Ultrazpracované potraviny mají v USA na svědomí více než 124 000 úmrtí, kterým lze předejít - globální studie - zveřejněná 28. dubna 2025
- Pixabay
Barbora Nová
Globální studie spojila tisíce úmrtí, kterým lze předejít, s konzumací ultra-zpracovaných potravin.
Úmrtí, kterým lze předejít a která jsou spojena s konzumací ultra-zpracovaných potravin, se významně zvyšují v porovnání s jejich příspěvkem k celkovému jídelníčku člověka.
Globální studie zveřejněná v časopise American Journal of Preventive Medicine zjistila, že na každých 10% nárůst podílu ultra-zpracovaných potravin (UPF) na celkovém energetickém příjmu se riziko úmrtí ze všech příčin zvyšuje o 2,7 % (1).
Jen ve Spojených státech to představuje více než 124 000 úmrtí ročně, kterým lze předejít.
„UPF ovlivňují zdraví nad rámec individuálního dopadu vysokého obsahu kritických živin ( sodík , trans-tuky a cukr) kvůli změnám v potravinách během průmyslového zpracování a používání umělých přísad, včetně barviv, umělých aromat a sladidel, emulgátorů a mnoha dalších přísad a pomocných látek, takže posouzení úmrtí ze všech příčin spojených s konzumací UPF umožňuje celkový odhad vlivu průmyslového zpracování potravin na zdraví,“ uvedl v tiskovém prohlášení dr. Eduardo Augusto Fernandes Nilson, DSc, vedoucí studie a vědec z Nadace Oswalda Cruze (Fiocruz) v Brazílii (2).
Tisíce úmrtí spojených s UPF
V rámci studie dr. Nilson a kolegové analyzovali data z celostátně reprezentativních průzkumů stravování spolu s údaji o úmrtnosti z osmi zemí.
Zahrnutými zeměmi byly Spojené státy, Spojené království, Austrálie, Brazílie, Kanada, Chile, Kolumbie a Mexiko.
Studované roky se v jednotlivých zemích lišily, od roku 2010 do roku 2018. Průměrný příspěvek ultrazpracovaných potravin k celkovému energetickému příjmu se také mezi zeměmi lišil.
Nejnižší spotřeba ultrazpracovaných potravin byla v Kolumbii (2015) a Brazílii (2017–2018), kde ultrazpracované potraviny tvořily méně než 20 % celkového energetického příjmu.
V Chile (2010) a Mexiku (2016) se příjem zvýšil na 20-30 % celkového energetického příjmu. V Austrálii (2011-2012) a Kanadě (2016) se poměr příjmu ultrazpracovaných potravin výrazně zvýšil, přičemž v Austrálii tvořily UPF 37,5 % denního energetického příjmu a v Kanadě 43,7 %.
Ve Spojených státech (2017-2018) a ve Spojeném království (2018-2019) přesáhl podíl UPF na celkovém energetickém příjmu 50 %. V těchto zemích byl zaznamenán nejvyšší počet předčasných úmrtí spojených s UPF, a to téměř 18 000 ve Spojeném království a více než 124 000 ve Spojených státech.
Dr. Christopher Gardner, PhD, vědec v oblasti výživy a profesor medicíny na Stanfordské univerzitě, uvedl, že zjištění jsou důležitým doplňkem výzkumu ultrazpracovaných potravin, přičemž se na studii nepodílel.
„Autoři ukázali, že bez ohledu na obecnou úroveň spotřeby byla v každé z těchto zemí trvale vyšší úroveň úmrtnosti u podskupiny populace, která konzumovala nejvíce UPF, oproti té, která konzumovala nejméně. Jinými slovy, i v zemi, kde pouze 15 % prodávaných potravin tvořily UPF, měly ti, kteří konzumovali nejvíce a nejméně, detekovatelně odlišnou míru úmrtnosti," uvedl.
"V zemích, jako jsou USA nebo Velká Británie, kde je celková míra spotřeby mnohem vyšší, by tento rozdíl měl být lépe patrný. Užitečné je poznamenat, že to zjistili také v celé škále úrovní spotřeby v různých zemích. To je zajímavé a důležité doplnění pole znalostí o UPF. Měli by si zasloužit uznání za to, že obohatili naši znalostní základnu."
