Jak jíst po 60. roce věku
- Depositphotos
Barbora Nová
S přibývajícím věkem je důležité jíst vyváženou stravu bohatou na mnoho klíčových živin. Můžete vyzkoušet stravovací návyky, jako je středomořská strava, nebo jednoduše zařadit do každého talíře různé minimálně průmyslově zpracované potraviny.
S přibývajícím věkem může vaše tělo začít ztrácet svalovou hmotu a sílu kostí. Navíc se po 60. roce věku může váš metabolismus začít zpomalovat (1, 2).
I když je stárnutí nevyhnutelné a typické, výživa může hrát hlavní roli ve snižování rizika chronických onemocnění souvisejících s věkem. Z tohoto důvodu vám vyvážený stravovací návyk, který zdůrazňuje klíčové živiny, může pomoci zlepšit vaše šance na zdravé stárnutí a pokračovat v dynamickém a aktivním životním stylu (3).
Následuje podrobný průvodce zdravým stravováním po 60 letech, včetně toho, jak provést změny ve stravování a na jaké potraviny a živiny klást důraz.
Jaká je nejlepší strava pro lidi nad 60 let?
Neexistuje žádná specifická strava, kterou by měl člověk dodržovat, aby toho dosáhl, protože přesné nutriční potřeby každého se liší. Obecně řečeno, vyvážená strava vám může pomoci konzumovat mnoho minerálů a vitamínů, které jsou důležité pro zdraví ve vyšším věku.
Mezi kategorie potravin, ze kterých si můžete vybrat, patří (4):
- různé druhy ovoce a zeleniny
- celozrnné obiloviny, jako jsou ovesné vločky, celozrnný chléb a hnědá rýže
- odtučněné nebo nízkotučné mléčné výrobky
- mořské plody, drůbež, libové maso a vejce
- luštěniny, ořechy a semena
Potraviny z těchto kategorií můžete do svého jídelníčku zařadit různými způsoby, včetně plánování jídelníčků, omezení průmyslově ultrazpracovaných potravin a naplnění poloviny každého talíře zeleninou a rozdělení druhé poloviny mezi zdravé bílkoviny a obiloviny (5).
Je také dobré omezit slazené nápoje a místo toho zvolit vodu nebo nápoje bez přidaného cukru, jako je káva, čaj, mléko nebo rostlinné mléko.
Jedním ze stravovacích návyků, které vám mohou pomoci toho dosáhnout, je středomořská strava. Případně můžete vyzkoušet vegetariánskou stravu. Nicméně ne každý má zdravotní stav vhodný k vyhýbání se živočišným potravinám, proto se můžete poradit se svým praktickým lékařem, pokud ho máte, než vyloučíte jakékoli potraviny nebo provedete jakékoli významné změny ve svém stravování (6).
Případně, pokud vám to pomůže udržet vyváženější stravu, zkuste se držet jídel, na která jste již zvyklí, a zároveň provést výše uvedené malé změny. Následující část se zabývá konkrétními živinami, na které můžete klást důraz a které mohou pomoci podpořit vaše tělo s přibývajícím věkem.
Jaké živiny by měli senioři jíst?
Je dobré upřednostňovat potraviny obsahující antioxidanty. Ty mohou pomoci neutralizovat volné radikály, které mohou vést k oxidačnímu stresu, jednomu z hlavních faktorů stárnutí a chronických onemocnění.
Následuje několik klíčových živin, kterým byste mohli ve svém jídelníčku s přibývajícím věkem upřednostňovat:
Bílkoviny
Konzumace potravin obsahujících bílkoviny je důležitá pro udržení svalové hmoty, metabolismu a imunitního zdraví. Podle USDA by lidé, kteří konzumují standardní stravu s 2 000 kaloriemi denně, měli denně konzumovat určité množství živin.
Ženy ve věku nad 51 let by měly denně konzumovat 46 gramů bílkovin, zatímco muži by měli konzumovat 56 g denně. Zpráva z roku 2023 však doporučuje, že dospělí nad 50 let mohou ve skutečnosti potřebovat 1,1 až 1,9 g bílkovin na kilogram hmotnosti, aby si udrželi svalovou hmotu a zůstali aktivní. Pro osobu vážící 70 kg to znamená 75 až 135 g bílkovin denně (7, 8).
Většina lidí může získat dostatek bílkovin pouze z potravy. Pokud máte potíže s dostatečným příjmem bílkovin nebo potřebujete rychlý zdroj bílkovin, můžete zkusit použít proteinový prášek nebo doplněk stravy, jako je Ensure nebo Boost. Tyto perorální doplňky stravy mohou pomoci seniorům udržet si silné a zdravé svaly, uvádí poměrně nedávná studie (9).
Vláknina
Konzumace potravin s vysokým obsahem vlákniny může pomoci podpořit zdravou stolici a trávení, podpořit zdraví srdce, zpomalit vstřebávání cukru pro stabilizaci hladiny cukru v krvi a pomoci udržet si zdravou hmotnost.
USDA doporučuje, aby ženy ve věku nad 51 let konzumovali denně 22 g vlákniny, zatímco muži 28 g. Většina lidí může získat dostatek vlákniny pouze z potravy, ačkoli randomizovaná studie z roku 2024 zjistila, že senioři žijící ve speciálních pečovatelských zařízeních často nemají ve své stravě dostatek vlákniny (10, 11).
