji ovlivňují mozek, mají vyšší návykový potenciál, uvedl výzkumný tým.
Proto je cigareta, která rychle dodává nikotin do mozku, návykovější než nikotinová náplast s pomalým uvolňováním.
Podle studie mohou aditiva také přispívat k návykovosti průmyslově ultrazpracovaných potravin, z nichž mnohé mají příchutové aditiva zvyšující sladkou a pikantní chuť. Mezi aditiva určená ke zlepšení chuti patří ta, která se nacházejí v cigaretách, cukru, kakau, mentolu a zásadité soli.
Autoři uznali, že stále existují nezodpovězené otázky. Tvrdí také, že specifické přísady, které se nacházejí v cigaretách, jako je tabák, nebyly nalezeny v potenciálně návykových potravinách a rafinované sacharidy a tuky nepůsobí přímo na odměnové systémy, i když „zdá se, že aktivují nervové odměnové systémy v podobném rozsahu jako nikotin a etanol“.
Zdravotní dopady průmyslově ultrazpracovaných potravin
Doktorka Sue Inonogová, interní a primární zdravotnice pro Harbor Health v texaském Austinu, uvedla, že studie je „poučnou výzvou k akci vzhledem k alarmující a rostoucí míře obezity po celém světě“.
Dr. Inonogová dále uvedla, že je obzvláště relevantní vzhledem k rozdílům v míře obezity u určitých etnických anebo znevýhodněných skupin, které nemají tak velký přístup ke zdravé stravě.
„Průmyslově ultrazpracované potraviny jsou hlavním zdrojem rafinovaných sacharidů a tuků v moderní nabídce potravin,“ uvedla dr. Inonogová. „Autoři dále popisují výzkum, ve kterém si všímají vlivu rafinovaných sacharidů a tuků na mozkové dráhy, které se podílejí na vzniku závislosti. Prvořadé je pochopit, jak a které prvky průmyslově ultrazpracovaných potravin ovlivňují naše nervové obvody podobně jako to, jak určité látky a situace ovlivňují mozkové dráhy, které vedou k poruchám užívání látek.“
Dr. Inonogová také uvedla, že léčila lidi, „kteří často konzumovali průmyslově ultrazpracované potraviny, protože to byly často nejdostupnější, nejdostupnější a kaloricky nejhojnější varianty.“
„I když jsem se obávala dopadu průmyslově ultrazpracovaných potravin na rozvoj komplikací obezity, nyní se také obávám, jestli se navíc neúmyslně nevystavili zvýšenému riziku závislosti na potravinách. Pokud pochopíme, které prvky poškozují naše zdraví, včetně role průmyslově ultrazpracovaných potravin, pak můžeme pracovat prostřednictvím komplexních kanálů na řešení viníků v naší společnosti.“
Kombinace sacharidů a tuků
Carlos Fragoso, registrovaný dietolog se soukromou praxí v New Yorku, uvedl, že není náhoda, že existuje jen málo přirozeně se vyskytujících nebo minimálně zpracovaných potravin, které obsahují sacharidy i tuky, ale průmyslově ultrazpracované potraviny spojené se závislostí jsou v obou vysoké.
„Z evoluční perspektivy dává smysl, že by naše těla toužila po potravinách, které mají ohromné množství přidaných rafinovaných sacharidů a tuků – znamená to větší ukládání tuků pro přežití s menší námahou. Přežití je konec konců hlavní prioritou našeho těla.“
Carlos Fragoso také uvedl, že společnosti vyrábějící tyto potraviny vědí, co dělají.
„Pro tyto potravinářské společnosti platí, že čím více je jídlo návykové, tím větší je zisk. Potravinářské společnosti, které vyrábějí tyto průmyslově ultrazpracované potraviny, lákají spotřebitele tím, že se snaží popřít, že tyto potraviny jsou něco jiného než návykové.“
„Srovnání průmyslově ultrazpracovaných potravin s nikotinem nebo alkoholem není daleko od reality. Ačkoli nikotin a alkohol jsou návykové chemické látky, vysoký obsah rafinovaných sacharidů a tuků v průmyslově ultrazpracovaných potravinách působí na naše těla jako návykové chemické látky.“
Kelsey Costa, registrovaná dietoložka a výživová poradkyně Národní koalice pro zdravotní péči, k problému uvedla, že jsou nezbytné komplexní politické reformy, aby byly zdravější alternativy dostupnější.
„Sociální, ekonomické a strukturální faktory přispívající k všudypřítomné spotřebě průmyslově ultrazpracovaných potravin a jejich návykovému potenciálu zůstávají významným problémem pro veřejné zdraví. Rostoucí prevalence závislosti na průmyslově ultrazpracovaných potravinách také zvyšuje potřebu, aby byla oficiálně uznána jako diagnóza, což stimuluje další výzkum jejího klinického řízení a může vést k překvalifikování průmyslově ultrazpracovaných potravin na návykové látky, což si vyžádá přísnější regulační opatření.“
Závěr
Vědci tvrdí, že průmyslově ultrazpracované potraviny mohou být stejně návykové jako kouření.