Mnohočetné dopady na fyzické a duševní zdraví
Ačkoli neexistuje všeobecně přijímaná definice ultrazpracovaných potravin, obvykle se tento termín používá pro označení potravin, které jsou připraveny ke konzumaci nebo k tepelné úpravě a jsou vyráběny v průmyslových provozech s minimálním nebo žádným použitím celých potravin.
Ultra-zpracované potraviny jsou často považovány za pohodlné, vysoce chutné a obsahují přísady, které je činí atraktivnějšími. Patří mezi ně barviva, emulgátory, zahušťovadla, aromata, plnidla, odpěňovače a sladidla.
V mnoha zemích s vysokými příjmy ultra-zpracované potraviny již tvoří více než polovinu průměrného denního energetického příjmu.
Průzkum z roku 2024, kterého se zúčastnilo téměř 9,8 milionu účastníků, dospěl k závěru, že strava s ultrazpracovanými potravinami je spojena s 32 nepříznivými fyzickými a duševními problémy, včetně (3):
„Je znepokojivé, že zatímco ve vysoce příjmových zemích je spotřeba UPF již vysoká, ale relativně stabilní již více než deset let, v nízkopříjmových a středněpříjmových zemích spotřeba neustále roste, což znamená, že zatímco přičitatelná zátěž ve vysoce příjmových zemích je v současnosti vyšší, v ostatních zemích roste,“ poznamenal dr. Nilson v tiskovém prohlášení (2).
„To ukazuje, že v celosvětovém měřítku jsou naléhavě zapotřebí přístupy, které odrazují od konzumace UPF a podporují tradiční způsoby stravování založené na místních čerstvých a minimálně zpracovaných potravinách,“ pokračoval.
Vysoký obsah kalorií, nízký obsah živin
Dana Hunnesová, vedoucí dietoložka a odborná asistentka na UCLA Fielding School of Public Health, uvedla, že zjištění jsou důležitou připomínkou výhod snižování konzumace ultra-zpracovaných potravin. Dana Hunnesová se nové studie nezúčastnila.
„Konzumace ultra-zpracovaných potravin významně přispívá ke zvýšenému riziku úmrtí (a onemocnění) a že bychom všichni měli usilovněji pracovat (a podporovat větší regulaci) na snížení spotřeby ultra-zpracovaných potravin jak v našich vlastních životech, tak i v potravinových systémech,“ uvedla.
"UPF mají vysoký obsah kalorií, cukru, soli a tuku, ale nízký obsah živin. Jsou zbaveny všech svých přirozeně se vyskytujících zdravotních vlastností. Veškerá vláknina byla v podstatě odstraněna, vitamíny a minerály, které se přirozeně nacházejí (tj. v obilné slupce), byly odstraněny a na jejich místě jsou chemické látky a zfalšované „potraviny“, které se vůbec nepodobají svým přírodním protějškům. Přidáváním kalorií do stravy bez současného obsahu vitaminů, minerálů, vlákniny a vody se připravujeme na rychlé trávení/vstřebávání, ukládání tuků, inzulinovou rezistenci a chronická onemocnění spojená se všemi těmito problémy."
Navzdory tomu více než 73 % potravin ve Spojených státech tvoří ultrazpracované potraviny (4).
Z tohoto důvodu odborníci tvrdí, že Američané i nadále volí ultrazpracované potraviny spolu s dalšími faktory, jako je například pohodlí.
Pohodlí je důležitým faktorem při výběru potravin. Vzhledem k dostupnosti fast foodů a rychlého občerstvení v supermarketech v porovnání s jinými zeměmi, které si jídlo připravují více doma, si lidé v USA mohou tyto potraviny vybírat více jednoduše proto, že k nim mají větší přístup.