V tomto případě, nebo pokud se obáváte, že nejíte dostatek potravin bohatých na vlákninu, poraďte se se svým praktickým lékařem o užívání doplňků stravy s vlákninou.
Vápník
Vápník je klíčový minerál pro zdraví kostí, nervové funkce a srdeční a svalové kontrakce. Konzumace potravin s vysokým obsahem vápníku může pomoci předcházet poruchám souvisejícím s kostmi, jako je osteopenie a osteoporóza (12).
Protože postmenopauzální ženy mají vyšší riziko osteoporózy a neabsorbují vápník tak efektivně, proto ženy potřebují asi 1 200 miligramů denně, zatímco muži potřebují asi 1 000 mg denně (13, 14).
Vápník je nejlepší přijímat potravou, ale najdete ho i v mnoha multiminerálech. Pokud vám lékař doporučí doplněk stravy s vápníkem, je nejlepší dávku rozdělit, aby se zvýšila absorpce – například užíváním dvou doplňků stravy po 500 mg v různou dobu místo jednoho doplňku stravy po 1 000 mg.
Vitamín D
Vitamín D je důležitý pro zdraví kostí a imunity. Nízké hladiny jsou spojovány s vyšším rizikem duševního úpadku, křehkosti, srdečních onemocnění, deprese, osteoporózy, cukrovky 2. typu a některých typů rakoviny (15).
Vitamín D je také známý jako „sluneční vitamín“, protože si ho naše tělo dokáže vyrobit ze slunečního záření. Příliš mnoho slunečního záření může být nebezpečné, proto je nejlepší tento vitamín získávat z doplňků stravy nebo potravin bohatých na vitamín D.
Protože jsou však zdroje tohoto vitaminu v potravě omezené, obecně se doporučuje užívat doplněk stravy s vitaminem D v množství 600 mezinárodních jednotek (IU) nebo více po 50. roce věku. Váš lékař může doporučit vyšší dávky na základě vašich osobních potřeb a geografické polohy (16).
Omega-3 mastné kyseliny
Potraviny bohaté na omega-3, jako jsou tučné ryby nebo maso, obsahují kyselinu eikosapentaenovou (EPA), kyselinu dokosahexaenovou (DHA) nebo kyselinu alfa-linolenovou (ALA).
Tyto mastné kyseliny jsou spojovány s nižší mírou duševního úpadku a neurologických onemocnění – jako je Alzheimerova choroba a demence – a také s lepším zdravím mozku, srdce a kůže (17).
RHP pro ALA je 1,1 g denně pro ženy a 1,6 g denně pro muže. Neexistuje žádný obecný doporučený příjem pro EPA a DHA, ačkoli dobrým cílem je minimálně 250 mg až 500 mg kombinované EPA a DHA denně (18).
Pokud nejíte tučné ryby dvakrát až třikrát týdně, poraďte se se zdravotníkem o užívání doplňků stravy s omega-3 mastnými kyselinami na bázi ryb nebo řas.
Vitamín B12
S přibývajícím věkem se může schopnost vašeho těla absorbovat vitamín B12 snižovat, často kvůli základním zdravotním problémům, jako je atrofická gastritida nebo určité formy anémie (19).
Z tohoto důvodu může konzumace většího množství potravin bohatých na vitamín B12 pomoci podpořit energetický metabolismus, tvorbu červených krvinek, opravu DNA, imunitní funkce a zdraví mozku a srdce.
Dospělí nad 50 let obou pohlaví by se měli snažit konzumovat 2,4 mikrogramu (mcg) vitamínu B12 denně. Mějte na paměti, že vitamín B12 se nachází převážně v živočišných potravinách, takže pokud se držíte vegetariánského nebo veganského stravovacího režimu, můžete mít vyšší pravděpodobnost nízké hladiny vitamínu B12 (20, 21).
Váš lékař vám může doporučit užívání doplňků stravy s vitamínem B12, pokud máte jeho nízké hladiny, jste vegetarián nebo vegan, máte anémii nebo jiné zdravotní problémy, které snižují vstřebávání vitamínu B12, jako je Crohnova choroba nebo celiakie.
Draslík
Draslík je minerál a elektrolyt, který potřebujete přijímat stravou. Dostatečný příjem potravin obsahujících draslík je spojen s nižším rizikem vysokého krevního tlaku, mrtvice a srdečních onemocnění. Dále pomáhá podporovat zdravé kosti (22).
Referenční hodnota příjmu draslíku je 2 600 mg pro ženy a 3 400 mg pro muže. Měli byste být schopni získat dostatečné množství z potravy. Doplňky stravy s draslíkem užívejte pouze pod dohledem lékaře, protože přílišné množství draslíku může být životu nebezpečné (23).
Závěr
S přibývajícím věkem je pro vaše celkové zdraví nezbytné věnovat větší pozornost výživě.
Potraviny, které jíte, mohou pomoci podpořit dobré zdraví a zpomalit změny související s věkem ve vašem těle, jako je pomalý metabolismus, úbytek svalové hmoty a kostní hmoty.