Tvrdí, že tyto druhy potravin mají vysoký obsah rafinovaných sacharidů a tuků, což jsou látky, které mohou způsobit změny v mozku.
Odborníci tvrdí, že průmyslově ultrazpracované potraviny musí být přísněji regulovány kvůli jejich potenciálním návykovým vlastnostem a jejich dopadu na krizi obezity.
POSILUJTE ÚČINNĚ PŘEDEVŠÍM IMUNI TU A VČAS
ZÁSADNĚ NEJVYŠŠÍ GARANTOVANOU KVALITOU PŘÍRODNÍCH EXTRAKTŮ
REISHI, CORDYCEPS, ČAGA, AŠVAGANDA, HERI CIUM, MACA, CORIOLUS, KURKUMIN, BETAGLUKAN, GRAVIOLA, HLÍVA ÚSTŘIČNÁ, SHIITAKE, DRAČÍ KREV, C-MAX KOMPLEX, DANSHEN, HE SHOU WU-RDESNO, CHITOMAX, FENUPRIM, MAITAKE, AGARICUS, COPRINUS, ENOKI, SAFFRON, SILYBIN, BOSWELLIA, TRITERPEN MAX, GLUTATHION, SUPÍK - sirup pro děti na podporu imunity, NMN (nikotinamid mononukleotid), BRUSINKA, GINKGO BILOBA, PROBIOTIKA...
100% KVALITA JEN V ROSTLINNÝCH KAPSLÍCH
vhodné i pro vegetariány a vegany
CERTIFIKÁTY KLÍČOVÝCH PRODUKTŮ
NEJPOPULÁRNĚJŠÍ STRÁNKY
Zkušenosti klientů s Úspěšnou léčbou především boreliózy, chlamydiózy, únavového syndromu...
Výzkum v roce 2024 přesně určil, co vede v roce 2025 ke zdravé dlouhověkosti
100% REISHI - houba mládí a zdravé dlou3 unikátní, bezkonkurenční extrakty h ověkosti -
Proč lituji přestěhování do domova důchodců – 6 tvrdých pravd, které musíte vědět! - video
Nejlepší DIETY pro celkové zdraví v roce 2024 - středomořská, DASH a MIND - U.S. News & World Report
31 důvod ů proč se NENECHÁM OČKOVAT - izraelský rabín Chananya Weisman
Mezi mladšími Američany prudce vzrostl nadměrný počet úmrtí, kteří byli očkováni vakcínou mRNA
Dr. Peter McCullough: Jak přírodně DETOXIKOVAT tělo PO OČKOVÁNÍ mRNA vakcínou (protokol) - video
Devastující efekt pro zdraví - glutaman sodný, aspartam a další excitotoxiny
Jak se přírodní cestou uzdravit z chronické Boreliózy, Chlamydiózy, EB virózy... únavového syndromu
CORDYCEPS - silná imunita a nárůst energie
Překyselené tělo: začátek vážné nemoci
ZVRÁCE NÍ POSTUPU DIABETU 2. typu začíná u ignorování běžných doporučení, MUDr. Sarah Hallbergová - video
PROTOKOL PRO PREVENCI pro uzdravené klienty stránek "Úspěšná léčba"
BOSWELIA serrata (kadidlo) - jeden z nejsilnějších přírodních léků Matky Země
Tibetská houba, tibetské krystaly a kombucha - účinky, darování a prodej
Léčte záněty a ne Cholesterol, MUDr. Marc Sircus
100% ČAGA ze Sibiře, nejvyšší množství účinných látek garantující Certifikát
Mamografie způsobuje rakovinu prsu, MUDr. Ben Johnson, M.D., N.M.D., D.O.
Účinný lék na rakovinu plic na Kubě, proč ho mít nemůžeme? Leif Davenport
Artróza - kmenové buňky - Podvod!
Lékaři se sami uzdravili z Roztroušené sklerózy, prof. George Jelinek, dr. Terry Wahlsová
Jak se skutečně zdravě stravovat...
Proč průběžně a jak detoxikovat tělo
PROTINÁDOROVÝ účinek extraktů z REISHI a CORIOLUSU na úrovni klinických studií
Žaloba na farmaceutické korporace, MUDr. Matthias Rath
Koloidní stříbro - účinné přírodní antibiotikum, hustoty koloidního stříbra, doporučené dávkování
Odstranění rtuti, hliníku a dalších toxinů z těla, včetně p revence - MUDr. Dietrich Klinghardt
Zblblo již lidstvo natolik, že se nechá obelhat pohádkami o vražedném oxidu uhličitém?