„Označování potravin může být také matoucí; potravina nebude inzerována jako “ultra zpracovaná", ale bude se snažit zaměřit na pozitivní aspekty potraviny, například kolik obsahuje určitého vitaminu. To může vést k určitému zmatení.
Globální problém veřejného zdraví
Autoři studie tvrdí, že jejich zjištění dokazují, že úmrtnost připisovaná příjmu ultrazpracovaných potravin je významná a že řešení míry konzumace UPF by mělo být globální prioritou v oblasti zdraví.
Tito odborníci však poznamenávají, že změna stravovacích návyků na individuální úrovni může být komplikovaná.
„Mám pocit, že většina lidí si je vědoma nebezpečí UPF, ale raději to ignoruje,“ uvedl dr. Mir Ali, certifikovaný všeobecný chirurg, bariatrický chirurg a lékařský ředitel MemorialCare Surgical Weight Loss Center v Orange Coast Medical Center ve Fountain Valley v Kalifornii. Dr. Ali se studie nezúčastnil.
„Ačkoli vzdělání v raném věku může lidem pomoci dělat zdravější výběr potravin, většina lidí se na svůj jídelníček nedívá tak kriticky a je náchylnější vybírat si potraviny na základě chuti a pohodlí."
„Celozrnné obiloviny, čerstvé ovoce, zelenina, libové bílkoviny, ořechy a mléčné výrobky jsou zdravější. Obecně je ovoce jako alternativa sladkostí, jako jsou sušenky a zmrzlina, lepší. „Většina lidí si je vědoma nebezpečí UPF, ačkoli přechod na zdravější alternativy je velmi obtížný a může být nákladově neúnosný."
Závěr
Ultra-zpracované potraviny jsou příčinou nárůstu úmrtí, kterým lze předejít, uvádí globální studie.
Na každých 10 % nárůstu spotřeby ultra-zpracovaných potravin v celkovém denním energetickém příjmu se riziko úmrtí ze všech příčin zvýšilo o 2,7 %.
Ultra-zpracované potraviny jsou spojovány s 32 nepříznivými fyzickými a duševními následky.
Průmyslově ultra-zpracované potraviny souvisí s rozvojem komorbidit
- Pixabay
Nová rozsáhlá studie zvežejněná 13. listopadu 2023 zjistila, že konzumace průmyslově ultrazpracovaných potravin zvyšuje riziko vzniku více komorbidit, včetně cukrovky, rakoviny a srdečních onemocnění.
- Největší riziko bylo spojeno se zpracovanými produkty živočišného původu a umělými sladidly.
- U ostatních ultrazpracovaných potravin, jako je chléb, obiloviny a rostlinné produkty, nebyla zdravotní rizika zaznamenána, zjistili vědci.
Není žádným tajemstvím, že ultrazpracované potraviny jsou nezdravé, a nechybí ani studie podrobně popisující jejich vliv na lidské zdraví. Ultrazpracované potraviny jsou obvykle masově vyráběné a patří mezi ně balené snídaňové cereálie, sušenky, rekonstituované masné výrobky, instantní nudle a slazené limonády.
Méně známá je souvislost mezi konkrétními ultrazpracovanými potravinami a rizikem výskytu více zdravotních potíží nebo multimorbidit.
Nová rozsáhlá studie zkoumala spotřebu průmyslově ultrazpracovaných potravin a současný výskyt dvou nebo více chronických onemocnění, jako je rakovina, srdeční onemocnění a cukrovka 2. typu.
Z výsledků vyplývá, že vysoká spotřeba některých ultrazpracovaných potravin zvyšuje riziko rakoviny a kardiometabolické multimorbidity. Ne všechny potraviny však měly stejný účinek - chléb, obiloviny a rostlinné produkty nebyly spojeny s vyšším rizikem.