S malými změnami ve vašem jídelníčku si můžete zajistit, že budete prosperovat po mnoho let.
S-Acetyl-L-Glutathion - nejvyšší biologická využitelnost Glutathionu - trvalé doplňování nejpozději od 50 let
Ing. Zdeněk Rozehnal
Glutathion je velmi silný antioxidant, který se v těle přirozeně tvoří a s věkem ubývá. Nejmodernější formou biologicky dostupného glutathionu je S-acetyl-l-glutathion, který je nejúčinnější. Jeho účinnost je totožná s intravenózním podáváním glutathionu.
K molekule glutathionu byla přidána funkční skupina zvaná acetyl, aby se překonaly běžné potíže se vstřebáváním v trávicím traktu, což umožňuje glutathionu vstupovat přímo do buněk. Podle výzkumů má acetylovaný glutathion větší stabilitu v krevním řečišti a zvyšuje hladinu glutathionu v buňkách účinněji než běžný glutathion. Díky stabilitě molekuly může glutathion překonávat i hematoencefalickou bariéru (působí přímo v mozku).
Z hlediska stability a biologické dostupnosti je acetylovaný glutathion novinkou v suplementaci glutathionu, která se vyrovná intravenóznímu podávání glutathionu. Ve srovnání s intravenózním podáváním glutathionu je však mnohem cenově výhodnější a snadněji se podává. Díky vysoké stabilitě SAG se může udržovat v trávicím traktu bez degradace a zvyšovat množství glutathionu přímo v buňce.
Jak Glutathion prospívá tělu
Skládá se ze tří aminokyselin: kyseliny glutamové, cysteinu a glycinu a je nejsilnějším antioxidantem. Ačkoli je produkován všemi buňkami v těle, glutathion hraje obzvláště důležitou roli v játrech. Díky tomu chrání červené krvinky (v mitochondriích) před oxidačním poškozením tím, že vychytává reaktivní formy kyslíku (volné radikály), které neustále vznikají při metabolismu červených krvinek.
Vyšší hladina glutathionu v buňkách je proto spojena s vyšší produkcí buněčné energie a lepším zdravím buněk. Glutathion hraje také důležitou roli ve funkci imunitního systému a detoxikaci. S přibývajícím věkem se snižuje vlastní produkce glutathionu, stejně jako jeho tvorba vlivem špatné stravy, nadměrné konzumace alkoholu, stresu, infekcí, toxinů a znečištění životního prostředí. V důsledku nedostatku glutathionu v těle jsme náchylnější k infekcím a nemocem, protože nejsme schopni účinné detoxikace.
Složení v jedné kapsli:
- S-acetyl-l-glutathion 120 mg
- Resveratrol 50 mg
- Acerola 50 mg
- Quercetin 50 mg
100% čisté extrakty, neobsahuje plnidla ani konzervační látky.
HPMC rostlinné tobolky – vhodné pro vegetariány a vegany.
Balení: 90 kapslí
Dávkování:
- Užívejte 1 kapsli denně nalačno ráno nebo večer.
- V případě oslabené imunity nebo nachlazení 2 kapsle.
Imunita - Glutathion - Detoxikace - MUDr. David Frej
Průvodce "2025" zdravým stravováním po padesátce a zvláště po šedesátce
- Pixabay
Ing. Zdeněk Rozehnal
Padesátka je pro mnoho lidí velkým a vzrušujícím milníkem. Je to také období, kdy se naše tělo začíná měnit - a mění se i naše výživové potřeby. Udržováním vyváženého stravovacího režimu, který klade důraz na klíčové živiny, můžete zvýšit své šance na zdravé stárnutí a pokračovat tak v dynamickém a aktivním životním stylu.
V tomto článku najdete podrobného průvodce zdravým stravováním po padesátce a zvláště po šedesátce.
Jak vypadá zdravé stárnutí?
I když je stárnutí nevyhnutelné a normální, můžete podniknout kroky, které podpoří zdravé stárnutí. Hlavním cílem této snahy je prodloužit počet zdravých a aktivních let, které jsou před vámi. V mnoha případech můžete žít velmi aktivním životním stylem až do pozdní dospělosti (1).
Zdravé stárnutí ovlivňuje řada faktorů, především (1):
- strava
- fyzická aktivita
- zdravotní stav a anamnéza (včetně srdečních onemocnění, cukrovky 2. typu, rakoviny a duševního úpadku)
- genetika
- sociální podpora
- kouření a užívání návykových látek
- přístup ke kvalitní lékařské péči
Významnou roli ve zdravém stárnutí hraje zejména výživa, která snižuje riziko chronických onemocnění, úbytku svalové hmoty souvisejícího s věkem (sarkopenie), oslabení kostí (např. při osteoporóze), podvýživy a podváhy nebo nadváhy (1).
Shrnutí:
- Zdravé stárnutí zahrnuje prodloužení počtu zdravých a aktivních let života. Ačkoli je ve hře mnoho faktorů, dodržování celkově výživného stravovacího režimu je určitě přínosem.
Živiny a potraviny, na které je třeba se zaměřit
Po padesátce a zvláště po šedesátce je důležité, abyste denně přijímali dostatek několika klíčových živin.