Jak na Parkinsona? Glutathionem, Hericiem a odstraněním neurotoxinů Chlorellou
Přírodní léčba pejsků versus selhávající ortodoxní antibiotika - Coriolus + Kurkumin vítězí
Proč my máme potravinové alergie, přičemž je naši prarodiče neměli?
Jak na jarní pylovou alergii? Elixír mládí Jana Hromady z Opavy - video
Kniha "Netradiční bylinkář" - Roman Kindl (212 stran)
CHRONICKÁ BORELIÓZA, CHLAMYDIE...? ÚNAVOVÝ SYNDROM
Osvědčený postup pro léčbu boreliozy a dalších koinfekcí, když ortodoxní chemická medicína (3 týdenní nitrožilní antibiotická léčba ceftriaxonem) a následně klasická - 3 antibiotika - minocyclin, azitromycin, entizol a 2 antituberkulotika - arficin a nidrazid i po 18 měsících aplikace u mě totálně selhala.
Cílem správné medicíny je předcházení nemocí a prodloužení zdravé dlouhověkosti. Ideálem medicíny je odstranit mít potřebu lékaře.
MUDr. William J. Mayo
Za účinné se z Reishi považují pouze kvalitně provedené a čisté extrakty, které mají dobrou biologickou dostupnost a jsou zbavené nestravitelného chitinu; nelze tedy použít pouhý prášek z usušené houby.
EXTRAKT SPÓR
TRITERPEN MAX
ZDE ROSTE NEJÚČINNĚJŠÍ REISHI
DUANWOOD RED REISHI
zdroj výše nejúčinnějších extraktů
Video z návštěvy Čechů u pěstitelů Duanwood Red Reishi v Číně, v horské oblasti Jiangshan
MYKOLOGIE, HISTORIE, PĚSTOVÁNÍ, ÚČINNÉ LÁTKY, JAK JE TO S JEJÍ KVALITOU?
CORDYCEPS - video
ČAGA - video
HERICIUM - video
BETAGLUKAN HLÍVA
extrakt extrakt
BETAGLUKAN - video
KURKUMIN AŠVAGANDA
extrakt extrakt
ASHWAGANDHA - video
RDESNO ANNONA
extrakt extrakt
TEČKOVANÉ PŘÍBĚHY
dokument z 31. srpna 2022
Nadační fond Svědomí Národa
KUBEK 2009
DOKUMENT ČT 2
BYZNYS V BÍLÝCH PLÁŠTÍCH
DOKUMENT ČT 2
ŠKODLIVOST MOBILNÍCH SÍTÍ
možná i proto je tolik nemocných, říká česká vědkyně, vedoucí týmu Centra buněčného a tkáňového inženýrství FN u sv. Anny...
doc. RNDr. Irena Koutná, Ph.D.
Aktualizovaný jmenný seznam s portovců zemřelých od 1.1.2021 v souvislosti s "vakcinací" na covid
PATOLOG dr. Ryan Cole oprávněně VAROVAL
RENOMOVANÝ PATOLOG dr. RYAN COLE - přednáška
ALARMUJÍCÍ EFEKT covid (spike) injekcí (mRNA) na mozek, srdce, ledviny a ostatní orgány
- Spousta lidí postrádá enzym, který rozkládá RNA
- Naprosto porušujeme Norimberský kodex z roku 1947...
český dabing - 17:08
Lékařský summit, San Antonio, Texas, USA - 27.7.2021
AMERICA´S FRONTLINE DOCTORS
POSTAVIT SE NA ODPOR
ZAČNĚTE U SEBE
ZÁKLADEM ZDRAVÍ JE PREVENCE S NÁVRATEM K PŘÍRODĚ
Doporučuji:
každé ráno cca 30 minut před snídaní
vypít cca 4 dcl vlažné čisté pramenité vody s citrónem (můžete přidat až půl lžičky jedlé sody) a pro posílení imunity a energie můžete použít dvojitý extrakt (1-2 kapsle) z
a nejdříve po 15 minutách:
- kefír z tibetské houby 3dcl
- lněné semínko až 30 g - 3 PL
- mletá skořice /max. 4 g za den/
případně nejen pro psychiku:
- Ashwagandhu /1-2 kapsle denně/
pro střevo kvalitní probiotika:
- kysané zelí, které si sami jednoduše vyrobíte POUZE VY! Pozor na "BRUSELSKÉ" kysané zelí! S éčkama
Otevřený dopis ministrovi zdravotnictví: Medici proti diskriminaci - 24. ledna 2022
Můžete zavolat ministru Válkovi
728 264 930
Můžete mu i napsat: valekv@psp.cz, Vlastimil.Valek@top09.cz
Vzorový dopis škole pro studenty, kteří nechtějí podlehnout povinnému očkování proti covidu-19
Fakta nepřestávají existovat tím, že se o nich nesmí hovořit. Pravda je dcerou času
SVĚT SE ZBLÁZNIL
Toto je novodobá reklama na co?
MUDr. Anastasia Maria Loupisová: Tento model je v ohrožení života