"Pro pacienta i zdravotníky je už tak značná zátěž zvládnout jednu nemoc, ale když se k ní přidá ještě další, je to mnohem těžší," uvedl autor studie doktor Heinz Freisling, vědec z oddělení výživy a metabolismu (NME) Mezinárodní agentury pro výzkum rakoviny (IARC).
"Identifikace rizikových faktorů, které mohou být podkladem pro prevenci multimorbidity zahrnující nemoci, jako je rakovina, cukrovka a srdeční onemocnění, je tím, co motivuje naši práci."
Výsledky studie, kterou spolufinancoval World Cancer Research Fund International a další skupiny zabývající se výzkumem rakoviny, byly zveřejněny v časopise The Lancet (1, 2).
Ultrazpracované potraviny souvisejí s onemocněním srdce a rakovinou
Rozsáhlá kohortová studie zkoumala údaje ze studie EPIC (European Prospective Investigation into Cancer and Nutrition), které se zúčastnilo 266 666 osob (60 % žen) ze sedmi evropských zemí (3).
Účastníci v době náboru netrpěli rakovinou, srdečním onemocněním a cukrovkou 2. typu.
Pomocí dotazníků vědci hodnotili spotřebu potravin a nápojů účastníků v základním období předchozích 12 měsíců. Po průměrné době sledování 11,2 roku se u 4 461 účastníků (39 % žen) objevila multimorbidita v podobě nádorových a kardiometabolických onemocnění, jako je mrtvice a cukrovka.
Výsledky ukazují nejsilnější souvislost multimorbidit s konzumací průmyslově ultra zpracovaných živočišných produktů a uměle a cukrem slazených nápojů.
"Naše studie zdůrazňuje význam zajištění všeobecného přístupu k čerstvým a méně průmyslově zpracovaným potravinám," uvedla hlavní autorka studie Reynalda Córdova, doktorandka vídeňské doktorské školy farmaceutických, výživových a sportovních věd (4).
Jsou všechny zpracované potraviny nezdravé?
Unikátní zjištění této studie ukazuje, že ne všechny ultra zpracované potraviny byly považovány za nezdravé.
"Rostlinné ultrazpracované potraviny (UPFs) nebo chléb a obiloviny nebyly spojeny se zvýšeným rizikem," uvedl dr. Freisling. "Ačkoli je náročné oddělit takové podskupiny od celkového vzorce stravy UPFs, myslím, že v budoucích studiích stojí za to zvážit jemnější analýzu podskupin UPFs."
Dr. Freisling také poznamenal, že klíčovým poznatkem studie je, že není nutné vyhýbat se všem ultrazpracovaným potravinám. "Jejich konzumace by měla být omezena a přednost by měly mít čerstvé nebo minimálně průmyslově zpracované potraviny," uvedl v prohlášení.
Přesto mnoho lidí volí ultra zpracované potraviny z pohodlnosti, aby splnili výživové požadavky nebo z ekonomických důvodů.
Kelsey Costaová, registrovaná dietoložka a výživová poradkyně Národní koalice pro zdravotní péči, uvedla, že při výběru "zdravějších" ultrazpracovaných potravin je třeba zvážit jejich nutriční obsah a úroveň zpracování.
"Čtěte etikety na potravinách, abyste se vyhnuli skrytým cukrům, nadměrnému množství sodíku a dalším škodlivým přísadám," doporučuje.
Celozrnné cereálie jsou lepší volbou než sladké cereálie, protože jsou méně zpracované a plné prospěšné vlákniny a živin. Stejně tak volba celozrnného nebo naklíčeného chleba namísto bílého chleba může tělu poskytnout komplexní sacharidy a základní živiny.
Pro vegetariány a vegany může být minimálně zpracované tofu a tempeh zdravější než silně zpracované rostlinné produkty, jako jsou bezmasé plátky a náhražky sýra, protože ty často obsahují vysoké množství sodíku, konzervačních látek a dalších přídatných látek.
Které ultrazpracované potraviny vám nejvíc škodí?