Bílkoviny
Konzumace dostatečného množství bílkovin pomáhá budovat a udržovat svalovou hmotu, která je důležitá pro aktivní životní styl, silný metabolismus a správný stav imunitního systému (2, 3).
Mezi potraviny s vysokým obsahem bílkovin např. patří:
- libové maso
- drůbež
- ryby
- tofu
- vejce
- tempeh
- fazole a čočka
- ořechy a semínka
- mléčné výrobky
Současná doporučená denní dávka (DDD) bílkovin je 0,8 gramu na kg tělesné hmotnosti, většina výzkumů však ukazuje, že dospělí nad 50 let jich potřebují více. Ve skutečnosti můžete potřebovat 1,2-2,0 gramů na kg, abyste si zachovali svalovou hmotu a podpořili aktivní životní styl. Například člověk, který váží 68 kg, by potřeboval 82-135 gramů bílkovin denně (3, 4, 5, 6).
Většina lidí dokáže získat dostatek bílkovin pouze z potravy. Pokud máte problém získat dostatek nebo potřebujete rychlý zdroj bílkovin, můžete zkusit použít proteinový prášek nebo kvalitní doplněk stravy.
Vláknina
Konzumace vlákniny podporuje zdravý pohyb střev a trávení, podporuje zdraví srdce, zpomaluje vstřebávání cukru, čímž stabilizuje hladinu cukru v krvi, a pomáhá udržovat zdravou hmotnost (7, 8).
Mezi potraviny s vysokým obsahem vlákniny např. patří:
- zelenina
- ovoce
- celozrnné potraviny, jako je oves, hnědá rýže, popcorn a ječmen.
- fazole a čočka
- ořechy a semena
Doporučená denní dávka vlákniny je 25 gramů pro ženy a 38 gramů pro muže (7, 8).
Většina lidí může získat dostatek vlákniny pouze z potravy. Odborník vám také může doporučit doplněk stravy s vlákninou.
Vápník
Vápník je důležitým minerálem pro zdraví kostí, funkci nervů a srdeční a svalové kontrakce. Dostatečný příjem vápníku může pomoci předcházet poruchám souvisejícím s kostmi, jako je osteopenie a osteoporóza (9, 10, 11).
Mezi potraviny s vysokým obsahem vápníku např. patří:
- mléčné výrobky, jako je mléko, sýry a jogurty
- listová zelenina s výjimkou špenátu
- obohacené nápoje, včetně sójového a mandlového mléka
Vzhledem k tomu, že ženy po menopauze mají vyšší riziko osteoporózy a nevstřebávají vápník tak efektivně, potřebují v průměru 1 200 mg denně, zatímco ostatní populace potřebuje kolem 1 000 mg denně (9, 10, 11).
Vápník je nejlepší získávat potravou, ale najdete ho i v mnoha multivitamínech.
Pokud vám odborník doporučí doplněk stravy s vápníkem, je nejlepší dávku rozdělit, aby se zvýšila vstřebatelnost - například užíváním dvou doplňků stravy po 500 mg v různou dobu místo jednoho doplňku stravy s obsahem 1 000 mg (9, 10, 11).
Vitamin D
Vitamin D je důležitý pro zdraví kostí a imunitního systému. Jeho nízká hladina je spojena s vyšším rizikem mentálního úpadku, křehkosti, špatného zdraví srdce, deprese, osteoporózy, cukrovky 2. typu a některých typů rakoviny (12, 13, 14, 15).
Vitamin D je také známý jako "sluneční vitamin", protože naše tělo si ho dokáže vyrobit při pobytu na slunci. Přesto může být přílišné vystavení slunečnímu záření nebezpečné, proto se snažte tento vitamin získávat především z doplňků stravy nebo potravin, jako jsou mléčné výrobky, houby, vaječné žloutky a tučné ryby.
Protože potravinové zdroje tohoto vitaminu jsou omezené, obecně se doporučuje po 50. roce věku užívat doplněk stravy s vitaminem D v množství 2 000 IU nebo vyšším. Odborník vám může doporučit vyšší dávky na základě vašich osobních potřeb a zeměpisné polohy (12).
V době od září do dubna je každoročně doporučeno užívat až 70 IU na kg tělesné hmotnosti, pokud máte hodnotu vitaminu D v krvi nižší než doporučené rozpětí 30-60 ng/ml (75-150 mmol/l).
Omega-3 mastné kyseliny
Strava bohatá na omega-3 mastné kyseliny je spojena s nižší mírou mentálního úpadku a neurologických onemocnění - jako je Alzheimerova choroba a demence - a také s lepším zdravím mozku, srdce a kůže (16, 17, 18, 19).
Mezi potravinové zdroje omega-3 mastných kyselin patří:
- tučné ryby (včetně lososa, sardinek, makrel, tuňáka a sleďů)
- ořechy a semena
- oleje (např. lněný olej)
- řasy
Mějte na paměti, že tučné ryby a řasy jsou hlavními zdroji kyseliny eikosapentaenové (EPA) a kyseliny dokosahexaenové (DHA), které jsou spojovány s omega-3 a mají největší přínos pro zdraví (16).
Ořechy, semena a oleje mají obvykle vysoký obsah kyseliny alfa-linolenové (ALA), omega-3, kterou tělo v malém množství přeměňuje na EPA a DHA (16).