Průmyslově ultrazpracované potraviny procházejí oproti zpracovaným potravinám dalším stupněm zpracování. Často jsou plné umělých aromat a sladidel a mají velmi dlouhý seznam přísad. Mezi příklady patří např:
- smažené potraviny
- párky v rohlíku
- zpracované maso (např. šunka, slanina, salám)
- ochucené bramborové lupínky
- tyčinky a některé snacky
- zmrzlina
- limonády
Co dělají ultrazpracované potraviny tělu?
Nejnovější výzkumy spojují konzumaci ultrazpracovaných potravin s různými onemocněními, jako jsou srdeční choroby a rakovina (5, 6).
Další výzkumy ukázaly, že ultrazpracované potraviny jsou "návykové látky", které vedou k tomu, že lidé po nich touží jen více (7).
Nová studie zjistila obzvláště silnou souvislost mezi ultra zpracovanými potravinami živočišného původu a umělými sladidly a zvýšeným rizikem multimorbidit. Následují účinky ultra zpracovaných potravin na organismus.
Ultrazpracované živočišné produkty
Živočišné produkty mají často vysoký obsah nasycených tuků, které mohou zvyšovat hladinu cholesterolu v lipoproteinech o nízké hustotě (LDL) neboli "špatného" cholesterolu a přispívat k ateroskleróze.
Některé chemické látky obsažené v červeném a zpracovaném mase, a to jak přírodní, tak přidané, zvyšují jejich karcinogenní potenciál.
Jedna taková chemická látka, obsažená v červeném mase, vytváří během trávení škodlivé sloučeniny, které mohou poškozovat střevní buňky a potenciálně vést ke vzniku rakoviny tlustého střeva. K podobnému procesu dochází i u průmyslově zpracovaného masa, který ještě zhoršují dusitany a dusičnanové konzervační látky.
Dlouhodobá konzumace těchto výrobků může časem způsobit:
- chronický zánět
- poškození buněk
- zvýšený oxidační stres
Tyto potíže mohou vést k rozvoji mnoha chronických onemocnění.
Vzhledem k těmto souvisejícím zdravotním rizikům je vhodné omezit konzumaci živočišných produktů a zároveň prozkoumat více možností rostlinné stravy pro zdravější životní styl.
Umělá sladidla
Umělá sladidla jsou spojována s obezitou, která může zvyšovat riziko vzniku dalších chronických onemocnění.
Světová zdravotnická organizace (WHO) nedávno klasifikovala běžné umělé sladidlo aspartam jako potenciální karcinogen, ačkoli množství, které by lidé museli zkonzumovat, aby byli ohroženi rakovinou, je velmi vysoké.
Navíc erytritol, další oblíbené sladidlo, je spojován se zvýšeným rizikem infarktu a mrtvice.
Konzumace těchto chemických alternativ je navíc spojována s nepříznivými účinky na zdraví střev, protože potenciálně narušuje rovnováhu prospěšných bakterií v našem trávicím systému, přičemž nerovnováha střevních bakterií může vést k:
- záněty
- střevní propustnost (děravá střeva)
- další zažívací problémy
Toto narušení rovnováhy střevní mikroflóry může také přispívat k přibývání na váze a zvyšovat riziko metabolických onemocnění, jako je cukrovka 2. typu.
Kromě toho může vysoký příjem cukru vést k inzulínové rezistenci, která je klíčovým faktorem při vzniku cukrovky 2. typu, a přispívat ke zvýšenému zánětu a vysokému krevnímu tlaku, což jsou rizikové faktory srdečních onemocnění."
Je v pořádku jíst ultra zpracované potraviny s mírou?
Ultrazpracované potraviny by se v ideálním případě měly konzumovat s mírou a nemělo by se na ně spoléhat jako na primární zdroj výživy.
Frekvence konzumace "bezpečnějších" ultrazpracovaných potravin se také může lišit v závislosti na faktorech, jako jsou individuální výživové potřeby, zdravotní cíle a životní styl.