DDD pro ALA je 1,1 a 1,6 gramu denně pro ženy a muže. Pro EPA a DHA neexistuje žádný obecný doporučený příjem, i když minimálně 250-500 mg kombinované EPA a DHA každý den je dobrým cílem (16).
Pokud nejíte tučné ryby 2-3krát týdně, případně pravidelně denně lněná semínka, uvažujte o užívání doplňku stravy na bázi ryb nebo řas s omegou-3.
Vitamin B12
Tento vitamin hraje klíčovou roli v energetickém metabolismu, tvorbě červených krvinek, opravě DNA, funkci imunitního systému a zdraví mozku a srdce. Po padesátém roce věku se schopnost těla vstřebávat vitamin B12 snižuje, proto je ještě důležitější přijímat tento vitamin ve stravě (20, 21).
Vitamin B12 se nachází především v živočišných potravinách, jako je maso, drůbež, ryby, vejce a mléčné výrobky, a také v obohacených snídaňových cereáliích. Osoby, které se stravují vegetariánsky nebo vegansky, mohou být ohroženy nízkou hladinou vitaminu B12 (21, 22).
Dospělí nad 50 let by se měli snažit přijímat 2,4 mcg vitaminu B12 denně (22, 23).
Odborník vám může doporučit, abyste užívali doplněk stravy s obsahem vitaminu B12, pokud máte jeho nízkou hladinu, jste vegetariáni nebo vegani, trpíte anémií nebo máte jiné zdravotní potíže, které snižují vstřebávání B12, jako je Crohnova choroba nebo celiakie (22, 23).
Draslík
Draslík je minerál a elektrolyt, který potřebujete získávat stravou. Dostatečný příjem draslíku je spojen s nižším rizikem vysokého krevního tlaku, mrtvice a srdečních onemocnění. Dále pomáhá podporovat zdravé kosti (24, 25).
Tento minerál se nachází v mnoha zdrojích potravy, např:
- zelenina a ovoce, jako jsou banány, pomeranče, rozinky, datle, guava, broskve, durian, brambory, zelí a listová zelenina.
- celozrné potraviny
- mléčné výrobky
- ořechy a semena
- maso a drůbež
DDD pro draslík je 2 600 mg pro ženy a 3 400 mg pro muže. Většina lidí může dostatek draslíku získat z potravy a doplňovat by ho měla pouze pod dohledem odborníka, protože příliš mnoho draslíku může být životu nebezpečné (24, 25, 26).
Antioxidanty
Antioxidanty pomáhají neutralizovat volné radikály, které mohou vést k oxidačnímu stresu - jednomu z hlavních faktorů přispívajících ke stárnutí a chronickým onemocněním. Mezi antioxidanty patří vitaminy A, C a E a minerály, jako je zinek, měď a selen (27, 28, 29, 30).
Mezi nejlepší potravinové zdroje antioxidantů patří (31, 32):
- barevné ovoce a zelenina
- ořechy a semena
- celozrnné obiloviny
- hořká čokoláda
- káva a čaj
Neexistuje žádný obecný doporučený příjem a existuje jen málo důkazů, které by podporovaly užívání doplňků stravy s antioxidanty. Místo toho se snažte konzumovat potraviny bohaté na antioxidanty při každém jídle (32).
Shrnutí:
- Mezi živiny, na které je třeba se zaměřit po padesátce a zvláště po šedesátce, patří bílkoviny, omega-3 tuky, antioxidanty, draslík, vápník, hořčík vláknina a vitaminy B12 a D. Před užíváním nových doplňků stravy se můžete poradit s odborníkem.
Změny ve stravování, které byste měli zvážit po padesátce a zvláště po šedesátce
Abyste svému tělu pomohli dobře stárnout, možná budete chtít provést několik drobných změn ve svém stravovacím režimu.
Jezte převážně plnohodnotné potraviny
Snažte se jíst převážně celé, minimálně průmyslově zpracované potraviny, včetně následujících:
- čerstvou nebo mraženou zeleninu a ovoce
- celozrnné potraviny, jako je hnědá rýže, celozrnný chléb a oves
- bílkoviny, jako je libové maso, drůbež, ryby, tofu a vejce
- zdravé tuky, včetně ořechů, semínek, avokáda a některých olejů
Omezte ultraprůmyslově zpracované potraviny, které obvykle obsahují hodně kalorií, soli, nasycených tuků a cukru a málo vlákniny, vitamínů a minerálů. Vysoký příjem těchto potravin je spojován se zvýšeným rizikem přibývání na váze, srdečních onemocnění a dalších chronických onemocnění (33, 34, 35).
Mějte na paměti, že ne všechny průmyslově zpracované potraviny jsou vyloučeny z jídelníčku. Fazole v plechovce, jogurt, rybí konzervy, obohacené snídaňové cereálie, přírodní arašídové máslo, humus a rajčatová omáčka s nízkým obsahem sodíku jsou minimálně průmyslově zpracované, ale obsahují spoustu výživných látek - a navíc jsou pohodlné.
Jezte zeleninu při každém jídle
Polovina talíře se zeleninou je snadný způsob, jak dodat každému jídlu další výživné látky. Zelenina je bohatá na mnoho důležitých živin, jako je vláknina, draslík, vitamíny a antioxidanty. Navíc jsou velmi syté a zároveň nízkokalorické, což může napomáhat regulaci hmotnosti (36, 37).
Zvolte si jako hlavní nápoj čistou pramenitou vodu
Obvykle vysoká konzumace sladkých nápojů je spojena se zvýšeným přírůstkem hmotnosti, obezitou, srdečními chorobami a cukrovkou 2. typu (38, 39, 40).
Pravidelná volba kvalitní vody jako nápoje může snížit příjem jednoduchých cukrů a "prázdných kalorií" neboli potravin a nápojů, které nepřinášejí žádnou výživovou hodnotu.
Mezi další vhodné nápoje patří čaj, káva, rostlinné mléko a ochucená voda.
Plánujte dopředu
Pokud máte nabitý program, plánování jídel dopředu je jednoduchý, ale velmi účinný způsob, jak se stravovat plnohodnotně.
Jednou týdně si zkuste naplánovat jídlo na celý týden tak, že si napíšete jídelníček, nebo se budete řídit jinými technikami plánování jídla. Takový postup vám může pomoci nakoupit správné potraviny, zabránit plýtvání potravinami a dosáhnout vašich zdravotních cílů.
Můžete také vyzkoušet společnosti zabývající se plánováním jídel, které připravují jídla na míru podle vašich zdravotních cílů a dietních potřeb.
Shrnutí:
- Chcete-li po padesátce a zvláště po šedesátce maximalizovat příjem živin, zaměřte se na celozrnné, minimálně průmyslově zpracované potraviny, polovinu talíře zaplňte zeleninou, pijte hlavně čistou vodu a jiné nápoje s nízkým obsahem cukru a udržujte si pořádek v jídle jeho plánováním dopředu.
K jakým tělesným změnám dochází po padesátce a šedesátce?
Od narození se vaše tělo neustále mění a vyvíjí v závislosti na věku, prostředí a životním stylu. Když dosáhnete padesátky a šedesátky, měli byste věnovat pozornost několika důležitým změnám.
Úbytek svalové hmoty
Úbytek svalové hmoty související s věkem, známý také jako sarkopenie, zahrnuje postupný úbytek svalové hmoty s věkem (41, 42, 43, 44).
Ve věku 40 let ztrácíte každých 10 let v průměru 8 % svalové hmoty. Ve věku 70 let se tato míra zvyšuje až na 15 % za deset let (41).
Tento proces však můžete zpomalit prostřednictvím zdravého životního stylu, například dodržováním stravovacího režimu bohatého na bílkoviny a pravidelným posilovacím tréninkem (41, 42, 43, 44).
Úbytek kostní hmoty
S přibývajícím věkem se zvyšuje riziko osteopenie - neboli úbytku kostní hmoty souvisejícího s věkem.
Aby si vaše kosti udržely svou pevnost, procházejí přirozeným cyklem zvaným osteogeneze. Během tohoto procesu jsou kosti odbourávány speciálními buňkami zvanými osteoklasty a poté silněji obnovovány buňkami zvanými osteoblasty (45, 46).
Postupem času se tento proces stává méně účinným, což znamená, že se vaše kosti nemohou obnovovat tak rychle a efektivně. To vede k tomu, že kosti časem slábnou, což může mít za následek sníženou pohyblivost a vyšší riziko pádů (45, 46).
Zpomalený metabolismus
Přelomová studie zjistila, že rychlost vašeho metabolismu zůstává od 20 do 60 let věku relativně stabilní, ale po 60. roce života se začíná pomalu snižovat v důsledku úbytku svalové hmoty a dalších faktorů souvisejících s věkem (47).
Po padesátce a zvláště po šedesátce se zaměřte na zachování svalové hmoty prostřednictvím fyzické aktivity a správné výživy. Tyto postupy mohou také zabránit nadměrnému nárůstu tuku, jehož přílišné množství je spojeno se zvýšeným rizikem chronických onemocnění a urychlením stárnutí (48, 49).
Shrnutí:
- S přibývajícím věkem začínáte ztrácet část svalové a kostní hmoty a váš metabolismus se začíná zpomalovat. Pravidelné cvičení a dostatečný příjem bílkovin a dalších živin mohou pomoci tyto procesy účinně oddálit.
Závěr
Po padesátce a zvláště po šedesátce se věnování zvýšené pozornosti výživě stává pro vaše celkové zdraví obzvláště klíčové.
Potraviny, které jíte, mohou pomoci podpořit dobré zdraví a zpomalit změny v těle související s věkem, jako je zpomalení metabolismu, úbytek svalové hmoty a úbytek kostní hmoty.
Snažte se zejména konzumovat stravu bohatou na bílkoviny, zdravé tuky, vlákninu a antioxidanty a zaměřte se na celozrnné, minimálně průmyslově zpracované potraviny. Může vám také prospět užívání multivitamínů nebo jiných doplňků stravy podle doporučení odborníka.
Mnohdy drobnými změnami ve stravě si můžete zajistit, že se vám bude zdravotně dařit i v dalších letech.
Jedině ochranná známka "Superionherbs" garantuje množství účinných látek v níže uvedených extraktech a samozřejmě u každé šarže.
Reishi extrakt, Reishi spór a Reishi Triterpen Max