Praktickým přístupem může být zařazení těchto potravin do jídelníčku spíše několikrát týdně než denně. To umožňuje klást větší důraz na celozrnné a minimálně zpracované potraviny, které jsou bohaté na základní živiny a neobsahují škodlivé přídatné látky. Je důležité si uvědomit, že stravovací doporučení nejsou univerzální a individuální stravovací návyky by měly odpovídat osobním zdravotním podmínkám a výživovým potřebám.
Je vhodné omezit nasycené tuky, přidaný cukr, sodík a další škodlivé sloučeniny a přídatné látky v ultra zpracovaných potravinách.
Kdykoli je to možné, volte vyváženou stravu s celými a minimálně zpracovanými potravinami, jako např:
- celozrnné výrobky
- luštěniny
- ořechy
- semínka
- ovoce
Závěr
Nová studie zjistila silnou souvislost mezi konzumací některých ultra zpracovaných potravin, jako je maso a umělá sladidla, a zvýšeným rizikem multimorbidit.
Jiné běžné skupiny ultrazpracovaných potravin, jako je chléb a obiloviny, neměly na riziko vliv a nemusejí být zdraví škodlivé.
Odborníci na zdraví a výživu doporučují vybírat si pokud možno plnohodnotné a minimálně zpracované potraviny, aby se snížilo riziko vzniku chronických onemocnění.
Stále platné nutriční doporučení od expertů z Harvardu už z roku 2011!
Odborníci z Harvard School of Public Health uveřejnili v roce 2011 nové nutriční doporučení ve formě tzv. talíře zdravého stravování, který byl určen americkému ministerstvu zemědělství a dalším odborníkům. Univerzita touto novou směrnicí nahradila překonanou a zavádějící potravinovou pyramidu, protože ta byla ovlivněna finančními zájmy, mj. "mléčnou" lobby. V této souvislosti konstatovali:
Američané jsou dnes nejbohatším národem na světě, ale zároveň nejtlustším a nejnemocnějším!
Tato nová "pyramida" shrnuje nejlepší dietní informace, které jsou dnes k dispozici a nejsou vytesané do kamene, protože vědci nepochybně objeví v následujících letech nové informace pro zdravé stravování.
Doporučení pro denní stravování:
- 50% zelenina a ovoce (nepočítat do toho brambory), omezeně brambory, protože mají negativní dopad na hladinu cukru v krvi (mají vysoký glykemický index).
- 25% celozrná strava, nižší vliv na hladinu krevního cukru a inzulínu oproti rafinovaným obilovinám.
- 25% protein - bílé maso, fazole a ořechy, přičemž omezte červené maso a vyhněte se zpracovanému jako je například slanina a klobásy.
Používejte zdravé rostlinné oleje a vyhýbejte se částečně hydrogenovaným olejům, které obsahují nezdravé trans-tuky. Pijte vodu, kávu nebo čaj. Vyhýbejte se sladkým nápojům, vyřaďte - omezte mléko a mléčné výrobky - jedna až dvě porce denně jen pokud si to přejete a omezte džusy - maximálně malá sklenice denně.
Pamatujte: s nízkým obsahem tuku neznamená zdravé
Nová "zdravá výživa" doporučuje opak nízkotučného poselství propagovaného po desetiletí nejen v USA
Experti z Harvardu doporučují vyřadit z jídelníčku mléčné výrobky s tím, že k získávání vápníku pro lidský organismus je mnohem vhodnější například zelenina jako je kapusta, brokolice nebo květák, případně ze sojového mléka nebo luštěnin a ořechů.
Jedině ochranná známka "Superionherbs" garantuje množství účinných látek v níže uvedených extraktech a samozřejmě u každé šarže.
Reishi extrakt, Reishi spór a Reishi Triterpen Max