———
Cordyceps sinensis

———
Sibiřská Čaga

———
Hericium erinaceus

———
Coriolus versicolor (Outkovka pestrá)

———
Shiitake

———
Hlíva ústřičná

———
Agaricus

———
BetaGlukan Maxcell (s Resveratrolem a Acerolou)

———
C-Max komplex (Camu camu s quercetinem)

———
Ashwagandha

———
Kurkumin (fytosomální extrakt), italský patent

———
Rdesno mnohokvěté - He shou wu

———
Graviola - Annona

———
Maca

———
Chitomax

———
Fenuprim

———
Dračí krev

———
Danshen Q10 cardio - pro normální funkci srdce

———
Šafrán

———
Ostropestřec mariánský (fytosomální extrakt), italský patent

———
Boswellia (fytosomální extrakt), italský patent

———
S-Acetyl-L-Glutathion

———
NMN (nikotinamid mononukleotid)

———
Brusinka komplex Phytosome - PhytoCran

———
Ginkgo biloba Phytosome - Cogni Flow

———
Probiotika a prebiotika pro zdraví střev a imunitu - Biome Boost

———
Supík - sirup pro DĚTI na podporu imunity - unikátní složení

———
4x Instantní káva i s extrakty z hub Čaga, Cordyceps a Hericium

———
POSILUJTE ÚČINNĚ PŘEDEVŠÍM IMUNI TU A VČAS
ZÁSADNĚ NEJVYŠŠÍ GARANTOVANOU KVALITOU PŘÍRODNÍCH EXTRAKTŮ
REISHI, CORDYCEPS, ČAGA, AŠVAGANDA, HERI CIUM, MACA, CORIOLUS, KURKUMIN, BETAGLUKAN, GRAVIOLA, HLÍVA ÚSTŘIČNÁ, SHIITAKE, DRAČÍ KREV, C-MAX KOMPLEX, DANSHEN, HE SHOU WU-RDESNO, CHITOMAX, FENUPRIM, MAITAKE, AGARICUS, COPRINUS, ENOKI, SAFFRON, SILYBIN, BOSWELLIA, TRITERPEN MAX, GLUTATHION, SUPÍK - sirup pro děti na podporu imunity, NMN (nikotinamid mononukleotid), BRUSINKA, GINKGO BILOBA, PROBIOTIKA...
100% KVALITA JEN V ROSTLINNÝCH KAPSLÍCH
vhodné i pro vegetariány a vegany
CERTIFIKÁTY KLÍČOVÝCH PRODUKTŮ
NEJPOPULÁRNĚJŠÍ STRÁNKY
Zkušenosti klientů s Úspěšnou léčbou především boreliózy, chlamydiózy, únavového syndromu...
Výzkum v roce 2024 přesně určil, co vede v roce 2025 ke zdravé dlouhověkosti
100% REISHI - houba mládí a zdravé dlou3 unikátní, bezkonkurenční extrakty h ověkosti -
Proč lituji přestěhování do domova důchodců – 6 tvrdých pravd, které musíte vědět! - video
Nejlepší DIETY pro celkové zdraví v roce 2024 - středomořská, DASH a MIND - U.S. News & World Report
31 důvod ů proč se NENECHÁM OČKOVAT - izraelský rabín Chananya Weisman
Mezi mladšími Američany prudce vzrostl nadměrný počet úmrtí, kteří byli očkováni vakcínou mRNA
Dr. Peter McCullough: Jak přírodně DETOXIKOVAT tělo PO OČKOVÁNÍ mRNA vakcínou (protokol) - video
Devastující efekt pro zdraví - glutaman sodný, aspartam a další excitotoxiny
Jak se přírodní cestou uzdravit z chronické Boreliózy, Chlamydiózy, EB virózy... únavového syndromu
CORDYCEPS - silná imunita a nárůst energie
Překyselené tělo: začátek vážné nemoci
ZVRÁCE NÍ POSTUPU DIABETU 2. typu začíná u ignorování běžných doporučení, MUDr. Sarah Hallbergová - video
PROTOKOL PRO PREVENCI pro uzdravené klienty stránek "Úspěšná léčba"
BOSWELIA serrata (kadidlo) - jeden z nejsilnějších přírodních léků Matky Země
Tibetská houba, tibetské krystaly a kombucha - účinky, darování a prodej
Léčte záněty a ne Cholesterol, MUDr. Marc Sircus
100% ČAGA ze Sibiře, nejvyšší množství účinných látek garantující Certifikát
Mamografie způsobuje rakovinu prsu, MUDr. Ben Johnson, M.D., N.M.D., D.O.
Účinný lék na rakovinu plic na Kubě, proč ho mít nemůžeme? Leif Davenport
Artróza - kmenové buňky - Podvod!
Lékaři se sami uzdravili z Roztroušené sklerózy, prof. George Jelinek, dr. Terry Wahlsová
Jak se skutečně zdravě stravovat...
Proč průběžně a jak detoxikovat tělo
PROTINÁDOROVÝ účinek extraktů z REISHI a CORIOLUSU na úrovni klinických studií
Žaloba na farmaceutické korporace, MUDr. Matthias Rath
Koloidní stříbro - účinné přírodní antibiotikum, hustoty koloidního stříbra, doporučené dávkování
Odstranění rtuti, hliníku a dalších toxinů z těla, včetně p revence - MUDr. Dietrich Klinghardt
Zblblo již lidstvo natolik, že se nechá obelhat pohádkami o vražedném oxidu uhličitém?
Jak na Parkinsona? Glutathionem, Hericiem a odstraněním neurotoxinů Chlorellou
Přírodní léčba pejsků versus selhávající ortodoxní antibiotika - Coriolus + Kurkumin vítězí
Proč my máme potravinové alergie, přičemž je naši prarodiče neměli?
Jak na jarní pylovou alergii? Elixír mládí Jana Hromady z Opavy - video
Kniha "Netradiční bylinkář" - Roman Kindl (212 stran)
CHRONICKÁ BORELIÓZA, CHLAMYDIE...? ÚNAVOVÝ SYNDROM
Osvědčený postup pro léčbu boreliozy a dalších koinfekcí, když ortodoxní chemická medicína (3 týdenní nitrožilní antibiotická léčba ceftriaxonem) a následně klasická - 3 antibiotika - minocyclin, azitromycin, entizol a 2 antituberkulotika - arficin a nidrazid i po 18 měsících aplikace u mě totálně selhala.
Cílem správné medicíny je předcházení nemocí a prodloužení zdravé dlouhověkosti. Ideálem medicíny je odstranit mít potřebu lékaře.
MUDr. William J. Mayo
Za účinné se z Reishi považují pouze kvalitně provedené a čisté extrakty, které mají dobrou biologickou dostupnost a jsou zbavené nestravitelného chitinu; nelze tedy použít pouhý prášek z usušené houby.
EXTRAKT SPÓR
TRITERPEN MAX
ZDE ROSTE NEJÚČINNĚJŠÍ REISHI
DUANWOOD RED REISHI
zdroj výše nejúčinnějších extraktů
Video z návštěvy Čechů u pěstitelů Duanwood Red Reishi v Číně, v horské oblasti Jiangshan
MYKOLOGIE, HISTORIE, PĚSTOVÁNÍ, ÚČINNÉ LÁTKY, JAK JE TO S JEJÍ KVALITOU?
CORDYCEPS - video
ČAGA - video
HERICIUM - video
BETAGLUKAN HLÍVA
extrakt extrakt
BETAGLUKAN - video
KURKUMIN AŠVAGANDA
extrakt extrakt
ASHWAGANDHA - video
RDESNO ANNONA
extrakt extrakt
TEČKOVANÉ PŘÍBĚHY
dokument z 31. srpna 2022
Nadační fond Svědomí Národa
KUBEK 2009
DOKUMENT ČT 2
BYZNYS V BÍLÝCH PLÁŠTÍCH
DOKUMENT ČT 2
ŠKODLIVOST MOBILNÍCH SÍTÍ
možná i proto je tolik nemocných, říká česká vědkyně, vedoucí týmu Centra buněčného a tkáňového inženýrství FN u sv. Anny...
doc. RNDr. Irena Koutná, Ph.D.
Aktualizovaný jmenný seznam s portovců zemřelých od 1.1.2021 v souvislosti s "vakcinací" na covid
PATOLOG dr. Ryan Cole oprávněně VAROVAL
RENOMOVANÝ PATOLOG dr. RYAN COLE - přednáška
ALARMUJÍCÍ EFEKT covid (spike) injekcí (mRNA) na mozek, srdce, ledviny a ostatní orgány
- Spousta lidí postrádá enzym, který rozkládá RNA
- Naprosto porušujeme Norimberský kodex z roku 1947...
český dabing - 17:08
Lékařský summit, San Antonio, Texas, USA - 27.7.2021
AMERICA´S FRONTLINE DOCTORS
POSTAVIT SE NA ODPOR
ZAČNĚTE U SEBE
ZÁKLADEM ZDRAVÍ JE PREVENCE S NÁVRATEM K PŘÍRODĚ
Doporučuji:
každé ráno cca 30 minut před snídaní
vypít cca 4 dcl vlažné čisté pramenité vody s citrónem (můžete přidat až půl lžičky jedlé sody) a pro posílení imunity a energie můžete použít dvojitý extrakt (1-2 kapsle) z
a nejdříve po 15 minutách:
- kefír z tibetské houby 3dcl
- lněné semínko až 30 g - 3 PL
- mletá skořice /max. 4 g za den/
případně nejen pro psychiku:
- Ashwagandhu /1-2 kapsle denně/
pro střevo kvalitní probiotika:
- kysané zelí, které si sami jednoduše vyrobíte POUZE VY! Pozor na "BRUSELSKÉ" kysané zelí! S éčkama
Otevřený dopis ministrovi zdravotnictví: Medici proti diskriminaci - 24. ledna 2022
Můžete zavolat ministru Válkovi
728 264 930
Můžete mu i napsat: valekv@psp.cz, Vlastimil.Valek@top09.cz
Vzorový dopis škole pro studenty, kteří nechtějí podlehnout povinnému očkování proti covidu-19
Fakta nepřestávají existovat tím, že se o nich nesmí hovořit. Pravda je dcerou času
SVĚT SE ZBLÁZNIL
Toto je novodobá reklama na co?
MUDr. Anastasia Maria Loupisová: Tento model je v ohrožení života