———
Cordyceps sinensis

———
Sibiřská Čaga

———
Hericium erinaceus

———
Coriolus versicolor (Outkovka pestrá)

———
Shiitake

———
Hlíva ústřičná

———
Agaricus

———
BetaGlukan Maxcell (s Resveratrolem a Acerolou)

———
C-Max komplex (Camu camu s quercetinem)

———
Ashwagandha

———
Kurkumin (fytosomální extrakt), italský patent

———
Rdesno mnohokvěté - He shou wu

———
Graviola - Annona

———
Maca

———
Chitomax

———
Fenuprim

———
Dračí krev

———
Danshen Q10 cardio

———
Šafrán

———
Ostropestřec mariánský (fytosomální extrakt), italský patent

———
Boswellia (fytosomální extrakt), italský patent

———
S-Acetyl-L-Glutathion

———
NMN (nikotinamid mononukleotid)

———
Brusinka komplex Phytosome - PhytoCran

———
Ginkgo biloba Phytosome - Cogni Flow

———
Probiotika a prebiotika pro zdraví střev a imunitu - Biome Boost

———
Supík - sirup pro DĚTI na podporu imunity - unikátní složení

———
4x Instantní káva i s extrakty z hub Čaga, Cordyceps a Hericium

———
POSILUJTE ÚČINNĚ PŘEDEVŠÍM IMUNI TU A VČAS
ZÁSADNĚ NEJVYŠŠÍ GARANTOVANOU KVALITOU PŘÍRODNÍCH EXTRAKTŮ
REISHI, CORDYCEPS, ČAGA, AŠVAGANDA, HERI CIUM, MACA, CORIOLUS, KURKUMIN, BETAGLUKAN, GRAVIOLA, HLÍVA ÚSTŘIČNÁ, SHIITAKE, DRAČÍ KREV, C-MAX KOMPLEX, DANSHEN, HE SHOU WU-RDESNO, CHITOMAX, FENUPRIM, MAITAKE, AGARICUS, COPRINUS, ENOKI, SAFFRON, SILYBIN, BOSWELLIA, TRITERPEN MAX, GLUTATHION, SUPÍK - sirup pro děti na podporu imunity, NMN (nikotinamid mononukleotid), BRUSINKA, GINKGO BILOBA, PROBIOTIKA...
100% KVALITA JEN V ROSTLINNÝCH KAPSLÍCH
vhodné i pro vegetariány a vegany
CERTIFIKÁTY KLÍČOVÝCH PRODUKTŮ
NEJPOPULÁRNĚJŠÍ STRÁNKY
DUBEN 2025 - 30 článků+3 videa
Zkušenosti klientů s Úspěšnou léčbou především boreliózy, chlamydiózy, únavového syndromu...
Přírodní léčba pejsků versus selhávající ortodoxní antibiotika - Coriolus + Kurkumin vítězí
Výzkum v roce 2024 přesně určil, co vede v roce 2025 ke zdravé dlouhověkosti
100% REISHI - houba mládí a zdravé dlou3 unikátní, bezkonkurenční extrakty h ověkosti -
Nejlepší DIETY pro celkové zdraví v roce 2024 - středomořská, DASH a MIND - U.S. News & World Report
31 důvod ů proč se NENECHÁM OČKOVAT - izraelský rabín Chananya Weisman
Dr. Peter McCullough: Jak přírodně DETOXIKOVAT tělo PO OČKOVÁNÍ mRNA vakcínou (protokol) - video
Devastující efekt pro zdraví - glutaman sodný, aspartam a další excitotoxiny
Jak se přírodní cestou uzdravit z chronické Boreliózy, Chlamydiózy, EB virózy... únavového syndromu
CORDYCEPS - silná imunita a nárůst energie
Překyselené tělo: začátek vážné nemoci
PROTOKOL PRO PREVENCI pro uzdravené klienty stránek "Úspěšná léčba"
BOSWELIA serrata (kadidlo) - jeden z nejsilnějších přírodních léků Matky Země
Tibetská houba, tibetské krystaly a kombucha - účinky, darování a prodej
Léčte záněty a ne Cholesterol, MUDr. Marc Sircus
100% ČAGA ze Sibiře, nejvyšší množství účinných látek garantující Certifikát
Mamografie způsobuje rakovinu prsu, MUDr. Ben Johnson, M.D., N.M.D., D.O.
Účinný lék na rakovinu plic na Kubě, proč ho mít nemůžeme? Leif Davenport
Artróza - kmenové buňky - Podvod!
Lékaři se sami uzdravili z Roztroušené sklerózy, prof. George Jelinek, dr. Terry Wahlsová
Jak se skutečně zdravě stravovat...
Proč průběžně a jak detoxikovat tělo
PROTINÁDOROVÝ účinek extraktů z REISHI a CORIOLUSU na úrovni klinických studií
Žaloba na farmaceutické korporace, MUDr. Matthias Rath
Koloidní stříbro - účinné přírodní antibiotikum, hustoty koloidního stříbra, doporučené dávkování
Odstranění rtuti, hliníku a dalších toxinů z těla, včetně p revence - MUDr. Dietrich Klinghardt
Zblblo již lidstvo natolik, že se nechá obelhat pohádkami o vražedném oxidu uhličitém?
Jak na Parkinsona? Glutathionem, Hericiem a odstraněním neurotoxinů Chlorellou
Proč my máme potravinové alergie, přičemž je naši prarodiče neměli?
Jak na jarní pylovou alergii? Elixír mládí Jana Hromady z Opavy
Kniha "Netradiční bylinkář" - Roman Kindl (212 stran)
CHRONICKÁ BORELIÓZA, CHLAMYDIE...? ÚNAVOVÝ SYNDROM
Osvědčený postup pro léčbu boreliozy a dalších koinfekcí, když ortodoxní chemická medicína (3 týdenní nitrožilní antibiotická léčba ceftriaxonem) a následně klasická - 3 antibiotika - minocyclin, azitromycin, entizol a 2 antituberkulotika - arficin a nidrazid i po 18 měsících aplikace u mě totálně selhala.
Cílem správné medicíny je předcházení nemocí a prodloužení zdravé dlouhověkosti. Ideálem medicíny je odstranit mít potřebu lékaře.
MUDr. William J. Mayo
Za účinné se z Reishi považují pouze kvalitně provedené a čisté extrakty, které mají dobrou biologickou dostupnost a jsou zbavené nestravitelného chitinu; nelze tedy použít pouhý prášek z usušené houby.
EXTRAKT SPÓR
TRITERPEN MAX
ZDE ROSTE NEJÚČINNĚJŠÍ REISHI
DUANWOOD RED REISHI
zdroj výše nejúčinnějších extraktů
Video z návštěvy Čechů u pěstitelů Duanwood Red Reishi v Číně, v horské oblasti Jiangshan
MYKOLOGIE, HISTORIE, PĚSTOVÁNÍ, ÚČINNÉ LÁTKY, JAK JE TO S JEJÍ KVALITOU?
CORDYCEPS - video
ČAGA - video
HERICIUM - video
BETAGLUKAN HLÍVA
extrakt extrakt
BETAGLUKAN - video
KURKUMIN AŠVAGANDA
extrakt extrakt
ASHWAGANDHA - video
RDESNO ANNONA
extrakt extrakt
TEČKOVANÉ PŘÍBĚHY
dokument z 31. srpna 2022
Nadační fond Svědomí Národa
KUBEK 2009
DOKUMENT ČT 2
BYZNYS V BÍLÝCH PLÁŠTÍCH
DOKUMENT ČT 2
ŠKODLIVOST MOBILNÍCH SÍTÍ
možná i proto je tolik nemocných, říká česká vědkyně, vedoucí týmu Centra buněčného a tkáňového inženýrství FN u sv. Anny...
doc. RNDr. Irena Koutná, Ph.D.
Aktualizovaný jmenný seznam s portovců zemřelých od 1.1.2021 do 31.12.2023 v souvislosti s "vakcinací" na covid
PATOLOG dr. Ryan Cole oprávněně VAROVAL
RENOMOVANÝ PATOLOG dr. RYAN COLE - přednáška
ALARMUJÍCÍ EFEKT covid (spike) injekcí (mRNA) na mozek, srdce, ledviny a ostatní orgány
- Spousta lidí postrádá enzym, který rozkládá RNA
- Naprosto porušujeme Norimberský kodex z roku 1947...
český dabing - 17:08
Lékařský summit, San Antonio, Texas, USA - 27.7.2021
AMERICA´S FRONTLINE DOCTORS
POSTAVIT SE NA ODPOR
ZAČNĚTE U SEBE
ZÁKLADEM ZDRAVÍ JE PREVENCE S NÁVRATEM K PŘÍRODĚ
Doporučuji:
každé ráno cca 30 minut před snídaní
vypít cca 4 dcl vlažné čisté pramenité vody s citrónem (můžete přidat až půl lžičky jedlé sody) a pro posílení imunity a energie můžete použít dvojitý extrakt (1-2 kapsle) z
a nejdříve po 15 minutách:
- kefír z tibetské houby 3dcl
- lněné semínko až 30 g - 3 PL
- mletá skořice /max. 4 g za den/
případně nejen pro psychiku:
- Ashwagandhu /1-2 kapsle denně/
pro střevo kvalitní probiotika:
- kysané zelí, které si sami jednoduše vyrobíte POUZE VY! Pozor na "BRUSELSKÉ" kysané zelí! S éčkama
Otevřený dopis ministrovi zdravotnictví: Medici proti diskriminaci - 24. ledna 2022
Můžete zavolat ministru Válkovi
728 264 930
Můžete mu i napsat: valekv@psp.cz, Vlastimil.Valek@top09.cz
Vzorový dopis škole pro studenty, kteří nechtějí podlehnout povinnému očkování proti covidu-19
Fakta nepřestávají existovat tím, že se o nich nesmí hovořit. Pravda je dcerou času
SVĚT SE ZBLÁZNIL
Toto je novodobá reklama na co?
MUDr. Anastasia Maria Loupisová: Tento model je v ohrožení života